Mai puțină ură, mai multă dezbatere

Comentariile violente, rasiste și xenofobe din finalul articolelor de pe aproape toate siteurile, indiferent de specific, reprezintă una dintre cele mai disturbatoare probleme ale comunicării moderne

duminică, 22 februarie 2015, 4:25

Fenomenul ”discursului urii” din comentariile de pe internet este prezent pretutindeni în lume. În plus, în România el este agravat de intoleranța partizanatelor politice. ”Discursul digital al urii” propagă discriminarea și-i influențează sau chiar condiționează atît pe jurnaliști, cît și pe cititori.

Subiectul ne preocupă de multă vreme la ziar și lucrăm de ceva timp pentru a veni cu o propunere. Sportul este un domeniu unde ”discursul urii” se propagă rapid.

În curînd, gsp.ro și blogurile asociate, dar și alte siteuri, vor beneficia de un sistem modern de moderare. Gazeta Sporturilor face parte dintr-un parteneriat de cercetare academic, sociologic și jurnalistic, împreună cu Fundația Median Research Centre, Universitatea din Bergen – Norvegia, Central European University Budapesta și institutul CURS.

Pe scurt, pentru că vom reveni în perioada următoare ca să explicăm.  Proiectul se numește Less Hate, More Speech. Pe baza elaborării unor reguli, construite în urma unor dezbateri, studii, interviuri aprofundate, se va elabora un sistem, care include un soft și un corp de moderatori.

Moderatorii vor interacționa cu cititorii și rezultatul va fi un mediu mai curat pe siteurile partenere, printre care și gsp.ro. Întreg proiectul va avea ca final un studiu academic despre capacitatea de a reduce discursul urii, anti-democratic și intolerant.

Proiectul de cercetare durează aproape 3 ani, are o valoare de 3.516.880 lei și este finanțat prin Mecanismul Financiar al SEE 2009-2014 – Cercetare în Sectoare Prioritare, din fonduri norvegiene (EAA GRANTS si NORWAY GRANTS).

Site-ul proiectului este aici.

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Andrei  •  22 februarie 2015, 16:32

Bravo Catalin!
Asa ceva trebuia facut de mult,internautii nu mai au nici un pic de simt al masurii atunci cand posteaza un comentariu…nu puteti sa inventati un soft care sa corecteze si agramatii? :))

dac.impielitzat  •  22 februarie 2015, 16:34

salut ideea
insa poate faceti ceva si cu articolele alea de 2 bani care apar destul de des (nu exagerez) pe gsp.ro
sa stii ca problema e in ambele parti nu numai la ce care posteaza comentarii
daca rezolvati doar jumate de problema nu ati facut absolut nimic

Lila  •  22 februarie 2015, 16:39

d-le Tolontan, azi e duminica, dar nu e 1 aprilie, insa ca gluma e foarte buna! De nenumarate ori am semnalat, „autorilor”, incitarea la ura, scandal, intre useri, intre galerii, chiar pe gsp; rezultatul a fost ascunderea „autorilor” prin publicarea de „stiri” scurte, mai agresive si fara „autori”. Atunci i-am numit „gaozari” citandu-l pe stiti voi cine si tot fara rezultate am ramas!? Ma mira faptul ca veniti atat de tarziu cu un astfel de proiect, cerut dealtfel de mult timp, de foarte multi useri; sper sa il realizati si sa nu va speriati ca ati putea muri de foame!

Cristi Lee  •  22 februarie 2015, 16:41

Super idee. Insa ati putea participa si prin cenzurarea unor scursori gen Becali sau cei ca el….

flondor mihai  •  22 februarie 2015, 16:42

buna ziua domnule tolontan
va apreciez articolele dumneavoastra
aceste comentarii despre care dumneavoastra spuneti sunt in cea mai mare parte datorate invrajbirii la care ne pun tot oamenii care au legatura cu sportul
ma refer aici la antrenori, presedinti de club etc
pt ca daca ei nu ar mai fi atat de mult bagati in seama si ridicati in slavi tot de dumneavoastra ei si ar sti locul si nu ar mai avea asa demult de comentat.
dumneavoastra vi se pare normal ca la echipe precum DINAMO, RAPID, CRAIOVA sa le acordati cate o jumatate de pagina max una din ziarul dumneavoastra si ECHIPEI FARA NUME 3 4 PAGINI?
nu cred ca e normal si nici corect fata de ceilalti oameni si sustinatori ai echipelor sus mentionate pt ca si ei cumpara ziarul in aceeasi masura sau chiar mai multi.
deci si dumneavoastra indirect contribuiti la aceste comentarii rasiste , xenofobe si violente.
va multumesc

Bogdan  •  22 februarie 2015, 16:44

Fiind redactorul sef al Gazetei Sporturilor, cred ca ati putea face ceva in legatura cu comentariile de pe GSP.ro. Solutia nu este interactionarea. E inutila si o sa vedeti. Solutia este o moderare mai drastica. Respecti, ramai pe site. Nu respecti atunci banarea este cea mai buna solutie. Si ar trebui sa existe o echipa dedicata acestui lucru. Pare dur dar e singura solutie care va da rezultate. Nu acum, dar in timp da.

Antonescu  •  22 februarie 2015, 16:44

mai usor cu cenzura invelita cu studii, ca sa para altceva. Lumea asa este, nu toti sunt campionii ipocriziei ca tine Tolo. Au mai bagat unii cenzura si drept rezultat s-a nascut fascizmul, iar altii au bagat-o si drept rezultat s-au ales cu revolutii. Daca oamenii nu vor scrie, nu inseamna ca si nu vor simti la fel. Ura se va aduna si se va revarsa altfel daca nu prin comentarii.

Alexandru P  •  22 februarie 2015, 16:49

Aveti dreptate domnule Tolontan. Nivelul scazut de IQ coroborat cu subcultura manelisto-balcanica de care dau dovada majoritatea oamenilor care posteaza comentarii pe site-ul gsp m-a facut sa raresc din ce in ce mai mult atat vizitele de pe site cat si comentariile (pe alocuri inteligente) pe care incercam sa le fac. Asta pentru ca nimeni nu iti raspunde la un astfel de comentariu, toti iti raspund numai daca injuri sau jignesti.
As dori in incheiere sa subliniez faptul ca nu faceti altceva decat sa culegeti ce ati semanat! Cand articolele sunt 90% can-can-iste si faceti cate 20 de stiri din orice scandal, din orice declaratie sub-urbana de-a lui mitica sau sandel, etc .. atunci nu va puteti astepta la comentarii pertinente si oameni inteligenti la dvs pe site.

Shezariók  •  22 februarie 2015, 16:50

In primul rand tre’ sa-l banati pe Shezariók si pe octogenarul nebun Alexandru Pintilie aka Alpin care impreuna insumeaza jumatate din clonele de pe forum.Daca reusiti acest lucru…va ramanem recunoscatori .

Radical  •  22 februarie 2015, 17:01

Faceti un sistem prin care sa se poata intra doar cu un singur user de pe un ip, sa dispara clonele.
Doar ca veti avea neplacuta surpriza de a constata ca numarul de conturi va scadea cu cel putin 50%.
De asemenea daca ati putea pune si o optiune de „ignore” a anumitor utilizatori, categoric n-ar mai exista atat de multe balacareli. Ar fi frumos sa ii putem ignora pe cei care ne deranjeaza.

mili  •  22 februarie 2015, 17:07

De accord, cu titlul daca incercati si mai putin ipocrizie din partea voastra, a ziaristilor!!
Suntem cam satui de demagogia voastra si de felul preferential cum tratati oamenii si mesajele lor.

licurici  •  22 februarie 2015, 17:12

Nu numai articolele insa si reclamele (deocheate) atrag o anumita latura a societatii. Spuneti ca acele reclame atrag mai multi vizitatori, insa calitatea vizitatorilor e scazuta. Incercati sa selectati reclame care sa atraga si vizitatori multi si de calitate.
La fel si la TV, o perioada Becali aparea la TV in fiecare zi, vezi Doamne ca atrage audienta, insa daca audienta este de calitate scazuta nu face decit sa conteze la numar, insa nu si la avantajele care se pot obtine de la o audienta (chiar daca mai mica insa) de calitate.
Eu va doresc succes si ma bucur sa vad ca se incearca sa se faca ceva (chiar daca e asa de tirziu) pentru educatia tinerilor.

LucianD  •  22 februarie 2015, 17:26

E binevenit acest studiu si angajarea unor moderatori responsabili pentru „curatirea” serverelor voastre de mizeriile introduse acolo de persoane sau organizatii care uneori nu fac asta intimplator sau fara buna stiinta (= postaci cu interese, platiti).

Sint bucuros ca Norvegia incearca sa finanteze normalitatea in tara noastra, iar unul din exemplele relevante se leaga de renovarea si modernizarea crucii de pe Caraiman deasupra orasului Busteni, PH.

marian  •  22 februarie 2015, 17:35

Bogdan #6 are dreptate. Incepeti revolutia comunicarii din propria dvs. casa, domnule Tolontan.

masfloedu  •  22 februarie 2015, 17:37

Salut,
O alta solutie ar ma fi, cand iti faci „contul” sa fie pe baza de copie buletin,carnet elev….tot ce tine de identitate. Eu cred ca oameni cand stau dupa „zid” au mai mult curaj (scuze tupeu). Ar trebui sa ne asumam vorbele…dar cred ca o sa pierdeti „users”

gogu  •  22 februarie 2015, 17:39

Super! ADIO ANARHISTII DE LA TIMISOARA!

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2015, 17:53

15, masfloedu: e posibil sa fim ceva mai civilizati si fara ”buletin”

catalin_cj  •  22 februarie 2015, 17:56

@andrei
foarte buna aceasta idee cu moderarea agresivitatii. insa faptul ca un om nu cunoaste limba romana perfect nu este o crima. daca se stie intelege cu cei din mediul in care comunica in mod civilizat, chiar daca mai comite cate un dezacord este cred un lucru bun. nu cred ca siteurile de sport trebuie sa fie siteuri literare, in care fiecare sa scrie doar dupa ce isi verifica cu dex-ul in mana comentariul. nu sunt toti lingvisti. atunci de ce sa nu interzicem pe stadion intrarea celor care nu practica sportul?

newenrry  •  22 februarie 2015, 18:03

Metre,ați dat la supraplin. Așa se numește, mai nou,cenzura? Studiu?
Pompoase institute, pompos titlul: ” Less Hate, More Speech ”. Cît costă?

masfloedu  •  22 februarie 2015, 18:08

17@ Catalin Tolontan: nu stiu ce sa zic, „posibil” pare (suna) relativ, stiu ca acum vreo 10 ani intram pe stadion fara acte, acum pe stadioanele din Europa dai si „buletinul”. In orice caz eu va urez succes.

Cristina  •  22 februarie 2015, 18:09

Domnule Tolontan, cred ca un cont GSP ar trebui sa coste 20-25 de lei platiti prin SMS.

Cătălin Tolontan  •  22 februarie 2015, 18:33

18, catalin_cj: nu discutam despre gramatica, ci despre violenta limbajului. Asta instiga, discrimineaza si-i face pe oameni sa nu mai citeasca aceste comentarii sau sa nu comenteze.

ama  •  22 februarie 2015, 18:47

Dle. Tolontan, pe cat de bun sunteti ca jurnalist de investigatie si redactor-sef de ziar, pe atat de ipocrit sunteti cateodata.

Cand in capul paginii sta ore intregi o stire al carei titlu comtine cuvantul pulime cenzurat mai intai ca p****e si, mai tarziu, ca pu**me pentru ca nu era suficient de clar ce vulgaritate se ascunde in spatele stelutelor,

Cand intrebarea cheie a reporterilor dvs de teren este „Ce parere aveti despre faptul ca X a zis despre dvs. ca…”,

Cand scrieti titluri care rastalmacesc complet sensul stirii sau declaratiei din articol,

Cand aveti cel putin o data pe saptamana cate un articol despre ultima bomba sexy cu care s-a combinat un fotbalist,

Ce fel de public va asteptati sa aveti?

Inteleg ca in ziua de azi probabil nu mai poti sa scoti un ziar si profitabil si cu un grad ridicat de calitate. Inteleg ca ati facut acest compromis pentru a putea exista un loc unde, intre scandaluri si buze tuguiate, sa existe si investigatii jurnalistice serioase. Dar macar asumati-va alegerea pe care ati facut-o.

cpt.ahab  •  22 februarie 2015, 19:08

Daca lipsea acel „anti-democratic” din fraza, ar fi fost in regula. Sintagma aceea imi suna, insa, a cenzura, a big-brother, a spalare de creiere. Eu daca spun ca de 25 de ani suntem dusi intr-o directie gresita, ca avem parte numai de promisiuni si vise desarte, intr-o realitate tot mai oprimanta si mizerabila, se cheama ca sunt „anti-democratic”, asa-i?
Traim intr-un FSSMD de pe timpuri, actualizat in FSCMD, acum. Ni se prezinta un orizont minunat, in timp ce suntem jefuiti sistematic si din afara si din interior, prin acest stat care practica terorismul fiscal.
Am petrecut noaptea trecuta in minunatul spital de urgenta din Sibiu, asteptand ca un singur, sarman, medic sa faca fata la zeci de cazuri, intr-o mizerie de nedescris, cu asistente acrite, frustrate. Acesta este tipicul spital romanesc 2015! Si tineti cont ca aceste conditii i se ofera unui om care cotizeaza anual circa 3600 de euro la fondul de sanatate. Avem sistem de sanatate reformat, dar deplorabil, sistem de invatamant ultra-reformat, dar ultra-deplorabil. Aceste lucruri sunt fundamentale pentru starea unei natii. Restul sunt baliverne.
N-am de gand sa ma intind la povesti. Vi se pare ca-i prea multa ura? Asta-i fructul activitatii politicului tradator si a presei fara calitate, in primul rand. Cand patru din zece titluri din gsp contin cuvinte precum „umilit”, vreti sa asistati la discutii academice? Cand aveti o editorialista acolo pe care nu o mai citesc de multa vreme si care publica pe banda numai si numai critici, incarcandu-ne negativ? Ce face? Se antreneaza pentru postul de soacra- standard? Propun sa fiu primul banat de pe acest site, pentru ca nu vreau sa fiu omul-nou, adica un yesman incult, agramat si manipulabil ca o vita. La revedere!

Octavian Stăncioiu  •  22 februarie 2015, 20:10

Central European University Budapesta…

Altfel, uneori, când vezi nedreptatea sau prostia strigătoare la cer, nu-ți mai rămâne decât înjurătura sau, în cazuri fericite, capul în gură.

catalin_cj  •  22 februarie 2015, 20:19

stiu, insa ii explicam acest lucru domnului andrei, primul care a posta pe pagina.
cat despre instigari stiu cum . de cate ori incerci sa deschizi un subiect de conversatie apar aceiasi 6-7 care incep sa injure si sa instige la ura. eu consider ca suporterii unor echipe adverse nu trebuie sa fie adversari ci prieteni. e un spectacol si pana acum nu am vazut ca un iubitor al lui verdi sa se ia la bataie cu un admirator al lui bizet de exemplu. dar aici in mare parte contrbuiti si voi la educatia acestora. pentru ca atata timp cat faci articole de 2-3 lei care nu au substanta si care contin doar informatii menite sa incite (vezi articol balaj talismanul stelei, sau miile de articole tendentioase la adresa cfr-ului de exemplu) nu ai cum sa ceri unui suporter advers sa nu injure clujul sau galatiul cand intotdeauna articolele legate de acestea lasa un spatiu mic, acolo, care parca spune lasa ca stiu eu cum ai castigat. sau cand pe o pagina ai din primele 17 articole 14 cu fcsb, culmea ca din cele 14 pe care le-am numarat eu cu ochii mei daca faceai un articol nu iesea unul consistent. sa stii ca pana la urma voi aveti exact ceea ce cautati. un trafic artificial facut cu injuraturi si jigniri. sunt suporter cfr-ist si de cate ori scriu un post decent la un articol, exista aceiasi 5-10 semeni care imi baga pumnul in gura neargumentat. doar mi9l baga pentru ca treceam pe acolo. si stii care e culmea. acei oameni au zeci de mi de posturi, nu incearca nimeni sa ii banezee sau macar sa le trimita un avertisment. nu, pur si simplu sunt buni ca fac trafic. asa ca pana sa vina norvegienii ca sa va dea cu matura pe acolo poate ca mai stergeti si voi mizeriile de prin site. sa stii ca mi-ai sters de cateva ori posturile care nu erau in concordanta cu ideile tale. erau scrise decent. dar miile de injuraturi pe care si acum daca deschizi la intamplare un articol le gasesti cu usurinta nu le sterge nimeni.

CCC  •  22 februarie 2015, 20:29

Discriminare? Exprimari neacademice? Mai putina ura? Mai multe vorbe?
Si multe,multe alte elemente ale cenzurii dosite si ambaate in poleiala (urat mirositoare!) a „stdiului stiintific”!!
Pai dupa toate astea, cum ramane cu mult clamta LIBERTATE DE EXPIMARE??
Ca unii oameni, asa resuesc sa se exprime, cu vorbe mai din popor si mai apasate, nu sunt toti docti! Unii nici macar semi ….! Oare astfel de oameni nu au si ei dreptul la exprimare?
Cat despre instigare, aici ati fost tare comic!! Oare ce face gsp-ul din decembrie incoace, numind controversa legata de numele echipei Steaua „SCANDAL” in orice titlu si de vreo cateva ori in orice articol?? Eu am vazut niste oameni normali in ambele tabere, care isi apara fiecare punctul de vedere prin exprimari decente si coerente. Unde este „scandalul”? Oare prin trunchierea informatiilor, prin interpretarea voit partinica a informatiilor si prin titluri ca „bomba”, „socant”, „nu ai mai vazut asa ceva!”, etc. in care sunt emise fel si fel de aberatii ce se vor „stiri”, ridicate chiar la rang de adevara absolut, nu instigati suporterii Stelei? In primul rand unii impotriva celorlati si pe toti impotriva patronului. Care asa cum este el, cu bune (mai putine), cu rele ( mai multe!), este totusi cel ce reusit sa mentina Steaua pe linia de plutire, ba chiar sa faca si profit!
Ar fi cazul sa faceti, asa cum va mai sugera cineva aici, curatenie in propria ograda, incetati cu instigarile si cu „articolele” facute la comanda, doar pentru can-can.
De curiozitate, intrati pe site-ul Kamikaze (da, stiu, nu sunt academicieni ca voi, cei de la gazeta) si o sa vedeti ca ei folosesc cuvinte mai neortodoxe (unii ar spune chiar triviale!), in schimb cititorii lor sunt de alta factura! Oare cum or reusi?
In final, un indemn in spiritul porpogandei pe care o tot facceti de cateva saptamani: JOS „LABELE” DE PE LIBERTATEA DE EXPRIMARE!!

vlad  •  22 februarie 2015, 20:46

IN SFARSIT!!! Trebuie banari permanente pe anumite IP-uri, nu doar temporare ca pana acum si chiar si-asa nu o sa fie suficient, pentru ca se folosesc VPN, proxy, trebuie cumva o moderare activa.

kkciosuldelahamangia  •  22 februarie 2015, 20:49

intoleranta o gasesti si la autorii articoleleor, comentariile critice sunt cenzurate tocmai de catre cei care se folosesc de libertatea de exprimare.

victor L  •  22 februarie 2015, 21:28

Am inteles: cititorii nu va merita pe voi, ziaristii.
Nu credeti ca, to(n)tusi, presa ar trebui sa dea mai multa informatie corecta pentru ca sa aveti pretentii la dezbateri si postari de calitate?
Le puteti spune si celor de la RTV ori A3 „mai putina ura”? sau ei sint curati si puri?
Daca veti insista ca ura vine doar din partea cititorilor, softul respectiv e „bani in vint”.
Daca ati vorbi doar in numele dvoastra ar fi si acolo de discutat, dar pe ici-colea, prin partile esentiale.
Dar daca faceti referire la intreaga mass media ori la gsp.ro aveti multe de indreptat. Dvoastra intii, si apoi sa aveti pretentii de la „prostime”.

Dan  •  22 februarie 2015, 22:13

Solutia ar fi simpla dar paguboasa din punct de vedere financiar .
Ar trebui sa se introduca obligativitatea asumarii identitatii in momentul postarii . Cred ca se poate din punct de vedere tehnic . Sub protectia anonimatului multi ” viteji ” se arata . O masura de genul asta ar duce la o scadere drastica a traficului si implicit pierderi financiare . O dilema actuala : banul sau obrazul subtire .

dan  •  22 februarie 2015, 22:51

Multumesc pentru faptul ca nu mi-ai aprobat comentariul . Sa inteleg ca nu ti-a convenit ?

CCC  •  22 februarie 2015, 22:55

hai sa mai incerc odata, poate sistemul nu functioneaza si a dua oara nu im mai sterge comentariul. Care este mai mult decat decent, dar te critica …

CCC  •  22 februarie 2015, 22:56

despre asta era vorba:
Discriminare? Exprimari neacademice? Mai putina ura? Mai multe vorbe?
Si multe,multe alte elemente ale cenzurii dosite si ambaate in poleiala (urat mirositoare!) a „stdiului stiintific”!!
Pai dupa toate astea, cum ramane cu mult clamta LIBERTATE DE EXPIMARE??
Ca unii oameni, asa resuesc sa se exprime, cu vorbe mai din popor si mai apasate, nu sunt toti docti! Unii nici macar semi ….! Oare astfel de oameni nu au si ei dreptul la exprimare?
Cat despre instigare, aici ati fost tare comic!! Oare ce face gsp-ul din decembrie incoace, numind controversa legata de numele echipei Steaua „SCANDAL” in orice titlu si de vreo cateva ori in orice articol?? Eu am vazut niste oameni normali in ambele tabere, care isi apara fiecare punctul de vedere prin exprimari decente si coerente. Unde este „scandalul”? Oare prin trunchierea informatiilor, prin interpretarea voit partinica a informatiilor si prin titluri ca „bomba”, „socant”, „nu ai mai vazut asa ceva!”, etc. in care sunt emise fel si fel de aberatii ce se vor „stiri”, ridicate chiar la rang de adevara absolut, nu instigati suporterii Stelei? In primul rand unii impotriva celorlati si pe toti impotriva patronului. Care asa cum este el, cu bune (mai putine), cu rele ( mai multe!), este totusi cel ce reusit sa mentina Steaua pe linia de plutire, ba chiar sa faca si profit!
Ar fi cazul sa faceti, asa cum va mai sugera cineva aici, curatenie in propria ograda, incetati cu instigarile si cu „articolele” facute la comanda, doar pentru can-can.
De curiozitate, intrati pe site-ul Kamikaze (da, stiu, nu sunt academicieni ca voi, cei de la gazeta) si o sa vedeti ca ei folosesc cuvinte mai neortodoxe (unii ar spune chiar triviale!), in schimb cititorii lor sunt de alta factura! Oare cum or reusi?
In final, un indemn in spiritul porpogandei pe care o tot facceti de cateva saptamani: JOS „LABELE” DE PE LIBERTATEA DE EXPRIMARE!!

Vasile  •  22 februarie 2015, 23:31

Bravo ma! Asta e la fel cum lupta politicienii cu coruptia!

Pai presa imparte ura, si acum, mai nou cica lupta si impotriva ei. Ha ha!

Cate declaratii deformate si trunchiate a dat GSP facand niste oameni care nu aveau nimic de impartit sa se urasca?

Zilele astea, daca zice vreo duduie, ca Halep nu a jucat chiar bine, avem titluri in presa de genul „A terminat-o”, „Sterge pe jos cu ea” „Vestea care a venit la miezul noptii”

Esti baiat bun, Tolontane, dar te iei prea mult in serios!

Radu  •  23 februarie 2015, 0:55

😀 „…una dintre cele mai disturbatoare probleme…”??? Ha-ha-ha… Daca incep sa scriu ce cred despre aceasta exprimare a dumneavoastra o sa ziceti ca fac „hate speech” (discurs al urii) si, stiti ce? Da! Urasc pe cei care mutileaza limba romana, cu atat mai mult cu cat sunt jurnalisti. Deci, vedeti cum sta treaba?
Si haideti sa va mai spun cateva lucruri: stiu cum merg proiectele cu finantare UE, stiu ca erati obligat sa faceti prezentarea proiectului si mai stiu ca, asemenea majoritatii proiectelor, nu va rezulta nimic pe termen lung (mai ales ca in cazul dumneavoastra ati da faliment daca ati bloca limbajul care propaga ura) 😀 Nice try!

splendini  •  23 februarie 2015, 7:47

Imi place tenta orwelliana a proiectului. Va avea „reguli”, in urma unor”dezbateri, studii, si interviuri aprofundate”. Bineinteles, va exista si un „corp de moderatori”. Ei vor defini cu exactitate „ura”. De ce nu si un Minister al Adevarului, adevar stabilit o data pt totdeauna de „elitele politice” si „jurnalisti” (conform siteului la care sintem trimisi in finalul avertismentului/comunicatului gsp). Serios, daca ar fi sa se opreasca la cenzurarea comentariilor de genul „moarte tiganilor/ungurilor/dinamovistilor/basistilor” (care sint intro ultra minoritate oricum, cel putin la articolele de opinie din gsp.ro si care ar putea fi oprite de la publicare de autorul articolului respectiv), ar fi foarte bine, insa ma tem ca totul va sfarsi in mai putina, nu mai multa, dezbatere. Vad ca initiativa vine din mediul universitar. In stiintele umane mai ales, acest mediu a devenit ridicol de conformist, de uniform in opinii. Pt aflarea adevarului in general e nevoie de libertate. Libertatea include si libertatea de expresie. Libertatea de expresie se refera tocmai la opiniile, ideile cu care nu esti de acord, chiar daca pot fi ultragiante. Pt. instigarea la violenta avem deja Codul Penal.

Cătălin Tolontan  •  23 februarie 2015, 9:15

36, radu: acesta nu este un proiect pe UE, vedeti ca am scris exact de unde vin banii. Nu era nici o obligatie sa scriu nimic. V-ati repezit 🙂

Gazeta nu ia nici un ban. La fel si eu.

Sigur ca exista cistiguri de toate partile, in sens larg. Noi vom invata de la niste oameni care cerceteaza fenomenul, le vom intermedia interactiunea cu cititorii, cititorii vor avea in final un mediu mai civilizat.

Ion  •  23 februarie 2015, 12:35

Nu suntem toti postaci si nu ne uitam toti la Antena 3….!

Anonymous Romania  •  23 februarie 2015, 13:04

„Comentariile violente, rasiste și xenofobe din finalul articolelor de pe aproape toate siteurile”

… in mare parte sunt plasate de ofiteri SRI sau Politie. Nielul de cyber-securism in Romania a ajuns pe culmi nebanuite (s-a ajuns inclusiv la santajarea cetatenilor)

@Catalin Tolontan – pe situl www,gsp,ro la 5.000 de comentarii/user/clona se primeste avansare in grad ?

………………….
─────█─▄▀█──█▀▄─█─────
────▐▌──────────▐▌────
────█▌▀▄──▄▄──▄▀▐█────
───▐██──▀▀──▀▀──██▌───
──▄████▄──▐▌──▄████▄──

Krantzro  •  24 februarie 2015, 16:58

Mi se pare doar o altă modalitate de a mai sifona nişte bani de la alţii care cred că schimbă lumea cu un soft. Să fim serioşi. Windows, facebook, google, apar rar şi au implicaţii globale.
Nu ştiu ce rezultate se speră a se obţine din pălăvrăgeli inutile puse în tabele excel. Vă spun eu soluţia dacă refuzaţi să o acceptaţi şi singuri şi vă mai trebuie şi o grămadă de bani pentru asta: FIŢI JURNALIŞTI PROFESIONIŞTI! Dar toţi, nu doar câţiva. Şi renunţaţi să mai păcăliţi lumea cu titlui Şoc, Groază, Scandal, Fabulos, etc. Ce aşteptaţi cu „informaţii” de acest gen, vândute omului de rând ca marfă bună? Normal că omul descoperă că a fost păcălit şi-şi descarcă of-ul cum ştie el mai basic. Dvs. când constataţi că aţi fost înşelat cum reacţionaţi? Zâmbiţi ironic şi eventual desfaceţi şi celălalt buzunar?
Nu mai cereţi doar celorlalţi. Cereţi-vă şi dvs, celor din breasla jurnaliştilor. Pentru că la urma urmei, dvs semănaţi întâi. De multe ori doar vânt. Şi vă miraţi apoi că furtunile vă deranjează frezele…

Cătălin Tolontan  •  24 februarie 2015, 18:29

41, ktantzro: dupa cum am raspuns un pic mai sus, gazeta nu ia nici un ban

Krantzro  •  25 februarie 2015, 11:16

42, Cătălin Tolontan: nici eu nu am spus că ar lua gazeta ceva. Doar că se cheltuie aiurea banii altora, căutând soluţii care se văd cu ochiul liber. Am o curiozitate: cum apreciaţi, personal, „ştirile” sportive de la ProTV sau cele de pe site-urile sport.ro sau prosport?
Asta ca să rămânem în zona dvs.

Ioana  •  27 februarie 2015, 13:07

Felicitari pentru implicarea intr-un astfel de proiect!
Cred ca este mare nevoie de asa ceva.

Inca o chestie legata de comentarii: cum puteti combate propaganda
(neadevaruri) din comentarii?
Este tot a chestie legata de educatia democratica sa fii mai sceptic la ce citesti
in astfel de comentarii care pana la urma sunt anonime (nu stii cine este persoana care le face)?

Pentru toti cei care „stiu” dinainte ca acest proiect nu va functiona:
oameni buni, asta inseamna cercetarea! Iti formezi o ipoteza pe care vrei sa o testezi,
iti stabilesti niste metode de aplicat, testezi si apoi vezi daca ti se confirma sau infirma
ipoteza. Daca iese super, daca nu iese inveti ceva si ai gasit o metoda care nu functioneaza.
Infirmarea unei ipoteze nu inseamna esec.
Thomas Edison in incercarea de a inventa becul a spus:
„I have not failed. I’ve just found 10000 ways that won’t work.”

Asa ca si acest proiect chiar daca nu va functiona, va ajuta in stoparea propagarii urii prin
comentarii.

Cercetarea inseamna sa incerci si sa inveti, nu sa „stii” dinainte.
…poate ne schimbam si noi atitudinile si imbunatatim cercetarea si in Romania.

vasi  •  6 martie 2015, 11:20

exact…dar nu cercetare stiintifica. din titlu se stie deja: mai putina ura si mai multa dezbatere. adica deja se stie rezultatul si ce se vrea. nu intereseaza pe nimeni cauzele sau fenomenul, in sine. acesta se stie, dupa cum se si afirma si in titlu si se cauta o solutie, pt. altceva… ca sugestie ofer o solutie prin care ar trebui sa se schimbe layoutul paginilor de web, cel putin in locul unde se posteaza comentarii. cititorul sa participe efectiv la formarea unui ziar doar al cititorilor, cu stirile lor si comentariile lor, cu premii, cu comentariul zilei samd. in acest fel se da de lucru cititorilot, ei chiar produc, iar feedbackul general devine si mai interactiv, deci mai atractiv.

Discursul urii violează libertatea de exprimare | Tomata cu Scufita  •  21 mai 2015, 7:30

[…] pe gsp.ro nu mai sunt permise comentariile discriminatorii de nici un fel. În februarie a scris articolul acesta care explică mai pe larg ce se întâmplă la Gazeta Sporturilor și ce se urmărește prin […]

Comentează