Gabi Oprea, începuturile

Șeful TVR, Stelian Tănase, spune că l-a executat scurt, după două telefoane de cenzură » Aproape nimeni nu mai vorbește despre asta » De unde provine puterea lui Gabriel Oprea? » Mărturii de la cei care l-au cunoscut în fotbal

marți, 29 septembrie 2015, 8:56

UPDATE: Povestea și conexiunile avocatului Ion Neagu, protectorul începuturilor lui Gabriel Oprea, este spusă de Ionuț Dorobanțu, pe romaniacurata.ro.

Cei trei oameni de la Federaţia Română de Fotbal privesc uluiţi scena. Vicepremierul se dă puţin în spate, își fixează cotul și, ţinînd telefonul ca pe o suliţă înainte de aruncare, ţipă la interlocutor.

“L-a făcut praf pe ministru în faţa noastră numai ca să ne arate că poate. L-a umilit, pur și simplu!”, descrie tabloul unul dintre oficialii federali. După cîteva minute, Oprea s-a așezat, cu o figură gravă, la masă și a început să discute cu oaspeţii din fotbal.

Cei trei bărbaţi sînt chiar în biroul de la Guvern al viceprim- ministrului Gabriel Oprea.

Au în faţa lor unul dintre cele mai enigmatice personaje ale politicii românești din 2015. Vine din aceeași încrengătură darwinistă ca și ei. Absolvenți de facultate politică și bine văzuți de serviciile secrete. Dar Oprea le dă clasă la cruzime de regn.

Șef de partid, ministru, general, candidat la poziţia de premier, acuzat că a încercat să cenzureze TVR și că l-a dat afară pe Stelian Tănase, Gabriel Oprea e, înainte de orice, un om obișnuit să comande.

Asta a demonstrat în faţa șefilor din FRF. Putere.

Încă de acum 20 de ani Oprea era familiar cu ordinele. Dar le primea.

De la Miron Cozma.

“Mă numesc Gabi Oprea, sînt vice la Jiul Petroșani”

Oprea a apărut în fotbalul românesc în 1995. Poveștile din trecut sînt foarte utile, pentru că atunci cînd sînt în perioada de creștere, eroii lasă urme.

“Miron Cozma începuse să aibă probleme cu justiţia și avocatul Ion Neagu, care îl reprezenta, i l-a recomandat pe Gabriel Oprea”, povestește un martor al epocii. “Am un băiat de ispravă, militar, ia-l consilier!”, i-a spus Neagu lui Miron Cozma.

Oprea abia împlinise 34 de ani. Se recomanda drept vicepreședinte al clubului Jiul Petroșani. “Era, cum să zic, tăcut și șters. Venea cu noi la meciuri, stătea în umbră, Miron Cozma îi mai dădea cîte o sarcină: «Gabi, vino să vorbim ceva». Sărea și nu comenta nimic”, își amintește un jucător de la Jiul.

«Oprea nu mișca în fața lui Cozma. Era obișnuit să execute ordinele»Fost oficial la Jiul

Micul combinator al marilor ambiții

Erau vremurile de glorie ale echipei și ale lui Cozma. În vestiar, Gabi Oprea țesea ca un păianjen stoic. Prieten cu Puiu Iordănescu și mic antreprenor, “Oprea avea în București, pe Sărăriei, un bar care nu mergea cine știe ce”, tînărul cu formaţie militară executa și tăcea.

“Se citea la el o dorinţă teribilă de a urca. Nici o combinaţie nu era prea greu de făcut. Pe scurt, așa îl vedeam: ca un combinator mărunt, ros de mari ambiţii”, sună descrierea unui om din club.

Pus cu mîna de Servicii?

“Uitîndu-mă acum în urmă, realizez că Oprea a fost plantat lîngă Cozma de cei care aveau nevoie de informaţii din Vale și din apropierea liderului. Eu cred că a fost omul unei facţiuni din Servicii”, spune unul dintre cei care l-au cunoscut bine pe Cozma. Oprea a rămas aproape doi ani în preajma “Luceafărului Huilei”.

Amicii de atunci au fost surprinși, mai apoi, de ascensiunea căpitanului în rezervă care a urcat pînă la statutul de general și de om care desface coaliţiile în România.

Cum ar zice arbitrul Ion Danciu, care a postat ceva poze vechi cu vechiul camarad pe facebook, dar care nu vrea să vorbească nici picat cu ceară, Oprea ”era conectat sus, chiar dacă nu avea relații la librărie și bibliotecă”.

“La un moment dat, l-am reîntîlnit pe Gabriel Oprea în București, parcă în prezenţa lui Cocoș”, spune unul dintre foștii apropiaţi. “Da, Oprea era văzut destul de des pe Șoseaua Nordului, la un restaurant unde Cocoș deschidea și închidea”, confirmă o altă sursă.

Oprea o știe și pe Elena Udrea, au în comun teribila convingere că vor răzbi în viață fără mască de oxigen.

Surse bune  susțin că Udrea a avut un rol important atunci cînd Traian Băsescu l-a reevaluat pe Oprea.

Fetișul telefonului altora

Nimeni nu știe exact cum și-a confecţionat Oprea banii și siguranţa de azi. Cum a ajuns la statutul de om politic indispensabil.

În privinţa averii, mai mulţi primari din apropiere de București sînt consideraţi de peste un deceniu “oamenii lui”. Imobiliarele nu erau singura treabă de făcut împreună.

De cînd a început să capete influenţă, Oprea a căpătat un obicei. Evită să sune de pe telefoanele lui. Cînd are de rezolvat cîte o treabă delicată, vorbește de pe telefonul unei cunoștinţe. Așa a procedat cu Stelian Tănase.

De trei ori l-a presat pe fostul șef al TVR de pe telefonul vedetei TV Rareș Bogdan și de pe al lui Cătălin Blebea, membru în CA al TVR. La fel s-a întîmplat cînd a avut un mesaj de transmis lui Gigi Becali. A apelat la unul dintre primarii de Ilfov credincioși cauzei.

Relaţia lui cu Becali e, de altfel, tensionată și pentru că, altădată, a fost una profitabilă. Ori de cîte ori aude, în aceeași propoziţie, expresia “2 hectare de pămînt” și numele “Gigi Becali”, Gabriel Oprea dă cu pumnul în masă.

“Niște mancurți!”

Faptul că a cerut scoaterea unor știri și a unei emisiuni de la TVR, cele referitoare la plagiatul doctoratului său, a trecut cumva neobservat. Oamenii se tem de el. S-a înconjurat de curteni care îi înţeleg capriciile și-i îndrăgesc slăbiciunile.

Cineva din UNPR povestește cum Oprea obișnuiește să declame prin ședinţă, cu asprime: “Eu o să fac ordine în ţara asta!”. La o întîlnire cu cineva pe care urma să-l influențeze, înaintea lui Oprea a apărut un soi de consilier care l-a sfătuit pe interlocutor: ”Vedeți cum vorbiți, e un tip milităros, nu-i place să fie contrazis”.

“Niște mancurţi”, scrie Stelian Tănase pe blogul său, convins că abuzul nu va rămîne nepedepsit.

Mancurţii sînt parte a mitologiei stepelor kazahe, înviată de scriitorul kirghiz Cinghiz Aitmatov în “O zi mai lungă decît veacul”. Mancurții reprezintă omul fără memorie, pe care durerea l-a transformat în posesia incontestabilă a stăpînului său.

Undeva în romanul lui Aimatov, un tînăr plecat la ”regiune” povestește cum va veni o vreme în care “oamenii se vor supune undelor și vor fi veseli sau triști după cum le ordonă interesele superioare ale statului”.

În aceeași scenă, lîngă foc, la doi pași de cămilele care freamătă, bătrînii stepei îl ironizează pe cel care declamă “interesele superioare”. Naivi, înțelepți sau amîndouă, bătrînii cred că omul va fi slab și liber mereu. Să vedem.

Să vedem cum se va termina povestea generalului Oprea.

Orice mancurţi au nevoie de un stăpîn.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

sa.ne.plangem.de.romania  •  29 septembrie 2015, 9:42

Indiferent de parerea mea personala despre acest om, se pare ca a inceput vanatoarea lui mediatica. Problema e ca scrieti pe un site de sport, unde astfel de articole nu au ce cauta. Nu asa se scrie despre sport. Ar trebui sa va pierdeti "licenta" de a scrie despre sport pentru ca nu o mai faceti de prea mult timp.

godot  •  29 septembrie 2015, 9:43

Scuze, dar articolul e foarte slab spre inexistent dpdv documentar. O poza de-a lui Danciu, o fraza despre episodul (care circula de peste un an in spatiul public) cu Jiul si niste aluzii la legaturile cu serviciile. Nu sunt informatii noi, cele existente sunt extrem de putine, cat se poate de vagi si total needificatoare, nu e sinteza, nu e nimic. Doar impresia ca ceea ce s-a vrut un articol de dezvaluiri e fix un fâs, că pur şi simplu nu ştii nimic despre omul ăsta, sau, în orice caz, nimic care să-ţi dea curajul să pui un asemenea titlu şi să abordezi un astfel de demers. Daca ai intentionat să sugerezi că nu se ştie nimic despre Oprea - ceea ce bănuiesc -, ti-a iesit. Daca nu, aoleu. Generalul *** iese perfect din tacklingul tău drăgostos. Sfatul meu e să stai în banca ta, pentru că te faci de râs. Nu eşti nici un investigator profi, nici un fantezist gen Vadim, eşti doar lamentabil cu astfel de realizări jurnalistice.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fabio_807  •  29 septembrie 2015, 9:56

De unde or aparea toti trogloditii astia, talhari si incompetenti in carca rabdatorului popor roman? Te trec fiori reci cand vezi ce resurse nesecate de mizerie are PSD. Sa speram in inca o minune marca DNA..

vasglo  •  29 septembrie 2015, 10:10

Esti tare, Tolo! Acu' ca ai comis-o (glumesc, desigur!..), de pe ce telefon crezi ca te va suna generalul?!..:) In alta ordine de idei, in fotbalul romanesc avem un paradox , un ministru de interne dicteaza la armata! As aprecia daca ai putea sa te apleci si asupra cazului asta! Cu stima

Julian Rosengren  •  29 septembrie 2015, 10:19

Pandarache, Gabriel Oprea zice ca DNA ar trebui sa însemne: De Ne-ar Anunța... Eu cred ca nu îl anunță nimeni.... Nici măcar cei la care era obișnuit sa țipe.... Gabiță... O pagina pentru neliniștea lui Gabriel Oprea: www.opreapedia.com

freekick  •  29 septembrie 2015, 10:23

Ce blestem pe țara asta, *** *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rosb  •  29 septembrie 2015, 10:52

De fiecare dată când avem impresia că nu se poate mai rău, după ponți și băsești, apare un personaj ca ăsta și ne redă încrederea: se poate! Ca-n bancul cu optimistul și pesimistul. Mă tem ca individul este mai periculos decât pare la prima vedere - când se screme și strânge din ochi, ca să-și caute privirea "inteligentă", gospodinele se topesc, că-i "om serios". Iar gospodinele votează. Doamne, ferește-ne!

Paun Danut  •  29 septembrie 2015, 11:08

domnu' Tolontan, nu-i asa ca matale nu faceti politica? NU ! Sigur nu ! Pai Gabriel Oprea e de cand e el pe pamant ce e, adica un nimeni care s-a ridicat ca prin minune de prin cele coclauri ale politichiei din romanica,si mataluta dom' Tolontan de abia acum te-ai trezit sa-l bati la dos? Sau te-ai suparat pe el ca a spus ca nu voteaza impotriva guvernului Ponta? Hai pe bune lumineaza-ma si pe mine ca eu sunt mai mic si mai prost! acum serios: stiti care este unul dintr lucrurile care nu-mi plac la d.voastra? *** ! nu raspundeti niciodata! Alt lucru este acela ca ne considerati asa de prosi incat nu ne dam seama ca d.voastra ne considerati asa ! SUNteti asa cum ne credeti pe noi si pe deasupra sunteti un puisor LAS care se ascunde in spatele hartiei pe care o zgarie !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

folyo2001  •  29 septembrie 2015, 11:24

Domnule Tolontan, stiu ca ziarul dumneavoastra a facut multe investigatii, unele incheiate cu succes. De ce nu faceti una si pentru acest om sa iasa la iveala toate neregulile? Mai sunt si altii care ar merita o investigatie amanuntita si facuta cu simt de raspundere si asa poate sportul romanesc incepe sa scoata si el capul din aceasta mocirla.

luis  •  29 septembrie 2015, 12:00

Daca-i iese si rechizitionarea Stelei, eu zic sa-i proclamam partidul-tomberon, pe care cu incruntare il conduce, partid unic. Iar pe el sa-l facem maresal, pana nu se face singur si ne pedepseste pentru lipsa de initiativa.

Cătălin Tolontan  •  29 septembrie 2015, 12:31

@paun danut: nu inteleg exact care-i reprosul. Ca nu am scris pina acum despre Gabriel Oprea? Si ca acum as scrie dintr-o motivatie politica? Nu va pot convinge de asta, imi pare rau. Eventual, mai cititi si, daca va fi asa, reveniti. Multumesc! @godot: atunci nu e nici o suparare pentru Gabriel Oprea daca articolul este slab :-)

de_pe_tarnave  •  29 septembrie 2015, 12:50

1. Ați avea curajul să- luați un interviiu lui Gigi Becali despre acest personaj? Nu de asta dar Becali știe multe despre Oprea atât cât poate să-i facă rău, cu toate că-i cam frică. 2. Să nu-l plângem pe Tănase !

GABI OPREA, ÎNCEPUTURILE – Pe Bloguri  •  29 septembrie 2015, 12:59

[…] Citeste mai multe aici […]

john.peris  •  29 septembrie 2015, 13:16

EXCEPTIONAL !

DEZVALUIRI: "Oprea evita sa vorbeasca de pe propriile TELEFOANE. Este un combinator marunt, ros de ambitii mari" – Aktual24  •  29 septembrie 2015, 13:22

[…] In privinta averii, mai multi primari din apropiere de Bucuresti sint considerati de peste un deceniu ‘oamenii lui’. Imobiliarele nu erau singura treaba de facut impreuna”, scrie tolo.ro. […]

ottonelu  •  29 septembrie 2015, 13:38

oprea gabriel ăsta e un paranoic în stil Ceaușescu, obsedat de cultul propriei personalități și a puterii. Are mai multe portrete proprii ca tablouri pe pereții biroului! Si în poza din articol are un lănțoi de aur DEASUPRA rolingului (sau sveterului, cum doriți), ***! Il recunosc în poză pe fostul arbitru-măscărici Danciu... LOL

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

crew_dogs  •  29 septembrie 2015, 14:05

TOLONTAN.....no. 1 Respect, mister!

gerulozaurus  •  29 septembrie 2015, 14:08

Astia conduc tara, niste *** toti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

plischi  •  29 septembrie 2015, 14:15

MANCURTII SUNT OAMENI DE CURTE. MAI INTAI CURTEAZA, APOI SUNT CURTATI.

Alin Baraitaru  •  29 septembrie 2015, 14:46

Stelian Tanase a fost tare naiv cand s-a bagat in treaba cu TVR. S-a gandit ca o sa invinga fara sprijin. Din pacate pentru el, aliatii i-a numarat pe degete. Din pacate si pentru TVR. Partea pozitiva e ca in naivitatea si dorinta dumnealui, a reusit sa scoata lumea din acalmie si a rezistat destul de mult.

Gabriel Oprea și …stabilitatea! | Revista ARMONIA – Saltmin Media  •  29 septembrie 2015, 15:29

[…] Continurea AICI […]

Armenteros Armenteros  •  29 septembrie 2015, 16:55

As vrea să te întreb dacă începi o anchetă jurnalistică precum cea din gala Bute sau e doar un articol și atât. Dacă începi o anchetă care sper să aibă același ecou ca cea precedentă atunci te îndrum către implicațiile generalului de carton în ceea ce s-a întâmplat la Romatsa.

portardelegenda  •  29 septembrie 2015, 17:32

Tolo daca ai sange in instalatie vreau sa vad o ancheta ce vizeaza cuibul de actuali si fosti securisti din FRF acum ca ne-am prins cu totii . Daca te uiti prin cluburile de fotbal toate sunt ticsite de persoane dubioase tot felul de ,, nea" aparuti de nicaieri si pentru care cuvantul marketing e ceva S F , nu mai vorbim de faptul ca se invart mereu aceleas personaje de la un club la altul . Mai mut decat evident deci te astept ...

Gabi Oprea, începuturile | România curată  •  29 septembrie 2015, 17:53

[…] citește continuarea pe tolo.ro […]

martin_d  •  29 septembrie 2015, 19:49

Un psiholog ar putea sa-i faca profilul imediat, dupa mimica, gestica dar si dupa reactii, ar fi chiar interesant. Cred ca se incadreaza in randul celor care, dupa un timp, ajung sa nu se mai suporte nici ei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

glontz24  •  29 septembrie 2015, 20:15

Nu ma mai mira absolut nimic...

Comentează