Copos: „Merit să fiu liber, sînt printre puținii care au achitat prejudiciul!”

Copos va fi eliberat condiţionat. Cum au arătat pledoariile de azi de la Tribunalul București

marți, 7 aprilie 2015, 12:46

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ziua libertății sau a amînării pentru fostul patron rapidist.

În fața instanței, avocatul Ion Cazacu a recunoscut că ”sînt prieten cu George Copos și pun pasiune în pledoaria mea. Nu e normal ca judecătorul de la fond să-l persifleze!”.

Cazacu se referă la faptul că judecătorul din prima instanță a respins eliberarea condiționată prin exprimări dure. Magistratul remarcase că, inclusiv în fața Curții, Copos susținea că el n-a făcut nimic rău și că, fiind un om de afaceri român, inteligența se prezumă ca infracțiune. Prin urmare, judecătorul a respins eliberarea condiționată, motivînd că omul de afaceri nu a înțeles de ce a fost condamnat.

Cazacu a repetat azi în fața instanței că fostul patron al Rapidului are peste 60 de ani și și-a ispășit fracția de o treime din pedeapsă. Copos fusese prima oară condamnat pe 4 martie 2014, în Dosarul Transferurilor. Mai apoi, a primit o altă pedeapsă și în Dosarul Loteria.

”Deși apărarea încearcă să nege trecutul infracțional, știm că pedeapsa finală e rezultatul contopirii a trei pedepse. El a fost condamnat în două dosare și e în curs de cercetare în alt dosar”, a ripostat procurorul.

Acuzarea a amintit că ”infracțiunile au fost săvîrșite într-o perioadă foarte lungă de timp, din 1995  și pînă în 2005. Calitatea vieții fiecărui cetățean a fost afectată”, moment în care avocatul apărării a punctat: ”Trebuie să contrazic patetismul procurorului privind calitatea vieții noastre, a tuturor”.

În acel moment a intervenit judecătorul, care i-a spus avocatului Cazacu: ”Nu e în regulă să vă referiți la patetismul procurorului, de vreme ce dumneavoastră singur ați spus că puneți pasiune în apărarea prietenului”.

Cazacu a replicat că nu-l ia peste picior pe procuror, ”pe care-l apreciez enorm”, dar că ”George Copos a arătat stăruință în muncă în închisoare și că, dacă nu ținem cont de asta, atunci ce mesaj vom trimite noi celor din societate: că nu contează cum te comporți în închisoare?!”.

Apărătorul a adăugat că George Copos a acumulat credite de bună purtare pe care le putea consuma mergînd acasă, dar că nu a făcut acest lucru. În schimb, printre alte lucruri, deținutul Copos a participat la ”5 activități de redactare de revistă și la 8 activități moral-religioase”. Conform Știripesurse.ro, cărțile scrise de Copos au fost: „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, ”Tășnadul medieval”, ”Turismul european durabil”, ”Turismul vector de interculturalitate” și ”Franciza versus managementul în industria hotelieră”.

400 de zile de închisoare efective a împlinit astăzi George Copos

La cele 400 de zile, avocatul său a spus că se adaugă 150 de zile pentru cele 5 cărți scrise, 68 de zile la atelierul de tîmplărie. Rezultă un total de 610 zile.

”Am avut atitudine ireproșabilă în închisoare”, și-a început Copos cuvîntul. ”Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova, și la Jilava, am scris lucrări științifice pe teme care nu au fost abordate de specialiști și care au fost apreciate de profesori”. În sprijinul cererii sale de eliberare, Copos a adus o caracterizare eliberată chiar ieri de coducerea penitenciarului.

1.481 de zile de închisoare a fost pedeapsa lui George Copos

Copos a insistat pe faptul că a plătit prejudiciile și în cazul Loteria, și în Dosarul Transferurilor: ”Am dovedit îndreptarea mea prin plata daunelor civile, am făcut-o imediat dupa condamnare, sînt poate printre puținii condamnați care au făcut asta. Mi-am dus cu demnitate pedeapsa”.

Instanța a rămas în pronunțare și, la ora 15:55, a dat sentinţa: George Copos va fi eliberat condiţionat.

 

 

Comentarii (37)Adaugă comentariu

luciann  •  7 aprilie 2015, 13:52

Imi dau lacrimile!:)))

gabi  •  7 aprilie 2015, 14:01

cred ca voi astia de la gsp sunte-ti tare mandri ca ati schimbat site-ul.pentru mine este un talmes balmes.inainte pe stanga erau editorialele ,pe centru sport ,pe dreapta din alte ziare. inainte era mai simplu sa ajungi unde vroiai….acum ti-e si lehamite sa mai intri pe gsp.sper ca pe sport.ro sa nu se schimbe si sa ramana asa

dci  •  7 aprilie 2015, 14:05

El și ceilalți merită să nu fie eliberați fiindcă ei și alții ca ei au prădat țara și mai ales au influentat nivelul de trai. Ce garanție avem că iertandu-i astfel vor fii corecți cu societatea? Văd ca din spatele gratiilor toți sunt „ca noi”.

Daniel  •  7 aprilie 2015, 14:08

Justitia a dispus inchiderea lui si tot justitia o sa-l elibereze ,asa trebuie sa functioneze justitia intr-un stat de drept.Daca omul indeplineste conditiile de eliberare conditionata ,trebuie sa fie liber.

Cristi  •  7 aprilie 2015, 14:16

Eu cred ca ar trebui eliberat, si-a ispasit o parte din pedeapsa, ideal este sa-i confiste macar o parte din avere, ceea ce ar insemna mai mult pentru stat, decat sa cheltuiesti bani inutil cu el tinandu-l inchis. Retineti ca nu neg ca a gresit. O zi buna.

AndreiDinGalati  •  7 aprilie 2015, 14:20

”Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova și la Jilava”
pai la cat se plateste ziua de munca in inchisoare cred ca a facut un sacrificiu enorm. daca se platea cu vreo 10.000 euro pe zi oare ar mai fi fost asa generos , cunoscand avaritia personajului?

Ion Ionescu  •  7 aprilie 2015, 14:22

Sa stea acolo pan il ia PREOTUL ! Cine fura, sa faca si inchisoare ! I s-a confiscat averea? Iese tot pe sutele de milioane de euro pe care le are in banci ? Si atunci ce facem cu bugetul ? Cand iese el sau ceilalti hoti, daca nu li s-au confiscat averile , de UNDE SA MAI FURE ?

Copos: ”Merit să fiu liber. Sunt printre puținii care au achitat prejudiciul!” | România curată  •  7 aprilie 2015, 14:23

[…] Citește mai multe amănunte despre pledoariile avocatului lui Copos și ale procurorului pe Tolo.ro… […]

yaruk  •  7 aprilie 2015, 14:54

Acum vad ca a scris si lucrari stiintifice ipochimenul !
O fi abordat domenii noi de genul ,, cum sa furi si sa scapi” sau ,, pe cine n-am mituit? ”
10 luni e cam putin, totusi , cunosc pe cineva care a facut 10 luni pentru ca a fost prins baut la volan , venea de la nunta omul.

Miki Maus  •  7 aprilie 2015, 17:14

Ce fel de parlamentari or fi ăia care au prevăzut că dacă scrii cărţi în puşcărie trebuie să ţi se reducă pedeapsa??
Nişte parlamentari foarte foarte prevăzători. Români…

Crimson Veritas  •  7 aprilie 2015, 17:40

Voi nu o sa intelegeti niciodata ca inchisoarea nu este … ‘a mean to an end’ … fiind de ideologie politieneasca, securista, basista! Este o simpla abatere de la regulile stabilite de societate (multe ditre ele chiar aberante) indeajuns de grava sa treaca de criterile contraventiei … si sa fie considerata infractiune, de catre o instanta judecatoreasca! Nu exista persoana pe lumea asta care de cand devin majora si pana moare, sa nu fi comis infractiuni … in facto … statistica vorbeste ca 95% din infractiunile comise de subiectii de drept, nu ajung niciodata … nici in atentia parchetelor … si 99% nu ajung pe rolul instanbtelor! Cei 1% care ajung sa fie condamnati sa sa ispasesca o pedeapsa privativa de libertate … o data ce o fac … sunt oameni liberi, si se bucura de fiecare drept si libertate ca si ceilalti cetateni! Societatea moderna … nu mai sufera de stigmele evului mediu … va recomand in acest sens si opera literara si artistica … Les Miserables! Inchisoarea … in ideologile moderne de drept si justitie sociala … nu este considerata ca o pedeapsa: ci are 2 componente prevalente: un mijloc de reeducare si un spatiu de izolare (in special pentru acei indivizi care se considera ca … constituie un pericol public … avand in vedere natura infractiunilor savarsite)! Deci … ce nu inteleg basistii … este ca inchisoarea nu este un scop in sine (a mean to an end cum zic americanii)!

Sunt de acord … ca legislatia penala … trebuie sa puna accent pe recuperarea prejudiciului (acolo unde este posibil, la infractiunile financiare … pentru ca la restul, prejudiciul este imposibil de recuperat) … si nu pe PRIVAREA DE LIBERTATE, ca si scop principal al anchetei judiciare … circuri mediatice cu arestari preventive, fara nici o valoare JURIDICA … sau pledoariile ‘patateice’ ale procurorilor … si folosirea tuturor procedurilor din dotare … pentru a impiedica … eliberarea conditionata … acolo unde doar vorbim de prejudicii si infractiuni finaciara, si nu cele comise cu violenta! Este deci nevoie de o schimbare legislativa … dar si de optica a procurorului de carera din Romania! Dar ca sa schimbi optica, intai trebuie sa schimbi legea!

calinescu  •  7 aprilie 2015, 17:47

SINGURUL ARISTOCRAT DIN FOTBALUL ROMANESC A FOST CU SIGURANTZA O VICTIMA A FAMIGLIEI DAR SI A LUI BASESCU ….!!!!
PACAT PENTRU EL DEOARECE ERA O PREZENTZA AGREABILA IN LIGA I …..!!!!
BINEINTELES STERGAND COLABORARILE CU CRACIUNESCU SI DINU VAMA CAND SI EL COTIZA LA COOPERATIVA ….!!!

mihai  •  7 aprilie 2015, 17:52

O rusine. Ce carti a putut sa scrie Copos la parnaie? O rusine ca justitia tine cont de asa ceva atunci cand elibereaza conditionat un penal care a furat. Rusine

Edward.  •  7 aprilie 2015, 18:07

Va merge la baza Pro Rapid si o sa frece toti jucatorii in chelie pentru a le purta noroc in salvarea de la retrogradare.

Diana  •  7 aprilie 2015, 19:18

Oamenii, care au comis infractiuni si si-au ispasit pedeapasa au dreptul sa se bucure iar de libertate. In cazul lui copos, ca si al altora, ei au fost prinsi cu prea putin fata de ce au facut: si-au batut joc de intreaga societate. Un amarat care da cu o dacie peste o baba pe zebra, chiar si baut, nu mai scapa in veci de la inchisoare.

Alde copos a subminat toata societatea, chiar daca nu a omorat efectiv cu mana lui pe careva, prin tot ce a facut e mult mai grav.

Faptul ca fost inchis a fost o mare victorie a justitiei din ro.

Faptul ca iese, si ramane putred de bogat, si incepe iar sa ne dea lectii de morala, patriotism, cum se fac afaceri, yachting, dar absolut orice, e o mare rusine pt toata societatea romaneasca.

LEFTER POPESCU  •  7 aprilie 2015, 19:20

Cu eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase , avand doua condamnari (fiind recidivist), s-a creat un precedent care a fost consolidat zilele trecute de judecatorii ai caror judecatori, mai „inimosi din fire” ,care nu au dat doi bani pe deciziile ICCJ , CONDAMNARI DATE dupa lupte si tergiversari continuee, l-au eliberat conditionat , PE UN ALT PERICULOS INFRACTOR, pentru buna purtare ( imi vine sa rad afland asta), pe George Becali , un alt recidivist (cu doua condamnari) . De aceea eliberarea lui George Copos pare fireasca iar acum ma gandesc ca vor urma alti si alti mari infractori ,umilindu-ne constiinta si sufletul.

donmike  •  7 aprilie 2015, 19:20

Ai greșit platești, ai restituit (parte din prejudiciu) nu parte i-ai cu varf si indesat toti maharii din fotbal senatori ,parlamentari ,confiscate averile,nu intri stai 10 luni si hai dilaila iar cu iahturi ,crisme prin America etc.etc se cunosc ei .A furat da-i 20 ani nu 2/3 ani sa faca atunci macar un 12/13 ani de bulau iai si banuții sa vada dupa ce iese cum se traieste fara banuți,,

cata  •  7 aprilie 2015, 19:58

In Romania merge asa, daca furi si ai ghinionul sa fii prins, platesti prejudiciul (asta daca nu l-ai ascuns ), scrii o carte si scapi repede.
Mai oameni buni, noi chiar suntem nebuni, toti analfabetii scriu carti in inchisoare ?

Broscuţa Oac  •  7 aprilie 2015, 20:04

În România dacă dai înapoi ce ai furat, e totul OK şi ”meriţi să fii liber”.
Lecţia de justiţie Ponta-Utecilă: Furaţi fără grijă, în cel mai rău caz pierdeţi prada.

dac.impielitzat  •  7 aprilie 2015, 20:05

Tolo, spune-i tu ca daca-i spun io nu ma baga-n seama.

„E păcat că am făcut închisoare avînd în vedere că am creat multe locuri de muncă și am adus foarte mulți bani acestei țări”

astfel de declaratii sunt novice. pur nocive. nu e ok sa furi si sa te scuzi dupa aia ca ai creat locuri de munca. nu e ok! astfel de declaratii sunt de-a dreptul otravitoare pentru noi. sa taca naibii din gura.

cr  •  7 aprilie 2015, 20:11

stau si ma întreb cata minte aveți de v-ati pus pozele in chenar negru….

ciombe  •  7 aprilie 2015, 21:50

Zi-ne de gala Bute, ce o aburesti cu Copos! Asta n-a furat, ci doar s-a autofinantat!
Udrea a devalizat satul roman! Zi adevarul cu gala Bute!

Venom  •  7 aprilie 2015, 22:57

Nu ma descurc cu site-ul. Desi am un pogon de monitor, e obositor sa citesc orice e mai mare de o stire. Si nu-mi place nici sa mi se sugereze galben pe text unde sa ma uit.

Alin  •  7 aprilie 2015, 23:40

Domnule Tolontan e destul de neinspirata modificarea site-ului.Sa nu mai zic de poza aia in alb si negru a dumneavoastra de zici ca ati trecut in nefiinta.Vrem vechiul site inapoi.

Mario  •  8 aprilie 2015, 0:24

Daca Gigi a meritat sa fie liber, de ce nu si Copos! saracu’ nici macar nu s-a dus sa lucreze la Hagy Academy, ca de’ daca nu este relatii, asa imi place sa fiu departe de tara si sa ma amuz de atata” prostie” din partea legilor roamanesti si nu numai.
Romania este unica in lume, nici macar nu trebuie sa ne schimbam, sa fim „nemti” cum mai zic unii, e bine asa cum suntem, e bine rau de tot.

radu  •  8 aprilie 2015, 7:20

Daca a furat 1M euro, din care si-a facut afaceri de 10M, el acum restitue prejudiciul 1M plus dobanda. Tot ramanu cu aproximativ 10M. Deci tot iese pe plus. Nu mi se pare normal. Si nu inteleg in cazul acesta de ce nu isi achita toti prejudiciul, ca si asa raman cu destul.

Revista presei sportive din 8 aprilie 2015 | ActiveNews  •  8 aprilie 2015, 7:41

[…] * Fostul patron al Rapidului, George Copos, a fost eliberat condiționat din închisoare, marți, având 60 de ani și o treime din pedeapsă ispășită, subiect tratat într-un editorial de către Cătălin Tolontan și Mirela Neagu. […]

florin  •  8 aprilie 2015, 9:23

Un Copos mai „intelectual”? Cum poate sa fie atat de ipocrit ?
Dupa jaful pe care l-a comis mai are si tupeul sa spuna ca a citit si scris carti ?
Ce a citit sau scris cand el folososeste in 3 propozitii pleonasmul ” enorm de mult ” ? Halal de intelectual ! Cred ca el n-a inteles de ce a fost la beci…

Alex  •  8 aprilie 2015, 10:10

Buna ziua domnule Tolontan,
Felicitari pentru articolele scrise si pentru investigatiile pe care le-ai desfasurat.
Totusi, pacat ca dupa atata munca depusa si atata stres si presiune, intr-un fel vi se rade in fata prin eliberarea acestor „paraziti”. Cand am vazut condamnarile am sperat ca ceva se poate schimba in tara asta dar acum dupa un an aproape imi dau seama ca totul e la fel, mai mult o percep ca pe o comedie. Cu Borcea facand orgii prin puscarii, dar in timpul liber scriind carti si lucrand la tamplarie, cu GIGI scriind carti una dupa alta dar el nu e in stare sa scrie 3 cuvinte pe o cerere simpla, Copos a scris 5 carti ( va multumesc ca l-ati eliberat daca mai statea un an deja era propus ca scriitor national sau pentru premiul nobel pentru literatura), si mai urmeaza si alti „talentati” sa fie eliberati.
Multumim pentru efortul depus in investigatii, dumneavoastra si colegilor dumneavoastra si multumim ca ne-ati facut sa credem ca se poate… Dar singurul poate care il vom descoperii din aceste condamnari va fi „poate” un nou Eminescu sau „poate” un nou Brancusi. 🙂

Merita oare, detinutul Copos, sa fie eliberat conditionat? | Cristian Enache's Blog – "Orice om are o opinie, putini aleg sa si-o impartaseasca cu ceilalti."  •  8 aprilie 2015, 11:06

[…] https://www.tolo.ro/2015/04/07/copos-merit-sa-fiu-liber-sint-printre-putinii-care-au-achitat-prejudic… […]

Mihai  •  8 aprilie 2015, 11:16

conform logicii nesimtitilor astora…daca furi si esti prins e de ajuns sa dai banii inapoi si trebuie sa fii lasat liber. Corect. Mai plagiezi niste carti si esti gata rezolvat. Ma mir ca nu fac cumva socotelile ca tot statul sa ii despagubeasca pentru neplacerile cauzate.

Leo  •  8 aprilie 2015, 13:44

E perfect! Tocmai am aflat că George Copos ar fi plagiat cel puţin una dintre lucrări, al cărei tiraj l-a cumpărat integral din librărie – probabil prin interpuşi sugeraţi de domnul avocat Cazacu. Eu cred că în atare situaţie, Copos îşi va relua modul de a face afaceri. Dacă se confirmă şi va fi un reclamant – am înţeles că deja există, un anumit domn Parfene – să vedem pe unde scoate cămaşa comisia care l-a eliberat.

Cristian  •  8 aprilie 2015, 16:50

Eliberarea conditionata nu ar trebui sa se faca daca individul nu si-a recunoscut, clar, VINA.
iNDIFERENT CAT DE BINE SA COMPORTAT IN INCHISOARE.

Leana  •  9 aprilie 2015, 1:32

utc-istul umbla cu smecherii si la bulau
nu si-a recunoscut vina, de ce a fost eliberat?
cu infractiunile lui in America facea lejer 15 ani de bulau
puscariasule!

Vogoride  •  9 aprilie 2015, 19:40

Guvernele , justitia si acesti tradatori/pradatori de tara isi bat joc de noi .
Nu trebuie sa ne lasam pana nu se incep anchetele pentru banii si valorile tarii furate , urmate de arestarea raufacatorilor de neam si confiscarea banilor si bunurilor din tara si strainatate .
Abia atunci se va simti outina indreptare a tarii si a celor care sufera din munca cinstita .

rsss  •  11 aprilie 2015, 16:02

luciann, mie îmi vine greață ca să citez un ”clasic în viață„

crackmania  •  11 aprilie 2015, 17:32

cops really deserve to be free

Comentează