S-a lămurit misterul lansat de președintele Băsescu: prima procuroare a Galei Bute cere judecătorilor să ne pedepsească pentru că ”am fost presată de articolele din ziar”

Plecată de la DNA în 2013 după ce i s-a infirmat rechizitoriul Galei Bute, procurorul Alina Florentina Stoica a fost angajată în 2014 la DIICOT de către Alina Bica, prietena Elenei Udrea. Stoica susține că are greutăți în a-și face meseria, pentru că cei anchetați de ea la DIICOT îi bat apropouri despre “comentariile denigratoare la adresa mea apărute în Gazeta Sporturilor”. După 11 luni de la publicare, procuroarea susține că ”am fost presată de articolele din ziar” și ne-a dat în judecată, cerînd despăgubiri de 200.000 de lei și ștergerea investigației de pe net.

vineri, 14 noiembrie 2014, 7:02

Plecată de la DNA în 2013 după ce i s-a infirmat rechizitoriul Galei Bute, procurorul Alina Florentina Stoica a fost angajată în 2014 la DIICOT de către Alina Bica, prietena Elenei Udrea. Stoica susține că are greutăți în a-și face meseria, pentru că cei anchetați de ea la DIICOT îi bat apropouri despre “comentariile denigratoare la adresa mea apărute în Gazeta Sporturilor”. După 11 luni de la publicare, procuroarea susține că ”am fost presată de articolele din ziar” și ne-a dat în judecată, cerînd despăgubiri de 200.000 de lei și ștergerea investigației de pe net.

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ca procuror DNA, Alina Florentina Stoica a cercetat mai bine de un an și jumătate dosarul Galei Bute, din primăvara lui 2012 și pînă în decembrie 2013.

Pe 2 decembrie 2013, conducerea DNA i-a invalidat rechizitoriul în cazul fraudei din bani europeni, șefii ei negînd concluzia Alinei Stoica că doar Rudel Obreja era vinovat pentru cheltuirea nelegală în iulie 2011 a 2,5 milioane de euro din bani publici.

În  timp ce procuroarea Alina Stoica a exclus din cercul vinovaților pe toți cei din ministerele Elenei Udrea și a lui Ion Ariton, conducerea DNA a decis că responsabilii fraudei se găsesc și în aceste ministere și că dosarul trebuie reluat.

Gazeta a publicat, în decembrie 2011, ample pasaje din Ordonanţa DNA în care procurorul șef adjunct de secție Mariana Alexandru susţinea că “rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluţiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi în săvârșirea faptelor descrise”.

La scurt timp, Alina Stoica își dă demisia din DNA. Ca ziariști, am contactat imediat Biroul de presă al DNA și am rugat să i se comunice procuroarei că dorim un dialog pentru ca ea să comenteze infirmarea rechizitoriului și să-și explice plecarea.

N-am primit nici un răspuns pozitiv.

Interviu de angajare la DIICOT 

Cînd a părăsit DNA, procuroarea Stoica a fost repartizată iniţial la Biroul de presă și comunicare al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte.

După nici o lună, deci la începutul lui 2014, ar fi ajuns la DIICOT, așa cum rezultă din cererea sa către judecători. Cert este că, potrivit informațiilor publice, pe 4 iunie 2014 Stoica a dat un interviu și a fost angajată la structura centrală a DIICOT, instituţie condusă de Alina Bica.

Alina Bica este prietena Elenei Udrea, imagini cu înaltul magistrat și cu politicianul la cumpărături la Paris apărînd în spaţiul public în octombrie 2014.

După aproape un an de la publicarea primelor articole despre ea, procurorul Alina Stoica susţine că munca la DIICOT de pe parcursul anului 2014 i se desfășoară cu dificultate din cauza investigației din Gazeta Sporturilor din decembrie 2013.

Prin urmare, Stoica cere președintelui Judecătoriei Sectorului 6 să fim pedepsiți ca jurnaliști pentru greutățile pe care le întîmpină în rezolvarea cazurilor, greutăți care decurg din faptul că i-am afectat reputația. Magistratul de la DIICOT solicită și circa 40.000 de euro pentru problemele pe care le întîmpină.

Ea detaliază dificultățile profesionale prin care trece din cauza noastră.

Reclamă că cercetările îi sînt „îngreunate”

“În ultimele 10 luni, în repetate rînduri, în calitate de procuror DIICOT, m-am confruntat cu împrejurări care au influenţat și pot influenţa în continuare în mod negativ rezultatul anchetelor pe care le desfășor, întrucît au fost situaţii în care persoanele pe care le cercetez, dar și martori mi-au pus la îndoială, direct sau în mod voalat, buna-credinţă și profesionalismul în soluţionarea cauzelor cu care am fost învestită, aceste persoane invocînd, în sprijinul susţinerii lor, conţinutul articolelor pîrîtului Tolontan Cătălin de pe siteul tolo.ro și care au fost preluate și de alte siteuri”, susţine procuroarea în plîngerea făcută către președintele Judecătoriei Sectorului 6, București.

«Referirile la articolele pîrîților Tolontan Cătălin și Mirela Neag de către persoanele pe care le cercetez îngreunează modul în care trebuie să se desfășoare activitatea mea profesională, acesta fiind și motivul care m-a determinat să formulez prezenta acțiune după 11 luni de la debutul articolelor calomnioase ale pîrîților» Alina Florentina Stoica

Conform atribuțiile DIICOT, Alina Stoica cercetează cazuri de crimă organizată sau de terorism. Ea lucrează la  Biroul de combatere a traficului transfrontalier de droguri. Așadar, procurorul are în față suspecți traficanți internaționali de droguri care, potrivit celor scrise de ea către judecători, îi îngreunează sarcina invocînd articole apărute într-un ziar.

“Așa-zis interes public”

În cele 10 pagini ale chemării în judecată, magistratul cu o vechime de 18 ani în profesie și care susţine că “n-am avut în 12 ani de DNA achitări definitive” spune că ziariștii au dovedit o “preocupare obsesivă” la adresa sa, că am acţionat “în mod mincinos”, că ne-am folosit de un “așa-zis interes public”, că am făcut “afirmaţii onctuoase” și că sîntem jurnaliști “autodeclaraţi”.

“Predindeau cum să-și conducă ancheta procurorul”

Alina Stoica mai pretinde că “succesiunea comentariilor calomnioase ale pîrîţilor Tolontan și Neag a fost generată în mod evident de faptul că nu am dat curs presiunilor acestora de a conduce o anchetă penală conform dorinţei lor și că nu am trimis în judecată unele persoane, chiar dacă nu au săvîrșit vreo faptă și nu erau întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni în ceea ce le privește pe persoanele respective”.

Despre ce presiuni e vorba? Cum i-am transmis ”dorința”? Procuroarea răspunde în fraza imediat următoare.

”În susţinerea celor precizate anterior arăt că numai în cursul lunii octombrie 2013 pîrîţii au redactat opt articole privind ancheta pe care o desfășuram și în care pretindeau cum anume trebuie să își conducă ancheta procurorul”.

«Exemplificativ în ceea ce privește intenția acestora (nr: ziariștilor) de a pune presiune pe desfășurarea anchetei sînt chiar o parte din titlurile articolelor: “Să ajutăm DNA”, “Cititorii au ajuns în față la DNA”, DNA, unde este milionul de euro?”» Alina Florentina Stoica

Am furnizat linkuri pentru fiecare dintre articolele invocate de procuror. Mai mult, la finalul acestui text publicăm integral plîngerea procuroarei, dar și Ordonanța DNA prin care i-a fost infirmat rechizitoriul în Gala Bute. Pentru ca oricine să vadă cine ascunde adevărul în acest caz.

Ce le place americanilor și nu-i place Alinei Stoica

Investigaţia Galei Bute și evenimentele realizate împreună cu cititorii pe parcursul anului 2013, invocate de Alina Stoica în faţa instanţei, sînt exact acelea care au cîștigat, pentru prima oară în cazul unei publicaţii din România, premiul decernat de INMA.

În 2014, International News Media Association, cea mai prestigioasă organizaţie globală de media construită în jurul businessului, audienţei și brandului de presă, a oferit Gazetei Sporturilor, pentru evenimentele derulate cu publicul în cadrul investigaţiei Galei Bute, premiul 1 la una dintre categoriile unui concurs unde au participat, printre altele, ziare precum New York Times, Chicago Tribune, Die Welt, De Telegraaf, Bild, Kleine Zeitung, London Evening Standard, Aftenposten, Sunday Times.

Și încă ceva.

Mic mister dezlegat

Pe 9 septembrie 2014, președintele Traian Băsescu afirma la emisiunea lui Robert Turcescu pe B1TV  că “S-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”. CSM a sesizat Inspecția Judiciară asupra afirmațiilor șefului statului.

Pe 10 noiembrie 2014, citatul din chemarea în judecată a Alinei Stoica sună astfel: “Nu am dat curs presiunilor acestora (nr: ziariștilor) de a conduce o anchetă penală conform dorinţei lor” și “Surprinzător este faptul că aceștia (nr: ziariștii) au avut pretenţia ca subsemnata, în calitate de procuror, să îmi conduc ancheta după cum doreau aceștia”.

Cînd vorbește de “presiuni” și de “dorinţe”, procurorul se referă exclusiv la articolele publicate, Alina Stoica recunoscînd de altfel în cererea sa către judecător: “Arăt că nu îi cunosc pe pîrîţi și că nu am dialogat niciodată cu aceștia”.

Chemarea în judecată prin care Alina Stoica acuză că a fost ”calomniată” și ”presată” de jurnaliști prin articole

Ordonanța DNA de infirmare a rechizitoriului Alinei Stoica, în care practic dosarul a fost reluat

Comentarii (71)Adaugă comentariu

Cezar Prusac  •  14 noiembrie 2014, 22:30

a si specificat CUM anume a presat`o presa?! adica au venit milioane de ziare peste ea?! sau cum ca eu nu pricep cum anume a presat`o?

bogdan  •  14 noiembrie 2014, 22:45

Hotul striga hotul! La asta se rezuma actiunea procuroarei fosta DNA actuala DIICOT. Ma apuca si plansu’ cand vad pe mana cui a ajuns dosarul Gala Bute-Udrea. La prietena ei!!!!!!!!!!!!!!

bogdan  •  14 noiembrie 2014, 22:53

Am uitat sa te intreb daca duminica o sa votezi. Ai pe cine sa pui stampila?

cei7pitici  •  14 noiembrie 2014, 23:59

Pana la urma totul se rezuma la „Hai Romania!”. Si meciul care tocmai s-a terminat, si investigatia GAla Udrea, si votul de duminica. Cu speranta si incredere un grup de prieteni va doreste sanatate pentru ca nu va este usor nici d-voastra si nici colegei in acest demers jurnalistic.
Respectele noastre

Parere  •  15 noiembrie 2014, 0:07

Tolo daca ajunge Iohannis presedinte o sa ai ocazia sa il cunosti mai bine pe Voiculescu :)). Sa nu incepi atunci ca tu ai cautat doar adevarul si numai adevarul ca nu o sa te mai bage nimeni in seama 🙂 Crezi ca ptr tine vor iesi in strada acesti tineri ce lupta cu „cosmunismul” si sustin „diaspora” si vor „justie independenta”? Trezirea domnule cat mai e timp!

Basencu  •  15 noiembrie 2014, 8:09

1. Ca basist nu te supara faptul ca chioru avea date din dosare si de la procurori.e ok.
In schimb la voiculescu stii ca sentinta e ok. Cazul voiculescu este reteta ptr iesirea din criza. Fiecare cetatean sa primeasca de la stat cate 5 hectare si dupa 5 ani sa returneze terenul plus un milion de euro contravaloarea lipsei de folosinta.
2.daca un politician facea ce scrie in plangere ca ati facut voi era tocat , desfiintat,ue,nato si binenteles noul comisar sovietic ambasada sua.

vot de dreapta  •  15 noiembrie 2014, 9:01

Cataline, nu mai cred in astfel de articole, scuza-ma dar dar din pacate ti-ai pierdut impartialitatea….

Tagore  •  15 noiembrie 2014, 10:36

Si-atunci,cum e cu Regimul basescu ? A fost sau n-a fost ?

brod  •  15 noiembrie 2014, 11:11

domnule tolontan, daca ceea ce ati scris ar fi reprezentat calomnii, madam procuror trebuia sa va dea in judecata pentru calomnie, in termen de 60 de zile. daca n-a facut-o, inseamna ca nu era nimic calomnios acolo, nu? repectivele „presiuni” exista, ca infractiune sau contraventie, in codul penal sau in cel civil?!? chestia asta cu „te dau in judecata!” are, insa, si un revers, deloc pervers: plangerea penala, din partea dv., impotriva dumneaei, pentru „denunt calomnios”.

mircea  •  15 noiembrie 2014, 12:06

Acum se vede de ce acest dosar a continua sa stea in sertarele DNA.

mM  •  15 noiembrie 2014, 12:11

Sustin comentariul nr. 46 (Mihai). Unde mai e separatia puterilor in stat daca verdictele nu sunt date in litera neinterpretabila a legii? Cum raspunde un magistrat inalt daca verdictul sau interpreteaza cum doreste dansul legea. Noroc cu dvs. presa care ii mai trageti de urechi.
Apropo, cum am putea opri polarizarea presei si articolele mincinoase fara a ataca „libertatea” acesteia?

Mihnea  •  15 noiembrie 2014, 12:44

Nene Tolo, nu ti s-a acrit de Gala Bute? Te dai ocupat ani de zile cu trasnaia asta ca sa nu scrii nimic de „tunurile” lui Voiculescu! Tine-o tot asa, ca noi suntem fraieri, nu ne prindem!

gica  •  15 noiembrie 2014, 15:11

Tolo !
Tot nu vrei sa ne spui daca mai joci fotbal cu Mircea Badea in aceiasi echipa ?

Life Coach  •  15 noiembrie 2014, 15:42

Pe bune, nu e prea mult ? Asa functioneaza sistemul nostru de justitie ?

Diaspora  •  15 noiembrie 2014, 16:42

Domnule Tolontan, daca vreti sa demonstrati ca intr-adevar sunteti un jurnalist adevarat, va rog sa incercati sa verificati de unde a avut Ponta atatia bani sa-si finanteze campania electorala. Asa ceva nu s-a vazut niciodata in Romania. Si mai ales pe criza asta.

Cătălin Tolontan  •  15 noiembrie 2014, 17:11

63, gica: in aceeasi echipa cu mircea badea am jucat o singura data, cind am fost invitati la meciul traditional al liceului pe care l-am absolvit amindoi: MF1 – informatica de pe vremuri, Tudor Vianu cum se numeste azi.

Si as face-o si miine din nou.

Care e problema aici ca nu inteleg? Sau au ajuns si pasele cu mingea motiv de excomunicare 🙂

X si 0  •  16 noiembrie 2014, 12:52

Dle Tolontan,

e absolut jenant ce se intampla. Sper, desi nu prea cred, sa se faca dreptate si sa o vad si pe madam Udrea acolo unde-i e locul.

Remus  •  16 noiembrie 2014, 13:35

Pasiunea pentru Steaua și ura pentru Băsescu… care mister domnule?

gica  •  16 noiembrie 2014, 14:37

Tolo !
Multumesc pentru raspuns .
Dar meciul de box dintre Stefan Raab si Reghina Halmich l-ai vazut ?
P.S.Stefan Raab este tot un shmecher ca Mircea Badea doar ca el nu are un Tolontan sa-l apere .

Catalin  •  16 noiembrie 2014, 17:18

http://hotinfo.ro/exclusiv-tata-puiu-pune-nationala-de-fotbal-slujba-lui-ponta/

jalabert  •  17 noiembrie 2014, 1:31

din pacate vom reveni la un guvern pdl din care nu m-as mira sa faca parte inclusiv traian basescu, udrea, macovei, funeriu. o sa continue desfiintarea spitalelor si scolilor pentru ca bugetarii sunt parazitii societatii. un profesor din cluj.

Comentează