Mulțumim pentru corupți, dar îi aflăm și pe marii corupători?!

Arestarea lui Sorin Oprescu retrezește o temă nerezolvată: dublarea prețului la Național Arena și, în general, umflarea prețului marilor proiecte de infrastructură pe care le-au făcut multinaționalele din Germania, Italia, Spania și Austria

marți, 8 septembrie 2015, 12:35

„Mulțumesc!”, spune Sorin Oprescu după ce i se dosesc banii sub perna orientală de pe canapea.

„Mulțumim!”, zicem și noi, acum că DNA și SRI au aflat ceea ce publicau ziarele încă din primul mandat al primarului Bucureștiului. Încet, încet și cumplit de costisitor, că fiecare an întîrziat semnifică miliarde de euro furate din buget, marii corupți ies la iveală. Și primesc ce merită.

Era chiar în ziua arestării lui Oprescu. Un ziarist de la Al Jazeera, care realizează un amplu documentar despre corupția din România, venise în redacția Gazetei. În lumea postmodernă, nervozitatea oamenilor, sătui de abuzurile elitei, naște tot soiul de paradoxuri amuzante. Un post de televiziune din Qatar, una dintre cele mai extinse rețele mondiale de știri, găsește interesante evoluțiile dintr-o țară est-europeană și are pe lista de documentare un ziar de sport. Corupția fără granițe, vasăzică.

Tipul de la Al Jazeera tocmai filmase în fața clădirii DNA de pe „Știrbei”. Și era șocat de ceata de jurnaliști care sprinta și striga: „S-a băgat carne proaspătă!”.  „Fresh meat! Fresh meat!”, îngînă el, începînd să înțeleagă de unde atîta înverșunare și „atmosferă de Revoluția franceză”.

De unde?

De la 100 de milioane la 200

În 2007, bucureștenii au aflat că vor avea un stadion modern care-i va costa 100 de milioane de euro.

În 2011, cînd Gazeta a pornit o investigație care a durat mai bine de un an, prețul crescuse la 200 de milioane de euro.

În 2015, cînd Primăria a încetat să mai comunice, nu pentru că l-ar fi arestat pe Oprescu, ci pentru că, excepțiile se numără pe degete, opacitatea a fost regulă în administrația lui, bucureștenii habar n-au la cît a ajuns prețul Arena Național, cu parcări, aleile de acces și luminile din jur.

Pe 3 martie 2011, împreună cu colegul meu Justin Gafiuc, publicam conținutul celor patru acte adiționale contractulului pentru stadion. În afara primului adițional, care regla chestiuni administrative, celelalte trei însemnau creșteri de preț de milioane și zeci de milioane fiecare.

Numai acoperișul rabatabil a costat 21 de milioane de euro. Povestea acoperișului apărea în tot nonsensul ei. Dar nu aveam probe.

pozastadion

Femeia speriată care n-a ținut cont de avertismentul consultantului

Am avut nevoie de 8 luni ca să aflăm adevărul. Spre deosebire de parchet, noi nu putem obliga pe nimeni să stăm de vorbă. Și e foarte bine că e așa. Unii oameni implicați au vrut să vorbească.

În noiembrie 2011, Gazeta publica conținutul documentului prin care firma consultantă a stadionului, Louis Berger, atenționa primăria că „acoperișul retractabil reprezintă o variantă neeconomică”. Consultanții explicau de ce acoperișul nu va aduce cine știe ce valoare investiției.

Dar Primăria lui Oprescu a trecut peste observație și a făcut cheltuiala, invocînd că, de fapt, în mandatul lui Videanu se votase în Consiliu suplimentarea de buget. Un lucru e cert: toate actele adiționale s-au semnat pe vremea lui Oprescu.

Să angajezi cu 1,5 milioane de euro un consultant și apoi să-i ignori sfatul, cheltuind în plus 21 de milioane de euro, este o performanță.

Am descoperit chiar persoana din Primărie care primise avertismentul consultantului: șefa de direcție Aurora Abas. De ce nu i-a dat curs? Cine a obligat-o? A venit în redacție, am vorbit lucruri care, conform rugăminții ei, rămîn între noi. Urma să facă o dezvăluire extinsă.

Femeia era însă vădit speriată și nu s-a ținut de cuvînt, în ciuda tuturor insistențelor. Cine a preluat-o, ce i-a promis și de ce statul, dacă avea interesul să afle cum s-a dublat prețul stadionului, nu a protejat-o, vom afla la un moment dat. Sau poate că însuși statul a blocat-o.

Unde a fost SRI în tot acest timp?! Numele, cifrele și mărturiile erau publicate în ziar. După cum atîtea și atîtea afaceri scandaloase ale primăriei erau și ele documentate de alte redacții românești. Unde erau SRI și DNA? E o întrebare la care premianții cu coroniță de azi bineînțeles că nu vor răspunde. Dar să nu creadă că milioanele de oameni nu se întreabă, la rîndu-le.

Ce știe Oprescu despre Max Bogl?

Ne referim la cazul stadionului, că pe acesta l-am documentat. Un serviciu secret cu 12.000 de agenți, față de 2.600 în Germania și 3.300 în Franța (cifrele au fost centralizate de Lucian Davidescu), nu a avut informații despre Național Arena.  De fapt, serviciile știau și au protejat totul. Ca să nu mai punem semne de întrebare inutile.

Colegul meu Viorel Tudorache a fost, tot în 2011, la Frankfurt, unde tot Max Bogl construise un stadion la același preț cu cel de la București (episodul 1, episodul 2).

Banii erau 190 de milioane de euro, numai că în Germania, deși stadionul era un pic mai mic, în cost intraseră o gară, plus pasaje rutiere și feroviare!

Muncitorii nemți au salarii de cinci ori mai mari. Costurile ecologice și absolut tot ce-ți poți imagina într-o construcție de asemenea dimensiuni e mai scump în Germania.

Max Bogl n-a vrut niciodată să explice cum de, în aceste condiții elementar rezumate, construcția de Național Arena, nici măcar un proiect original, ci copiată după Commerzbank-Arena de la Frankfurt, a ajuns la un preț comparabil. Între timp, Național Arena a devenit mult mai scumpă.

Stadionul nostru arată ca un oval nefinisat, unde ploaia și zăpada sînt suflate prin fațada neînchisă, ca în poeziile lui Esenin.

Poate că Oprescu nu e depedent, nu e nebun, nu e robul lăcomiei, sau e cîte ceva din toate, dar nu numai asta. Poate că Oprescu știe exact de ce nemții de la Max Bogl au dublat prețul la Național Arena, de ce italienii de la Astaldi au triplat prețul la pasajul Basarab. Aici sînt banii grei, sute de milioane de euro la fiecare investiție. Poate că nu ignorarea pericolului, ci cunoașterea l-a făcut pe Oprescu să se poarte astfel.

Și, cine știe, de aici vine și furia care l-a surprins pe ziaristul de la Al Jazeera.

„Interesul național” îi prinde pe corupți și-i scapă pe corupători?

Nu doar cifrele, ci și întîrzierea îi frustrează pe oameni. Furia și sentimentul că „bine că le-o trage” vine, poate, și din conștiința că e utilă curățenia, dar uite că vine tîrziu și incomplet. Pînă acum aveam corupție fără corupți. Acum avem mari corupți fără mari corupători.

Beneficiarii nu sînt doar cei din primării, care opreau desigur propria cotă din șpagă, o să vedem în instanță vinovățiile individuale. Dar marii beneficiari sînt și companiile mutinaționale, care dublau, triplau sau cvadruplau prețurile.

Dacă e adevărat ce susțin procurorii, că Sorin Oprescu vămuia 10% din cifra brută a contractelor, iar oamenii lui își luau și ei partea din profit, unde mergeau restul din sutele și zecile de milioane umflate de marii executanți ai proiectelor de infrastructură? Stadioane, patinoare, drumuri, pasaje…

O filieră se prelingea, prin subcontractare forțată, către binecunoscuții Nelu Iordache, UTI și tot așa. Cineva le zicea multinaționalelor „dați aici că ăștia-s băieții noștri”. Securiști de încredere cum ar veni.

De la acești băieți nu ciuguleau doar partidele sau politicienii, ei sînt o pradă ușoară ca imagine, dar ar fi incorect să oprim aici filiera. Poate că o parte grasă migra către instituțiile care se ocupau cu „interesul național”, către bănci și către cei care imaginaseră sistemul.

Tot în numele „interesului național” sînt astăzi prinși corupții, dar ocoliți corupătorii. Și, totuși, în doi ani de funcționare a justiției, și cu aproape aceiași oameni care pînă acum au stat în frigider, nu poți repara și nici scuza un jaf organizat de două decenii și jumătate.

Cum ratăm CE 2017 de gimnastică

Oprescu nu are nici o scuză.

A participat la o scumpire atît de mare a Național Arena și a patronat jaful de la CSM București. Dovada e că, din cauza fricii și din tot soiul de complicități care se întind înspre ministere și Guvern, de 17 luni nu sînt în stare să pornească Sala Polivalentă. Poate că oamenii săi nu mai vor să riște.

Aproape că s-au ratat Campionatele Europene de gimnastică București 2017 și vorba lui Adrian Stoica, președintele Federației de Gimnastică, „ce să fac, să vin cu șeful federației europene la vorbitor la Oprescu?!”.

Ar fi fost prima mare competiție oficială organizată de România în ultima jumătate de secol. Din care 25 de ani au fost comunism, 25, capitalism, și toți 50 hoție.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

unu  •  8 septembrie 2015, 21:03

Care 50 de ani de hotie mai nene Tolo?,pai pe timpul lu Ceasca s-a facut un metrou intr-un timp record,s-a facut Transfagarasan cu militarii,s-a facut pasajul Unirii (in doar 34 de zile !!!!),despre ce hotii vorbesti tu?,ori ai vrut sa iti inchei articolulul mai -cum sa zic-apoteotic?. Atunci chiar se lucra tata,se faceau si hotii dar aveau un pic de frica,pt ca stiau toti cum a sfirsit Stefanescu….nu compara tu tunurile gigantice din ziua de azi cu micile ciupeli de atunci. Pe timpul ala mai exista un pic de frica,acum marii rechini fura fara frica. Doar nu iti imaginezi ca nea Oprica o sa stea prea mult la racoare,scapa el repejor…

cuc  •  8 septembrie 2015, 21:20

Respect

Abu Issa  •  8 septembrie 2015, 22:12

Pai corupatorii au protectie maxima de la SRI deoarece si cei de la SRI sunt oameni si nu cu un salar’ de la SRI pot spera sa isi schimbe repede si radical stilul de viata. Vorbim aici de ofiterasii lui Coldea. Pe de alta parte, corupatorii sunt utili si SRI ii tine in puf, deoarece le ridica mingii la fileu pentru dosare. De ce scot dosarele doar in anumite momente ? Deoarece conditiile maxime sunt intrunite. Un corupt nu este suficient sa fie corupt sau jenant pentru Coldea. Pentru a il ‘prinde’ trebuie sa se faca curatenie in jurul sau si sa fie izolat. In cazul lui Oprescu, nu a fost de ajuns sa fie aratat cu degetul de Gazeta. El avea spate puternic. Daca el a cazut astazi, este datorita faptului ca el devenise incomod pentru putere sau pentru ca a emis pretentii superioare sau pentru ca puterea se temea de el. Izolarea lui Oprescu a insemnat in primul rand in jurul aliatilor sai, adica PSD, adica Ponta. Inainte sa se dea asaltul, s-a mers la presedentie, mai apoi s-a trecut la punerea sub presiune a aliantelor lui Oprescu. In cele din urma, lui lui Ponta i s-a mai ars o siguranta. De amu cand o sa mai vina curent la el, in suturi, sau cu cocoloase o sa i se arda direct motorul, daca nu mai sunt sigurante. Degetul la gura – se lucreaza !!! Iar cu el vor cadea si coruptorii lui. Cercul va fi inchis.

sateanul  •  8 septembrie 2015, 22:14

Avand in vedere ca SRI stia, nu cumva din „zeciuielile” lui Oprescu, Vanghelie, Chiliman, & Co cateva milioane au ajuns si pe la SRI pt finantarea unor operatiuni ce nu le poti face legal?
Daca facem urmatorul rationament:
1. SRI stie cam tot ce misca in tara.
2. SRI stie toti marii corupti.
3. SRI nu are in organigrama ingeri:)
Ne intrebam, ce face un serviciu secret – cam stat in stat – cu niste informatii valoroase, pana sa le livreze DNA?

paul S  •  8 septembrie 2015, 23:11

Scandal uriaş la US Open! Wawrinka a răbufnit după meciul Simonei Halep: „Nu e normal aşa ceva”
Domn’ deontolog, tie nu-ti este rusine cu titulul asta?
Si cu poza lui Halep sub el?
Prin ’94, te-am vazut, odata, in spate la Hotel Turist. Eu mergeam la piscina si nu stiu ce se intampla pe-acolo, dar am stat un pic si-am cascat gura.
Venise Porumboiu cu un Mercedes mustar, Craciunescu cu un Peugeot gris-petrol, Mircea Sandu cu un Golf2 rosu-grena, multe cravate de matase cu imprimeu colorat, pantaloni cu pense, pantofi cu ciucurasi, sosete albe, nea’ Titi Teasca cu baston, etc.
Si tu, cu exact aceeasi freza pe care o ai si acum, stateai incruntat si privea in zare, ca Napoleon.
„Ce om serios!”, mi-am zis eu, atunci.
Si uite la ce magarii jenante ai ajuns acum, dupa 21 de ani, si cum m-am mai pacalit eu, ca eram tanar.
De ce-ti bati tu joc de ideea de presa?
Textul materialului asta unde-ti scriu comentariul nici nu l-am citit.
Mi-a ajuns sa vad la poza scris „National Arena”. Sa stii, draga Catalin, ca aceasta constructie nu exista in nicio limba de pe planeta. Nici in romaneza nici in americaneasca. Nu asa se acorda substantivul cu adjectivul, orice inginer stie asta.
Probabil ca nu se va sti niciodata care a fost primul prostanac de tribuna care a corcit Allianz Arena cu Stadionul National si dupa care s-au luat si restul oilor ignorante din tabloidele nisate pe sport.

Mai da-i incolo de bani, mai Cataline.
Uite, eu pariez ca tu vei fi primul din presa sportiva care se va prinde ca oamenii s-au saturat deja de atata mizerie si nu mai vor titluri cretine, scandaluri si alte tiganii gretoase.
Ia fa un sondaj on-line: cati dintre cei care se uita pe site isi doresc sa fie respectati de ceata asta a ta de jurnalisti onlainisti?

omul  •  8 septembrie 2015, 23:46

Prețul unei lucrări este constituit din costuri, plus beneficiu, deci câștig. Și funcționaru la birou stă și se gândește invidios, „dar numa gura lu ăsta mănâncă, gura mea nu mănâncă”? Apare aici forțat o cârdășie, când ai zis „profit”, toți se înfig pentru că vor și ei o parte din câștigul ăla, care să fim sinceri altfel ar ajunge doar la un singur patron și s-ar îmbuiba doar ăla. Deci care e diferența, dacă e doar un mare bogătan din afacerea cu statul sau sunt zece mai mici ? Uneori însă se umflă prețul ca să intre mai multe „guri”, că banii ce vin de la buget sunt ai nimănui și pot fi „tocați” eficient.
Ați remarcat vreodată întrebarea celui care vrea să se împrumute: „Ai bani?”. El niciodată nu pune problema apartenenței banilor, de parcă banii ar pluti așa în spațiu și ar fi ai nimănui. De zici „Am banii mei” atunci în consecință și altul trebuie să aibă ”banii lui” și așa nu se mai pune problema înstrăinării lor. Într-un buget însă nu sunt „banii mei” sau „bani tăi” ci sunt „niște bani”, fără apartenență, fără stăpân, gata de însușit, gata de furat. Deci sistemul este prost iar tentația de însușire a banilor ce aparțin tututor și nimănui nu are cum să dispară.

Dan Masca  •  8 septembrie 2015, 23:56

Romania nu a avut nici o zi de capitalism.
Nu a avut o zi de democratie occidentala.
Asta pentru ca Romania nu are
Legile din vest, iar asta duce la ceea ce vedeti ca efecte.
Cei de la federatii au acceptat aceasta mizerie de relatii cu zona politica, care a distrus si distruge prin finantari aiurea sportul din Romania.
Unde vedeti si gasiti in vest cluburi de sport detinute de ministerul apararii sau cel
De interne?
Cluburi ale ministerelor, care sa detina stadioane in dotare gen Ghence aal
MApN?
Nicaieri.
Si lista poate continua.
Unde vedeti sa joace Primaria Iasi aka CSMS Iasi cu Primaria Tirgu Mures care finanteaza ASa2013?
Primaria Voluntari cu cea din Chiajna si asa mai departe?
Nicaieri in UE.
Vreti sa fiti corect cu DNA ?
Vedeti firma germana, care a avut contracte pe canalizare de
Vreo 100 mil euro, cred ca in judetul lui Johannis si au dosar cei de la filiala din Ro.
La fel si Alpine a avut in Mures la
sovata.
Exemplele pot continua, dar trebuie cautate.
Vina nu este la altii, ci exclusiv la noi si in legile
Proaste.

Bubucul  •  9 septembrie 2015, 0:02

Domnule Tolontan aveți tot respectul meu pentru ceea ce faceți. Dvs și colegii care va ajută, desigur. Totuși, ‘unde erau DNA și SRI?
Și cum este posibil sau care e explicația pentru faptul că dezvăluiți atâtea cazuri ilegale cu argumente și probe, iar infractorii sunt cercetați după foarte mult timp și nu li se confiscă averea sau, din avere, prejudiciul adus??

pif  •  9 septembrie 2015, 0:20

propozitia de la capatul articolului e epocala:
Din care 50 de ani au fost comunism, 50, capitalism, și toți 100 hoție. am modificat-o putin pentru a descrie pe scurt istoria dimboviteana a Rominiei.

paul S  •  9 septembrie 2015, 0:25

Am citit pana la urma si articolul, foarte bun.
DNA si SRI sunt in prezent complet preluate, exact ca acum 60 de ani, dar acum de catre partea buna a fortei.
Se stie ca intotdeauna partea buna a fortei este cea care detine puterea. Adica, si cea de acum 60 de ani era tot buna, la acea vreme? Sau, atunci era buna, iar acum e rea. Dar despre cea de acum, se va spune vreodata ca a fost rea? exista oare acest risc? Adica ar fi mai bine oare sa fie independente DNI, SRA, TIE, PIE, BIE, toate abrevierile astea si toti contopistii de pe la ele sa lucreze exclusiv pentru Romania? Dar e stupid, ne intoarcem deja pe vremea lui Ceausescu. De fapt nuuuuuu, ca atunci nu lucra pentru Romania Securitatea. Lucra pentru Ceausescu si Elena, adica impotriva Romaniei. Dar astia doi nu erau stapanii Romaniei? Ce interes ar fi avut sa lucreze impotriva tarii pe care o stapaneau? De fapt, nu, nu era asa. Romania era a poporului si dictatorii Ceausesti o furasera ei. Dar acum, Romania e din nou a poporului, ca astia doi nu mai sunt. Dar daca-i a poporului, de ce se zice ca austriecii au petrolul si padurile, italienii terenul arabil, francezii, nemtii transporta gazele, etc, etc, etc, iar hidrocentralele, adica cursurile de apa, TREBUIE sa fie date si-astea… Adica, de ce se spune ca Sov-Rom-urile astea moderne sunt infinit mai bune decat alea vechi? Ca alea nu erau bune, asta e clar. Dar care e diferenta? Cred ca diferenta e ca alea erau in acte 50-50%. Dom’ne, eu chiar nu mai inteleg absolut nimic din maieutica si chilotzeutica asta?!?!!
Oprescu lasa in urma lui niste ceasuri superbe, ca sa nu se uite omul la mana, sau la telefonul mobil cand trece pe langa ele. Lasa un fel de pod rulant ca in aeroporturi pe la gara Basarab, care se invarte in gol si pe care trece cineva odata la o ora. Lasa un Buzesti latit pe care il parcurgi in 15 minute ca a pus vreo 8 semafoare intr-un kilometru, la fiecare intersectie cu o alee. (Vezi ca stii, semafoarte marca UTI, desigur). Inainte, cand era stramt, il parcurgeai in trei-patru minute. Si a mai facut o autostrada nesuspendata dar hiper-bordurata pentru biciclete, pe 30% din latimea Caii Victoriei, ca sa inhaleze hipsteroii gazele (nu de-alea din savana, de-alea de esapament) exact cand fac efort fizic si sa faca cancer la plamani. Ca omul sie ce prostii face, ca e medic primar. Sau nu stie ce prostii face, ca e primar medic? Iar nu mai inteleg nimic.

Vasile  •  9 septembrie 2015, 0:46

Multe aprecieri pt articol,mai ales pt titlu.la cat mai multe…esti unul dintre f putinii jurnalisti in care mai am incredere.M-as bucura daca te-ai axa mai mult pe politica si problemele acestei tari decat pe sport.Esti unul dintre cei care pot sa deschida ochii oamenilor adormiti din Romania

Donkeypapuas  •  9 septembrie 2015, 1:55

Păi DNA NU era condus în acea vreme de Kovesi, ci de Daniel Morar. Avem dreptul să ne întrebăm dacă domnul Morar deschidea ori nu anchete la ordinul şefului său adevărat, Traian Băsescu?
Iar SRI era şi el tot sub comanda directă a „comandantului suprem”, preşedintele de atunci, acelaşi Traian Băsescu.
Curios (vorba vine), denunţătorul lui Oprescu ar fi Cocoş, soţul de faţadă al doamnei foste consilier al preşedintelui României, ea însăşi fostă în sistemul administraţiei bucureştene, de unde a pescuit-o primarul general de atunci, Traian Băsescu.
Cine avea majoritate în Consiliul General în 2011? Partidul domnului fost preşedinte. Nu că celelalte ar fi „sfinte”, dar aşa ne apropiem de „marele corupător”.

PC  •  9 septembrie 2015, 6:16

Mai sunt si alte firme romanesti care au participat la jaful de la Arena Nationala,sper sa raspunda toate la un moment dat. CSM Bucuresti i se pare o mare gogorita, un club fara traditie,fara suporteri si fara viitor, in primul rand bucurestenii platitori de taxe si impozite trebuiau sa fie consultati, chiar prin referendum, de oportunitatea acestei actiuni.In Bucuresti nu exista un patinoar functional o sala polivalenta moderna si multe altele dar primaria generala infiinteaza CSM, asta da noroc pe bucuresteni.

Paul  •  9 septembrie 2015, 8:11

Putintica răbdare…sta cam 2 luni,urmeaza arestul la domiciliu 4-5 luni (in acest timp se imaculeaza) si apoi al luam ca bun si votăm cu incredere.

Daca nu are deja 2-3 carti scrise mare mirare.
Domnule primare avem răbdare ,stai linistit,vei iesi repede ; noi ! Poporul, te asteptam! Te votăm !

Andrei  •  9 septembrie 2015, 8:42

Felicitari Dl Tolontan. Un articol f bun. Din nefericire, din citirea comentariilor, imi dau seama ca oamenii au pierdut esentialul articolului. In acesta se vorbeste de servicii ale statului implicate direct in activitatile de coruptie, se vorbeste de un sistem creat de acestea pentru colectarea si distribuirea mitei.
Astept si au ca si dvs primele arestari in „serviciile de forta”.

vas  •  9 septembrie 2015, 10:46

De unde se vede ca „stranutul” lui Cristoiu e molipsitor si ca unele „stranuturi” nu aduc „boala”, ba, din contra, pot face bine!..:))

Dan  •  9 septembrie 2015, 11:21

Excelent articol!
Pentru ca primii 25 de ani de comunism sunt inca asociati de minti intunecate cu o perioada de avant moral as mentiona:
1. Imediat dupa ’47 comunistii au furat tot ce era de furat; uzine, fabrici, case, pamant.
2. Dupa ce au jefuit au si ucis pe fostii proprietari ca sa se stearga urma.
3. Cu restul populatiei infricosate a construit o baza industriala fara sa plateasca scalavii muncitori. Aveam doar cat sa nu murim de foame si fara posibilitatea asigurarii unui viitor linistit. Eram la mana tortionarilor.
4. Intreaga ierarhie sociala era bazata pe furt, pile, spagi, realtii toxice.
5. Securitatea isi depunea in conturi personale, in afara tarii, sume colosale. Vezi Voiculescu, Tarata, Nicolae, fratii Paunescu si alte mii.

Pai cu asemenea material uman nu poti sa faci decat ce s-a facut; jaf, jaf, jaf! Acesti cimpanzei nu stiu decat sa fure, creerul lor e defectat definitiv. Partea proasta e ca vor defecta si generatiile de dupa ei. ZERO sansa pentru Romania.

PETRE  •  9 septembrie 2015, 13:08

Oprescu a semnat ca sef chirurg intro seara ,in amurg !
Guvenul „cel ma cinstit”(Ponta dixit !)bani a alocat-sa aiba loc de chef dansant .
Cine-i vinovat ?!
Panta rhei !

PETRE  •  9 septembrie 2015, 13:25

In ’53 munceam voluntar la definitivarea stadionului -23 August-ca sa fie gata pt,”Festivalul International al Tineretului „(aveam in buzunar o pita si marmelada-ca hrana).Si a fost .
Tara mai presus de toate !
Acum traim pe branci ci nu ca atunci !
Tara-i pt ,sirienii „sarmani” dar care au oameni de afacer,tari,la noi in ograda goala ca noi suntem trimisi in „promenada ” !
Amin si miruiti !

Abu Issa  •  9 septembrie 2015, 13:54

Sateanu.
‘Cateva milioane au ajuns si pe la SRI pt finantarea unor operatiuni ce nu le poti face legal?’ – Vai ce bomba ?
„Daca facem urmatorul rationament:
1. SRI stie cam tot ce misca in tara.” – Harfe. SRI stie in tot cazul mai putine decat stiu rusii LOL – Chiftele Gogule – Nu numarul mult mai ridicat justifica o mai buna gestiune a informatiilor. SRI a angajat o serie de schimbari in domeniu, dar inca au intarziere deosebita in domeniu, deoarece modul de vehiculare a informatiilor s-a modificat radical in ultimii 30 de ani. Asadar, SRI va fi acel serviciu pe care sateanul il viseaza Sateanul atunci cand SRI va fi proprietarul indirect a unui Facebook sau Skipe sau Google. Pana atunci SRI ramane serviciul cel mai shmeker din Balcani si se bate la os pe tomberon cu Bulgari si Ungarii. Daca SRI era serviciul visat reuseau cele doua mari obiective romanesti, adica impingerea Romaniei acolo unde ii este locul in Europa si in lume, adica a 7-a polpulatie europeana, adica locul 7 d.p.v. al economiei. Iar pentru asta SRI reusea sa compenseze scaderea dramatica si continua a populatiei (risc sa ajungem in scurt timp pe locul 10), prin toate metodele inclusiv sporirea natalitatii, diminuarea mortalitatii, dar si UNIREA ca esec al primelor doua variante. In mod clar Romania, in calea globalizarii nu are nici o sansa cu o populatie mica si scazand de la o zi la alta. Efectiv in calea globalizarii, limba si cultura romaneasca se vor stinge usurel, asemeni aromanilor din Balcani !!! Astazi daca avem curajul sa privim lucrurile in fata Romania se consuma usurel, vazand cu ochii, dar sateanul inca mai viseaza suprematie !!! Astazi, romanii isi parasesc tara, limba si cultura in acelasi moment in care francezii se bat cu toate armele sa isi apere limba si cultura prin binecunoscuta ‘exceptie frantuzeasca` de la Bruxelles, dar si prin investitii masive in scoli si institute franceze in lume, pe care mai marii nostii le prizeaza mai alminteri decat Mutu cocaina. Cel mai trist este ca oamenii nostrii politici pledeaza cu aducerea la schimbul impotentei lor de mentinere culturala, oameni de cultura si religie complet diferita. Astazi valorile noastre, cele pentru care Stefan, Vlad si altii s-au jertfit sunt date la schimb de o clasa politica corupta si corupatoare, pe o cultura noua care va crea un nou stat in stat cu adevarat puternic nu cacealma SRI. Este vorba in mod clar despre imigrantii musulmani. Daca Franta, Anglia, Germania cu servicii secrete mult mai puternice decat SRI nu reusesc sa ingradeasca violenta si separatismul religios al acestora, nici Romania nu va reusi. Daca ne dorim desprinderi teritoriale, califatul Dobrogei si haos in societatea romaneasca procedam exact cum au procedat francezii, germanii, englezii cand au adus mana de lucru algeriana, turca, pakistaneza populatii controlate din exterior si care astazi au o singura lege, cea a lui Alah. Rog Sateanul sa imi citeze un singur nume al unui membru SRI care a citit Coranul singura carte `legislativa` a unui mahomedan si sa imi spuna cu adevarat ce isi doresc acesti oameni cu o baza de respect `legislativ` scrisa acum mai bine de 1000 de ani. Iata ce putere are SRI in fata diluarii culturii romanesti de a asista impotent in fata unei decesului anuntat al unei concordii nationale. Spuneti hotarat si romaneste NU cotelor de imigranti de alta cultura, evaluand riscul de dezmembrare teritoriala si cel al unor razboaie culturale interne. Poate ce se intampla in Franta, Germania, Anglia sau chiar si Bosnia sau Kosovo nu sunt date clare disponibile pentru a inainta URGENt o analiza catre CSAt. Asadar Satene satul matale va deveni un Khalifat care se va numi ceva de ganul Jumuhiria al Satuluihiria si biserica in care te-ai botezat si te-ai casatorit va fi in cel mai fericit caz umbrita de o geamie, cert splendida d.p.v. arhitectural sau in cel mai rau caz dinamitata, la tine in tara, pe pamantul pentru care au murit strabunii tai care au aparat limba si cultura locului. SRI stat in vax … incapabil sa faca si sa trimita o analiza simpla cu riscuri majore. Aduceti frate moldovenii din Moldova, Ucraina, asa-zisii vlahi din Serbia sau aromanii din Macedonia si Albania ca aia sunt de aceasi limba si cultura. Aduceti masiv tineret sa faca copii si sa participe activ la sistemul de sanatate si pensii care va exploda sub numarul mare de pensionari bolnavi. Vor iesi la pensie decreteii si vai si amar de balanta activ-pasiv. SRIul izdii … incapabil sa trimita analize simple, cu riscurile viitoare. Ce stare sociala ar crea imposibilitatea de a plati pensii, social si medical ? Nu cumva greve si revolutii ? Nu imprumutand rezolvam ci impingem problema catre mai tarziu. Solutia este marirea numarului de activi prin alegerea unei imigratii tinere si de cultura asemanatoare, sporirea natalitatii. Ce se va intampla cu un grup de imigranti de cultura diferita care au impresia ca nu sunt intelesi de majoritate ? Nu cumva rabufniri, culibalisme si atentate. Iata un risc major de tara, de luat in serios. SRI-ul sateanului se crede stat in stat dar impotent in analize de salvare a statului in care se presupun stat. Ca daca dispare statul, va dispare si statul lor … La mintea gainii nu ?

LuciM  •  9 septembrie 2015, 14:35

„Beneficiarii nu sînt doar cei din primării, care OPREAU desigur propria cotă din șpagă”…
Ei si ce vi se pare anormal atata timp cat il cheama OPRESCU?!
Fara gluma, SOMNUL NATIUNII NASTE MONSTRII!
Foarte bun articolul,continuati asa!
RESPECT

liviu  •  9 septembrie 2015, 14:59

bun articol..felicitari

Adrian  •  9 septembrie 2015, 16:49

Un articol foarte bun si la obiect. Probabil ca daca o sa se elimine toti coruptii din Romania o sa avem un plus extraordinar la bugetul de stat!!!

GOGOBERIDZE  •  9 septembrie 2015, 17:39

Nu este cam tarziu sa aflam aceste lucruri domnule Tolontan.Nu cu aceiasi celeritate ati facut aceste dezvaluiri cum ati facut-o in cazul Monicai,Elenei si al patinoarului din Brasov,de ce? Aproape ca-l cred pe Radu Banciu cand face unele timiteri la verticalitatea dvs.Lucrurile pe care le dezvaluiti se vedeau si din avion si puteau constitui o campanie de presa,dar vorba lui Banciu ,mucles.Vorba ceea ,alinierea si comanda la mine,inainte mars!

vas  •  9 septembrie 2015, 19:57

Daca tu compari „furtul” din perioada comunista cu jaful generalizat de dupa 1989, cand au ramas plesuvi pana si muntii nostrii, nu mai e nimic de zis decat ca speram ca esti singur la parinti!…Poate ne spui si noua, astia nestiutorii, cam cu ce averi s-au dus in mormant, ce bani au avut in banci straine sau au lasat urmasilor, Ceausestii, liderii comunistilor!!??….:)

Cătălin Tolontan  •  10 septembrie 2015, 0:00

@GOGOBERIDZE: V-am indicat articole din 2011, de dinainte de inaugurarea stadionului. Probabil ca n-ati vazut data si aveti senzatia ca acum abordam subiectul Arena Nationala. Sint patru ani si jumatate de atunci. Mai repede decit inainte de a fi gata stadionul cind sa fi scris?

Catalin  •  10 septembrie 2015, 0:21

Cred ca ati gresit cu cei 50 de ani: Campionatul European de Handbal Feminin din 2000 (Valcea-Bucuresti) nu se pune? A fost in vechea Sala Polivalenta din Tineretului.

In rest tot respectul meu intregii echipe de investigatie GSP pe care o conduceti admirabil!

John  •  10 septembrie 2015, 1:16

Pacat de copilul pe care incerc sa-l cresc…. Sper sa apuce vremuri bune…. 🙁

Horia  •  10 septembrie 2015, 2:00

Nu se rateaza CE de gimnastica, caci Clujul are o polivalenta de 10.000 de locuri !

vas  •  10 septembrie 2015, 2:06

P.S.

Postarea @vas de mai sus, 19:57, se adreseaza lui @dan, 11:21!

Mihaela Ciobanu  •  10 septembrie 2015, 10:19

Buna Tolo,

Te-am vazut si la Antena 3, in opinia gresesti intrind in corul condus cu iresponsabilitate de Rogozanu,care sustine ca toate relele ni se trag de la multinationale. Ma intreb de ce in institutiile publice sunt corupti oamenii, iar la multinationale nu se face referire la oameni ci la entitati, marii coruiupatori nu sunt X, Y etc din mutinationala Z ci multinationala Z insasi. Oameni lacomi sunt si la stat si la privat, nu e nici-o diferenta din acest punct de vedere. Uneori cei de la privat sunt doar lacomi si smecheri; nu isi risca pielea, ii fraieresc pe cei de la stat si obtin preturi supraevaluate pentru ca sunt lacomi, imorali iar cei de la stat fraieri si ignoranti. Alteori, sunt lacomi si coupti, vor bonus mai mare si sunt dispusi sa isi riste pielea. Din cite am citit eu (si la noi, si in alte parti ale lumii) deciziile sunt individuale, din lacomie, Traim intr-o lume pefecta? Nici pe departe.. Este o multinationala o lume perfecta? Niciodata, ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari. Dar e vorba de oameni corupti in carne si oase. Nu intra in corul detractorilor de multinationale, nu faci decit rau societatii in opinia mea.

admin  •  26 septembrie 2015, 9:20

ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari.

admin  •  26 septembrie 2015, 9:22

ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari. ..

admin  •  26 septembrie 2015, 9:27

ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari. ...

admin  •  26 septembrie 2015, 9:28

ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari. ....

admin  •  26 septembrie 2015, 9:31

ar fi o naivitate sa ai astfel de asteptari. ........

Comentează