Sebastian Ghiță: “Microsoft este responsabil. A luat 400 de milioane de euro și nu ne-a vîndut nici o licenţă!”

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora

vineri, 27 februarie 2015, 6:31

UPDATE: Aici găsiți postarea lui SOV, a cărei asemănănare de idei l-a iritat pe Ghiță.

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora # “Să ne cerceteze procurorii pe toți! Dar să afle și că Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență pentru că toate calculatoarele ministerelor aveau deja licențe vîndute de către firmele românești!” # “Irina Socol de la Siveco a făcut afaceri într-o țară unde ca să ai contracte dai șpagă la partide! Nu a generat ea sistemul și nu a luat ea banii negri” # “De ce directorul român de la Enel a fost săltat, iar italianul de deasupra lui a luat avionul spre Roma?” #“Geme podul Casei de Sănătate cu tone de echipamente HP de sute de milioane de euro nefolosite vreodată”

Rămîi fără bere dacă pleci din redacţie.

Ziarul dedicat celor 70 de ani împliniţi de Ovidiu Ioaniţoaia a bucurat pe toată lumea. Primim zeci de sms-uri. Ziarul Financiar, Evenimentul zilei, Realitatea TV și Libertatea, colegi din toate zările ne sună. Oamenii găsesc elogiul meritat. “Și, mai ales, e un gest de civilizaţie și de încredere în presă”.

Și acesta e tot un gest de civilizaţie. Stau faţă în faţă cu Sebastian Ghiţă undeva la capătul celălalt al orașului, într-un birou de la România TV. “Păi n-aţi zis că sînteţi doar politician, ce căutaţi într-o televiziune?”. Zîmbește.

E prima întîlnire, avem opinii diferite, știe exact “ce aţi scris despre mine”, însă a acceptat dialogul. Scrisesem că e genul care ajunge din punctul A în punctul B trecînd peste toate cadavrele intermediare. “Am niște lucruri de spus”, motivează el. Ridic ochii din caiet. Nu mai zîmbește deloc.

– Sînteți mai vechi în baschet decît în SRI. De ce renunțați tocmai la baschet?
– În SRI nu sînt atît de vechi.

– Nu?
– I-am cunoscut o dată cu accesul firmelor noastre de IT la nivel național.

M-am gîndit toată dimineața la prima întrebare, dar sînt deștept fleașcă, omul nici nu clipește.

– Apropo de SRI…
– Vreau să spun doar atît: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!

Se referă la inculparea lui de către DNA în dosarul de la Ploiești.

“Am pornit compania și baschetul imediat după liceu”

– Revenind la baschet, este hobby-ul cel mai mare și totuși renunțați la echipă.
– Da, pasiunea cea mai statornică. Am pornit imediat după liceu, cînd prietenul meu Alex Iacobescu a venit și mi-a zis să ajutăm noi clubul. Abia fondasem compania de IT. Ambele erau mici: clubul și compania de calculatoare.

– E adevărat că fuseserăți olimpic național la informatică?
– Eram cel mai bun din liceu și doi sau trei ani am participat la faza națională a olimpiadei de informatică. Datorită unui profesor foarte bun, care ne preda avansat.

– Ce limbaje de programare?
– Păi, ajunsesem la C++ care nici nu apăruse la noi. Vorbim despre 1993, 1994. În fine, după liceu am pornit compania. Dar de muncit am muncit de la 16 ani. De partea comercială și de contracte mă ocupam eu. Eu alergam și vorbeam cu oamenii.

– Asta zice DNA că faceți și acum. V-ați conservat abilitatea să influențați oamenii.
(Puțin iritat) Am puterea să conving oamenii. Nu știu ce zice DNA acum, dar discutăm subiectul, nu-l evit.

– Colega mea Oana Dușmănescu, care scrie baschet, își amintește că pe la începutul anilor 2000, cînd echipa era în B și, apoi, în A, formați un grup agresiv. Și dumneavoastră, și Alex Iacobescu și ceilalți amici. Aveați un spirit dominator, competitiv, de cîștigători cu orice preț.
– Păi, dacă ne uităm înapoi, nu Asesoft, ci alte cluburi puneau presiune pe arbitraje.

– Dinamo?
– Da, atunci Dinamo. Dar echipe bune aveau și Clujul, și Sibiul și clubul finanțat de Rompetrolul lui Patriciu.

– De ce evitați caracterizarea ca un grup de tineri hotărîți să cîștige cu orice preț în sport? Nu asta ați făcut apoi în afaceri?
– Poate alții ne-au perceput ca agresivi. dar nu am vrut să cîștigăm, așa cum spuneți, cu orice preț. Sigur că au existat momente. Uite, vă dau un exemplu. La un moment dat, Puiu Dobrescu, cel care ne fusese antrenor, ajunsese la FRB și era apropiat de Vega, echipa lui Patriciu. I-am zis: “Domn’ profesor, vă dăm în presă!”. Bine, mă, și ce? “Păi, vă mai dăm o dată!”. Și ce? “Și vă dăm în fiecare zi”. La care el ne-a zis: Băi, țineți minte, în România orice scandal durează trei zile!

 “Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț”

– Scandalul pe care o să-l stîrniți acum cît va dura?
– Nu vreau să stîrnesc nici un scandal. Dar ne retragem din baschet pentru că nu vreau să ajung să fiu judecat vreodată pentru trafic de influență! Eu vorbeam cu oamenii. Mă duceam la antreprenorii români să-i rog să bage bani în echipă, ca să completeze finanțarea noastră.

– Cît e bugetul total?
– Am luat 10 titluri de campioni, 6 Cupe ale României și FIBA Europe Cup cu un buget care n-a depășit 1,5 milioane de euro pe an. Să zicem că aproximativ 30% venea de la alții.

– Și de ce vă temeți?
– Unii ne ajută din pasiune. Alții pentru că cine știe ce așteaptă de la mine. Nu le promit nimic, dar poate că ei așteaptă. Dacă unul dintre ei face evaziune fiscală și vine peste el DNA și ăsta spune: “Îmi reduceți pedeapsa la jumătate dacă vi-l dau în gît pe Ghiță?”. Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț.

– Ați început să vorbiți precum Elena Udrea. Cum vă bate în ușă DNA, cum strigați că persecută cineva.
– Nu, nu, nu vreau să ajung să vorbesc ca Udrea! Și nu-mi retrag nimic din ce am spus despre procurori. Ei fac o muncă importantă și, datorită DNA, economia poate fi mai competitivă. Eu am fost mereu în relații bune cu procurorii.

– Atît de bune încît o sunați pe Codruța Kovesi?
– Nici vorbă!

– Niciodată? Circulă informația asta și n-am vrut să scriem fără să o verificăm.
– Niciodată n-am vorbit la telefon cu doamna Kovesi! Nici cu Daniel Morar. Și cu nici un procuror. Și nici nu ne-am văzut în afara cadrului oficial, cînd mergeam ca membru al comisiei SRI. Comisie care mă gîndesc să mă retrag.

Vrea putere mai mare pentru SRI și pentru procurori

– De ce?
– Eu am niște concepții. Alți membri si Comisiei, altele. Eu am vrut legi mai bune în materie de SRI și de procurori.

– Mai bune pentru cine?
– Pentru instituții și, automat, pentru noi, cetățenii.

“În lipsa legilor Big Brother, îi legăm de mîini și de picioare pe procurori și îi forțăm să lucreze cu denunțuri”

– Sună cam ciudat. Pe de o parte, spuneți că riscul unui denunț vă face să renunțați la marea pasiune, pe de altă parte vreți puteri mai mari pentru serviciile secrete și pentru Parchete. Are legătură retragerea dumneavoastră cu cea a lui George Maior?
– Nu, doar că se petrec în aproximativ aceeași perioadă și am avut aceeași opinie pe legile despre care vorbeam.(Îl privesc, dar nu știu ce să cred) Dacă SRI și procurorii ar avea mijloace mai bune, poate că denunțurile ar reprezenta mai puțin din dosare.

– Cît de puternic sînteți?
– Nu mai fac afaceri de cînd am intrat în Parlament.

– Dar controlați și alte zone. România TV și fostele firme de IT de care ați rămas apropiat. Politică, media, afaceri. Nu e prea multă putere? Nu vă plasează tocmai asta în situații în care, inevitabil, puteți abuza sau puteți comite infracțiuni?
– Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la siteuri. Numai că Ringier este, la rîndu-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei.

– Ați controlat o bună parte din piața IT și acum, după 10 ani, veniți și faceți dezvăluiri. Poate doar Siveco a fost mai mare ca voi. 
– Nici măcar Siveco n-a fost peste mereu. Dar hai să zicem așa: grupul Asesoft a fost în ultimul deceniu în primii trei din piața IT. E o mîndrie pentru noi. E dreptul dumneavoastră să credeți sau să nu credeți ceea ce voi spune.

– Nu sînteți în apele dumneavoastră în legătură cu dosarul DNA. Aveți 9 din 10 șanse la condamnare, cu sau fără executare. Așa zice statistica.
– Să fim controlați toți de către DNA! Respect munca procurorilor și voi accepta ce vor spune judecătorii. Și la firma fratelui meu s-au făcut percheziții. Și despre el spun că justiția să decidă. Dar am ceva important de transmis.

“Înainte de a candida pentru Parlament, am mers la mai mulți antreprenori din IT. La Irina Socol, de la Siveco, la Novensis, la HP, la Cisco. Cineva trebuie să le apere interesele. Iar acum e timpul să spunem deschis cîteva lucruri grave”

“Banii nu i-a luat Socol, ci gurile hulpave care nu fac nimic”

– Apropo de Irina Socol…
– O apreciez și astăzi! Am vizitat-o în arestul la domiciliu. Dumneavoastră credeți că ea a luat vreun ban negru din cei pe care era obligată să-i facă? Vă spun eu că nu! Ea avea o firmă. Care avea nevoie de contracte. I s-a spus: Ca să iei contracte, știi, trebuie să întorci! A rezistat, poate, o dată, de două ori. Dar are peste 1.000 de angajați care își așteaptă salariile. Asesoft, Teamnet și celelalte aveau la un moment dat 7.000 de angajați. A inventat Irina Socol vreun sistem? Nu, ea a supraviețuit în ceea ce au creat alții. Eu nu o apăr, să decidă judecătorii, dar justiția să fie egală pentru toți!

“Lui Socol i s-a spus: Vrei contracte? Păi, cotizezi la partid sau ajuți ministrul! Jocul acesta a fost generat de cei care conduc societatea. Ea s-a lăsat angre nată în acest joc. Și la sfîrșit venim și o ares tăm pe Irina Socol pe care am obligat-o să scoată niște bani din firmă ca să hrănească gurile astea hulpave care nu fac nimic”

– Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?
– Exact! Știți ce ne-a vîndut Microsoft?

– Licențe.
– Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

– De unde?
– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului.

– Adică ne dau versiunile ulterioare.
– Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

– O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cîte calculatoare cu licențe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăștia softurile, ca să știm ce am plătit, spuneți că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar cîteva mii de softuri?!!!

Sebastian Ghiţă își unește arătătorul cu degetul mare, descriind două cercuri mici, făcute din carne de om tînăr. Două zerouri!

Nu rîde deloc. “Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”.

“Sîntem corupți, dar ne tratăm”

Ghiță spune că a vorbit cu “sute de oameni de afaceri români” care reclamă că străinii sînt tratați privilegiat și care avertizează că “de acum înainte, și politicienii, și funcționarii să se aștepte să fie reclamați la DNA dacă mai cer și un capăt de ață”

– De ce ar fi acceptat România așa ceva de la Microsoft?
– Nu România. Unii din România. Trebuie să știm toți ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

Deci Microsoft știa și de șpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoința lor la achiziția a ceva despre care spuneți că era nefolositor?
– Șefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide.

ULTIMA ORĂ: Potrivit unei declarații a avocatului Dancu făcută la B1TV, Gheorghe Ștefan susține în fața procurorilor DNA că cele 4 milioane de euro, care teoretic i-au fost repartizați lui de către Florică în dosarul Microsoft, n-au ajuns niciodată la Ștefan, ci au mers în campania electorală a PD-L.

– Pare o operațiune prea mare ca să fie gîndită altfel decît la nivel de stat. Om fi crezut că ne cumpărăm indulgența americanilor!
– Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro.

“Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft”

“A venit și Oracle să ne fure o tură!”

– Ați spus că aveți și alte exemple.
– Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro.

– Softuri de baze de date?
– Da. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!

– Discursul acesta l-am văzut la Sorin Ovidiu Vîntu pe blog acum cîteva săptămîni. Că lupta anticorupție se va termina cu raderea tuturor antreprenorilor români. Sînteți colegi de idei.
(Se asprește) Eu nu sînt coleg de nimic cu domnul Vîntu.

– Păi, omul spune fix același lucru!
– Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc.

– Sursele noastre zic că mai aveți niște dosare în cercetare la DNA.
– De unde știți asta?

– Știți că nu vă răspundem.
– Bine. O să vedem. Eu o să trimit oficial către DNA și către DIICOT o cerere în care să-i rog să-mi spună cîți români și cîți străini sînt investigați de către ei. Cred că oamenilor le e teamă măcar să spună. “Dragă DNA, dragi procurori, avem această problemă”.

“Am impresia că 99% dintre corupți sînt români, în timp ce 70% dintre afacerile din România le controlează străinii. Eu nu cred că noi sîntem un neam de hoți, ci cred că justiția trebuie să ne trateze egal pe toți!”

“Pică podul cu echipamente HP nefolosite!”

– Dacă discutăm așa, și Stadionul Național a fost făcut de un consorțiu nemțesc.
– Și au dublat prețul și nimeni nu s-a sesizat, așa-i? Încă un exemplu. Cînd Enel a încărcat la factură consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu știa nimic despre faptul că firma lui își păcălea consumatorii? Oare el nu știe nimic nici despre faptul că Enel importă utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns să aibă monopol cu niște chestii care nu satisfăceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion și a plecat la Roma. Nu știe nimic.

– Mai aveți?
– Mai am. V-am zis că am vorbit cu sute de oameni de afaceri români. Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luăm iar și aruncăm și nu folosim și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sînt corupți. Să fim rezonabili, cine crede asta? Dacă se va păstra această dublă măsură vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!

– E un discurs.
– E o realitate! Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gîndesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie “Sînt corupt, dar mă tratez!”. Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine.

“În calitate de cetățean român mă întreb mereu: de ce Microsoft nu e urmărită de procurori? Calculatoarele Guvernului aveau deja licențe legal cumpărate de importatorii care vînduseră calculatoarele. Microsoft știa. Și atunci a vîndut Guvernului suport. Adică o hîrtie cu dreptul de a suna la un call center din America. Nu aveam nevoie de acest serviciu. Acesta este adevărul îngrozitor”

– De mult doream să vă întreb. Zecile alea de milioane de euro împrumutate lui Alex Iacobescu sînt reale? Au fost impozitate?
– Fiecare euro. De alfel, nu uitați că eu am vîndut eMag, o parte din Teamnet, afacerile din energie. Unor parteneri străini. Banii n-au venit de la stat.

– Ați vîndut niște cifre de afaceri și profituri făcute cu statul.
– Energia? Se vinde în piața liberă. Nu aveți dreptate. Marea parte a acelor zeci de milioane de euro, pe care i-am încasat, n-au nici o legătură cu statul. Într- un an, am fost persoana fizică din România care a plătit la Fisc cel mai mare impozit pe acțiunile vîndute.

– Dacă veți fi condamnat la închisoare cu executare, asta înseamnă cam 30% din ce trimite DNA în judecată, nici atunci nu veți spune că e o eroare?
– Nu. Voi accepta orice sentință fără lamentare.

– Există vreun caz, că mai toți se dau victime?
– Codruț Sereș. A intrat în închisoare fără să facă pe victima. Pedeapsa a fost foarte mare, enormă. Și nu știu dacă el are vina maximală în caz.

– Vorbea cu oamenii de afaceri la ieșirea din ședința de Guvern și le spunea ce a rezolvat!
– M-ați întrebat dacă știu un caz de om care a mers să-și ispășească pedeapsa fără gălăgie. Vi l-am dat: Codruț Sereș.

– Deci în scrisoarea cu “Dragă DNA” ce le ziceți?
– Nu cerem clemență de la procurori. Nu le spunem să se oprească…

– Nici n-ați avea cum.
– Evident. Deci nu-i acuzăm, nu le cerem nimic, dar ne strigăm dreptul ca nimeni să nu fie deasupra legii. Nimeni, indiferent cît de mare e compania respectivă sau din ce țară vine.

– Există vreo șansă să reveniți asupra deciziei de retragere din sport?
– Nu. Cîtă vreme nu se reglează cumva riscul ca o discuție să poată fi privită drept trafic de influență, nu!

“Să fie atenți politicienii și funcționarii! În încordarea aceasta generală am auzit mulți oameni de afaceri români care mi-au spus că la primul favor pretins sau la prima licitație pe care o simt măsluită, indiferent în favoarea cui, se vor duce la DNA!”

Comentarii (140)Adaugă comentariu

Laurentiu  •  27 februarie 2015, 10:37

E foarte simplu, SRI contacteaza sefii firmelor mari si le propun oarecare beneficii in schimbul derularii unor operatiuni prin intermediul acelor companii (de spionaj si alte chestii de care SRI are nevoie). Asa s-a intamplat si cu Ovidiu Tender, scrie in unul din denunturi. Nu inseamna ca acei oameni sunt ofiteri SRI, dar au legaturi cu serviciul secret, intr-adevar.

Partea proasta e ca sefii acelor firme prind curaj si incep sa faca ilegalitati, crezand ca au protectie. Nu spun ca e cazul cu Ghita, dar a fost cazul cu Tender.

FILTER  •  27 februarie 2015, 10:44

Interesant ce zice asta, doar ca bineinteles prezinta partea care ii convine lui. Cate din corporatiile astea spre care arata cu degetul vindeau direct statului roman si cate defapt subcontractau la Siveco si Teamnet? Normal ca il anchetezi pe ala care a luat contractul:) Pai doar nu credeti ca o firma care e listata la bursa si pe care orice scandal o costa milioane de euro vine sa faca spagi minore la statul roman.

MihaelaR  •  27 februarie 2015, 10:46

Esti vinovat pentru ca ai tacut.

E, insa, timpul sa se vorbeasca!

Nasul TV » EXPLOZIV! | Sebastian Ghiță dă de înțeles că face parte din SRI  •  27 februarie 2015, 10:46

[…] – Apropo de SRI…  – Vreau să spun doar atît: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!”, este răspusul lui Sebastian Ghiță, citat de Tolo. […]

Ela  •  27 februarie 2015, 10:49

Daca oamenii ar gandi logic si n-ar mai asculta doar ce le convine ,ar vedea ce fel de om este Ghita.

Aceasta faima de mogul rau ,I-a facut-o o parte a presei,instigata de alti oameni cu diverse interese.Unii ca sunt adversary in afaceri,altii ca nu le-au finantat campaniile electorale(cum ar fi Basescu care s-a suparat ca nu I-a finantat Campania Ebei,si s-a dat cu Ponta)Pana atunci,a fost bun Ghita,dupa,a devenit mogul rau.

Dar Ghita a facut ceva pt societate,a infiintat firme IT,care au dat de munca la mii de oameni,a fiinantat o echipa de baschet care a adus 10 titluri.Tot ce I se reproseazaeste ca a luat contracte cu statul.A luat ,pt ca avea si firma buna si era cel mai bun.El a crescut firma de la 19 ani,cand era un copil,si cine are o firma nu-l va critica niciodata pe Ghita pt ca oamenii cu firme stiu ce e aia munca intr-o firma ,si cata munca este sa pui o firma pe picioare.Poate va fi criticat de rivalii din IT,dar si aia ii recunosc meritele in sinea lor.Restul propagandei care nu fac nomic isi striga frustrarea,multi nefiind in stare sa treaca nici strada,traiesc de azi pe maine,fara sa-si assume niciun risc in viata.Ghita,este model pt multi tineri din IT,si multi se viseaza intr-o zi SG in domeniul IT ului.Eu il apreciez mult si stiu destui oameni din IT care-l aprecieaza.Nimeni nu e perfect pe lumea asta,dar daca pui in balanta ce a facur bun ,si ce rau,lucrurrile bune,atarna mult mai mult.Felicitari pt interviu.Ca se retrage din sport ,este o veste foarte Trista pt ca se gasesc din ce in ce mai putini oameni care investesc in sport.Si asesoftul era o echipa de tot.Sa speram ca nu moare ca si Oltchimul de la Valcea….

vasile  •  27 februarie 2015, 10:51

Interesant tot interviul si ce s-a comentat ulterior.

Dar citind m-am intrebat…oare in toata povestea asta cu Microsoft nu e si o chestie anticoncurentiala ?!

Aici ma refer la modul in care s-a castigat acest contract. Noi avem o institutie, Consiliul Concurentei(C.C.), care poate „repara” aceasta poveste.

Daca poate dovedi acest lucru Microsoft poate plati statului roman pana la 10% din cifra de afaceri a firmei mama…dar aici tine de cat de mult se tine pe pozitie C.C.

Eu lucrez la o multinationala si anual sunt informat de practicile anticoncurentiale si stiu ca se cei din consiliul de administratie se tem ca de dracu de ei….

Alex  •  27 februarie 2015, 10:57

Domnule Tolontan, serviciul pe care il descrie Sebastian Ghita (referitor la Microsoft) se numeste software assurance. Adica platesti in fiecare an o anumita taxa pe cap de vita furajata dar ai acces la orice versiune noua care se lanseaza. Sunt multi care platesc pentru asa ceva.

Ce ma nedumereste pe mine e cum s-a contractat acest serviciu. A venit Microsoft si a zis va trebuie lucrul asta iar noi am fost prosti si l-am cumparat? Probabil si la pret mult mai mare decat cel de lista (care e negociabil, apropos). Iar apoi dupa un an sau doi am fost din nou prosti. Si tot asa vreo 10-15 ani. Chiar asa credeti ca s-a intamplat? Sau cineva a din guvern a gasit la un moment dat o cale de a sifona bani? Si a zis uite, cumparam de la Microsoft serviciul asta la pret dublu (triplu?). Chiar si la pretul de lista tot pacaleala e avand in vedere numarul de licente. O parte din acei bani se intorc inapoi la noi. Toata lumea e fericita. Nici macar nu conteaza daca s-au facut sau nu acele upgrade-uri.
Si ce ma mai nedumereste e de ce nu l-ati intrebat asa ceva pe Sebastian Ghita. Chiar daca nu cu el a inceput. Pentru ca in afacerea asta ori suntem cei mai prosti si altii ne-au bagat pe gura orice (dar, avand in vedere ca o parte din bani s-au intors ca spagi si sponsorizari, nu cred ca e cazul) ori de 25 ani (sau 75, sau poate 2000) toti cei care aproba afaceri pe bani care nu le apartin au grija sa-si traga si pentru ei ceva.

unu de la multinationala  •  27 februarie 2015, 11:04

Cataline, ghita spune un adevar indiscutabil, si anume ca licitatiile sunt trucate in ministere si ca romanii dau (si iau) spaga. Asa functioneaza politica in Romania.

Dar partea cu strainii nu e total corecta.

Exista firme cum e Siemens, de exemplu, cu un program intern anticoruptie extrem de strict, si care se sufoca in mediul asta corupt si nu doar in Romania.

Pe ei unde ii incadram, la si altii? La strainii prosti?

E o firma un pic mai mare decat siveco si asesoft, are la nivel mondial 400.000 de angajati care isi asteapta si ei salariile…

Sau poate e o tema neinteresanta?

minitehnikus  •  27 februarie 2015, 11:16

Domnul Ghita a uitat probabil sa mai aminteasca de noua afacere Microsoft in Romania.

De ceva vreme incoace Microsoft probabil a facut presiuni pentru verificarea firmelor private si instituitilor de stat daca au software licentiat in calculatoare, verifcare facuta in parteneriat de catre IGPR si BSA. Totul ok pana in acest punct, dar pentru firmele private si mai ales pentru administratorii firmelor sa lasa cu dosare penale, amenzi usturatoare, confiscarea HDD-urilor si se poate merge pana la inchiderea firmei.

Eu nu am auzit de controale la instituiile statului, desi Microsoft stie foarte bine ca poate jumatate din calculatoarele de la stat au cel putin un soft nelicentiat.

Pentru stat in schimb ei vin, adica Microsoft, si fac oferte de pret pentru achizita de licente de legalizare si nici vorba de amenzi. Adica TU STAT SA-TI DAI SINGUR AMENDA?

Discutia este lunga, dar invingator de aici este tot Microsoft!!!

Sergio  •  27 februarie 2015, 11:17

Ghita, delirezi, asa se intimpla in intreg vestul, intii cumpreri computerul cu licente incorporata, apoi in fiecare an daca il vrei functional cumperi aggiornamentele…Ca si la anti virusi…Alt SRI-ist care descopera in vest apa caldà!

Sebastian Ghiţă sparge gheaţa: Microsoft ştia de mita către politicieni | PresaLiberă.net  •  27 februarie 2015, 11:20

[…] Interviu integral […]

Robert_Vulcan  •  27 februarie 2015, 11:25

Bunicel interviul. Pentru personalitatea exploziva a lui Ghita mi se pare ca intrebarile au fost cam ‘light’, si nu directionate, premeditate ci din pozitia de reactie. V-a chemat el cumva brusc si nu erati pregatiti?

Ela  •  27 februarie 2015, 11:27

Cum zice bine un domn mai sus,ca unii nu prea spun nimic in comentarii,le place doar circul.Dar circul nu tine de foame.Foarte multi oameni din jurul meu(in mediul privat)si cel public,incep sa nu mai creada asa orbeste in DNA.Vb de o categorie de privati cu afaceri mici,nu de tunuri si de simpli functionari,nu de ministri.Si cum zice dl de mai sus,o sa cada in partea cealalta DNA ul.Dna a inceput sa semene cu securitatea de pe vremuri(aia erau mai discreti)care se ocupa de fugarirea politica si a celor care deranjeaza in functie de cine e la putere(pana acum I-au luat adversarii lui Basescu)acum se reorienteaza la alt stapan,Iohannis,si au inceput vanatoarea inversa.Exagereaza cu circul,exagereaza cu masurile de arestare preventive,exagereaza cu traficul de influenta(afara se numeste lobby)exagereaza cu suspiciunea de evaziune fiscal! Au inceput sa ia si locul judecatorilor,li s-a dat prea multa forta,ceilalti din parchete nici nu mai exista,cu toate ca aia muncesc mai mult(nu fac dosare politice pe denunt si interceptari Cum nu da un judecator masura ceruta de ei,cum il sicaneaza.Astia devin mult mai rai ca securitatea de pe vremuri.Si totul pe firmele romanesti,niciodata pe cele de afara.DE ce?pai de aia,ca VEstul ne vrea slugi la ei ,nu puternici.Si cum sa faca?Pai cu decoratiile la institutiile de forta.

Florin  •  27 februarie 2015, 11:30

Ghita a fost un elev destoinic si dupa ce a intrat in politica, se pare…

Parca au mai folosit si altii reteta: TV / presa – strainii care ne fac rau (capitalistii canibali / teroristii / vestul fascist)- pus botu la ciolan prin intermediari – protectie SRI / KGB.

Nenicule, tu meritai mai mult, nea nelu avea incredere in tine, puteai fi un putin mai destept.

Din pacate esti prea tanar si nehotarat si naiv, ba te certi cu nea nelu, ba te dai vestic, baga-ti mintile in cap ba baiatule ca politica nu se face la program 9-17.

Daca totusi esti un vestic convins, macar pupa-i si tu mana lu tolo.

JOSUA  •  27 februarie 2015, 11:32

Am citi aici tot felul de pareri,dar ca unul care NU IL SIMPATIZEZ pe GHITA, pot totusi sa confirm ceva ADEVARAT.
Am lucrat in industria IT peste 25 de ani si PREA MULTE din ce spune GHITA sunt din pacate ADEVARATE.Am vazut aici tot felul de docti,care poate NU ERAU NASCUTI cind versiuni de WINDOWS rulau pe bit32 si spun ca nici nu e nevoie de nu stiu ce hardware diferit…da…de aia sunt atitia habarnisti in toate domeniile in tara asta si doar SEMNEAZA orice li se pune in brate…
Stiu din proprie experienta ce presiuni se fac sa acceptii diverse TAMPENII daca ai nevoie de un contract in lumea asta,iar chestiunea in cauza, evident ca MICRSOFT, ofera OPEN licence,iar FRAIERI LE ACHIZITIONEAZA ca asa e ordinul.Mie personal MI-A FOST refuzata o oferta net mai buna (practic la jumatate de pret)fiindca un director
din CAPITALA ,voia sa SUGA niste fonduri…
Motivatia era ridicola, cum ca nu suntem acreditati…iar cind a venit faxul de la WIENA, negru pe alb, DIRETORUL regional a palit de rusine si mi-a aratat in clar documentele cu oferta cistigatoare…dar mi-a spus;”CE SA FAC, ma da afara…”
Da asta-i adevarul in IT sistemul era bine corelat, trebuia sa castige
cine-i mai bine racordat la interesele de partid,sefii de companii aveau de ales ori cu CINSTEA, si te retrageai in citiva ani pe TUSA, ORI mergeai cu ei…eu am optat ptr. CINSTE si…am stat vreo 5 ani pe tusa,iar acum mai bine afara din RO.

Ghita, Udrea si Omerta | Scriu de cand ma stiu  •  27 februarie 2015, 11:45

[…] Sursa interviu: https://www.tolo.ro/2015/02/27/sebastian-ghita-microsoft-este-responsabil-a-luat-400-de-milioane-de-e… […]

Broscuţa Oac  •  27 februarie 2015, 11:54

E amuzant că după atâţia ani de gălăgie ”anticorupţie” şi de vizite europene ale justiţiarilor de tipul Franco Frattini (anticoruptul de casă al lui Berlusconi), se descoperă în sfârşit marele secret: corupţia de categorie supergrea e alimentată de companiile străine, pereponderent occidentale, cu complicitatea elegantă a ambasadelor respective.

Ce o să facă DNA? Păi ce a ”făcut” şi în dosarele Petrom, Petromidia, Romtelecom, Romcim, Bechtel etc. O s-o dea pe fotbal, acolo se câştigă aplauzele fleţilor.

Nasul TV » Ghiță, despre AFACEREA MICROSOFT | “Sebastian Ghiță: “Microsoft este responsabil. A luat 400 de milioane de euro și nu ne-a vândut nici o licenţă!””  •  27 februarie 2015, 11:54

[…] sursa: tolo.ro […]

gilos  •  27 februarie 2015, 11:56

Sebastian Ghita este tovarasul de excursii la Dubai al lui Victor Ponta, are firme imreuna cu sora si cumnatul premierului, contracte banoase cu statul, fonduri europene atribuite ilegal. Milioane de euro !!

Cat de credibila poate fi aceasta atitudine securisto-nationalista ? Chiar trebuie sa punem botul la toate aberatiile lui Ghita ?
Ca si Elena Udrea, acum ca trebuie sa dea niste explicatii, descopera cat de putred si inegal este sistemul !

Sa fim seriosi, bravada lui ca respecta orice hotarare a instantelor este o simpla vorba goala. Daca citesti declaratiile lui, este clar ca se considera o victima a unui sistem hidos, dar al carui beneficiar a fost cu varf si indesat !

Sa auzim de bine !

Alupigus  •  27 februarie 2015, 11:57

Microsoft stia de spagi……mama ce mai dezvaluire……si cum nu spune in realitate nimic….Ghita asta….

Pai e la mintea cocosului, oricine are o cit de mica imagine despre it-ul romanesc ar trebui sa isi dea seama ca nu avea cum sa nu se stie la Microsoft de spagi. Oare de ce a fost pus Calin Tatomir pe pozitia de country manager la Microsoft??? Pentru a semna contractul de renewal. Cu cine a fost coleg Calin Tatomir pina prin 2001? Cu Claudiu Florica…. mai precis Florica era subalternul lui Tatomir la Compaq. Cit a stat Tatomir la Microsoft? Pina s-a semnat contractul….

Deci hai sa nu o mai dam de gard cu ghita care spune ca stie…dar nu clarifica nimic….

Asadar dl. Tolontan, verificati datele calendaristice cu datele contracrelor si vedeti ce iese…

Bibicul  •  27 februarie 2015, 12:13

„Ziarul dedicat celor 70 de ani împliniţi de Ovidiu Ioaniţoaia a bucurat pe toată lumea”..
Este un neadevar, domnule Tolontan. Care toata lumea? Nici nu puteati sa faceti alta afirmatie atata timp cat ati contribuit la aceasta manifestare a cultului personalitatii…
Pacat de evenimentul in sine si pacat de domnul Ioanitoaia pentru ca o mana de subalterni zelosi a tinut sa ii faca un cadou otravit.
Un simplu anunt pe prima pagina si in interior, o scrisoare din partea redactiei ar fi fost mai mult decat suficient.
Evenimentele private, cum ar fi aniversarile zilelor de nastere, se petrec cu discretie si in cadru restrans, altfel seamana cu tambalaul facut de clanuri pe strazile din Bucuresti, Timisoara sau aiurea. Pana si megaparanghelia zilei de nastere a domnului Ponta nu a fost atat de serbata in presa.
Comparati va rog GSP din data de 26 februarie cu editiile Scanteii, Scanteii Tineretului si SPortului(da, da, da!) din zilele de 26.. ianuarie ale fiecarui an dinainte de revolutie.
T

lenan  •  27 februarie 2015, 12:19

Individul asta in 94 era in liceu si zece ani mai tirziu era milionar in euro, cu afaceri in Romania?
Alt curat ca lacrima, ce mai!
Nu e de mirare ca nu vrea sa plece! Unde in alta parte te poti imbogati in halul asta in asa scurt timp?

D@N  •  27 februarie 2015, 12:22

M-a uns pe suflet interviul, dar stati sa vedem si continuarea, sigur vor incerca sa-l faca sa taca, a deschis un subiect tabu despre multinationale.

Si nu ma refer numai la faptul ca noi, romanii, suntem obligati sa producem cel putin la fel ca occidentalii (daca nu cumva mai mult), in timp ce suntem platiti intr-un mod abject.

Aceasta „plecaciune” pe care o face statul roman in fata multinationalelor este in primul rand o lipsa de patriotism.

lenan  •  27 februarie 2015, 12:23

@60 Sergio
Cred ca tu esti cel care delirezi. Programele Microsoft sint in general cu licenta permanenta, pentru versiunile instalate. Platesti, eventual, doar daca vrei upgrade, ceea ce nu e obligatoriu.
Cred ca in domeniu are mai multe cunostinte decit tine, citeste bine despre parcursul sau.

Marcel Panciu  •  27 februarie 2015, 12:26

Un interviu necesar, dar acuzatiile lui Ghita aveau mai multa greutate daca veneau inainte, nu acum cind e incoltit de DNA.

Pe de alta parte, afirmatiile lui merita mai multa atentie decit sa fie etichetate, simplu, „un discurs”. Asa cum, in ceasul al 12-lea, v-ati prins ca DNA a protejat ani de zile anumite personaje din politica, sper sa va ia mai putin timp sa realizati ca DNA-ul de acum e la fel de „eficient” cu firmele straine din RO cum era PNA-ul lui Amariei cu politicienii. Iar daca incepem sa vorbim de OMV, Bechtel, Microsoft, ENEL, ne dam seama ce mizilic a fost de fapt „Gala Bute”. Nu vreau sa subestimez importanta dosarului si contributia GSP la rezolvarea lui, astept doar ca voi (sau altii) sa treceti la nivelul urmator.

gattone  •  27 februarie 2015, 12:32

Foarte buna concluzia, domnule Tolontan. De asemenea ar trebui ca Dacia-Renault sa dea explicatii in cazul Loganelor de Politie de 60000 de euro bucata. Imaginea domnului Blaga, om cinstit, a avut de suferit de pe urma acestei tepe trasa de Dacia-Renault. /s

marius marius  •  27 februarie 2015, 12:41

da domle, ia mai luati la verificare si companii precum Microsoft, Oracle …. ca au angajaii de acolo salarii de 8000-10 000 de euro pe luna !!!!!!!!!!!!!!

coke  •  27 februarie 2015, 12:42

Daca aceste declaratii ar fi venit de la un oarecare administrator de companie, ele erau doar explozive si atat. Dar, atentie!, ele vin de la un parlamentar, de la un om trimis in parlament pentru a face legi, pentru a munci in slujba cetateanului si pentru a apara interesul national. Acest parlamentar e prieten la catarama cu premierul tarii.

Ori in acest context, sa iesi cu acest declarii abia cand incepi sa simti ca-ti fuge pamantul de sub picioare mi se pare revoltator. Pana acum unde a fost domnul ghita? De ce nu a declarat aceste lucruri de la tribuna parlamentara, intr-un cadru oficial extrem de important, cu puterea sa de parlamentar, putere cu care a fost investit de oameni? Cum sa ai incredere ca un asemenea personaj e acolo pentru binele national, cand devoaleaza astfel de informatii extrem de importante doar atunci cand el a ajuns sa aiba probleme. E absolut halucinant. Si e pacat ca nu i-ati adresat aceasta intrebare domnule Tolontan.

Sebastian Ghita fata in fata cu Catalin Tolontan. Interviu INCENDIAR – Phon.ro  •  27 februarie 2015, 12:42

[…] – Dar controlați și alte zone. România TV și fostele firme de IT de care ați rămas apropiat. Politică, media, afaceri. Nu e prea multă putere? Nu vă plasează tocmai asta în situații în care, inevitabil, puteți abuza sau puteți comite infracțiuni? – Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la siteuri. Numai că Ringier este, la rîndu-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei. Interviul integral il puteti citi aici […]

Florian  •  27 februarie 2015, 12:48

Am citit postarea lui SOV. Ii dau dreptate la punctul cu audierea lui Coldea. A iesit Giorgian Pop cu o fatza de strutz castrat insotzit de inca trei indivizi care aratau ca niste amarashteni in gara la Dridu asteptand personalul de 5:00 pe o ploaie torentziala. Pop a rostit concluziile comisiei scrise probabil de Coldea.

Referitor la Ghitza. Sant si ceva adevaruri , dar sa spui ca acceptzi ce vor decide judecatorii mi se pare ca pozeaza in Gheorghe Doja sau e sigur 100% ca va fi gasit nevinovat. Greu de crezut pt. ca astazi setea de sange e uriasha.

Se arunca in calea ( capul ) suspectzilor atat de multe acuzari in sperantza ca ceva se va lipi. De cele mai multe ori chiar asta se intampla ” something sticks „. Anyway Ghitza trebuie sa foloseasca tone de ” bleach ” ca sa se albeasca. Will see.

un nene  •  27 februarie 2015, 13:08

Domnule Tolontan, va rog sa verificati daca Microsoft are posibilitatea sa vanda in Romania licente direct sau exclusiv prin parteneri (care sunt de fapt niste firme romanesti pe care Microsoft nu le controleaza si nici nu stie cine ia spaga si de unde).
De fapt, trebuia sa verificati chestia asta inainte sa publicati acuzatiile abracadabrante ale escrocului Ghita.

Si sa cititi si interviul lui Kovesi in care spune clar:
„In cadrul dosarului au fost activitati de cooperare cu diverse agentii de pe teritoriul SUA si, in special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicatii de natura penala in dosar, dimpotriva a furnizat foarte multe informatii utile anchetei.”

Iar alde Ghita si Socol sa ne lase cu „asa era sistemul, a trebuit sa ne adaptam”. Cum se face ca doar Asesoft-Teamnet, Siveco si UTI luau contracte cu statul? Cum se face ca exista in Romania si firme de IT onorabile dar care au implementat solutii exclusiv pentru alte companii private, tocmai ca sa evite „sistemul”

J&R  •  27 februarie 2015, 13:25

„Astfel, ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori în facturile clienţilor săi certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, ceea ce ar fi însemnat scăderea cu 6% a tarifelor. Numai că Dumbrăveanu a obţinut o reducere de doar 1,3%, urmând ca Enel să acorde contracte firmei ElectroAlfa. Referatul mai arată că ElectroAlfa a câştigat ulterior două contracte cu Enel Distribuţie Dobrogea, unul de 277.000 de lei şi altul de 129.000 de lei.”

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cum-fura-enel-factura-faca-investitiile-promise-procurorii-dna-arata-schema-banii-ieseau-tara-ajungeau-olanda-1_53972b7e0d133766a875c1fd/index.html

Sandro  •  27 februarie 2015, 13:26

Recunosc ca Ghita spune unele lucruri corecte din piata de IT.

Asa este, Socol nu a ingropat banii in pamant. I-a dat in cash.

Asa a facut la educatie cu Costoiu, cu Andronescu (pentru partid) pentru chetuieli curente, dar si cu cei care au urmat dupa. Personal nu cred ca multi-nationale sunt de vina.

Sunt de vina doar in masura in care au acceptat ca toati CEO sa fie fosti ofiteri de securitate.

Nici unul din marile firme de IT americane (Microsoft, HP, IBM, Oracle, Compaq) nu au avut in conducere „civili”. Acestia au impus spaga ca fiind regula. 50-60% pastrau pentru ei iar restul cu sacosa.

Nu americanii sunt de vina.

Vina o poarta romanii care au „inventat” scheme prin care sa corupa guvernele. Si nu in ultimul rand – prostia si lipsa de competenta a ministrilor care in afara de „calculator performant” nu stiau nimic. Cand ai la decizie nise hoti de ministrii n-ai cum sa nu-i prostesti.

De ce nu se intampla asta in Germania, Olanda sau UK? Pentru ca acolo ministerele sunt conduse de oameni care stiu piata si au expertiza in achiziti publice. Nu poti cumpara la gramada: calculatoare plus soft dedicat, plus main frame-uri.

JR  •  27 februarie 2015, 13:35

„Compania Bechtel, care ar fi trebuit să construiască în România Autostrada Transilvania, este acuzată într-o anchetă jurnalistică semnată de revista americană Foreign Policy că a plătit cu generozitate diplomaţi americani pentru a câştiga contracte bănoase în mai multe state din Europa de Est. Unul dintre exemplele date de jurnaliştii americani e tocmai contractul încheiat de compania americană cu statul român, în 2003.”

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Bechtel+mita+ambasadori+autostrada+Kosovo+Transilvania

ion banu  •  27 februarie 2015, 14:02

Domnul Sebi Ghita stie ca viitorul lui se decide la DNA.
Tot ceea ce debiteaza in acest interviu (aranjat, evident) sta sub semnul povestii cu DNA-ul.
Nu discutam despre adevaruri, fapte, personaje etc.
Carentele educationale ale domnului Ghita nu-l ajuta sa para veridic si sa isi schimbe imaginea de oportunist scos in fata de altii si scapat din lesa.
Beneficium accipere, libertatem est vendere!

avaramoo  •  27 februarie 2015, 14:55

Vesticii sunt mari spagari si ipocriti. Cazul Bechetel, firme austriece, merg pe spagi si comisioane personale sau corporatiste. In plus mai inghitim niste fregate si F16 resapate.

Alex  •  27 februarie 2015, 15:01

Ah… pe vremea cand s-a dat teapa momumentala statului Roman, Asesoft si TeamNet erau parteneri Microsoft. Hai sa punem totul cap la cap si sa vedem ce iese.

Lucian  •  27 februarie 2015, 15:01

Cataline, cu interviul asta ai dat lovitura 🙂
Daca stiam ca-i vei lua un interviu,iti transmiteam o intrebare pentru Sebi.
Chiar, ca sugestie pe viitor.Cand stii ca mai ai de luat interviuri incendiare , poate ar fi bine sa ne intrebi si pe noi, cititorii, daca avem vreo intrebare de pus interlocutorului.

S-auzim numai de bine!

nea caisa  •  27 februarie 2015, 15:28

Si unde-l punem la pripon pe Gates? La Jilava sau la Rahova? Un mandat pe 29 de zile, ceva, un sechestru pe toata averea? Cu probele nu ne incurcam, ca dolarii dati lui Nastase s-au printat dupa un an, important e sa fie vointa politica. Avem vointa politica sa belim pe Microsoft?

ZaiR  •  27 februarie 2015, 15:30

:))) Ce gluma buna este explicatia licentelor.

Oameni buni, AM VAZUT personal calculatoarele folosite de catre primarii si case de pensii din capitala. Sunt bune de aruncat la gunoi! Pe ele merg cel mult tehnologii dezvoltate pana in 2007 si nu mai recent. Asesoft are acum acces prin intermediul functiei detinute de catre ciobanul ghita la documentele si necesarul tarii in domeniul IT. Cu alte cuvinte, in urmatorii ani 99% din contracte vor fi orchestrate de catre acest cioban de cea mai joasa speta.

shab123  •  27 februarie 2015, 15:51

Anchete in jesepe. Te umfla rasul, nu alta. Tolontane, pe cand o rubrica in Click?

Florin  •  27 februarie 2015, 16:01

Alo, nea nelu, n-ai zis mata ca cine e cu noi are liber?

Pai acu ce se intampla, domne, te duci in alegeri numai cu loseri, sa ne sparga capu’ toti taranii de la Sibiu?

Io zic sa vina putin cu armata, sa zica ca e sindicatul it-istilor inarmat de Bitdefender.

sycophantus  •  27 februarie 2015, 16:26

Felicitari pentru interviu, Catalin.

Un pic fara dinti cum s-a mai remarcat aici, dar de sute de ori mai bun decit orice alt interviu pe care il citesc in ultimul timp.

Ma doare sufletul de atatia bani aruncati aiurea, de ce avem nevoie de Microsoft ? Sotia mea foloseste din August 2014 un Chromebook care a costat 168 de euro, dar din 2007 pina in August 2014 a folosit un Inspiron 1720 cu Ubuntu si LibreOffice (mai apoi cu Linux Mint). Daca ea poate, oricine poate, unde mai pui ca si calculatoarele pot fi folosite mult mai mult timp, in cazul nostru 7 ani, si l-am schimbat doar pentru ca era cam mare si greu iar ecranul substandard, altfel il mai foloseam.

Interesante mentiunile despre cazul Siveco, acuzatiile au fost de „spalare de bani” dar oricine realizeaza ca acei bani erau spalati astfel pentru a fi dati mita.

Intre timp Irina Socol a scapat de arestul preventiv dar nu am auzic ca acuzatiile sa fie extinse cu „dare de mita”. Ma intreb ce a declarat acolo in arest preventiv.

vasile mutu  •  27 februarie 2015, 16:51

Am lucrat o vreme in programare. MS sucks! Toate ciurucurile lor sunt de doi lei (sau 2 rupii, ca le fac cu indieni, ca-s mai ieftini).
Romania nu are boase ca sa se ia de MS sau de alta firma Occidentala! Mai ales ca Windows este un cal troian cladit de cei care ne supravegheaza si la WC „pentru linistea noastra”!
Evident ca „afacerea” este o escrocherie!

Dar nu ma surprinde! Am cumparat recent un Ultrabook cu Windows 8 si partitie de recovery. Trebuia ca sa stiu ca MS nu da nimic pe gratis! Cand a „oferit” upgrade la 8.1 am pus botu’! Doar ca 8.1 a sters partitia de recovery cu windows 8 si nu am stiut! Cand OS a fost afectat de prea mult garbage am ramas in aer: desi am platit Win8, acum nu mai am sistem de operare!

Asta e cu upgrade-ul!

App: sistemele de operare MS Crap, nu se upgradau ci se eliberau Service Pack-uri (citeste petice) gratuite, de bune ce erau. De aceea nu sunt lamurit ce anume a platit boborul rromanesc.
In fine, traiasca!

mihai  •  27 februarie 2015, 17:53

tolo, nu te supara, dar ai avut intrebarile scrise de ghita?ca nu prea iti sta in caracter sa fii asa moale..ghita are morcovul cu tot cu frunze din cauza de turnat irina socol tot despre el si a iesit sa incerce sa dreaga busuiocul!

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2015, 18:52

95, mihai: nu ma supar, intotdeauna poate fi facut un interviu ma bun decit cel publicat))

dac.impielitzat  •  27 februarie 2015, 19:31

hehe, auzi cica Microsoft e de vina! :)))
mda…
incearca sa schimbe focusul
pai ce mah, daca eu ma duc la bmw sa-mi cumpar cauciucuri si eu am logan e vina alora de la bmw ca nu te intreaba ce masina ai?! :))))))

Preluat de pe blogul jurnalistului Catalin Tolontan | Zile senine și pline de pace  •  27 februarie 2015, 19:57

[…] Sursa: https://www.tolo.ro/2015/02/27/sebastian-ghita-microsoft-este-responsabil-a-luat-400-de-milioane-de-e… […]

cristiN  •  27 februarie 2015, 21:24

http://www.forbes.com/sites/richardstiennon/2011/11/07/microsoft-software-assurance-insurance-or-extortion/

cristiN  •  27 februarie 2015, 21:29

Pt. 93.: Daca folosesti calculatorul pentru internet si email e bun si Chromebook. Daca doresti sa utilizezi programe specializate, ex. matematice gen Matlab, in Linux mai gasesti Octave, dar pe Androidul de la google nu pori utiliza asa ceva. Autocad, Spice, etc merg doar pe Windows sau UNELE variante de Linux (de regula nu alea gratuite).

Comentează