Consiliul Național al Capriciilor

Distinse domnule Alecsander Cesnavicius. Distinse domnule Alexandru Oprea

luni, 23 martie 2015, 10:49

Distinse domnule Alecsander Cesnavicius. Distinse domnule Alexandru Oprea.

Așa încep scrisorile expediate de președinta CNA, Laura Georgescu, șefilor ProTV, Digi TV, Look TV și Dolce TV în legătură cu felul în care comentatorii rostesc pe post numele echipei de fotbal Steaua.

Ziarul a cerut oficial scrisoarea de la Consiliul Național al Audiovizualului. E un document public. Ce Dumnezeului ar putea fi secret? CNA n-a răspuns. E încă bine. La cum lucrează Consiliul în ultimul timp, în loc de răspuns putea să ne trimită o rachetă nord-coreeană, o cutie de lemn de cireş cu trabucuri cubaneze şi un grup de colindători cu sorcova în acelaşi timp, fără să aibă prea mare succes cu nici una.

Am obținut scrisorile din surse. Secretul lui pește.


Pe 10 martie 2015, Georgescu le comunică directorilor generali că denumirea oficială a clubului din Ghencea este FC STEAUA SA. Șefa CNA avertizează că ”echipa editorială a programelor de știri sportive are obligația de a actualiza datele pe care le deține, în funcție de situația la zi”.

Televiziunile au tratat scrisoarea ca pe o foaie desprinsă de ploaie și soare din Cartea Devoţională a CNA.

Şi, în loc de Steaua, au spus pe post FC STEAUA SA. Telespectatorii s-au crăcănat de rîs. FC STEAUA SA atacă viguros… FC STEAUA SA centrează…

Două zile mai tîrziu, posturile TV au aflat că mailul nu sosise de la Marea Moartă, ci dintr-o pornire a preşedintei Laura Georgescu. Redacţiile au făcut ce trebuia să facă din prima. Au aruncat scrisoarea la coş. CNA a revenit și le-a comunicat să spună cum vor. ”A fost o neînțelegere”. Mai exact?

Mai exact, Laura Georgescu nici măcar nu consultase Consiliul.

Poate, dacă  o făcea, cineva de la vreun departament de specialitate sau dintre colegii săi din jurul mesei ar fi sesizat situația. E împotriva liberei exprimări să avertizezi un departament editorial să numească într-un fel sau altul o echipă de fotbal, o broască ţestoasă, o țară sau un grup de oameni.

Dacă le-ar spune steliştilor roş-albaştri sau extratereştri, ar vrea Costel Gâlcă!, ar fi dreptul ziariștilor. Dacă ar da numere sau litere în loc de nume, ar putea să o facă.  Oricum o fac. Pe ecran, de pildă, scrie STE – DIN 0-0.

Ce să vezi, chiar şi ROM desemnează naţionala României cînd joacă în preliminariile Campionatului European! Că nu stă UEFA să i se indice cum să ne numească. Iar la Jocurile Olimpice ne zice ROU, după abrevierea în limba franceză. Anevoios e să pledezi pentru normalitate!

Recent, 6 membri ai CNA, sătui de blocajul propriei instituții, s-au adresat Parlamentului, cerînd să o schimbe pe șefa Consiliului, cu care pur și simplu, spun ei, nimeni nu se poate înțelege.

Ca și cum acesta n-ar fi un motiv rezonabil pentru o demisie, Laura Georgescu este urmărită penal de DNA în dosarul acordării licenței pentru televiziunea Giga TV a lui Gheorghe Ștefan.

În dosarul trimis la Parlament, sînt prinse și depeșele către distinșii domni directori de televiziuni, în legătură cu Steaua.

O fostă producătoare de succes la ProTV, Laura Georgescu se poartă ca şi cum toţi cei din jur ar fi invitaţii ultimativ scoşi din pijama, îmbarcaţi în autocare şi plantaţi în tribunele unui gigantic reality-show menit să demonstreze inutilul existenţei umane.

Pentru angajaţii CNA e un calvar. Pentru presă, frustrant. Iar pentru telespectatori este, direct zis, degeaba. Cine mai are chef de o confuzie suplimentară?

Consecinţa. În cel mai alienant moment al ultimilor 25 de ani pe micul ecran, CNA s-a contaminat de la televiziuni, în loc să se tempereze televiziunile de la CNA.  Consiliul a ajuns să fie ocolit sistematic şi compătimit global. Poftim! În ce cheie putea fi scris acest text? Nicidecum serios.

Cînd, dintr-un capriciu, transformi Liga 1 în competiția cu CS Pandurii-Lignitul  Târgu Jiu sau cu SCS FC CFR 1907 Cluj SA e mai greu să fii tratat cu seriozitate. 

Nimeni  nu se aşteaptă de la o instituţie din România să fie brici. Fiecare dintre noi şontîcăie în aceste vremuri. Ne urmăm cărarea cu siguranţă de sine şi aprigă nepăsare faţă de ceilalţi. Cam patetic scris, sîntem milioane de avataruri  TV ale zapciului Constandin, trăgîndu-ne aproape insesizabil  piciorul beteag prin decorul pixelat al unui ”Aferim!” cotidian.

Însă în privinţa CNA nu mai e vorba de performanţă, de exigenţe imposibile, ci de alfabetul funcţionării normale. Marți vor avea loc în Parlament audierile ”exilaților”. Ce s-a întîmplat cu Liga 1 e doar un fapt divers. Libertatea de expresie pare un moft, dar gestul rămîne.

Noi, sportivii de performanţă ai televizorului, le-am văzut pe toate. Trăitori între nihilism şi microbism, sîntem obişnuiţi cu asemenea întîmplări. Straniul vine şi pleacă.

Vorba lui Alin Buzărin în Gazetă. A fost o semifinală de Cupa Ligii în care, în loc de echipe, au defilat societăţi comerciale. Camera de Comerţ, minut cu minut. Între vestiar, gazon şi OSIM. Profitul net şi EBITDA-ul, mai bune după pauză.

Ne uităm încă o dată la hîrtia emisă de Laura Georgescu. ”Echipa editorială are obligația…”. Distinși domni și doamne, multe obligații are echipa editorială, dar nici una de a actualiza capriciile președintelui CNA.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

liviu  •  23 martie 2015, 10:09

Tolo,pertinent si la obiect ca de obicei…
O singura(mica) greseala…..La exemplificarea STE-DIN trebuia trecut 3-0 sau 5-2,nu 0-0….

Adrian84  •  23 martie 2015, 10:14

Vina este exclusiva procurorilor din cadrul DNA care au inceput urmarirea penala pt abuz in serviciu si nu au demarat si procedura de retinere.
Cum este posibil ca o inculpata urmarita penal sa fie lasata in functie sa comita noi infractiuni de abuz in serviciu?
Madam Georgescu nici macar nu a convocat consiliu cu privere la Steaua si hotararea ICCJ. Membrii consiliului au aflat stupefiati din presa ca se hotareste fara a fi macar convocati.
DNA sa faca bine sa deschida un nou dosar pt abuz in serviciu in forma continuata si retinerea.
Am rude care lucreaza la CNA si nu suporta hartia sa mentionez in ce hal vorbeste cu functionarii.

qpax  •  23 martie 2015, 10:30

Prea multe chestii … stranii … in lumea voastra! Laura Georgescu, a ajuns prin numire la Sefia CNA (care nu este decat o alta institutie … politizata … si inutila)! Vedeti cine a numit-o … cine este prieten si aliat politic cu cel care a numit-o! Faptul ca s-a ajuns in aceasta situatie … absurda … in care … presedinta CNA … afla abia acum ‘ca CNA-ul nu are nici un drept sa se amestece in politica editoriala a televiziunilor’ … ar trebui sa va spuna mai multe … decat o simpla prezumptie de … incompetenta! O sa mai spuneti dupa aia … ca ‘Hagi nu stie cu mingea’ … ca e practic in aceeasi categorie! Adica … cat de prosti ne credeti voi? Vi se pare ca am avea … asa toti … fata de postac basist sau homo-erectus? …:))

Si mai am si eu o intrebare … DE CE NU TAXEAZA PRESA … atitudinea statului roman fata de Steaua … DISCRETIONARA si DISCRIMINATORIE … nu vi se pare CORECT ca si celelalte cluburi … aflate in aceeasi situatie … dpdv juridic si STATUTAR … sa fie tratate la FEL … de catre niste institutii publice … care actioneaza in numele voastru? 2 exemple … de ce MAI si MT … care in alaturi de MAPN … se afla in subordinea aceluias element decizional (primul-ministru) … si pp ca actioneaza in baza aceleiasi strategii … public vs privat … de ce cele 2 ministere … nu au actionat in instanta … pentru obtinerea dreptului de exclusivitate asupra marcilor Dinamo si Rapid … care le apartin; de ce .. cele 2 ministere nu fac o evaluare … asupra bazelor sportive care le apartin … si in functie de aceste evaluari (care iau in cosideratie atat infrastructura propriuzisa, cat si locatie) sa inchireze bazele respective … in regim de asset comecial (nu sportiv) … asa cum procedeaza MAPN-ul cu Ghencea!

Vi se pare corect, ca DOAR Steaua sa fie tratat diferit … de catre Statul Roman? Sau credeti probabil ca MAPN-ul este o institutie privata … sau publiuca-autonoma … care face ce-i trece prin cap?

Vasile  •  23 martie 2015, 10:38

Nu intentionez sa ii iau apararea individei de la CNA.

Totusi acronimele pentru numele tarilor sunt standardizate la nivel international. Exista standardul ISO 3166. Iar Romania a cerut schimbarea din ROM in ROU pentru a evita asocierea cu romii. Daca UEFA a folosit acronimul ROM a fost probabil o scapare. Pe site-ul UEFA eu vad ca se foloseste tot ROU.

Problema folosirii numelui Steaua este legitima. Neavenita este persoana care a decis sa intervina. Detinatorul marcii s-ar putea simti prejudiciat de folosirea improprie a numelui si chiar ar putea sa ceara daune-interese.

Scrie dumneata ca Nike fabrica adidasi sau ca Minolta produce xeroxuri si te poti trezi cu o citatie, cu toata libertatea dumitale nemarginita de exprimare.

costelinho  •  23 martie 2015, 10:40

„Şi, în loc de Steaua, au spus pe post FC STEAUA SA. Telespectatorii s-au crăcănat de rîs.” – Despre care telespectatori este vorba? Despre publicul care este indignat ca GSP si restul presei aservite ciobanului, foloseste in continuare si in mod agresiv cuvantul „Steaua” cand se refera la echipa din Pipera?

viorelu  •  23 martie 2015, 10:47

dupa articolul asta nu stii daca sa razi sau sa plangi

fotbal  •  23 martie 2015, 10:53

viguros si delicios. text. cum e aferim! ?

George  •  23 martie 2015, 11:02

Inca un articol excelent, Catalin. Din pacate, CNA a fost mereu o institutie populata si condusa de diversi politruci penali. In special in ultimii ani, CNA a fost infestat cu basisti al caror singur scop a fost amendarea si inchiderea Antenei 3, si in general cenzurarea oricaror tentative de critica la adresa regimului chiorului. Daca un Horia Georgescu e acum la puscarie, de ce nu ar ajunge acolo si Laura Georgescu? Poate ii ia in vizor DNA-ul la un moment dat, desi e acum prins cu „pesti” mai mari.. Poate poate, candva, anul asta.. Laura Georgescu asta e chiar din anturajul lui Ponta sau al PSD, nu?

dariu  •  23 martie 2015, 11:12

draga tolo,
sunt atat de dezamagit de gsp.ro… ca nu-mi gasesc cuvintele. in ultimele zile mi-a fost dat sa vad niste erori atat de mari incat am avut impresia de doua ori ca am intrat pe times new roman.

nu stiu cine gestioneaza situatia redactiei, dar stau si ma intreb ce s-ar intampla daca un doctor ar face asemenea erori.

si nu ma refer la greseli gramaticale, alea-s la ordinea zilei. cea mai mare gafa din presa scrisa mi-a fost dat s-o vad chiar ieri. articolul a stat ore bune, desi la comentarii era urecheat autorul. cred ca abia dupa 20 de ore a fost modificat, iar comentariile sterse. eu revenisem ca sa mai rad.

bafta.

titel  •  23 martie 2015, 11:29

Laura Georgescu o frustrata aflata temporar pe o functie politica , nu pe merite profesionale, care se crede buricul pamantului.

17 Nentolae Tiranicioiu, sport sanatate si tutun, ca va spun  •  23 martie 2015, 11:41

Nu ie Laura Georgescu, cu limbaj de lemn, caci este cu limbaj de bloc. Groaznic ce-a ajuns CNA, institutia asta sfideaza natiunea, logica, drepturile omului. Este de pe calapodul TVR si ProTv International, posturi la care „a lucrat sefa“, posturi pe care le-am urmatit de curiozitate acum 10 -15 ani, despre prosti si pentru prosti, cu 30% reclame proprii pentru niste dobitocenii ca de la bloc, probabil ca sa pota fi rulati niste bani. Groaznic. Nu cred ca au urmarit multi aceste „internationale“, nu cred ca cei care le-au urmarit aveau posibilitatea de a compara. De cind sint n-am vazut dobitocenii mai mari, ma intrebam cine ia bani pentru aceste mizerii. Probabil bani furati, rulati de niste „culti“ dobitoci, asistam la o imparteala a furtului, altfel nu este de explicat.

Adi Sirbu, a incercat o explicatie, cica toate programele astea prost copiate de la dobitoci mai mari, erau doar „o diversiune“ pentru ca timpitii sa nu se uite la posturi de propaganda politica. Omul a fost mereu mare si deosebit iar daca mai are explicatii din astea iese cu siguranta pina de Craciun.

Pare ca vad o cucoana Georgescu, cloana-copie nereusita a lui Adi Sirbu. Cucoana asta sfideaza si debiteaza exact ce-i trece prin minte, chiar nesilita scrie oficial ca „se cracaneste“ pe ea „de ris“.
Sper sa „se cracaneasca“ curind in celula renovata de prietenna ei.

Alaturi de niste nume foarte suspecte „a lucrat“ si pentru Guvern, zice proasta singura si nesilita de nimeni ca „a schimbat tabara“ – adica nu mai lucreaza pentru mafioti – , caci devenea undeva o legatura dintre Guvern si Europa in COMBATEREA CORUPTIEI, deci alta proasta care nu-si da seama ca s-a autodenuntat.

Georgeasca debiteaza tot ce-i trece prin minte caci ea crede ca n-a furat. De acord. O fi un alt caz de perfida Abramburica, de Elena Gabriela din Tro(ia)ca Crapatilor, care nu stie ce face, nu stie ce semneaza, cu cine imparte paturile, dar ce dreacu cauta cucoanele astea acolo, de ce trebuie eu sa le platesc?

Tanti Georgeasco, exact ca tine, „ma cracanez“ in fata ta „de ris“, caci sint peste 15 milioane de stelisti infocati in toata lumea, romani, arabi, americani, chinezi, polonezi, olandazi, italieni capitani ca Totti, sirbi, rusnaci, englezi, …, caci Steaua impune respect oriunde joaca, iar tu, una care dupa cum debiteaza in functia de sefa CNA ar trebui dusa la un spital care se ocupa de cap si suflet, la biserica, ne spui noua cum sa se numeasca echipa noastra?!

Rictus  •  23 martie 2015, 12:33

Chiar daca nu la subiect, da’ cu siguranta la obiect.

De acord ca tanti din fruntea CNA a cam pierdut directia. In acceasi nota, GSP-ul s-a duc cu pluta la vale. Ia uite si matale: deschid de dimineata la prima ora GSP.ro ca sa vaz si eu ce zice de victoria Simonei. Ma izbesc pe retina de la primul titlu de deschidere, centru sus, cuvintele: „dialog halucinant”. Pai profesionistilor de la GSP, nu stiu cum sa va zic da’ ati cam ajuns de randul curcilor. La aceeasi ora, pe ESPN titlul de deschidere la categoria tenis era: „Halep Happy With Indian Wells Title”. Asa ca eu zic: cititi-va voi intre voi cu toate halucinatiile si bombele si mai stiu eu ce alte inventii „fabuloase” mai aveti de dejectat. Eu unul ma duc pe alta pagina sa citesc niste articole de presa sportiva… Hai pa!

Viorel  •  23 martie 2015, 12:45

Foarte rau articol d-le Tolontan! Un articol tendentios, urat, stramb care va arunca in grota penibilului. Adica ce ar trebui sa faca acea doamna Georgescu, sa nu-si faca datoria sau sa si-o faca numai un pic? Ar trebui sa fim mandrii de fiecare data cand o institutie merge ceas si cand un functionar isi face datoria 100% si sa ne asteptam in permanenta ca o institutie sa meaarga ceas. Nu putem ajunge nicaieri daca nu avem principii, legi, pe care sa si le aplicam 100% nu numai joia dupa amiaza sau cand avem interes. Sper din inima ca ati avut o ratacire de moment si ca nu e un articol scris pe simbrie si va astept cu nerabdare in zona de varf in care ne-ati obisnuit.

cu stima..

LEFTER POPESCU  •  23 martie 2015, 13:00

.
Domnule Tolontan,

madam Georgescu s-a facut de tot rasul prin „decizia” sa care-i canta in struna lui GIGI BECALU .

Nu poti arata decizia definitiva si irevocabila a ICCJ din 3 dec. 2014 care precizeaza ca : marca Steaua apartine Ministerului Apararii, intarzicand astfel lui GIGI cat si mass-mediei sa mai foloseasca apelativul de Steaua cand se pomeneste de ghencenii lui GIGI BECALU , PENTRU CA APOI sa faca pe purtatorul de cuvant al lui GINO IORGULESCU (care nu misca un deget pentru punerea in practica a Deciziei ICCJ) spunand ca se poate folosi apelativul „FC Steaua sa” pentru ca asa se regaseste pe un website-ul LPF ramas neactualizat de ani de zile.

Unde cere cu adevarat madam Georgescu ca dvs. , cei din mass-media sa respectati Decizia ICCJ de a nu mai folosi marca Steaua cand vine vorba de ghencenii lui Gigi Becalu ? Aici e marea problema si nu daca cineva centreaza, paseaza intr-un comentariu, sau ca nu toti cei din CNA ar fi fost consultati.

Sa respectam Deciziile definitive si irevocabile chiar daca nu ne plac.

Radu  •  23 martie 2015, 13:02

@liviu
De ce nu 2-4 din saptamana mare cand a fost „taierea mieilor”?

LEFTER POPESCU  •  23 martie 2015, 13:15

.
pt.gpax.

.
Clubul Rapid nu a fost bagat pe gatul romanilor de catre bolsevici precum cele doua cluburi rosii ci a fost infiintat de catre cativa muncitori si un maistru din Atelierele Grivita pe timpul Regelui FERDINAND Intregitorul.

Rapid este un club romanesc , deci este al nostru, al romanilor si nu al unui minister…pe cand CSCA (TSKA)-Steaua si Dinamo au denumiri sovietice, de culoare rosie, ca acolo de unde au venit in anii 1947-1948.

darfcar  •  23 martie 2015, 14:00

costelinho….esti total pe langa subiect bre. Inteleg ca esti antistelist dar nu tineam neaparat sa ne demonstrezi ca esti si retardat si asta cu tot dinadinsul.

Sonic  •  23 martie 2015, 14:30

@LEFTER POPESCU

Esti un imbecil fara limite. Clubul rapid este un club 100% bolsevic, care nu are nicio legatura cu Ferdinand Intregitorul si ce alte prostii mai indrugi tu pe acolo. Ca o fi fost regele la inaugurarea stadionului ghiulesti, sa fie sanatos. Muncitorii aia de care pomenesti tu ca au infiintat crapidul au iesit fericiti cu frunze de maslin sa intampine tancurile sovietice in ’44, asa ca nu mai manca cacat. Steaua si dinamo, e adevarat, au fost infiintate si ele de bolsevici, nu are sens sa ascundem istoria, fiecare cu pacatele lui (desi un club sportiv ramane un club sportiv si este definit in primul rand de sportivi si de perfomantele lor, nu de cei care l-au creat sau finantat, dar trecem peste asta – tine probabil de cum vede fiecare etica/moralitatea). Deci las-o mai moale cu rapidul romanesc si vesnic corect, ca nu tine. Poate doar pentru rapidisti, dar pentru ceilalti e doar propaganda de 2 bani

Georgel  •  23 martie 2015, 14:34

chiar așa, șontâc-șontâc. Decât să ne luați o pagină a ziarului (pe care am dat bani) și să o umpleți cu un comentariu despre Laura Georgescu, nu era mai bine să vă uitați cum naiba pe prima pagină scorul setului 3 al Simonei s-a terminat 6-3, iar cel din pagina 3 a fost 6-4 ? Vă mai spun că acest ziar a fost cumpărat din Moldova. Ce treabă are Laura Georgescu cu Sportul și de ce nu a fost mai important scorul exact cu care Simona a câștigat (șontâc-șontâc) ?

vasglo  •  23 martie 2015, 14:54

#16-LEFTER POPESCU

„Clubul Rapid nu a fost bagat pe gatul romanilor de catre bolsevici..”

Ai dreptate, el este un club bolsevic „in sine”, asa s-a nascut, este clubul fostilor ilegalisti de la Uzinele Grivita Rosie,leaganul comunismului romanesc, infiintat de COMINTERN, si s-a bagat singur pe „gatul romanilor” pauperi, in frunte cu „marele patriot”,tovarasul Dej….:))

liviu  •  23 martie 2015, 15:35

@Radu
Pai daca ne uitam in trecut de ce nu 5-0 din 97?

Nasul TV » TOLONTAN | Consiliul Național al Capriciilor  •  23 martie 2015, 15:54

[…] sursa: tolo.ro […]

Consiliul Național al Capriciilor | România curată  •  23 martie 2015, 16:58

[…] continuarea pe tolo.ro […]

17 Nentolae Tiranicioiu, sport sanatate si tutun, ca va spun  •  23 martie 2015, 17:01

Leftere, eu te respect.
Ai pasarica ta, problema ta. Consider chiar ca am nevoie de unul care sa ma combata, sa ne combata asa de bine ca tine. Respect Tata !
Leftere Tata, te rog foarte tare sa-ti imaginezi ce nu ti-ar placea sa -ti raspunden. Egal. De mama, de tata. Considera ca am indraznit. De doi ani de cind te cunosc exact nu ai indraznit sa raspunzi „anonim” unei provocari. O aaaaare ?

victor L  •  23 martie 2015, 17:22

Vad ca am interdictie de a posta, dar insist cu un titlu de pe pagina GSP online:
„Traian Băsescu, prima declaratie despre divort. Ce spune fostul preşedinte”
Pai daca aveti asemenea cancanuri, dece va enerveaza comportamentul Laurei Georgescu?

Alin  •  23 martie 2015, 17:39

Si daca ar fi sa i se zica Steaua, de ce Universitatea Craiova este numita CSU Craiova? Sau nu stiti ca CSU Craiova este club de fotbal in divizile inferioare din Dolj? Ori suntem echidistanti in comentarii, ori mai bine ne vedem de treba… E rusinos ce s-a ales de jurnalismul sportiv din romania!

bogdan  •  23 martie 2015, 17:45

inca o dovada ca singura resursa cu adevarat inepuizabila e prostia

LEFTER POPESCU  •  23 martie 2015, 17:54

.
Suntem peste tot ACASA ,
.
Portile ni se deschid,
.
Nu-i echipa mai frumoasa
.
si iubita ca RAPID….asa s-a scris in 1980 cel mai frumos IMN.
.
.
.
Hai RAPIDU’, Hai REALU’

vasglo  •  23 martie 2015, 18:08

#28-LEFTER POPESCU

http://zeulfootball.blogspot.ro/2010/12/comunismul-fotbalul-si-locul-rapidului_04.html

Comentează