Hagi, patria de dinainte de Facebook

Eroii nu pot fi mai tineri decît tine. Diferența de vîrstă s-a născut hăt, demult

miercuri, 4 februarie 2015, 5:59

Cînd jucau pe teren, chiar dacă aparțineau aceleiași generații sau erau numai cu cîțiva ani mai mari, ei păreau niște oameni în toată firea. Tu erai puști, ei erau mari. Tu erai slab, ei erau tari.

În colecția de unchi geniali, de „neni” cu aripi de îngeri, Hagi nu a fost jucătorul meu iubit. Era prea bun, cum să spun, evident de bun și părea că atît la Sportul, cît și la Steaua lui îi iese totul ușor. O iluzie, în fond, dar a trebuit să treacă ani ca să înțeleg. Harul nu vine, el te alege. Și o face doar dacă va găsi în tine un cuib în care lumina să transpire îndelung, înainte să se transforme în cristal.

Alți ziariști, Ovidiu Ioanițoaia și Grigore Cartianu de pildă, „hagiști” declarați, l-au admirat necondiționat, cu un simț al anticipației pe care eu nu l-am avut. Avea să se probeze că munca din teren a lui Hagi a devenit simbolul unei echipe naționale nepereche. „Cum e Hagi?”, mă întreabă prietenii. Tu, ca ziarist sportiv, l-ai întîlnit, sigur știi. Cum e el pe bune, așa, în viața de zi cu zi? Niciodată n-am avut un răspuns inteligent la această curiozitate. Cred că Hagi este exact invers decît îl vedeam noi pe teren cu ochii puștilor pasionați.

Pentru el, nimic nu e simplu, nimic nu e de la sine înțeles. Hagi e o luptă continuă și o contrazicere. E serios, încăpățînat și demn. E genul acela de meseriaș care îți intră în bucătărie, moment în care știi că nu vei sări niciodată în aer. Hagi Instalatorul în Salopetă nu pleacă decît atunci cînd în aer simți mirosul ceaiului uscat și nici o dîră de gaz.

Cînd închide ușa, după el rămîn nu poantele, ci siguranța. Maradona din Carpați este șvabul înrădăcinat al fotbalului nostru.

Gică Hagi împlinește 50 de ani! Ceva s-a petrecut în noi, în legătură cu el, dar și cu Ilie Balaci, Florin Răducioiu sau Marius Lăcătuș.

Printr-o inversare misterioasă de destin, dintr-o dată ei sînt tineri și noi sîntem mult mai în vîrstă. Indiferent cîți ani avem și care e diferența reală, noi am îmbătrînit și ei au rămas niște puști din vorba aceea adusă în fotbalul nostru de Radu Cosașu: „Patria este colecția fotografiilor jucătorilor echipei naționale”. Patria de dinainte de Facebook.

În calitate de bătrîn, uitîndu-mă la Hagi cum face 50 de ani nu mi-e rușine să lăcrimez, noi, vîrstnicii, o facem, și să spun, sfătos și neascultat de nimeni, către sportivii din generațiile noi. Fie că aveți 10, 20 sau 25 de ani, țineți minte că omul ăsta n-a avut, niciodată, nimic pe gratis! Simplificînd la extrem, nu harul, ci truda l-a făcut ceea ce este.

Cel mai talentat fotbalist al nației noastre de microbiști a reușit printr-un efort titanic, zi după zi, lună de lună și an geologic după an. Cînd altcineva va fi în stare să repete această muncă, atunci apele vor reapărea în albie, așa cum spunea George Călinescu despre Eminescu, și vom simți din nou „în țeava subțire a altui crin tăria parfumurilor sale”.

——–

Coperta specială a Gazetei


Gică Hagi împlineşte 50 de ani, iar Gazeta Sporturilor face o plecăciune în faţa Regelui şi scoate joi pe piaţă un ziar spectaculos, dedicat celui mai mare fotbalist român din istorie. Joi, pe 5 februarie, cele 20 de pagini exclusiv cu şi despre “Hagi 50” vor compune o ediţie memorabilă, care trebuie să intre în colecţia oricărui iubitor de fotbal adevărat.

Mergi joi la chioşcurile de presă pentru a avea acest ziar de colecţie sau intră pe platforma Gazeta Digitală, unde îl poţi “răsfoi” online şi apoi descărca în format pdf.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

marino  •  4 februarie 2015, 18:16

La Multi Ani Gica Hagi

JJdinFJ  •  4 februarie 2015, 18:23

FFrumos spus, Catalin. „Printr-o inversare misterioasă de destin, dintr-o dată ei sînt tineri și noi sîntem mult mai în vîrstă.” Pai da… Pentru ca noi ne uitam inapoi si ei au ramas la fel. Privesc inainte catre urmatorul proiect, catre urmatorul obstacol.

Bogdan  •  4 februarie 2015, 18:28

Mare dreptate ai cu ultimul paragraf.
Hagi e nepereche nu neaparat datorita talentului, talentati au fost si Mutu si Ilie dumitrescu si multi altii care nici la nationala nu au ajuns vreodata, dar munca si truda lui Hagi nu a facut-o nimeni… in plus nu a tradat niciodata nationala, de care ori era nevoie de el aparea salvator. Mai e si Gica Popescu dar nu se compara cu EL.

Emil  •  4 februarie 2015, 19:14

Ma uit la stirile actuale: dezvaluiri, atacuri intre personulitati, razboaie . . . adica mizerie.
Undeva este si o stire despre Hagi…
Asa cum in cutia Pandorei erau atat suferintele dar si speranta…
Vestea despre Hagi este cea mai minunata veste din ultimul timp…
Intr-adevar, valorile adevarate dainuie. . .
Stelele fixe raman fixe…
La multi ani, Gigi!

Obiectiv  •  4 februarie 2015, 19:23

Chiar si laudele le-a obtinut cu efort, dupa multiple demonstratii de virtuozitate. In schimb, un Lutu, un D. Serban sau mai stiu eu ce meteor (nu prin stralucirea orbitoare) din fotbalul nostru s-au bucurat de multe aprecieri, chiar daca pentru scurt timp! O.

Kings  •  4 februarie 2015, 19:33

De la regele investigatiilor catre regele fotbalului o dedicatie cu regele manelelor. Ai suparat-o pe regina turismului, fosta nevasta a regelui parcarilor prieten cu regii drumurilor.

adrian  •  4 februarie 2015, 19:58

L-am iubit neconditionat! Când era la Steaua, când era la Real Madrid si rasfoiam cu nerăbdare ziarul de luni sau marti sa vad daca de data asta a jucat si cum a jucat, la Brescia când a facht istorie alături de Lucescu, Raducioiu si Sabău, la Barcelona si apoi la Galata alături de Hagi. Am început sa-l iubesc la 8 ani si am crezut ca, pe masura ce voi inainta in varsta, adniratia asta se va estompa. Am 34 de ani si, de fapt, admiratia mea fata de omul Hagi creste din ce in ce mai mult. La multi ani, Hagi!

Cristi  •  4 februarie 2015, 19:58

EXCEPTIONAL articolul Domnul Tolontan. Mi-a placut enorm. Am si eu aceiasi curiozitate ca si prietenii dumneavoastra si anume: cum este idolul meu in realitate? Eu il vad pe Hagi, ca pe un om : dificil,mofturos, timid cand se aproprie cineva strain de el, putin orgolios sau increzut, chiar nu stiu, dar si modest. Poate nu voi afla niciodata cum este el in realitate. Un lucru e cert. Eu pe Hagi il respect asa cum este el, cu bune si cu rele. Oricum nimeni pe lumea asta nu e perfect si nu poate fi iubit de toata lumea. Dar eu pe Hagi o sa-l indragesc mereu si nu o sa ma uit urat la el indiferent de ce prostioare face sau spune. Chiar daca facea ce a facut Popescu, nu il iubeam mai putin.

fanulumocanu  •  4 februarie 2015, 20:13

E neverosimil cum un om de geniu ca HAGI, adulat de milioane de oameni, nu s-a abandonat tentatiei de a cadea in mesianic. Din contra, el ne zice in fiecare zi ca nu talentul e sursa realizarilor ci munca si seriozitatea. Nu numai ca spune, dar si demonstreaza asta in fiecare zi, desi ar putea sa-si consume linistit statuia. De-aia spun de cate ori am ocazia ca HAGI este cea mai mare personalitate din viata publica romaneasca. Cu un asemenea mod de a vedea viata, cu asemenea modele de comportament in societatea noastra, ma simt mult mai linistit uitandu-ma la copiii mei.

ovidiu_3003  •  4 februarie 2015, 20:53

Hagi este un mare antrenor …El stie ce vorbeste …

george  •  4 februarie 2015, 20:59

Multumim pentru articol. La multi ani Hagi ! Doamne cum am trait anii aceia ’90, ’94 , ’98.Multumesc Hagi!

Robert_Vulcan  •  4 februarie 2015, 21:07

Frumos, frumos, de recitit. La Multi Ani Hagi!

Ardeleanu`  •  4 februarie 2015, 21:34

La Mulţi Ani celui care ne-a dat necondiţionat atâtea momente de bucurie, la Mulţi Ani Gică Hagi!

gicu  •  4 februarie 2015, 22:35

cel mai tare

ionut  •  4 februarie 2015, 23:47

LA MULTI ANI HAGI,multumesc pentru noptile frumoase de la WORLD CUP 94,ai fost un jucator imens si un roman adevarat, si acum cand ma uit la meciurile din AMERICA mi se face pielea gaina,parca se legau toate, si comentariul lui TOPESCU si jocul echipei noastre nationale

no9  •  5 februarie 2015, 0:08

Primele mele amintiri cu si despre fotbal sunt legate de World Cup 94. Hagi era, atunci, printre cei mai buni jucatori ai lumii.

Mult mai tarziu, gratie Emisiunii ‘Replay’ am inteles un lucru: Hagi nu a fost doar un foarte bun fotbalist, ci unul IMENS !!!!

De fiecare data cand vizionez ‘best of Hagi’, pe youtube, imi spun mereu acelasi lucru ; nici pana in ziua de ai, nu s-a mai nascut unul care sa loveasca mingea atat de bine, usor, sec, napraznic, precis, etc… Nici unul din cei mari ai Planetei, nu are atat de multe goluri (zeci si zeci) marcate din afara careului !

La Multi Ani, Gica Hagi !!!

aham  •  5 februarie 2015, 4:23

la multi ani lui hagi si felicitari pt articol, e excelent. hagi nu o sa fie niciodata egalat, eu asa cred…probabil ca in alta nationala ajungea campion mondial si era considerat cel mai bun din toate timpurile.

Cata  •  5 februarie 2015, 4:25

ati facut dintr-o joaca de pe maidan, stirnita de inocenta copilariei, propria voastra existenta dandu-i accente ridicole si frivole. ati imbracat fotbalul in promiscuitate si neadevar. ati creat regi, imparati si briliante ca sa va vindeti hirtiile colorate cu fufe-n fundu gol. l-ati pus pe Hagi, la multi ani , Gica! alaturi de tate si buci ca pe mai toti sportivii a caror valoare este greu de inteles in paginili acestei promiscue gazete… tot ce atingeti devine salciu, imoral, demitizat, macabru. schimbati realitatea dupa cerinte care tin de tiraj, vizite, accesari si nu dupa obiectul si subiectul care ar trebui sa ocupe spatiul. sintei oglinda perfecta a prezentului: ati manelizat sportul: sa moara dusmanii mei ca am bani si am femei… bravo!

george  •  5 februarie 2015, 6:06

De cate ori ne-ai facut sa tipam de bucurie pe strazi, La Multi Ani Hagi, te vom iubi mereu !

Talpaiadului  •  5 februarie 2015, 6:06

La multi ani Gica Hagi, pe departe cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor! PS: un articol excellent, ce bine ar fi daca macar unu la suta din articolele de pe GSP ar fi de aceeasi valoare.

Constantin Catalin  •  5 februarie 2015, 8:28

La multi ani HAGI!!

alex  •  5 februarie 2015, 10:34

Este singurul rege modern care nu si-a dezamăgit tara niciodata.
Și mai cred ca este singurul fotbalist roman care a jucat practicat un fotbal care nu se poate demoda – avea tot ce au azi Mesi sau Ronaldo – viteza, șut, determinare, dribling, avea absolut tot
La mulți ani Gica Hagi

Marian  •  5 februarie 2015, 10:48

La multi ani Hagi !!! Sunt atatea de spus dar ma rezum la faptul ca dupa ce te-am vazut jucand la mondialul din 94 am inceput sa fug de acasa de cate ori era meci pe Ghencea si juca nationala, nu aveam bani de bilet dar ma strecuram ba cu un adult ba saream gardul ,ba asteptam pauza sau pana cand un jandarm isi facea mila de mine un copil de 13 ani sa ma lase sa intru la meci fara bilet.Pe atunci fotbalistii erau fotbalisti si nu doar purtatori de echipament si haine de fite.Respect si iti doresc multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi !!!

LUCA VASILE  •  5 februarie 2015, 13:50

HAGI este un om al neamului care trebuie pus la CATAPETEASMA,impreuna cu marii oameni ai neamului.

aaa  •  5 februarie 2015, 19:18

Domnule Ioanitoaia, dar de Iosif Petschovschi ce parere aveti? Ce lume nedreapta, cati stiu cine a fost Iosif Petschovschi? Cati stiu de cate ori a fost capitanul Romaniei? Cati stiu pana la ce varsta a jucat in Nationala? Cati stiu de cate ori a fost selectionat in echipa lumii? II puteti intreba pe toti cei care l-au vazut jucand cine a fost Iosif Petschovschi! Ce jucator, ce caracter! Cititi cartea lui Aristide Buhoiu si o sa “vedeti” multe! A fost peste Balaci si Dobrin, unii spun ca a fost mai bun si ca Hagi! Presa din Romania nu e impartiala, pe unii televizorul ia facut mari! Poate Iosif Petschovschi s-a nascut prea departe de Bucuresti ca sa fie bagat in seama. Hagi avea piciorul stang, Iosif Petschovschi lovea mingea cu ambele picioare si avea un joc foarte bun de cap. A fost capitanul Romaniei de atatea ori, astazi lumea stie doar de Hagi si Dobrin. Astept sa luati atitudine!

aaa  •  5 februarie 2015, 19:22

imi cer scuze, domnule Tolontan, v-am botezat „Ioanitoaia” pentru ca aceleasi lucruri le-am spus si lui, doare ca niciun ziarist nu mai vorbeste in ziua de azi de Iosif Petschovschi! In tara asta tot ce e de valoare trebuie uitat? Pe internet se gasesc prea putine informatii despre Iosif Petschovschi,unele chiar eronate! Cartea lui Aristide Buhoiu e elocventa, dar cati o au in biblioteca?

Costi  •  6 februarie 2015, 21:38

Hagi este OMUL care ar trebui sa fim fiecare dintre noi acolo unde suntem, am fost sau vom fi. Hagi, pentru mine, in fotbal, este asa cum este fiul meu! M-am bucurat cand s-a bucurat el, am fost puternic cand el a fost puternic, am plans cand el a plans, m-a durut cand pe el l-a durut, am avut gandul si sufletul alaturi de el in fiecare clipa cand a luptat si m-a reprezentat. LA MULTI SI FERICITI ANI, GICA HAGI!

Grigore  •  9 februarie 2015, 10:50

Speram ca Ianis sa il ajunga din urma, si de ce nu sa il depaseasca. Pana acum marile sperante s-au pierdut pe drum, sper si sunt sigur ca Ianis Hagi o sa aiba un traseu mai bun ca al tatalui sau ! La multi ani Gica Hagi, La multi ani Rege !

Bogdan  •  10 februarie 2015, 19:05

Un om cu care Romania se mandeste si se va mandri mereu, pentru ca are de ce si a demonstrat asta mereu

Serban  •  18 februarie 2015, 9:54

Nimeni nu o sa ajunga la valoarea lui Hagi, niciun jucator nu o sa ajunga atat de departe ! Multumim Hagi !

Comentează