Să îmbătrîneşti

Astăzi, Dinamo joacă pe Stadionul Național, de la ora 18:30 cu Astra, comemorînd 15 ani de la dispariția lui Cătălin Hâldan

sâmbătă, 3 octombrie 2015, 9:57

„Dacă nu vrei să mori de tînăr, trebuie să îmbătrînești”. E o vorbă care cuprinde simplitatea aceea profundă care te face să zîmbești.

Noi am îmbătrînit. Am adăugat cîteva kilograme și mai multe riduri. Sau invers.

Ne-am schimbat drumurile pe care le facem dimineața. Ne-am luat serviciu. Unii vin la meciuri duminica, dar cei mai mulți am renunțat. Stăm mai mult la televizor și mai puțin prin cartiere, unde bănănăiam, povestind la nesfîrșit fazele de meciuri.

Eroii de altădată au îmbătrînit și ei. Unii comentează prin emisiunile de la Digi sau Dolce. Mamă, cîte canale de sport au ăștia acum!

Alți fotbaliști fac afaceri. Îi vezi traversînd către o mașină, cu vreun covrig în gură și cu ochii la ecranul telefonului. „Uite-l pe Florentin Petre!” Sau „uite-l pe Cheregi”, „l-ai văzut pe Narcis Răducan?!”.

Într-un fel mișto, nu mai contează cine la ce echipă a jucat, pentru că ei se suprapun peste o tinerețe generică și trecută a noastră, a tuturor. Nici rivalitățile nu mai sînt ce-au fost.

Cătălin Hîldan n-a îmbătrînit. El a rămas în memoria noastră cu zgomotul disperat al tinereții. Mulți își amintesc și azi unde i-a prins vestea morții sale. Unde eram, la ce ne uitam, cu cine vorbeam.

Deși n-au existat imagini cu mașina ambulanței transportîndu-l la spital, imaginați-vă ce-ar fi azi pe televiziuni la un caz asemănător!, noi parcă auzim și acum, după 15 ani, sirena aceea.

Iar el dacă s-ar trezi, ca în poveștile orientale cu djini care ies din sticlă și se fac mari, ar rupe-o la fugă pînă să bage de seamă că în tribune sînt de trei ori mai puțini spectatori, iar pe teren nu prea are cine să țină ritmul cu el.

Apoi, Cătălin ar intra la loc în recipientul de alabastru, convins că asta e, dacă nu vrei să îmbătrînești atunci trebuie să-i lași pe oameni să te iubească mereu.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

godot  •  3 octombrie 2015, 10:05

Se stie de ce a murit eroul Haldan?

hai_d1nam0  •  3 octombrie 2015, 10:26

Frumos. pe noi timpul nu ne va ierta, se va sterne praful si uitarea peste existenta noastra in schimb numele lui va fi treaz in animtirea viitorilor CAINI.

Enver Hoxha  •  3 octombrie 2015, 11:00

Înger în uniformă de securitate? Hm. Aşa se credea tov. col. Vişinescu...

baruch  •  3 octombrie 2015, 12:46

da...ma rog. e putin straniu ca "idol etern", "unicul capitan" etc. etc. al unui club care totusi i-a avut pe cornel dinu, pe dumitrache, augustin, talnar, multescu, mateut sau mutu a fost ales un jucator mai degraba modest care, bietul de el, a avut singurul "merit" (si ghinion) sa moara foarte tanar si pe teren. adica hai sa fim un pic rationali: de ce faza facuta de haldan va amintiti? iar de murit, murim cu totii.

Laurentiu Laurentiu  •  3 octombrie 2015, 13:47

Voi care comentati aiurea pe aici..sunteti dinamovisti? l-ati prins jucand ? ati fost pe stadion cand juca? nu cred... Daca nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti va rog sa comentati in alta parte..recomand articoele despre licenta lui radoi sau declaratiile lui jiji.

cainerosu1948  •  3 octombrie 2015, 14:01

Este greu de înțeles de ce unii oameni aleg să-și facă public (sub protecția anonimatului ce-i drept) gradul ridicat de idoțenie. Care este rostul atâtor întrebări fără noimă din partea unor oameni care nu au vreo legătură cu spiritul dinamovist. Probabil invidia că în ziua de azi un grup de oameni poate fi ținut laolaltă și de altceva decât un lucru material sau de o plăcere terecătoare (de ex. câștigarea unui trofeu). Hîldan (și nu Hâldan) este un simbol pentru dinamoviști pentru că la auzul morții lui foarte mulți au simțit DURERE. Nu părere de rău, ci durere. Deci Hîldan este un simbol pentru că așa dorit INIMA dinamovistului, rațiunea neavând vreun rol în alegerea sa. Or, în contextul acesta singura întrebare pe care ți-o poți pune (deși fără rost) este de ce a fost așa îndurerat dinamovistul de moartea lui Hîldan. Explicațiile raționale ar fi caracterul lui, faptul că a fost un luptător și un mare dinamovist. Astea sunt aspectele pe care un suporter adevărat le apreciază (sau ar trebui să le aprecieze) la un sportiv. Dacă toți am fi dominați de succes atunci competiția nu ar mai exista întrucât pentru trofee se bat foarte mulți însă câștigă extrem de puțini. Simpla realitate că numele Hîldan a reușit și încă reușeșete să unească un grup important de oameni chiar și după 15 ani face ca orice întrebare „De ce Hîldan și nu ….” să-ți arate că exiști doar pentru a face umbră pământului, că n-ai nici un Dumnezeu pe lumea asta. Cât despre marii jucători care au făcut istorie pentru Dinamo, fiți fără grijă că au fost, sunt și vor fi în inima suporterului dinamovist, dovada în acest sens fiind nenumăratele coregrafii sau mesaje dedicate lor.

iuliabadea  •  3 octombrie 2015, 20:33

caini pana la moarte...

utaaradan  •  3 octombrie 2015, 22:16

simbolul militiei... nici daca lupta la Tapae, Marasesti sau Lehliu aeroport, nu se facea atata caz despre un practicant cu basica. *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Care au fost cele mai viralizate subiecte în presa online și pe bloguri? (W40 2015) | refresh.ro  •  7 octombrie 2015, 14:16

[…] Sa imbatrinesti – tolo.ro482 shares 93 comments 6792 likes 2 tw. trackbacks 1379 tw. followers […]

Comentează