Cooperativa rediviva

Arbitrul Colțescu ne-a readus pentru 90 de minute amintiri amare de acum 20 de ani

miercuri, 12 august 2015, 11:44

UPDATE:  SMS venit după miezul nopții de la Răzvan Prepeliță, din Brașov: ”Colțescu își poate spăla imaginea de arbitru în România doar dacă își ia rucsacul în spate și găsește planorul”. 

2-0 pentru Steaua este cel mai periculos scor, zice Colțescu, și de aceea e mai bun 2-0 pentru Astra.

Dacă ar fi arbitrat Bistrița acasă acum 20 de ani, centralul din această seară ar fi fost decorat de Cooperativă. Dar chiar și pe vremea Omertei, după un asemenea meci ieșea scandal.

Să anulezi trei goluri valabile echipei în deplasare, să nu elimini vedeta gazdelor pentru o palmă aplicată ”în glumă” portarului advers și să acorzi un penalty 75% valid pentru ”nea Jean”, toate acestea n-au cum să nu fie premiate.

Iar dacă ar fi făcut chestia asta în deplasare, Colțescu stîrnea o revoltă urbană.

Acum două decenii și ceva am văzut pe viu un meci UTA – Gloria Bistrița, în care gazdele au fost furate mai puțin decît Steaua în această seară, dar tot a ieșit un tămbălău ca-n filme. Brigada arbitrilor a părăsit orașul cu mașina blindată a jandarmilor, în timp ce mii de oameni luau cu asalt stadionul, prefectura și sediul ONU dacă acesta ar fi existat în Arad.

Colțescu are, desigur, dreptul la explicații, însă asimetria e teribilă. A judecat aproape orice fază la limită în favoarea Astrei. Pînă și cornerele le-a răpit Stelei, ceva ce nu făcea nici Velea pe vremuri, că șmecheria nu era să stîrnești perplexitate, ci să înclini balanța din sfori invizibile.

Poate că Sebastian Colțescu nu e șmecher, ci doar periculos de neinspirat și, în astfel de seri, perfect incompetent. Asta nu o transformă pe Steaua într-o victimă, dar îl arată pe el drept un demn urmaș al unei epoci pe care a scos-o din sarcofag și ne-a prezentat-o drept o noutate absolută.

Cooperativa HD, un lotru cu aspect de facebook, asta era tot ce ne mai trebuia!

Comentarii (122)Adaugă comentariu

Doru Criistian  •  13 august 2015, 11:10

2015 Sebi Coltescu (arbitru cu ecuson FIFA) – „Romania lucrului bine facut”, intr-adevar aseara chiar a fost bine facut.
Propun pentru urmatoarele alegeri sloganul „Cu mine atingeti perfectiunea”.

Plecat fiind din tara din decembrie ’98, tin legatura cu familia (sunt luni in care trimit bani acasa si de 2 ori), tin legatura si cu prietenii. Din pacate toti im spun acelasi lucru : „Nu ai ce cauta aici. E nasol rau”. Nici nu aveam de gand dar chiar nimic nu se schimba acolo. Doar se revopseste gardul si se afiseaza un slogan nou ? Probabil vor trebui sa treaca 3-4 generatii dar aste e cu totul alta mancare de peste.
In tara in care locuiesc dincolo de Ocean, fiind o destinatie exotica, sunt toate natiile adunate. Am tot felul de prieteni din toata lumea, de diferite clase sociale si cu anumite preconceptii. E clar ca daca ar arbitra Coltescu un meci intre, nu stiu, un exemplu la intamplare – Ajax vs Bursaspor (am prieteni in ambele tari) cum sa procedez ? Sa ii invit sa vedem meciul la mine acasa ? Doamne Fereste sa nu arbitreze – Spartak Mosova vs Aston Villa, ca nu mai ajung sa vad lumina zilei urmatoare !@!

beeeeeeeeeee, baieti, beeeee!  •  13 august 2015, 11:12

Meciul asta a fost „omenie”, reciproca meciului in care echipa mafiotului Nicolae a batut Muresul in finalul campionatului trecut si a ajutat stina sa castige campionatul. Normal ca meciul de atunci s-a lasat si cu o VALIZA pentru Nicolae si cu prime consistente pentru jucatorii jurjuveniti. Probabil in meciul de acum inclusiv Jiji (cu laba lui Mache, normal…) a pariat din timp, in Singapore, pe victoria jurjuvenitilor, si si-a recuperat ‘meritat’ banii din VALIZA din luna mai.
Daca Galatiul ar fi ramas in Liga lui Militica, probabil am fi vazut si cu ei infragerea stinei, pe langa VALIZA ce au primit-o de la cioban pentru incurcarea Muresului in ultima etapa din luna mai.
In conditiile astea, ceea ce sustii in articol e ca si la ceilalti ovini, doar praf in ochii fraierilor care, sub impresia „greselilor” slugii ovine Coltescu, nu vad VICTORIA DECISA INAINTEA MECIULUI pentru jurjuveniti.
Celelalte, cu Sumudica cu valiza mica, sluga ovina si el, si alte chestii anecdotice, sunt doar pentru garnisirea povestii.
De aceea e jenant sa vii cu astfel de propaganda ieftina.
Pana la urma, Muresul sunt fraierii campionatului, ca doar stiau ca ciobanul va cumpara tot ce e posibil sa cumpere, pentru a ajunge pe primul loc. Dar oare cum a ajuns Stanciu la conducerea Muresului exact cand ii trebuia ciobanului, si ce rol a avut el acolo in pierderea campionatului?!

darfcar  •  13 august 2015, 11:13

Nu doar coltescu a gresit impotriva stelei, ci toata tusierii care ma fac sa cred ca nu au fost doatr niste greseli intamplatoare, daca gresea doar el era altceva dar ei au venit cu lectia invata degeaba o tot dam la intors….este penibi!Si nimeni nu-si asuma nici o responsabilitate

Marka Ragnos  •  13 august 2015, 11:15

Eu sunt un suporter radical de-al Stelei, tolo. Si da, ai dreptate. Te insult absolut de fiecare data cand iti cer sa ne spui cum naiba a pus puscariasul ala mana pe un bun al statului fara sa plateasca nici macar un leu. Dar vrei sa stii ceva? Tu insulti meseria de jurnalist de fiecare data cand alegi sa nu raspunzi.

Carlos  •  13 august 2015, 11:23

Sunt dinamovist si ma bucur de fiecare data cand Steaua pierde in campionat dar ce s-a intamplat la meciul asta a fost o rusine, cei trei ‘fluierasi’ merita o lunga vacanta.

radu george  •  13 august 2015, 11:30

la primul gol a fost fault in atac ,la al doilea gol se vede cum atacantul stelei se indreapta catre minge din pozitie de ofsaid ,la al treilea gol este ofsaid ,de ce il invinovatiti pe Coltescu ca nu a ajutat Steaua cum a facuto Tudor la Botosani ,de ce nu sunteti obiectivi ?pentru ca sunteti stelisti si normal nu puteti fi obiectivi ! unde este greseala lui Coltescu ,daca tusierii ridica fanionul ?trebuia sa incalce regulamentul de dragul vostru ca atunci era un arbitru f. bun.lasati ziaristii neutrii si care cunosc regulamentele sa comenteze.

Cătălin Tolontan  •  13 august 2015, 11:59

@beeeeeeeeeee, baieti, beeeee! : teoria ta e ca, de fapt, steaua a cedat meciul celor de la astra drept rasplata ca astra a incurcat-o pe ASA in campionatul trecut? Si ca Sebastian Coltescu a fost parte in acest plan.
De ce ar vrea un arbitru sa-si faca praf reputatia, mai vedem in privinta carierei, in loc sa piarda pur si simplu echipa care trebuie sa piarda?

@radu george: a spus cineva mai sus foarte bine, hai sa lasam opiniile noastre deoparte. Exista un singur arbitru, actual sau fost, care sa sustina ca a fost fault in atac la golul Stelei?

eugeniustin  •  13 august 2015, 12:04

A fost amuzanta si faza de la finalul meciului cand a fost un fault neacordat la enceanu identic cu cel de la penalty-ul astrei.ah, si acel aut de poarta din prima repriza la duelul dintre adi popa si fundasul stanga :)) si hentul lui budescu …

LEFTER POPESCU  •  13 august 2015, 12:12

Domnule Tolontan,
.
chiar daca doare aceasta infrangere a echipei dvs. de suflet trebuie apreciat arbitrajul luii Coltescu care a dovedit curaj in deciziile date .
.
Sunteti vehement la adresa deciziilor brigazii conduse de Coltescu dar va intreb : ce ati fi scris daca fazele respective, pe care le invocati, s-ar fi petrecut invers ?
.
Ca si dvs. , imi spun si eu opinia .
.
1 – Papp a faultat grosolan . Genunchii din coastele aparatorului si apoi trupul sau l-au facut una cu pamantul pe fundasul Astrei.
Cate faulturi in careu, ale atacantilor, nu fluiera arbitri , in care jucatorii raman pe picioare, iar noi spectatorii si telespectatorii ne intrebam – daca e vorba de echipa noastra pe care o simpatizam – ce-a vazut acesta de a fluierat ?
.
2 – La golul nr. doi , anulat de catre brigada de arbitri, Hamroun era in pozitie de offside in momentul in care Popa inceraca sa-i paseze .
Algerianul trebuia sa se opreasca iar faza continua cu el in afara cadrului portii. Ori acesta a continuat alergarea iar cand a vazut ca mingea poate intra in poarta, sare ca aceasta sa treaca pe sub picioarele sale inainte de a depasi linia portii . Chiar daca nu atinge mingea , Hamroun si-a reactivat pozitia de offside participand in continuare la faza. Gol perfect anulat .
.
La golul. nr. 3 , as fi vrut sa vedem faza din pozitia arbitrului de tusa , la viteza de joc , macar de trei ori, si apoi sa ne dam cu parerea .
Daca sarim direct la „stop cadru” vedem ca cel putin 20 de cm il scot din offside pe Varela .
Dupa parera mea este gol valabil .
Dar repet , as fi vrut sa vadem si noi faza, la viteza de joc, – cea din care s-a facut ‘stop cadrul”.
.
Arbitrul Coltescu a gresit in opinia mea , ca nu i-a eliminat :
pe fundasul stanga al oaspetilor pe un fault dur ;
pe Budescu pentru palma data portarului- chiar si in gluma – cand a vazut ca nu mai poate atinge mingea cu mana pentru a o baga in plasa. Aici as avea un amendament . Macar un advertisment verbal trebuia sa primeasca Cojocaru pentru teatrul pe care l-a jucat , sperand ca arbitrul Coltescu il va elimina pe Budescu.
.
La golul nr. 2 al Astrei , marcat din lovitura de la 11 m, arbitrul Coltescu a gresit dictand penalty . Nu a fost niciun fault . Morais era bramburit , se fentase si pe el si devenise previzibil. Filip l-a deposedat ca un jucator de clasa .
.
Despre parerile lui Craciunescu si Porumboiu am sa spun ca sunt subiective si patimase .
Craciunescu este un bine cunoscut sustinator al echipei Steaua de cand era arbitru si a ajutat-o pe aceasta ori de cate ori a putut . A facut-o si cand era presedinte la U Craiova- 1998 , cand , impotriva intereselor echipei oltene – CARE ERA PRACTIC CALIFICATA IN CUPA CUPELOR, s-a dus in vestiar- dupa spusele lui IONEL GANEA – LA TV. si le-a promis cate 5000 de dolari fiecarui jucator daca incurca Rapidul . I-a incurcat , trimitand titlul la Intercontinental . La 3 zile insa RAPID a castigat Cupa Romaniei in fata U Craiovei iar Craciunescu , parasit de toti, plangand la finalul meciului, si-a adus aminte de celebrul proverb : Iubesc tradarea dar ii urasc pe tradatori . A ramas un tradator in simbria stelistilor de la Digi tv.
.
Despre Porumboiu , care pare un tip mai echilibrat si mai corect in opinii, de cat cel pomenit mai sus , am sa spun ca la cat la bestelit pe Coltescu- facandu-l , daca nu ma insel , chiar „sinuncigas”, cand aceasta , prin deciziile sale, l-ar fi „furat” cat era patron la Vaslui, parerea sa poate fi o razbunare impotriva centralului . Totusi mai am o speranta ca Porumboiu nu a spus si nu a ‘vazut’ ceea ce vede de regula CRACIUNESCU si Argaseala.

DD  •  13 august 2015, 12:28

Tolo, trei goluri perfect valabile anulate. Rosu la Budescu neacordat ! vreo trei cornere clare pt Steaua neacordate. Orice contact mai tare era fault pt Astra. Pe pustiul ala de la steaua intrat pe final, l-a luat fundasul giurgiuvean cu fulgi cu tot de la aruncat in reclame in fata asistentului, nu s-a dat nici macar fault nu mai spun de vreun cartonas. Totul a fost pt Astra.
Ma uitam aseara la meci cu scarba si dispret la adresa arbitrilor si ma gandeam ca Steaua si daca marca, o facea degeaba pt ca, Coltescu sau asistentii ar fii gasit un motiv sa il anuleze oricum.
Daca gresea doar centralul, ai fi gasit o scuza, dar au gresit toti trei arbitrii. Asta nu spune decat ca stiau dinainte ce au de facut ! O rusine nationala, ca sa il citez pe Argaseala desi nu il suport !

Goldnet  •  13 august 2015, 13:08

Oricat de antistelist ai fi nu ai cum sa nu vezi ceva suspect in modul cum s-a arbitrat aseara. Ramane sa vedem consecintele arbitrajului dezastruos, daca vor fi!

Alexandru  •  13 august 2015, 13:10

Un personaj ciudat care a fost pro astra inca din drumul spre stadion. Rusine!!!!!!!!!!!!! Steaua totusi a jucat ceva aseara si putea sa faca mult mai mult daca i se permitea de catre ” Marele Verde”!

Granjan  •  13 august 2015, 15:04

Tudor fură PENTRU Steaua de ani de zile mai mult decât ar putea Colțescu și orice alt arbitru să fure ÎMPOTRIVA Stelei.
Doar că, atunci când Tudor își bate joc de echipe din orașe mai depărtate de București în numele credinței sale roș-albastre, domnul Tolontan nu remarcă, vezi Doamne, că ar fi reînviat Cooperativa. Atunci totul e ok, atunci se tace, atunci e cum trebuie să fie și în toată țara este pace.
Mi-ar fi plăcut să văd articolul despre reînvierea cooperativei după meciul de la Botoșani. Și nu pentru penaltiul nevăzut decât de neutri la Croitoru, ci măcar pentru faultul inexistent pentru care s-a acordat lovitura liberă transformată de Gabi Iancu.

Să îți fie rușine, domnule Tolontan, ceea ce ai scris în acest articol este departe de echidistanța pe care o presupune jurnalismul și te transformă în ziarist de Curtea Palatului!

Marcu  •  13 august 2015, 15:15

Nenea tolontane Dar de Tudor de ce nu zici bre nimic cand ala de 10 ani Fura pentru steaua 4-5 meciuri pe sezon? Acolo nu mai invie cooperativa???? Credeam ca esti Unul din putinii jurnalisti obiectivi dar nici pe departe. Hai craiova

dudu  •  13 august 2015, 15:15

@ LEFTER POPESCU Faceti un efort si recititi comentariul kilometric pe care l-ati postat, poate-poate o sa observati un lucru: Toate „greselile” pe care le-ati comentat au fost impotriva Stelei. Cu exceptia presupusului „fault dur” al lui Guillherme, care e o faza de manual de galben (tackling intarziat, jucatorul se intinde dupa minge dar ajunge tarziu si loveste adversarul). Uitati-va pe regulile jocului si comparati faza asta cu cea in care e foarte clar ca Budescu trebuia sa ia rosu (recunoasteti asta si dvs.) si nu l-a luat, si o sa intelegeti ce inseamna „arbitraj cu tema prestabilita”.
Ce ma socheaza este ca toti Popestii, nu ca isi dau cu parerea, ci dau sentinte din pozitia de mari cunoscatori. Fratilor, regulile FIFA sunt simple si sunt postate pe ‘jde mii de site-uri. Cititi-le!
Daca veti face asta, o sa intelegeti de ce nu a fost offside la golul 2. Ca sa fie in offside, Hamroun trebuia sa fie „implicat activ” in faza. Care „implicat activ” inseamna a) sa atinga mingea (ceea ce nu e cazul), sau b) sa incurce un adversar (iar nu e cazul, la faza participa doar un jucator de la Astra care e doi metri mai in fata, nici nu il vede pe Hamroun, care e in spatele lui). Atat! Restul sunt filosofari ieftine.
Toti Miticii si toti Popestii vin si ne spun cum trebuie interpretat Regulamentul, dar nici unul dintre ei nu au citit ce scrie in Regulament…

Adrian R  •  13 august 2015, 15:27

Mai usor cu victimizarea asta. Stelutza si Dinamo daca ar fi furate constant inca 15 ani de acum si tot nu se echilibreaza balanta furtisagurilor facute de ei. Nu pot sa fiu de acord cu arbitrajul de aseara dar as vrea sa vad ziaristii asa vehementi si in etapele viitoare cand steluta o sa fie ajutata iar. La un calcul simplu, din vreo 30 si ceva de etape o sa constatati ca steluta o sa primeasca ajutor in mai mult de jumatate. Diferenta o sa fie ca ajutorul dat o sa fie unul smecheresc.

dudu  •  13 august 2015, 15:56

De curiozitate, m-am uitat si inregistrarea cu faza golului trei anulat Stelei. Pana si comentatorii s-au prins ca nu e offside, si asta fara niciun stop-cadru. La faza live ei nu au vazut niciun offside, iar la reluare s-au convins ca nu exista. Si asta pe baza camerei pusa pe linia de 16 metri, in timp ce tusierul era pe linie cu jucatorii, deci vedea de 10 ori mai bine. Sau, daca nu vedea, are nevoie urgenta de un consult oftalmologic.
Repet- pana si comentatorii de la Digi au observat asta. Care comentatori pot fi banuiti de orice, doar de faptul ca sunt stelisti, nu.
De altfel, aceiasi comentatori se chinuiau sa il disculpe pe Coltescu la primele doua goluri anulate, pretextand ba ca Morais (nu Papp) a bagat mingea in poarta la golul 1, ba ca „exista noi reguli de interpretare a offside-ului” la golul 2. Iar la cartonasul rosu neacordat lui Budescu dupa ce l-a palmuit pe Cojocaru, aceiasi comentatori dadeau vina pe tusier, desi din inregistrare se aude cum Coltescu fluiera instantaneu, inainte ca Cojocaru sa aiba timp sa cada joc – deci a vazut foarte bine faza.
E ridicol sa spui ca Tolontan, GSP, sau DIgi sunt platiti de Steaua. E ca si cum ai spune ca Figo e omul lui Blatter. Dar – de! Haterii tot hateri, cand nu au argumente, o dau in scorneli…
Cand ii vad pe toti haterii care posteaza ca

The Giver  •  13 august 2015, 18:58

V-ati inflamat dupa greselile de arbitraj ale lui Coltescu din jocul Astra-Steaua, dar nu suflati un cuvant despre criteriile care stau la baza promovarii arbitrilor. Care sunt aspectele pozitive legate de numirea lui Vassaras in fruntea CCA, in afara unor presupuse actiuni de lobby la UEFA ( ca sa nu spun ”combinatii”)?

The Giver  •  13 august 2015, 19:14

@Tolontan
Care este diferenta intre arbitrajul lui Coltescu din jocul Vaslui-Steaua 0-1 din toamna lui 2013 si arbitrajul aceluiasi Coltescu din jocul Astra-FCSB 2-0? Va reamintesc cateva dintre greselile imputate lui Sebastian Coltescu dupa acel joc, inclusiv declaratia ”protectorului”, Ion Craciunescu (preluare din comentariile aparute in presa dupa acel joc):
”Partida de la Vaslui a fost marcata de patru momente importante, toate fiind judecate in favoarea campioanei.

– Mai intai, „centralul” a refuzat sa acorde un penalti pentru moldoveni in urma unui fault cat se poate de clar al lui Lukasz Szukala.

– La cateva putin timp dupa aceasta faza, Coltescu l-a eliminat pe brazilianul Madson, caruia i-a acordat usor doua cartonase galbene in decurs de cateva minute. A urmat un fault cinic al lui Tanase, care a scapat insa de cartonasul galben pe care il merita.

– Ulterior, „Dodel” a primit un avertisment dupa o interventie, ironic, la minge si ar fi fost eliminat daca incasa primul „galben”.

– Arbitrul si-a continuat „reprezentatia” eliminadu-l pe portarul Cerniauskas dupa o faza in care acesta s-a ciocnit de Piovaccari si care nu reclama nici macar un cartonas galben.

Fazele controversate au fost analizate de fostul sef al arbitrilor, Ion Craciunescu, la DigiSport, acesta declarandu-se socat de prestatia lui Coltescu.

„A trecut ceva timp de cand n-am mai vazut un arbitraj atat de slab”, a spus acesta.-
-citate din comentariile aparute in presa dupa acel joc-
Nu ar fi prima data cand nu ati publica punctele de vedere pertinente, diferite de cele ale dumneavoastra. Preferati sa publicati comentariile usurele, fara suport, caraghioase chiar- acele comentarii fiind usor de combatut.

dudu  •  13 august 2015, 19:26

@ Adrian R: Din comentariul tau, deduc ca nu esti stelist. Daca nu esti stelist – deci nu ai niciun motiv sa te uiti la meciurile Stelei – atunci de unde stii ca Steaua e ajutata in 50% din meciuri? A, da, siguur – faci o deductie „logica”. Ei, vezi, asta e diferenta – aseara Steaua a fost furata, a vazut toata tara si toata lumea cu responsabilitate si bun simt a recunoscut furtul. Iar tu pui in balanta cu fazele astea clare si concrete, niste presupuse ajutoare date Stelei (pe care nu le numesti, nu le stii, nici nu le-ai vazut – dar stii sigur ca exista). Credibil, foarte credibil…

Obiectiv  •  13 august 2015, 20:56

„Draga (S)Tolo”, dar acum vreo trei ani, la meciul Vaslui – Steaua 0-1, (sigur va mai aduceti aminte, 3 eliminari in tabara Vasluiului – una corecta, precum si un penalty neacordat echipei gazda) acel meci de care perioada v-a adus aminte? multumesc

observator  •  14 august 2015, 9:53

Nu va ma chinuiti criticandu-l pe Coltescu.Fara a avea spatele acoperit nu si-ar fi permis sa faca asa ceva.Un arbitru care arbitreaza in elita fotbalului mondial nu stie sa arbitreze? Totul a fost aranjat si o sa vedeti ca acea pedeapsa care a primit-o va fi redusa substantial si va revenii in arbitraj, pentru anumiti conducatori de echipe de un asemenea specimen e nevoie!

Comentează