Critica tîrnăcopului

Favorita a pierdut. Favorita noastră, desigur. Noi, românii, am delegat-o pe Simona Halep cu prima șansă la Australian Open. Și ea a fost evaporată de Makarova în puțin peste o oră de joc. 68 de minute mai exact

marți, 27 ianuarie 2015, 9:33

UPDATE: Colegii mei au adunat, pentru Gazeta de miercuri, opinii despre înfrîngerea Simonei Halep, de la personalități și temperamente diferite. Publicistul și avocatul Sever Voinescu și-a amintit de o declarație antologică a lui Michael Jordan:

”După înfrîngerea Simonei Halep mi-am amintit un citat din Michael Jordan, reprodus intr-o biografie a sa aparuta in 1998, anul in care s-a retras a doua oara din baschet si de la Bulls dupa ce isi facuse, sa zic asa, numarul istoric: ”Am ratat peste 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de meciuri. De 26 de ori, colegii mi-au dat încrederea de a arunca mingea spre coș în ultima secundă pentru a cîștiga meciul și am ratat. Am eșuat de atîtea ori în viața mea. Și de aceea am reușit!”. Cind privim intrecerile sportive in larga perspectiva descoperim ca unul cistiga si toti ceilalti pierd, deci e mai multa infringere decit victorie. M-am gindit la Halep și mi-am amintit ca pina si  cei mai mari invingatori din sport raporteaza, de fapt, cu mult mai multe infringeri decit victorii in propriul lor palmares!”

Favorita a pierdut. Favorita noastră, desigur. Noi, românii, am delegat-o pe Simona Halep cu prima șansă la Australian Open. Și ea a fost evaporată de Makarova în puțin peste o oră de joc. 68 de minute mai exact.

6-4, 6-0 în 68 de minute! Simona a reușit să strîngă doar una dintre cele 9 șanse de break pe care le-a avut, în timp ce rusoaica a fructificat 5 din 6. Serviciul a trădat-o pe Halep. Așa cum se întîmplă în sport, care e un joc perfect cu sumă nulă, de la cei 12 centimetri în plus pe care îi are, Makarova a prăvălit în careul româncei una dintre cele mai bune zile ale serviciului ei. Unuia îi intră tot, celuilalt, nimic.

Luați de valul optimismului, am uitat cîteva fapte. Știți cîte campioane care au fost și lideri mondiali au poposit pe tabloul feminin? Șapte, iar Simona încă nu se numără printre ele: Serena și Venus Williams, Șarapova, Wozniacki, Jankovici, Azarenka și Ivanovici.

După părerea noastră era relativ ușor ca Halep să învingă aici, iar dezamăgirea e proporțională. Dar ultima oară cînd Șarapova a învins-o pe Serena a fost în 2004. Acum 11 ani!

Rusoaica a cîștigat aici în 2008, dar nu trecînd de americancă.

Și vorbim despre ”fenomenul Șarapova” care așteaptă de 10 ani să-și ia revanșa în fața lui Williams, într-una dintre cele mai spectaculoase rivalități feminine din toate sporturile imaginate de oameni. Asta ca să avem proporția fenomenului la care asistăm.

Și încă ceva. De-a lungul timpului, după cum observa un ziar din Noua Zeelandă, doar 7 campioni de la juniori ai Australian Open au ajuns pe tabloul principal al seniorilor! Imaginați-vă cît talent se pierde, ce zbatere reprezintă sportul și ce miracol, pînă la urmă, e să o avem pe Halep atît de sus.

Nu e nici o scuză și nici o celebrare a eșecului, dar e adevărul: singurul din istoria tenisului care a cîștigat titlul masculin în Australia și la juniori (1983) și la seniori (1985 și 1987) este Stefan Edberg. Unul singur a reușit dintre zecile de mii care au jucat de-a lungul anilor!

Reproșuri pentru Halep? Să avem puțintică răbdare. Pe 7-8 februarie o vom avea probabil aici, la noi acasă. Se joacă România – Spania, în Fed Cup, pe patinoarul din Galați.

Capacitatea arenei este de aproximativ 4.000 de locuri, toaletele vai de mama lor, vecinătățile, horror.

Patinoarul are 45 de ani vechime, a fost gîndit pe vremea lui Gheorghiu Dej și inaugurat pe vremea lui Ceaușescu. Statistica seacă asta spune: cele mai multe stadioane și săli din România au fost planificate de Dej, ce rușine pentru un neam atît de exigent cînd e vorba de campionii săi!

Marele eveniment al întoarcerii Simonei Halep acasă a început acum cîteva zile, cu tîrnăcopul. S-a spart gheața de pe patinoar, care săracu el n-are nici o vină, este unul istoric  pentru sportul nostru.

Cînd e vorba de așteptări sîntem la nivel de rachete din titan, iar în materie de ceea ce știm să facem am rămas la tîrnăcop.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

vali  •  27 ianuarie 2015, 16:02

cred ca Simona a fost sfatuita sa piarda meciul pentru a nu incurca
marele meci care se asteapta in finala(S-W),poate ultimul meci dintre
ele meci care e crucial pentru toti(lumea afacerilor,pariori etc),
Simona mai are timp,altfel nu se explica diferenta dintre meciul cu
belgianca si cel cu rusoaica,Simona parea o incepatoare in meciul
cu rusoaica,care de fapt s-a batut singura…

InimaRea  •  27 ianuarie 2015, 18:15

Multe bazaconii, in acest articol, parca tastat cu târnăcopul. Adevarul e simplu, nu trebuie dramatizat: Halep e atipica pentru tenisul de la noi, cum a fost si Ilie, in vremea lui Dej. Dar Simona nu-i Ilie, nici tenisul nu mai e ca acum 50 de ani.
Nu e vina Simonei ca se lauda atitia romani cu ea, in loc sa se laude cu sportive care vin dintr-un sistem organizat pentru performanța: canotaj, gimnastica, scrima, handbal.
Pe Simona, trebuie s-o elibereze cineva de sub tutela familiei, ca sa intre-n rindu’ lumii ATP, nu sa facă economie la banii pentru antrenor. Si s-o facă sa înțeleagă ca ea trebuie sa-nteleaga jocul, nu antrenorul trebuie s-o înțeleagă pe ea. Chestii din astea poate face Serena, Masha, adica o sportiva completa, nu una care mai are mult de completat pina la a fi o mare jucătoare.
Schimbând antrenorul care a dus-o pe locul 3, Simona a arătat ca pentru ea conteaza in primul rind banii, nu performanța. Daca ramine la nivelul asta, trebuie lăsată sa facă bani in continuare, dar fara sa se mai aștepte si altceva de la ea.

Nasul TV » Simona Halep, eliminată în sferturi la Australian Open | Critica târnăcopului  •  27 ianuarie 2015, 19:05

[…] sursa tolo.ro […]

vali  •  27 ianuarie 2015, 19:20

Feaderer a afirmat ca lumea tenisului nu este asa de curata pe cum
pare,deci ne putem pune si probleme de genul celor postate anterior
nu neaparat in sensul unor sume de bani,ci a unor sfaturi prietenesti.Ce ma intriga este graba cu care Simona punea mingea in
joc,facea citeva mingi bune dupa care gresea rapid sa piarda punctul
si sa iasa rapid de pe teren,fara sa comenteze greselile si fara sa
se uite spre loja ei ,antrenorii n-au avut nici o reactie ,nici un semn ,liniste totala.Orce jucator incearca sa temporizeze jocul,Simona nu ea s-a grabit sa piarda,curios…

Pacala  •  27 ianuarie 2015, 19:53

titlul corect era „eterna mentiune”

eu  •  27 ianuarie 2015, 20:39

sunt satul sa vad jucatori mediocri cum sunt umflati cu pompa. n-are fata si fizic de jucatoare mare, insa toti din presa se intrec in a o ridica in slavi. ca si echipa de fotbal steaua, halep nu e decat o mediocra, ajunsa conjunctural in primele 10 jucatoare. valoarea ei este cu mult inferioara locului ocupat in clasament. am din ce in ce mai mult convingerea ca firmele de pariuri sportive au avut si au un cuvant de spus in ascensiunea ei de pana acum, aidoma unui alt „mare” campion, lucian bute…

brotberuf  •  28 ianuarie 2015, 0:13

O tampenie, auzi, Jankovic ! Fata asta a ajuns nr.1 ca si Caro, fara slam castigat. Da’ ma rog, e Tolo !

matei  •  28 ianuarie 2015, 5:39

patinoarul din galati s-a inaugurat in 1981 parca,deci are aprox.34 de ani,nu 45!conteaza mai putin asta.e posibil ca simona sa nu se intalneasca de prea multe ori cu culoare asa favorabile,semifinala asta nu trebuia ratata!

hpy  •  28 ianuarie 2015, 7:15

Un cititor avizat a scris clar sa inteleaga toata lumea.De cand a schimbat antrenorul,care fie vorba intre noi o cam dijmuia,dar stia el de ce, numai are aceleasi performante de anul trecut din primavara.Sa nu uitam ca belgianul a dus-o pe tanara noastra tenismana in finala de la Paris.De cand cu baietii astia doi(romani )”se vad rezultatele „.In sportul asta mai conteaza si cine te ghidoneaza ,in caz contrar vei accede in runde superioare dar nu vei castiga in afara de bani ,mai nimic.Concluzia este ca Simona Halep trebuie sa-si schimbe antrenorul si sa mai lase familia pe planul doi, altminteri ………..vor fi aceeasi indivizi care acum roiesc la borcanul de miere si atat !

[email protected] Alexandra  •  28 ianuarie 2015, 8:00

O mare măgărie………

Rebelul  •  28 ianuarie 2015, 8:45

De acord cu Inima Rea, cu adaugirea ca Simona mai are de lucrat si la caracter, vreau sa spun ca, de-as vedea pe fata ei, modestia ce o vad pe fata lui Nadal, i-as mai acorda ceva sanse…
Cred ca deja i s-au urcat euroii in cap si asta nu numai ca nu-i bine, nici nu-i face cinste si cu parere de rau o spun, nu va evolua…

Tot Rebelul  •  28 ianuarie 2015, 8:53

Nu cred in teoria conspiratiei, dar subscriu la comentariul lui Vali, tare ma tem ca…adevar grait-a Federer…

gilos  •  28 ianuarie 2015, 9:08

Simona a gresit enorm de mult in acest meci. A fost nervoasa si precipitata, a facut o sumedenie de erori nefortate, a gresit mingi usoare, nepermis pt un asemenea nivel.
Se pare ca trebuie sa mai lucreze la capitolul psihic.
Oricum, locul trei WTA este un pic supraeevaluat pt Halep. Daca ajungea in semifinale o manca Sharapova.

Nu este problema ei ca romanii si-au facut vise si sperante legate de performantele ei, tenisul este un sport individual. Dar trebuie sa accepte ca este o personalitate publica, o vedeta, un model, ca ii convine sau nu, n-are incotro.

Rebelul catre Tolontan  •  28 ianuarie 2015, 9:12

Varsta imi permite(anul asta,in Balanta,scriu cu 7 ca prima cifra)sa-ti dau un sfat…comentat…:dupa cate ai trait si ai …vazut in lumea sportului, inca nu te-ai convins de faptul ca adevaratii mari campioni, sunt OAMENI de MARE CARACTER ? Ai numeroase exemple in lumea larga, dar vai, prea putine la noi…

Cătălin Tolontan  •  28 ianuarie 2015, 9:21

64, Rebelul: o visrta frumoasa 🙂 Da, sint convins de ceea ce ati scris.

ion ionescu  •  28 ianuarie 2015, 9:22

cred ca Simona, si asta nu-i stirbeste cu nimic meritele, e echivalentul lui Murray din competitia masculina. jucatoare de sferturi si semifinale de Grand Slam. daca o conjunctura favorabila a astrelor o duc in vreo finala, e bonus. o admir pentru abnegatie si talent, dar asta-i potentialul.

E voie sa vorbim despre Halep? | Daily Acting  •  28 ianuarie 2015, 12:41

[…] raportam la situatia juniorilor din tenisul romanesc, discutia se termina aici. Daca avem in vedere cum arata infrastructura sportiva din Romania, nu avem ce vorbi. Daca o comparam cu restul sportului mioritic al clipei, mai bine tacem. Daca ne […]

seba  •  28 ianuarie 2015, 12:57

simona a jucat ok, n-a jucat chiar asa de rau. nu i-a mers serviciul, dar chiar si asa, in zilele in care nu-i iese, serveset mai bine decat o facea acum un an. greselile alea multe nefortate sunt inselatoare, au venit dupa schimburi lungi de mingi, dupa lovituri bune de ambele parti. makarova a fost mai buna. simplu. la fete valorile sunt foarte apropiate. bine, exceptandu-le pe serena si pe sharapova.

banks  •  28 ianuarie 2015, 14:19

„descoperim ca unul cistiga si toti ceilalti pierd, deci e mai multa infringere decit victorie”
Pai, nu. Matematic e tot atata infringere cat si victorie, daca calculezi bine 🙂
Cand unul castiga si ceilalti pierd, nu toti ceilalti pierd, in valoare absoluta, cel invins in finala, de ex. pierde o singura data si pana acolo catiga de mai multe ori, doar o data mai putin decat invingatorul. S.a.m.d.

banks  •  28 ianuarie 2015, 14:44

@vali : si de ce n-a fost sfatuita sa piarda cu Sharapova, infrangere mai plauzibila, pentru care nu era nevoie de niciun teatru si, in plus, asigura o reteta mult mai buna decat Makarova.

grig silviu  •  28 ianuarie 2015, 15:35

Daca esti iubitor al sportului,al tenisului,te bucuri de succesele Simonei Halep,te intristezi la infrangeri…”ca asa-i in tenis”…e o mare campioana individuala,sa zic asa,nu vreun succes al”sistemului”sportiv romanesc…din pacate…putem comenta inclusiv infrangerile ei,dar rautatile sunt nemotivate…bun articol,domnule Tolontan!

Florin  •  28 ianuarie 2015, 16:15

E mult bun simt si multa inteligenta in comentarii si articole, dar e clar ca Simona are o problema romaneasca, iar problema trebuie mai intai sa fie identificata. Vorbesc despre 3 informatii:

1) A declarat ca Virginia Ruzici a ales antrenorul.
2) A declarat ca avea o bariera de limba cu Fisette.
3) Continua cu abandonurile, parans ca nu antrenorul decide asta.

Mie mi se pare ca Virginia Ruzici are prea multa libertate de decizie si influenta in viata Simonei.

Fie o lasa sa se rasfete (bariera de limba etc., mai ales ca la Roland Garros a vorbit foarte prost in franceza si romana), fie vrea sa isi pastreze monopolul asupra ei, fie ambele.

Antrenor roman la nr.3 mondial bate la ochi in lumea de azi, suntem in satul global si in fond echivalentul ar fi doar la gimnastica, unde daca ar decide sportivele I-ar fi scalpat de mult pe Belu si Bitang.

Asa ca fetelor, lasati cafeluta de dimineata si tabieturile voastre si luati-va un antrenor meserias.

Si invatati engleza aia, wtf!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Florin  •  28 ianuarie 2015, 16:19

Scuze, am vrut sa spun ca la roland garos a vorbit prost in engleza…e inacceptabil, toata spuma a trecut prin academiile americane.

Rebelul, cred ca Simona ar fi exceptia de la regula…de caracterul Sharapovei se indoiesc multi, vezi finala de la RG.

Editor  •  28 ianuarie 2015, 16:28

Ma intreb cati dintre cei ce o critica au ajuns macar la jumatate din performantele Simonei Halep, in orice domeniu?

fax  •  28 ianuarie 2015, 16:39

am auzit ca se permite intrarea cu seminte la fed cup.

gogu de la Orodel  •  28 ianuarie 2015, 16:49

Hai ca ai spalat-o pe capoasa Simo..Ea declara ca e multumita la AO,a facut ceva banutzi pentru taticu si clica nelipsita de linga ea..Ilie Nastase bine zice..-Campioana ?Pe cine a batut Halep?Da nea Ilie banu nu miroase,impozitele taticului nu sunt platite…!

horia  •  28 ianuarie 2015, 17:35

cum sa raporteze cei mai mari invingatori din sport mai multe infrangeri decat victorii?jordan din peste 1000 de meciuri a pierdut 300,asta inseamna procentaj de 30% infrangeri in toata cariera.ceea ce spune jordan este ca nu a fost perfect,ca a gresit de multe ori,dar ca a invatat din greseli si din infrangeri.
nu inteleg care e mesajul articolului,pt ca simona joaca cu echipament de ultima generatie,pe terenuri gata facute,nu trebuie sa construiasca ea terenul;este doar un sport,castigi,pierzi,nu trebuie sa cautam scuze,sau sa spunem ca sportivii mari pierd mai multe meciuri decat castiga,sau ca tarnacopul e de vina,care tarnacop se scrie cu a din a.
un articol aiurea,cu afirmatii inexacte si fara continut.

Corector  •  28 ianuarie 2015, 18:25

Un articol f. corect. Din pacate romanul este caracterizat de ipocrizie. Romania este o tara nu doar neglijenta cu sportivii ei, dar inclusiv impotenta. Nu face nimic pentru a asigura baza, infrastructura indisolubil legate de performanta. Si cu toate astea pretinde mari succese. Si cat de innebunitor este si sfidator pt logica, cand ii auzi pe romanasii exigenti cu neatingerea varfului maxim intr-o anumita ramura sportiva! Ipocrizie cat cuprinde! Halep este pe locul 3 in lume. Asta e o realitate indubitabila. Si o performanta cu mult peste potenta Romaniei si a romanilor in genere (cu mici exceptii, dar care intareste regula mediocritatii). Si merita tot respectul Romaniei. Cine neaga asta, nu o merita ca reprezentant de seama al tarii asteia. A ajuns contextual pe locul 3? Fals. Astea sunt sportivele momentului, iar intre acestea Halep este pe locul 3. Altminteri, daca vrem sa-i oferim contemporaneitatii, momentului, atributul de contextual (cu sens negativ), atunci putem indubitabil sa descalificam mai toti marii performeri, bunaoara: Nadal a fost liderul suprem al clasamentului atat timp cat nu a avut contracandidati valorosi sau in forma; Messi a castigat n trofee doar in conditiile in care Barca era in forma; Steaua a fost doar o castigatoare a Ligii Campionilor de context (neavand contracandidate serioase, de un nivel prea ridicat in perioada respectiva si mai ales nu a intalnit vreo valoare sportiva relevanta in afara de finala) etc. Dar logica voastra este gresita. In toate aceste cazuri, performerii sunt unii meritorii si trebui acceptati si respectati ca atare. Performanta sportivă, care, atentie, nu este conditionata in mod necesar si intotdeauna de atingerea primului loc, nu poate fi stirbita de „argumentulcontextului”.

Ovidiu  •  28 ianuarie 2015, 20:57

Catalin, imi place de Simona nu pentru ca e romanca ci pentru ca joaca un tenis interesant si diferit fata de ce se cam vede acum in WTA. As fi urmarit-o oricum pentru ca imi place acest sport. Punct. Problema cu meciul asta e ca Simona a cam abandonat pe la 0-3 in setul doi, lucru care pe mine m-a dezamagit. Jucatorii mari castiga si cand joaca mai slab, pentru ca inteleg ca in nici un moment inainte de mingea de meci transformata partida nu este pierduta. Asa ca lupta pana la capat. Simona parca avea de prins un avion, nu stiu daca ati observat ca nici macar nu mai folosea intregul minut de pauza, era convinsa ca va pierde si a tratat finalul meciului ca pe o formalitate incomoda. Si apropo de citatul de mai sus, e bine sa rationalizezi esecurile dupa ce se intampla nu inainte.

adrian_hora  •  29 ianuarie 2015, 0:22

@inimarea – gheorghiu dej a murit in 1965 in vreme ce nastase a castigat primul turneu de mare slem in 1973 (roland garros) apoi ATP este asociatia jucatorilor de tenis, WTA este asociatia jucatoarelor.
„sistem organizat pentru performanta”.In Romania.
ROFL

ultimul dinamovist  •  29 ianuarie 2015, 0:52

Bun comentariul anterior!
Am cvazut un video cu o proba de patinaj viteza, la Olimpiada de la Salt Lake City, in care al cincilea din penultimul tur a cistigat medalia de aur pentru ca primii patru s-au imbrincit si au cazut toti, inainte de linia de sosire!
Se intimpla sa nu fi cel mai bun, dar sa ajungi pe locul 1!

Ion Militaru  •  29 ianuarie 2015, 6:06

Catalin,ai început sa l plagiezi pe Ponta..
Citește replica premierului din ziua înfrângerii electorale..

marian  •  29 ianuarie 2015, 13:06

editor-la jumatate ?pe majoritatea de pe aici daca-i luam sa joace o zi tenis de camp sambata le canta preotul la capatai.

nausea  •  29 ianuarie 2015, 14:50

Domnul Tolontan, de campionatul mondial de handbal masculin de ce nu se scrie la gazeta? E un fenomen mai mult decat ingrijorator, Qatar e in semifinale, echipa care are sub 700 de jucatori legitimati!?? Vedeti ca vine si mondialul de fotbal, o sa aplice aceeasi reteta … Si atunci revin cu ideea, la mondial sa participe si echipa celor al caror nationale nu s-au calificat, sa aibesanse si un Balle,de exemplu, daca Ian Rush sau Ryan Giggs n-au putut, sa participe la cm!

gabidegiulesti  •  31 ianuarie 2015, 12:04

Domnule, nu cred ca s-a asteptat cineva ca Halep sa castige. Eu cu atat mai putin. De altfel nici nu cred ca va ajunge in semifinalele unui turneu major. Doar cu mare sansa, cu un traseu norocos. Insa a o bate pe Makarova era o asteptare realista. Nu a facut-o si cred ca nici nu si-a dorit cu adevarat. Targetul ei au fost sferturile.

Comentează