Înalt judecător: ”Binomul DNA – SRI este o erezie juridică!”

Într-un moment în care DNA culege ”standing ovation”, judecătorii și avocații descriu cum văd ei cealaltă față a justiției

miercuri, 25 martie 2015, 10:58

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Într-un moment în care DNA culege ”standing ovation”, judecătorii și avocații descriu cum văd ei cealaltă față a justiției

”Florian Coldea stătea cu picioarele încrucișate și lungite pe masă. Pe cap avea o pălărie din aceea de cowboy, cum să v-o descriu, de stil texan, cum purta George Bush”, povestește magistratul.

Pălărie texană? Adjunctul SRI e neoconservator?, întrebăm în glumă. Magistratul se uită chiorîș la noi. Spera că sîntem oameni serioși.

Insistăm pe Coldea. Chiar așa de prezent este magul operațional al SRI în acțiunile DNA? ”Pe Coldea l-au văzut zeci de procurori și ofițeri judiciari! El apărea aproape zilnic într-unul din birourile din DNA, care îi fusese pus special la dispoziție”. Asta cînd? ”Pînă să înceapă scandalul cu Udrea, din ianuarie. Acum a mai rărit-o”.

Sîntem circumspecți și judecătorul simte. ”Dar voi, ca ziariști, cum vă explicați ritmul dosarelor DNA? Sînt, totuși, doar 70 de procurori DNA în toată țara. Nu vă e clar că unele dosare vin cu analiza SRI? În mod normal, SRI oferă informații, nu face liniile de gîndire ale urmăririi penale”, întreabă el. Am schimbat rolurile. El întreabă, noi tăcem.

Dosare congelate, semipreparate de SRI și încălzite, ca pizza la microunde, de către DNA?

Dă din mînă, adică e treaba noastră dacă nu credem.

Magistratul spune că ”Binomul DNA – SRI este o erezie juridică!”. Îi arătăm ecranul televizorului, pe care se înlănțuie chinul de la votul din Senat de ridicare a imunității pentru Șova. Vâlcov cel puțin e demn, cere vot pentru arestare. ”Nu e normal că parlamentarii vor superimunitate. Dar iar amestecați lucrurile! Nimeni nu discută nevoia luptei anticorupție! În materie de corupție, întrebare nu e de ce, ci cum”, apasă judecătorul.

E genul de om care nu are o problemă să înoate împotriva curentului general. Ne roagă doar să nu-i publicăm numele. Nu încă.

”În ciuda opiniei generale, SRI nu are atribuții legale în materie de lupt anticorupție. Nu le are precizate prin lege, iar argumentul că i le-a delegat Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu funcționează! CSAT nu face legi”, spune el.

De fapt, ce vă deranjează, domnule înalt și mîhnit judecător? ”Mă irită că societatea ajunge să elogieze uneori o atitudine milițenească”.

Și continuă: ”Iar voi, ziariștii, mai ales cei care ați scris de ani de zile despre cazurile de corupție, aveți datoria să relatați toate curentele de gîndire din justiție. Ar fi culmea să vă acuze pe voi cineva că sînteți, brusc, de partea corupților. Pentru că, în rest, de teama SRI, foarte puțini oameni din sistem sînt liberi și au curaj să vorbească”.

Un alt judecător cu funcție importantă susține că ”DNA a început să facă inovații juridice. Indiferent cît de spectaculoase par acum arestările, să vedem cum se vor decide în instanță cazurile”. Discutăm off the record despre mai multe cazuri celebre din ultima vreme. ”În România nu s-a aflat încă, dar la CEDO s-a acceptat spre judecare unele spețe. Nu înseamnă că s-a dat vreo decizie, dar cum CEDO acceptă extrem de puține cazuri, hai să vedem urmarea!”, ni se spune.

Nu doar judecătorii, ci și avocații nu se simt în largul lor. Unii dintre ei, cum e cazul lui Marius Striblea, apărătorul Elenei Udrea, atacă frontal sistemul. ”Există influențe extrajudiciare”, susține el pe televizoare. Adevărul e că nici nu mai are loc de întors. Nu i-au mai rămas la dispoziție varianta unei apărări reverențioase, de vreme ce clienta lui a împușcat pînă și pianistul. Elena Udrea a numit din start propriile cazuri drept ”dosare fabricate de Kovesi și Coldea”.

Dar oare nu are un stat obligația de a proteja libertățile fiecărui cetățean al său, inclusiv ale celor ca Udrea, care nu cred în sistemul de justiție?! Avocații acuză popularizarea ideii primitive că apărătorii marilor inculpați ar fi, de fapt, ”avocații corupției”. Asta în condițiile în care orice om are dreptul la cea mai bună apărare.

Există, inclusiv în DNA, un curent de gîndire care dezaprobă acțiunile în forță. Nu că ar ține cu marii corupți ci, tocmai, pentru că le consideră încărcate de riscul ca marii corupți să scape în procesele pe fond. Toată lumea știe cît s-a furat, problema e să dovedești convingător, nu să bagi mizeria spaimei în oameni. O fi telegenic, dar nu e și eficient, cred unii procurori.

”Cazul Gala Bute e cel mai bun exemplu de forțaj. Acest dosar nu fusese pregătit ca un spectacol”, spune un om din sediul de cristal din Știrbei Vodă. Informația este confirmată de altă sursă de încredere, pe care Gazeta a mai folosit-o, și care s-a arătat mirată ”de adăugirea unor capete de acuzare”. Unele voci descriu chiar tablouri suprarealiste, în care ”Kovesi țipă în birou cînd un dosar nu merge așa cum crede ea că e bine”.

”Din cauza responsabilității și a presiunii, e adevărat, enorme, șefa DNA Laura Kovesi  alterenează stările de spirit cu o viteză care o face greu de anticipat de către colaboratori. Cînd e optimistă și calmă, cînd e apăsată și tună! La interval de cîteva minute, devine un alt om”
Sursă a Gazetei

În Gala Bute, și acum e senzația ziariștilor, nu relatarea unei surse, pare că cineva experimentat folosește brandul pentru a grupa în jurul pivotului de notorietate mai multe acuze împotriva Elenei Udrea. Uite cum la abuzul în serviciu s-au adăugat acuzațiile de luare de mită! Nu doar cele care aveau legătură cu banii plimbați spre Rudel Obreja. Ci și altele.

Probabil că nu DNA, ci SRI e specializat în genul acesta de gîndire strategică.

Faci un sondaj de opinie. Sesizezi notorietatea faptelor din Gala Bute. Nivelul de credibilitate al mărcii ”nereguli în Gala Bute” este ridicat. Și atunci te folosești de asta ca s-o îngropi pe Udrea pe care tu, DNA, SRI, patrioții, elfii și calul alb al lui Gandalf, o consideră unul dintre capetele mafiei dincolo de cer și de partide.

De altfel, am revenit la fapte, informații ale ziarului susțin că dosarul Gala Bute va fi trimis curînd în instanță. Dacă nu poate fi încheiată suficient de repede, partea cu postacii plătiți din banii de șpagă va fi disjunsă în alt dosar.

Revenim la planul general. Întrebarea eternă a unei nații crescute cu mitul firmanului: ambasada SUA ce zice? Știe foarte bine. ”Ambasada SUA are un proiect care i-a condus pe teren, în România reală. Au văzut la tribunalele din provincie, au discutat cu mulți oameni din justiție, cunosc starea reală a lucrurilor”, spune o voce din zona ONG-urilor.

Teoretic, nu-i încîntă duetul DNA-SRI. Dar, de fapt, l-au trimis pe șeful FBI la București, să contrasemneze simbolic rămînerea lui Coldea în funcția de Wyatt Earp. Îl întrebăm pe judecător dacă americanii știu că adjunctul șefului SRI se poartă texan? Magistratul ne conduce afară. Cînd închide ușa, pare că o face de două ori. Sîntem tabloidali fără speranță!

Dar, dacă vă simțiți atît de oropsiți în profesie, de ce nu spuneți nimic public?, îi zicem unui alt avocat. Tipul rîde precum Marin Moraru în Tache, Ianche și Cadîr. ”Cîți clienți credeți că mi-ar mai deschide ușa prăvăliei dacă s-ar afla că sînt ostil sistemului?”.

Ultima oră la televiziuni. Prin votul colegilor săi, Șova scapă de arestare. Hai că nu se lasă nici Sauron! Pesedistul le strînge mîna om cu om celor din echipă, ca la Premiile Oscar.

Vai de cei care locuiesc Pămîntul de Mijloc!

Comentarii (114)Adaugă comentariu

Ramon  •  28 martie 2015, 11:29

@ MMA: diferă mult sentința de arest la domiciliu a lui Valcov față de averea cu care ni se iau ochii, numărul de tablouri crește pe zi ce trece, in timp ce omul nu stă la răcoare. DE asemeni, nu vedem cu ce acte se justifică că acele tablouri ar fi ale lui Vâlcov, mai ales ca totul crește după nearestarea lui. Ceva este minciună, dar puțin ne încălzește, oricum.
De acord cu tine că toată mafia trebuie inlăturată, dar oare cine vine ? Sova, Udrea, Ponta, Gorghiu sunt din noile generații, deja imaginile lor se îmbîcsesc.
La anul avem drept de vot, nu stim pe cine, nu-i cunoastem, iar industria de prostire va lucra puternic. Deocamdată ne spun de ce trebuie ăștia să plece, iar toate funcțiile de conducere sunt tixite cu pile.

gigelos  •  28 martie 2015, 12:39

O fi Catalin, ai dreptate , dar nici noi nu suntem Norvegia .De fapt noi cautam absolutul , sunt amendat ca nu selectez gunoiul la firma si 50% locuinte cu WC in fundul curtii si deversam rahatul in lacuri .Cum credeti ca acesti procurori ies la bataie fara a avea protectie SRI , au familie , copii , ii duc la scoala . Daca nu s-ar simti protejati( chiar daca probabil colaborarea e cam prea stransa ) ma indoiesc ca ar avea curaj sa iasa la bataie cu ex Niro…Eu unul m-as gandi mult

Silviu Grig  •  28 martie 2015, 13:54

Domnule Tolontan,ma bucur ca,in sfarsit,deveniti realist…Stiu ca v-ati bucurat uneori cand ati primit informatii”bune”pentru UNELE din anchetele ziarului…uneori suntem folositi fara voia noastra,oare ne putem opune?Sper sa fiti cat mai putin manipulat,spre binele nostru,al tuturor…Candva v-am reprosat ca sunteti entuziast ca primiti informatii doar despre unele anchete,iar despre altele nu si nu va puneti intrebarea,de ce…e bine si acum…apropos si terenul din Herastrau are legatura cu sportul…

Medina  •  28 martie 2015, 15:17

Biblia despre justitie : ”Cand te vei duce la judecatorie sa te impaci cu hotul ca- de nu- hotul te va da pe mana judecatorului si judecatorul te va inchide ”
Emil Cioran despre justitie :” La inceput a aparut judecatorul care si-a incatusat adversarii .Apoi a aparut si infractorul . Justitia a dat NUP incat a crescut numarul infractorilor . A trebuit o justitie puternica , institutionalizata.Relatia dintre judecator si infractor se numeste -Simbioza ”

teo  •  28 martie 2015, 17:51

Adevarata erezie este modul de lucru a justitiei cu politicul de pana acum.Daca sunt descoperiti nu le mai cade bine.Sa asuporte rigorile legii, si sa isi vada de treaba cinstit, fara cumetrii, si directive de partid.

capone  •  28 martie 2015, 19:26

Tot ceea ce se intampla acum in tara noastra nu e in regula. Nu e normal ceea ce vedem la televizor. DNA care pune catuse in prime time si parlamentari care se dau cu mir pentru ca Dumnezeu sa-i apere de bau-bau DNA.

vasglo  •  28 martie 2015, 19:43

#104_Medina

Sefu’, matale esti om om serios, sau dai cu „mus.chii” in fasole, ca tot suntem in Postu’ Pastelui??!!! Unde zice Biblia asa ceva??!Biblia zice sa-l ierti pe pacatos, ca nu stie ce face, altceva nu zice!!…

Petre  •  28 martie 2015, 20:02

Am sa repet la nesfarsit convingerea mea. Daca „cazul Topliceanu” , precum si povestea cu geanta cu 900.000 EURO, este o facatura, trebuie sa repet iara: Cand am comparat „cazul Udrea” cu „cazul Dreyfus” am primit unele reprosuri, mai mult decat ironice. Dar asa cum incep sa evolueze evenimentele, incep sa capat increderea ca nu am gresit. Pe mine m-a ghidat intuitia. Acum astept ca unul din cei ce sunt mai informati ca mine sa preia rolul lui Emil Zola, si sa scrie un nou „J’acuse”. Viitorul va arata daca apare acest nou „Zola” ! iar eu, daca am fost inspirat sa nu !
P.S. Cazul Dreyfus este adesea considerat simbolul modern și universal al
nedreptății, în numele „interesului Statului”, și rămâne unul dintre cele mai marcante exemple de eroare judiciară reparată cu dificultate, in care, rol major a fost jucat de presa și de opinia publică.
Sa ne aducem aminte ca celebrul „caz Dreyfuss” a fost generat tot de serviciile secrete. Acest caz a demonstrat, daca mai era cazul, ca „minciuna are picioare scurte”. Eu am senzatia ca Udrea isi va putea demonstra nevinovatia ! Evident ca va suferi arestarea, asa a fost si in „cazul Dreyfuss”. Nu odata istoria a demonstrat ca adevarul se obtine uneori cu sacrificii. Acum astept sa ma certate “alti deontologi”. ! Fiti tare D-na Elena, soarta va ales sa fiti in prima linie a frontului de lupta impotriva
fotrtelor retrograde care cuprind fii si nepotii kominternistilor si a comunistilor ceausisiti. Se constata, a cata oara, ca aceste forte retrograde actioneaza concertat ! Dacă o idee profund benefică cuprinde masele de oameni, ea generează atunci o undă colosală de energie pozitivă care poate fi însăşi cheia transformării acestui popor. Kominternistii si bolsevicii, acţionează extrem de virulent şi cu maximă îndârjire prin mass-media (pe care o au de regula, sub control ) atunci când unii oameni sau grupări fac cunoscute lumii întregi adevărul oripilant despre acţiunile şi intrigile lor. Norocul nostru este ca justitia incepe sa lucreze, cu magistrati tineri integri ! Eu raman optimist !
28.02.2015. Cum s-a transportat 900.000 EURO, in biroul Elenei Udrea ?
Dar portarii nu te intreaba, ce ai in geanta ? Chiar se bucura de asa o imunitate soferii de ministru ? Eu stiu ca in orice minister exista o supraveghere reciproca a tuturor de catre toti ! Este o reteta veche, si cu rezultate sigure ! Asa ceva ar fi transpirat precis ! Chiar toate cele 7 sau 8 servicii care sunt sigur ca se suravegheaza reciproc au clacat in perioada ministeriatului Elenei Udrea ? Avea prea multi „prieteni” care sa fie scapata din ochi ! Ar fi prea de tot ! Nu a scapat ea la Paris, si a scapat la Bucuresti ? Este absurd pentru mintea mea !

paul S  •  28 martie 2015, 21:42

Simona Halep, aproape de o decizie radicală: „Este foarte greu”

Cum ti se pare titlul asta, de pe GSP.ro?
Ar fi frumos sa nu cadeti, ca site, in capcana click-urilor jegoase.
E lipsa de respect pentru cititori.
Si e intristator.

Gorge  •  29 martie 2015, 4:46

Catalin, ce se intampla in romania acum e o minune, care speram sa nu tina 3 luni si 3 zile.
Nu stiu ce se ascunde in spatele DNA, dar functioneaza de minune aceasta colaborare cu SRI, si n-as opri-o pentru nimic in lume.
Ce se intampla acum in romania este sansa unei generatii, o sansa pe care, noi cei maturizati dupa anii revolutiei, nu mai credeam in ea. Probabil judecatorul intervievat de tine facea parte din sistem, si asteapta cu frica sa-i vina randul la o pereche de bratari. Sa speram ca o sa le vina randul la toti, mi-as dori sa-l intalnesc pe eroul Coldea si sa-i strang mana, oamenii astia fac o treaba minunata.

dan  •  29 martie 2015, 11:14

fiind o tara de experiente,sant curios ce va mai aparea alegerile sant hotarate de americani si nemti,legile se fac din exterior in interesul marilor firme procurorii sant agenti sriiar judecatorii judeca la ordinul sri pacat de tara asta unde a ajuns

Colegii lui Plesita  •  29 martie 2015, 12:58

1. Sigur ca multe dosare vin semipreparate; se vede din calitatea „probelor”. Ce credeti ca stiu sa faca ofiterii formati de colegii lui Plesita? In afara de politie politica? Adica interceptare, filaj, o digestie la ordin si regurgitarea la bratul penal. Probe? Delatiuni. Asa au invatat de la mentori, totodata comandanti; in anii ’50-’80, cand au invatat meserie formatorii lor, era baza si era suficient. A, ar trebui sa probeze ca intr-un stat de drept? Pai, cum spuneti, o sa vedem in instanta, daca da ori ba. Adica daca stat de drept da ori ba.
2. O mare iluzie publica este ca de la un sistem alterat si neperformant in toate elementele sale, acum, ca s-a dat drumul la anchete si a venit un german la conducere, s-a schimbat totul. Ce gluma! SRI e acelasi stat in stat care nu justifica nimic: buget (enorm pt. o tara in care colcaie spitalele de gandaci), personal (enorm pt. o tara unde 1/2 din copiii de la tara traiesc sub nivelul saraciei), legalitate (adica nu mai au ofiteri in justitie? sau cine verifica daca toate interceptarile sunt autorizate cf. legii de ex? etc.). Fosta securitate e doar usor adaptata la timpurile noi. O dovada: 1/2 din presa nu publica acest comentariu.

Abu Issa  •  29 martie 2015, 22:29

Prin clasare dosarului Pescariu & Florica DNA a ajuns sa spele banii murdari, care au ramas in posesia acestora. Cum confiscarea banilor nu se poate face decat in urma unei hotarari judecatoresti, care demonstreaza implicarea si vinovatia acelor doi hoti, atunci nu li se vor lua nici macar banii inapoi. DNA cel mai bun inalbitor de bani murdari. In ce hal a ajuns Romania lui Coldea !

Virginia Woolf  •  30 martie 2015, 13:05

Cui ii este frica de justitie ? Urmarind articolele din blogul dvs. am remarcat cu oarecare umor trecerea de la un entuziasm debordant la adresa justitiei in cazurile Ridzi si Udrea, la o scadere in progresie aritmetica a entuziasmului fata de aceeasi justitie cind au inceput sa cada capete din alta tabara. Udrea si Ridzi sint acolo unde e locul. Adica la puscarie. Si parlamentul si-a facut datoria. Ei dar in cazuri (si asta n-o zic numai eu) mult mai grave tinind cont de sumele de bani furate, acelasi parlament incepe sa aiba un comportament duplicitar si sa ascunda hotii pe dupa urna de vot. Sunteti atit de echidistant dupa cum pretindeti ? Ma tem ca nu, mai ales ca articolele dvs. apar intr-un ziar de sport iar subiectele specifice vad ca le treceti cu vederea ( vezi cazul Dinamo-Lazio, Forza Rossa, etc.). Tacere totala si despre noile cazuri de coruptie ( Sova, Gorghiu, Valcov etc.) din ultimul timp. In schimb apar asa zise destainuiri ale unui judecator, posibil imaginar, despre abuzurile DNA-ului si ale SRI-ului. Din moment ce un individ isi ascunde identitatea el poate afirma orice despre oricine. Este normal ca judecatorii si avocatii sunt ingrijorati, coruptia la nivelul lor este arhicunoscuta. Daca DNA-ul vine cu probe atit de evidente inculpatul nu mai scapa cu nici o spaga. Poate ar trebui sa va revizuiti putin atitudinea (pe ici pe colo in partile esentiale-cum bine zicea nenea Iancu), pentru ca DNA-ul conduce detasat fata de judecatori in sondajele opiniei publice si este singura noastra sansa de a-i vedea in spatele gratiilor pe banditii care ne jefuiesc fara nici un fel de rusine, indiferent de partidul din care fac parte.

Comentează