ICEEfest – agnostici și reconfortanți

Cîteva notițe de la cel mai mare festival de digital din Europa de Est care se ține la București

vineri, 12 iunie 2015, 12:24

Ca ziarist, prima zi de ICEEfest poate fi rezumată astfel: sîntem în epoca agnostică a media. Nimeni nu deține soluția.

Dar nu e același lucru să o gîndești tu și să o auzi dinspre The New York Times, El Pais, The Huffington Post, Vice sau Kurier.

Vorba lui Mihnea Vasiliu, șeful de la Ringier România, care venise la ICEEfest de la o conferință internațională organizată de trustul său, unde un lider european de media a spus: ”Toți ne prezentăm ideile despre native advertising, monetizarea conținutului pe net și alte soluții miraculoase. Adevărul e că ele sînt, deocamdată, ca sexul la 15 ani – toată lumea vorbește despre el și nimeni nu reușește să-l facă”.

Acesta este unul dintre cîștigurile majore aduse de ICEEfest – refuzi provincializarea. Și nu te mai suspectezi că ai niște nevroze profesionale unice pe fața pămîntului.

De dimineață, au  fost simpatice înțepăturile elegante dintre reprezentanții Huffington Post și New York Times.

Koda Wang, de la Huff Post, a insistat pe ideea că sînt siteul de știri cu cel mai mare trafic și primul care a cîștigat un Pulitzer.

Imediat, a primit felicitările lui Jean-Christophe Demarta de la Times, care a listat pe ecran clasamentul all time al premiilor: 114 de distincții Pulitzer pentru New York Times!

Adevărul e că ambiția lui Dragoș Stanca de a organiza an de an un festival digital de clasă europeană face parte din încercările diverșilor profesioniști din România de a ține închisă pe dinafară ușa de la peșteră. Dacă mergeți la ICEEfest și, seara, deschideți televizoarele pe canalele de știri, veți fi șocați. Sînt două agende de viață complet paralele.  

Între Alex Isaia, românul care inovează în m-Commerce în zone ale lumii unde nu e curent electric, și politicienii care sînt promovați pe TV e diferență de un mileniu.

Astăzi, în a doua zi, urmează multe alte prezentări interesante. Vin Facebook, Le Figaro, google, emag sau skype.

În ceea ce mă privește, le mulțumesc lui Claudiu Mușat (ObViz – inginerul român sosit special din Elveția), Claudiu Pândaru (Mediafax Group) și Mihai Brașoveanu (digital ProTV) pentru că au participat la panelul de pe Experts Stage despre moderarea comentariilor online, transformînd o discuție care poate deveni tehnică și complicată într-o probă de dialog și de curiozitate jurnalistică. Petrișor Obae, de la pagina de media, s-a adăugat și el discuției. Digi ne-a transmis că moderează comentariile și că degeaba fug trollerii de pe gsp.ro pe digisport.ro. E limpede că, indiferent de redacțiile unde lucrăm, ne izbim de aceleași probleme.

Zeci de oameni au asistat la demonstrația live de moderare a colegilor mei, au pus întrebări și și-au exprimat dezacordul sau speranța că se poate face ceva.

A fost una dintre acele zile în care am fost bucuros că jurnaliștii de la gsp și cercetătorii de la think tank-ul MRC au reușit să conceapă un proiect atît de util și de deschis către viitor precum Less Hate, More Speech.

M-am simțit colegul unor oameni extrem de valoroși, care îndrăznesc într-un domeniu de graniță și muncesc la o cercetare despre interacțiunea cu publicul care are datele de a putea fi prezentată oriunde în lume. Și va fi.

 

Comentarii (8)Adaugă comentariu

fotbal  •  12 iunie 2015, 0:35

se pare ca a fost f gustat panelul vostru, s-a comentat mult pe twitter

Alex  •  12 iunie 2015, 10:06

Pe când o dezbatere despre dinamica de tip can-can în care a intrat presa sportivă ?

Mihai d’Mihai  •  12 iunie 2015, 19:05

Off topic:

Imi pare rau ca o fac aici dar nu stiu unde sa comentez faptul ca nu am gasit niciun articol despre Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 2015.
Nici macar scorurile nu sunt afisate. Asta, intr-o gazeta de sport, probabil cea mai importanta din tara. Norvegia a facut un meci incredibil ieri, impotriva campioanei mondiale, Germania, scotand un egal ce schimba complet calculele grupei, dar nu scrie nimeni despre asta. Cum se explica?

AndreiDinGalati  •  12 iunie 2015, 23:29

si apropo de comentarii, apar dupa ce vin oamenii din weekend si articolul are 3 inainte si nu mai este in front line.si tu tolontane IMPARTIALUL,LUMINA DREPTATII sau cum s-o mai numi miscarea propusa , cum accepti asa ceva?deschide telefonul sau nu mai da reject de la munca(cenzura)

dudu  •  12 iunie 2015, 23:47

Daca ati fi participat la o sedinta a ONU (in loc de ICEE fest) si ar fi luat cuvantul mari sefi de stat, la iesire v-ati fi simtit coleg cu Obama si Putin?

dariu  •  13 iunie 2015, 1:03

e bine ca l-ai laudat pe peretenu tau, mihnea vasiliu. a pus realitatea pe butuci, a bagat mediafax in corzi, si-a angajat toti prietenii la ringier, a scazut tirajul libertatea de la 90 la 60 de mii, dar e un model de urmat. sa-ti fie rusine, tolontane.

Donkeypapuas  •  13 iunie 2015, 18:17

Cică „monetizarea conţinutului pe Youtube”! Dar s-a uitat cineva să vadă ce condiţii imposibile trebuiesc împlinite pentru afişarea de publicitate?

Dan M  •  16 august 2015, 23:13

Domnule Tolontan, scuzați-mă, dar sunteți un ipocrit. Înainte să-mi fac griji pentru trollerii de pe gsp.ro, m-aș îngrijora pentru conținutul articolelor de pe site-ul ziarului. „Moderați” comentariile și eliminați cuvinte care, uneori, sunt dure, dar nu sunt agresive, în timp ce titlurile articolelor sunt mizerabile. Ăsta-i un titlu de articol care ar trebui să apară într-un ziar civilizat? http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/la-costum-in-europa-in-maiou-in-liga-1-criza-de-nervi-a-lui-sumudica-la-meciul-cu-fc-voluntari-plecati-in-p-mea-de-aici-456384.html. Sau măcar este o știre? Ce urmează? Știri despre toate băga-mi-aș pulele pe care le scot fotbaliștii în timpul unui meci? Sau despre toate pizdele mă-sii care se aud pe un teren de fotbal?
Ăsta vă sună a titlu de ziar? http://www.gsp.ro/international/campionate/cinta-ba-ca-d-asta-ai-venit-la-meci-decizie-fara-precedent-luata-de-borussia-dortmund-456276.html. Cam cum se zice „bă” în germană, știți cumva?
Sunt curios: cam ce fel de comentarii așteptați pentru astfel de articole? „Civilizate”, cumva?

Comentează