Cel mai talentat și mai ferm dintre noi

Într-o situație fără ieșire, după un dezacord cu Adrian Sîrbu, CTP a decis să plece alegînd tăcerea

marți, 4 august 2015, 3:20

Cristian Tudor Popescu a demisionat de la Gîndul fără emfaza victimizatoare pe care o cer vremurile.

Cu cîteva zile înainte, Newsweek dedicase un lung articol abandonurilor din media internațională. Materialul are gust de ginger, fiecare înțelege ce vrea din el, pe unii îi ustură, pe alții îi îndulcește.

Dar adevărul e că nu așa, precum a făcut CTP, se petrec despărțirile jurnaliștilor de ziarele sau televiziunile lor. Moda cere dezvăluiri, culise și reproșuri pe care să-ți fondezi viitorul site, blog sau Dumnezeu mai știe ce, că El e singurul care are un loc minoritar pe piața de publicitate condusă de google.

Azi, din media se decolează cu patetism și victimizare. Combustibilul de final e scandalul. ”Compară-ți șeful cu Hitler!” și ”Fă din demisia furioasă un show!” sînt două din sfaturile ironice ale Newsweek.

Uneori se nasc scene comice, ca în cazul jurnalistului american al cărui text a cîștigat un Pulitzer după ce autorul se mutase la o firmă de public relations, de s-a întors omul pentru cîteva ore în redacție ca să sărbătorească împreună cu foștii săi colegi și cu trecutul hapsîn ce-i dăruise gloria ca pe o sticlă de vin fără desfăcător.

Cu cît e numele ziaristului mai cunoscut, cu atît e  mai mare riscul de diabet al publicului. Iar în cazul vedetelor cu trei nume, cum e CTP, se aștepta un război atomic de bezea. Vorba lui P.G. Wodehouse dintr-un roman de acum 100 de ani, ”ca scriitor dacă n-ai trei nume e ca și cum ai umbla gol pe stradă”.

Dar Cristian Tudor Popescu a plecat de la gândul.info printr-un post scriptum de o eleganță seacă.

A schimbat cîteva replici cu Adrian Sîrbu, potrivit surselor din Mediafax, dar le-a păstrat pentru el. Amîndoi le-au păstrat.

O altă demisie de la Gîndul, cea a lui Florin Negruțiu, și el o voce unică în presa noastră, s-a petrecut după același ritual al decenței.

Adevărul fără ieșire e următorul: administratorii judiciari ai companiei ar fi vrut să închidă ”gîndul” și alte site-uri, iar Sîrbu a salvat ce mai era de salvat cu prețul reducerii generale a salariilor. Cînd ajungi în insolvență, controlezi compania din manșă, fără un motor. Faci și tu în aer ce se mai poate.

Dincolo de cauzele concrete, din care toată lumea iese rănită, că într-un climat de restriște profesională doar buna-credință umană ne desparte de paranoia, plecarea lui CTP poartă ceva simbolic în ea.

Editorialistul nu va înceta să scrie, dar se desparte de presa mainstream. Publicului de masă, dacă putem spune asta cînd e vorba de audiența pe are o face un post care cultivă normalul, îi rămîne colaborarea ziaristului cu Digi 24, televiziune care l-a adus din timp pe Cristian Tudor Popescu în locul lui Emil Hurezeanu. Două temperamente diferite, două voci necesare în distracția și cinismul din jur.

În decenii de trudă, CTP a fost autorul unor articole și expresii memorabile, din care ne-a rămas un bestiar ce nu se va șterge niciodată din memoria colectivă.

Pentru meseria noastră, CTP a fost cel mai talentat și mai ferm. Ierarhiile sînt mereu subiective, de acord. Mulți oameni au har și destui au curaj, dar dacă e să riscăm clasamente istorice, poate că nici unul nu și-a marcat epoca prin tonul său precum Cristian Tudor Popescu.

Costi Rogozanu, sper să nu greșesc autorul observației, spunea mai demult ceva esențial despre CTP. În ciuda exceselor sale, el a fost întotdeauna de partea celor fără de putere. De la începuturi și pînă la finalul despre care vom vedea dacă e sau nu aici, așa a sunat definiția presei.

E punctul de plecare al unei profesii care s-a nuanțat și deșirat apoi în secole și care a continuat să existe fix din motivul prim – ea încearcă să-i reprezinte pe oamenii obișnuiți, fără putere. Neajutorat în fața autorităților sau a viitorului poate fi și un laureat Nobel.

Cristian Tudor Popescu n-a fost cel mai important făcător de echipe sau de ziare. După o ierarhie la fel de atacabilă, Ioanițoaia și Cristoiu au scrijelit istoria liderilor și e greu să-i mai detroneze cineva că dispare forma de organizare.

Într-un fel, CTP  a semănat mai degrabă cu Nistorescu, un alt jurnalist a cărui neatîrnare de opinie din editoriale îți îngheța sîngele.

Valentin Iclozan a scris un text foarte bun despre motivația de caracter a lui CTP, aceeași azi ca acum peste 30 de ani.

El n-a creat instituții, ci dezbateri. E imperfect, a făcut erori, ca fiecare dintre noi. Dar, chiar și fără să știe de unde le vine, mii de jurnaliști și milioane de oameni s-au eliberat măcar un pic citindu-l.

Într-o epocă în care poliloghia maschează neomenia, Cristian Tudor Popescu a avut capacitatea de a pronunța silabele naționale cu o cruzime căreia i-a păsat.

Comentarii (85)Adaugă comentariu

radu  •  4 august 2015, 19:54

(Moderare: La incepuul comentariului enuntati niste fapte imposibil de verificat, nu le putem aproba publicarea) Vorbiti despree cel un articol constructiv la viața lui? Despre cel pe care l-au prins cititorii că știa bine marii scriitori de SF, dar nu îl citise pe Caragiale?Despre cel care învârtea banii cu lopata, dar se afișa într-o Dacia de muzeu? De ce oare? În rest, frumos necrolog…

pop  •  4 august 2015, 19:56

Este acelasi care ii lauda pe mineri in ’90? Cel care il „injura” pe Hagi pe final de cariera? Cel care s-a luat recent si de Ilie Nastase dupa ce cu ani in urma se lauda ca i-a fost copil de mingi? Tolo…

Cel mai talentat și mai ferm dintre noi | România curată  •  4 august 2015, 20:03

[…] citește articolul complet pe tolo.ro. […]

Formatia Bucuresti  •  4 august 2015, 20:16

păcat că echipa a pierdut un astfel de om !

grig focu  •  4 august 2015, 20:23

Foarte bune observatiile lui”anti popescu”.Treburile ca este un geniu in ziaristica,ca stie de toate(mai sant si altii,uitati-va la RTV),ca nu nu va mai fii nimeni ca el sant aberatii ale unora a caror judecata este subdezvoltata/

nea caisa  •  4 august 2015, 20:36

Ce necrolog superb! Cand moare CTP, ca dupa asa necrolog cred ca nu-i mai vine a trai? Din cate zice CVT, mortul CTP a plecat la o leafa mai mare. Pentru atitia bani, pot fi si eu o constiinta nationala. Adevarul personal e ca eu parsiv mai mare decat CTP n-am vazut.

florin  •  4 august 2015, 20:59

Jurnalist respectabil, onest, cred, dar defectul lui si al presei romanesti e „latratul” fara discernamant. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, presa e cainele de paza al societatii, nu? Caine de paza a fost intotdeauna, dar un caine ca aceia de la curte, legat in lant, inrait cu sau fara stiinta de stapan, care atunci cand nu e dresat sa latre la cineva, latra la toata lumea cu ura, mai putin la cel care ii da de mancare, atunci cand ii da de mancare. Am bagat toti ziaristii la o caracterizare pausal ( vb lu Plesu), nu e corect, dar asa se vede. La pausal sunt unii care ies in pierdere, tu esti unul dintre ei (putini, foarte putini).
PS : Am cumparat azi Gazeta de la chiosc, for old times sake. Cu toate ca era dimineata, era ultima de pe taraba. Eu cred totusi ca primul motiv ca v-au scazut vanzarile e campionatul asta care e praf acum, nu e tehnologia…

Ixulescu  •  4 august 2015, 21:14

CTP si 13-15 iunie – Piata Universitatii: „Ca pe 13 iunie a avut loc in Bucuresti o tentativa de lovitura de stat este un fapt a carui negare nu poate fi discutata decat in termenii cretinismului sau candorii”

http://m.hotnews.ro/stire/7424319

Radu  •  4 august 2015, 21:17

Tolontan, parca erai la Romania curata, eu asa te-am perceput, cu oameni curati si clari. CTP a scris odios despre regele Mihai cand l-au intors de pe aeroport Iliescu si ai lui, a fost cu minerii, a sters pe jos nu cu Iliescu, ci cu cei din Piata Universitatii, in schimb in timpul regimului Nastase, cat Nistorescu si Mungiu tineau firma sus el aparea peste tot si nu zicea de Nastase nici malc. Pe Alin Giurgiu il mai tii minte? Sau cand a fost dat afara procurorul Budusan? A scris vreodata CTP despre controlul justitiei din vremea lui Nastase sau a Rodicai Stanoiu? Zau, eu cred ca esti dezorientat zilele astea si te-ai cam pierdut de linia dreapta. Cu tot respectul pentru talentul lui CTP, cu caracterul nu ne poti convinge-…

dudu  •  4 august 2015, 21:59

Excelent necrolog!
Inasa, intrucat CTP nu a murit, cred ca putem spune si cateva lucruri mai putin bune despre el. Si, care, spre deosebire de cele insirate de dvs. mai sus, sunt adevarate:
– CTP a plecat de la Adevarul trantind usa dupa el si acuzand forte oculte (mai tineti minte articolul cu „Guzganul rozaliu”?). Si a luat dupa el 90% din redactia Adevarului, lasand fostul ziar in moarte clinica. A avut atunci exact genul de comportament pentru care dvs. il laudati ca nu il are acum.
– CTP a fondat Gandul cu Dinescu. Toate au fost bune si frumoase, pana in ziua in care Dinescu s-a trezit ca nu mai e patron la ziar, pentru ca CTP ii trasese clapa si plasase pachetul majoritar de actiun stim-noi-cui.
– Acum, CTP face acelasi lucru pe care l-a facut de fiecare data – e primul guzgan ne-rozaliu care paraseste corabia. Lasa Gandul – care are conturile blocate – pentru DIgi, unde – stati dvs. linistit – are cu siguranta un salariu baban si – important – platit la timp.
Intr-o presa romaneasca in care mii de oameni adevarati si-au tocit nervii, mintile si sanatatea, CTP s-a umplut de bani, muncind pe sarite. L-a injurat pe rege, i-a injurat pe cei din Piata Universitatii, l-a injurat pe Emil Constantinescu si mai ales pe Basescu. In paralel si (o sa spuneti dvs.) fara nicio legatura, a reusit sa stranga o avere, muncind cat pentru un articol pe saptamana. Ma bucur ca l-ati citat pe Costi Rogozanu (despre care nu credeam ca a mai admirat pe altcineva, de la Lenin incoace). CTP e stangistul tipic romanesc – aparator al saracilor, dar putred de bogat el insusi. Motiv pentru care e demn de toata admiratia dvs…

adipor  •  4 august 2015, 22:44

Il vrei la steaua?

Cristina  •  4 august 2015, 23:08

O demisie la care nu se astepta nimeni….

jap jap  •  5 august 2015, 0:32

Exista oameni care spun in cateva cuvite esenta unor realitati complexe. Nu poti spune mai bine decat ei. Nu poti sa-i corectezi, nu poti sa adaugi la spusa lor. Asa este si observatia primului comentator la acest text. Un necrolog. Tolontan s-a tradat in fiecare propozitie prin perfectul compus care cara muncitoreste pamant cu lopata peste ceva care, totusi, n-a zis ca se ingroapa in trecut. Un orgoliu concurent mai putin in arena.

raul  •  5 august 2015, 3:32

Tolo, observ din comentarii ca multi dintre cititorii tai sunt de acelasi nivel, sau poate chiar aceiasi, cu cei care posteaza mizerii la articolele lui CTP. Felicitari pentru articol, mai putin pentru pomenirea unori nulitatzi ca Ioanitoaia sau caractere dubioase precum Nistorescu si Cristoiu. CTP e o voce unica si taioasa, un om exemplar si un spirit enciclopedic. Firesc deci sa trezeasca atata ura in Romania.

sundance kid  •  5 august 2015, 6:26

C.T.P-ul nu merita atita osteneala !!! Dupa mine profilul lui psihologic desi nu sunt psiholog , repet profilul lui psihologic este de om rau . Da. Exact asa . Una e sa critici alta e sa desfiintezi oameni mai ales cei de cultura si cu asta s-a ocupat cu „pricepere” . Pacat , interviul cu si despre Mihai Eminescu intitulat ” Eminescu a fost ateu . Eminescu nu a fost roman ” mi s-a parut de „pus in rama ” . Duca-se !

rim  •  5 august 2015, 7:17

sunt multe de spus… incepand cu faptul ca un catalin tolontan nu avea cum sa nu scrie despre inca o plecare a lui ctp si firescul inflatiei de comentarii, destule pertinente. ctp merita citit isi cand sustinea cu logica inginereasca azi contrariul a ceea ce sustinuse cu logica inginereasca ieri. un mare cinefil, un mare pasionat de tenis, un bun scriitor scifi, o minte inginereasca nu are cum sa nu fie un editorialist remarcabil. sa nu uita, ca in 90-91, cand ziarul autointitulat adevarul aduna toti frustratii nauciti de evenimente care nu suportau sa observe cineva petele din soarele iliescian, ctp troznea cate un editorial in care-l sfatuia, lucidm pe el lider maximo de atunci sa nu mai dea din mana… mie unuia, nimeni in drum, anonim nici macar venetian, imi va lipsi ctp cata vreme va lipsi din peisajul mediatic romanofon. dar, cum gandul.info devenise o oribila oficina basista, de nu-l mai deosebeau de otrava hotnews, faptul ca pleaca o valoare de acolo e de bine. la posturile tv ale lui teszari nu ma uit. iar la cele ale lui paszkany nu ma mai uit de cand pot vedea meciuri si altrove. a nu se grabi sa fiu acuzat de xenofobie. ceea ce nu suport la acesti corifei media si extramedia e ca au cotizat la basescu – de unde imunitatea si libertatea de manevra. hurezeanu? exemplul perfect al sentintei bunica-mii materne: mai bine te frigi cu supa de gaina decat cu terci de mamaliga. cat despre ctp, cu toata aaprecierea, mi-a ramas personal dator. fiindu-si sie prieten, stie dece… 😉 multumiri, dle tolontan, pentru articol. un comentator are o doza de dreptate, ca are vag iz de necrolog. e vremea impostorilor. dv sper sa mai rezistati, e tonic sa fim uneori in dezacord.

Alex One  •  5 august 2015, 8:05

Teribilismul nu merge la nesfarsit era,demult, timpul sa ne lase. Amin ! Se pregateste Ioanitoaia ? Locul muraturilor este in putina nu in presa.

apa plata  •  5 august 2015, 8:19

Greata eterna pentru CTP dupa cat de *** in dos justitia romana. Bleah !!!! Era un om normal in urma cu cativa ani, acum e pur si simplu un propagandist al DNA-ului si a instantelor ***. Negrutiu, le fel, insa infinit mai putin talentat ca insiruitor de cuvinte pe o foaie electronica. M-as bucucura ca acst site insolvent sa se inchida. Asa cum m-as bucura sa se inchida orice publicatie care ii idolatrizeaza pana *** pe domnii Kovesi, Coldea, Stanciu.

R.A.Muresan  •  5 august 2015, 8:52

Talentat? Sa zicem, dar nu sint sigur ca de-asta il citea Plesu. Ferm? Poate, desi, un bun jurnalist de opinie nu exceleaza tocmai prin fermitate.
Ginditi-va insa la cum ar fi aratat in toti anii astia o Romanie normala. Altfel, e clar ca C.T. Popescu nu e produsul Romaniei normale.

jean  •  5 august 2015, 8:53

Marele Gandul.info se inchide, se fac demisii, se da afara, se taie din salarii !!
Voi nu realizati ca asta este un *** de publicatie online, unde toti redactorii incap intr-un lift? Iar majoritatea dintre acesti redactori virtuali in frunte cu *** de Pandaru, sunt praf ca capitolul ziaristica.
Numele (si nu calitatea) lui CTP ii tinea in viata. In curand vor ajunge la fel de necititi ca si GSP condusa de cel ce publica articolul de mai sus.

CEL MAI TALENTAT ȘI MAI FERM DINTRE NOI – Pe Bloguri  •  5 august 2015, 9:57

[…] Sursa: Catalin Tolontan […]

victor L  •  5 august 2015, 10:22

A ajuns „cel mai bun” in opinia unora, dupa ce in `90 a facut elogiul minerilor care venisera in Bucuresti la plantat panselute.
Tot cel mai bun a fost cind a aparat mindria de a fi roman, blamindu-le si blestemindu-le pe gimnastele care au pozat sumar/goale prin Japonia. Vezi,Doamne, au tradat niscaiva secrete nationale.
Nu degeaba e mass media mioritica la acest nivel, pen`ca CTP este cel mai bun 😛

Fane Cutit  •  5 august 2015, 10:43

Bai nea Tolontane, vad ca ti se pare de admirat ca Sarbu taie salarii in bloc in tot grupul ca sa aiba jucaria gandul.info din ce trai….super strategie. bravo

jalabert  •  5 august 2015, 10:59

cetepeu este motivul pentru care vanghelie sau gigi becali sunt politicieni de succes iar lucian boia, dinu c. giurescu sau altii ca ei nu intra in politica.

jalabert  •  5 august 2015, 11:01

cetepeu la o analiza profunda a daunat societatii romanesti mai mult decat a facut-o vanghelie, guta sau simona senzual.

john.peris  •  5 august 2015, 12:08

Exceptional articol, felicitari Catalin, din pacate o buna parte dintre comentarii confirma teoria lui Umberto Eco privind ” dictatura imbecililor ” !

make  •  5 august 2015, 13:56

CTP nu e usa de biserica, nu e un personaj simpatic, nu e un ziarist lejer. Dar incrancenarea lui a tinut in spate si Adevarul si Gindul. Multi asteptau editorialele lui ca sa-si confirme/infirme punctul de vedere.

ion  •  5 august 2015, 14:48

personal nu pot uita ce-au scris ctp-ul si lelia munteanu , in adevarul, in anii 90-92.

in rest e cum zici tu.

Andrei Alexandru  •  5 august 2015, 16:03

Pentru cei care nu i-au cunoscut caracterul lui CTP, aprecierile lui Tolontan sunt de înțeles. Eu i-am cunoscut caracterul în 1990 și 1991, când am lucrat în aceeași redacție a ziarului ”Adevărul”, și când am spus colegilor deschis ce cred despre CTP, cu el de față, într-o ședință de analiză: ”La ”Adevărul” avem nevoie și de caractere, nu doar de condeie”.
Dacă vreodată CTP a scris ceva în folosul altora, asta s-a întâmplat pentru că scriitura respectivă era menită să-i servească ”ego”-ul hipertrofiat, pentru alinarea unor frustrări adânci și, nu în ultimul rând, pentru a-și rotunji averea. Cu alte cuvinte, CTP este duplicitarul perfect. El este identic, ba chiar mai rău decât politicienii pe care îi vituperează superior. CTP și-a asumat o mască falsă, aceea de justițiar absolut cu privire sticloasă și fixă. Talentul scriitoricesc l-a ajutat să-i ducă de nas pe mulți, mai puțin pe mulții ziariști care i-au fost colegi sau subordonați și care știu adevărul despre acest personaj fals.
Și totuși, poate că Tolontan are perfectă dreptate. În fond, cititorii consumă articole, nu caractere.
Andrei Alexandru

danny pump  •  5 august 2015, 20:09

un tip inteligent ,cultivat,bun scriitor,dar plin de o ura viscerala fata de cei care nu i-au placut.urita,f . urita latura!!

Ioan  •  6 august 2015, 11:49

Tipul acesta,ctp,cred ca ar fi trebuit sa performeze ca inginer,parca calificarea asta o are.

Gogoseanu  •  7 august 2015, 3:54

Dureros,Cata… Văd ca este adevărat … Un „profi” trebuie sa „moara” pentru a-i fi recunoscuta valoarea…

Alexandru  •  7 august 2015, 15:32

Desi era locul unde probabil se simtea cel mai bine si i se potrivea acel statut, fiecare trebuie sa se desparata de ceea ce face la un moment dat. Fie ca timpul de de vina, fie ca sunt motive personale. Decat sa ramai stresat pentru ca ai vrut sa iei o decizie si n-ai putut, mai bine asa.

Amoled  •  8 august 2015, 16:10

Peisajul mediatic românesc nu poate rămane asa ! E sarac. In 5 max10 ani vom avea un alt colos.
CTP are nevoie de sanatate , una de fier. Atât are nevoie.
Noi aştilalti am fi ipocriti să disperam dupa CTP dar dacă ne gandim doar la Negrutiu si/sau Lelia Munteanu atunci….ar cam trebui sa disperăm((
Oameni moi.

Andrei Costin Ionescu  •  12 august 2015, 14:19

Meanwhile:
http://uk.reuters.com/article/2015/08/12/uk-economist-m-a-pearson-idUKKCN0QH0NZ20150812

Comentează