De ce publicăm caricaturi

Așa arată prima pagină de azi a Gazetei Sporturilor. Mai multe ziare din toată lumea vor construi astăzi, probabil, coperta sub forma unei caricaturi. Desenele au umplut încă de aseară rețelele de socializare

miercuri, 7 ianuarie 2015, 6:09

Așa arată prima pagină de azi a Gazetei Sporturilor.
Mai multe ziare din toată lumea vor construi astăzi, probabil, coperta sub forma unei caricaturi. Desenele au umplut încă de aseară rețelele de socializare.

În memoria celor 12 oameni asasinați ieri de teroriști la Paris, în redacția Charlie Hebdo, caricaturistul Gazetei, Emil Mierlă, a schițat această pagină 1, redesenînd inclusiv capul ziarului.

Emil se semnează de regulă nu cu numele, ci cu o mierlă, așa că a desenat 12 mierle care pleacă spre cer. Acesta este omagiul său pentru cei uciși pentru că au desenat niște caricaturi.

12 păsări pentru 12 suflete curajoase.

Discuțiile despre ”caricaturile profanatoare”  au început demult. În cazul ziarului danez Jyllands-Posten au fost voci care au spus că desenele nu trebuiau publicate. Pentru că îi lezează pe musulmani.

Dacă mergem pe această direcție de gîndire, chiar și Salman Rushdie ar fi fost bine să se abțină să tipărească „Versetele satanice”. Cu alte cuvinte, e provocator să scrii un volum de ficțiune, dar atunci cum e ca postul național de radio din Teheran să se citească o fatwa avînd ca destinatar un om real? Au recitat, vazăsică, condamnarea la moarte a romancierului pentru că el i-ar fi împins la asta.

În linie dreaptă, caricaturiștilor de la Charlie Hebdo li se spune ”provocatori”. Nu cumva au exagerat cu glumele la Mahomed?

E firesc să ne întrebăm, să ne îndoim și să ezităm. Seduși de ideea că mai bine ne abținem de la provocări, să amintim doar atît: omul este o specie de eretici. Civilizația s-a clădit pe ”aceste calități nemărginite care sînt curiozitatea și disidența și care reprezintă fermentul gîndirii” (David S. Landes).

Umanitatea a mers înainte, de fiecare dată, pentru că s-a pus pe sine în discuție, nu pentru că și-a turnat bariere și că a stat cuminte, ca să-și păzească fundul. Presa nu stă cuminte.

E dreptul oricui să se simtă ofensat de ideile noastre despre lume, dar asta nu-i dă dreptul să creadă că vom trăi așa cum vrea el. Eu nu-i dictez starea de spirit, el nu-mi dictează ce cred, ce spun sau ce scriu. Și reciproc.

Statul islamic nu are nici o treabă cu ceea ce gîndesc eu, după cum statul laic francez a greșit cînd a obligat femeile musulmane să nu poarte fața acoperită pe stradă. Cum vine, amendă pentru vestimentație? Sîntem perfecți așa cum sîntem, unii cu penițele ascuțite, alții cu burka.

”Dacă libertatea înseamnă ceva, atunci înseamnă că altul îți poate spune ceea ce nu vrei să auzi”, a postat azi noapte, pe twitter, o fată preluată de CNN.

Cît despre atacatorii de la Paris, islamul este compasiune și ei nu sînt islamul.

Islamul este lumina iubirii care învăluie Taj Mahal la ora cinci dimineața, în fiecare zi de patru secole, și ei nu sînt islamul. Islamul este privirea caldă a unui vînzător musulman de covoare, ațintită către înălțimile fulguite ale Cașmirului: ”Noi, indienii, ne gîndim la ceea ce avem, iar voi, europenii, la ceea ce nu aveți”.

Iar ei nu sînt islamul. Dimpotrivă. Caricaturali, atentatorii de ieri de la Paris sînt pentru islam ceea ce a fost Ku Klux Klan pentru creștinism.
01 (1)

Comentarii (139)Adaugă comentariu

fotbal  •  8 ianuarie 2015, 16:01

As incerca o nuanta: asta a fost un act terorist iar teroristii trebuie anihilati.mi-a iesit?

tardelli  •  8 ianuarie 2015, 16:12

Domnule TOLONTAN sterge ultima fraza ca e o aberatie mare de tot
„ atentatorii de ieri de la Paris sînt pentru islam ceea ce a fost Ku Klux Klan pentru creștinism.„`Confunzi lucrurile grav.Se stie ca ei erau impotriva libertatii negrilor etc.Dar a spune ca erau impotriva crestinismului e o aberatie.Si ei membrii grupului erau tot crestini.
Seful lor Simmons era misionar protestant ce se opunea catolicismului .Asta e cu totul altceva.Nu se opunea crestinismului ..

jean valjean  •  8 ianuarie 2015, 16:17

Eu nu inteleg o chestie. Multi vad ca arata cu degetul caricaturisti, cum ca ar fi vinovati. Multi nu inteleg SATIRA, cei de la Charlie…au facut caricaturi si despre papa de la roma si despre homosexuali si despre presedinte si despre tot. Dincolo, pe alte meleaguri, aia se filmeaza si imprastie cum decapiteaza oameni cu sabia sau executa cu ak47 iar astia ca fac niste caricaturi intr-o tara laica si-au cautat-o ???

Multi amesteca lucrurile, dreptul cetateanului de a „caricaturiza” orice lucru, a fost atacat ieri la Paris. Multi sunt ipocriti, multi se regasesc in caricaturile de la Charlie dar o fac pe marii oratori. Pe mine ma deranjeaza religia in general, multi o amesteca cu credinta si cand ma deranjeaza fac desene cu isus in izmene cum sta pe cruce si fumeaza o tigara. E dreptul meu, intr-un stat laic, unde m-am nascut.

Cu toate astea, pentru acesti mari oratori, sa nu uitati ca toti reprezentantii religiilor la paris s-au reunit pentru a condamna atacul iar cel mai vehement a fost un imam care a luat apararea victimelor. Dintre cei doi politisti il cheama Ahmed, avea 42 de ani, si era musulman. Isi facea obligati de a-si apara cetatenii…la fel cum isi faceau munca si caricaturistii pentru a distra cetatenii…

sim  •  8 ianuarie 2015, 16:25

Pentru ca societatea umana sa poata supravietui, este nevoie de legi.
Pentru ca o societate civilizata sa poata supravietui…mai are nevoie de constiinte. Unii inteleg gresit notiunea de libertate. Libertate nu inseamna ca TOTUL E PERMIS !!!
A trage cu arma dar si a injura, TREBUIE SA FIE CONTROLAT DE LEGI. DAR SI DE CONSTINTE.
Altfel..decadem in o societate necivilizata…care poate la fel de bine sa fie o dictatura sau un haos. (prea multe.sau prea putine legi sau constiinte)
PS. De fapt….libertatea e ceva relativ. Libertatea …de a face ceea ce e permis de lege. Opus:-salbaticia.

nausea  •  8 ianuarie 2015, 16:40

Imaginati-va ca in Romania ar fi un atentat cu bomba, zeci de morti, in fiecare luna, provocat de unu cu turban strigand allahu akbar.
Tu, ca cetatean, care iti pierzi prieteni si rude in asa ceva, ce faci? Mioritic zici sa-ti mai dea si luna viitoare … sau omori toti arabii, dar nu poti ..sau nu mai mananci la calif ..nu mai halesti shaorme …scrii pe un blog injurii…daca te pricepi la desen faci niste caricaturi, iar daca nu te pricepi cumperi ziarul in care apar caricaturi facute de unii care se pricep! Priceti acum cum sta treaba, satira e o forma de aparare si protest la grotecul din jur

robespierre  •  8 ianuarie 2015, 17:00

In acelasi an 2015 traiesc simultan 2 civilizatii incompatibile. Nu au organ de perceptie una pentru cealalta. Directorul asasinat al fitzuicii decimate declara ca nu concepe/nu suporta fiinte umane care se revendica doar religios. Exemplu tipic nu doar de neintelegere al unei alte realitati, ci si de intoleranta. Fiecare tabara aplica propriile filtre celeilalte tabere. Adica gandirea „nu raspunde cu violenta la injurii repetate” e superioara gandirii „linseaza profanatorul”; sau ca monogamia e un concept superior poligamiei. Iata ca in cealalta tabara nu se gandeste asa. Evul mediu si era internetului exista simultan, asa cum simultan suntem si copii si adulti. Atata timp cat unul se poarta ca fiind mai evoluat, implicit mai arogant, celalalt va simti ura care se transforma in violenta – asta e spirala actuala, din pacate.

Leonard Albert  •  8 ianuarie 2015, 17:03

Musulmanii sunt vazuti drept niste salbatici si needucati,dar NICIODATA n-ai sa vezi un musulman care sa-l jigneasca pe Isus Cristos, ba chiar dimpotriva, Isus este vazut in Coranul lor drept „cel mai drept si mai curat dintre profeti”.
Noi, evident, o civilizatie puternica, superioara, europeana, cu valori democratice si morale inalte, ne batem joc de profetul Mahomed in numele a ce? In numele dreptului de a ne exprima liber? Multumesc, nu.
Ce este nobil domnule Tolontan in a lovi milioane de oameni in credinta lor? Daca eu, unul, vin si il umilesc in public pe Isus Cristos si un milion de oameni sunt raniti in schimb de vorbele mele, si o fac doar pentru a demonstra ca pot s-o fac, dumneata imi dai dreptate mie?

nausea  •  8 ianuarie 2015, 17:10

Va ca si Andrei Plesu mai crede ca „sunt lucruri de care e bine sa nu te atingi cu atata nonsalanta”.
Trist sa aud asta, pentru ca acei caricaturisti nu au inceput sa ia la mishto religia, musulmanii, romanii cersatori degeaba.
Si asta a fost arma lor sa trezeasca constiinte, sa traga semnalul de alarma, exagerand si tratand cu frivolitate subiectele „tabu”

florian  •  8 ianuarie 2015, 17:54

1. Crimele sunt odioase si nu au justificare in invatatura crestina. In invatatura islamica, in schimb, sunt perfect justificate de coran. Nu mai incercati sa-i scuzati pe musulmani.
In invatatura crestina nu exista asa ceva nicaieri, iar referirile prin interpretari de tip protestant ale unor crime din Biblia crestina sunt niste descrieri ale unor fapte din legea veche, careia putini ii inteleg rostul.
Ca si mentionarea obsesiva a actiunilor bisericii catolice eretice desprinse de Biserica crestina cu mult inainte de „evul mediu”.

2. Sa afirmi „Je suis Charlie” e ca si cum ai spune „Si eu sunt retard”. Asta a facut, din pacate, presedintele Romaniei, in numele tuturor romanilor. Multumim, domnule presedinte, si doamna purtatoare de cuvant, ca ne faceti si pe noi tinte ale musulmanilor.

Caricatura  •  8 ianuarie 2015, 18:02

Mai tine cineva minte ca acum 3-4 ani a fost organizat un concurs de caricaturi pe tema holocaustului la Teheran? Ce s-a intamplat atunci cu libertatea de exprimare? Google si alte motoare de cautare au blocat accesul la orice site referitor la respectivul eveniment iar stirile au fost drastic cenzurate. Drept dovada, multi dintre voi nici macar n-ati auzit despre asta.

Costica  •  8 ianuarie 2015, 18:12

Din ce scrieti pe aici imi dau seama ca au castigat, prea multi sunteti neam de fricosi care va veti omora copii numai sa va lase pe voi in viata… si aia or sa va omoare cand vor socoti ca pot si ca nu mai au nevoie de voi. Asa cum au facut cu toate popoarele pe care au pus mana, islamizarea s-a facut prin sange, lichidarea fizica a celorlalti…Aproape au lichidat crestinismul in Orientul mijlociu dar voi condamnati tot crestinii…

uirebit  •  8 ianuarie 2015, 18:13

Crestin fiind, nu as fi absolut deloc incantat sa gasesc intr-o revista caricaturi cu Iisus Hristos facand sex.
Parerea mea despre caricaturistul respectiv nu ar fi deloc incantatoare.

Dumneavoastra ce credeti ?

cristian  •  8 ianuarie 2015, 18:14

Sa luam de gat americanii..de cand si-au bagat coada in lumea petro-araba au provocat doar haos si dorinta de razbunare…citeam raportul CIA si se pare ca dronele americane au ucis peste 1000 de persoane nevinovate…din pacate platesc oameni nevinovati pentru actiunile celor care se cred atotputernici…Nu au trecut 3 ani decand un avoin american a ucis 150 de persoane ce se gaseau la o nunta in afganistan…si exemplele din pacate , vor continua…

florian  •  8 ianuarie 2015, 18:19

auziti, faceti urmatorul experiment, in numele pretinsei liberati de expresie: mergeti la mike tyson si injurati-l in fata, asa la misto.
Nu exista om in lumea asta care sa nu-si dea seama ca acest gest il poate costa viata. Daca o face isi asuma consecintele.

Nu este normal sa omori, dar nu poti face abstractie ca in lumea asta exista crime si criminali, si ca e mai bine sa-i eviti, decat sa ai de-a face cu ei. E la mintea cocosului.

La fel a fost si cu alienatii astia din care vad ca multi fac niste erori ai libertatii de expresie, in loc sa condamne in primul rand crimele de-a dreptul odioase, si sa vedem ce masuri luam sa nu se mai repete.

Dupa aceste evenimente lumea pare ca nu intelege nimic. Tind sa faca aceleasi greseli ca si mortii pentru a dovedi ce? Ca nu ti-e frica? Pai o sa-ti iei un glonte in cap de la nebuni, ca asta e legea lor dupa care se ghideaza. Facem pe eroii acum? Asta e retard mintal, scuza-ti-ma. Nu poti sa vii cu sloganul „je suis charlie” decat daca nu esti sanatos la cap. Adica, cu alte cuvinte, si eu il *** pe alah si pe mohaemed.
Domnilor „occidentali”, „europeni” sau ce mai sunteti, ati uitat de bunul simt si de normele morale pe care s-a construit civilizatia occidentala in ultimele sute de ani, si de care facem atata caz. De-aia am ajuns aici, pt ca aceste percepte mai exista doar cu numele, sunt numai niste vorbe goale folosite cand avem interes, niste sloganuri.

Hanibal  •  8 ianuarie 2015, 18:44

Ce e de ras in caricatura lor cu Sfanta Treime? Cautati-o.Nu merita sa moara pentru asta, dar au depasit o limita.

ion  •  8 ianuarie 2015, 18:56

În numele libertății de exprimare publicati va rog domnule Tolontan caricatura din Charlie Hebdo cu musulmanul care se apara de gloante folosind Coranul dar inlocuiti acum cuvantul „Coran” cu „Charlie Hebdo”.

Donkeypapuas  •  8 ianuarie 2015, 19:10

Alo, tovarăşi, vedeţi că cei de au interzis instalarea bardului de Crăciun în locuriile publice sunt fie de religie mozaică, fie atei cretini şi intoleranţi. Mai ales din această ultimă categorie. Aceeaşi care impun pretinsa căsătorie între poponari sfidând bunul simţ comun printr-o decizie ANTI-DEMOCRATICĂ, pentru că electoratul nu a fost NICIODATĂ consultat în respectiva problemă. La putere în media – numai ideile de extremă-stânga, adică ateist-marxiste, doctrina „corectitudinii politice”, mai ales în Franţa în discuţie. Unde, cine încearcă să ridice problemele REALE ale societăţii, este imediat taxat de către teroriştii intelectuali 8dar de ăştia nu se vorbeşte) drept rasist, extremist, homofob (ce o însemna oare etimologic?). Staţi să vedeţi zilele următoare cum aceiaşi indivizi care poartă astăzi afişe cu „Je suis Charlie”, se vor înduioşa de relele tratamente ale Poliţiei la adresa ucigaşilor.

jean valjean  •  8 ianuarie 2015, 19:21

Pana si musulmanii de la Paris si din toata Franta s-au alaturat victimelor, s-au alturat democratiei si libertatii de exprimare. Toti fac front comun impotriva islamului radical. Pentru ca la fel cum se face amalgamul intre romani si hoti la fel se face intre musulmani radicali si musulmani iar asta ii deranjeaza vizibil.

O INTREBARE PT TOTI:
V-ar conveni sa traiti intr-o tara in care sa-ti fie frica sa fii omorat daca spui/scrii/ilustrezi bancuri religioase, politice, etc?

Ceea ce s-a intamplat la Paris depaseste limitele razboaielor de interese. Intr-un stat laic, de fapt intr-o Europa laica, au murit oameni pentru ca indraznit sa puna mana pe un creion si sa-si exprime nemultumirea fata de ce se intampla in lume. Prin SATIRA.

Dan  •  8 ianuarie 2015, 20:42

Sunt total de acord nimic nu justifica asa reactie …. nu omori oameni pt ca au caricaturizat pe Mohamed sau pe Isus sau pe oricine altcineva..ce nu pot sa inteleg este cum naiba peste tot dar absolut peste tot in lumea asta caricaturi sau pamflete despre musulmani sau cresti sunt „libera exprimare” iar despre evrei trec la antisemitism??

Dan  •  8 ianuarie 2015, 21:01

tin minte ca acum 30 de ani am vazut o emisiune la TV in care un ziarist alb a vrut sa viziteze noaptea Bronx si Harlem ..dupa negocieri lungi cu taximetristi au sunat un taximetrist de culoare care sa uitat la el ca la un extraterestru si la intrebat „ce vrei sa dovedesti? nu ce cauti nu de ce ci : what’s the point? what do you want to prove? de ce sa ne amestecam voi acolo noi aici..Franta isi merita soarta nu fac absolut nimic sa opreasca valul asta de magrebieni acrea intra in fiecare an…sunt strazi in Paris unde nu poti sa mai circuli pt ca ei se roaga in mijlocul strazii!!! si nu exagerez deloc..asta nu este posibil..aici nu e vb de dreptul la libera exprimare inclusiv ziaristii stiau asta ca nu isi luau garzi de corp altfel..este vb de a VINDE fituica aia la care scrii si ati face patronul fericit…ei au fost niste jucatori si-au jucat viata pe altarul publicitatii..ca daca faceau misto de Le Pen nu mai mergea sa terminat trebuia sa gaseasca altceva au gasit asta cu musulmanii si treaba mergea unsa nu exista publicitate mai mare decat amenintarile venite de peste tot ..ca si (pt ca tot ai adus vb in articol) de Versetele satanice o carte care nu se vindea in mai mult de 1000 de exemplare daca nu exista celebra „fatwa” a lui Khomeini sau Khamenei sa fim seriosi..

DNA  •  8 ianuarie 2015, 21:02

Cine poate sti cine a provocat acest lucru…Franta a pierdut controlul cu musulmanii in Franta…sudul Frantei e plin….e la mintea cocosului ca daca esti deja pe lista neagra si sub protectia politiei, mai devreme sau mai tirziu ti se va intimpla ceva…pacat de Franta, se degradeaza pe zi ce trece….UE, libertatea omului si alte vrajeli duc Franta de ripa….pacat

Cătălin Tolontan  •  8 ianuarie 2015, 21:03

120, dan: de ce oamenii care se roagă în mijlocul străzii te enervează pe tine?

dan  •  8 ianuarie 2015, 22:50

„după cum statul laic francez a greșit cînd a obligat femeile musulmane să nu poarte fața acoperită pe stradă.” Ma mir ca un ziarist de calibru a putut afirma asta. Statul francez nu a gresit deloc!!! Intr-o lume in care teroristii se ascund dupa tot felul de baticuri e normal ca acestea sa fie interzise.

giani  •  8 ianuarie 2015, 23:01

domnule, sa va intreb asa: vi se pare normal ca presedintele Romaniei sa-si schimbe profilul defacebook, si sa-si puna „je suis charlie” ?

Intrati putin in psihologia unui fanatic islamist, si ganditi-va ce v-ar inspira persoana care face treaba asta?

Va spun eu: ar sugera ca acea persoana este de acord cu ce-au facut sceleratii aia, si ii sustine. La pachet cu facutul pipi pe toate valorile islamului si pe profetul lor.
Asta e un pseudo-curaj prostesc, e ca si cum te-ai pune in fata trenului sa arati ce curajos esti.

Presedintele (sau purtatoarea lui de cuvant nepurtatoare de minte) ne-a bagat intr-un mare bucluc.
Un om cu scaun la cap se limita sa condamne crimele odioase, atat. Mai ales ca presedinte de tara, in care pozitia ta e vazuta intr-o oarecare masura ca pozitia intregului popor. Pe zi ce trece imi vine sa-mi dau un ciocan in mana cu care l-am votat.

Stefan Valentin  •  8 ianuarie 2015, 23:08

Nu cred ca e chiar asa. Nu are cum sa nu existe o limita.
Daca ar fi asa, ar însemna ca pot sa insult inclusiv simbolurile naționale, ceea ce e considerat o ofensa, paremise se si pedepsește.

Arsnl  •  8 ianuarie 2015, 23:52

Of. Cand cineva nu intelege sistemul francez, ajungem la amalgamuri de genul acesta. In Franta, sunt doua concepte: sfera privata si sfera publica.

Spatiul public trebuie sa fie un spatiu de partaj, de comuniune, o comunitate. Atat timp cat te rogi in mijlocul strazii sau porti o burkha, refuzi un contact esential. E o conceptie diferita a societatii. Articolul prezinta o conceptie extrema, societatea incepe si se termina cu Individul. Daca esti „libertarian”, acest lucru este perfect. Dar in Franta, individul incepe si se termina cu societatea.

Ca sa nu mai zic ca majoritatea musulmanilor considera burkha ca o forma de extremism religios.

Ca sa nu mai zic ca remarcile à la islamul este ceaiul cald intr-un cort de beduin, islamul este blah blah. Ce naiba! Nu, aia sunt OAMENI, ei nu sunt O RELIGIE. Daca continuam pe pista asta: ortodoxia e branza cu mamaliga servita intr-un catun de munte. E greierele in Delta, e blah blah.

Articolul asta pare scris de un adolescent frustrat.

bobo  •  9 ianuarie 2015, 0:08

recomand a se citi:

https://alexandruracu.wordpress.com/2015/01/07/scuze-dar-eu-nu-sunt-charlie/

Arsnl  •  9 ianuarie 2015, 1:58

A propos, tarile care se bazeaza pe Sharia (taiatul mainilor in caz de furt) sunt reprezentative pentru Islam sau nu?

vlad  •  9 ianuarie 2015, 9:00

Cand se va face diferenta dintre UMORUL SANATOS (care nu jigneste pe nimeni) si RASUL PROSTESC …si se va renunta la cel din urma, abia atunci va fi pace pe pamant.

Dr-Acu  •  9 ianuarie 2015, 11:15

Plecand de la psihologia poporului, invataturi absolut corecte, constatam ca patania desenatorilor este asumata:
1. ce tie nu-ti place, altuia nu-I face!
2. ceea ce seamănă omul aceea va şi secera!
3. semeni vant, culegi furtuna!
4. batul(penita) are doua capete!

Sunt tare curios daca pamfletarii TV-urilor noastre au inteles ceva din acest episod nefericit. Oare reusesc ei sa inteleaga faptul ca „mistoul” insemna atac la persoana, lezarea personalitatii, iar batjocura nu poate sa fie facuta in numele „libertatii de exprimare”?

ZIARISTULE…ai dreptul sa-mi aduci informatii, sa-mi comentezi evenimente in baza unor corectee evaluari determinate de paradigme serioase, nu comentarii „in varful limbii”, „vorbind pe nas”!

PS. 1; regret moartea celor 12 personae. Nu regret insa eventuala disparitie a desenelor!
2; nu inteleg cum se face ca din colectia de desene in discutie sunt oameni politici, Isus, Mahomed… lipsind Moise!? E intamplator?

de  •  9 ianuarie 2015, 15:52

Hmm, mie mi se pare ca marea problema a omenirii in mom de fata e globalizarea. Asa zisa libertate de exprimare, de miscare, etc au facut mai mult rau la nivel global cat si individual. S au creat o tensiune si o presiune, societatile incep sa rabufneasca. E ca si cum vine cineva in vizita la mine, doarme o noapte, il pun la masa, seara ramane. Si de fapt nu mai pleaca niciodata, ba mai mult imi devine si sef. La un moment dat pusca ceva. Asa mi se pare ca e si cu religiile astea. Sunt incompatibile (pardon, credinciosii, nu religiile) si in momentul in care se intrepatrund la un asemenea nivel…

Lucian  •  9 ianuarie 2015, 16:42

Mie efectiv lene si scarba sa combat toate mizeriile si corectitudinile politice din discursul tau Tolontane, de asta ma refer la un citat aleatoriu:

„Islamul este lumina iubirii care învăluie Taj Mahal la ora cinci dimineața, în fiecare zi de patru secole, și ei nu sînt islamul.”

Taj Mahaluj a ruinat India pe vremea aia. Un fel de Ceausescu de prin era lor a tras o hurdughie mare si fara sens, sa-si ingroape el o curva mai speciala. Acum e un mare simbol, ca doar a secat resursele continentului. Doamne feri sa nu treci dupa apusul soarelui pe acolo, ca ramai fara bani si acte. E ca la piramide in Egipt.

pov  •  10 ianuarie 2015, 14:48

Da, libertate de expresie… aha.
.
În 2009, Maurice Sinet a fost dat afară de la exact aceaşi publicaţie Charles Hebdo pentru „anti-semitism” adică a glumit pe seama evreilor. Ce ne spune asta?
.
Deci poţi să umileşti 5 milioane de musulmani francezi prin caricaturi care implică excremente, perversiuni şi altele, dar nu poţi să spui nimic rău despre evrei.

Liviu  •  11 ianuarie 2015, 1:10

Statul laic francez nu da amenzi pentru vestimentatie.. ci interzice asta pentru ca, musulmanii, sub acele articole vestimentare isi pot ascunde foarte usor dispozitive explozive.

rased  •  11 ianuarie 2015, 18:45

Cu o bucata de hartie nu tai pe nimeni la gat!!! dar cu penita ???

ion ion  •  20 ianuarie 2015, 6:16

Parerea mea : in Franta da se pot face caricaturi de acel gen .in Romania nu.

parbrize  •  20 ianuarie 2015, 14:10

depinde, in anumite tari caricaturile sunt apreciate

Giany  •  21 ianuarie 2015, 14:42

Romanii nu sunt „open mind”…

Omul de presă sau liderul de opinie | Copiii merită o lume mai bună!  •  3 mai 2015, 15:42

[…] [4] Cătălin Tolontan, De ce publicăm caricaturi, http://www.tolo.ro, 7 ianuarie 2015, accesibil pe https://www.tolo.ro/2015/01/07/de-ce-publicam-caricaturi/ […]

Comentează