Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță și a unor membri ai familiei lui Victor Ponta face parte dintr-un vast plan de luptă împotriva corupției pe fonduri europene, categorie unde intră și Gala Bute

miercuri, 18 februarie 2015, 8:08

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță și a unor membri ai familiei lui Victor Ponta face parte dintr-un vast plan de luptă împotriva corupției pe fonduri europene, categorie unde intră și Gala Bute

ULTIMA ORĂ: În arestul poliției Capitalei se zugrăvește. Au început cu zona de primire. Nu e nici o glumă, ci o știre, eventual o pregătire pentru ceea ce urmează.

Descinderile de ieri ale DNA, unde sînt vizaţi, printre alţii, cumnatul lui Victor Ponta și Sebastian Ghiţă, reprezintă doar partea vizibilă a aisbergului. În spate stă decizia procurorilor și a serviciilor de informaţii de a lămuri enigma cinică a fondurilor europene.

Avertismentele erau multiple. Ziaristul Daniel Befu, fost la România Liberă și refugiat acum la inițiativaRomânia Curată, scrisese încă în 2012 despre implicarea lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, în afacerile cu fonduri europene și bugetare, alături de un grup cu o reputație gris.

“România are o rată mică de absorbţie pentru că aparatul birocratic corupt asta își dorește. E mai rentabil să te faci că vrei să accesezi fonduri europene și, dacă nu-i poţi păcăli pe cei din Comisia Europeană, să tragi banii din bugetul naţional”, declarase o sursă a Gazetei Sporturilor într-un articol publicat în 4 decembrie 2013 și intitulat “Împăraţii fondurilor europene”.

Principiul e simplu și sadic. Ei încearcp să fraudeze fondurile europene. Dacă nu le iese, nu-i nici o nenorocire. Decontează din bugetul României. Să cheltuiești anapoda sau corupt de la bugetul naţional e mai ușor, că sînt mai puţine ziduri de protecţie a banului public-românesc, faţă de cel public-european.

Cu puțin timp înainte, pe 2 noiembrie 2013, CE comunica României că va primi o sancţiune de 1 miliard de euro pentru “folosirea defectuoasă a fondurilor”. Acesta a fost, susţin mai multe surse, momentul în care SRI și alte servicii, plus DNA, au decis să atace subiectul fondurilor la un alt nivel.

Gala Bute a fost prea pe față

Nu vrem să revendicăm nici un pionierat în materie. Vorba lui Răzvan Boanchiș, într-unul dintre numeroasele texte critice scrise de el la adresa investigaţiilor Gazetei, nu e nici o glorie să fii privit drept “creatorii de la cercetări penale”.

Dar adevărul e că fărîmiţarea reţelei lui Gabriel Friptu, una dintre somităţile fondurilor europene, și a tuturor colegilor săi din alte ministere și autorităţi locale a început în momentul Galei Bute. Iar sursele au fost bine informate. Începuse revolta din interior împotriva furtului fondurilor europene.

Iată un pasaj din ceea ce scria Gazeta pe 5 decembrie 2013:

”PASUL 9: Se încearcă păcălirea Comisiei Europene!
Pe 16 februarie 2012, la o săptămînă după ce Obreja lichidase creditul, ministerul Elenei Udrea transmite Cererea de Rambursare nr 2/16.02.2012 către Direcţia de Gestionare a Fondurilor Comunitare pentru Turism cerînd decontarea a 8.116.800 de lei.

”Funcţionarii ministerului au făcut cu știinţă afirmaţii inexacte în cuprinsul cererii de decontare”Procuror șef adjunct al DNA

Se încearcă păcălirea europenilor. Acești 8 milioane ceruţi spre decontare fuseseră pasămite cheltuiţi pentru promovarea frunzei la Gala Bute! Dar nu e așa și DNA a văzut, în sfîrșit, capul de aţă de care să tragă.

”Pe europeni i-a enervat sfidarea raportului DLAF și faptul că s-a comis frauda chiar și la un caz de o asemenea expunere”Sursă a Gazetei

Atunci au făcut-o gogonată!

Și iată ce spun procurorii acum, în ianuarie 2015:

“În luna mai 2011 a fost modificat Planul de achiziţii publice al ministerului pentru anul 2011, fiind introdusă o poziţie nouă «activităţi de promovare a României ca destinaţie turistică și a brandului turistic naţional în cadrul Galei Internaţionale de Box Profesionist organizate de Federaţia Română de Box». Suma alocată acestei achiziţii a fost de 2 milioane euro, în categoria Proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile (FEN) – programe din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)”.

Minciuna era mare cît China. Federaţia de Box nu putea organiza o gală profesionistă.

Cap de acuzare

De altfel, una dintre acuzaţiile care i se aduc Elenei Udrea este încercarea de a prezenta documente false pentru decontarea banilor europeni cu care urma să finanţeze meciul de box dintre Bute și Mendy.

Procurorii constată în referatele de arestare că Autoritatea de Management a fondurilor europene înghiţise minciunile decontului prezentat de oamenii de la MDRT!

“Acesta este sistemul general de operare. În numele patriotismului, așa își acoperă ei fărădelegile, încearcă să-i păcălească pe europeni”, spune o sursă a ziarului. Cine face asta? Ministerele, mînă în mînă cu Autorităţile de Management, fac asta.

Cum s-au salvat banii europeni

În cazul Bute schema s-a galvanizat pentru că scandalul se întinsese ca o văpaie publică.

Inspectorii DLAF s-au sesizat și controlul lor a relevat fapte penale. Ei au cerut intervenţia DNA. În acel moment, oamenii lui Friptu, care dă și el cu subsemnatul la DNA, în calitate de martor, au primit hîrtia de la DLAF pentru a bloca decontarea.

DNA descrie: “Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală. Din datele și probele cauzei rezultă că și aceste fapte au fost săvîrșite la cererea ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Udrea Elena, care cunoștea împrejurările esenţiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului”.

Spargerea de la fonduri europene eșuase, dar minciuna continua.

Udrea a aflat anul trecut că DNA o va incrimina!

De ce a mai durat aproape doi ani pînă cînd DNA să-i ia dosarul Alinei Stoica, procuroarea care era specializată chiar pe fonduri europene, dar care îi iertase pe toţi, mai puţin pe Rudel Obreja, aceasta este o discuţie pentru un viitor al lămuririlor.

Cert este că, pînă la procuroarea Mariana Alexandru și, mai apoi, Ana Dana, nu existase nici o învinuire a Elenei Udrea legată de fondurile europene. Și o altă știre de ultimă oră, care s-ar putea să folosească avocaților Elenei Udrea: Ana Dana a fost ajutată în dosarul Gala Bute de consilierul personal al lui Kovesi, Marius Bulancea.

Apropo de Udrea. Ea știa cel puţin din noiembrie 2014 că dosarul Gala Bute se îndreaptă în pas alergător spre ea. Cum?

Control pe traseul Lungu – Termogaz

Există la dosar un episod pînă acum nebăgat în seamă.

Procurorii urmăreau de pe parcursul anului 2014 ruta banilor publici plătiţi de minister.

La un moment dat, au aflat de existenţa firmei S.C. Last Time Studio S.R.L., unde Ștefan Lungu, consilierul Elenei Udrea, încasa mita din partea Termogaz. Compania lui Gărdean, Termogaz, lua bani de la MDRT.

DNA a cerut Antifraudei Fiscale, instituţie a ANAF, să facă cercetări. Lungu, o persoană extrem de apropiată de Udrea și care-i făcea tot felul de servicii pe internet din banii primiţi drept mită, a aflat imediat. Cum? De la părinţii săi, pe care-i băgase în faţă în firma care colecta șpaga de la Transgaz.

“Lungu a informat-o pe Udrea în noiembrie 2014 că DNA a descoperit banii”

Un pasaj din referatul DNA.
“Astfel, la data de 13.11.2014, ora 12:53:41, LUNGU ȘTEFAN a discutat cu părinţii săi Lungu Vasile și Lungu Elena, care figura ca administrator al societăţii la data săvîrșirii faptelor: 

LUNGU VASILE: Da!
LUNGU ȘTEFAN: Ce faci, măi tăticuţu’?
LUNGU VASILE: Ce să fac, măi tată! Uite, a venit cineva… cu firma, să ia niște acte de aici.
…………………………….
LUNGU ELENA: Ia, închide tu! Nu-mi aduc aminte de Transgaz, măi, contractul… mă întreabă de contractul ăla și nu-mi aduc aminte.
LUNGU ȘTEFAN: Ce contract? Trans?
LUNGU ELENA: Cu Transgaz, habar n-am. Și n-am… nu mai știu nici de procesul ăla verbal cu… eu am predat atunci actele în niște saci, i le-a dat Anei Maria și nu mai știu ce-am făcut.
LUNGU ȘTEFAN: Da. Nu mai știu.
LUNGU ELENA: Hai, că… Și…
LUNGU ȘTEFAN: Cine? Cine le cere, Last Time?
LUNGU ELENA: De… de la Deva, da sînt doi băieţi, au venit inspectori financiari, cu… și nu-mi aduc aminte de contractul cu Transgaz”.

Pe parcursul unei alte discuţii telefonice, Lungu își amintește exact că el realizase combinaţia cu o revînzare a unui utilaj către Termogaz. O chestiune complicată, prin care încerca să mascheze mita.

“În acel moment, Lungu a informat-o pe Elena Udrea. Lucrurile deveniseră primejdioase pentru ei. În Gazetă se publicase încă din primăvară că Transgaz a întors bani în Gala Bute. Fostului ministru i-a fost clar că procurorii vor ajunge la ea”, explică înregistrările o sursă a ziarului.

Informată, a vrut să atace prima

Potrivit unor informaţii din DNA, Udrea a aflat, așadar, din noiembrie că va fi urmărită penal în Gala Bute. Procurorii susțin că minsitrul știa că banii veniseră prin Termogaz, pentru oamenii ei și pentru ea. Atunci au început ceea ce Udrea însăși a recunoscut: discuţiile cu șefii SRI, Maior și Coldea. Fără succes.

Și, în ianuarie 2015, a ieșit la atac.

“De fapt, nu Udrea a atacat și apoi au apărut cercetările penale, ci taman invers! Ea a știut de la Lungu că dosarul înaintează și a vrut să atace prima, ca mai apoi să spună că este vorba de o răzbunare a SRI și a DNA”, povestește cineva din sistem, desigur, cu rezerva subiectivităţii că face parte din instituţiile acuzate de Udrea.

“O suprareacţie nervoasă a SRI-DNA la adresa lui Udrea este clară, însă e la fel de clar că Udrea a știut și a lovit prima”, spune o altă sursă.

Sigur e că, aflăm asta din înregistrări, în noiembrie 2014 oamenii lui Udrea afla seră că hăitașii descoperiseră ruta banilor. Raportul de la Antifraudă a ajuns la DNA în ianuarie 2015. Atunci a fost anunţată începerea urmăririi penale.

Ghiță și Ponta nu vor fi cruțați

“Dacă cei din familia lui Ponta sau Sebastian Ghiţă au comis infracţiuni legate de fondurile europene, șansele să scape sînt inexistente”, susţin aceleași surse. Deocamdată s-a început urmărirea penală pentru rude ale premierului și pentru patronul RTV.

E mai bine de un an de cînd dosarele de fonduri europene sînt investigate cu prioritate. Și s-au adunat multe mărturii pe fiecare caz.

Gheorghe Nastasia e omul care a parafat 99% dintre documentele ministerului în locul Elenei Udrea. Ea i-a delegat dreptul de semnătură. Iar Nastasia e doar unul dintre cei care au vorbit. Nu toate declarațiile par coerente.

În primul referat, DNA  pretindea că politicianul ”i-a sugerat sponsorizări” lui Gărdean. În al doilea că ”i-a cerut”. O diferență seducătoare pentru avocați.

Udrea a schimbat aseară sediul poliției cu arestul la domiciliu. Pentru ea, Gala Bute acum începe. Cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, e în arest.

La IGP se zugrăvește.

 

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Norvegiencele  •  18 februarie 2015, 18:14

Iată cum se dau „norvegienele”… „Fondurile Curate”
Mai jos e un pasaj din d-na Precup (primar) in ședința de consiliu a Reghinului pentru aprobarea participării cu un proiect la finanțarea pe fonduri norvegiene.
Practic recunoaște ca încearcă sa fraudeze fonduri. In proiect era cinematograful dar au bagat si piața ca altfel nu era eligibil pe fonduri norvegiene. Dar consilierii sa stea linistiti ca, asa cum spune d-na Primar, nu se va executa ceea ce prevede proiectul.

Este vorba de procesul verbal al ședinței din 7.08.2014. Hotărârea cu numarul 142. Cred ca pe site-ul primariei găsiți tot procesul verbal.
Daca il cititi pe tot o sa va mirati cum e posibil sa hotarasti prin vot fraudarea fondurilor. Primarul ii linisteste pe consilieri ca nu se va betona toata p-ta Centrala asa cum prevede proiectul si cum se angajează ei sa cheltuie fondurile.
Tragic este ca s-au calificat. Noroc ca nu au ajuns banii si pentru asta. Sau poate s-au speriat norvegienii de proiect…

Intenția de fraudare a fondurilor e cu pușcărie mulți ani…

„…Dl.cons. Baciu Cristian acum imi spune că documente suplimentare nu putem aduce, eu sper să ne de-a mână liberă să facem și să avem cât mai puține alei și cât mai multe zone verzi . Nu aveți nici o problemă că îmi doresc același lucru, proiectul l-am depus și sper să avem refinanțarea de fapt proiectul prevedea, vă rog să mă credeti reconstructia și repunerea in functiune a cinematografului Patria pentru a primi finantarea trebuia să punem și centrul istoric și așa am ajuns cu parcul, pentru că trebuia să facem in 5 zile sau câteva zile, foarte repede proiectul și eram presați de timp. L-am făcut nici nu am sperat că vom face și pasul următor și așa putem să avem noroc și atunci când vom căștiga finanțarea o să încercăm să conservăm cât mai mult și maxim din zona verde, nu ne dorim nici noi să avem pavaj și piațete de rotile și curse de biciclete în centru, avem aceași gândire și stați liniștiți că nimic nu vom face fără să ne consultăm. Vă multumesc.”

stireanu  •  18 februarie 2015, 18:20

Imi e si frica sa ma gandesc ca mafiotii au dat iama in asemenea hal si in fondurile europene!
Oricum, felicitari pentru toata munca depusa in acesti ani

andrei  •  18 februarie 2015, 18:59

Si banii ?
E foarte bine ce se intampla acum in romania , e un inceput bun. Dar am si eu o intrebare ? de ce nu se recupereaza si banii ?
Pai sa castigi milioane de euro si sa faci 2 ani de puscarie , cui nu-i convine asta ? si eu as face sincer .
De ce , odata condamnati , nu li se pune sechestru pe toata averea ? plus pe toate bunurile si tranzactiile efectuate din momentul furtului spre membrii de familie, apropiatii si alte conturi fantoma ?
Asta ar insemna o adevarata lovitura pentru toti care fura si se gandesc sa fure .Cu respect Andrei

mihaisc  •  18 februarie 2015, 20:37

Era o schita de Caragiale in care un elev stia o singura lectie , ghinion dascalul l-a intrebat despre altceva si intr-un mod hilar elevul o coteste catre lectia care o stia …
Domnul Tolontan incepe cu famiglia Ponta si o coteste rapid cu Udrea!….Si dai si dezbate nenicule..
Oricum , jurnalistul de sport , Catalin Tolontan , este precaut , aminteste de scandalul Ponta insa continuua pe tema placuta psd-ului ; Concluzia , s-a dat unda verde la ” Ponta” .

aldo_m  •  18 februarie 2015, 20:54

domnule ziarrist taliban la televizor AU SPUS SORA LUI PONTA SAU CUMNATUL LUI PONTA FACEA AFACERI CU DORIN COCOS si atunci ne asezam LINISTITI PE FOTOLIU TRAGEM AER IN PIEPT SI SPUNEM DUMNEZEULE MARE CUM E POSIBIL pai ponta aparea la tv si spunea ca udrea si cocos au jefuit tara ,CINEVA TREBUIE SA MEARGA LA UN SPITAL DE NEBUNI LA LA un spital de SIMULANTI ,recunosc ca de multe ori am impresia ca nu mai pot judeca logic de cate se spun la tv ,ai un stil de chirurg care lucreaza fara ANESTEZIE e parfum daca nu esti si tu sub acoperire esti parfum ,esti facut pt chirurgia pe hoti pari un tip corect .sanatate si te rog sa faci disectie peste tot

Dan  •  19 februarie 2015, 1:32

sta un singur personaj ca vreti sau nu vreti voi stapanul absolut al Romaniei Generalul Codlea si mana lui dreapta Codruta Kovesi cu bratul ei lung de basketbalista DNA-ul..restul e CANCAN..Basescu „presedintele jucator”tace malc (de fapt si-a negociat libertatea inainte sa nu mai fie presedinte ,generale tac malc tu nu dai nimic mai departe) asa ca republica securista Romania este condusa de marele Codlea..

un om  •  19 februarie 2015, 8:58

NU,sa nu ne creada nimeni TAMPITI!
De pe vremae lui Cragiale se spune : Tradare, tradare dar s-o stim si noi!
Nimeni nu toarna pe nimeni, totul se stie de mult timp si se asteapta diverse momente oportune!
DNA-ul este la fel de vinovat ca si cei pe care ii invita sau i-aduce cu mandat!DE CE ACUM? DE CE NU ATUNCI CAND ATI AFLAT?
Penibilul si instrumentarea de mantuiala a dosarelor ne duce cu gandul la „treaba romaneasca”. IATA MOTIVUL NEINCREDERII CEL PUTIN A MEA IN CE PRIVESTE MODUL DE A STARPI CORUPTIA……….

stan  •  19 februarie 2015, 9:47

Totul este o nebunie curata. Nu exista decenta, bun simt si onoare la conducatorii acestei tari blestemate sa traiasca la limita saracieie.
Prind o incredere efemera citind articolele si investigatiile unor jurnalisti ca dumneavoastra si colega Neag.
Sa va dea Dumnezeu sanatate pentru a rezista

codrut  •  19 februarie 2015, 23:21

Continuati cu investigatiile jurnalistice pana cand dosarul Bute o sa fie trimis in instanta pentru ca Udrea nu o sa inceteze sa impiedice anchetarea sa. Pericolul nu a trecut!
Succes si va tin pumnii

Comentează