Cine e blat?

Poate că nimeni nu e cumpărat, ci doar ne-am dezobișnuit noi să interpretăm un fotbal jucat în tensiune maximă

luni, 18 mai 2015, 6:47

Suspansul salvează finalul de campionat, dar nu e suficient ca să salveze imaginația noastră încremenită în blaturi.

Două echipe aleargă șchiopătînd umăr la umăr. Tot timpul cînd se întîmplă asta există motive să te îndoiești. Cu încetinitorul, orice fază în care interacționează mai mult de trei fotbaliști poate alimenta teoria conspirației.

Pînă acum, ediția 2014-2015 ni s-a părut submediocră pentru că nu avea tensiune. Steaua conducea detașat și asta i-a făcut pînă și pe șefii clubului să creadă că vor cîștiga fără emoții. Așa se explică plasarea lejeră a nunții lui Adi Popa cu trei etape înaintea finalului.

Se visau campioni matematic pînă în runda a 32-a! Dacă ar fi fost după sufletul și luciditatea șefilor din Ghencea, la Brașov ar fi intrat șoferul de autobuz să joace în roș-albastru, căci baștanii i-ar fi învoit și pe cavalerii de onoare.

Numai că, între timp, s-a stîrnit cursa admirabilă de urmărire a ASA care, pe nebăgate de seamă, a devenit ea favorită.

După golul superb de sîmbătă al lui Voiculeț, oamenii au zis că Pecanha a stat prea în față. Și Cordoba a stat la fel cînd Hagi a tras din tușă direct sub bara de pe Rose Bowl.

Altă suspiciune: „Nimeni din flancul drept al Petrolului n-a intrat la Voiculeț, lăsîndu-l să tragă!”. Așa e, numai că reflexul omenesc este acela de a te retrage tot mai mult în ultimele minute. Fotbalistic e greșit, dar uneori învinge partea aceea de creier neschimbată în milenii de evoluție.

Nimeni din echipa României n-a intrat să blocheze centrarea inițială către Kennet Andersson în meciul cu Suedia, iar Prunea a ezitat și el, dar dacă cineva se gîndește la blat, să ridice două degete ca să formăm 112!

Sportul e mereu interpretabil. Dacă nu pleci de la premisa bunei-credințe, o poți lua razna.
Pînă la urmă, nici nu contează dacă ai putea avea dreptate în bănuielile tale, pentru că deja perspectiva îți e cu totul deformată.

E foarte greu de imaginat că cineva, avînd în vedere toate acțiunile justiției, ar avea curajul să cumpere fotbaliști în acest moment! Și de ce ar fi „mai cumpărat” petrolistul Astafei, autorul unor ratări într-adevăr epocale de care a beneficiat ASA, decît brașoveanul Țîră, cel care a rașchetat cîteva mingi cînd scăpase spre poarta Stelei?! Adevărat, diferența esențială e că Țîră a marcat un gol. Însă a și rispit mai apoi cel puțin unul.

De fapt, această polemică este un compliment neașteptat pentru Liga 1. Cînd toată lumea sforăia, suporterii s-au trezit brusc și au început să se certe între ei și să-i admonesteze pe fotbaliști, pe ziariști și pe arbitri. Yes! Acesta e fotbalul, asta se presupune că e de făcut în ultimele etape ale unui campionat care s-a retrezit miraculos la viață.

Se joacă mai bine? Da și nu. ASA a avut nevoie de 178 de minute ca să înscrie printr-o execuție de astru izolat a lui Voiculeț. Iar la Steaua, deși echipa pare că-și revine, Gâlcă rămîne greu de intuit în ceea ce vrea, cere și reușește.

Spectacolul acestui final vine mai degrabă din imprevizibil, din imaginea tremurată a camerelor de luat vederi de pe stadioane, cînd lumea sare ca să ridice brațele sus, descriind în aer calcule, suspiciuni și credința că toți ceilalți sînt niște fraieri și numai noi, cei de pe rîndul ăsta, înțelegem cu adevărat ceea ce se petrece.

Comentarii (75)Adaugă comentariu

Morar Nicusor  •  18 mai 2015, 12:43

Sunteti penibili cei care nu vad blatul de la Brasov.

george  •  18 mai 2015, 13:00

In fine un articol bun la GSP !!! Acum si daca dupa un gol ca a lui Voiculet stelistii acuza de blat apoi chiar isi merita soarta, (unu Vali vorbea de ex de asemanarea cu CFR – Cadu dadea 20 de goluri din penaltyuri – cate penaltyuri a primit ASA in acest campionat, oare stie Vali ? Steaua a primit 5 cadouri doar in ultimele 5 etape…Va dor golurile frumoase ai adevarul : ca FCSB e mai slaba ca ASA (asta s-a vazut in cele doua meciuri directe)

punKreas  •  18 mai 2015, 13:15

Si mai terminati odata cu placa asta ca petrolul nu mai are pentru ce lupta. Astra ii sufla rau de tot in ceata pentru locul 3. In afara de statistica (una e sa fii pe podium si alta e locul 4), habar n-aveti care e diferenta de bani din drepturile de televizare dintre locul 3 si 4. Ori, pentru o echipa insolventa si cu patronul la puscarie ca petrolul, nu cred ca sunt de colo cateva sute de mii de euro.
Dar deja incepem sa gandim prea mult pentru rahatul de fotbal de la noi…

Gherasim  •  18 mai 2015, 13:58

Catalin, ai dreptate, nu stim sa interpretam comportametul jucatorilor, dar stim cu siguranta sa interpretam atitudinea unor jurnalisti, a unui trust, a unei gazete, mai cocret putem observa cativa jurnalisti ”blatisti”. Ei transforma intreaga voastra munca intr-un blat ordinar.

marian  •  18 mai 2015, 14:02

toata lumea fura numai steaua nu astia sunt imaculati .apropo catalin cumva s-a primit vreo atentie la redactie ca de cand a ajuns la steaua tamas a devenit arsenie boca2 . brusc au disparut pozele cu maestrul betiv ?

adrian  •  18 mai 2015, 14:45

ce pot sa spun?dekat….da-le penalty domnu’ arbitru

Marius  •  18 mai 2015, 14:48

Domnule Tolontan, candva erai un om drept … negi evidenta clara, ca echipa din Tg Mures nu a mai furat nici o echipa in Romania, si dumneata ne spui ca suntem un popor suspicios …incredibil ,incepi sa ma dezgusti

Zeke  •  18 mai 2015, 15:11

Vali, corecta observatie: „presa asta care intradevar este mult mai slaba decat Liga 1”

luli  •  18 mai 2015, 15:29

Oare la faza la care a ratat Astafei, nu tot el a facut presing agresiv ca sa recupereze mingea, din nimic!? Daca nu voia sa marcheze, nu ar mai fi facut efortul sa alerge si sa-l deposedeze pe fundas.

Il judecati toti ca dintre FCSB si Targu Mures, ar fi vrut sa iasa echipa mureseana campioana, el fiind nascut in urbea ASA-ului. Ce-ati fi vrut sa raspunda, sa fie ipocrit? Il atrageti in mizerie pe un baiat care a dovedit de fiecare data ca este corect si sincer, pentru o simpla ratare in care a depus efort sa recupereze o minge. Rusinos!

crink  •  18 mai 2015, 15:33

98 % DIN ECHIPELE DIN LIGA 1 daca ar juca in acest moment ,cu 2 etape inaintea finalului de campionatului cu ASA ,echipele fara obiectiv,in afara de Viitorul lui HAGI ,ar dorii sa iasa campioana ASA. Oare de ce ? cineva sa-mi raspunda la aceasta intrebarea daca poate.

1965  •  18 mai 2015, 17:08

Nu stiu cine va castiga campionatul si, de altfel, nici nu conteaza. ASA nu va putea face nimic in fata unui adversar serios (in preliminariile CL, ca de grupe nici nu poate fi vorba, la ce lot au), iar Steaua a fost slabita constant incepand cu primavara lui 2013 de catre proprii conducatori, asa ca, si daca isi va reveni, nu este cu mult mai breaza. In plus, ambele ar putea fi (sau chiar vor fi) parasite de multi jucatori in vara. Iar de venit – jucatori liberi de contract, cu care, cat de curand, nu se va mai putea face nimic nici in Europa League, daramite in CL. Asa incat sa memoram bine prezentele echipelor romanesti in grupele cupelor eurpene, pentru ca, cu o FRF condusa de Burleanu si o Liga condusa de Iorgulescu, peste cativa ani vom comemora marile „prezente in grupe” ale echipelor noastre, cam la fel cum procedam acum cu Sevilla 1986. Facea cineva o comparatie cu Bosnia. Oare Bosnia nu este deja peste noi ? Nu ma refer la echipele de club, ci la jucatori si la nationala. Daca vrem sa ne privim viitorii egali, am putea incepe cu Feroe, ca tot vom juca in curand cu ei. Si asa, in tara, i-am batut cum i-am batut ! Am mai scris si altundeva, daca nu vom pune fotbalul intern pe baze solide, putem sa ne antrenam de pe acum in discutii despre blaturi, erori de arbitraj (sau…), in general despre orice nu are legatura directa cu jocul de fotbal. Ne minunam de cate un dinozaur ca Sanmartean sau Cernat, dar pe aia pur si simplu i-a ratat asteroidu’, altii ca ei nu va ingrijorati, nu vor mai aparea ca nu au de unde ! De acord si cu cei care critica presa ; ciudat dar, desi asta este obiectul ei de activitate, nu sprijina fotbalul intern. De ce ?

lucid  •  18 mai 2015, 17:24

Cert e ca Petrolul a jucat altceva cu Steaua.Astafei nu s-a comportat ca un pro-
fesionist.Romanisme.

doaroparere  •  18 mai 2015, 18:27

Dupa analiza mai mult decat detaliata a „hentului lui Sepsi”, numai o persoana care a picat din luna ar fi acordat hent la Tosca! Si cartonas galben!! Probabil ca CCA a schimbat regulamentul intre cele doua meciuri. By the way: poate ne lamureste cineva cand e si cand nu e!!

doaroparere  •  18 mai 2015, 18:43

E ultima data cand iti citesc blogul!

ROSU  •  18 mai 2015, 18:59

foarte multi frustrati pe aici,desiguri fani fcsb-isti ! se iau de elicoptere,avioane,balustrade dar uita sa vorbeasca de jocul mizerabil practicat de favoritii lor ! daca ar fi sa acuzam,cred ca cei de la fcsb ar trebui sa fie ultimii care sa o faca ! cei care spuneti ca tg mures va avea soarta urziceniului sau a otelului,va spun doar atat: NOI NU AVEM PATRONI CARE SA FUGA CU BANII !

sfarsitul fotbalului  •  18 mai 2015, 20:09

Vine sfarsitul fotbalului, mai ales cand stelistii acuza ca echipa lor e dezavantajata de arbitri, sau cand acuza ca alte echipe castiga campionate prin blaturi sau alte mizerii… traiasca Romania!

dudu  •  18 mai 2015, 22:12

A mai observat cineva ca Tolontan, desi afirma ca n-a fost blat nici la Brasov-Steaua, nici la ASA-Petrolul, in tot articolul nu refera decat la al doilea meci? Toate fazele de la ASA-Petrolul sunt perfect OK, in viziunea Maestrului.
Reteta e simpla: Mai intai, se pun amandoua meciurile pe masa, ca sa simulezi obiectivitatea. Apoi se inventeaza niste comparatii stupide, gen Pecanha nu a stat prea in fata la golul lui Voiculet la fel cum Cordoba nu a gresit la golul lui Hagi (din start – o minciunica, pentru ca nimeni nu l-a acuzat pe Pecanha de blat..). Prestatia penibila a lui Astafei nu e comentata in sine, ci prin comparatie cu Tara (total aiurea, pentru ca Tara a facut sah-mat apararea Stelei la gol, in timp ce Astafei a somat 60 de minute, apoi a degajat in tribuna ambele sanse de gol in care scapase – spre deosebire de Tara – de unul singur). Culmea penibilului e explicatia pentru faptul ca Voiculet nu a fost atacat de nimeni – cica e un reflex uman de a te retrage in ultimele minute (no comment – ma doare burta de atata ras!).
DAAAR, ia sa vedem ce spunea Maestrul Tolo dupa meciul Dinamo-Steaua! Zicea asa ” Norocul Stelei se numește Bărboianu. El îi busculează, în aceeași fază, și pe Stanciu și pe Chipciu! În propriul careu, Bărboianu s-a apucat să facă sumo la doi metri de Balaj. Mai avea puțin și-l împingea și pe arbitru! E ca și cum te-ai duce cu sticla de Gentleman Jack la filtrul poliției rutiere. O fază absolut de neînțeles.”
Aha. Mai lipsea doar sa scrie BLAT. Faza lui Barboianu era de neinteles, de neexplicat. In schimb, TOATE fazele de la ASA-Petrolul sunt de inteles, si mai ales de explicat 😉
Tot facand tumbe jurnalistice – menite a demonstra ba ca Barboianu a fost blat, ba ca blaturile pur si simplu nu exista – Maestrul a pierdut din vedere esentialul: Majoritatea celor care citesc si comenteaza pe ziarul asta nu se plang de blaturile din fotbal, cat de blaturile din presa.

Un articol care ar fi demonstrat ca Tolo sau Ioanitoaia nu sunt blat – asta mi-ar fi placut cu adevarat sa citesc…

Cosmin  •  18 mai 2015, 22:19

Buna seara! Raman perplex cand vad ziaristi si ai Gazetei Sporturilor (nu mai vorbesc de o multime de „comentatori” ai diferitelor articole) acuzand direct sau voalat cativa jucatori de blat. Nevand absolut nimic de spus serios, gasesc pretexte in jocul slab al unora sau inventeaza argumente in favoarea afirmatiilor lor. Mi se pare a se atenteaza la inteligenta si bunul simt al majoritatii. M-am uitat din curiozitate la majoritatea fazelor „incriminate”. Mi s-a parut, dupa cum ma asteptam, ca e vorba de jocuri slabe, unii jucatori intr-o forma slaba sau in concordanta cu valoarea lor, greseli obisnuite de joc, nimic deosebit. Ma uit la fotbal de mult timp, pretind a ma pricem cat de cat, dar nu am vazut nimic deosebit. In afara faptului ca nu se justificau eventualele aranjamente nici la Tg Mures nici la Brasov, nu am vazut sa fie ceva deosebit de orice alt joc din campionat. E suspectat de inainte de a incepe jocul un fotbalist (Asaftei), apoi acuzat voalat de antrenor (daca avea dubii cine l-a obligat sa joae cu el?). E suspect un portar (Mutu) pnetru o posibila greseala pe are o poate face orice portar din Romania (primul gol al Stelei) si pentru o intentie (la al treilea gol al Stelei), cand se vede clar ca e o faza de joc (exact asa cum a si descris-o el). E clar ca se subestimeaza inteligenta unora si se mizeaza pe lipsa bunului simt al multora, ceea ce n-ar trebui sa faca Gazeta Sporturilor. Catalin, cred ca, permitand genul acesta de articole, inclusiv cel al lui Cristi Geambasu, care nici macar nu are curajul sa afirme clar ceea ce crede el ca ar fi blat (problema e ca nici nu crede asa ceva) si continuand cu nimicuri, veti pierde in continuare cititori informati si de buna credinta.

kali  •  18 mai 2015, 23:10

Neputindu-ma aptine de la acest subiect , iatama-s in persoana miss Teoria Conspitatiei 1984.
Asadar noul Sistem bazat pe partidul Transilvaniei PDL a dus campionatul si cupa de la multe ori acasa la Cluj, pina cind patronul Paskany la castigarea unui event al Romaniei incepuse sa strige din centrul stadionului ‘cine este cea mai puternica echipa din Ardeal ?’. el tocmai castigase ceva al Romaniei , intelegeti ? Nu a mai castigat nimic de atunci. Presiunea a fost atit de mare incat dl Muresan a rabufnit la finalul unui meci : probabil am suparat Institutii ale statului de sintem arbitrati asa. Campionatul a ajuns in Moldova , pentru Romania Mare erau anii mitingurilor Basarabia Pamant Romanesc, ne mai amintim arbitrajele de care a beneficiat Otelul ? … hai ca se leaga, nu spui prostii.
La anul curent avem probleme cu Tinutul Secuiesc si cu capitala acestuia , Tg Mures , cu stadionul lor rosu-galben-albastru gen Funar, oras in care romanii deabia au reusit, dupa sute de ani, inversarea proportiei etnice 51%. Cine va cistiga Campionatul ? Nu stiu , dar eu mi-am plasat niste banuti pe ASA. value bet 😉

Astafei  •  18 mai 2015, 23:30

la sutul in peluza al lui Astafei tot el a recuperat mingea la centrul terenului facand pressing de unul singur la Bejan si deposedandu-l….de ce s-ar mai fi chinuit sa-i fure mingea daca era blat…hai sa fim seriosi…si oricum baiatul asta are cateva executii hilare de-a lungul campionatului…restul e cancan 🙂

Astafei  •  19 mai 2015, 4:59

Tolo, niste argumente absolut stupide! Daca tot esti pt adevar, de ce nu faci o ancheta sa vezi cum a castigat ASA multe meciuri din acest sezon! Stii foarte bine cum! Cat despre golul lui Voiculet, ce sa mai spun, absolut magnific, ca si suturile lui Astafei, de altfel!

antimafia  •  19 mai 2015, 12:49

Fata de obedienta corectitudinii invocata de Sumudica mi se pare o lipsa de etica profesionala sa nu amintesti, daca tot preiei toate declaratiile antrenorului Astrei, ca acelasi antrenor a fost obiectul nu doar al unor suspiciuni rezonabile ci chiar a unor indicii temeinice privind aranjarea meciului sau decisiv pentru supravietuire – Al Shaab cu Al Ain din campionatul EAU editia 2012-2013 – atunci cand echipa campioana Al Ain antrenata de Olaroiu a jucat cu echipa a doua contra echipei lui Sumudica. A fost 1-0 pentru Sumudica si toata presa araba a relatat acest blat care, dealtfel, a fost reliefat in Gazeta prin articole de fond. Internetul este martor.

eugeniustin  •  19 mai 2015, 15:58

Ceva nou despre acuzele lui Negoita aduse lui Barboianu, sau punem batista pe tambal cu totii cei din presa?!

Detectare blat  •  19 mai 2015, 23:24

Pentru o corecta detectare a blaturilor eu cred ca ar trebui sa fie facuta o harta a primariilor care sustin echipe de fotbal si a coloraturilor acestor primarii. Din punctul meu de vedere, fara o analiza clara, CSU Clona PSD Craiova a fost campioana blaturilor pe finalul campionatului. O echipa fara emotii si cu o conducere rosie, CSU a cedat puncte la echipa din Botosaniul condus tot de PSD si la FC Brasovul patronat de un Ioan Niculae rosu ca un ou de paste.
Clona a mai dat un punct catre Chiajna, pentru ca primarul nu e chiar din partid de la Olguta, e doar aliat la guvernare facand parte din PLR. Cel mai grav a fost punctul cedat de Clona in meciul cu echipa colegului Negoita de la Sectorul 3.

Vlad  •  21 mai 2015, 16:34

cum sa fie blat? asa o executie e una la un milion, ar trebui ca la fiecare gol incasat de o echipa sa o banuim de blat, penibil !

Comentează