Liga 1 se învîrte în jurul urmașului lui Copernic

Astăzi e ziua ediției speciale în care Gazeta Sporturilor decernează premiile sale, care durează de 49 de ani

luni, 22 decembrie 2014, 6:57

Astăzi e ziua ediției speciale în care Gazeta Sporturilor decernează premiile sale, care durează de 49 de ani. Conform tradiției, fiecare laureat primește un laudatio. Acesta îi aparține lui Lukasz Szukala, cel mai bun fotbalist străin din Liga 1 în 2014.

În 2008, Sebastian Dubarbier. 2009, Pablo Brandan. 2010, 2013 Eric de Oliveira. 2011, 2012 Lopes Wesley. Lista premiilor tradiționale ale Gazetei pentru cel mai bun fotbalist străin sună precum un volum de Borges, omul care-și imagina Raiul ca pe o bibliotecă.

Și, în această înlănțuire de artiști, în 2014 cîștigă Szukala! Este nu doar primul polonez, ci și primul european care își adaugă numele pe mozaicul curții interioare a Ligii 1.

Lukasz Szukala primește premiul pentru că a îndeplinit o misiune imposibilă: a păstrat constantă apărarea Stelei sub trei guverne consecutive. Polonezul a jucat împreună cu Chiricheș, cu Gardoș și cu Varela. E un ministru al transporturilor care a reușit cîte 500 de km de autostradă în fiecare mandat de nu a avut nimeni curaj să-l schimbe, indiferent ce partide s-au succedat.

Cum vă sună asta? Steaua a vîndut apărători de 17 milioane de euro, Chiricheș și Gardoș, dar, pentru că perechea lor a rămas pe loc, echipa și-a păstrat consecvența. Bună investiție!

Szukala a cîștigat premiul în consens, ceea ce e o performanță în sine. A ieșit numărul 1 și în clasamentul antrenorilor, și în cel al conducătorilor, al căpitanilor de echipe, al ziariștilor și al publicului.

S-au aliniat planetele. Precum Copernic, a fost nevoie de un polonez ca să nu mai credem că America de Sud e în mijlocul Ligii 1 din România. În 2014, campionatul se rotește, de fapt, în jurul acestui fotbalist valoros pe teren, calm în intimitatea echipei și cumsecade în relațiile cu oamenii din sport. E ca o recompensă pentru toți europenii care duc în cîrcă un campionat unde strălucesc sud-americanii.

Ca și pe Nicolaus Copernic, disputat între nemți și polonezi, pe Szukala și-l revendică originea poloneză, dar și educația fotbalistică franco-germană. În biografia lui se adaugă, iată, cel mai important premiu pentru stranieri din România, țara unde Lukasz joacă cel mai bun fotbal al său la 30 de ani, cînd mai are orizont înainte.
01

Citește și:

Comentarii (8)Adaugă comentariu

lord belial  •  22 decembrie 2014, 11:54

e, asa da
felicitari lui szukala pt premiu!

aham  •  22 decembrie 2014, 13:18

un fotbalist valoros care demonstraza si la nationala lui meci de meci de ce merita distanctia asta. bravo lui, felicitari si la mai mare

cristid.  •  22 decembrie 2014, 18:26

Intamplarea face Szukala sa locuiasca chiar unde lucrez (. Nu l-am vazut vreodata sa vina mai tarziu din oras de ora 11-12 noaptea (cum stim ca fac Dodel, M. Costea si alte talente murite sperante). Atunci cand esti un atlet serios si te pregatesti cum trebuie, fotbalul te premiaza.
Felicitari sincere, Lukasz Szukala !

Cătălin Tolontan  •  22 decembrie 2014, 20:49

catalin: sigur ca va trimitem, imi pare rau. Va rog sa-mi scrieti pe catalin.tolontan@gsp.ro

Ardeleanu´  •  22 decembrie 2014, 22:32

Într-adevăr, un fotbalist serios şi în teren şi în afara lui.
Felicitări pentru articol, felicitări lui Lukasz !

Leo  •  23 decembrie 2014, 2:19

Ce e bine e ca se gaseste mereu un premiu pentru nea Mircea. In caz de probleme, se infiinteaza premiul pentru cel mai carunt antrenor roman in Ucraina care a mai antrenat in Romania, Turcia si in Serie B. Probabil ar primi un premiu chiar daca ar antrena pentru 1 zi echipa Belgravistanului, ca in reclama! Noroc cu el ca e si modest.

mariuss72  •  24 decembrie 2014, 17:04

Domnule Tolontan, va felicit pentru articole in general si va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi. Sper sa avem un an mai bun, cu vesti bune din sport si cu un ziar care sa nu mai citeze si sau promoveze declaratiile unor infractori care ne-au furat fotbalul. Va rugam sa aratati ca va pasa de sport…macar putin.

Andrei  •  16 ianuarie 2015, 13:13

era timpul sa plece si el, asa se intampla cu fotbalistii buni. Acum cade pe Varela sa faca pereche cu alti fundasi si sa devina ministrul apararii. Calitati are, constanta are, zic ca e bun. Depinde pe cine aduce langa el

Comentează