Pentru ce firmă le ceruseră pompierii bani patronilor de la ”Colectiv”?

VARIANTA APĂRĂRII: Documente salvate din incendiu și mărturii deschid noi piste în Dosarul Colectiv

vineri, 20 noiembrie 2015, 5:03

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Nimic.

”Nimic din ceea ce povestesc acești oameni nu poate fi crezut”. Asta și-au spus între ei polițiștii bucureșteni la prima audiere a acționarilor clubului Colectiv.

Cei trei patroni, Alin Anastasescu, Cătălin Gancea și Costin Mincu, au încercat să ajungă la clubul de lîngă rîul Dîmbovița imediat după incendiu. Erau separați, blocați în mașini, în puncte diferite din apropierea clubului.

Și erau disperați.

”Aflaseră că sînt deja victime, își sunau angajații ca să vadă dacă li s-a întîmplat ceva, aveau și mulți prieteni printre spectatori! Începeau să realizeze că e extrem de grav”, povestește cineva care era cu ei în acea seară.

Pînă acum, versiunea apărării nu s-a auzit aproape deloc. Gazeta Sporturilor a intrat în posesia unor elemente a ceea ce susțin ei.

În jurul miezului nopții de 30 octombrie 2015, cînd fumul se răspîndea încă în cartier, unul dintre acționari a fost sunat de un polițist. ”Veniți imediat, vă rugăm!”. S-au deplasat toți în sediul Inspectoratului de Poliție al Capitalei, pe ”Eforie”.

Nimic din ce au povestit ei nu a primit credit. Polițiștii intrau și ieșeau. Procurorii erau tot mai tari pe poziții și ei tot mai căzuți.

Au trecut ore.

”Noi am închiriat clubul celor din formația care a cîntat. Doar barul ne-a rămas nouă”, au spus patronii clubului. Polițiștii ridicau din sprîncene. Atît de convenabil pentru acționari! Și atît de puțin credibil!

”Credeți-ne, evenimentul muzical nu a fost organizat de noi. Organizatorii au luat sala și trebuiau să se ocupe de chemarea pompierilor. De exemplu, ei i-au chemat pe cei cu artificiile”, au completat patronii de la ”Colectiv”.

Dimineață s-a petrecut imposibilul. Contractul de închiriere a localului a fost găsit. Fusese în mijlocul clubului și supraviețuise incendiului.

12
”În grabă, ca să nu se piardă în îngrămădeala care urma să fie la concert, angajatul nu a pus contractul în dulap, ci sub casa de marcat. Și contractul a scăpat de foc, doar a ars și s-a afumat pe margine” Sursă a Gazetei

Contractul a ajuns la dosar. Iar unul dintre tomurile anchetei Parchetului General miroase la propriu a fum.

0 euro era tariful dacă veneau peste 400 de oameni la concert

500 de euro era tariful plătit de Gravity dacă aducea între 250 și 400 de oameni

1.000 de euro urma să plătească trupa pentru club dacă aducea sub 250 de oameni la concert

”La fiecare înfățișare pentru reținere, la fiecare contestație, în sală apare un dosar care miroase puternic a fum. E horror”, spune cineva care a văzut și contractul, și dosarul.

Contractul de închiriere a clubului a fost gîndit astfel: proprietarii nu primeau nimic dacă veneau peste 400 de oameni la concert, ei scoțînd bani din consumul la bar.

Cum se făcea numărătoarea? Clubul era obligat să pună la dispoziția trupei brățări de acces ”în vederea numărării paralele”. Contractul spune că se puteau folosi și camerele de luat vederi de la intrare pentru numărare.

”Acționarii nu speră, neapărat, ca acest contract de închiriere să-i exonereze, dar ei vor ca lucrurile să fie corect judecate de către justiție”, susține cineva apropiat de cei trei.

Al doilea lucru neverosimil rostit imediat de cei trei acționari de la ”Colectiv” a fost legat de pompieri.

”Clubul e în regulă, pompierii au venit la noi încă din 2014 și ne-au controlat. Și au mai venit și după aceea, de mai multe ori” Acționarii de la ”Colectiv” în noaptea de 30 octombrie în fața poliției

În acea noapte însă, ISU anunțase deja: ”Clubul Colectiv nu este în baza noastră de date. Nu știam de el! Nimeni de la noi n-a fost vreodată acolo în control că nu avea cum, de vreme ce nu se știa de el”.

La toate televiziunile, în fiecare declarație publică, Raed Arafat și subordonatul său, generalul Daniel-Marian Dragne, au repetat că ”pompierii nu aveau clubul în evidență, nu știam de el”.

În fața polițiștilor, acționarii susțineau că doi pompieri îi vizitaseră repetat și îi ajutaseră să intre în legalitate. Era, desigur, o luptă dinainte pierdută a credibilității.

La un moment dat însă, unul dintre acționari și-a amintit că are numărul lăsat de ”Tonia” în telefonul său mobil. Și l-a dat polițiștilor.

În cîteva ore s-a făcut lumină. ”Parțial măcar lumină”, spune unul dintre cei care cunoaște cazul.

Procurorii i-au reperat pe Antonina Radu și pe George Matei, cei doi pompieri de la ISU București-Ilfov. Au coroborat declarațiile patronilor de la ”Colectiv” cu cele ale altor oameni de la ”Pionierul”.Inspectorii fuseseră la ”Colectiv”, într-adevăr, potrivit martorilor.

”În civil, că așa umblau în 2014 și în primele luni din 2015 toți inspectorii din București. Ei stăteau la primării, de fapt. Noua conducere a ISU a schimbat treaba în 2015, i-a pus din nou în uniforme și i-a rupt de primării că se creaseră tot soiul de coterii”, explică un pompier chiar de la Prevenire și Control.

Mai mult decît atît, unul din angajații clubului își amintise că cei doi inspectori le completaseră carnetele de PSI și el doar le semnase. Concret, în chestiunea aceasta, nu acționarii clubului mințiseră, constată procurorii.

1.488 de europlus TVA plătea pe lună clubul ”Colectiv” chiria către ”Pionierul”

De altfel, deși a aprobat arestarea patronilor, judecătorul a reținut că cei trei au fost sinceri, au făcut declarații extinse și ”au contribuit astfel la aflarea adevărului”.

Conducerea ISU o cheamă pe Antonina, pentru că George plecase între timp din corpul pompierilor, și o pune să dea o declarație. În declarația de la ISU, Antonina Radu susține că nu a fost niciodată la ”Colectiv”.

Conducerea ISU se delimitează de cei doi și declară că, dacă au fost la club, au fost pe cont propriu. Fără ca nimeni din unitate să știe. ”Dacă ne-au mințit, să facă pușcărie!”, răbufnește un ofițer de la ISU.

Procurorii cer arestarea lui George și a Antoninei.

În fața procurorilor și a judecătorilor, cei doi ofițeri de pompieri nu mai spun nimic, aleg să tacă. E dreptul lor legal.

Dar acționarii de la ”Colectiv” continuă să povestească despre întîlnirile cu pompierii.

În contact cu cei doi inspectori au intrat în 2014 și-n 2015 Cătălin Gancea și Costin Mincu. La audieri, cei doi patroni povestesc că urma să-i răsplătească pe inspectori. Cum? ”Pompierii ne-au dat de înțeles că vom încheia un contract cu o societate specializată de protecție contra incendiilor”, pretind acționarii ”Colectiv”.

”Pompierii ne-au spus că ei repreintă și ISU, și o societate specializată pe protecție la incendii. Nu-mi aduc aminte dacă o societate, un PFA, o Asociație” Acționarii ”Colectiv” în fața procurorilor

Pentru că acționarii nu și-au adus exact aminte ce le spuseseră pompierii, procurorii au notat în declarațiile inculpaților: ”Urma să facem contract cu o entitate”.

Patronii de la ”Colectiv” susțin că nu li s-a indicat o sumă de bani și că inspectorii n-au mai revenit și nu s-a semnat nici un contract. ”Ei au rămas însă cu impresia că, din punctul de vedere al pompierilor, sînt în regulă, de vreme ce pompierii cu mîna lor le alcătuiseră caietele PSI”, spune un apropiat al celor trei patroni de la ”Colectiv”.

Așa se explică răbufnirea juridică a judecătorului Gabriel Gunescu, de la Tribunalul Militar București.

Magistratul a văzut declarațiile patronilor și ce au declarat foștii și actualii șefi ai pompierilor.

Și a notat, în încheierea de ședință din 10 noiembrie 2011, că ”practica încetățenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlați nu putea să nu fie în atenția șefilor ierarhici ai celor doi inculpați la toate palierele”.

 

2
Contractul semnat între Alin Anastasescu (stînga), unul dintre acționarii Colectiv, și Alex Pascu (dreapta), liderul trupei Goodbye to Gravity, care a decedat săptămîna trecută

 

Comentarii (90)Adaugă comentariu

CH  •  20 noiembrie 2015, 23:19

Asta e ca permisul de conducere luat pe spaga. Il iei desi habar nu ai si omori oameni dar si ala care ti l-a dat e la fel de vinovat.

Ingrid  •  20 noiembrie 2015, 23:56

@R. Ai dreptate. Am exagerat ( nu am omis sa scriu "patrat")

Ingrid  •  21 noiembrie 2015, 0:08

@Colibri: îmi pare sincer rău pentru prietenii copiilor tai. Și pentru toți cei care si-au pierdut viața acolo. Și pentru familiile lor ramase împietrite. Și pentru cei răniți. Ceea ce vreau sa spun, @Colibri, fără a ne mai jigni reciproc, este ca, din nefericire lucrurile astea se întâmplă. Nimeni normal la cap nu-și dorește așa ceva. Doar ca " prietenii " mei - cum le spui tu, deși sunt aproape de vârsta copiilor tai, atunci când "s-a intamplat" nu au dat fuga sa distruge și sa fabrice probe, sa-și scape pielea. S-Au dus imediat la politie. Singuri. Cat de vinovați sunt ei, în lanțul ăsta de vinovații, va stabili doar justiția. Ei nu spun ca sunt nevinovați. Ei spun adevărul. Spre deosebire de ceilalți, cei care au adus focul acolo. Despre profit, nu știu eu sa-ți spun, ca nu sunt om de afaceri. Asta, cu siguranță știi tu mai bine decât mine. Mă întreb, dacă ai o casa pe care i-o închiriezi lui Z, și Z își serbează ziua de naștere, condimentata cu niște artificii care dau foc la perdele, mobila etc. Și mor vreo 4-5 invitați în incendiu. Răspunzi tu, proprietarul sau raspunde Z, chiriașul?

R  •  21 noiembrie 2015, 0:09

@Adi: Nu puneti problema corect. E o chestiune de principiu, in sensul ca indiferent de cuantum si povara lui relativa pentru societate, de platit ar trebui sa plateasca vinovatii. Daca suntem cu totii vinovati, s-o aflam si ne vom asuma.

Cristian  •  21 noiembrie 2015, 0:13

Dar de sport, cand ne mai ocupam, Cataline??? De cand Gazeta "sporturilor" (a se citi "fotbalului") a devenit ziar de investigatii politice? Nu crezi ca ne-am cam saturat de Udrea, Obreja, etc? De ce nu-ti dai demisia si sa te duci la EVZ sau oricare alt ziar de investigatii??? Vad ca de sport te-ai cam saturat de ceva vreme... Cam multa...

R  •  21 noiembrie 2015, 0:28

@Ingrid: Nu ati exagerat, ati gresit de-a dreptul. Cu ordine de marime. Si chiar ati omis sa spuneti km "patrat"; va citez: "E absurd sa-ți imaginezi ca un asemenea spațiu ( aproape jumătate de km) era alocat doar pentru 80 de meseni ". Apropo, nu e absurd deloc, un spatiu de 450 mp reprezinta de ex. un dreptunghi de (fix) 20mx22,5 m. Si as putea sa fac mai departe socoteli cu cat revine unei mese de 4 persoane, dar ne abatem de la subiect.

Mihai  •  21 noiembrie 2015, 0:34

pentru toti justitiarii cu textul "or fi ei ok...dar pentru ca au permis intrarea a mai mult de 80 de persoane in incinta...trebuie sa faca puscarie pentru crima". Ba oameni buni, nici cand omori cu masina oameni nu esti bagat la puscarie. Iei cu suspendare. Evident, daca nu ai facut-o cu intentie. Ori trebuie sa fii complet anormal sa mergi cu gandul ca oamenii astia ar fi avut vreo intentie sa ii omoare pe cei care au participat la concert. Si la volanul masinii esti doar tu. In povestea asta sunt o gramada de oameni ale caror fapte au concurat la intamplarea tragediei. Patronii sunt cei mai nevinovati dintre toti. In ordinea vinovatiei eu as vedea: 1) cei care au montat/manevrat artificiile + cei care au cerut artificii | 2) cei 2 pompieri care au mers la sediul clubului si au luat spaga in loc sa puna lucrurile in ordine + sefii lor care au stiut si incurajat asta.

razvan  •  21 noiembrie 2015, 1:34

Nene.. ai investigatii misto, dar aici esti razna. *** Lasa ISU. Aia sa faca parnaie separat. Pai ca patron tb sa stii legile. "Ei credeau ca".... Credeau o laie. Au mai avut incendii in alte proprietati. Ar fi trebuit sa stie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Grecia  •  21 noiembrie 2015, 2:46

Asa si ... ? daca s-a gasit contractul or sa ia cu 1-2 ani mai putin in cel mai bun caz, important pt ei ... neimportant pt 58 de morti . Contractul nu-i absolva de raspunderea de a inchiria un club cu autorizatie (aia care e) de 80 locuri ! pt minim 250 persoane. Basca restul, nu le mai enumar aici. In balans cu atitudinea lor sincera eu as pune asta circumstanta agravanta. Ca tot e scris in contract nr de persoane. Ca administrator de firma stii diferenta intre instructajul PSI (carnetele alea) si autorizatia PSI. E ca si cum ai face instructaj de protectia muncii dar nu ai pune prize si le-ai zice angajatilor sa lege firele intre ele. Lantul vinovatiilor este atat de evident. Astept sa-l salte si pe administratorul firmei care a facut amenajarile respective. Scrie negru pe alb in lege ca raspunderea este si a lui, trebuia sa refuze sa faca lucrarea. Desi nu exista persoana in tara asta (ca peste tot in lume) sa nu fii dat o atentie sau un telefon ca sa-si rezolve o problema, important este sa nu devina o regula / un obicei. Din pacate pt unii, este un obicei, si-am devenit tara lui "merge si asa" sau "las ca ne descurcam noi".(sper sa nu aiba cineva neobrazarea sa zica ca el nu ..., nu a dat niciodata, ever never).

dan  •  21 noiembrie 2015, 5:53

toata lumea face speculatii pe ce s-a intamplat , dar multi , nu inteleg ca de fapt sistemul corupt din Romania a dus la o asemenea catrastofa... clubul Colectiv implinise 3 ani de activitate si nu cred ca ,,spagarii'' nu ii aveau in evidenta. catrastofa cea mai mare este ca suntem o natie de hoti si ne meritam soarta. vinovati suntem noi toti ,ca ne-am nascut romani si luam totul la ,,misto'' si lasam toti *** sa ne conduca.concluzia : popor de oligo.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valentin  •  21 noiembrie 2015, 8:55

in orice articol veti mai face referire la cazul COLECTIV eu voi cere sa le fie dati inapoi banii luati de ISU din asazisele sponsorizri.justitia sa faca dreptate contra abuz.asta este sarcina ac institutie al statului.

anca ileana  •  21 noiembrie 2015, 9:09

450mp nu e jumătate de km pătrat, oameni buni!!! un km pătrat are 1000000metri pătraţi!!!!!!

Siderat  •  21 noiembrie 2015, 10:16

1. Contract: actionarii , retinuti, daca nu aveau clauza cu > 400 si limitau nr de participanti aveau o scuza. Nu exista iar aparatorii lor gresesc. Sincer imi pare rau. 2. Pompieri= bugetari. Dupa Colectiv as fi dat preaviz la toti bugetarii si as fi organizat concurs. Cam ce face Ciolos, dar nu cred ca evaluarea lui va cuprinde si ultimul bugetar. Eficienta la bugetari nu exista in mentalitate, ca si la sindicalistii lor. Locuri de munca fictive, ca pana in 89. Minciuni si salarii fixe fara grija. Parlamentarii dau zile libere pe banda rulanta, de mai avem sa serbam prin nemunca si ziua lor de nastere! Sa citeasca si ei, cum a ajuns Japonia si Germania unde sunt, dupa razboi! Muncind eficient nu la norma prosteasca!

Tom  •  21 noiembrie 2015, 10:52

Să rezumăm: 1. Patronii sunt în culpă pentru că deși clubul era autorizat pentru primirea a maximum 8o de clienți, prin contractul de închiriere a acceptat un număr mult mai mare. 2. Nu erau începători, știau care sunt legile și trebuia să facă tot ceea-ce trebuie să fie în legalitate. Vina lor se oprește aici. 3. Organizatorii evenimentului sunt de vină pentru că trebuia să se asigure că pot derula acea manifestare în perfectă legalitate, pentru că au propus/permis efectele pirotehnice în spațiu închis. 4. ISU, cei doi inspectori, pentru modul fraudulos cum și-ai făcut, sau nu și-au făcut datoria. Acest mod de a acționa este bine cunoscut, cei ce au sau conduc afaceri știu că așa stau lucrurile. Raed Arafat nu putea să nu știe ce se întâmplă pentru că nu conduce ISU de o lună. Ori știa și nu a luat nicio măsură ( neglijență gravă în serviciu), ori pur și simplu a încurajat-o, ceea-ce e mult mai grav. 5. Primăria sect. 4 este de vină pentru că a dat autorizația în mod ilegal, fără ca toate avizele să fie în ordine. Dar mai presus de orice, legislația stufoasă, contradictorie, făcută parcă special pentru șpagă, multitudinea de organisme, organe, instituții, corupția generalizată, lăcomia și lipsa de onestitate sunt de vină pentru că iată, duc la asemenea tragedii. Au murit în acest incendiu jumătate din numărul celor decedați în 6 atentate teroriste la Paris.

Cătălin Tolontan  •  21 noiembrie 2015, 10:53

@Siderat: judecata in categorii nu ne duce nicaieri. Bugetar nu inseamna lenes. Bugetar e si medicul si profesorul si pompierul si politistul. Bugetar e si premierul. Bugetarii nu pot fi mai buni decit societatea. Si nu cred ca sint mai rai.

Mihai  •  21 noiembrie 2015, 11:08

Gazeta Click-urilor: Black Friday, #Colectiv si, in general, orice se cauta pe google.

Simion Adrian  •  21 noiembrie 2015, 11:20

Raed Arafat i-a răspuns lui Cătălin Tolotan după o serie de acuzații pe care jurnalistul i le-a adus în mod repetat. "Domnule Tolontan, Doamna Neag, Raspund la articolul dumneavoastra de aici: https://www.tolo.ro/.../arafat-despotul-luminat-si-o-autospec.../ Nu stapanesc cuvintele asa cum faceti dumneavoastra, insa voi incerca sa raspund in continuare la acuzatiile aduse, pentru ca eu stiu si cred ca sunt in slujba cetatenilor, printre care va numarati si dumneavoastra. Asadar am o responsabilitate in a informa corect, a raspunde atunci cand sunt intrebat si a prezenta transparent actiunile departamentului pe care il conduc. Niciodata nu am folosit si nu voi folosi nici chiar in comunicarea de criza tehnici si scheme de PR. 1. Cred in dialog – am raspuns afirmativ invitatiilor tuturor televiziunilor, radiourilor si oricarei publicatii, fara exceptie atunci cand mi s-a cerut punct de vedere, sau chiar cand am fost criticat. Am participat la dezbateri publice, ultima fiind cea de la Frontline Club Bucuresti, unde am stat fata in fata cu unii dintre cei mai inversunati contestatari ai mei. 2. Cred in argument – daca vorbim despre cifre, atunci punem toate cifrele pe masa, chiar si cele care nu ne convin. Vorbim despre preturi ale dotarilor ISU, analizam in profunzime subiectul cu riscul de a pierde interesul cetatenilor mai degraba decat sa folosim generalitati si supozitii. Stiu ca cifrele si tabelele nu fac rating insa trebuie sa comparam mere cu mere si nu mere cu pere. STIRI Asemanatoare Raed Arafat este la Guvern pentru o discuţie cu premierul Raed Arafat: Nu, nu, nu. Nu e domeniul meu. Nu candidez, oricine mi-ar propune Raed Arafat a refuzat, din nou, postul de ministru Raed Arafat: Tăierile salariale au gonit medicii buni din țară Iar cand discutam despre problemele interne ale unui sistem, cum e ISU, si preluam doar franturi de intamplari "pe surse", fara sa punem cap la cap toate informatiile, gresim. Haideti mai degraba sa despicam firul in patru pe speta amintita fara sa generalizam si sa sarim la concluzii. 3. Corpul de control al Primului Ministru, corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne, corpul de control al IGSU, Parchetul si Tribunalul Militar sau DNA sunt entitati care controleaza activitatea noastra si a sistemelor pe care le coordonam. Ma raportez la ele atunci cand se deruleaza o ancheta, cred in independenta lor! 4. Am spus-o si o repet – Sunt total deacord ca solicitarea de sponsorizari de la firme si agenti economici pe care ii controleaza ISU este un conflict de interese foarte serios si este de natura de a afecta corectitudinea si echidistanta celor care efectueaza controalele si inspectia la diferite firme. Si am actionat impotriva acestei cutume de cand am descoperit-o. Am dispus controale iar inspectorul general al IGSU a luat si el masuri in acest sens. S-a efectuat inlocuirea din functie a unor sefi ISU cand s-a observat ca activitatea lor nu este in parametri normali si am propus comisiilor din Parlament schimbarea legislatiei inaintea tragediei din Colectiv pentru a rezolva problemele sistemului observate de noi! Inca de la inceputul anului am pornit demersurile pentru intarirea rolului pompierilor in inspectie si control si inasprirea masurilor impotriva celor care nu respecta legislatia - mai ales a celor care functioneaza fara autorizatie. 5. Referitor la masina de 123.000 Euro, pe care ati asociat-o cu numele meu in titlu si cu care nu am nimic de a face ca si achizitie, aceasta fiind achizitionata de autoritatile locale pentru pompierii din Bucuresti si Ilfov, m-am gandit totusi sa va arat cat de mult va induce in eroare informatorul dumneavoastra care va da toate informatiile. Am solicitat oficial lista completa a echipamentelor si o oferta la zi pentru un set de echipamente de la firma care reprezinta compania Holmatro in Romania. In articolul dumneavoastra mentionati ca echipamentul de pe masina nu ar costa mai mult de 20.000 de euro, banuiesc ca bazandu-va pe informatiile primite de la domnul pompier care vi le furnizeaza. Din oferta anexata veti vedea ca un set costa, la pretul de catalog, 46.500 Euro iar cu TVA ar ajunge la aprox. 58.000 Euro. Deci nu 20.000 euro cum scrieti. De mentionat ca pretul masinii de descarcerare mai include si alte echipamente si dotari, bara luminoasa de avertizare care poate costa chiar si peste 2500 de euro, Statie radio, aparate de respirat izolante pentru pompieri, costul unuia putand atinge 1000 de euro, carosarea masinii si compartimentarea utilizand aluminiu ca echipamentele nu se pun gramada in masina, si chiar daca firma a dat societatii comerciale care a furnizat masina reduceri datorita cantitatii achizitionate, tot nu am ajunge la 20.000 de Euro setul de descacerare de pe masina respectiva. (w670) (w670) Deci, din nou ne regasim in fata unei informatii eronate, neverificate care era foarte usor de verificat inainte de a fi publicata! Consider ca aceste clarificari si explicatii nu fac din mine "despot" ci o persoana care a ajuns sa se scarbeasca de atacurile si murdariile nefondate pe care le aruncati fara discernamant si fara respect impreuna cu alti jurnalisti care nu au timp macar sa-si verifice sursa! Respect adevarul asa cum respect viata", a transmis Raed Arafat.

Marius  •  21 noiembrie 2015, 11:36

@Mihai, ce au facut patronii de la deschiderea clubului (vara anului 2013) pana in momentul in care au venit cei doi pompieri in "control" (toamna 2014) din punctul de vedere psi? La concertele care au avut loc inaintea "controlului", numarul de persoane nu era respectat, probabil aveau mai putine stingatoare , nu aveau plan de evacuare etc. Daca tragedia avea loc inainte de septembrie 2014, cei doi pompieri ieseau din "schema vinovatilor", dar patronii tot in ea erau. Exemplu in 07.04.2014 http://adevarul.ro/news/eveniment/video-concertele-flacari-clubul-colectiv-erau-2014-1_5635df8bf5eaafab2c358318/index.html

Gica  •  21 noiembrie 2015, 11:53

Oameni buni, puneți mâna pe carte!!! Vă roooog! 500mp nu înseamnă jumătate de km pătrat!!! 0,5kmp înseamnă 5000 de metri pătrați! Deci de 10 ori mai mult! Toată atmosfera aia vă cam tulbură mintea. Ca să nu spun că o zdruncină rău.

Anonymus  •  21 noiembrie 2015, 11:55

Interesant este ca acel contract este pentru evenimentul "Snowfest" care trebuia sa se tina a doua zi. :)

Colibri  •  21 noiembrie 2015, 11:57

@ Ingrid nu am jignit si nici nu am judecat pe nimeni. Nu e vorba de autorizatie, care dupa mine e o simpla hartie pentru care trebuie sa platesti mii de euro, sau zeci de mii unor firme ale unor ofiteri in rezerva de la isu, sau rude ale celor activi (scenariu de foc, evaluare riscuri, etc). Stiu ca peste 80 % din restaurante, cluburi, cinematografe, etc nu au aceasta autorizatie, asa cum stadionul dinamo e ok, dar national arena nu ... DAR atunci cand zidesti ferestrele nu te gandesti totusi sa mai "spargi" o usa sau sa o largesti pe cea existenta, intr-un spatiu inchis tu pui bureti normali in loc de cei ignifugati pentru o diferenta de cateva sute de euro ? daca faceau cele 2 lucruri si fara autorizatie poate nu murea nimeni ___ vorbim totusi de niste patroni cu experienta in domeniul cluburilor si sincer nu postam nimic despre tragedie daca nu citeam declaratiile lor ..... despre isu alta data __ cat despre casa mea e o alta discutie, nu e punct de lucru si nici nu o inchiriez pe ... bani, de fapt nu imi inchiriez casa - simplu !!

Siderat  •  21 noiembrie 2015, 12:13

Catalin, bugetar = categorie. Hai sa nu ne ascundem dupa un 1% dintre ei altruisti! Ultimul exo ar fi si judecatoarea cu 220 k euro spaga. Medici cu salarii de mizerie dar cu vile si masini de lux cum spuneti vvoi in presa! Profesori, cu after fara taxe.... hai sa fim seriosi. Politisti cu spaga in mamaliga....,iar ultimul prim minsistru ce sa mai zicem. Paote cu noul guvern sa ai dreptate. Cum ai pus tu problema, asa o pun si ei: ei au dreptate! Pompierul care intervine este categoria de bugetari dupa care ne ascundem. Dar numarul estevprea mic!

Ingrid  •  21 noiembrie 2015, 12:30

@colibri: ai dreptate, sunt lucruri simple pe care le putem face. Comentariile mele nu au rostul exonerarii lor de răspundere. Pentru ca, oricât as/am vrea, lucrul acesta nu-l poate face decât justiția. Nici articolul lui Tolontan nu are acest scop. Dar, @Colibri, mi se pare ( poate sunt subiectiva) ca absolut nimeni nu privește dincolo de vinovatia de a nu avea 2 uși și lipsa autorizației ISU. Nimeni ( și nu mă refer doar la cei care comentează aici) nu-și pune problema ca în lipsa folosirii unor efecte pirotehnice neadecvate, în lipsa dorinței de a avea un show waw, aceasta tragedie nu s-ar fi petrecut. Despre ăsta vorbesc eu. Și despre atitudine. Administratorii "Colectiv" vor răspunde fără doar și poate în fata legii. Așa cum a răspuns și asistenta de la maternitatea Giulesti . Moral și legal sunt ei, însă, singurii vinovați? Sunt ei cei mai vinovați? Pentru ca ei sunt arestați. Patronii firmei Golden Ideas și pirotehnistii sunt acasa în arest la domiciliu. Exemplul cu casa închiriată este doar un exemplu. Nu mă refeream la casa ta. Încercăm doar sa-ți sugerez sa schimbi unghiul. Îmi pare rău dacă v-am necajit/provocat cu postarile mele. Nu voi mai comenta.

Siderat  •  21 noiembrie 2015, 12:51

Uite Catalin o informatie NEW: http://www.dcnews.ro/mobile/ultima-ora-planorul-disparut-in-luna-august-a-fost-gasit_490400.html Tot de bugetari nu a fost gasit! Viata omului,cheltuieli anapoda, presa, si el era langa Postavarul! Deci: preaviz si concurs!

brod  •  21 noiembrie 2015, 13:07

constat că, la mai toate anchetele, își fac detestabila apariție troll-ii care se „indignează”, pretinzând că GSP ar trebui să se ocupe doar de aspectele tehnic-sportive. niște simbriași... nu știu cât crește cota de vânzare a ziarului - dar aceea de onoare - cu siguranță!

Colibri  •  21 noiembrie 2015, 13:12

@ Ingrid - ai citit postarea mea de mai sus in care ma intrebam de ce se mai produc astfel de bureti toxici si de ce firma care a amenajat interiorul ii mai pune la vanzare si de ce a fost de acord sa ii foloseasca ?? ... ai citit postrea in care ma intrebam ce obligatii au proprietarii parcului industrial ?? deci eu nu am vorbit doar de vina patronilor , este un lant de "las ca merge si asa" care a dus la tragedia de la club. Fiecare are partea lui de vina iar acest lucru nu il stabilesc eu. Doar justitia, ... care justitie ? cea cu 250 k "proberbecaliana" si aici e un mare "?" .... eu postez din punctul de vedere al unui patron si constat ca ei, ca patroni au avut un alt unghi "de vedere" pe care probabil ca il au multi. Poate la mine intervine si educatia si formarea - sunt brasovean, fac alpinism iar de la 16 ani zbor cu si fara motor (am fost pilot) si acum mai rar parasutism. ___ Toate cele bune !!

Colibri  •  21 noiembrie 2015, 13:41

@ Marius - interesant video ... sa inteleg ca si atunci patronii au spus tot "NU" verbal folosirii flacarilor pe scena. Imaginile din video ma fac sa nu mai spun nimic, deci tu patron, responsabil macar moral fata de clienti, inchiriai spatiu neaerisit, captusit cu tot felul de materiale usor combustibile pt spectacole cu "foc deschis" si nu o singura data, am crezut ca episodul tragic a fost doar un accident _ weekend placut tuturor !!!

pawn  •  21 noiembrie 2015, 13:42

da, bine...deja cred ca am innebunit cu totii. ca de obicei in romania, emotivitatea asta maladiva ne duce spre cele mai bizare extremisme. s-a schimbat un guvern care avea crestere economica, se inchid sali si stadioane noi iar ceea ce este cu adevarat bubos si nociv... voi ati fost vreodata (ptr bucuresteni vorbesc) in locul numit "la castani"? e langa sun plaza, o *** (ca nu-i pot spune "piata") acoperita cu polietilena, care se intinde pe cel putin 2 hectare, si care are vreo 3 intrari/iesiri. in rest, tarabe cu toale, detergenti, diluanti, vopsele etc etc o avea si ala isu? doar intreb :)))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Edward  •  21 noiembrie 2015, 13:53

Sunt multe comentarii, insa imi sare in evidenta comentariul lui R. Tu ca patron trebuie sa stii legile. Fals. Ok, orice om trebuie sa stie legile, dar la cate legi exista iti este imposibil. De-aia tu, ca om de afaceri, apelezi la specialisti, la pompieri, institutii etc. Aia trebuie sa stie la perfectie felia lor si sa iti spuna ce sa faci, iar TU SA RESPECTI CE SPUN AIA. Iti dau exemplu: vine Andre Rieu si vrea sa isi deschida un magazin de carne in Obor. Trebuie sa studieze toate normele ANSVA (Autoritatea Sanitar Veterinara) ?

ada  •  21 noiembrie 2015, 14:01

Ingrid...daca ai o masina care nu are frane, sau care are defectiuni tehnice si o imprumuti cuiva care moare in accident...cine e de vina? Tu? sau mortul? Cam asta e ideea...daca tot facem comparatii....

eliseabeta  •  21 noiembrie 2015, 15:03

asa si ce e nou in articolul asta? nu pricep! Mai bine ia-ti cateva zile de concendiu, cei drept pe fiecare ne mai depaseste situatia cateodata, nu este nici o rusine sa recunosti. aaaaa si pe bune m-a impresionat pana la lacrimi discursul ASA ZISULUI TATA al unuia dintre patroni ...

Dumitrescu Mihail  •  21 noiembrie 2015, 15:11

Felicitări dl. Catalin pt intrebarea pusa dl.prim ministru. Refetitor la ISU scoate ti mizeria care se gaseste sub aceasta institutie , mai precis verificati cati au studii de specialitate sau absolvit instituții gen scoli militare, academii militare , cei fara studii se gasesc in varful ierarhiei militare, astia ii vor verifica pe amaratii aia care merg la intervenții, trec prin foc, apa, ger. Birourile sunt pline si iau sporuri pt dispozitiv. Astia sunt pompierii. Cu diplome luate la coltul strazii sunt sefi.

Cornel  •  22 noiembrie 2015, 0:21

Buna seara, Din tot tam tam-ul cu incidentul din "clubul" (bodega/ascunzatoarea) Colectiv am retinut un sg lucru - vinovatii: 1. Administratorii clubului fara drept de apel - capacitatea clubului este de 80 persoane cf actelor de infiintare dar ei au impus cote diferentiate pentru diferite tarife percepute ptr inchirierea spatiului DESI stiau ce scrie in acte. Rezulta ca niciodata nu au respectat maxim 80 de persoane in club. 2. Membrii formatiei X care au cantat in acea seara - s-au calicit la 1000 E sau 1500 E ptr sustinere in concert si au supra populat clubul. Ca sa arate ca au adus peste 400 au folosit ptr numaratoare "amuletele" de la mana. Nu cred ca formatia nu ar fi avut banii necesari mai ales ca in compozitia lor aveau parinti ca presedinti ai Federatiei de Scrima (ma refer la acel membru care nici macar nu era asigurat medical dar a beneficiat de tot "Comfortul" spitalicesc - lucru care in cazul unui om de rand accidentat grav de o masina sau intr-un incendiu izolat nu ar fi posibil - drept dovada ca "numele si relatiile" au functionat si in aceasta situatie desi deciziile s-au luat la comun). Faptul ca ulterior s-a stins din viata e un lucru tragic dar mai arata o problema a societatii - cati sunt neasigurati in sistemul CASS (un sistem bolnav si la fel de corupt). 3. Acei lachei de la ISU, cum reiese din tot materialul didactic prezentat in acel articol - arata modul in care se dau autorizatii ISU sau s-au dat inainte de acest eveniment ptr diferite locatii - cum functioneaza Institutiile in acest stat pana la acest incident - practic au spart buba cu puroi a spagilor pentru autorizatii. 4. Piedone care a a dat autorizatia. Stau sa ma intreb ce fel de omuleti traiesc in Bucuresti cu un primar ca Piedone cu bacul luat la varsta de peste 30 de ani, cu facultate absolvita la o Univ din Petrosani cunoscuta ca fabricatoare de diplome, si cu un permis auto ptr N categorii luat intr-o singura zi. Revolutia la prins in 89 ca sef de restaurant pe o faleza dupa care avand cap de antreprenor s-a extins langa Parlament. Alaturi de acest fiasco il pot adauga si pe prea-iubitul vostru Vanghelie praf de pusca ..... As putea sa zic: precum pastorii asa ***. Romani .... daca tot ne plangem de incompetente de 26 de ani, daca toti cei care scriu in presa si pe bloguri trag de atatia ani semnale de alarma, de ce ati stat cu mana in san pana acum si nu ati iesit acum N ani in strada pentru a nu s e ajunge la acest tragic eveniment? De ce ati mers in tandem cu sistemul, ridicand in aer mainile si spunand intotdeauna - Ce frumoasa e viata, nu mai putem de bine!. Va spun eu de ce - ptr ca voi bucurestenii in general sunteti destul de departe de restul tarii - generatia rogvaiv (Cea tanara) o arde zi de zi in terase, moluri, cafenele, birturi, bodegi unde socializeaza despre .... Si restart, restart, restart cu fiecare saptamana ce trece - astfel au trecut 26 de ani. Toti cand ne miscam fundul prin tari straine deodata stim sa parcam, sa fim civilizati sa nu scuipam seminte pe strada, cand ne intoarcem in Ro uitam si ne reluam mizeria de viata de zi cu zi. "Ma bucur" ca incidentul a avul loc in Bucuresti, pentru ca altfel era inmormantat subiectul demult si nu se schimba absolut nimic. Acum credeti ca s-a schimbat ceva? Evenimentul din Franta a umbrit evenimentul din Colectiv si FB e impanzit de romani care si-au pus profil cu steagul Frantei si mutra lor in fundal. Steagurile negre la profil in amintirea Colectivului au cazut foarte rapid, iar strada a tacut. Veti mai iesi in strada pentru noile valuri de scumpiri ale gazelor, energiei, etc etc? Veti mai iesi in strada sa intrebati Guvernul ce a facut din 77-89 / 89-015 ptr protectia civililor impotriva calimitatilor naturale gen cutremure? Pentru ca Vrancea e stiut ca poate da surprize majore. In aceasta directie nu s-a facut nimic .... (cea mai buna solutie ar fi fost ca sa se fi aduca ingineri din PERU ptr proiectarea cladirilor sau programe de consolidari ptr populatie, nu pentru case memoriale). Dar voi dormiti .... si cand ne va lovi alt event ce vom face? Iar vom ridica steagul ca avem 18.000 de biserici si DOAR 425 de spitale. Probabil ati uitat ca in ultimii ani s-au inchis 70 de spitale, iar cele ramase s-au modernizat ca mersul testoaselor din Galapagos. Credeti ca nu sunt fonduri pentru clinici moderne ? Sapati, sapati si iar sapati --- intr-o zi veti gasi raspunsuri. Cei 600 stiu raspunsurile. ANAF-ul colecteaza N miliarde de EURO pe an, CNADR-ul o alta institutie unde DNA-ul nu intra, EXIMBANK (Banca ANAF-ului) alta institutie unde sefii iau 30.000 de euro pe luna (din bani publici - evident) pentru a scoate LEGAL banii prostilor, s.a.m.d. Lista este foarte lunga ... Si dupa ce dezgropati tot acest rahat veti vedea ca am fi avut scoli si infrastructura rurala, spitale cat cuprinde, sosele si pavele. Dar voi romani, inca dormiti sau inca aveti praf in ochi, praful libertatii presarat cu halucinogen ... Va place celor din Bucuresti sau marile orase sa fiti doar in trend cu tot ce misca ... sa fiti cool sau cooling ... pusi la adapost de parinti, rude locali/locale sau fugite prin afara. C'est la Roumanie! Vive la France!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Întorsătură de situaţie în cazul anchetei Colectiv. Document găsit în bar, neatins de foc – ziarexclusiv.info  •  22 noiembrie 2015, 11:43

[…] blogul său, Tolontan dezvăluie că există la dosar documente care s-au aflat în bar în noaptea […]

Ingrid  •  22 noiembrie 2015, 22:52

@Ada. Dar daca-i împrumuti mașina unui prieten sa se adăpostească de ploaie si-i spui sa nu o plece cu ea ca are frânele defecte, și el o pornește, face accident și moare, cine răspunde, tu sau mortul? Ca văd ca-ți plac comparațiile. Poate da Domnul și le și pricepi

eu  •  23 noiembrie 2015, 1:05

ce convenabil, nu? mortul dera de vina, el sa fie tras la raspundere! PUTE!!! si nu a fum, PUTE a MANIPULARE! adica acolo au murit oamnei arsi de vii, a caror CARNE SE TOPEA CAND II ATINGEAI, conform declaratiilor medicilor de pe ambulante, si acest contract a fost "salvat miraculos" Ce sa mai vorbim de pozele care au aparut, in care se vede artificial si stalpul, care apropo, nu erau in paralel decat visual, si in care se vede ca din plafon deasupra scenei, In partea din dreapta, ieseau deja valatuce de fum negru, si inca nu luase nimic foc? asta cum vi se pare? cum vi se pare ca hipermarketul CORA strange cu mult "suflet" donatii pentru victimele ACCIDENTULUI din colectiv, conform bannerelor imprastiate peste tot in magazine???? Oare ce parta a anchetei au finalizat ei de au catalogat acel masacru ACCIDENT!??? Sunt ei organe de cercetare???? Sau incearca sa induca in metalul colectiv, idea falsa de accident? Domnule Tolo, ramai la sport, sa manipulezi cu sau fara neuronii tai lumea, este o mare prostie. Adevarul de data aceasta va iesi la iveala, si nu este cel pe caruia ii faci lobby!

laurentiu  •  23 noiembrie 2015, 1:24

Pe mine ma infioara un alt aspect. Justitia, oricat de independenta s-ar declara devine extrem de dependenta de parerea opiniei publice. Neavizata, dealtfel. Se stie ca opinia publica are un moment de naucire, timp in care cauta tinta.Inspre cine sa-si indrepte fortele. Aici intra in hora mass-media, care indica posibile tinte. Dar degeaba vii si mai adaugi inca o posibila tinta: opinia publica este deja setata. A luat-o "intr-acolo". Linsaj efectiv? Putin probabil dar nu imposibil. dar, din pacate, efectul linsajului in termen figurat se vede la instanta. Care retine si nu de putine ori am citit in motivarile instantelor "opinia publica ar considera, opinia publica ar fi nu-stiu-cum" Nu va suparati, asta nu este justitie! Chiar daca modifica decizii, pe parcurs. Nu este normal, dupa pararea mea, ca Justitia sa-si ia deciziile in functie de parerea opiniei publice.

Ivan Turbinca  •  28 noiembrie 2015, 9:28

Cercetati si activitatea fostilor politisti/securisti, care au monopol asupra societatilor de paza, de securitate. Te lovesti de ei la tot pasul. Ba chiar si legislatia le favorabila, pentru ca este creata de colegii lor.

George  •  2 decembrie 2015, 11:08

Bai cand aud asta (am vazut-o si aici scrisa, dar o si aud vorbindu-se pe "strada"): patronii au mai avut societati implicate in incendii, deci.....bla bla, nu sunt la prima abatere. Voi stiti despre ce a fost vorba? Acum cativa ani la mare un nebun din Vama Veche, intr-o toamna tarzie, a dat foc carciumii din Vama Veche, unde asociat era si unul dintre cei de la Colectiv. Degeaba ai ISU si PSI, daca vine unul cu benzina si iti da foc la sandrama. Iar tot acum ceva timp a ars si clubul/pub-ul Elephant din centrul vechi, unde actionar era tot unul dintre cei de la Colectiv. Dar stiti de ce a luat foc si acesta? Mai stiti povestea din centrul vechi cu 2 patroni de bar (nu mai stiu numele) care s-au certat si unul dintre ei l-a omorat pe celalalt, dupa care l-a ascuns cateva zile, iar dupa aia s-a gandit sa-l bage in barul respectiv si sa-i dea foc, sa stearga urmele. E si ghiciti ce? Barul care a fost incendiat, era lipit de clubul Elephant, iar focul s-a exitins si aici. Pana au ajuns pompierii in centrul vechi.....Poate daca pompierii ar fi ajuns mai repede, ar fi fost altceva. Asa ca terminati cu tot felul de prostii nefondate si neverificate, aruncate pe TV. Nu zic ca sunt nevinovati cei de la Colectiv. Adevarul este ca exista un vinovat Colectiv provocat de un intreg sistem de lucru. Pentru asta sa se dea pedepse corecte. Fiecare pentru ce a facut. Nu unul sa fie tap ispasitor pentru tot, ca statul isi apara interesele si musamalizeaza greselile lui. Pacat ca au trebuit sa moara oameni, sa ne dam seama (sa iasa la iveala, desi se stia si se mergea tacit) ca functionam ca dracu' si pe umplut burta. Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim? Statul ar trebui sa colaboreze cu astfel de afaceri, nu sa se suie pe gatul patronilor, de nu mai au nici aia bani de chirie, de plata angajati, etc. Mereu cand vine controlul da amenzi majore, iti lasa societatea sa fct, dar ce sa mai fct, ca nu mai ai cum dupa o astfel de amenda? In loc sa vina sa colaboreze: mai baieti/fete asta nu este ok....aveti 20 de zile de remediere, in caz contrar aveti pragul asta de amenda si inca 30 de zile de rezolvarea neregulilor....si in timp sa duca la inchiderea societatii, daca chiar patronii sunt atat de indolenti. Dar nu. Ei sunt pe luat spaga si fac asta amenintand cu amenda maxima care este sinonima cu imposibilitatea firmei de a mai functiona. Patronul se sperie, ca vb aia are o afacere de cateva zeci de mii de euro, pe care i-a facut credit la o banca si a garantat cu casa lui. Si da spaga sa nu ramana el si familia lui pe drumuri. Si tot asa. Organele statului ar trebui sa colaboreze si sa aiba tot interesul sa ajute astfel de afaceri, nu sa fie bau bau pentru ele, ca vorba aia au accize la alcool si tigari, de ex. Iar astfel de baruri/carciumi/cluburi platesc taxe la stat, din care statul isi face o parte din treaba cu ele. Si stiti ce? Ar trebui sa stie ca acest domeniu va fi ultimul care va pica. Indiferent de orice. Oricand romanul va bea o bere sau un spritz. Ca ii sta bine cu petrecerea: bucuros sau suparat fiind. Si pe vremea crizei, se plangea lumea ca nu are bani, dar erau toti la o bere...si statul incasa din diversele taxe impuse, care si alea sunt puse in asa fel de nu mai stii pe unde sa scoti camasa...In rest, nu pot decat sa sper, ca s-a terminat cu decesele si ca cei care sunt acum in spitale se vor intoarce acasa sanatosi. Sa auzim de bine. RIP celor care s-au dus si sper ca sunt ok acolo unde s-au dus, desi aici au lasat familii indurerate peste masura si prieteni dragi care inca plang de dorul lor.

protectia muncii  •  15 martie 2016, 12:34

De regula organele de control "recomanda" o firma "foarte bine pregatita". Aici s-a mers pe fata, fara nici o perdea, sigur cu binecuvantarea sefilor.

Comentează