Editura: „Copos și-a plătit singur cartea, noi am vrut doar să-l ajutăm pe autor, n-am făcut nici o ilegalitate”

Cătălin Parfene, fost colaborator al gsp și acum angajat al FRF, a remarcat asemănări între tema și titlul lucrării sale de diplomă și una dintre cărțile care i-au adus eliberarea lui George Copos

miercuri, 8 aprilie 2015, 1:09

Editura Niculescu are sediul undeva înspre Regie. În podul bine luminat, oamenii sînt abătuți.

Unul dintre directori acceptă să discute oficial, dar cu rugămintea de a nu i se publica numele. După ce Gazeta s-a întrebat în ediția de azi de ce George Copos a cumpărat tot tirajul cărții, iar România Liberă a sesizat de dimineață că istoricul Cătălin Parfene se întreabă pe facebook dacă nu cumva Copos i-a plagiat lucrarea de diplomă, cei de la editura Niculescu nu sînt în apele lor.

– Ați văzut ce s-a stîrnit?
– Da, am citit ce ați scris în ziar despre cartea lui George Copos și apoi dezvoltările de pe net.

– Cum a apărut lucrarea?
– ‘’Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” a apărut în regia autorului.

– Asta presupune că a plătit George Copos tot?
– Da.

– Tehnoredactarea, redactarea lucrării și tiparul?
– Da, tot, printr-un contract semnat între autor și editura Niculescu. Autorul a predat lucrarea.

– Cum a predat Copos dacă era în închisoare?
– Printr-un reprezentant legal.

– Ne puteți spune cine este reprezentantul legal?
– Nu, îmi pare rău, este confidențial.

– Tirajul?
– Confidențial și el, dar a fost un tiraj mic. Oricum, noi nu am făcut ceva necorect sau ilegal.

– Și dacă s-ar dovedi că e plagiat așa cum deocamdată se întreabă Cătălin Parfene?
– Responsabilitatea revine autorului, asta tot prin contractul dintre părți. Repet, n-am beneficiat de nimic, pur și simplu am vrut să-l ajutăm pe autor.

– Ați luat niște bani prin contract.
– Da (face un semn ca și cum suma n-ar fi cine știe ce).

– Nu putem cumpăra un exemplar?
– Nu pentru că, prin contract, autorul și-a luat toate exemplarele.

– Copos a trimis un manuscris din închisoare către dumneavoastră?
– Nu vă pot spune, e confidențial. Dar, în general, astăzi se predă o formă digitală. Desigur, ar fi putut să scrie de mînă și cineva să transpună într-un fișier, dar în cazul acesta nu vă pot oferi detaliile.

– Cartea lui George Copos este singura lucrare pe care ați publicat-o pentru un om aflat în închisoare?
– Nu comentez.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Dark Bla  •  8 aprilie 2015, 13:20

Frustrarea il roade pe Tolo…SAU …oare pe el cine il cam plateste pentru articolele astea?!?!?!

ss  •  8 aprilie 2015, 13:22

acelasi Copos!

fotbal  •  8 aprilie 2015, 13:28

asta e jurnalism autentic!
habar n-aveam, f tare!

Granjan  •  8 aprilie 2015, 13:30

Hahaha .. pentru plagiat cam la cât merge darul?

alex91ro  •  8 aprilie 2015, 13:32

Unii dintre noi chiar aveam impresia ca se schimba ceva in Romania, va incapatanati sa ne contraziceti zi de zi cu fiecare articol, dar am o nelamurire de ce astazi? de ce cand stimabilul domn Copos este deja acasa? si nu incerc sa va trag de urechi pe dumneavoastra, dumneavoastra neavand vreo calitate langa procurori. Cei din urma mentionati nu au stiut asta? nu puteau cere cartea pentru a o trimite unei terte parti care sa se ocupe de analiza acesteia?

Cătălin Tolontan  •  8 aprilie 2015, 13:43

Dark Bla: ai dreptate, ma roade frustrarea ca n-am scris si eu o asemenea carte 🙂

Conu’ Aecu  •  8 aprilie 2015, 13:51

Domnul Niculescu de la editura cu acelasi nume a fost coleg la UASCR cu george Copos. Atit. Enjoy information !

Molotov  •  8 aprilie 2015, 13:58

Orice editura are obligatia legala de a trimite 8 exemplare din orice volum scos (pentru care primeste ISBN – si acel volum are ISBN) la Biblioteca Nationala a Romaniei (depozit legal). BNR opreste 3 exemplare (unul este pentru consultare la sala) si trimite alte 5 la biblioteci din tara (Bibl. Academiei, biblioteci universitare din provincie…). Editura Niculescu este o editura serioasa (nu e fantoma), deci sigur s-a achitat de aceasta obligatie, altfel risca sanctiuni grave. E de cautat la Biblioteca Nationala.

Alex  •  8 aprilie 2015, 13:59

alex91ro: cum sa faca ceva procurorii? Ca doar d-aia exista legea asta cu cartile. Sa scape cine trebuie. Crezi ca daca ar incerca sa scrie o carte cineva care nu are asa multi bani, ar putea sa o publice? Nici daca ar fi demna de un Nobel nu ar vedea lumina tiparului (vorbesc de un om din inchisoare, nu unul liber).

lenan  •  8 aprilie 2015, 14:00

eu imi spun ca procurorii aia nu-s copii de „dus cu presul”. daca nu s-a facut nici un caz pe continutul si autenticitatea celor „scrise” de condamnatul respectiv, inseamna ca fie nu s-a putut, fie nu s-a vrut. ce-ar fi explorati voi cele doua piste? poate avem surprize

lenan  •  8 aprilie 2015, 14:07

mai am o „mica” intrebare: cum a dovedit copos ca a scris cartea respectiva, daca nimeni nu o poate gasi? ramine deci intrebarea: nu s-a putut sau nu s-a vrut. tendinta catre al doilea raspuns e mare de tot, enorma chiar…

Jim Brown  •  8 aprilie 2015, 14:11

Asta cu cartile e doar o parodie „Made in Romania” !

claus  •  8 aprilie 2015, 14:17

sper sa nu lasati investigatia in aer. atat editura cat si profesorul, reprezentantii penitenciarului, ai bibliotecii nationale trebuie sa dea rapid un raspuns. e incredibil ce se intampla, iar daca e plagiat, acel profesor ar trebui sanctionat drastic. dincolo de copos si bubele sale, aici se petrec chestii absurde si vedem din nou moralitatea academica ce inseamna

vlad  •  8 aprilie 2015, 14:22

De ce nu l-ati intrebat daca au trimis exemplare la Biblioteca Nationala??? Nu conteaza ca autorul si-a luat cartile, ca editura autorizata sunt obligati sa trimita si la BN. Ma insel eu? nu cred. Si de-aici situatia devine penala si pentru Ed. Niculescu

Alex  •  8 aprilie 2015, 14:25

Personal, cred ca publicarea unei lucrari nu ar trebui sa fie suficient pentru a reduce pedeapsa. O comisie stiintifica ar trebui sa evalueze lucrarea, sa se asigure ca nu este plagiat si sa decida cate zile de parnaie sa se scada din pedeapsa autorului. Mai mult, cred ca lucrarea ar trebui sa se gaseasca de cumparat. Daca scrii o chestie doar pentru tine, deci nu oferi nimic inapoi societatii, de la care ai furat, de ce sa ti se scada din pedeapsa?!

Am citit ca ceva similar se intampla si in China (parca, oricum, era o tara asiatica). Acolo se face „trafic” cu brevete de inventie in inchisori, pentru ca anumiti Becali, Copos locali sa isi scada din pedepse.

teodor  •  8 aprilie 2015, 14:28

Editura Niculescu a predat Bibliotecii Nationale cele 7 exemplare conform legii ?!?!? Dar la Biblioteca Metropolitana un exemplar ?!?!?!

Broscuţa Oac  •  8 aprilie 2015, 14:38

N-avea Marx dreptate? Statul e al hoţilor (=exploatatorii). Legile sunt făcute de ei pentru ei.
Furi milioane, plăteşti pe cineva să-ţi scrie o ”carte ştiinţifică”, plăteşti o editură să ţi-o ”publice”… şi eşti liber!

brender gabor  •  8 aprilie 2015, 14:41

Buna ziua
Nu comentez articolul de mai sus,dar va intreb unde pot sa gasesc, in formatul nou al Gazetei,programele si clasamentele campionatelor din Europa?
Multumesc
G.Brender

Obiectiv  •  8 aprilie 2015, 14:44

Nu sunt in posesia tuturor datelor, insa carti pot scrie nu numai ziaristii! Nu l-am apreciat niciodata pe Copos, insa, repet, nu cred ca trebuie sa fim prezumtiosi (dsvs., in primul rand, si altii) in privinta capacitatii altora de a scrie carti!
Problema este ca multi dintre noi lupta sa subziste de pe o zi pe alta, asa ca nu ar fi timp si pentru carti! Apoi, citi dintre cei care sunt in stare sa scrie isi pot plati cartile?

eva  •  8 aprilie 2015, 14:52

Am cautat in catalogul BN cartea „scrisa” de Copos si ea exista, deci editura si-a facut datoria:) Cota cartii este : II 585032.

io  •  8 aprilie 2015, 14:56

Stimate Domnule Tolontan,
Orice carte cu ISBN din Romania se gaseste in mod obligatoriu la Biblioteca Nationala. Editura e obligata sa trimita acolo cel putin un exemplar.

LucianD  •  8 aprilie 2015, 15:41

Dragi indignati, ca si mine dealtfel,
Articolul e foarte bun, stilul de investigatie jurnalistica de calitate marca Tolontan, jos palaria!
Eu vreau sa va spun voua atat: Toti acesti oameni, hai sa le spunem generic „SecuCeau” pentru conformitate, sunt extrem de inteligenti si totdeauna vor gasi metode ingenioase sa scape din necazuri, asa cum au invatat foarte bine in Baneasa cu mai mult de 25ani in urma.
Voi credeti ca intamplator serviciile noastre dinainte de 1989 erau „cotate” (hai sa le spunem asa ca nu gresim) printre cele mai performante din „acea” lume? Daca nu ma insel, chiar intr-un TOP 5 parca am auzit ceva demult.
Va mira chestia cu cartile? Nu, dragii mei, nu ar trebui, asta e o metoda „subtirica” fata de ce-au invatat si ce stiu sa faca oamenii acestia, nu comentez nici ca-i bine sau rau, nici daca e legal sau la limita legii sau nelegal.

victor L  •  8 aprilie 2015, 15:47

Ce ziceti, dle Tolontan, pe cind o carte (sau 5 ca la Copos) de la Felix?

lenan  •  8 aprilie 2015, 15:51

dati fuga la editura, sa vedeti daca va ajuta si pe voi! astea-s faze din stan si bran, ce mai…

Cătălin Tolontan  •  8 aprilie 2015, 16:02

Conu Aecu: te rog da-mi un mesaj pe catalin.tolontan@gsp.ro. Multumesc!

Sinele de tren  •  8 aprilie 2015, 16:13

Mai, Copos, se pare ca ai facut inco o furacine. Nici macar aici nu ai putut sa nu furi?

EDITURA: „COPOS ȘI-A PLĂTIT SINGUR CARTEA, NOI AM VRUT DOAR SĂ-L AJUTĂM PE AUTOR, N-AM FĂCUT NICI O ILEGALITATE” – Pe Bloguri  •  8 aprilie 2015, 16:39

[…] Sursa: Cătălin Tolontan […]

sykophantes  •  8 aprilie 2015, 16:42

Catalin, felicitari pt. articol. era oarecum de asteptat ca si Copos se va alatura lui Nastase si Becali G. prin iesirea sa prematura dintr-un loc binemeritat.
Ne-ai facut curiosi in legatura cu comentariul lui „Conu Aecu” – vad ca nu l-ai aprobat dar pare sa fie vorba de ceva interesant.

pehash  •  8 aprilie 2015, 18:05

Deci autorul urmatorului manual de limba romana de clasa a VIIIa lansat de Editura Niculescu va fi Vanghelie?..

Hans  •  8 aprilie 2015, 18:55

La cea de-a doua condamnare (loteria2) ii recomand lui Copos sa plagieze inscriptia celebra Decebalus per Scorillo!

Fernando  •  8 aprilie 2015, 19:02

Tolontane, ai fost ani de zile ziárist sportiv, sportul si in special fotbalul ti-a dat de mancare atatia ani si nu ne-ai dat pe spate si nici nu ne-ai smuls vreo lacrima prin sensibilitatea articolelor tale .Daca asa tare esti pus pe investigatii, de ce nu te ocupi de politicieni, frate, ca aia au nenorocit bugetu de stat, mai e pana sa se ajunga la fotbal. Tu chiar ai ceva personal cu oamenii din fotbal, oi fi fost respins de copil la vreo selectie, lasa -i frate in pace, daca ai vreo frustrare ei nu sunt vinovati

oana  •  8 aprilie 2015, 20:01

Editura NICULESCU este o editura serioasa, cu un portofoliu generos: carti de scoala, dar mai ales dictionare si carti de limbi straine apreciate si recunoscute. Ca oamenii sunt „abatuti” pare o parere subiectiva, dl. Tolontan. Dar poate asa sunt cei pe care i-ati vazut acolo. Angajatii unei edituri sunt poate mai seriosi si linistiti, mai ales in zona de productie (in redactie).
Mult zgomot pentru nimic! O editura nu poate controla la sange materialele pe care le primeste, cel mai adesea nu are cum sa stie daca materialul primit este original 100% sau plagiat. Toate editurile publica lucrari platite de autori. Cred totusi ca nu sunt editurile marea problema din tara asta! Si trusturile de presa la care lucreaza multi jurnalisti ajuta si promoveaza multi oameni cu probleme de tot soiul.

LEFTER POPESCU  •  8 aprilie 2015, 20:03

Domnule Tolontan,

am inteles ca George Copos ar fi plagiat titlul unei lucrari scrise in 2005 si nu acum 1oo de ani . Astept sa vedem daca si continutul este cu adevarat un plagiat asa cum va doriti dvs. sa fie .

Nu v-ati aratat vreo clipa interesul pentru „lucrarilor stiintifice despre nemurirea sufletului” scrise de Gigi Becali , cel care nu este in stare sa lege , nu o fraza , ci o propozitie scrisa cu manuta lui . Sa nu-mi spuneti ca nimeni din lumea de dincolo , mort acum 2000 de ani , nu a aparut pe la FRF sau pe la sediul ziarului dvs. care sa conteste ca i-a fost plagiata lucrarea sfanta de catre cel ce , cica, „a investestit” dar s-a imbogatit cu adevarat de pe urma echipei dvs. de suflet. Numai Traian Basescu, „impartial” ca tot ghencistul , i-a bagat parsivului GIGI 10 milioane de euro in buzunarul de la spate, ante-pronuntandu-se inaintea judecarii, in comisiile corupte, a „cazului bricheta” prin decorarea lui Mircea Sandu dar si a lui „BRICHETA „in persoana . Acesta este cel care, de cativa ani, conduce rostul arbitrilor, cu tot tacamul, pentru ca FCSB-ul sa triumfe intr-un campionat de liga a II-a .

ps- am inteles ca in aceste zile habotnicul GIGI s-a dus sa se documenteze pe muntele Atos.

LEFTER POPESCU  •  8 aprilie 2015, 20:05

Athos

alex91ro  •  8 aprilie 2015, 23:37

Tovarasul copos a fost pedepsit pentru ca nu a scris carti sau cum? de ce sa reducem pedeapsa pentru carti scrise cand acesta avea alte pacate, nu ca nu a scris carti

Gorobeţii, de George Copos  •  9 aprilie 2015, 8:31

[…] Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, întreg tirajul a fost cumpărat de autor, a descoperit GSP. România Liberă a găsit, totuşi, câteva volume la Biblioteca Naţională (pentru că aşa e […]

Nicu  •  9 aprilie 2015, 14:18

Dl Tolontan , interesați-va și de celelalte cărți . Cred că veți găsi și acolo probleme. Nu cred ca sunt scrise de Copos.

alunelu  •  12 aprilie 2015, 2:57

Un gand pervers: pentru a-si realiza iesirea din parnaie, omul nostru trebuie sa fi cointeresat un numar de oameni suficient de mare, cat sa-l vulnerabilizeze pe el, intr-un viitor deocamdata imprevizibil. S-ar putea ca acest caz, sau vreunul din altele similare care vor mai urma, sa faca odata si-odata prima pagina a unor stiri privind intrari la bulau. Asa sa dea Dumnezeu!

Comentează