Specialiști în pacientul Halep

S-a discutat mult despre faptul că Halep se retrage mereu de la întrecerile mai mici de înaintea unor turnee mari, ca să se menajeze. Nu poate duce trei sau patru turnee la rînd

luni, 19 ianuarie 2015, 10:03

Juan Martin del Potro a anunțat ieri că se retrage de la Australian Open.

Argentinianul, cîștigător al US Open în 2009, stătuse pe bară aproape un an, un repaos insuficient pentru gradul înaintat de uzură a încheieturii sale. Există în deschiderea cărții autobiografice scrisă de Andre Agassi cîteva pagini în care campionul povestește cum resimte un sportiv de performanță uzura.

Practic, nimic nu mai e nou în tine. Totul te doare. Ceea ce nu doare e umflat, nici o chestie nu pare la locul său în organism, iar ceea ce totuși e acolo unde o știi se lovește de o năzdrăvănie nou apărută, un OZN în propriul tău corp.

De la supraantrenament se naște nu supraomul, ci supradurerea.

Dacă rupi paginile din ”Openul” lui Agassi și le lipești oriunde în ”Anatomia lui Grey” puțin probabil să bage cineva de seamă. Performanța sportivă oferă clientelă sigură doctorilor.

Sportul este excelent pentru organism, sportul de performanță se face împotriva limitelor organismului.

La 26 de ani, Del Potro speră în refacere. Vorbele lui trădează însă un scepticism matur. Pare că s-a împăcat cu ideea că declinul carierei e definitiv.

Asta apropo de Simona Halep. S-a discutat mult despre faptul că ea se retrage mereu de la întrecerile mai mici de înaintea unor turnee mari, ca să se menajeze. Nu poate duce trei sau patru turnee la rînd.

Da, așa e. Halep a urcat atît de repede în topul mondial încît a ajuns pe Lună cu obiceiurile alimentare de pe Pămînt. Aici, în imponderabilitatea topului WTA, lucrurile s-au schimbat și are capitole unde încă nu face față.

Muncește însă mult pentru a recupera. De pildă, abia relativ curînd s-a apucat de antrenamente specifice și intense pentru anumite grupe de mușchi.

Că de ce nu le-a făcut pînă acum sigur că se poate discuta, dar, pentru numele lui Dumnezeu, ea vine din aceeași cultură permisivă cu noi, nu dintr-un sistem sportiv și educațional precum cel occidental, unde chestiunile astea țin de bazele vieții unui campion!

La noi, se ard etapele, toți le-am ars în moduri diferite și nici unul dintre noi n-am ajuns Halep, între primii 3 din lume în profesia lui.

Mai e ceva. Din cauza înălțimii mici, Halep face un efort mai mare decît adversarele sale. Aleargă mai mult, se întinde suplimentar, frînează și schimbă direcția cu o frecvență sporită. Organismul său compensează cît poate, dar nu e nevoie să fii nici medic și nici discipol al lui Buddha să realizezi că, undeva, uzura se înmagazinează.

Și da, poate că niciodată Simona Halep nu va duce o serie de turnee. Și ce dacă? Fiecare își joacă șansa cu atuurile dăruite de natură și ameliorate pe cît e posibil.

Căci mai e treabă și de ADN.

Nu toți cei din arene sînt Roger Federer, cel care într-o carieră uriașă are mici probleme cu spatele, de parcă zici că a fost funcționar înțepenit pe scaun la poșta helvetă, nu un maratonist încapsulat într-un tenisman.

Pînă la urmă, să admitem că sîntem norocoși. Simona e sănătoasă, începe Australian Open chiar dacă nu la un potențial de 100%. Să nu facem cu ea cum facem fiecare cu noi.

Ne imaginăm că sănătatea e garantată, e o stare naturală și, la prima problemă medicală, ne gîndim cît de nerecunoscători eram atunci cînd nu ne durea nimic și tot eram cu fundul în sus!

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Adrian  •  19 ianuarie 2015, 10:15

Bravo Simonei pentru modul cum lupta si pentru faptul ca se mentine sus in ciuda tuturor clevetirorilor! As ruga insa mai multa atentie si la celelalte jucatoare de la noi… Begu tocmai a castigat contra capului de serie nr.9, poate merita mai multa atentie din partea tuturor. Pana acum nu vad nici o stire pe site. De accord, acum Simona e de departe cea mai mare promisiune, poate chiar e certitudine, dar sa le incurajam si pe celelalte.

tardelli  •  19 ianuarie 2015, 10:20

Se pare ca unii nu inteleg o treaba.O jucatoare de tenis trebuie sa bifeze un numar obligatoriu de turnee pe an.Inaintea unui turneu important ce incepe lunea nu joci joi -vineri in alt turneu neimportant.Kerber loc 9 mondial a jucat in semifinale la Sidney si azi a pierdut in primul tur cu Irina Begu.
Iar in tenis oboseala se acumuleaza si fizic si psihic.
E o falsa problema ca Halep nu duce mai multe turnee la rand.Pai cate jucatoare fac asta?Cand esti loc 70 si iesi mereu in tururile 1-3 evident ca poti duce multe turnee la rand pt ca joci si putin.
Iar ideile domnului Tolontan:
„ea vine din aceeași cultură permisivă cu noi, nu dintr-un sistem sportiv și educațional precum cel occidental, unde chestiunile astea țin de bazele vieții unui campion!„
sunt simple speculatii ce tin doar de un complex de inferioritate.
E ca si cum am zice ca..ziaristul occidental a avut de mic copil pixuri de calitate si de aceea are un sistem de gandire superior…

mitroi2008  •  19 ianuarie 2015, 10:21

Felicitari! O mie de cuvinte despre nimic. Suferinta face parte din sportul de performanta, e o realitate veche, nu o noutate, dar ma gandesc ca, atunci cand incasezi un cec de 1 milion de dolari dupa un turneu reusit, parca te mai lasa durerile. Treceti, va rog, la subiecte politice! La sport, v-ati iesit din mana!

jean  •  19 ianuarie 2015, 10:28

Da, asa este …un sportiv de performanta e ca un mecanism complet necunoscut pentru cei care habar nu au despre acest fenomen.

Ultimul bazin, ultima suta de metri, ultima ridicare in sala de forta e intotdeauna cea mai dificila, mental trebuie sa te ajuti singur, pentru ca acolo in arena nimeni nu te ajuta.

Sportul de performanta individual te face „caine”, nu vom intelege niciodata prin ce trece un asemenea individ, nu ne putem pune in locul celui care isi joaca destinul cate putin in fiecare zi.

maigret  •  19 ianuarie 2015, 10:35

E usor sa explici „binefacerile” capitalismului stand cu fundul in scaun la Bucuresti!Vii dumneata si ne spui ce „profesionist”se antreneaza occidentalii!La cate antrenamente ai participat matale,domn´Tolontan de te repezi ca mireasa la pat?Tot asa ati facut si cu invatamantul-dand exemple din Occident-cu sanatatea si cu economia!!!Si vede si-un tont in CE HAL E ROMANIA!Mai lasaa-ne frate,cu sfaturi din amintiri despre …vitor,hai aici si traieste Occidentul 10 ani ca mine,intre prostovanii,incultii si taranoii astia de occidentali,si vorbeste DUPA.Howgh!

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2015, 11:11

1, adrian: stirea este pe site. Exigenta dvs e mai crescuta decit atentia 🙂

2, tardelli: e fix asa cum spui. Un sportiv, un profesor universitar sau un jurnalist nascuti si crescuti in Romania au un handicap de cunoastere, de instruire fata de unul nascut in Vest. Sigur ca noi ne putem crede, ca-n Pavel Corut, miezul lumii, asta nu ne impiedica nimeni.

Cataleya  •  19 ianuarie 2015, 11:17

Tenisul este o disciplina complexa in care este suficient sa ai p mai ales suportat de robleme la unul din factorii fizico-tactico-tehnici si rezultatele sa devina oscilante.Dar faptul ca unii fac SACRIFICII MARI (precum Simona)si ajung in topul celor F.Buni este de laudat.Multi critica rezultatele,modul de pregatire,comportamentul in afara bazei sportive,dar cati din ei au facut sport de inalta performanta si mai ales pe banii familiei.Rezultatele bune sunt contabilizate in dreptul Romaniei care efectiv nu a contribuit cu nimic.Sper ca noul staf tehnic sa reuseasca „SLEFUIREA” elementelor deficitare si implicit cresterea performantei.

Hai Romania!  •  19 ianuarie 2015, 11:58

Calificarea Simonei in turul urmator era de asteptat…pe mine ma bucura mult de tot succesul Irinei Begu careia ii doresc semifinale…le astept pe celelalte romance sa produca surprize mari la celelalte turnee care vor urma…bravo lui Tolo pentru articol : excelent! Il astept cu un text ” wow ” dupa victoria Simonei la Melbourne…

Adrian  •  19 ianuarie 2015, 12:17

:))) apreciez umorul dvs. Cu toate astea stirea a fost pe site dupa ora 10.00, comentariul meu a fost postat inainte de aceasta ora, asteptand insa moderarea dvs. Apreciez insa ca pana la urma Begu a beneficiat de atentia colegilor dvs, ea fiind cea care a facut o surpriza placuta astazi!

InimaRea  •  19 ianuarie 2015, 12:23

Korrect!

lenan  •  19 ianuarie 2015, 12:27

Imi pare rau Cataline, insa nu prea sint de acord cu tine.
Simona e mica, asta inseamna ca are lucruri de facut pe teren in mod diferit de jucatoarele inalte. Sa nu crezi ca „alora” le e mai usor, per global. Fiecare si avantajele si dezavantajele sale.
Simona poate duce mai multe turnee, insa nu trebuie sa forteze. La ea, pentru a cistiga, toate „avantajele” trebuie sa functioneze, nu-si poate permite sa o „lase mai moale” pe alocuri. Ori asta inca nu stie. Probabil ca nici nu o invata nimeni.
Se pare ca la mental e ok, pentru moment. Sa vedem in meciurile tari daca se confirma.
Legat de mentalitate, a fost valabil acum citiva zeci de ani. Azi nu. Putem dezvolta subiectul, la nevoie…

Gica Contra  •  19 ianuarie 2015, 12:56

Sportul de performanta este in momentul actual 20% genetica, 30% antrenament si 50% farmacie. Uman, ne-am atins limitele cam acum 40de ani. Nu mai ai cum sa dai randament daca doar mananci si te recuperezi natural

ultimul dinamovist  •  19 ianuarie 2015, 13:25

O admir pe Simona, pentru tot ce face!
O asemuiesc cu Nadia (o pustoaica extraordinara), cu un Messi (cel care inca nu s-a accidentat grav), cu John Stockton (marele „gigant” din DREAM TEAM), cu „eterna TerraNova” din Banie, poate cu multi altii. De ce? Pentru ca ea, ca si cei pe care i-am enumerat, dar si multi altii, este un David in lupta eterna cu Golliat.
Sportivii stiu ca este foarte greu sa te impui in sportul pe care-l practici atunci cind nu indeplinesti anumite standarde (inaltime, greutate, etc.). Asta face Simona, incearca sa se impuna in fata celor mai puternice si, de multe ori, reuseste! Bravo ei!

P.S.
Aseara am vazut meciul de handbal Egipt-Franta si mi-am dat seama de ce nu ne-am impus noi, in ultimii ani, in handbal: cind il ai pe vechiul Mazilu, de 1,70 (scuze, nu-i stiu exact inaltimea) play-maker, n-ai nici o sansa in fata celorlalti. Sa ma scuze Mazilu, el n-are nici o vina, dar daca societatea nu face nimic pentru sport, nici sportul n-o sa faca nimic pentru ea!
Simona e printre putinii care a reusit, de ce sa nu ne laudam cu ea, de ce sa n-o ridicam in slavi, de sa n-o facem erou chiar? A facut mai mult decat frunza Udrei…

alehap  •  19 ianuarie 2015, 13:48

tolontan le stie pe toate ; il astept sa comenteze ultimul meci de oina din campionatul judetului gorj ; nu cred ca poate fi cineva mai bun ca tolo ;
astept si eu cateva randuri despre irina , sorana si celelalte ;
un sfat pentru tolontan : cu sportul ai inceput sa fii paralel ; incearca cu destainuiri despre coruptie , moguli si motani .

Cătălin Tolontan  •  19 ianuarie 2015, 14:15

9, adrian: da, asa e, am verificat si aveti dreptate. Imi cer scuze!

Adi  •  19 ianuarie 2015, 14:26

HAI SIMONA! La cate lipsuri zic unii ca ar avea, pare logic ca Simona a ajuns in Top 3 doar ca sa le faca lor in ciuda! 😀 hahaha

master zen  •  19 ianuarie 2015, 16:59

Felicitari domnule Tolontan!
Postarea dvs a trecut dincolo de barierele lingvistice impuse de limba romana, din moment ce toate vedetele tenisului mondial v-au dat replica. Este genial cum Djokovici va contrazice sau Bolettieri , pur si simplu sunt siderati de cum ati indraznit sa o aparati pe Simona Halep. Este o crima de lese-majeste ceea ce ati indraznit dvs sa afirmati. Halep trebuie sa participe la fiecare turneu, pentru ca nu, noi romanii suntem cei mai tari, cei mai destepti si cei mai frumosi din lume!
p.s.
celor care comenteaza ceva referitor la Halep…frustrarea noastra este cel mai mare dusman si asa o sa fie pana cand o sa invatam sa ne aparam conationalii orice ar face acestia pe terenul de sport… de multe ori suntem mai catolici decat papa
in ceea ce priveste felul cum ii privim pe cei care ne reprezinta. iar celor care comenteaza referitor la bani femeia cu caracatita in par, adica Prodanca avea dreptate ca foamea e mare si strugurii sunt acri rau!

Gelu  •  20 ianuarie 2015, 0:00

D-le Tolontan,

Dvs. chiar credeti ca sistemul occidental nu are lacune?

Dvs. chiar credeti ca daca s-ar fi nascut in „Occident” (ar fi timpul sa va lepadati de complexele de inferioritate romanesti) automat Simona ar fi facut exercitii specifice pentru anume muschi? Cum a fost posibil ca Nadia, Hagi, Ivan P. si atatia altii sa razbeasca prin acest sistem „permisiv”?

Daca Dvs. ati fi locuit pentru cativa ani in orice tara din „Occident”, poate ca v-ati fi schimbat un pic convingerile atat de negative despre RO.

Dvs. ati vazut ce nivel de invatamant e in „Occident” in general. Nu trebuie sa treceti neaparat oceanul, chiar si in batrana Europa daca ati fi locuit un pic mai la vest pentru un timp, ati fi vazut lacune mari. Analiza matematica in facultate doar? Geografie – ioc. Nu mai intru in detalii. Si asta in conditiile in care in „Occident”, pe langa faptul ca copiii petrec de 3 ori mai mult timp in scoala (nu doar de la 8 la 12 ca noi pe vremuri). Poate ar trebui sa va mutati un pic si atunci ati putea si aprecia cele de care am avut noi parte moca in RO. De ce nu spuneti de cantitatea enorma de junk dintr-o librarie ca Barnes and Nobles? Pe Magheru la Carturesti poti sta 2 zile intregi fara sa te saturi.

Au trecut 26 de ani de zile din 89 si este deprimant sa vezi ca multi dintre oameni din RO au complexe de inferioritate fata de „vest”. Asta pe langa cele de superioritate in alte chestii, dar sa nu amestecam acum prea multe treburi.

Numai bine,

Gelu

rupert cristian  •  20 ianuarie 2015, 3:12

A fi AVAR,e o stare complexa in care cu argumentele naturale ale sinelui,genetica,faci performanta,insa sub stricta supraveghere a mintii !Si mintea spune stringe tot ,caci tu nu esti altceva decat ce stringi,chiar daca ai ajuns greu,cu sacrificii,dar placerea era mult mai puternica decat programul educat al mintii ! Era bucuria de a curge in fiece minge,de a pune drag si tihna in ceea ce faci ,esti,gandesti ! Odata ce ti-ai intarit existenta cu milionul de euro,asta esti si trebuie sa te aperi si sa te multiplici,sa devii ..mai mare ,mai puternica ! Pacat….antrnori demisi prin sms…ce contrast intre tanara iubita de toti,simbol nationa chiar si ..siguranta precara a lipsei de constiinta !

ion ion  •  20 ianuarie 2015, 6:05

MERSI SIMONA pentru ca i-mi oferi placerea de a te vedea cum invingi .

eugen  •  20 ianuarie 2015, 7:20

Sint intru totul de acord cu ante-vorbitorii mei.
Sportul de perfomanta este usor doar atunci cind performanta lipseste.
Cind performanta se intimpla , atunci si activitatea denumita sport..devine o treaba serioasa.

Cineva spunea aici ca „sportul individual te face ciine”.
Poate fi adevarat, dar sa fim cinstiti si sa recunoastem ca si in cazul nostru, a celor care merg la servici zilnic de la 9 la…cite o fii, nu putem vorbii cu prea multa simpatie despre colegii de servici.
Macar in sport , poti sa-ti „bati” colegii de servici iar lumea te aplauda la sfirsit.

Emil  •  20 ianuarie 2015, 8:39

Catalin, ce i se reproseaza e ca se inscrie in turnee (neobligatorii ca Masters-urile) ca sa renunte in ultimul moment. Organizatorii conteaza pe seriozitatea jucatoarelor. Simona, ca prima favorita apare probabil in toate materialele promotionale. Spectatorii cumpara bilete sa o vada doar sa auda ca nu mai vine.

Simona ar avea de cistigat daca ar planui mai bine turneele astea mici dinaintea celor mari si s-ar inscrie doar la cele unde vrea cu adevarat sa participe.

Multumesc,
Emil

rupert cristian  •  20 ianuarie 2015, 9:29

daca voi publicati numai ce va place sa auziti ,atit pozitiv cit si negativ e pacat sa mai tineti blogul asta !

parbrize  •  20 ianuarie 2015, 14:07

mie mi se pare o luptatoare care va avea un succes enorm in viitorul apropiat

silicon_v  •  20 ianuarie 2015, 17:12

„Catalin, ce i se reproseaza e ca se inscrie in turnee (neobligatorii ca Masters-urile) ca sa renunte in ultimul moment.”

Adevarat, dar pana la urma nu iti e usor sa fii corect 100%. Trebuie sa fii realist. Simona avea nevoie de jocuri, probabil si-au facut anumite calcule cu echipa. La primul turneu a mers foarte bine si si-a facut numarul de jocuri (a si castigat turneul!). Deci nu mai avea nevoie de turneul al doilea. Al doilea turneu era de siguranta (in cazul in care iesea premature din primul).

Asta e viata, asta e competitia. Trebuie sa fii si viclean pe ici, pe colo. Ca e plin sportul romanesc de echipe si jucatori naivi, care aveau meciul in mana, pareau superiori din toate punctele de vedere, dar au pierdut eroic, in ultimele momente. Un pic de realism e binevenit, odata cu el or sa vina si rezultatele mari.

Neata Adrian  •  20 ianuarie 2015, 19:08

Simona este luptatoare, fiind mai mica de statura lucreaza mult si pe anticipatie. Mult succes Simonei, imi face mare placere sa fiu contemporan cu ea si sunt mandru ca sunt roman.

John  •  20 ianuarie 2015, 19:52

Domnule Tolontan, ati facut atatea dezvaluiri, anchete spectaculoase pentru care va spunem, „jos palaria”! Va asteptam la Vaslui, este nedrept sa treceti cu vederea hotia ce s-a petrecut la acel club. Numai bine!Avem mai multa incredere in dv, decat in DNA..

http://adevarul.ro/locale/vaslui/dna-intrat-scandalul-sporting-club-vaslui-datoriile-85-milioane-euro-clubului-cercetate-procurorii-anticoruptie-iasi-1_54be7ae3448e03c0fdc8f954/index.html

Cătălin Tolontan  •  21 ianuarie 2015, 9:30

27, john: ne intereseaza acest caz.

Cit despre comparatia cu DNA, avem profesii diferite. Niciodata noi nu intocmim rechizitorii.

Giany  •  21 ianuarie 2015, 11:40

Esentele tari se tin in sticlute mici! Bravo Simona!

Giany  •  21 ianuarie 2015, 17:14

la cum joaca…cred ca ajungem sa vedem din nou o finala marca „halep”

Andreea  •  23 ianuarie 2015, 13:33

Orice sport de performanta provoaca uzura. Probabil la Simoan Halep se accentueaza acest lucru, mai ales pentru faptul ca e total dedicata in ceea ce face. Dar uzura apare la orice sportiv de performanta.

NEMESIS  •  21 februarie 2015, 6:01

Tolontane, din păcate pentru societate, mă-ta era fertilă…

Comentează