După 15 ani de investiții și 7 luni de la inaugurare, ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca nu a fost încă folosită

Corpul de spital fusese gîndit fix pentru ”operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”. Ioan Lascăr explică de ce nici un pacient nu a ajuns acolo de 7 luni. Nici măcar răniții de la ”Colectiv”

luni, 2 noiembrie 2015, 8:04

UPDATE: COINCIDENȚĂ TULBURĂTOARE. Un cititor semnalează că Spitalul Floreasca a publicat pe site un anunț de angajare pentru Unitatea modernă de arși chiar pe 30 octombrie 2015, cu cîteva ore înainte de catastrofa din club. O altă realitate a sistemului românesc de sănătate: la 7 luni după inaugurarea din aprilie 2015, centrul este nefolosit și personalul încă se recrutează.

spitalul_clinic_floreasca_anunt

UPDATE: Iată ce prevăd documentele Băncii Mondiale prin care s-a asigurat finanțarea.
Civil works and endowment with equipment will include the: (a) rehabilitation of intensive-care units; (…) (e) creation of four new burn units (with roughly
six beds each within a regional hospital);
 

Four burn units of 6 to 8 beds each will be created in Bucharest, Iasi, Timisoara, and Tirgu Mures, in order to achieve an equitable distribution at the national level of the capacity of severe burn treatment and to avoid long-distance transfers.  The burn centers require the complete endowment of at least two operating rooms, one septic and one aseptic room for each center, and the creation of rooms with positive and negative pressure”

31 de tineri au murit. Ce punem la dispoziția doctorilor care încearcă din răsputeri să-i salveze pe cei 90 de răniți în stare critică și gravă?

691808-01

Povestea care urmează ne-a fost spusă chiar de către medici. Și nu am publicat-o pînă cînd n-am avut toate pozițiile oficiale, chiar dacă unele sînt contradictorii.

Pe 9 aprilie 2015, la Spitalul de Urgență Floreasca se inaugura ”Unitatea modernă pentru arși”: un corp special de spital, format din 6 saloane și o sală de operații.

”Ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgenţă Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar şase unităţi de acest fel”, descrie Mediafax.

”Bolnavii cu arsuri profunde, care acoperă peste jumătate din suprafaţa corpului, vor putea fi trataţi ca în Occident în noua unitate a spitalului Floreasca. Arsurile grave vor fi tratate într-o sală specială, unde se pot face şi operaţii în caz de calamităţi şi accidente colective. Pacienţii vor putea fi îmbăiaţi, conectaţi la aparatele care-i ajută să respire şi să nu simtă durerea”, relatează TVR. Aici puteți vedea știrea din aprilie 2015 de la TVR. Asta după ce, despre calvarul construcției și dotării acestui centru relatase și Anca Grădinaru la Antena 1 în 2012. Problemele se rezolvaseră, spuneau oficialii în aprilie 2015.

”Sînt şase saloane în total, cu doar un pat pe salon. Astfel, pacienții nu vor mai risca să ia microbi de la alţi bolnavi” Știrea TVR despre inaugurarea ”Unității moderne pentru arși” 

„Această Unitate este unică în ţară. Repet, este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial”, a spus şeful Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, pentru Mediafax.

Medicul a explicat: ”Aveam 40 de paturi, acum avem în plus şase, aveam două săli de operaţie în departament şi una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Această unitate este destinată în exclusivitate arşilor grav, cu peste 50% din suprafaţa corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil cîteva zeci pe an”. Doctorul a mai spus că ”unitatea are deasupra o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon”.

Investiția a durat 15 ani.

Construcția a început în 2000, a fost realizată cu fonduri de la primăria Sectorului 1 și a fost finalizată în 2008. Apoi, din 2008 și pînă în 2014, dotările medicale au costat peste 4 milioane de euro și au fost asigurate de Ministerul Sănătății.

După 15 ani de chin, pe 9 aprilie 2015, Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată.

Pe 30 octombrie 2015, cînd oamenii arși în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Floreasca, ei nu au fost duși în cele 6 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.

Pentru că Unitatea modernă pentru arși nu a funcționat. La scurt timp după inaugurarea festivă, probleme tehnice au împiedicat-o să devină operațională. Și nu a tratat nici un pacient.

Intrat la telefon în această dimineață la Europa FM, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus inițial că unitatea specială „e în stare de a fi funcțională”.

Întrebat ce înseamnă „în stare de a fi funcțională”, ministrul a admis că „din cîte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în cîteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică”. Ministrul a mai spus că a fost inaugurată în aprilie pentru că altfel am fi pierdut banii de la Banca Mondială, care finanțează proiectul.

Purtătorul de cuvînt de la Urgență Floreasca și șeful UPU, Bogdan Oprița, a declarat unui reporter Europa FM că „nu discut această chestiune, vă rog întrebați-l pe doctorul Lascăr”.

După ce am avut dialogul cu ministrul la Europa FM, conform mărturiei unui oficial al spitalului Floreasca, acolo a avut loc o ședință.

Într-o convorbire telefonică pe care am avut-o imediat după ședința de la ”Floreasca”, profesorul Ioan Lascăr a admis că ”pînă acum, Unitatea modernă de arși nu a fost folosită de cînd a fost inaugurată pentru că nu am avut mari arși și au fost, e adevărat, și niște probleme la sistemul de aer”.

Medicul Ioan Lascăr a explicat că ”Unitatea a avut, într-adevăr, probleme tehnice, dar s-au remediat. Am optat să nu operăm în acea sală pentru că avem 14 internați și noi operăm în trei săli în același timp. Am dedicat o zonă a terapiei intensive pentru aceste cazuri. Nu am vrut să separăm bolnavii pentru că nici nu pot separa resursa umană pe care o am la dispoziție. Nu pot să-i pun pe medici să alerge cu liftul”.

”Am făcut totul spre binele pacienților” Profesor doctor Ioan Lascăr

”Vă înțeleg întrebările că e normal să vă întrebați și dumneavoastră și oamenii de ce nu o folosim dacă s-au băgat atîția bani. Dar e prea mică, în materie de capacitate, pentru situația de acum. Tocmai acum ne-am adunat într-o ședință și, pe măsură ce pacienții vor evolua, îi vom putea muta, eventual, acolo”, a spus doctorul Ioan Lascăr.

Comentarii (93)Adaugă comentariu

gigelos  •  2 noiembrie 2015, 16:42

Nu sunt in bransa dar acum 7-8 poate 10 ani cand era Bombonel in mare forta , am intrebat la Floreasca , era o sectie mai exclusivista si mi s-a spus ca e e o aparatura nou venita ,Bradisteanu are sa zicem cheia si nu mai are nimeni voie acolo . Frumos , nu ? Particoler , socialisti nu jucarie

gilos  •  2 noiembrie 2015, 17:27

Banicioiu si cu Ponta sunt buni sa taie panglici, ca da bine la televizor... Ce mai conteaza acolo, o bagatela, ca dupa ce s-au topit cateva milioane de euro de la buget, respectiva sectie este doar pe hartie, in realitate fiind complet nefunctionala ?

aladyn  •  2 noiembrie 2015, 17:28

Nu-l vad pe Ponta deloc in ultimele zile. Ca de obicei , se cam ascunde. Vinovati pt aceasta oroare sunt diverse persoane si oficiali ai statului. Acest stat este condus, controlat si verificat de un guvern . Aici nu e vb de o catastrofa naturala. Au murit zeci de oameni intr-o tara condusa de un guvern care conduce, autorizeaza si verifica tot. Demisia guvernului urgenta si arestarea si anchetarera organelor rapunzatoare si a membrilor primariei sectorului! Nu putem sa ne jucam atunci cand se vb de zeci de morti! Guvernantii vad ca posteaza poze pe facebook iar la prima sedinta de guvern dupa tragedie s-au prezentat jumatate din ei. Nu e loc de intors! Demisia si anchete! Oprea sapt trecuta pleaca de locul faptei cand moare un om, acum apare si el la locul faptei ca sa ne spuna ca a informat presedintele. Piedone apare imediat si zice ca e acoperit. Comportament de infractori! Ponta de cate ori a controlat ceva ce are legatura cu vietile oamenilor? Iar el e raspunzator de tot. Scrie pe facebook fel de fel de tampenii ca un gargaragiu ce este iar lumea moare! Demisia!!!

bazileon  •  2 noiembrie 2015, 17:43

Pai, normal, Lascar ne-a facut tuturor greata explicand in detaliu simularea lui Bombonel si complicitatea lui Bradisteanu, descriind in cel mai pur limbaj de Pinocchio cumplita plaga "cu doua orificii de intrare si doua de iesire". Auzi, nu e folosibila fiindca nu au fost arsi - iar cand sunt arsi, sunt prea multi! Niste ***, in frunte cu bolovanos-amorful banicioi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  2 noiembrie 2015, 17:51

Din cate inteleg , o asemenea unitate specializata ar putea face diferenta intre viata si moarte pentru cei care acum sunt in stare grava . Nu intelege de ce cazurile critice nu sunt mutate acolo . Cum adica asteapta mai intai sa vada cum evolueaza starea pacientilor si apoi ii vor muta , eventual , cand acea unitate este creata special pentru a imbunatati sansele de supravietuire pentru exact asemenea cazuri ?

Robert Gruia  •  2 noiembrie 2015, 17:53

Mi-e scarba....

pawn  •  2 noiembrie 2015, 18:15

hai sa punem un pic de claritate aici: domnul traian basescu a declarat anul trecut (aprilie 2014) ca medicii de la spitalul de arsi pusi sub control judiciar (de catre iubitii lui procurori) sunt "doar varful aisbergului". si ca "trebuie masuri dure..", ma rog, celebrele basisme. 6 medici de la spitalul de arsi, superprofesionisti, stau si se uita acum la televizor. pentru ca sunt arestati dpdv practic, pentru ca nu au dreptul sa profeseze. asa ca, domnule tolontan, inainte de a face "standing ovation" (ca sa va citez) DNA-ului si celorlalte institutii represive, propun sa ne gandim un pic de ce avem nevoie. procuror DNA, ziarist sau politai poate deveni oricine (a demonstrat-o laura kovesi sau andra miron). este suficient sa fii rau si prost. cu medicii...eh, aici e un pic mai greu...iti cam trebuie niste rafturi de carti citite. si e cam greu sa-i inlocuiesti, indiferent care-i religia sau ideologia ta.

Gg  •  2 noiembrie 2015, 18:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos  •  2 noiembrie 2015, 18:27

Ponta s-a dus in Turcia pentru *** de operatie de menisc , ca de, colegul lui Banicioiu e bun la inaugurari si taiat panglici, nu sa faca lucrurile sa mearga. Ce ne pasa de oamenii astia arsi, care acum aveau nevoie de Sectia de la urgenta a lui Lascar ? Pe ei nu-i mai duce nimeni in strainatate sa se opereze... Lasa-i sa se descurce cu ce au, noi le dam zile de doliu si rugaciuni !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

LEFTER POESCU  •  2 noiembrie 2015, 18:33

Domnule Tolontan, . care este ora stampilei ? Nu cumva este dupa ora 23 ?

gigelos  •  2 noiembrie 2015, 18:51

asa si , acum ce facem ?

io  •  2 noiembrie 2015, 19:08

Va rog sa corectati numele primei victime, numele de familie corect este RUSITORU!

iovera  •  2 noiembrie 2015, 20:01

Normal ca nu e functionala din moment ce au furat aparatura de acolo. Lascar ar trebui sa-si dea demisia!!!

Laura  •  2 noiembrie 2015, 20:45

Camera hiperbara monoplace din Spitalul de arsi este o gluma. Nu se poate folosi in cazul bolnavilor aflati in stare grava pentru ca nu se poate interveni imediat. Este folosita in scop cosmetic si de sportivi si nu are ce sa caute intr-un spital serios, poate doar in Somalia. Spitalele din vestul Europei au adevarate centre de terapie hiperbara in cadrul lor. Camera hiperbara de la ei arata ca o sectie de terapie intensiva. Uitati-va la cea din Karolinska University Hospital din Suedia. Avem si noi doua camere multiplace, una in Constanta si cealalta in Tg-Mures care ofera tratamentul gratuit pentru acesti copii, dar nu se vrea la nivel inalt din cauza orgoliilor. Terapia aceasta chiar ii poate salva pe unii din ei. Numarul victimelor va creste in urmatoarele saptamani. Faceti o investigatie in acest sens dl Tolontan. De ce nu s-a cumparat o adevarata camera hiperbara care poate salva mai multe vieti si in care poate intra si tot personalul medical necesar. Camera hiperbara monoplace din Spitalul de arsi este o gluma. Nu se poate folosi in cazul bolnavilor aflati in stare grava pentru ca nu se poate interveni imediat. Este folosita in scop cosmetic si de sportivi si nu are ce sa caute intr-un spital serios, poate doar in Somalia. Spitalele din vestul Europei au adevarate centre de terapie hiperbara in cadrul lor. Camera hiperbara de la ei arata ca o sectie de terapie intensiva. Uitati-va la cea din Karolinska University Hospital din Suedia. Avem si noi doua camere multiplace, una in Constanta si cealalta in Tg-Mures care ofera tratamentul gratuit pentru acesti copii, dar nu se vrea la nivel inalt din cauza orgoliilor. Terapia aceasta chiar ii poate salva pe unii din ei. Numarul victimelor va creste in urmatoarele saptamani. Faceti o investigatie in acest sens dl Tolontan. Multumesc. http://ki.se/sites/default/files/treatment_hyperbaricoxygen_ks.pdf

Mi-e sila!!!  •  2 noiembrie 2015, 20:47

Penibil!!! Mincinosi penibili! Cum sa poti minti cu atata nonsalanta cand stii ca ai avea mijloacele sa iei durerea a macar 6 oameni care au ars de vii in Colectiv, care acum se afla in mainile sistemului condus de tine si totusu sa poti...sa nu o faci si sa fii relaxat cand spui...asteptam si...poate o sa ii mutam chiar acolo... Acolo unde poate macar durerea lor fizica ar fi mai mica. Imbecili iresponsabili intr-o tara cu oameni mult prea dezinteresati si toleranti!!!

FMM  •  2 noiembrie 2015, 21:18

Pai *** dle Banicioiu si la toti guvernantii si la prefericitii BOR, urla neputinta si durerea in noi iar voi va faceti publicitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

S  •  2 noiembrie 2015, 21:23

Cetatenii acestei tari trebuie educati! Trebuie sa stie ca e inadmisibil ca un spital de urgente cum e Floreasca sa ramana fara solutie salina/Ringer lactat - asta ca tot se postase pe FB o lista cu nevoi, ca nu faci masaj cardiac 1, 2, 3 si te opresti si iar 1, 2, 3; ca medicii isi au rolul lor intr-o societate si indiferent de modul cum sunt distributi, au depus un juramant si trebuie sa il respecte, ca autoritatile statului trebuie pedepsite in egala masura si sa si asume vina, ca biserica isi are rolul ei intr o societate dar fiecare om trebuie sa aiba bun simt si sa se poarte ca atare, ca trebuie sa ne respectam unii pe altii si sa ne ajutam reciproc. Sper ca tinerii de au murit vineri noapte zambesc caci datorita lor sistemul asta se va schimba in bine, stiu eu :)

dudu  •  2 noiembrie 2015, 21:31

Povestea despre anuntul de angajare pare cusuta cu ata alba. Din proprietatile documentului reiese ca al ar fi fost modificat la ora 16.10 in data de 30 octombrie. Evident, publicarea ar fi trebuit facuta dupa ora aia. E la mintea cocosului ca de hartii si de site se ocupa personalul administrativ, care are program normal 8-16 si care intr-o zi de vineri sparge usa la ora 15.30 maxim. E al naibii de greu de crezut ca staff-ul administrativ al spitalului statea dupa program aiurea vineri dupa-amiaza la ora 4-5, ca sa puna un anunt pe care oricum nu il cauta nimeni pe site decat cel tarziu luni. Atat anuntul cu angajarile la sectia de arsi cat si la UPU par puse la alibi. Se angajeaza pesonal necalificat, iar data afisata pe site poate fi modificata usor, poti sa pui orice data acolo din panoul de administrare. Si faptul ca au numar de inregistrare e iarasi ciudat. A trebuit sa iau la periat vreo 40 de anunturi ca sa mai gasesc inca unul prin septembrie cu data si numar de inregistrare - majoritatea intra ca atare. Toata povestea seamana cu aia de la accidentul din Apuseni, cand Arafat a spus ca avionul SMURD nu a fost folosit pentru ca nu venise nu stiu ce piesa. Dar cand a aratat actele la tv s-a vazut ca respectiva piesa fusese comandata fix in ziua accidentului...

Ovidiu  •  2 noiembrie 2015, 22:38

Buna seara si condoleante familiilor indurerate.....Vroiam dl Tolontan sa va spun ca eu mai ma plimb si am fost la concerte "izolate" de genul si afara....stiti ca in USA nu poti intra la ABSOLUT nici un eveniment daca nu arati buletinul(si arati tanar)?Nu exista asa ceva gen concert cu "intrare libera"......in austria mi s-a cerut de cativa tineri sa le cumpar o sticla de vodka din supermarket....in afara de asta se spune ca sunt cu 100 de ani inaintea noastra,exista organizare,politie,lege.etc.........

Andrei  •  2 noiembrie 2015, 23:00

Tolo, te urmareac acum la tvr. Spui ca va dura emotia mai mult de o saptamana. Daca tu si altii ca tine, cei care va jucati cu vorbele pe net, nu veniti in Piata, atunci nu vom avea nicio schimbare. Cineva trebuie sa conduca si sa dea un exemplu. Te asteptam si pe tine si pe cei ca tine ca sa uniti turma dezbinata si sa dati un exemplu. Apropo, Liviu Mihaiu e cam gretos la ora asta.

tancau ioan  •  2 noiembrie 2015, 23:43

ATENTIE ! stat roman,guvern,primarii,prefecturi,politie,justitie,autoritati-faceti.va datoria! NU MAI STAM IN CASA/ MORTII NU NE LASA

spinoza  •  2 noiembrie 2015, 23:44

Pai intreb si eu retoric: De ce sa dam bani, in nu stiu ce cont zice PROTV-ul, daca se duc in spitale pe care nu le foloseste nimeni?

vnaftuli  •  3 noiembrie 2015, 0:12

Indolență crasă a factorilor de decizie.

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2015, 1:01

@Andrei: Eu, ca ziarist, trebuie sa relatez, nu am voie sa manifestez. Stiu ca poate te lezeaza ceea ce spun, dar aceasta e meseria mea. Si nu o voi abandona nici in miezul celei mai mari emotii. Ca sa pot relata obiectiv, nu manifestez, povestesc despre ce se intimpla la o manifestatie. Prima conditie ca lucrurile sa se schimbe e sa ne respectam limitele si normele profesiei. Toti. Primari, pompieri, ziaristi, inspectori, cintareti... Tu ai mai multa nevoie de noi, ziaristii, filmind, relatind si scriind decit scandind alaturi.

Dan Istrate  •  3 noiembrie 2015, 2:34

Buna seara domnule Tolontan, Nu obisnuiesc sa comentez la articole, dar in noaptea asta (e 2:27) nu pot sa nu fac praf un gest care mi-a ramas pe retina. Mentionez ca sunt microbist, insa nu sustin vreo echipa din Romania. Doar imi place fotbalul. Ba chiar ma uit foarte rar la meciurile din Liga 1, in general lunea, ca-n rest am alte optiuni de calitate net superioara. In seara asta am vazut cu scarba, domnule Tolontan, cu Gheorge Hagi, "Regele"- cum e gratulat total aberant, in opinia mea, dar asta e alta discutie -, s-a bucurat si a sarbatorit ca un ... .... ..... ..... (aici sunt cel putin 25 de jigniri pentru domnia sa, regele). Cand am vazut asta? In minutu 92, la golul de 4-1. Atentie, de 4 la 1!!! Nu era vreo finala de cupa in care a inscris echipa sa golul victoriei in ultima secunda? Cand a facut-o? Luni! Si ce era luni, domnule Tolontan? Era doliu national. Si mai ce era? Ei bine, mai era fix in curtea unui spital la care au fost aduse zeci de victime si, in care, inca mai sunt persoane in stare critica. Niciodata n-am considerat ca Gica Hagi are caracter. ***, ***. N-are treaba ce stia sa faca pe teren. Un om *** si-a dat in petic si absolut nimeni, pe toate posturile pe care s-a dat meciu, n-a pomenit treaba asta. Nu-mi trebuie, domnule Tolontan, ca persoana care am fost in clubul ala de "n" ori si ca persoana care a pierdut prieteni acolo, o falsa durere. Imi trebuie un minim de bun simt! Pentru mine asta conteaza mai mult decat orice lacrima fals varsata. Imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, n-am sa recitesc ce-am scris intrucat am lacrimi in ochi si ustura. Ustura ca arsurile. Si pentru cei care-au fost arsi rau in viata lor, cum e cazul meu, Bioxiteracor e prietenul nostru. Cu stima,

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andrei d  •  3 noiembrie 2015, 4:54

Domnule Tolontan, Imi pare ca sunteti unul dintre putinii ziaristi din presa romana online (singura la care am acces) care isi respecta profesia. Felicitari si succes in continuare.

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2015, 7:37

@andrei d: credeti-ma, sint multi jurnalisti in romania care merita cuvintele dumneavoastra. Printre ei, cei care, in noaptea de vineri spre simbata, au adus oamenilor in case informatii despre ce se intimpla in drama din Bucuresti. Unele imagini au fost difuzate, altele, nu. Dar ei le-au vazut pe toate si sint absolut ingroziti. Va multumesc!

Divort Rapid  •  3 noiembrie 2015, 9:02

Institutiile statului nu mai functioneaza pentru scopul in care au fost create. Este nevoie de o reforma ca aceea in care am trecut de la feudalism la epoca moderna. Nu stiu cine sa o faca dar trebuie facuta. Poate noi, poate o generatie noua de politicieni, poate impusa de afara...

cristina  •  3 noiembrie 2015, 9:09

D-le Tolontan, va rog foarte mult sa nu renuntati sa va faceti meseria pe cat puteti de bine. Aveti dreptate, fiecare dintre noi trebuie sa ne facem treaba acolo unde suntem si lumea va fi mai buna. E singura sansa. Profesorul Lascar a avut niste raspunsuri oribile la intrebarile *** de timide care i-au fost adresate pe acest subiect. Reporterii pe care i-am vazut eu punandu-i intrebari pe acest subiect pareau sa il menajeze. Au pus intrebari doar cat sa nu se zica faptul ca nu au intrebat nimic. Toata lumea vorbeste de sistem si am impresia ca nu isi dau seama ca facem cu totii parte din acesta. Cu totii am cedat cel putin o data si nu am pus intrebari atunci cand lucrurile ni se pareau suspecte. Multi am dat cel putin o data bani ca ne cumparam comoditatea. Si multi am dorit sa obtinem ce ne dorim cu orice pret chiar daca asta insemna sa fim complici la coruptie si mizerie. Daca am fi acceptat niste pierderi mai mici ca acelea de functii, de simpatii personale, etc., de salarii imense, poate acum am fi avut castiguri mai mari.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

r adu  •  3 noiembrie 2015, 9:54

Spitalul face angajări, la secția de arși. Foarte bine. Dar ........ se caută asistenți medicali debutanți ca să fie angajați? Asta la o secție de elită, prin complexitatea activității și gravitatea bolnavilor tratați? Asta este acțiune ca utilizarea buretelui neignifugat la Clubul Colectiv. Utilizarea unui asemenea personal în acest loc de muncă pune la îndoială profesionalismul celor ce vor lucra (???) cu asemenea personal mediu. Tratarea bolnavilor NU se poate face doar cu eroismul personalului medic-sanitar, al paramedicilor și al pompierilor, al psihologilor....... ci cu profesionalismul dovedit de aceștia. Tratarea bolnavilor NU se face doar cu donările voluntare de sânge ocazionale, sau cu tonele de lacrimi ale celor ce au aflat sau participat la incident și la evenimentele de după acesta....... ci cu profesionalismul celor ce coordonează instituțiile abilitate......Tratarea și salvarea bolnavilor NU se face doar cu entuziasmul voluntarilor........ci cu informarea și antrenarea acestora (Crucea Roșie Română o fi avut ceva de făcut în cazuri de calamitate de acest fel? O fi existând asistență religioasă voluntară în asemenea cazuri?).......Tratarea bolnavilor SE FACE cu personal medico-sanitar calificat în 6 ani de facultate și 5 ani de specializare și câțiva ani de practică.......deci ........ sunt necesari cam 15 ani pentru a obține un medic specialist într-un domeniu........iar la sfârșit ......... societatea este asmuțită asupra categoriei profesionale care este forțată să emigreze. Ai făcut o mașină de curse și o ți în fața blocului să o julească oricine? Ai crescut cal de rasă pentru curse timp de 15 ani și apoi îl tai să-l faci salam? Un asistent medical face 3 ani de școală și are nevoie de minim 5 ani de practică în domeniu de elită pentru a putea fi performant. RESPONSABILITATEA PRINCIPALĂ este, ca și la Clubul Colectiv, a autorităților. Secția de arși de la Spitalul Floreasca, care este un obiectiv de importanță națională și posibil zonală în această parte de lume, este inaugurat ......... fără a fi funcțional??? Este atentat la siguranța națională!!! Totul pleacă de la .......MINCIUNA și INCOMPETENȚĂ.

Tudor CFR  •  3 noiembrie 2015, 10:56

Vă rog frumos, încetați atacurile la adresa bisericii ! Vă rog frumos, respectași sfinții părinți ! Vă rog frumos, lăsați-ne sufletele în pace !

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2015, 11:08

@dan istrate: Inteleg ce spuneti, va inteleg trairea, dar sa stiti ca hagi este un suflet mare. Faptul ca s-a bucurat la un gol inseamna ca toti avem momente in care trebuie sa ne incarcam cumva cu puterea de a merge mai departe.

geo  •  3 noiembrie 2015, 12:13

Anuntul acela nu cred ca are legatura cu unitatea de elita de care vorbiti. In ultimul an mai multe spitale au scos posturi la concurs. Oricum intr-o sectie speciala cu aparatura moderna nu faci fata cu 6 asistenti debutanti si o femeie de servici. Mai degraba cred ca o pastrau pentru cineva "important" care sa lucreze acolo in sistem privat. Am auzit ca noul spital Gomoiu, din ordinul lui Oprescu, va functiona ca entitate separata de vechiul spital, ca o dedicatie pentru anumite persoane. Ce, Ponta n-a daruit functii la rude, prieteni, etc. Cati oameni stiu ca spitale mari din Bucuresti nu mai au laboratoare de analize, deoarece acestea au fost vandute catre firme private dupa ce statul cheltuise sume mari pentru dotarea lor. In 2007 Institutul Paulescu a ramas fara laborator, iar cei 30-40 de oameni care lucrau acolo au aflat cand au venit la servici, cred ca era 27 sau 28 decembrie ca laboratorul in care lucrasera, unii muti ani, s-a vandut (cumparatorul este Gral Medical). Acum spitalul plateste analizele facute pentru pacientii internati. Nu-i asa ca suntem tara de mana a doua daca acceptam asa ceva?

lord belial  •  3 noiembrie 2015, 12:59

Tolo, te-am vazut ieri la TVR, la emisiunea lui Mihaiu. Maxim respect, din partea mea. De data asta, esti vocea noastra (si nu ma incadrez nici in decretei, dar nu mai am nici 15 ani, sunt fix intre generatii). Mi-a placut cum ai articulat si sintetizat problema, in ciuda tonului agresiv al lui Banicioiu. Tu si cu Digi24 sunteti singurii membri media care merita respectul nostru.

Mircea  •  3 noiembrie 2015, 13:09

Parafrazandu-l cumva pe gigelos • 2 noiembrie 2015, 16:42, as face pariu ca daca ardea un parlamentar, ministru sau mai stiu eu care dintre "cei alesi", sectia de arsi functiona bine mersi. N-avem forta de munca pentru asa ceva? Sa fim seriosi !!! Posturile pot fi blocate pentru cei cu P.C.R.

lord belial  •  3 noiembrie 2015, 13:20

@dan.istrate = mai intereseaza-te. hagi si-a trimis jucatorii de la viitorul sa aprinda ieri lumanari. apoi, in conferinta de presa, si-a exprimat condoleantele, pe un ton foarte uman, dar l-a si aprobat pe mircea rednic in decizia ca MECIUL SA NU SE JOACE.

Cătălin Tolontan  •  3 noiembrie 2015, 13:21

@lord belial: multumesc, dar nu. Sint ff multi jurnalisti care merita respectul vostru.

RISEPROJECT.RO | Clinica pentru arși de la Floreasca, exorbitantă și nefuncțională, făcută de un apropiat al lui Oprescu | Nasul.tv  •  4 noiembrie 2015, 15:40

[…] Cătălin Tolontan a publicat această informație, luni, pe blogul său. […]

Geo  •  8 noiembrie 2015, 0:35

De ce nu vorbeste personalul de la Floreasca care stiu prea bine ca aparatele nici macar nu stau in sala din corpul filmat dupa nenorocirea de la club si ca au fost carate acolo doar pentru camerele de filmat dupa care duse inapoi in alta aripa si ca acea aripa nu este functionala pentru simplul fapt ca directorul considera ca nu are suficient personal pentru a se "plimba " si in aripa noua si ca este o minciuna faptul ca nu ar functiona aparatul performant? Pai cum sa schimbam ceva in tara asta cand noua ne este frica de a reactiona?

Akky  •  8 noiembrie 2015, 21:16

Cum se întâmpla cu majoritatea licitațiilor din spitalele României, caietul de sarcini a fost probabil făcut la comandă cu specificații ce nu puteau fi îndeplinite decât de firma Gemedica care așa a ajuns sa castige licitația. In plus fata de asta argumentele științifice pentru oxigenoterapie hiperbară in arsuri sunt șubrede pentru ca nu exista studii suficiente in aces sens. Într-un sistem corect ar fi fost imposibil sa argumentezi utilitatea a 6 paturi cu OHB fără dovezi științifice. In NHS OHB este indicată numai in boala de decompresiune, intoxicația cu CO si embolism gazoasă. Cu banii pentru 6 paturi cu OHB se puteau utila mai multe paturi normale si salva mai multe vieți.

Emil Popa  •  10 noiembrie 2015, 16:52

Interesanta alegerea dlui. Arafat pentru amplasarea acestor unităţi de interventie pentru arşi: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Tg. Mureş. Oare pe ce s-o fi bazat? Pe faptul că in aceste oraşe sunt institute de medicină? Ce experientă au medicii chirurgi plasticieni din T. Mures, sau Iasi in tratarea marilor arşi? Se ignoră cu bună ştiinţă că furnizorii de arşi din România sunt combinatele siderurgice în special cel din Galaţi. De la înfiinţarea secţiei de arşi de la Spitalul Judetean Galaţi (1972) medicii au tratat mii de arşi proveniti de la Combinatul siderurgic. Ori o astfel de unitate de terapie intensiva pentru arsi ar trebui amplasata acolo unde incidenta acestor accidente este cea mai mare. În concluzie Arafat a procedat ca si alt ministru secretar de stat din M.S. din Tg. Mures, Radu Deac, care a tras spuza pe turta lui când a fost ministru, finantând exagerat Clinica de chirurgie cardio-vasculara in dauna spitalului judetean. Mi se pare că Raed devine din ce mai în ce mai român şi mai politician. Salam elecom!

laura  •  4 decembrie 2015, 17:06

nu pot sa cred,ramai mut..D C l-ati mai facut???

Faceti ceva sa nu va mai moara copiii! Sesizati DNA! | chilian.ro  •  15 decembrie 2015, 21:23

[…] Cătălin Tolontan a publicat această informație, ieri, pe blogul său. […]

Comentează