Luce Unchained

N-am suficient talent ca să-mi imaginez dialogul dintre Răzvan Burleanu și Rinat Ahmetov pentru eliberarea sclavului de lux Mircea Lucescu. Adevărul e că asta a fost Lucescu o viață întreagă. Un rob.

miercuri, 22 octombrie 2014, 7:02

N-am suficient talent ca să-mi imaginez dialogul dintre Răzvan Burleanu și Rinat Ahmetov pentru eliberarea sclavului de lux Mircea Lucescu. Adevărul e că asta a fost Lucescu o viață întreagă. Un rob.

Robul pasiunii, al ambiției și al dorului de excelență. A adunat puncte, bani, putere și amintiri. Și continuă să o facă pînă cînd “inima va face poc”, vorba lui.

Ar fi nevoie de Aurel Baranga ca să redea negocierile eliberării lui. Azi, mîine se vor purta undeva în Ucraina.

Gîndiți-vă numai! De o parte e Ahmetov, de cealaltă parte, Burleanu. Ahmetov n-a ajuns un băiat în costum, talentat la romgleză, din cauză că Ucraina n-a intrat în UE. Burleanu n-a ajuns Ahmetov pentru că România a intrat în UE.

Sînt două lumi, încordate și șmecheroase, două lumi față în față. Ciocnirea civilizațiilor în variantă transcarpatică.

Pentru Lucescu, echipa României ar însemna ieșirea optimă din aventura ucraineană. Fără răni în urmă. Ce poate suna mai frumos pentru Ahmetov decît faptul că antrenorul care i-a pus echipa pe harta lumii bune nu pleacă la un alt patron, nici nu există altul mai bun!, ci la naționala țării sale? Iar pentru Burleanu, de asemenea, Lucescu ar reprezenta o achiziție nesperată. E ca și cum l-ar fura pe antrenorul din Belgravistan dîndu-i, în schimb, o insignă cu tricolorul și un magnet colorat pentru frigider.

O singură teamă. Să nu se enerveze, din nimic, așa cum fac magnații, Ahmetov și să-i spună lui Burleanu ce le-a spus Pinalti candidaților de la europarlamentare din PMP. Nu știți povestea? Merită.

Cîțiva intelectuali s-au închis într-o cameră la partid ca să decidă între ei cine va candida pentru Bruxelles. Oamenii au scos CV-urile, diplomele de Ivy League, doctoratele. Nu s-au înțeles cine va candida. I-au prins zorile tot discutînd.

La un moment dat, intră Gheorghe Ștefan, trimis de conducerea partidului să vadă dacă ăia subțiri mai respiră în cameră. Fostul șef al Ceahlăului, vi-l amintiți bine, deschide ușa, află că încă se dezbate și se enervează. “A tranșat discuția în stilul său”, povestește chiar unul dintre participanți, Theodor Paleologu.

Cu gestul cu care cerea socoteală arbitrilor că “nu mi-ai dat șe-i al meu”, Pinalti își înfige mîinile în buzunare și le zice candidaților: “Hai, bă, lăsați vrăjeala, scoateți banii!”.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

comentatori indoielnici!  •  22 octombrie 2014, 19:29

Cei mai multi dintre voi va arogati intr-un mod abuziv dreptul la exprimare prin comentarii scrise. Doua sunt motivele. Primul: nu aveti o cultura fotbalistica suficienta pt. a va da cu parerea (nu cunoasteti fotbal), iar daca, totusi, unii dintre voi ati mai avut vreo tangenta cu acest fenomen si, totusi, contestati priceperea si performantele indubitabile ale lui Lucescu, atunci aveti o problema fie de intelect (nu va ajuta!), fie sunteti subiectivi. Al doilea motiv: sunteti semidocti si vadit rudimentari in ale „scriiturii” (a se vedea andi40 etc.), ba chiar, grav, de rea-credinta, iar din acest motiv ar trebui sa va abtineti de la a posta comentarii scrise. Foarte buna ideea sau propunerea lui 40max. Subscriu la aceasta.

Alex  •  23 octombrie 2014, 0:47

http://www.theguardian.com/football/blog/2010/nov/03/mircea-lucescu-shakhtar-wenger-arsenal

uitați va de cât respect are parte în afară. .. pana la urma ăsta rămâne. .. Sper sa vina… Este intre primii zece antrenori din lume..

talpaiadului  •  23 octombrie 2014, 3:50

Bun articolul, mi-a placut. Burleanu asta mi-e din ce in ce mai antipatic. Iar Il Luce, cu iesirile lui in decor cu tot, e poate cel mai bun antrenor roman in activitate. Nu mi se pare normal insa sa antreneze in paralel Shahtior si nationala. La nationala e nevoie de antrenor full time, nu part time. Mie mi-ar placea la nationala un antrenor gen Protasov, care sa sacrifice rezultatul in favoarea unui joc spectaculos. Decat sa stam cu fundul in poarta si sa ne calificam la vreun turneu final unde sa ne facem de ras, mai bine sa ne bucuram de fotbal in calificari, ca oricum rezultate notabile nationala Romaniei nu va obtine indiferent de antrenor, pur si simplu nu sunt jucatori pentru asa ceva.

talpaiadului  •  23 octombrie 2014, 3:57

Pentru 51-comentatori indoielnici: daca pentru a posta pe acest forum ar trebui satisfacute cele doua cerinte enumerate de tine (adica sa fi fost implicat in mod direct in fenomenul fotbalistic si sa fii si artist al penelului), probabil ca nimeni nu ar avea dreptul sa posteze aici. Din fericire, singura cerinta obligatorie pentru a posta este sa folosesti un limbaj decent…

motanul incaltat  •  23 octombrie 2014, 6:41

Pai in cazul asta Burleanu o sa plece batut: are si o fata de tocilar si nici n-are bani.

Andrey  •  27 octombrie 2014, 10:10

Pinalti forever! :))) Cand il vedem si p-asta la DNA, apropo?!?

Comentează