Acuze grave la adresa Primăriei lui Oprescu

Nu presa, nu una din părți, ci Consiliul de Contestații susține că PMB a fost partizană în licitația sălii de sport din Capitală Licitaţia s-a făcut saga, iar saga s-a făcut scandal

joi, 22 ianuarie 2015, 10:02

de Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Nu presa, nu una din părți, ci Consiliul de Contestații susține că PMB a fost partizană în licitația sălii de sport din Capitală

Licitaţia s-a făcut saga, iar saga s-a făcut scandal.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) acuză, în motivaţia redactată în termeni de o duritate puţin obișnuită, că Primăria Capitalei “a tratat exigent cu «acul fin»” pe austriecii de la Strabag și cu “maximă indulgenţă” pe italienii de la Astaldi. De altfel, Strabag fusese descalificată de două ori, în ambele dăţi fiind recalificată de CNSC. Ultima oară, prin contestaţia a cărei motivare conţine acuzele la adresa Primăriei.

Clipboard01În documentul aflat în posesia Gazetei (foto), Consiliul spune că la începutul licitaţiei pentru sala de sport în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, în vara anului 2014, Primăria avea “o optică mult mai realistă, dar care a fost radical schimbată”. Mai exact, Primăria s-ar fi folosit de un “pretins motiv de neconformitate”, pe filiera UCVAP, instituţie a Ministerului de Finanţe, ca să-i radă pe austrieci. Mai apoi, Consiliul a contrazis Primăria.

A doua oară, oferta asocierii Strabag – Aecom – Comnrod a fost “analizată exigent, cu «acul fin»”, dar nu la fel și oferta Astaldi. “Fără respectarea principiului tratamentului egal”, concluzionează Consiliul.

Oficial, Primăria nu comentează în faţa acuzelor. “Vom face ce ne-a cerut Consiliul. Reluăm procesul cu un expert și o singură formulă de calcul. Cît despre faptul că am fi favorizat pe Astaldi, amintim doar următorul lucru: în primă instanţă, comisia din Primărie dăduse cîștigător pe Strabag! Fără comentarii!”, au spus oamenii ei, neoficial.

Tot neoficial, Strabag spune că totul a fost o schemă a Primăriei, care a mimat teatral corectitudinea, dar de fapt, “așa cum spune Consiliul, a tratat preferenţial cealaltă firmă”.

Iar Astaldi, care nu înţelege de ce Consiliul s-a transformat în lansator de acuzaţii și în creator de metafore, tace oficial, dar se pregătește să meargă într-o instanţă civilă pentru că CNSC n-a ţinut cont de faptul că Strabag ar fi încălcat condiţiile minimale ale numărului de locuri, de la 13.000 la puţin peste 11.000.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

andrei  •  22 ianuarie 2015, 10:15

Nu ai obosit sa scrii un articol atat de lung? Eu zic sa iti iei o vacanta, pari surmenat

stalker87  •  22 ianuarie 2015, 10:47

Oprescu e cel mai corupt primar din Romania. A reusit sa-i depaseasca pe Mazare. Sa speram ca vom scapa de el mai repede de iunie 2016.

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2015, 11:31

1, andrei: numai bine de oprescu, asa-i? acesta-i consemnul pe unitate 🙂

razvan  •  22 ianuarie 2015, 12:01

Daca nici cand o institutie a statului acuza PMB de partinire pe fata intr-o licitatie nu intervine DNA, atunci cand?!!!

betina  •  22 ianuarie 2015, 12:14

Mazare nu poate fi depasit!Prin interpusi stapineste tot orasul! Oprescu nu este departe,stau si ma intreb si acum cine este raspunzator de pretul pe care l-am platit ptr Arena Nationala cu toate viciile constatate ulterior.

Catalin eu ma bucur mult ca exista cineva care ii trage de mineca pe cei in drept!

andreea stoian  •  22 ianuarie 2015, 12:32

Sunt convinsa ca Oprescu si primaria nu face ilegalitati. Pana la urma important este sa se faca Sala.

JohnnyBlade  •  22 ianuarie 2015, 12:42

Tolontane, nu sunt de fel vreun fan Oprescu, dar CNSC astia sunt comici tare. In general, instantele de orice tip din Romania sunt de un ridicol absolut. Deciziile astea metaforice, gen „analizata exigent, cu acul fin” sau „Gigi e simbolul coruptiei in Romania”, sunt rupte din filmele prosti.

Ce palaria mea inseamna „analizata exigent, cu acul fin”?!?

Pai numai din ce ne-ai spus tu, Tolontane, pana acum Strabag trebuia descalificata clar. Unu: proiectul lor prevede o sala neincalzita. Doi: nu respecta numarul de locuri pt toate competitiile. Si in conditiile astea aia de la CNSC vin cu justificari de tipul „analizata exigent, cu acul fin”??? Si, in plus, le-a emis lor mintea ca sala e prea mare pt competitiile de atletism. Ma intreb nu cumva isi depasesc un pic atributiile?

ana  •  22 ianuarie 2015, 16:08

Tolo, ai repetat în nenumărate rânduri condiția de minim 13,000 locuri. Este o greșeală care nu face decât să arunce umbră peste intenția ta de a lumina încâlceala din acest proiect. E vorba de ”minim 12,000 locuri în condițiile unei utilizări flexibile”, așa cum se arată în documentele publice care se găsesc pe site-ul CNSC și nu numai. E suficient câte informații aberante apar oricum necontrolat din dezbatere, de tipul ofertă cu sală neîncălzită la Strabag, acoperiș care se prăbușește la Astaldi, necesitatea de a realiza 12,000 locuri pentru toate competițiile. Dar măcar cei ca Johnny Blade pot spune orice cred fără prentenția că părerea lor contează. Dar tu ești jurnalist și ne așteptăm să descurci lucrurile, nu să creezi și mai multă confuzie!

Andrei  •  22 ianuarie 2015, 17:06

Draga domnule ‘ziarist ! Eu cred ca tu stii foarte bine in ce directie sa fii subiectiv ! Ciudat, tu care ar trebuii sa fii…la naiba..OBIECTIV !Din cate stiu eu, la fiecare lucrare exista un caiet de sarcini ( ca sa intelegi tu …niste conditii de indeplinire pentru adjudecare ) in care se mentioneaza niste ‘criterii (conditii)! Stai si citeste..informeaza-te…si dupa aceea sa vii sa dai un ‘raspuns la ceea ce se intampla la nivelul acesta!
Nu uita…cum a mai fost mentionat mai sus..citat :
„în primă instanţă, comisia din Primărie dăduse cîștigător pe Strabag!”

florin  •  22 ianuarie 2015, 19:57

Inainte de a te ocupa de sala lui Oprescu, termina ce ai inceput, adica dosarul gala Bute. Ala a disparut pe drum?

Catalin  •  22 ianuarie 2015, 20:47

Profisionalism? De unde? Aici se poate vedea un studiu de fezabilitate al Primariei New York cu privire la introducerea taxiurilor electrcice. la PMB avem vreun studiu in privinta taxiurilor?

http://www.nyc.gov/html/tlc/downloads/pdf/electric_taxi_task_force_report_20131231.pdf

Acuze grave la adresa Primăriei lui Oprescu | România curată  •  22 ianuarie 2015, 22:34

[…] Citește răspunsurile Primăriei, Strabag și Astaldi pe Tolo.ro […]

cristi  •  23 ianuarie 2015, 20:14

De ce nu te muti la un ziar cu profil economic?Cum ati reusit azi, in editia tiparita, sa nu incepeti cu steaua(nu este gresit cum am scris numele lor)?De ce trebuie sa platesc 2 lei zilnic si sa citesc 2 pagini despre echipamentul echipei pe care o promavati excesiv?Sau depre istoria ei,staff-ul ei care nu, este oricum mai mare decat lotul echipei Rapid?Sedinta de redactie o faceti cu Costi Mocanu?Sunt hotarat!Nu mai platesc 2 lei, ca sa fiu intoxicat zilnic cu aberatii marca steaua, care nu ma intereseaza!De ce nu trimiteti pe cineva in Arabia, sa aflati ce are reghe in bagaje?

dan glumetu  •  24 ianuarie 2015, 9:53

Domnule Tolontan, nu regasesc firma Apolodor! In care barca e? Statistica, si nu numai, spune ca nimic nu misca fara implicarea lui Ouatu!

diana  •  24 ianuarie 2015, 11:18

gala bute bag seama ca s-a casat si ea! stat de drept, nu alta…

gigel  •  24 ianuarie 2015, 23:19

Oprescu a spus azi ca saptamana viitoare o sa anunte castigatorul si ca sala va fi gata in 2016! Ca sa vezi!

marian0904  •  25 ianuarie 2015, 12:45

Bravo Tolo! Dai de inteles ca Oprescu ia de la Astaldi. Nu ar fi stricat 2 vorbe despre scriitorii de la CNSC. Cine sunt ei si de pe unde vin? Si ce-au luat de-i tot tin sus pe cei de la Strabag cu 11000 de basisti mititei si spectatori.

Adrian  •  25 ianuarie 2015, 20:26

Mi se pare mie sau nea Oprescu este foarte protejat, nu vrea DNA-ul sa-l ea la bani marunti. Este destul de ciudat acest lucru, eu sper sa se faca lumina.

aladyn  •  26 ianuarie 2015, 22:13

Mi se pare minunat ca un ziarist sa se ocupe de diverse anchete. Bravo! Dar nu pot sa nu remarc lipsa aproape totala de interes a presei de sport din Romania in legatura cu fenomenul Simona Halep. E drept nu lipsesc articole despre ea, dar sunt mici si slabe. Avem un nr 3 mondial cu sanse mari sa castige un mare turneu si in viitor sa devina nr 1 mondial. Vreau si eu sa stiu cati corespondenti de presa are Romania in Australia. Cate televiziuni romanesti sunt acolo. Cati ziarisiti romani sunt in sala de presa cand sunt interviuri.Cate reportaje se fac ? cate transmisii live se fac? Este incredibil ca o tara intreaga sa se uite doar pe Eurosport sau pe net iar presa noastra sa fie sublima dar sa lipseasca in totalitate de la astfel de evenimente.Daca o sa mi se spuna ca nu sunt fonduri, e un raspuns penibil. Daca as fi director de ziar sau site sau televiziune, din banii mei personali as pleca acolo si eu si cativa colegi. Pun pariu ca marele Ioan Chirila daca traia, doar din evenimentele de pana acum cu HALEP , scotea o carte, era prezent la marile ei turnee si bineinteles ne trimetea reportaje captivante. Nu pot decat sa ma resemnez cu excelentele articole si reportaje din presa occidentala si bineinteles sa urmaresc mormaielile somnoroase ale crainicilor romani de la Eurosport.

jhon  •  12 februarie 2015, 13:56

intr-un final daca tot ati deschis subiectul asta domnule ziarist….ar fi bine sa va interesati cand se rezolva buimaceala asta cu licitatia ca vad ca nimeni nu mai vb de 2 saptamani de cand stimatul domn primar spunea ca va incepe imediat constructia……mai interesati-va si veniti cu alta stire actualizata ca vad ca pe la tv se vb numai de celula unde doarme udrea,ce mananca si ce sosete poarta…..nu ne intereseaza asta,a fost arestata,probabil va fi condamnata…..in fine…pe noi ne intereseaza faptul ca se aproprie evenimentul sportiv care ar trebui organizat in nenorocita de sala polivalenta care in momentul actual nu exista…..

Comentează