Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la Colectiv să facă un show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat!

Finala Cupei României din 2014 și finala Cupei Ligii din 2015 au conținut două show-uri pirotehnice. Ce legătură este între patronii arestați și oameni din ISU?

duminică, 8 noiembrie 2015, 5:58

UPDATE: IGSU susține că pompierii nu au dat aviz pentru aceste două spectacole! Aveți comunicatul integral la finalul textului. Cu alte cuvinte, pompierii spun opiniei publice că au asistat nepăsători la aceste două spectacole pirotehnice pe un stadion neautorizat. Deși toate mărturiile susțin că ei au fost prezenți la repetiții, la ședințele tehnice înainte de meciuri și la evenimentele pirotehnice în sine! Acum aflăm că ei au privit doar, nu au avizat. 

Pe un stadion unde spectatorilor li se iau brichetele la intrare, au avut loc următoarele evenimente:

UNU. 23 mai 2014, 38.000 de oameni în tribune.

FRF organizează finala Cupei României, dintre Steaua și Astra. Spectacolul pentru sponsorul Timișoreana îl face firma de marketing sportiv SEG. Ei îi angajează pe cei de la Golden Ideas Fireworks Artists pentru un spectacol pirotehnic. Golden Ideas este aceeeași firmă care a organizat show-ul fatal de la Colectiv, în urma căruia patronii Daniela Niță și Cristian Niță sînt astăzi arestați.

Discuție cu un oficial din Primăria Capitalei:

128 de meciuri, concerte și acțiuni electorale au avut loc de la inaugurarea de acum 4 ani pe Național Arena fără autorizație de la pompieri

Mai multe părți dintre cele implicate atunci au sesizat că, deși materialul din care e făcută membrana acoperișului, de fapt ambele membrane, și cea care acoperă tribunele și cea a acoperișului rabatabil, este neomologat în România, pompierii au eliberat autorizațiile de la ISU ca să dea cu artificii în stadion!

Iar stadionul a fost în întregime închis, cu acoperișul tras!

”Tema e simplă: se poate autoriza un spectacol pirotehnic într-o unitate ea însăși neautorizată?!” Oficial din Primăria Capitalei

 

”Răspunsul este următorul: da, se poate da avizul dacă există o legătură între ISU București și patronii Golden Ideas, una dintre firmele agreate de pompieri!” sursă a Gazetei

Discuție cu cineva de la SEG:

”Spectacolul de la finala Cupei n-a fost cine știe ce. S-au pus artificii, dar ele nu s-au înălțat prea mult de la gazon” Organizator al evenimentului

DOI. 20 mai 2015, 16.000 de oameni în tribune.

LPF organizează finala Cupei Ligii, între Steaua și Pandurii Tg Jiu. Spectacolul pirotehnic pentru sponsorul Adeplast îl aduce o companie din Germania, aceea care a făcut spectacolul de la festivalul de muzică UNTOLD de la Cluj.

”50.000 de euro a primit firma din Germania și a fost un show grandios”, spune cineva de la Ligă. Ca și în cazul finalei Cupei României, nemții sînt cei care au obținut aprobările de la ISU.

3.000 de focuri care au ajuns pînă la acoperiș s-au tras la finala Cupei Ligii

De data asta, spectacolul durează 20 de minute și ridică artificiile, într-un snop impresionant, pînă la acoperiș. Se luminează tot cartierul. Evenimentul este descris de un oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal:

După meci, poliția a sechestrat echipamentele pirotehnice! Dar totul a rămas secret.

Show-ul pirotenic de la Cupa Ligii a fost atît de strălucitor și de luminos, iar artificiile au urcat atît de sus încît la final a venit Poliția!

”Da, e adevărat, susține o sursă a ziarului, cei de la Poliția Capitalei au venit și au sechestrat echipamentele firmei! Le-au controlat ca să vadă cu ce muniție și cu ce calibru de artificii s-a tras pentru că polițiștilor li s-a părut periculos, fără să se gîndească nimeni că stadionul era neautorizat la incendii. Abia după cîteva ore, le-au eliberat echipamentele, lămurindu-se probabil că nu a fost nimic în neregulă”.

Patronii Golden Ideas sînt reținuți, procurorii susținînd că ei au încercat să șteargă date despre spectacolul pirotehnic din Colectiv.

Care este legătura dintre Golden Ideas și unii dintre șefii de la ISU?

Există mai multe mărturii din interiorul sistemului care vorbesc despre complicități sistematice între ISU și anumite firme.

”Există firme preferate în materie de pirotehnie și există firme preferate dintre cele care obțin autorizațiile. Adică, dacă te duci de capul tău ți se refuză autorizația. Ți se sugerează o anumită firmă <pricepută>, iar acea firmă îți obține ca prin minune, foarte repede, autorizația”, spune chiar un pompier.

Acum cîteva luni a existat un episod straniu, care pun pe aceeași pagină ISU și Golden Ideas.

Cînd nemții care urmau să facă showul pirotehnic de la Cupa Ligii au depus cerere la ISU, imediat cineva s-a interesat în lumea fotbalului ce e cu ei. De unde sînt, cine sînt, dacă au aviz de la pompieri?

Cei care puneau întrebări erau chiar patronii de la Golden Ideas, care aflaseră de la pompieri.

Contactat, șeful ISU București, colonelul Mihai Guță, a spus că ”îmi amintesc parcă de meciul din 2015, dar eu nu am fost la el. Din cîte știu, s-a dat cu artificii reci”. Dar s-au înălțat pînă la acoperiș! ”N-am fost acolo, credeți-mă, de regulă acordul se dă de către noi, dar și de către poliție”. Șeful ISU a spus că mai multe se pot afla de la colonelul Aldoiu, șeful Inspecției de prevenire.

Întrebat dacă știe să existe vreo legătură privilegiată între oameni din ISU București-Ilfov și Daniela Niță și Cristian Niță, patronii de la firma Golden Ideas, colonelul Guță a spus: ”Nu am auzit de această firmă. Eu am 3.000 de oameni în subordine. Nu pot ști ce face fiecare”.

Dialogul cu Giani Aldoiu, șeful de la Inspecția de prevenire:

 

IMAGINI INCREDIBILE de pe Arena Națională cu spectacolul pirotehnic de la finala Cupei Ligii 2015, organizat de o firmă din Germania
 

 

Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la Colectiv să facă un show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat!

http://bit.ly/1HnjyqT

Posted by Catalin Tolontan on 8 Noiembrie 2015

————————————————————————————

P R E C I Z Ă R I

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la eliberarea acordurilor pentru organizarea jocurilor de artificii cu obiecte pirotehnice, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este abilitat să comunice următoarele:

În conformitate cu prevederile legale în domeniu, acordul pentru categoriile de articole pirotehnice III („de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni”) şi IV (de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane) se solicită, în scris, la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, în a căror zonă de competenţă urmează să fie organizate evenimente.

De asemenea, facem precizarea că organizarea jocurilor cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile III şi IV este permisă în condiţiile existenţei acordurilor emise de către Primărie, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi avizului eliberat de către  inspectoratul de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Menţionăm totodată că, în conformitate cu prevederile art. 34 alin (2) din Legea 126/2005 – privind regimul materiilor explozive (republicată), jocurile de artificii cu articole pirotehnice pentru care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a emis acorduri, au fost organizate în spaţii deschise, cu respectarea măsurilor specifice de protecţie, inclusiv a celor referitoare la distanţele de siguranţă ce trebuie respectate faţă de locuinţe, instalaţii electrice de înaltă tensiune, locuri de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, instalaţiile de gaze, păduri, etc.

În ceea ce priveşte informaţiile regăsite în mass-media conform cărora Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov ar fi eliberat acorduri pentru desfăşurarea unor spectacole pirotehnice pe Arena Naţională, precizăm faptul că, pompierii bucureşteni nu au emis acte de autoritate pentru organizarea evenimentelor cu articole pirotehnice în acest spaţiu, pentru perioada 2014-2015.

De asemenea, din documentele aflate în arhiva instituţiei, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov au fost emise 10 acorduri (cinci în 2014 şi cinci în 2015), pentru evenimente cu articole pirotehnice organizate în spaţii deschise (ex. Piaţa George Enescu, Parcul Alexandru Ioan Cuza, Parcul Herăstrău, Parcul Kiseleff s.a.).

 

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUATII DE URGENTA
BIROUL INFORMARE SI RELATII PUBLICE

Comentarii (79)Adaugă comentariu

dudu  •  9 noiembrie 2015, 1:07

Recunosc, am fost malitios. Totusi, nu e deplasat ce cer. Nu reclam furtul unor tancuri, sau al virginitatii vreunei dudui. Dvs. si gsp ati fost primii care ati dat stirea despre Arena Nationala fara autorizatie - n-ar fi chiar lipsit de logica sa urmeze pasul asta - sa cereti de la Negoita & Co. sa va explice cum au dat ei autorizatie de functionare, fara sa existe autorizatia ISU? Preferati sa anchetati o absurditate (ISU poate da autorizatie pentru spectacol pirotehnic intr-un imobil fara autorizatie), decat o ilegalitate (primaria nu poate autoriza un imobil ce nu are autorizatie de la ISU). Sau Nagoita e in regula, pentru ca, spre deosebire de Piedone, e dinamovist? (oops - iar sunt malitios, si insinuant pe deasupra...)

vladlaurian  •  9 noiembrie 2015, 3:00

Domnule Catalin, aveti dreptate cand spuneti ca ati scris deja asta si nu puteti repeta la infinit ca altfel articolul se transforma in roman...dar macar o nota undeva, mica, 2 randuri...asa de dragul corectitudinii si informarii, cred ca ar fi mers....gen "sa nu uitam ca totusi acoperisul este ignifug, si in realitate toti cei care au fost si vor merge pe Arena Nationala sunt si vor fi in siguranta". Nu imi permit sa va dau eu lectii despre cum sa scrieti articole, nu sunt in masura, nu am pregatirea necesara si in plus dvs o faceti f bine. E doar o parere ca informatia ar trebui prezentata complet in cadrul unui articol de investigatie, ca al dvs. Uneori ca un scurt reminder de 2 randuri si e suficient.

vladlaurian  •  9 noiembrie 2015, 3:02

...sau un link la articolul trecut...

Calin  •  9 noiembrie 2015, 5:12

si nu-i mai ziceți "național arena", ca nu-i corect

Venom  •  9 noiembrie 2015, 7:37

NUCLEARAAAA! Sper ca esti mandru pentru ca "ai fost constatat" de singura televiziune afiliata CNN din România: "Hienele ataca pompierii"! Iar maine seara, Badea va inlocui numele lui Traian Basescu de pe documentul care-l leaga pe matroz de Securitate cu numele tau! Si nu e de gluma, desi unii nu sunt jurnalisti, ei chiar se pricep la dovezi!

DANIEL  •  9 noiembrie 2015, 8:35

GERMANII AIA, CARE AU VENTI LA FINALA CUPEI SI AU ,,ORGANIZAT" CEL MAI SPECTACULOS FOC DE ARTIFICII, ERAU TURCI, ALBANEZI, BOSNIACI, PAKISTANEZI, IAR MATERIA PRIMA ERA DIN CHINA..GERMANIA LUI MADAM MERKEL NU MAI PRODUCE DECAT GUMA DE MESTECAT!

silviu  •  9 noiembrie 2015, 8:36

Domnule Tolontan, am si eu o intrebare: daca stadionul a fost construit cu materiale neomologate in Romania, pana la autorizarea ISU, cine a dat autorizatia de constructie si, mai ales, cum?

Altcineva  •  9 noiembrie 2015, 8:38

ARENA NATIONALA A COSTAT CAM MULT, DAR ESTE NOUA SI FUNCTIONALA, AUTORIZATIA RESPECTIVA DE LA ISU FIIND O FORMALITATE! EMPATIZAM CU VICTIMELE (SI CU FAMILIILE LOR) INCENDIULUI COLECTIV, DAR VIATA MERGE MAI DEPARTE, CHIAR DACA CU MULT MAI MULTA RESPONSABILITATE DIN PARTEA CELOR IMPLICATI! ISU, DNA SI IMBERBII CARE CRED CA AU PUTERI DEMIURGICE ("HAI SA-L DAM JOS SI PE JOHANNIS", SE EXPRIMA UNUL PE UN BLOG) CONDITIONEAZA DESFASURAREA UNEI VIETI NORMALE IN ACEASTA TARA GREU INCERCATA? A.

dandan  •  9 noiembrie 2015, 9:17

sunt si galerii care au obtinut autorizatie sa dea cu torte pe arena nationala si nu numai. presupun ca tot de la isu au luat autorizatiile.

ciupi  •  9 noiembrie 2015, 9:57

vedeti cat conteaza o sponsorizare?!

cristi  •  9 noiembrie 2015, 10:17

Revin,care ar fi solutia pentru Pompieri ? Va spun eu,simplificarea procedurilor de autorizare a imobilelor pentru ca in acest moment conditiile actuale dezarmeaza nu numai agentii economici cat si institutii ale statului.Doar 7 % dintre scoli au aviz de la Pompieri.Vi se pare normal? Daca mai scormoniti veti afla ca nici ministerele nu au.

Marcel  •  9 noiembrie 2015, 10:20

Catalin, sunt inginer si am lucrat in urma cu 20 de ani in Israel. Am stat acolo 4 ani si am avut norocul de a-mi putea lua si familia impreuna cu mine, respectiv sotia si cei doi copii. As fi avut posibilitatea de a ramane acolo, dar sotia se temea pentru viata noastra si a copiilor nostri (era o perioada cu atentate teroriste destul de dese, in special in statiile de autobuz, in zonele scolilor etc). Asa ca dupa 4 ani de munca in care am reusit sa strangem niste bani, ne-am intors in Romania. O tara mult mai inapoiata decat Israelul, cu un nivel de trai mult mai scazut, dar in care cel putin aveam siguranta. Iata insa ca o data cu trecerea anilor, am ajuns in punctul in care imi dau seama ca pe teritoriul Romaniei actioneaza institutii si oameni mai periculosi decat cele mai odioase grupari teroriste, de nivelul Hezbollah, Hamas, ISIS, Boko Haram etc. Acesti corupti romani ucid prin ticalosie, lacomie, nepasare, dispret fata de semenii lor. Daca exista un Dumnezeu si exista justitie, trebuie pedepsiti fara mila!

Catalin neTolontan  •  9 noiembrie 2015, 10:26

De ce Arena Nationala a fost inchisa din cauza ca n-are autorizatie ISU, iar mii de scoli functioneaza fara?

Iulian  •  9 noiembrie 2015, 11:26

Este mult mai simplu decât crezi: răspunde administratorul obiectivului pentru orice se-ntâmplă.Dacă administrator este primăria,primăria răspunde.Pentru neeliberarea unui aviz,dacă s-a depus documentația răspunde funcționarul care nu o eliberează.Există lege clară,vezi cazul Nicușor Constantinescu la Constanța,pentru centrul militar .

ottonelu  •  9 noiembrie 2015, 12:23

Întrebare: materialul din care e făcută prelata arenei naționale e același ca și ăla de pe Commerzbank-Arena (Waldstadion) din Frankfurt? NU PREA CRED, că de aia nu a trecut de testele de pirotehnie obligatorii! Nemții nu se joacă cu securitatea materialelor. Sigur materialul "prelății" românești e o necertificată gen chinezească, vietnameză, malaieziană sau taiwaneză, NU GERMANĂ! Ce știm noi?! Material mai ieftin, poate inflamabil, de proasta calitate, dar plătit de paru ori mai scump decât la Frankfurt! Cine a plătit-o la "suprapreț"? Fra*erii de bucureșteni cinstiți, logic! Unde sunt banii? Ahaaa, aici e problema. E o vorbă: "și bătută, și f***tă, și cu banii luați" Dar și cu viața în pericol, adaug... Videanu, Oprea, auziți?

catalin  •  9 noiembrie 2015, 13:06

cu scuzele de rigoare: cel (cei) care au autorizat acest spectacol pirotehnic acolo trebuie sa fi fost or imbecil(i), fortat(i) de ''interesul national'' sau pur si simplu spagar(i) ordinari, cred ca atat de simplu este totul! oricum ar fi fost, onor autoritatile ar trebui sa se ''autosesizeze''. ma tem insa ca exact cum s-a intamplat cu dosarul revolutiei cineva foarte implicat in asta deja ''lucreaza''.

Alex Ciocan  •  9 noiembrie 2015, 13:06

Bai Tolo, asta e tara fara autorizatie. Nimeni nu are autorizatie pe bune cand vine vorba de evenimente pentru ca nimeni nu etse dispus sa investeasca bani in siguranta celor care participa...

LucianD  •  9 noiembrie 2015, 13:33

De acord cu ce spune @Alex Ciocan. Indiferent ca e Stat sau Privat, un investitor NU trebuie sa se uite la bani sau sa incerce economii (ieftineli) cind vine vorba de siguranta. Si nu e valabil strict pentru materialele de constructii, ci si pentru instalatiile electrice. Mai tineti minte tragedia de la Maternitatea Giulesti? Calculati si voi cat e diferenta procentuala la pret pentru un material fonoabsobant (buretele ala blestemat) ingnifug si unul fonoabsorbant chior, si-apoi intre un cablu electric de forta ieftin (cel mai ieftin, doar preturi mici, stiti reclama?) si unul special, rezistent la foc timp de ... (sint mai multe variante, proiectantii pe electrice stiu bine ce si cum/cind). Hai sa mai lasam deoparte "doar preturi mici!" sau "pretul cel mai scazut" pentru ca, atunci cind vine vorba de siguranta, uite ca si practicile astea UCID, ca si coruptia de care se tot vorbeste zilele astea.

False Flag Op  •  9 noiembrie 2015, 13:55

Deci Golden Ideas Fireworks nu e orice proasta din targ, ci e connected... aha... cu ISU... si cu mai cine, din sistem? Iar, fiind connected, sunt contractati sa incendieze la Colectiv. Pardon, sa faca "show pirotehnic". Hm.

Catalin neTolontan  •  9 noiembrie 2015, 13:55

Cum ramane cu aia care pun artificii in tort? La aniversari, nunti, botezuri samd. Cum ramane cu lumarile din coliva? Imi trebuie autorizatie ISU pentru slujba de pomenire?

florica  •  9 noiembrie 2015, 14:03

un fleac.... habar nu aveti de voi ... in primul rand pompierii nu acorda autorizatie vreiunei firme anume ci da un document numit: "acord pentru focul de artificii", si nu inteleg isteria asta ca in primul rand un spectacol de artificii se organizeaza in aer liber. Si daca nu a-ti inteles la Colectiv principalul vinovat a fost buretele ala ca daca nu pica "lava" aia aveau saraci timp sa iasa chiar si pe usa aia... Si mai lasati-o dracu cu mita aia ca nu e chiar toata lumea cum comenteaza unii.

Dan  •  9 noiembrie 2015, 14:10

"De data asta, spectacolul durează 20 de minute" - filmul postat pe site are in jur de 5 minute. Sigur au fost 20?

Divort Rapid  •  9 noiembrie 2015, 14:24

Daca ne oprim acum inseamna ca revolutia noastra a fost degeaba. Mai mult de atat, nici revolutiile ce vor veni nu vor mai avea credibilitate in fata lumii! Schimbarea la fata a tarii depinde de noi!

ottonelu  •  9 noiembrie 2015, 14:34

@Catalin neTolontan Băi "Tata Mare" de pe facebook, iar te dai mare? E plin de țâști-bâști care reprezinta siguranța națională!

Monica  •  9 noiembrie 2015, 15:32

Nici nu mai stim ce sa mai credem in momentul de fata la cate informatii au aparut in ultimele zile...

dragos  •  9 noiembrie 2015, 16:00

La prima vedere pare o tentativa de omor deosebit de grav. Daca ai un pistol cu care nu ai voie sa tragi in oameni sub nicio forma, dar ti se da voie sa folosesti gloante de un anumit calibru ca sa o faci, situatia e grava. Grava rau de tot! Nu am calificarea necesara, tocmai de aceea as dori sa stiu de la cineva avizat daca exista cadrul legal pentru ca cei care au fost pe National Arena sa actioneze in instanta pe cei vinovati pentru a solicita daune morale, daca le-au fost produse prin punerea in pericol o vietii de catre cei care au permis desfasurarea de evenimente pe acest stadion!

GEORGE  •  10 noiembrie 2015, 8:38

Problema este ,ce trebuie sa faci conform legii sa fii autorizat. Daca investesti 5 milioane de eur in PSI sau 5 eur, dupa aceea, trebuie sa ai documentele intocmite de catre o persoana specializatata si agreeata de ei. Fara aceste documente nu obtii nimic indifferent ce investitii ai facut. Acest lucru il permite LEGEA. Daca legea autorizarii ar fi simpla si clara, majoritatea ar fi autorizati si monitorizati usor nu invers cum este acum. Parerea mea.

Mihai  •  10 noiembrie 2015, 17:13

"E o inepție, de acord. Dar ea vine din legea 4. Asta e părerea mea, că nu e normal, dar e doar o părere, în rest aplicăm legea." Parca o citeaza pe Odeta Nestor. O fi neam cu ea. Astia sunt toti nasi si fini. Toti la fel din acelasi neam.

filmari nunti HD  •  10 noiembrie 2015, 21:01

Suntem in Romania si putem face orice cu putina influenta poti realiza orice si da bine la CV sa spui ca esti firma germana.

Comentează