Copiii din discursul Regelui Mihai

S-a întîmplat conform vorbei din fotbal: ”Pe nemți ești sigur că i-ai bătut abia cînd îi vezi urcați în autocar”. Îi poți conduce cu orice scor la pauză sau chiar pînă în minutul 90, dar ei nu vor ceda.

luni, 17 noiembrie 2014, 12:54

S-a întîmplat conform vorbei din fotbal: ”Pe nemți ești sigur că i-ai bătut abia cînd îi vezi urcați în autocar”. Îi poți conduce cu orice scor la pauză sau chiar pînă în minutul 90, dar ei nu vor ceda.

După primul tur, Klaus Iohannis a refuzat să urce în rata de Sibiu. A rămas aici, așa cum a rămas cînd ai lui au plecat în Germania, imediat după Revoluție. Pentru el, România nu a fost o obligație, ci o alegere.

Și, în această seară mai caldă decît anotimpul, dar așa a fost și în decembrie ’89 și așa a fost mereu în zilele speciale, ”neamțul” a întors rezultatul de la pauză, cînd era condus cu 3-0.

Acum cîteva zile, citam studiul celor de la openpolitics despre șansele ca Johannis să revină.  Oamenii de acolo avut o inspirație calmă. În 18 țări și 25 de ani de alegeri, doar într-un caz din zece s-a petrecut o revenire după o inferioritate de 10 puncte. Dar ei au analizat statistica. Niciodată nu se știe.

Curg imaginile cu Johannis în Piața Universității și adevărul e că doar de două, trei ori în Europa de după căderea Zidului s-a întîmplat ca outsiderul să răstoarne toate pronosticurile într-o asemenea manieră.

Studiile vor arăta de unde au venit cei aproape 1,6 milioane de oameni în plus față de primul tur. Cercetătorii vor afla cine sînt ei și cum am reușit să revenim la un număr de votanți egal cu cel din primul tur al alegerilor din 2000, cînd entuziasmul electoral era mult mai mare.

Văzîndu-i acum, printre steagurile României și măștile Vendetta, îți amintești discursul Regelui Mihai din Parlament. ”Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, a spus, în octombrie 2011, Regele.

Copiii invocați de el au ieșit în stradă. Vin din viitor, ca în filmele SF, vin nervoși că le lăsăm o casă vraiște. Regele nu a avut băieți, dar uite că i-a rămas o țară.

N-a fost un vot pozitiv, să nu ne mințim. A fost un vot de dispreț și de iritare teribile. Cînd sondajele au apărut pe TV nimeni nu a înțeles nimic. Noroc cu încrederea celor de la IRES, care au făcut eventul.

Însă nu doar emoția, nu doar ura, nu doar empatia cu diaspora, nu doar disperarea, nu doar eventualitatea răcoritoare a unei alte seri cînd mogulii pierd, ci și o nouă filozofie generațională a creat votul din această zi. În studioul B1 TV, Ion Cristoiu observă: nu mai funcționează vechiul model politic. Nu mai merge cu pomana și cu aparatul de voturi.

Ce vrea această generație, concept mai degrabă civic decît biologic, pentru că s-au revoltat oameni de diverse vîrste? Simplu de zis, complicat de realizat. Să nu mai fim ultimii din Europa. Să fie băgați în seamă și să nu mai cheltuiască niște incompetenți ai prezentului din buzunarul viitorului.

Istoricul britanic Niall Ferguson a muncit un capitol întreg în cartea sa ”Marele declin” pe această temă. El spune că tot mai mulți cetățeni ai Europei simt că se comite o fraudă la adresa viitorului lor. Gata, să depășim faza bugetelor multianuale! E nevoie de bugete și de responsabilități intergeneraționale. Cît din ce cheltuim sau din deciziile pe care le luăm îi afectează pe cei care sînt astăzi copii și tineri? ”Ar trebui pregătite rapoarte pe generații”, scrie Ferguson.

Măștile albe cu mustăți negre ne somează. Actuala farsă a produs disoluția contractului social între generații. Ei nu mai vor să fie conduși în maniera opacă și necinstită și au declarat-o răspicat: dintr-un milion de voturi în minus în dimineața de duminică, nu se va lumina de luni și Johannis va avea un avans de peste 600.000 de voturi.

Victor Ponta s-a urcat în autocar. Oamenii strigă de pe margine.

Vor respect, dar și salarii mai mari. Vor condiții de carieră mai bune și autorități mai transparente.

Dacă e cu adevărat înțelept, noul președinte al României nu-și va revendica personal albul măștilor. Oricine a făcut-o, oricine a folosit puterea discreționar, s-a trezit cu ei la ușă.

Ura împotriva lui Ponta a fost înainte ura împotriva lui Băsescu și a fost anunțată de ura la adresa lui Năstase. ”Două Românii” a zis, în 2004, Adrian Năstase, gîndindu-se în primul rînd la geografie și la educație. E mai mult de atît.

Coborîți din cărțile de economie, din discursul Regelui și evadați de pe facebook, copiii au ieșit în stradă ca să ne ceară factură pe fiecare chestiune care-i privește. Ne-au împrumutat țara, o vor înapoi că și ei au luat-o de la alții, care le urmează și care și-au tras deja măștile pe față, privindu-i cu un zîmbet atent.

Comentarii (171)Adaugă comentariu

Cata  •  17 noiembrie 2014, 18:15

Oare e o victorie a Romanilor? Mi-e greu sa cred asta, deoarece nu am vazut nici un moment un candidat serios votat de popor in aceste alegeri! Puteti sa imi spuneti 3 motive pentru care a fost ales Johannis presedinte? Eu va pot da cateva pentru care nu merita sa fie:caracter duplicitar, nu a putut justifica averea personala, a proclamat Romania lucrului bine facut alaturi de Blaga&Co, adeptii sistemului „Sa NU traiti bine”, nu a expus nici o idee coerenta despre ce vrea si e capabil sa faca pentru Romania! Oare nu ne meritam sorta! Perfect adevarat proverbul: Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita! Sa ne ierte Dumnezeu, dar prea ne-o face cu mana no asta!!!

LEFTER POPESCU  •  17 noiembrie 2014, 18:17

.
Domnule Tolontan,

aroganta insotata cu pomenile electorale „fara numar”, de tip bolsevic ale lui VV Ponta cat si refuzul sau ca PSD-ul sa voteze impotriva legii amnistiei si a gratierii ( o noua pomana electorala ) dar si a „acoperirii” in parlament a senatorilor si deputatilor certati cu legea prin blocarea cererii DNA-ului de incepere a cercetarilor penale impotriva acestora , in paralel cu votul „pentru” dat de presedintele Basescu al corespondetilor din aceleasi dosare, care nu mai faceau parte din parlament dar pe care a marsat in campanie K IOHANNIS au facut ca partea vie a electorartului , a acelor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani sa invinga mortii lui Dragnea.

Insa decliclul care i-a fost fatal lui VV Ponta pe care l-a provocat „in DOBITOCIA sa de caine chinez turbat” (ca sa-l parafrazez pe GHEORGHE DINICA ) orbit de cele 10 procente ce reprezentau avansul din primul tur , a fost replica „geniala” : „vedeti ?!?.. daca nu se mai fura, acum sunt cozi la sectiile de votare din diaspora ” …cand pe ecranele tv. se vedeau imensele cozi

Aceste vorbe aruncate in batjocura la adresa celor din diaspora, care stateau la cozi de ore intregi , in fig, veniti de la zeci sau sute de km. ca sa-si exercite dreptul de a vota, au facut ca tineretul din tara dar si a celor mai in varsta, responsabili, cu spirit civic, sa iasa masiv la vot impotriva acestui mitoman arogant, fara scrupule ,machiavelic, ce se simtiea deja invingator considerand populatia din interiorul tarii ca pe o masa de manevra care poate anihila prin numarul sau vointa si dorinta celor de dincolo de granite care doresc ca Romania sa fie „O TARA CA AFARA” in care legea sa fie lege si nimeni deasupra ei iar oamenii sa traisca decent si respectati si nu din pomeni electorale .

PS- Dl. Tolontan si George Copos a folosit acest citat in octombrie 2007, inaintea unei partide cu FC Nurnberg : „Pe nemti esti sigur ca i-ai batut doar cand se urca in autocar si pleaca”

Se pare ca citatul original , de fapt doua, ii apartin lui Gary Linerker , celebrul atacant englez care stia bine ce inseamna spiritul de lupta al germanilor :

1 – „Fotbalul este un sport in care 22 de oameni alearga dupa minge, iar in final germanii castiga mereu!”.

2 – ” Pe nemti esti sigur ca i-ai batut abia cind ii vezi urcati in avion ”.

Gerhard  •  17 noiembrie 2014, 18:18

Autorul urmatoarelo randuri nu stapineste bine limba romana, deci imi cer scuze pentru geseli de exprimare sau ortografie.

Diaspora
un cuvant care a starnit multe emotii in ultimele zile, si nu numai. Unii contesta buna credinta sau capacitatea de a intelege ce se intampla in Romania, altii vad adevarata putere economica in acest fragment al societatii.
Eu unul vad doar partea emotionala si capacitatea de a vedea lucrurile arbitrar respectiv prin ochiul format de practicile democratice din tara in care traiesc.
Ma consider parte din diaspora, desi nu mai am cetatenia romana de 37 ani. Am plecat la varsta de 20 ani din Romania (acum am ajuns la 57 ani impliniti), si am fost nevoit sa renunt impreuna cu familia la cetatenia romana la parasirea tarii. Sigur ca as fi putut s-o redobandesc dupa revolutie, dar intre timp nu ma mai consider nici roman, nici sas , nici neamt – ma consider european. La fel nu ma consider ortodox sau catolic sau protestant – ma consider credincios.
Am trait doua treimi din viata mea in Germania, am facut scoala in limba germana in Romania, nu am stiut niciodata perfect romaneste.
SI TOTUSI ! Cind inchid ochii si visez, cind povestesc cu multa caldura despre copilaria mea , cind aud pe strada oameni vorbind romaneste, cind citesc ceva despre Romania – am pe pelicula virtuala imaginile din tara NOASTRA, caldura oamenilor din aceea epoca (care a mai disparut), vecinii sasi, unguri, romani si tigani – care se intelegeau TOTI foarte bine si de care imi amintesc cu drag fara a tine cont de etnie.
SI SUNT MULTI CA MINE !
Duminica, am dus 3 romani (care nu aveau masina) la Muenchen ca sa voteze. Stiau foarte bine ce vor sa voteze si de ce. Am constatat la Muenchen ca mai multi sasi (adica oameni fara cetatenia romana) au facut acelasi lucru. Sunt convins ca doar in Germania ar fi fost cu minim 100.000 voturi in plus daca ar fi fost conditii adecvate. Erau oameni acolo care au calatorit sute de kilometri pentru a vota . Multi dintre ei cu venituri mici, venituri care nu ajung sa ai traiul de care ai visat si sa mai si sprijini cei dragi din Romania. Din aceste venituri mici au mai „rupt“ ca.50,- Euro de persoana pentru a VOTA. Si asta cu siguranta nu doar in Muenchen, nu doar in Germania.
Deci , in cazul nostru au ajuns in Muenchen. Si-au rupt din venit, din timpul de odihna. Au venit sa voteze. Majoritatea n-au votat pentru ei, pentru interesul lor politic. Au votat pentru cei de acasa, pentru un viitor mai bun si mai corect al celor din Romania, pentru o Romanie demna si frumoasa.
Ce i-a asteptat ? Umilinta ! Stateau la coada ! In jurul lor treceau cetatenii din Germania si intrebau uimiti ce se petrece acolo? „Se voteaza pentru presedintele Romaniei“ era raspunsul care il primeau.
Cu acest raspuns era totul spus, si nu doar in Germania. Corespunde 100% cu imaginea Romaniei si a romanilor ca etnie. Nu se mai mira nimeni ! Chia daca nu au mai auzit de vreo alta natie, in special din UE sa se stea ore in sir la coada pentru a vota. Dar in cazul Romania si Bulgaria nu se mai mira nimeni, e considerat o normalitate.
Impreuna cu cativa alti sasi care nu puteam vota stateam detasati de aceasta coada si incercam sa le explicam pasantilor detalii. In zadar ! Stampila era pusa, ce mai contau detalii.
Am vazut oameni care nu mai suportau umilinta, plecind cu lacrimi in ochi sau injurand, fara sa voteze. Erau in mare parte oameni din Muenchen, efortul lor pentru venire era mai mic. Cei veniti de mai departe ramineau, incercau sa se organizeze, stateau in coada cu capul aplecat . Multi dintre ei au reusit sa treaca de acest obstacol stampilei puse pe migrantii romani, au respectul vecinilor, al colegilor de munca ! Dar aici erau in anonimitate – erau doar romani ! Si completau fara sa vrea aceasta imagine trista a Romaniei.
Nu stiu cum s-au mai simtit cei care nu au putut vota. Cei 3 pe care ii adusesem au votat in jurul orei 15.00 si am plecat cu ei acasa. Nu au vrut sa mai stea un minut in plus, iar in drumul spre casa (ca. 120 km) nu au vrut sa mai comenteze cu un singur cuvant alegerile prezidentiale din Romania.

Sunt sigur ca asa s-a petrecut in mare parte in „grajdurile“ electorale din alte tari si sunt sigur ca asa s-au simtit cei care au vrut sa puna o stampila pentru demnitate in acele locatii.
Iesirea in strada a tinerilor din Romania si a celor ramasi tineri este in mare parte o expresie a nemultimirii pentru modul in care sunt umiliti concetatenii din afara, modul in care se intareste imaginea negativa a romanilor. In Ardeal exista o expresie despre o astfel de reprezentare _ Tiganeste. Si corespunde in totalitate cu imaginea din multe tari. Tinerii (si cei ramasi tineri) au inceput sa simta acest lucru, au inceput sa inteleaga datorita internetului ca exista MULTI in afara tarii care au in suflet tara Romaneasca , indiferent de etnie , si care dau semne cinstite si accepta chiar si umilinta pentru a arata : „IMI PASA ! VREAU SA FIU MANDRU DE ROMANIA“

geo  •  17 noiembrie 2014, 18:44

Gerhard ,Bravo ptr cele scrise ,cred Domnule Tolontan ca cele scrise mai sus ar trebui sa aiba un articol separat pe blogul dumneavoastra.

RESPECT CELOR CARE NU AU UITAT CA SUNT ROMANI PANA LA MOARTE!!!

laur  •  17 noiembrie 2014, 18:50

Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca cea mai buna perioada a Romaniei a fost atunci cand imobiliarele mergeau struna iar cea mai mare parte din bani erau veniti de la cei plecati sa munceasca afara….cum a venit criza in tarile dezvoltate si au scazut veniturile celor plecati,usor usor si noi am scazut financiar ptr ca guvernele de atunci nu au stiut sa se pregateasca atunci cand inca se mai putea.

oSorin  •  17 noiembrie 2014, 19:41

culmea turismului electoral – Toti avem cel putin o ruda plecata in vest la votat.

ion c  •  17 noiembrie 2014, 19:56

Care copii ? Care Rege ? Hai sa nu ne mai ascundem dupa degete. Un grup de profitori, grupati in jurul marinarului badaran, au predat tara pe nimica toata fortelor agresive ale marelui Apus… Sa nu ne miram de distrugerea mediului si a calitatilor umane care vor veni.

Indignat  •  17 noiembrie 2014, 20:08

@ Radu Tanasescu
Chiar asa sa fie? Ca aveti IQ-ul mai mare pentru ca sunteti conectati?
Aroganta, da, dar una cunoscuta si clasificata, aceea a tineretii!
Cum puteti sti cum este viitorul si cum sa-l planificati daca nu stiti mare lucru despre trecut? Sau stiti din auzite, din cele povestite de altii, ceea ce nu-i relevant!
Baiatule, cei care au trait vremurile foarte triste de dinainte de ’89, au citit sute de carti (nu numai de specialitate sau beletristica) si folosesc zilnic Internet-ul sunt mult mai bine plasati decat voi sa ia in calcul totul si sa amendeze ceea ce face o clasa politica incompetenta si corupta! Cei despre care vorbesc au avut parte de multe vicisitudini si pe seama lor s-au facut multe experimente, de toate felurile; daca abia ati terminat studiile si v-ati nascut cu toate facilitatile (obtinute cum doar parintii vostri stiu), n-aveti cum sa stiti cum este in lumea reala. „Navigati” in lumea virtuala, tastati cu mare viteza, instalati programe si va credeti, numai pentru atat, superiori altora? Sunteti artificiali si superfeiciali, inclusiv cand emiteti astfel de luari de pozitie!

Pacala  •  17 noiembrie 2014, 20:38

si eu care credeam ca Iohannis e roman.
tot la propaganda ati ramas.
probabil undeva in viitor copiii isi vor cere presa inapoi
sper sa prind si eu ziua aia desi ma indoiesc.
va educat ceasca bine

Roman  •  17 noiembrie 2014, 23:00

Din pacate lucrurile nu stau nici pe departe asa cum le prezinti tu Cataline. Acesti copii la care te referi au fost spalati pe creier de masina de propaganda din spatele paravanului Iohannis. Ziare si televiziuni precum gandul.info, b1tv, nasultv, realitateatv, cotidianul, digi24 etc, nu au facut decat sa ii indoctrineze de dimineata pana seara cu legea amnistiei, cu baroni, coruptie, furt si altele. Nu zic ca nu aveau dreptate in anumite privinte dar, dupa cum bine stim, asa este manipularea mai usoara: se foloseste un mic adevar ambalat frumos intr-o poleiala de minciuni si dezinformari. Asta cu „ne-am luat tara inapoi” este de inramat la Stefan Gheorghiu. Imi place si abordarea domnului klaus: ” Sa ne apucam de treaba”… Mda, sa nu se faca joi pana ne apucam.

Marius  •  17 noiembrie 2014, 23:35

Nu cred ca votul a fost pro Johannis, mai degraba anti-Ponta. Am fost dezgustat de tot arsenalul folosit de PSD in aceasta campanie: implicarea Bisericii Ortoxe, masluirea datelor statistice pentru a aduce tara pe crestere, folosirea animalelor domestice (gaini moarte) drept argumente politice … Cred ca multi au fost convinsi sa voteze pentru Johannis dupa aceste evenimente si nu dupa dezbaterile televizate. Ramanem cu speranta ca „penalii” de genul Blaga, Videanu, Flutur, etc, sa nu poata influenta activitatea noului presedinte. Mai mult de atat, mai exista un hop: ANI, care trebuie sa dea o rezolutie in cazul de incompatibilitate. Sa nu ne trezim ca organizam alegeri luna viitorare, din nou! Sper, din tot sufletul, ca Neamtul va avea coloana vertebrala si va rezista atacurilor din partea celor care i-au organizat campania!

Victor  •  17 noiembrie 2014, 23:39

„N-a fost un vot pozitiv, sa nu ne mintim” – partial adevarat! Dar dl Tolontan, nu faceti si dvs. greseala pe care vad ca o fac multi, diminuand omul-politicianul Klaus Iohannis, si acreditand ideea (falsa, oricum nedemonstrabila) ca oricine ar fi castigat impotriva lui Victor Ponta (cu tot ce inseamna el) si ca oricine ar fi fost capabil sa canalizeze energiile despre care vorbiti. Nu este asa.

Klaus Iohannis, o spunea chiar un sociolog, are o capacitate rara de a atrage oameni de obicei neinteresati de politica. Probabil ca si la Sibiu in anul 2000 si-au spus multi ca, lasa, o sa treaca moda neamtului si o sa revenim noi. Uitati ca nu s-a intamplat, iar omul-politicinaul-administratorul Klaus Iohannis, de unul singur, si-a neutralizat toti adversarii politici cu partide grele in spate.

Sunt convins ca Iohannis va fi un presedinte foarte bun pentru Romania, ca chiar va fi presedintele tuturor romanilor si ca va reusi (n-a reusit deja?) sa strapunga dihotomia PSD-comunism vs Basescu. Ii prevad un decenal…

Iar ieri, in noapte alegerilor, dupa mine, a dat masura valorii sale ca om de stat. S-a bucurat decent, n-a clamat nimicirea adversarului, nu i-a urcat pe piedestal pe ai sai si, cel mai important, nu s-a urcat pe piedestal pe sine. A lasat victoria celor peste 6 milioane de oameni care l-au votat. Acest comportament e semn de intelepciune.

Nu-l subestimati pe Klaus Iohannis, cum au facut foarte multi. Si as incheia spunand ca Iohannis e, cu siguranta, primul presedinte cu adevarat democrat, el ca om.

dudu  •  18 noiembrie 2014, 0:55

Maestre, ati fost jurnalist sportiv. Bun. Dupa care ati incercat sa fiti jurnalist de investigatii si v-a iesit un fel de comentariu sportiv – franturi de povesti, amestecate cu paranteze, paralele si citate hazlii, plus citate din „surse apropiate anchetei”. Bun. Acum v-ati facut analist politic.
Incepand sa va citesc articolul, ma pregateam sa va contrazic pasajele in care ridicati in slavi „neamtul”. Cand, pe la jumatea textului, am avut surpriza sa constat ca va contraziceti singur…
Avem asa: „neamtul nu a cedat” „Klaus nu s-a suit in rata de Sibiu, a ramas aici” „neamtul A INTORS rezultatul” „outsiderul a intors rezultatul”.
Dupa ce ii dati danga-langa, cu neamtul care a facut si a dres, zdrang! va dati cu tesla-n …: „A fost un vot de dispreț și de iritare teribile. N-a fost un vot pozitiv, să nu ne mințim.”
Aha. Cum ar veni „neamtul nu a rasturnat situatia, nu ramas sa se lupte, nu a facut mai nimic, ci a fost beneficiarul unui vot negativ. Iar eu, autorul, care l-am laudat pentru meritele lui, m-am mintit singur!”
Intrebare: Dvs. va cititi textele, inainte de publicare? Eu am impresia ca raspunsul este „NU”.
„Dacă e cu adevărat înțelept, noul președinte al României nu-și va revendica personal albul măștilor.” Da, sa speram ca e intelept, si ca nu a citit prima parte a articolului dvs., in care mai aveati putin si il comparati cu Winston Churchill.

P.S. Este, in general, considerata dovada de snobism citarea in extenso din autori contemporani si (eventual) putin cunoscuti.
P.P.S. Daca tot ati decis sa reveniti cu un articol pe tema alegerilor, asteptam de la dvs. un „mea culpa” referitor la articolul pe care l-ati publicat dupa primul tur, cand spuneati ca nu e adevarat ca electoratul PSD este unul slab educat si ca alegerile din diaspora au fost bine organizate. Poate ar fi fost mai bine daca faceati gestul asta, in loc sa va lansati intr-un nou comentariu, la fel de slab ca cel de dinainte.
Inca o chestie – Pentru ca ii laudati pe IRES mai ceva ca in primul tur, desi au avut aproape 4% eroare, intr-un sondaj cu eroare maxima admisa de 2% (si aia foarte mare, pentru ca la un exit poll ar trebui sa bata spre 1%). La 4% eoare, dar pe dos, ar fi putut sa il dea pe Iohannis cu 47%, sau, la fel de bine, ar fi putut ca Iohannis sa piarda cu 49%, iar ei sa pretinda ca sunt in marja de eroare.

pataplesu  •  18 noiembrie 2014, 1:21

ori esti prost ori faci pe prostul.si mai esti si ticalos .

amesteci copiii in porcaria asta pusa la cale de noi stapini ai romaniei americanii care isi consolideaza portocalii aici dupa ce au hotarat cu sovieticii ca aici e granita. au votat coimarti romanii cu johanel.au scos baietii softul pe Facebook si tu o arzi cu discursul regelui. numai prostii pun botul la prosteala ta. americanii te tin cu toate informatiile din investigatii? de unde le ai inteligentule?

Mihai  •  18 noiembrie 2014, 4:42

Un articol fantezist, scris de dragul de a participa cu orice pret la „triumful binelui”…Victoria lui Iohannis este victoria facebookului, a mass-mediei, a mediului virtual si a manipularii grosolane impotriva realitatii si normalitatii, cu defectele si greselile ei…Este victoria asimilarii poporului roman europenizat si americanizat impotriva identitatii nationale…Este victoria nepasarii impotriva bunului simt…Ce daca omul e german si vorbeste prost romaneste? Ce daca parintii lui, intr-un exces de patriotism, si-au bagat picioarele in Romania si s-au mutat in Germania acum 22 de ani? Ce daca aceasta informatie a aparut de abia azi, dupa alegeri? Ce daca omul nu e nici macar ortodox? Ce conteaza ca din spatele lui rinjesc Basescu, Tokes(care militeaza deschis pentru ruperea Ardealului), Blaga, Udrea, Boc, Videanu, Macovei,MRU si alti pnl-isti tradatori, oameni care au redus salariile si pensiile romanilor in perioada 2009-2012? Ce conteaza ca omul din umbra, Basescu, indemna cu seninatate pe romani sa plece din tara daca nu le convine situatia? Ce conteaza ca de fapt „schimbarea” e inlocuirea dreptei lui Basescu cu…dreapta lui Iohannis? Pentru masele isterizate a contat un singur lucru: ca nu e Ponta!Vin vremuri tulburi pt Romania, care pare a deveni o mare diaspora la ea acasa! Doamne ajuta!

Mihail  •  18 noiembrie 2014, 6:17

Foarte de acord Domnule Tolontan! Partidul lui Iliescu sa ne lase! Au trecut 25 de ani si suntem ultimii in Europa la toate! Comunistii sa ne lase in pace! S-au imbogatit destul: si Mitrea, si Hrebenciuc, si Cozmanca, si Vacaroiu, si Vacaru, si Nastase si toate neamurile lor. De la mineriada si pana la Bechtel, si-au batut joc si au capusat tara asta cum au vrut ei. Asa sa le ajute Dumnezeu! Vrem altceva!

Werner von Braun  •  18 noiembrie 2014, 8:39

Peste ani, în cărţile de istorie se va scrie că o generaţie de analfabeţi proaspăt ajunşi la dreptul de vot a distrus fizic România. Şi că nişte pseudointelectuiali au aplaudat acest lucru.

La revedere, americani! Bine aţi venit, Deutchse Kammeraden şi tavarişci Russki! De cînd aşteptaţi voi să împărţiţi ţara în două, de-a lungul Carpaţilor!

Indignat  •  18 noiembrie 2014, 15:24

@ Mihail:
Cred ca sunteti orb sau de o maxima selectivitate (ma rog, am foslosit formulari eufemistice)cand citati numele celor care au distrus tara!! basescu, boc, blaga, berceanu, udrea, blejnar, macovei si altii ca ei nu fac parte din aceasta lista? Cei citati de mine au furat direct din salariile bugetarilor, adica direct din buzunar (sau, ma rog, de pe card)si n-au facut-o cu parere de rau, ci cu rea-credinta si cu o placere sadica!
Pentru mine, oamenii politici si guvernantii sunt compromisi; sunt exonerati seniorii unor partide vechi, multi trecuti in nefiinta, din pacate! Sa speram ca vom adauga si numele presedintelui ales pe acea lista scurta, selecta!

Tryggvasson  •  18 noiembrie 2014, 19:53

Nu s-a răsturnat nimic. Ziariștii aveau obligația să redea situația de fapt, nu să contribuie la imensa mistificare a sondajelor, pregătitoare pentru frauda care a fost sistată la mijloc, pentru că oricum, ar fi fost dejucată de prezența masivă. După primul tur, la prezența din primul tur, orice estimare de bun simț arăta că Iohannis ar fi fost favorit, cu circa 55%. Ce s-a întâmplat apoi a fost că sporul de prezență la vot a contracarat frauda. Nu a fost nici o răsturnare.

Tryggvasson  •  18 noiembrie 2014, 19:56

Primul tur nu a consemnat o diferență de 10%, ci, probabil, de vreo 3 – adică 35% la vreo 32%. Restul a fost, pur și simplu, fraudă și mistificare – două dintre metodele favorite ale PSD – și ale societății de partid.

cetateanu4  •  19 noiembrie 2014, 15:03

„N-a fost un vot pozitiv, să nu ne mințim” si „În studioul B1 TV, Ion Cristoiu observă:” in aceeasi propozitie?
eu n-am intilnit pe unul care sa nu-i placa de Iohannis printre cei 98% care l-au votat la München

Comentează