Stadionul Național n-a avut autorizație 5 ani. Pompierii: „Vă închidem în 30 de zile!”

ISU confirmă oficial pentru Gazeta Sporturilor că Național Arena nu a avut autorizație din 2011 și pînă azi. Pe noua lege, în 30 de zile putem asista la închiderea stadionului

marți, 3 noiembrie 2015, 11:13

de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Să o luăm calm.

Lucrurile au două laturi, ambele de necontestat.

PLUS. Arhiplină, cu 55.000 de oameni în tribună, Național Arena se poate evacua în 6 minute și 36 de secunde. „Nici un stadion din România nu are o astfel de securitate a spectatorilor”, spune un director important din Primărie.

MINUS. Membrana din care e confecționat acoperișul nu e conformă legii din România și pompierii au refuzat în mod repetat să dea autorizație. ”Da, e adevărat că Primăria încearcă încă din 2011 și nu le-am dat autorizație”, confirmă un înalt ofițer de la ISU.

Ambii oficiali au cerut să nu li se consemneze numele, dar vorbesc în numele instituțiilor lor.

Vom explica în termeni cît mai simpli situația, pe înțelesul tuturor. E destulă presiune în aer, să încercăm să rămînem concentrați pe fapte.

Inițial, în 2008, pentru proiectarea și construcția Stadionului Național, pompierii și-au dat avizul. Aviz nu este egal autorizație.

Apoi, înainte de inaugurarea din 6 septembrie 2011, la recepția parțială, cei de la ISU au cerut o listă de modificări ca să ofere autorizație pentru Național Arena.

”Am făcut toate modificările cerute, mai puțin membrana acoperișului. La membrană sperăm că se vor armoniza normativele românești cu cele europene că e absurd să nu fie aprobat în România un material de acoperiș care e bun în Germania” Primăria Capitalei

Ce modificări li s-au solicitat în 2011?

”Ne-au cerut să scoatem niște scaune ca să asigurăm un flux mai bun de evacuare. Ni s-a cerut să adăugăm niște pompe auxiliare, pentru un flux superior de apă. Noi avem doi hidranți exteriori, deși proiectul prevedea doar unul. Ni s-a cerut să adăugăm mînă curentă la balustrade. Pe toate le-am făcut”, spune Primăria.

”Confirmăm că au făcut toate modificările mai puțin membrana” Inspectoratul pentru Situații de Urgență

Ce e cu membrana? E vorba de materialul de culoare albă din care e făcut atît acoperișul fix, care acoperă tribunele, cît și cel mobil, care e tras peste gazon. ”Un soi de burete, dar nu ca ăla de la club, ci cu toate proprietățile antifoc necesare”, spune directorul din Primărie.

”Materialul e produs în Elveția și nu arde, și nu pică nimic din el la căldură”, continuă el.

”Asta e problema lor. Din punctul de vedere al normelor, membrana acoperișului intră în altă clasă de combustibilitate decît cea validată în România”, îi resping pomperii. Ultima oară, ISU a refuzat în 2014 să le dea autorizație.

48 de dosare și-a ridicat Primăria Capitalei înapoi, la ultimul refuz de acordare a autorizației de la ISU

CE SPUN POMPIERII

”Pînă acum, nu le puteam da decît amendă”

CE SPUNE PRIMĂRIA

”Încercăm să schimbăm normele, dacă nu, vom respecta legea!”

20 de milioane de euro a costat acoperișul retractabil de pe Național Arena

Istoria tulburată a unui stadion

În 2008, cînd „Lia Manoliu” era istorie şi începea construcţia primului stadion modern din România, preţul prevăzut pentru Arenă era de 120 de milioane de euro. Cu 30 de milioane mai puţin faţă de „sora geamănă” din Frankfurt, Commerzbank Arena, proiectată de aceiaşi Max Bögl. În final, preţul a ajuns la 234,5 mil. euro.

Numai acoperișul a costat 20 de milioane și a fost instalat împotriva opiniei consultantului angajat chiar de către Primărie. În urma anchetei din 2011 a Gazetei Sporturilor, Curtea de Conturi a reținut abia în 2014 faptul că acoperișul a fost o investiție în afara legii.

Meciul de deschidere, 0-0 cu Franţa, 6 septembrie 2011, a venit cu un alt semn de exclamare. Gazonul. Muşuroaiele prin care Ribery şi Benzema s-au poticnit. Au fost înlocuite la scurtă vreme. Apoi, suprafaţa de joc a mai fost schimbată de 5 ori.

55.600 de locuri este capacitatea stadionului

Pe 9 mai 2012, arena a găzduit finala Europa League, Atletico – Athletic 3-0. Noroc că vremea în Bucureşti a fost bună şi n-a fost nevoie de acoperişul retractabil. Care nu poate fi tras la temperaturi de puţin peste 0 grade, deci cvasiinutil la ninsori.

La derby-uri ca Steaua – Dinamo (noiembrie 2012) sau la meciul Steaua – Voluntari, din septembrie, apa a curs pe scări ori pe capetele spectatorilor.

 

Comentarii (34)Adaugă comentariu

anonim  •  4 noiembrie 2015, 0:15

Hahahaha! Normele românești să se armonizeze cu cele europene ca să valideze materialul. Să se armonizeze! Pentru angajații primăriei, din 2010 a devenit obligatorie aplicarea Eurocodurilor pentru proiectarea structurilor în toate țările U.E. Trebuie să aplicăm și normele cu privire la incendiu la recomandarea Comisiei Europene. Acestea coduri vor fi precedate de Anexe Naționale care vor prevede alternative naționale. Deci acceptam materiale din Germania dar ma îndoiesc ca CEN va accepta polistiren expandat pe clădiri înalte când în UE se interzice pe clădirile de peste 12 m înălțime. Iar unele țări chiar l-au scos pe motive de sănătate. Din lac în puț. Greu cu legile astea ! Îi înțeleg că sunt ignoranți. Doar nu ocupă posturile după un concurs pe bune.

maistor kokir  •  4 noiembrie 2015, 0:18

devenim paranoici , stadioane au mai luat foc, dar suporterii sa arda de vii ... nu-mi amintesc, stadioanele au multe cai de evacuare,inclusiv pe gazon te poti refugia linistit,...in acel club Colectiv, au fost f f multi oameni intr-un spatiu mic, si cu doar o singura iesire ...acolo a fost problema ...cazuri de acest gen s-au intamplat in trecut in alte tzari,de pilda ,in SUA, au fost documentare pe Discovery,pe tema asta ...deci pericolele de genu asta sunt f bine documentate ...dar asa e romanul, va invata pe propia piele ,si nu din greseala altora .... rushine,rushine ,rushine ..... aceasta tragedie ,e o mare rushine pt ignoranta societate civila romana ...

sasr  •  4 noiembrie 2015, 0:19

roman, adica hot. ce sa faca si el? fura de la ai lui!

Alex One  •  4 noiembrie 2015, 0:42

Astept cu interes inchiderea a 60% din scoli,spitale si multe, multe, alte institutii de stat si private care nu au autorizatie ISU. Am citit azi in presa ca inclusiv Primaria Sibiu a fost amedata acum vreo doi ani si nu detine autorizatie de functionare ! Sa se rezolve in 30 de zile ce nu s-a facut in zeci de ani? Inchidem Romania, vorba cuiva din articol ?

Ionut  •  4 noiembrie 2015, 0:42

Vorbesti de moderat comentarii pe motiv ca infiereaza, iar tu dai clickbait ordinar in titlu, vorbesti o chestie fumata de toata lumea de 72 de ore si cam atat. Bun articol.

Maxentiu  •  4 noiembrie 2015, 0:55

Domnii pompieri n-au avut nici o problema cu un club captusit cu burete care a ars in mai putin de un minut, dar acum se dau cocosi ca inchid stadionul national. "Ce daca e aceeasi membrana ca in Germania, aici sintem in Romania, ba. Aici nu ne jucam normele de siguranta. Nemtii aia mai au de invatat. De la noi"

Ecaterin  •  4 noiembrie 2015, 1:03

Dacă tot săpați în direcția asta, să verificați și următorul pont. Clădirea Sky Tower, cea mai înaltă din țară nu are autorizație de securitate la incendiu. Cu cele mai performante sisteme de combatere și prevenire, aveau o problemă cu evacuarea fluxurilor. Adică scările erau corect dimensionate pentru preluarea fiecărui nivel, dar dacă se însumau persoanele evacuate de la toate etajele, pînă la parter erau necorespunzătoare. Și iarăși din cîte știu, pînă mai anul trecut nici Casa Poporului nu era în regulă cu ISU, nu mai știu dacă au rezolvat între timp.

catalin85  •  4 noiembrie 2015, 1:24

Faptul ca eu joc un bilet de 13 lei pe bet365 in data de 13 septembrie,dupa ce am verificat lista pe site-ul ONJN(BET365 nu se regasea in acel moment pe lista interzisa) = 5000 Ron amenda. Faptul ca un stadion care gazduieste 55.000 de oameni si care le poate pune viata in pericol functioneaza ilegal =5000 de ron amenda...Asta este tara in care traim... O tara in care legile sunt facute sa nu vina in sprijinul populatiei ci in beneficiul celor care le-au adoptat. Mai trist si mai dramatic datorita acestor legi bizare nu este ca imi iau eu amenda de 5000 de ron complet nevinovat, ci ca au ajuns sa moara oameni si copii nevinovati.De ce trebuie mereu sa trecem prin nenorociri si evenimente neplacute ca sa schimbam legile si nu schimbam legile de la inceput ca sa prevenim astfel de nenorociri si de a batjocori populatia?!Haideti cu totii in strada ca sa putem face ceva. Daca iar iesim 10000 de oameni 2-3 zile, iar nu se va schimba nimic si in 6 luni totul se va uita.Daca iesim 200000 in strada(10% din populatia Bucurestiului) timp de 2-3 zile si mai vin alti 200.000 din tara si paralizam capitala putem schimba cu adevarat ceva si politicienii nu vor ramane nepasatori. Nu mai fiti lasi si hai sa fim uniti macar odata dupa 1989. PS. Nu sunt lider de galerie si nici drogat sau satanist cu toate ca imi place sa merg saptamanal la meci, sa ascult rock, sa merg in club si din cand in cand sa joc un bilet la pariuri. Sunt un om cu 20 de ani de scoala si care lucreaza intr-o companie internationala

gma  •  4 noiembrie 2015, 3:08

Cand pompierii si-au dat avizul nu se stia materilul din care era facuta membrana? Mi se pare ciudat ca firma constructoare a utilizat materialul fara sa realizeze ca nu va fi avizat. In responsabilitatea cui ar intra obtinerea tuturor avizelor de functionare, a primariei sau a constructorului?

Huzy47  •  4 noiembrie 2015, 6:04

Sunt curios ce vor face cu bisericile... Cu toata furia si habotnicia asta post revolutionara pentru a participa la slujbe, la cati oameni se inghesuie in biserici si la cat foc e in biserica (lumanari, candele, etc.) si cu tot celofanul ala de pe jos (sa nu se murdareasca covorele), ma mir ca nu s-a sesizat inca niciun pompier pana acum... Oare astia au autorizatie de la pompieri ?

vlad  •  4 noiembrie 2015, 6:57

Nene... se vor adresa??? Stadionul are 4 ani... se puteau adresa pana acum. Ma mir totusi ca nu s-au standardizat permisele europene la nivelul Romaniei... mai ales aici ca e miza mare. Oricum, daca materialul e permis in Elvetia si Germania, nu vad mare scandal aici.... doar probleme birocratice ca de obicei. Intrebarea mare este: unde mai joaca Steaua acum?? :)) ... poate Lipa e interesanta de inca un chirias :)

radu  •  4 noiembrie 2015, 7:26

Nu-i pericol de incendiu , ploua prin acoperis 😃

CR_1  •  4 noiembrie 2015, 7:36

Tolo, esti depasit, iar ISU sunt ca testiculele intr-un act sexual cand vin pe AN, adica ei participa la act dar nu se baga. Tu ai ceva cu Oprescu si cu cat s-a furat la construirea acestui stadion, dar stadionul exista. Sa nu ajungem ca in vorba lui V> Ceasuescu, sa nu fim in stare sa il pastram... ca de construit ai auzit tu ceva de unele noi prin preajma, in afara de Craiova si de Tg. Jiu, care sunt inca in stadiul de proiect.

nefertem  •  4 noiembrie 2015, 7:58

Asadar, amenda pentru Arena Nationala era intre 1500 si 5000 de lei, iar cea pentru cei din povestea cu Bet365 e intre 5000 si 10000 de lei. Frumoasa tara.

VLAD  •  4 noiembrie 2015, 8:44

6-7 minute pentru evacuarea a 55 000 de oamenii??? Nici cu 55 000 de pompieri,ca si spectatori, care au experienta si nu-l evacuezi in 7 minute!!!

daniel  •  4 noiembrie 2015, 8:47

de ce ati facut stadion copiat din germania, cu materiale aprobate de ei? nu vedeti ca-n germania toate stadioanele sunt proaste si nu functioneaza niciun acoperis?? este o tara plina de migranti, nefunctionala! rusii si englezii construiesc cel mai bine! au experienta unii cu gulagul, altii cu coloniile!

eugen  •  4 noiembrie 2015, 9:13

Aveti perfecta dreptate !!!!! Dar.... nu pot trece cu vederea un fapt: v-a inspirat o tragedie si acum iesiti in fata! dupa razboi multi viteji se arata!!!! Daca era ( si intr-adevar este!!! ) atat de groasa treaba cu Arena Nationala de ce n-ati pistonat-o zi de zi ( ca in cazul celorlalte MARI adevaruri scoase la iveala dar impinse de la spate de rivalitati politice !!) de cand ati stiut??? Pericolul era/este extrem pentru ca pot fi mult mai multe victime!!

locataru  •  4 noiembrie 2015, 9:37

Sa inteleg ca blocurile placate cu polistiren au autorizatie de la ISU ?!?!?!!?!?

dudu  •  4 noiembrie 2015, 9:43

Este clar că ISU poate închide aproape orice în România. Oriunde se poate găsi ceva de obiectat și de închis. Se poate ajunge la situația penibilă cu dropul de sare, dacă și iar dacă.

cineva  •  4 noiembrie 2015, 9:53

,,MULTUMIRI " LUI mircea sandu

Catalin  •  4 noiembrie 2015, 10:15

Putin tendentios: "Noroc că vremea în Bucureşti a fost bună şi n-a fost nevoie de acoperişul retractabil. Care nu poate fi tras la temperaturi de puţin peste 0 grade, deci cvasiinutil la ninsori." Pe 9 Mai sigur nu ar fi putut sub 0 grade. In plus, acel acoperis e pentru ploaie si nu pentru zapada (e clar ca s-ar rupe). In ceea ce priveste faptul ca acel acoperis nu isi merita investitia, e o chestie de "chestii birocratice", ca daca e sa o luam strict "profitabiliteste" nici stadiunul nu e o sursa de profituri, ci o gaura imensa. Legile in Romania ca in permanenta sa nu fi in regula cu ceva. Mereu sa te poata avea cu ceva. Un fel de "promiscuitate birocrata".

Pacala  •  4 noiembrie 2015, 10:23

degeaba tot relatati, degeaba tot scrieti articole de genul, daca.... vinovatii nu sunt acolo, i-am gasit. cei 25.000 o arata destul de clar. vinovatii sunt in casa, vinovatii sunt indiferenti, vinovatii privesc la tv, vinovatii filosofeaza in diverse emisiuni, vinovatii suntem noi cei care nu le-am cerut politicienilor declaratii pe proprie raspundere te salut generatie in blugi, adio generatie de sacrificiu, ne vedem pe net generatie facebook Romania a murit.

Divort Rapid  •  4 noiembrie 2015, 10:24

Nemultumirea oamenilor din aceste zile arata ca institutiile statului nu mai functionea in scopul pentru care au fost create. Nu doar clasa politica trebuie schimbata ci si sistemul in sine, institutiile regandite pentru un scop in slujba oamenilor nu a propriilor angajati!

Un cetatean  •  4 noiembrie 2015, 10:30

Domnule Tolontan, Va scriu aceste randuri pentru ca trebuie sa facem ceva sa schimbam lucrurile in tara asta, pentru ca trebuie sa luam atitudine si trebuie o schimbare de jos in sus. Mi se pare normal si de bun simt ca Ponta sa isi dea demisia, si sa PLECE cu tot guvernul lui de corupti si incompetenti. Imi doresc ca in tara asta sa fie aplicata LEGEA si noi ca cetateni sa avem un spirit civic dezvoltat si sa reactionam atunci cand legea nu se respecta si nu doar cand se intampla catastrofe. Eu sunt nefumator, si nu suport fumul de tigara, cand intru intr-un restaurant, pizzerie, club nu gasesc un loc de nefumatori amenajat cum trebuie, de cate ori am reclamat asta? De cate ori am sunat la portectia consumatorului sa reclam lucrul acesta? Eram intr-un restaurant, in urma cu vreun an jumatate, in salonul de nefumatori, afis mare cu fumatul strinct interzis. Au aparut o doamna si un domn foarte bine imbracati, probabil oameni de afaceri. Cheama chelnerul si il roaga sa le aduca o scrumiera. Chelnerul se conformeaza si le aduce scrumiera. Aprind tigara fara nici o jena. Chem si eu chelnerul si ii spun ca sunt in salon de nefumatori si ma deranjeaza fumul de tigara, imi raspunde ca sunt clienti importanti si nu le poate spune nimic. M-am ridicat de la masa m-am dus la cei 2 si le-am spus ca suntem in salon de nefumatori si ca ii rog frumos sa stinga tigara din respect pentru ceilalti din restaurant. Domnul s-a enervat grozav si a inceput sa se ratoiasca la mine, ca eu stiu cine este el?? Doamna probabil sotia lui i-a spus ceva de genul dragul meu baiatul are dreptate hai sa stingem tigara, si au stins tigarile imediat...... Apoi, nu ar fi normal ca in tara asta chiar sa nu se vanda alcool minorilor? In USA cand intri intr-un local unde se consuma alcool iti cere mai intai un act de identitate sa dovedesti ca esti major. Te duci la supermarket si cumperi alcool la fel iti cere un act de identitate sa dovedesti ca esti major, oare nu asta e normalitatea? Nu ar trebui sa fie asa si la noi? Ma duc intr-un local si vad ca iesirea e vai de ea, cobori pe o scara impovizata de lemn si in caz de un incediu, cutremur nu ai nici o sansa sa iesi de acolo. Cum ar fi daca eu ca simplu cetatean as alerta autoritatile? Stiu noi avem un background comunist si nu se pare ca daca reclami ceva devii turnator, securist dar nu e asa!! Nu e vorba de a ii turna pe ceilalti ci de a semnala abateri de la lege. Realitatea este ca intr-un fel sau altul toti suntem corupti pentru ca ne complacem in aceasta nerespectare a legii, vrem o tara mai buna, ca in occident dar nu respectam legile si nu facem nimic in directia aceasta. Ce credeti in germania, anglia, franta, usa patronii nu ar vrea sa aiba investitii minime si profit maxim, problema acolo e ca daca legea nu e respectata, nu vine neaparat un inspector sa verifice ci de cele mai multe ori, reclama cetatenii simpli care simt ca sunt injositi si badjocoriti de cei ce nu respecta legea. La baza unui stat democratic sta egalitatea in fata legii si cand cineva nu respecta legea acest lucru ar tb sa ma lezeze si sa ma faca sa actionez. Si asta nu inseamna a fi al dracului, a fi turnator ci inseamna ca fi CORECT, inseamna a ma respecta pe mine, a respecta pe semenii mei, a respecta pe cel care nu respecta leagea. Nu imi fac singur dreptate ci doar alertez autoritatile. Legi drepte, egale pentru toti, cand societatea se va schimba de la baza ei, din jos in sus nu se vor mai ridica atat de multi politicieni corupti si strambi. Ceea ce cred eu domnule Tolontan e ca intr-o majoritate covarsitoare aproape oricare roman (si nu spun aici politician) daca ar ajunge in locul lui Ponta, ar actiona la fel, am putere ma imbogatesc eu, rudele mele, iau acum cat pot pentru ca nu se stie mai departe..... Atunci cand stiu ca legea se respecta, cand sunt educat in spiritul asta de a respecta legea, si de a ii invata pe altii sa respecte legea lucrurile se vor schimba. Si mai este un aspect foarte important domnule Tolontan. Noi suntem invatati la scoala ca omul este bun, dar societatea este rea si corupe omul. Oare e asa??? Oare societate nu e alcatuita din oameni care daca ar fi buni ar transforma societatea si ar fi o societate buna, care nu este corupta? Oare realitatea nu este ca trebuie sa recunoastem ca suntem rai, corupti, pacatosi ca nu avem puterea de a ne schimba prin noi insine? Ca trebuie sa ne intoarcem fata catre Biblie si catre Dumnezeu sa ne lasam luminati si prin puterea lui Hristos sa fim transformati din interior spre exterior? Si atunci cand inima noastra va fi schimbata vom da in afara ce va fi in interior, bunatate, respect pentru ceilalti. Atunci ne-am iubi cu adevarat aproapele asa cum ne invata Hristos in Scriptura si atunci societatea ar putea fi cu adevarat transformata o transformare autentica, din interior spre exterior, de jos in sus. Nu vreau sa chem la o religie, ci doar as vrea ca sa ne intoarcem fata spre Hristos, nu la o religie ci la o credinta, credinta crestina care fie ca vrem fie ca nu vrem sa recunoastem sta la baza drepturilor si libertatilor omului, care nu umileste omul ci il inalta, il innobileaza, il elibereaza pentru ca doar cunoscand Adevarul putem fi liberi! Cu respect, Un cetatean roman

tudorica  •  4 noiembrie 2015, 11:32

Habar n-aveam de problema stadionului. Desi am fost la cateva meciuri. Dar sincer, nici prin cap nu mi-a trecut ca acest stadion nu are toate avizele ok. Am trait o perioada destul de buna si inainte de 'revolutie' si am fost invatat sa cred ca oamenii care faceau un stadion aveau grija si obligatia (proiectanti, contructori, primarie etc) sa nu puna viata in pericol. Lumea isi facea treaba, fara tam-tam-ul de-acum. Va dau un exemplu din alta sfera: salvari in Bucuresti la greu, cu girofare care mai de care, alearga repede la urgenta si acolo surpriza! nu au nici macar algocalmine. Tam-tam mediatic nelalocul lui. Multumesc dlui Tolontan ca am aflat macar acum de la dlui problema stadionului. Si acum daca am aflat nici ca as mai calca p-acolo. Nici nu-mi imaginez ce harmalaie ar iesi si cat s-ar calca publicul in picioare la 30.000 de oameni.

Tiberiu Cazacioc  •  4 noiembrie 2015, 11:40

De ce de-abia acum se duce PMB la MDRAP sa ceara schimbarea unor norme? Ce au facut 5 ani? Intotdeauna exista scuze.

Cătălin Tolontan  •  4 noiembrie 2015, 11:54

@tiberiu cazacioc: ei au incercat sa obtina autorizatie inca de acum 4 ani, nu putem spune ca n-au facut nimic @catalin: acoperisul e si pentru zapada, aceasta a fost declaratia Primariei inca inainte de a face stadionul

cristi  •  4 noiembrie 2015, 12:05

Mai exista o alte locuri apartinand statului roman care nu au autorizatie ISU. Unul dintre acestea este o institutie publica ce functioneaza in felul acesta de cativa ani buni. Ma refer la Directia Sanitara Veterinara, care pe langa faptul ca nu detine avizele necesare (lucru cunoscut si de catre cei din ANSVSA), are si o centrala proprie pe gaze, a carei revizie nu a fost facuta niciodata in cei 6 (sase) ani de functionare. Deci iata cum se poate intampla o noua tragedie!

Cristian  •  4 noiembrie 2015, 12:13

Nu pot decât sa rad și sa ma minunez cat de penibili sunt cei de la ISU. Ei sunt cei care dau aviz favorabil pentru începerea lucrărilor de construcție, tot ei sunt cei care avizează (direct sau indirect) proiectul technic și detaliile de execuție în care este prevazut scenariul de prevenire a incendiilor și tot ei sunt cei care după ce se termina proiectul nu semnează procesul verbal de recepție deoarece prevederile avizate de ei inițial nu au fost conform standardelor în vigoare.Sunt niște incompetențicare se joaca cu viețile oamnenilor in favoarea propriului interes.

ottonelu  •  4 noiembrie 2015, 12:41

Pe arena națională doar ziariștii sunt în pericol, atunci când plouă tare! Pericol de electrocutare! Nu de la fulgerul lui Dumnezeu, ci din cauza apei șiroind peste prizele alea (220 V), unde să-și bage încărcătorul sau foehnul! LOL Poate și claustrofobul Dumitru Dragomir în parcarea subterană! Hai, mai și glumim! :)))))

Ionut  •  4 noiembrie 2015, 13:41

Acum este momentul sa iasa la iveala toate cacaturile ilegale care pana acum nu au fost sanctionate!

Arena Națională riscă să fie închisă! Nimeni nu se mai abate de la lege – Agenda Primarului  •  4 noiembrie 2015, 17:36

[…] Membrana acoperișului este alcătuită dintr-un burete care nu se încadrează într-o clasă de combustibilitate validată în România, astfel că Pompierii amenință că vor închide stadionul, scrie tolo.ro. […]

radu  •  6 noiembrie 2015, 23:39

O să încerc să răspund celor care nu înțeleg cum merg lucrurile : 1. S-a scris în articol că în faza de autorizare de construire, stadionul avea aviz partea pompierilor pentru că respecta normativele românești cu privire la siguranța la incendiu ,cât și a materialelor omologate de către standardele românești. Surpriza a venit la faza de recepție a lucrării când s-a constatat că produsul final nu corespunde cu cel autorizat. 2. Cum credeți ca un material este ok doar ca este german? Acoperișul a fost calculat pentru o încărcare dată de zăpadă de 200 de kilograme/mp , valoare majorata cu un coeficient de siguranță de 1.5 și de alte valori date de forma acoperișului și aglomerarea de zăpadă. Dar a cedat sub încărcarea din ploaie! Argumentul ca e material nemțesc a picat. 3. Reglementările nu pot fi modificate doar pt cazuri speciale pentru că astfel de modificări crează probleme pentru alte obiective. 4. Cum au putut păstra tăcerea 5 ani beneficiarul lucrării și organele de control ale statului?! Statul nu respectă legea și pune în pericol cetățenii pe care îi sancționează oricând are ocazia la adăpostul legii. Asta-i grav!

Vasilique  •  19 ianuarie 2016, 11:45

Cum e posibil asa ceva?!?

Comentează