#COLECTIV: Șefii IGSU își bat joc de cetățeni și de promisiunea de transparență a premierului Cioloș

Un judecător susține că ”sponsorizările sînt în lanțul cauzal al tragediei de la Colectiv” și, cu toate acestea, Guvernul Cioloș refuză să facă publice documente care pot explica de ce s-a întîmplat tragedia

luni, 23 noiembrie 2015, 5:06

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Guvernul născut dintr-o dramă națională ascunde oamenilor informațiile publice pe care le deține în legătură cu posibilele cauze ale dramei.

Astăzi, presa a primit o listă cu contracte de sponsorizare încheiate în 2014 între Asociația Pompierilor și 36 de firme din Bacău.

Nu asta a solicitat Gazeta Sporturilor.

Ziarul a cerut săptămîna trecută trei documente publice în integralitatea lor:

  1. Nota-raport a Serviciului Control din IGSU nr 75190 din 23.01.2015.
  2. Adresa 75024 din 09.01.2015.
  3. Adresa Direcției Secretariat General și Protocol a MAI nr 37194/SRP din 17.02.2015.

 Documentele au zeci de pagini, nu o anexă de o pagină, cît a primit astăzi presa! Gazeta a solicitat documentele după ce un judecător de la Tribunalul Militar București a introdus sponsorizările în ”lanțul cauzal care a dus în final la această catastrofă de la clubul Colectiv”.

Documentele pe care comandanții IGSU le ascund indică felul specific și concret în care șefii pompierilor au reacționat cînd un subordonat al lor le-a semnalat, în decembrie 2014, că ”sponsorizările nu mai permit un control riguros și legal”.

Din decembrie 2014 și pînă în iulie 2015, doi procurori militari de la DNA și șefii pompierilor de la IGSU au cercetat cazul sponsorizărilor și le-au considerat firești.

Astăzi, premierul Dacian Cioloș le consideră ”derapaje”, Raed Arafat le numește ”conflict de interese foarte serios”, iar judecătorul Gabriel Gunescu le plasează printre ”vinovățiile care au dus la catastrofă”.

Ca să fie clar de ce insistăm. Un judecător indică sponsorizările drept vinovății din lanțul cauzal #Colectiv și, cu toate acestea, IGSU refuză să facă publice documentele care arată cum au fost tratate sponsorizările și ce măsuri s-au luat.

Sîmbătă, la sediul Guvernului, premierul Dacian Cioloș a spus că ”dacă legea îmi va permite, le voi face publice”.

Legea nu doar că permite, ci obligă IGSU să le facă publice! Fiind informații publice, ele nu aparțin celor care le-au întocmit sau le păstrează, ci publicului.

Nu cerem acte de la Asociațiile Pompierilor, despre care sîntem anunțați de coloneii de la ISU că ”sînt de drept privat”, mulțumim, știam!,  ci de la IGSU.

Legea  544/2001 este foarte clară. Nefiind clasificate, aceste documente au un caracter public. Ele nu se încadrează la nici una dintre excepții.

De ce șefii IGSU desfid promisiunea de transparență și împiedică publicul să afle toate datele relevante care au contribuit la drama de la Colectiv e o întrebare pe care o vom lămuri în zilele următoare.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

Iancu  •  24 noiembrie 2015, 5:11

Apar comentarii ale unor oameni de bun simt care au avut tangente cu igsu. Dl martin_d a spus aici un mare adevar. Cat despre a obtine ceva firesc si normal de la IGSU este destul de greu. Si eu am avut doua tentative de a comunica oficial pe porbleme reale si nu am primit decat texte evazive si confuze. Cineva trebuie sa reformeze si IGSU. Nu cred ca Ciolos va fi in stare sa o faca. Cred ca trebuie insistat la DNA si ajutati cu un site in care cetatenii de buna credinta si chiar angajati din IGSU sa vorbeasca concret despre probleme si fapte de coruptie, aranjamente si alte combinatii. Intr.adevar e o adevarata mafie in domeniul avizarii si autorizarii. Verificatori si exeperti pe toate domeniile de securitate la incendiu sunt ofiteri din igsu ca golgosan care are probleme serioase in citirea si intelegerea proiectelor de executie. E mafie si in comisia care atesta verificatorii si expertii. Examinarea nu se face in scris ci oral iar examinatorii (verificatori si experti) sunt incasatori de taxe de la clienti pe acest domeniu (deci au tot interesul sa blocheze concurenta). Dragi romani, sunt convins ca e o mafie in domeniul AVIZARII/AUTORIZARII a fostilor si actualilor ofiteri din IGSU in combinatie si cu alte persoane din afara (cum e Vintila si altii). Despre caracterul si mentalitatea din IGSU vorbesc faptele de coruptie dovedite de DNA la angajarile din 2007. TREBUIE NEAPARAT SA FACEM CEVA SA INTRAM IN NORMALITATE SI CU APARAREA IMPOTRIVA INCENDIILOR SI SA AVEM PARTE DE SERVICII CORECTE DIN PARTEA LOR.

isu  •  24 noiembrie 2015, 6:00

@catalin: De unde ati dedus ca cei 2 capitani au actionat in mod paralel cu activitatea de serviciu ? Cum se poate ca sefii lor sa nu stie de Colectiv, cand acel club exista pe platforma Pionerul de cca 1 an, iar cei cei doi erau obligati sa incheie pv dupa fiecare control ? Anumite "surse" spun ca zilele acestea a fost forfota mare la sediul pompierilor, se aranjau documente ... Cei doi clar au fost in control pe platforma ca urmare a ordinelor de sus. Cum sa incheie ei contracte, ele se semneaza de cate sefi ? Este clar de ce cei de la ISU nu vor sa dea raportul, sa nu se vada contractele cu cei de pe platforma . TOTUL este ca sa se dea vina pe cei 2 si cei mari sa scape. Inclusiv Arafat s-a pronuntat ca cei 2 ar fi vinovati ... pe baza a caror probe !!

JJdinFJ  •  24 noiembrie 2015, 6:30

Catalin, sa maninci sanatos, sa mergi la sala, sa dormi, sa ai grija de tine, pt ca esti singura speranta ca jurnalismul poate schimba societatea romaneasca in bine. Vorbesc serios. Daca tu esti bine, mai vedem anchete din astea. Cite ziare, citi ziaristi, si doar tu, Mirela Neag si alti citiva din echipa ta se respecta si se fac respectati!!! Jos palaria.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2015, 6:55

@JJdinFJ: si fara dulciuri :-) Acum, serios, personalizarea nu face bine nimanui. Gazeta Sporturilor e un sistem foarte matur, cu multi oameni care stiu meserie. La fel sint si alte redactii din tara asta, crede-ma. Si mai e ceva: fara rezonanta publicului, sutele si sutele de jurnalisti care-si fac onest meseria n-ar avea spor. Cu fiecare zi care trece ne lamurim ca presiune voastra constanta pe autoritati e ceea ce schimba lucrurile. Fara ea, se vor replia si se va intimpla ceea ce simtim cu totii: Romania e o catastrofa organizatorica silentioasa, un Colectiv mai mare.

misu  •  24 noiembrie 2015, 7:02

si parca pe mine ma roade si povestea cu documentele asociatiei care ar fi de drept privat: in strangerea banilor s-a folosit imaginea institutiei pompierilor militari. de cand naiba astia sunt privati? banii au fost colectati de angajati ai statului in orele de program. eu stiu ca mai exista si biserica ortodoxa care face acelasi lucru: strange bani prin angajati ai statului si apoi spune ca nu e treaba noastra ce masini conduc popii dar pe modelul asta s-ar putea ca intr-o zi fiecare grup de functionari sa funcioneze la fel BOR. eu cred ca si coloneii astia ar trebui invitati la dna.

Lucka  •  24 noiembrie 2015, 8:13

Sunt sigur ca pompierii sefi sunt replici perfecte ale lui Oprea Gabi ! Asa ca , nu are rost sa ne miram ca sunt cam naivi , pt ca oricum se va afla lista sponsorilor . Sponsorizarile acelea apar cu siguranta in contabilitatea firmelor respective ...

birlic  •  24 noiembrie 2015, 10:23

De multe ori nu am fost de acord cu tine Tolo. dar acum sunt cu totul de acord ,intrebarea e: vei putea sa-i determini sa faca publice sponzorizarile? am retineri ,dar I-ti urez succes.

Lucian  •  24 noiembrie 2015, 11:16

Nu e vorba de promisiuni de transparenta aici ci de incalcarea grava a Constitutiei! Vreau sa stiu cum raspund in fata legii acesti indivizi - teroristi ai Statului de Drept?

lik  •  24 noiembrie 2015, 11:21

domnule TOLONTAN,in tara au fost sunt si vor fi f f multe probleme de genu asta,oare unde ati fost pana acum?ati intrat de 2 luni in presa,de cand a fost incidentul acesta nefericit?unde este impartialitatea?si vreau sa va mentionez ca nu-l suport deloc pe arafat ca in momentul de fata sotul meu lucreaza 268 de ore pe luna in loc de 168 ,cat ar fi normal dar din cate vad nu prea sunteti impartial si mi se pare ca sunteti ,,vopsit in portocaliu,,

Cata  •  24 noiembrie 2015, 11:23

Pe un site de sport tot comasati articole de politica ......a fost El Clasico ,a fost derby-ul Romanie .....o analiza sportiva reportaje ,detalii tehnice ,nimic ....daca sunteti ahtiat de politica sunt site-uri si ziare pt asa ceva ...ne-am saturat de politica nu vreau sa citesc de asa ceva pe un site de sport ....ca de aia e site de sport ...oricum nu se va intampla nimic si banuiesc ca maine o sa fie o analiza temeinica pe bugetul 2016 ...mi-e lehamite !!!!!

lili  •  24 noiembrie 2015, 11:46

Doar nu ati crezut ca daca au plecat Ponta si guvernul lui vor pleca si sutele sau miile de "Ponta" care zac prin toate institutiile statului roman! NU, nu au plecat, cu astia ne vom amari zilele mult si bine! Dl Ciolos zice, dar coloneii aia de tip G Oprea fac tot ce vor ei! De ce credeti altfel ca Dl Arafat NU a reusit sa faca nimic la Situatii de Urgenta dupa ce l-a numit Ponta in Ianuarie 2014?! Pentru ca acesti colonei de moda veche, *** tip G Oprea nu permit, legea pentru ei nu exista, ei asa au procedat de cand sunt in acele functii! Arafat NU a schimbat nimic in aproape 2 ani lSU, abia la cateva zile DUPA tragedia de la Colectiv au modificat legea care permitea ca ISU sa inchida pe loc toata cluburile, buticurile, institutiile care sunt adevarate bombe ca si Colectiv ! DUPA cateva zile, fara jena, Dl Arafat vorbeste linistit si nu se simte deloc vinovat ca PREVENTIE, adica CONTROALE de rutina sau controale dupa ce ISU a depistat nereguli NU se fac, este linsitit desi vede ca angajatii ISU luau bani pentru sponsorizari, desi era evident cconflict de interese, si el stia asta! Mizeria din politica roamneasca naste astfel de monstri, cum sunt coloneii de la ISU care decid cum vor ei!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  24 noiembrie 2015, 11:53

@lik: e justa intrebarea dvs. Pina acum, ne-am axat pe sport, ceea ce vom face si in continuare. Cazul Colectiv a trecut insa granitele unui domeniu, reverberind in intreaga tara. De aceea il tratatm ca pe ceva special. Cit despre faptul ca sintem vopsiti/vopsit in portocaliu, cazurile Ridzi si Gala Bute va spun ceva?

Groza  •  24 noiembrie 2015, 14:13

La o anumita locatie ,de destinatie,suprafata,numar de persoane samd se specifica clar cum si cu ce trebuie dotata locatia.Nu gresesc daca afirm ca majoritatea locatiilor precum cea unde s-a produs nenorocirea nu corespund.

Sorin  •  24 noiembrie 2015, 14:20

In data de 01.10 am solicitat IGSU , printr-o adresa oficiala , informatii cu privire la certificatele la foc emise pentru cateva materiale de constructii de larga raspandire , deoarece exista informatii certe ca se utilizeaza la multe licitatii documente falsificate , respectiv materiale necorespunzatoare .Raspunsul sosit in 27.10 ne motiveaza refuzul preezentarii documentelor solicitate invocand confidentialitatea contractuala dintre Laboratorul Centrului National si clientii sai.Pai daca au stiut si mafiotii sa incheie contracte, spaga rste confidentiala , nu?

Marius  •  24 noiembrie 2015, 15:01

@Cătălin Tolontan Nu cred că aţi înţeles ce am scris în primul comentariu, pentru că nu m-am referit la anunmiţi oameni/indivizi din structurile ISU. Eu m-am referit strict la concepţia şi pârghiile ce la au la dispoziţie instituţiile militare. Drept dovadă aţi primit o monstră de viziune a unui cititor care cu singuranţă lucrează într-o structură militarizată. Sper că acum, recitind şi coloborând cele două comentarii cât şi răspunsul pe care l-aţi dat stimabilului cititor: "Acolo unde spuneti ca "Un document intern, chiar daca este neclasificat, este de uz intern, adica nedestinat publicitatii, sa-l citeasca tanti Floarea la coltul strazii". In legea 544 nu exista notiunea de "uz intern". Stiti de ce nu exista? Pentru ca ea este facuta dupa modelul unor tari in care nu te referi la semenul tau ca la un inferior, asa cum va referiti dvs la "tanti Floarea". Dvs, coloneii de la ISU, eu, generalii, mama generalilor, premierul si tanti Floarea avem aceleasi drepturi fundamentale." să înţelegeţi esenţa comentariului meu şi anume faptul că ISU şi orice instituţie cu statut militar deţine pârghiile necesare şi se "bucură" de anumite privilegii/excepţii de la legislaţia în vigoare. În nicio ţară civilizată din lumea asta, structurile militare nu au competenţe de control, cercetare etc. asupra cetăţenilor pe timp de pace şi nu trebuie să fie amestecate cu viaţa publică, tocmai din aceste motive, că nu se porneşte de pe picor de egalitate. Vă doresc succes în demersurile dvs. şi sper să nu rămână fără ecou.

Florin  •  24 noiembrie 2015, 15:32

Domnule Tolontan, va zbateti degeaba sa obtineti documente din partea I.G.S.U., luati in calcul faptul ca, atata timp col. Dragne se afla in conducerea IGSU, nu se va schimba nimic in IGSU. Acest "Miki Spaga' al pompierilor trebuia sa fie in beciul politiei la Constanta in 2007, cand s-a implicat masiv in examenele pentru angajarile de la ISU Constanta (nepoate, etc) El este sustinatorul nr. 1 al col. Aldoiu Giani - seful inspectorilor de la ISU Bucuresti - Ilfov, pe care l-a adus de la Calarasi si care a mintit ca nu stia nimic de "Colectiv", desi inspectorii din subordinea lui fusesera acolo in control. Acelasi Aldoiu al carui nepot , prin firma lui, se ocupa intens de autorizari si avizari psi in Bucuresti. Col. Aldoiu este atestat si ca verificator de proiecte (CI) conform listei IGSU. Cum este posibil??? - Cum interpretati faptul ca, lt. col. Diaconescu Doru a ajuns subordonatul lui Aldoiu la Bucuresti (si el adus tot de Dragne de la Calarasi la Bucuresti), unde in anul 2007 (anul angajarilor la ISU Calarasi) era subofiter la resurse umane si s-a ocupat de dosarele de angajare, iar drept "recompensa"a ajuns colonel - seful biroului nr. 1 de prevenire de la ISU Bucuresti??? Se cunoaste cum a organizat acest subofiter (acum colonel) examenele de angajare...

Mircea  •  24 noiembrie 2015, 15:41

Daca ara cineva cunostiinta despre faptul ca, tinand cont de numarul de participanti, nu cumva era necesar ca cei ce au organizat evenimentul sa solicite inainte de concert masina de pompieri si ambulanta? Iar, daca patronii clubului nu au mentionat numarul real de persoane in cererea de autorizatie, cum pot sa mai fie credibili in ceea ce declara! De fapt, ei incearca sa dea vina pe cei ISU ! Finalmente, se pare ca devenit regula la noi, cei mari scapa (sefii de la ISU, Piedone, Arafat) si ies vinovati cei 2 amarati de capitani, vezi cazul cu asistenta de la spital ...

drluxx  •  24 noiembrie 2015, 19:56

Mr.Ciolo la fel ca si Sir YorHignes isi vad de "noua ordine.. bla bla" stabilita de la centru (adica nu din Romania). Se intrevad schimbari si s-ar putea sa depasim Europa cam cu minim 20 de ani daca mai lasam, sa curga lucrurile asa cum sunt dictate de la ONG-ul cel mare. Doar ne caracterizeaza pasivitatea noastra tipic Romaneasca ..."las' ca merge si asa". Incerc sa cred ca la un moment dat cei care "conduc lumea", isi vor da seama ca nu vor mai avea de unde si ce sa fure sau pe cine sa mai omoare si vine acusi vremea sa punem cu totii osul la treaba, pentru ca altfel devenim o planeta de sinucigasi indiferent de sumele din conturi sau de potentialul de inteligenta de care facem dovada. Minciunile sunt la ordinea zilei in politica, ... nu stiu de ce va mai mirati. Astia nu scot un cuvant pana nu au aprobare.

Bulearca Eugen  •  24 noiembrie 2015, 20:21

Vedeți site-ul semperfidelis.ro la secțiunea pompieri. Au dat tot din casă acolo, numai să aveți răbdare să citiți.

All  •  24 noiembrie 2015, 21:30

Raed Arafat le numește ”conflict de interese foarte serios" dar toata ziua se plimba pe la ISUMB/ISUBIF. Foarte multe interviuri le-a acordat din curtea lor. Mi-e greu sa cred ca nu stia de sponsorizari.

dragos b  •  24 noiembrie 2015, 21:59

Şefii IGSU seamănă cu preşedintele. Încă nu știm ce a discutat Iohannis cu "liderii străzii", deoarece nu avem înregistrarea și mai mult, presa a fost dată afară la acel moment și nu a putut transmite în direct discuțiile. Niciunul dintre participanți nu a avut o problemă cu această lipsă frapantă de transparență din partea Președinției.

Alex Luca  •  25 noiembrie 2015, 17:02

Am facut si eu o adresa catre ISU, ca orice parinte ingrijorat de soarta copilului. Vroiam sa stiu daca scoala la care merge fetita mea are autorizatie ISU. Prima data am facut o cerere online. Nu am primit niciun raspuns. Apoi am pus pe hartie, ca asa este modern pentru o institutie a statului roman, si am depus-o personal la ei. Am oferit toate detaliile necesare pentru identificare mea si a scolii, am spus foarte clar ca vreau sa stiu daca scoala are autorizatie, aviz sau daca nu cumva se afla in curs de obtinere a vreunuia dintre ele. Daca nu, ii rog sa imi spuna care sunt pasii care trebuiesc urmati si documentele care trebuiesc depuse. Am primit un raspuns pe mail, o hartie scanata color, ca sa se vada agrafa galbena: "puteti consulta lista cu obiectivele autorizate...disponibila pe site-ul nostru" si imi transmit ei un link. Si daca vreau sa stiu ce trebuie sa fac pentru obtinerea autorizatiei, sa citesc legile x, y si z. Decat sa imi raspunda simplu cu "da, scoala are" sau "nu, scoala nu are", au preferat sa ma trimita dupa cai verzi pe pereti. Pentru ca am intrat pe link, acolo am gasit doua tabele cu niste obiective autorizate in perioada 2006-2014 si in 2015. Bineinteles ca nu se afla scoala pe acea lista, dar in acelasi timp ma gandesc ca exista posibilitatea ca scoala, fiind mai veche, sa fie autorizata si inainte de 2006. Unde ma pot adresa ca sa aflu informatia completa?

Un simplu pompier  •  25 noiembrie 2015, 20:47

Te rog sa ceri si listele celor care sunt propusi pentru avansare in urma incidentului de la Colectiv si vei fi surprins sa constati ca sunt multi "soferi de Logan", ofiteri ce nu au legatura cu interventia si vestitii "soareci de birouri" care fac munca comandantilor. Noi cei din prima linie suntem lasati in spate cand vine vorba despre avansari, sunt foarte multi cei care se vor avansati pe spatele celor care muncesc cu adevarat. AUDACIA ET DEVOTIO

Doru  •  25 noiembrie 2015, 20:54

D-le Tolontan,in momentul acesta sunteti singura speranta a noastra,a pompierilor militari.Sper ca in cele din urma sa puteti face publica si nota raport,cu acele clauze abuzive care reglementeaza programul nostru infernal.Oricum va multumim pentru tot ce a-ti facut si pana acum..

vvvggg adevar  •  25 noiembrie 2015, 23:13

Nu este adevarat chiar totul! Ce apare in presa si in investigatia D-lui Tolontan este real, oare in mica masura, insa de are i importanta mare! Mi-as dori sa-l vad pe Dl. Tolontan cu scrie despre Legea nr. 307/2006 si ce atributii sunt prevazute. .... ESTE USOR SA VANAM GRESEALA SI SA AJUNGEM CEL MAI TARE REPORTER. ... ESTE TARZIU TOLO! Raul este facut! Sa stii ca sunt foarte multi profesionisti in sistem. Este pacat! Daca suntem oameni de presa ar trebui sa spunem adevarul!... Pacat,....mare pacat! Am ajuns sa dezinformam, .... foarte mult!

vvveee real  •  25 noiembrie 2015, 23:27

Toti putem spune orice! Super ! Bravo Tolo. Esti adevarat! Ar trebui sa spui adevarul. Legea este buna si poate fi perfectibila. nu mai agita oamenii! Scoti in evidenta doar negativ! Ar trebui sa vezi lucrurile si de o parte si de cealalta! Succes! Pentru activitatea desfasurata :)

se pare ca orice poate fi postat  •  25 noiembrie 2015, 23:29

Oricine poate intreba orice? Tolo ce stii despre P S I?

daca sunt intrebati  •  25 noiembrie 2015, 23:41

Daca vor fi intrebati specialistii din ISU puteti afla adevarul. Ne prevalam de senzational si ..... TOLO nu vrem sa aflam ce este real. Ne este frica, ne este frica de noi, deoarece nu vrem sa cunoastem reglementarile privind apararea impotriva incendiilor. Vrem sa cunoastem ce face statul. Ca jurnalist foarte bun, asa cum esti si tu Tolo as orienta oameni si catre cunoasterea legii. Sper ca presa si jurnalistii sa nu faca mai mult rau! Intr-o societate europeana, statul nici nu ar fi fost pus sub semnul intrebarii.... intrebati despre respectarea legii ar trebui sa fie patronii, proprietarii etc. Este foarte bine ceea ce scoateti la iveala! Este si mai important ca acestea sa fie privite din toate punctele de vedere! Mult succes!

raz  •  25 noiembrie 2015, 23:59

Tolo ma bucur ca mai exista in Romania oameni ca tine, romani adevarati. NU te opri din munca ta, e f grea lupta cu sistemul, dar sper sa fie schimbat la un moment dat. Multumesc!

aron  •  26 noiembrie 2015, 12:55

Anul trecut, in luna aprilie, intr-o piata unde se vand masini, era instalat un cort al celor de la ISU. O doamna si doi domni imbracti in uniforma ISU cereau 2% pentru SMURD.

Comentează