Marica, un leu țesut pe steaguri

“Descopăr în fiecare zi misterul și frumusețea orașului Konya. Am asistat aseară la un show incredibil: dansul dervișilor rotitori! Nu pot să descriu în cuvinte ce simți cînd îi privești! Trebuie să vedeți un asemenea eveniment, nu ratați ocazia cînd ajungeți în Turcia! Au fost interziși, au fost contestați, dar au o asemenea bucurie în dansul lor...”. Ciprian Marica a scris aceste rînduri. Le-a postat ieri după-amiază pe facebook

miercuri, 17 decembrie 2014, 9:30

“Descopăr în fiecare zi misterul și frumusețea orașului Konya. Am asistat aseară la un show incredibil: dansul dervișilor rotitori! Nu pot să descriu în cuvinte ce simți cînd îi privești! Trebuie să vedeți un asemenea eveniment, nu ratați ocazia cînd ajungeți în Turcia! Au fost interziși, au fost contestați, dar au o asemenea bucurie în dansul lor…”.

Ciprian Marica a scris aceste rînduri. Le-a postat ieri după-amiază pe facebook.

Konya este orașul lui Rumi, poetul sufit care a adus lumii dansul rotitor, ca o spirală a contopirii minții și sufletului, cam ce încercăm cu toții, miliarde de ființe umane, după ce ne prindem că nu sîntem numai materie, ci mai ales spirit.

Rumi a murit pe 17 decembrie 1273 și, în fiecare an, sufiții vin și umplu cu dansuri străzile orașului din stepa Anatoliei. S-a povestit mult și frumos despre Konya și despre Rumi.

La noi s-au tradus “Cele patruzeci de legi ale iubirii” a turcoaicei Elif Shafak. “Trăiește viața asta la fel de ușor ca numărul zero. Nu sîntem cu nimic deosebiți de un urcior. Nu înfloriturile din afară, ci goliciunea dinăuntru ne ține în picioare”, își spun eroii sufiți ai lui Shafak unul altuia.

Și a mai fost elvețianul Nicolas Bouvier cu fabuloasa carte “Rostul lumii”.

Împreună cu un prieten, Bouvier a pornit la mijlocul secolului trecut cu un Fiat Topolino din Iugoslavia. A tăiat Turcia, Persia, Irakul și Afganistanul, poposind mai apoi în Pakistan și, tot mai departe, spre Japonia, via Sri Lanka. O călătorie imposibil de refăcut astăzi, cînd granițele sînt pictate cu sînge.

În timp ce Marica postează un elogiu al dervișilor, lumea privește îngrozită la televizor cum talibanii masacrează zeci de copii într-o școală din Pakistan.

Sufiții și talibanii sînt două fețe ale Islamului. Unii sînt persecutați de coreligionari, ceilalți persecută sau omoară orice musulman care nu le împărtășește ideile.

Asasinatul talibanilor defilează pe toate ecranele planetei, oripilîndu-ne. “Cel puțin 126 de copii au murit”, scriu agențiile de știri, adăugînd: “Numărul victimelor va crește însă”. Pînă în dimineața de miercuri s-au numărat 141 de cadavre.

Cealaltă față, a iubirii, s-a cuibărit, nevăzută, în postarea fotbalistului. Așa a fost mereu. Binele apare nebăgat în seamă.

Ciprian e un tip special. Dar a fost nevoie ca viața să-l dea în călușei, să amețească, să urce și să coboare, ca să regăsească în el bucuria simplă în fața unor dansatori îmbrăcați în alb, rotindu-se la infinit.

Nu puterea, ci slăbiciunea l-a ajutat pe Marica. Nu succesul, ci pierderea. Nu echipele bogate la care a jucat pînă acum, cănd era mare și tare, ci urciorul vechi din Konya.

”Noi sîntem lei puternici, dar lei țesuți pe steaguri,
ce vîntul îi împinge-nainte în șiraguri”.
 Jalaluddin Rumi despre puterea care trece. Fiecare dintre noi.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

costi  •  17 decembrie 2014, 9:37

catalin, sa scrii mai des despre asemenea lucruri.

Alex  •  17 decembrie 2014, 10:12

Marica sa se uite la calus, e mai interesant si mult mai complex dar poate gaseste pe cineva sa ii explice.
Dervisii, o mana de oameni in fuste care se invart pina ametesc nu reprezinta nimic special.
Ce ma mira este ca exista cineva care chiar citeste ce posteaza Marica pe FB. De interes nu poate fi vorba.

simplu suporter  •  17 decembrie 2014, 10:26

big like

salim abdulkerim  •  17 decembrie 2014, 10:43

cand intelegi umilinta de a fi om ai o noua lume in fata si oferi celorlalti perspectiva din care vezi tu lumea.Din pacate tine de experienta personala a fiecaruia si nu e o caracteristica generala ce poate fi educata:). By the way ,de asta te citesc constant.Have a nice day

ek  •  17 decembrie 2014, 10:53

pai poate ar trebui sa va intrebati cine i-a sustinut dintotdeauna pe fundamentalistii islamici – incepand de la dinastia al-Saud ( vezi Lawrence al Arabiei ), Saddam, bin Laden si mai nou ISIS pentru ca apoi sa domine acele locuri folosindu-se de acest pretext

cosmin  •  17 decembrie 2014, 10:55

Ma intreb daca jucatorii de la echipele importante din vest au la fel de mult timp pt activitati extrasportive?!?! o fi frumos orasul dar principalul motiv pt care esti acolo este banul. Plus ca este un jucator mediocru care nu poate face fata la nivel inalt 🙂 Altii o sa aiba amintiri din champions league la sfarsitul carierei,asta o sa priveasca pozele cu dansatori.

Gambeta  •  17 decembrie 2014, 11:01

Atata vreme cat lumea minte, lucrurile se vor repeta. Cine s-a dus peste talibani, in TARA LOR? Cine i-a macelarit? Acuma, se razbuna si ei pe autoritatile pakistaneze care s-au dat cu americanii. Opriti americanii sa nu mai invadeze lumea si va fi mai multa pace pe Pamant! Ai curaj sa scrii asta? Sau te rezumi la abureli?

gilos  •  17 decembrie 2014, 11:04

Marica, daca avea caracter, trebuia sa ramana la Getafe sa-l ajute pe Contra, nu sa plece la Konya pt cateva mii de euro in plus.

Oricum, prima liga din Spania este net superioara celei din Turcia, dar ce sa-i faci cu alegerile omului ?!

dan  •  17 decembrie 2014, 11:46

Frumos, evident ca in fiecare loc gasesti frumuseti nebanuite, doar sa ai ochii deschisi. Ce sa mai zicem ca la 2 pasi e Cappadocia, poate o descopera Marica in luna mai…..
Pentru cei care vor sa afle mai multe despre sufiti si dervisi: https://cabalinkabul.wordpress.com/2013/02/16/%E2%80%A2iubitii-domnului-dervisii-pe-3-martie-2013-orele-18-00-la-muzeul-taranului-roman/ .
E special, Dan Alexe chiar a fost acolo.

cpt.ahab  •  17 decembrie 2014, 11:47

Unul dintre dervisii respectivi imi pare ca e Florescu. Pardon! Geo Flores!:)))))

florinelu  •  17 decembrie 2014, 12:43

jucand si traind cativa anisori in germania, morioka a inteles ca nu-i destul sa dai cu piciorul si capul in minge..mai trebuie si sa citesti, sa mergi la spectacole, sa vizitezi muzee…bine ca-l duce mintea…

whgp  •  17 decembrie 2014, 14:05

@Alex: fericiti cei saraci cu duhul…

Godot  •  17 decembrie 2014, 14:51

Marica trebuie să facă ceva simplu în viaţa lui, pentru a fi un om util societăţii, şi corect cu meseria lui.
Marica trebuie să dea goluri, nu declaratii.
Goluri, nu postări.
Goluri, nu păreri.
Goluri, nu PR!
Goluri, nu spirit!
Goluri, nu sensibilitate!
Goluri, nu deontologie!
GO-LURI!
E extrem de simplu.
Restul e vrăjeală.

Schuller Horst  •  17 decembrie 2014, 14:58

Marica ne indeamna sa nu scapam ocazia de a vizita Konya cand vom fi in Turcia. Urmeaza sa ne povesteasca cat de bune sunt icrele negre cu sampanie si ce placut e sa conduci un Ferrari. Nu trebuie sa stim tot ce gandeste Marica.

Gica Paunescu  •  17 decembrie 2014, 15:00

Omul poate avea experiente diverse in viata. Unii se-aleg doar cu banii, ceilalti mai stiu si sa-i utilizeze judicios. Pentru comparatie; se spune ca dl. Lucescu i-ar fi dus pe componentii lotului de fotbal al Romaniei – in anul 1983, dupa meciul de pe Rasunda – sa viziteze Academia Regala Suedeza, locul unde se decerneaza anual premiile Nobel. Se pare ca nu toti s-ar fi ,,deranjat” sa coboare din autocar si sa calce in incinta Academiei. Alegeri ptr. fiecare; nu sunt curios sa-i aflu pe cei care n-au facut-o. Marica, desi nu rupe gura targului prin fotbalul pe care-l joaca, alege sa adauge ceva carate experientei sale de viata. Sa-l apreciem, totusi !

lord belial  •  17 decembrie 2014, 19:05

in urma lecturarii pe sarite a articolului, deduc ca marica ar trebui sa se lase de fotbal si sa se angajeze redactor la tripadvisor.
dar marica, acest estet de turcia mai da si el goluri? o sa fie si el vreodata fotbalist? eu nu cred.

articolul este foarte slab, diluat cu apa de trandafiri, amestecind de-a valma analiza pe text de facebook, pakistanul, isisul, boko haram ,rumi (apropo, vezi ca atit iranul cit si turcia si-l disputa, poate ne zici ceva si de asta) si fotbalul. nu are nici cap, nici coada, subtire ideatic, pauper stilistic.

slab de tot, mai bine ii scriai o felicitare sau ii dadeai un like, tolontane. du-te si cinta la alta masa balada in parfum de roze a unui fotbalist ratat.

Mateo  •  17 decembrie 2014, 19:56

@12 whgp : fericiti, da…penibili si fericiti

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2014, 21:51

16, lord belial: mai bine slab alaturi de ceea ce a scris marica, decit tare alaturi de exigenta ta 🙂

Valentin Vasile  •  17 decembrie 2014, 22:40

Salut Tolo. Joc un rummy cu Dawkins si cu Hawking si ma roaga sa te intreb ce-i aia spirit.

claudiu  •  17 decembrie 2014, 23:07

@13,14,16: daca ati fi asa de exigenti cu propria persoana si cu propriile realizari, poate ca ati fi mai putin inclinati spre intoleranta. marica nu va datoreaza nimic voua, rilex!

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2014, 23:25

valentin vasile: a aparut un film despre viata lui Stephen Hawking in care este povestita relatia lui cu fizica si spiritul 🙂

Bocanci  •  18 decembrie 2014, 2:42

La voi in ziar, unu pe nume Torje il critica pe altu pe nume Popa ca vorbeste prostii. N-am auzit de niciunul dintre ei. Am zis ca hai sa-l citesc pe Tolo, ca am auzit de el. Si mi s-a umplut urciorul de lacrimi. Nea Tolo, ai dat-o de gard nasol cu articolu asta, despre un neica-nimeni ca Marica. De mult n-am mai citit asa grozavie de la matale. Si ne dorim tot de mult un varf de atac, cam de pe vremea lui Moldovan.

Bocanci  •  18 decembrie 2014, 2:52

Ma intorc, nu stiu daca primiti doua comentarii unu dupa altu. Marica nu e neica-nimeni, asa cum am zis comentariul trecut. El e un fel de Hanescu la scara mai joasa: stii ca poate, talent si disciplina are, astepti mai mult de la el, doar ca suficienta il opreste sa fie in primii 200 de varfuri de atac din lume. Macar Hanescu a fost in primii 50 ani in ultimii 10 ani. Marica a ratat clasamentul top 50 ani de-a randul.

Cătălin Tolontan  •  18 decembrie 2014, 9:04

14, Schuller Horst, 22 bocanci: voi, trollii, cind sinteti cuprinsi de spiritul Sarbatorilor mincati copii prajiti 🙂 In rest ii jupuiti de vii.

Cristianescu  •  18 decembrie 2014, 10:42

Bine, bine. Sa fie sanatos Marica asta al nostru, dar DNAul cine il ajuta daca Ponta nu vrea. Rugam presa sa faca public conturile DNA si pe fiecare roman sa donerze 1 euro astfel incat sa dublam bugetul DNA. Daca asta inseamna munca dubla pentru ei, nimeni nu ar mai sta pe ganduri. Eu chiar as dona 2 euro ca sa vezi cata generozitate de sarbatori.

Obiectiv!  •  18 decembrie 2014, 11:07

13 Godot,16 lord belial,14 Schuller Horst etc., o sa cobor la mintea voastra ingusta si logica rudimentara pe care o “posedati” si o sa va spun urmatorul lucru, asta apropos de dreptul persoanei de a se exprima extra-profesional sau, dupa caz, extra-activitate curenta. Deci, “in oglinda” cu mesajul pe care il transmiteti voi lui Marica, va transmitem noi, “cei plamaditi din alt aluat si, cu siguranta, dezvoltati sub o alta lumina ”, ca, daca sunteti inca “scolari” (de orice nivel), ar trebui sa va limitati viata la a invata, a invata, a invata (si poate va veti depasi, unii dintre voi, si conditia de agramati, asa cum rezulta din postarile voastre), ci nu sa va pierdeti timpul (inclusiv pe al nostru) cu exprimarea unor opinii (dreptul vostru se limiteaza la a invata, ATAT!).

Iar daca ati depasit stadiul invataturii (desi, reiterez, postarile voastre probeaza contrariul) si va exercitati o profesie, oarecare, va transmit, in aceeasi logica rudimentara împrumtata de la voi, ca drepturile voastre se limiteaza stricto sensu la exercitarea profesiei respective, ci sub nicio forma la “cutreierarea netului”/Facebook-ului/Blogurilor, respectiv la exprimarea unor opinii publice.

Cum va place? Mie nu-mi place logica voastra rudimentara.

Draga Catalin, azi nu prea ai noroc de prea multi “cititori cititi”.

Pacat, intrucat articolul nu doar ca abordează o tema “selecta” (prea selecta pt. cititorii/comentatorii zilei), dar este si foarte bine scris (sub aspectul formei si al continutului). In linia majoritatii articolelor scrise de tine.

Multam fain pt. articol! Si ii multumesc si lui Marica pt. “duh şi spirit”, independent de meserie practicata (in raport cu care sunt, cu desavarsire, profund saraci unii dintre comentatorii zilei).

lord belial  •  18 decembrie 2014, 13:10

articolul e slab nu doar pentru ca nu spune nimic, despre un nimeni, ci si ca face o ciorba din fotbal si ”terorismul” de sorginte islamica. ma asteptam, dat fiind vorba de turcia, de o analiza mai serioasa care sa ii includa pe turci, sirieni si kurzi (si satul lor bombardat de isis, fara ca turcia sa intervina). si care sa il excluda pe marica, atacantul de tip tatu.

hai sa ne inclinam plini de reverenta la panegiricul de clasa a 7aB al lui tolontan pt marica neica nimeni si turismul lui de circumstanta, si sa ne cerem scuze ca sintem contemporani cu cel mai timid dintre atacantii nationalei romaniei

Cătălin Tolontan  •  18 decembrie 2014, 13:20

26, obiectiv; multumesc, nu te simti rau, cititorii nu sint nici pe departe egali cu trollerii. Acesti din urma sint, in fond, putin, dar sufera de ubicuitate.

Cei care citesc sint mult mai multi. In general, nu trimiti comentarii cind esti de acord, ci cind te gasesti in dezacord, e si aceasta o realitate.

Nu-i nici o problema, citim, scriem, platim, mergem inainte 🙂

lord belial  •  18 decembrie 2014, 13:59

@obiectiv! iti spun eu, din studiile alea multe pe care le am, ca nu transmiti ideea de obiectivitate cind ii atasezi semnul exclamarii in coada. e o teorie simpla, ce tine de comunicarea scrisa.
asta asa, din poignet.
a doua, vezi ca apropo se scrie fara s in coada, incetanit fiind deja in limba romana. dar, cind o practici ocazional, sigur ca mai ai probleme de ortografie. regleaza-le intii pe astea, inainte sa vii inarmat pina in dinti cu logica de tip bolsevic, cine nu e cu noi, e impotriva noastra.

marica e un sarac cu duhul, indiferent de ce etichete ne acorda noua auctorul articolasului. am vazut noi ce poate marica pe teren, nu mai tre sa ii urmarim compunerile prescolare in care imi vorbeste mie un fotbalist de dervisii rotitori.

vedeti-va, toti, de la tolontan la marica, lungul nasului.

Obiectiv  •  18 decembrie 2014, 14:55

Vad ca cineva s-a folosit de pseudonimul meu, dar il iert, a scris cum as fi facut-o si eu! O.

ninel  •  18 decembrie 2014, 17:38

Numai cine a vizitat Turcia intelege poporul turc

Obiectiv!  •  18 decembrie 2014, 18:43

„lord belial”, consider ca este jenant sa reclami în cazul meu probleme de ortografie, apeland la utilizarea de catre mine a termenului a propos in loc de apropo (utilizare intentionata a termenului francez din care deriva cel romanesc, astfel cum folosesc si termenul vis-a-vis, in loc de vizavi), cand tu probezi prin fiecare propozitie sau, dupa caz, fraza ca „siluiesti”, fara nicio scuză pertinenta,limba romana – exempli gratia: punctuaţia folosita pt. „asta asa, din poignet.”; punctuaţia in general; (t)urcia”; „(r)omania”; „int(i)i” etc. Dar lucrul cel mai grav pe care il observ la tine, aparte de absenta „simtului de jena” (potrivit celor aratate anterior), este logica ta rudimentara şi de tip nonsens. Tu ma acuzi pe mine de „logica bolsevica”, cand, de facto, tu o probezi eo ipso, prin comentariile anterioare, prin care criticai, exact din rationamentul ca nu corespund „viziunii” şi „exigentei” tale, atat fotbalistul, cat şi autorul articolului, pentru exprimarea publica (online) a unor emotii şi pareri, respectiv pt. abordarea jurnalistica, si stilistica ei, a subiectului in cauza. Iar eu nu faceam altceva decat sa replic „in oglinda”, pt. a dovedi eroarea logicii tale/voastre. Si mi-a iesit cu prisosinta, din moment ce tu, unul dintre acei „cititori necititi” (ori „cititi” prisoselnic), a gasit de cuviinta sa blameze si sa condamne o atare logica (adica, in esenta, logica ta/voastra). Ti-am intins o „capcana de judecata”, in care ai cazut, apodictic, „pleasca”.

Kendo  •  18 decembrie 2014, 20:44

@lord belial – dar de ce atata furie, domnule? De unde atata „eu sunt un mic zeu atotstiutor, ba, amaratilor”?!

Cel putin asta cu „vedeti-va lungul nasului” suna mai bolsevic decat acuzele domniei tale. Parca sesizez asa, timid, un „ca altfel vedeti voi…”. Nu are voie Marica sa posteze ce vrea el pe Facebook? Macar omul pare interesat si de altceva decat de fotbal si manele. Bravo lui! Unde e crima? Nu vreau argumentul cu „e fotbalist, sa-si vada de fotbal”. Sunt sigur ca si dumneata ai preocupari si pasiuni multiple.

Iar articolul asta de cateva zeci de randuri nu poate cuprinde toata analiza pe care o vrei tu. Nu are cum. Si nu vad la ce ti-ar folosi, pari oricum a sti dinainte ceea ce ai fi vrut sa regasesti aici.

Cred ca mai multa intelegere si mai putina ingamfare nu strica. Dar poate ca ma insel eu…

Contele  •  18 decembrie 2014, 21:52

Ma lordule, vezi ca Marica are 25 de goluri inscrise pentru nationala in 70 de meciuri. In nici un caz nu poate fi cu cifrele astea un neica nimeni cum aberezi tu.

Alex  •  24 decembrie 2014, 4:30

@cosmin

Cei din vest au inclus in program activitati extrasportive. Face parte din politica lor de club.

Stop fumat  •  30 decembrie 2014, 14:30

Frumos articol, si mai ales extraordinar traseul! Tare as vrea sa fi participat si eu… La multi ani in anul nou!

Comentează