Ați mințit! Pompierii știau de clubul Colectiv cu cinci săptămîni înainte de incendiu! Pus în fața unui fax al Gazetei, Arafat a ordonat azi noapte o anchetă la ISU

Românilor li s-a ascuns adevărul. După trei săptămîni de investigație, ziarul a descoperit documentul pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015: ”Veniți la clubul Colectiv că organizăm festivalul PLUM! Estimăm 2.000 de oameni pe seară”. Și nu s-au dus

miercuri, 25 noiembrie 2015, 6:59

UPDATE: Ministrul de interne Petre Tobă i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situaţia referitoare la implicarea conducerii ISU Bucureşti în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgenţă DNA pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei, scrie stiripesurse.ro. „Domnul prim ministru vă informez că într-adevăr aseară domnul secretar de stat Raed Arafat a luat la cunoştinţă faptul că, încă de la sfârşitul lunii septembrie, o societate comercială care organiza manifestări în clubul respectiv a informat Inspectoratul general pentru situaţii de urgenţă şi conducerea ISU Bucureşti.”, a spus ministrul Tobă în ședința de Guvern din această dimineață

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a intervenit în ședința de guvern și a spus: ”Am înțeles că a fost suspendată conducerea, vreau să ma asigur că este demisă și că niciodată cei care au fost la conducerea ISU București nu se mai pot intoarce”.

UPDATE: Conducerea ISU București-Ilfov a fost ”pusă la dispoziție” în această dimineață la ordinul conducerii IGSU, după ce Raed Arafat solicitase o anchetă.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Azi noapte, ferestrele șefilor au stat luminate pînă tîrziu.

Cele două clădiri, cea a IGSU din ”Tei” și cea a ISU din ”Dealul Spirii”, și-au adunat toți comandații. Pentru că le-am amintit de o altă noapte.

Nu așa de demult. Pe 23 septembrie 2015, la 23:32:13, din calculatorul firmei de evenimente Emagic a pornit un fax către numărul 021.242.09.90 al dispeceratului IGSU.

”Organizăm un festival în datele de 25 și 26 septembrie a.c. în clubul Colectiv și la etajul 1 al fabricii Pionierul din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, București”, i-au anunțat cei de la Emagic pe pompieri.

Firma precizează și numărul estimat de participanți. O groază de oameni.

”La festivalul PLUM estimăm în fiecare dintre cele două zile un număr de 2.000 de persoane pe seară” fax de la firma Emagic către IGSU, 23 septembrie 2015

Emagic este una dintre cele mai mari firme de evenimente muzicale, dacă nu cea mai mare din România.

Pe lista sa scurtă sînt Depeche Mode, Shakira sau B’estfest Summer Camp.

În acea noapte de miercuri, 23 septembrie, transmisia lor către IGSU s-a făcut pe sistem Orange de mail-fax și a ajuns în 210 secunde la destinație.

Pe spatele faxului există confirmarea automată de primire de la numărul de fax al Inspectoratului General de Situații de Urgență.

Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri.

b copy

Ieri, puțin după prînz, am contactat, pe mail, sms și telefonic, conducerile IGSU și ISU. Le-am transmis și o cerere oficială.

Întrebarea: ați văzut faxul trimis de Emagic pe 23 septembrie 2015, ora 23:32? Ce ați făcut cu el?

De 25 de zile, de cînd oamenii au luat foc în club, IGSU și ISU susțin că ”noi nu știam despre clubul Colectiv, nu exista în baza noastră de date”.

Dar pe 23 septembrie, cu cinci săptămîni înainte de incendiul devastator, pompierii au fost chemați la un eveniment mare la Colectiv. Li s-a spus că vor fi 2.000 de oameni pe seară, timp de două zile consecutive.

De ce n-a intrat atunci clubul în baza de date a ISU?

Ieri după-amiază n-am primit nici un răspuns. Seara, în jurul orei 19, am mers la sediul ISU. Ferestrele erau luminate.

”Domnii comandanți nu vă pot primi pentru că sînt într-o acțiune cu IGSU”.

Acțiunea faxul.

Fax care, susțin sursele Gazetei, a ajuns ieri într-unul din dosarele penale deschise după tragedia de la ”Colectiv”.

Faxul care a devenit probă și la care un sistem întreg se uită mirat, ca la un djin acuzator, dintr-un trecut pe care toți îl credeau încapsulat. Vă amintiți?

1. ”ISU nu a știut niciodată de clubul Colectiv”

Flăcările nu se stinseseră.

Vineri, 30 octombrie 2015, pe cînd acțiunea de salvare se derula într-un ”Colectiv” jupuit de durere, Gabriel Oprea și Raed Arafat ies, umăr la umăr, în fața camerelor.

Oprea spune că totul e sub control. Ministrul de interne actualizează numărul morților și recită sacadat la fiecare jumătate de oră că-l ține la curent pe președintele Iohannis.

Apoi, Oprea se dă nițel mai în spate, lăsîndu-l pe Arafat în lumina camerelor.

Arafat, unul dintre cei mai iubiți oameni din România, este primul care anunță că  ”pompierii nu au clubul Colectiv în baza lor de date, cei de la IGSU și de la ISU nu știau nimic despre acest club”.

Informația străbate țara într-o noapte fără somn. Lumea se indignează.

Pe holurile Poliției Capitalei, acționarii clubului îngaimă, necrezuți de nimeni: ”Au venit la Colectiv pompierii de la ISU! Au venit de mai multe ori”. Lăsați vrăjeala! Huo, criminalilor!

2. Remember PLUM!

A doua zi dimineață, cînd România se trezește cu cearcănele durerii și furiei la ochi, Raed Arafat iese translucid de oboseală de la ședința de guvern.

Cu toată autoritatea meritată a omului pentru care, în urmă cu aproape patru ani, o întreagă țară se punea pavăză, Arafat repetă: pompierii nu știau nimic de clubul Colectiv!

”La nivelul ISU, nu exista nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă” Raed Arafat, pe 31 octombrie, dimineața

Între timp, s-a aflat că doi pompieri știau. ”Dar ei au fost pe cont propriu. Noi, ca instituție, nu știam”, au spus șefii IGSU.

c copy

Astăzi este o altă dimineață, de 25 noiembrie 2015.

Cînd vor veni la serviciu, procurorii de la Parchetul General, secția de Criminalistică, vor găsi în dosar faxul trimis de Emagic prin care IGSU era înștiințat să vină pe 25 și 26 septembrie la Clubul Colectiv și la fabrica Pionierul. Acolo avea să aibă loc festivalul PLUM. Cu cinci săptămîni înaintea concertului trupei Goodbye to Gravity.

Se presupunea, că i-am crezut pe cuvînt, că aceste două nume proprii, ISU și Colectiv, nu au fost pe aceeași hîrtie pînă pe 30 octombrie.

Dar au fost.

Și faxul nu e singurul lucru nou.

3. Inspectorii tac, vorbesc avocații

În altă ramură a dosarului, cea militară, avocații celor doi pompieri arestați au început să vorbească în numele clienților lor, la contestația depusă în fața Curții Militare de Apel.

Asta pentru că George Matei și Antonia Radu au ales să nu declare nimic.

Acuzați de DNA că au făcut un control fictiv, cei doi au pledat, prin avocați, că nu este un caz izolat controlul la Platforma Pionierul, unde s-au controlat doar 2-3 chiriaşi”. 

Și au venit cu exemple.

”Pe Platforma Amiro, de pe Şoseaua Berceni, au fost controlaţi aproximativ 7 chiriaşi din cei 20”, susține unul dintre avocați, arătînd că ”aceste controale se făceau ziua, unde îi găseai sau nu la sediul respectiv”.

”La controalele în mall-uri, care se făceau în cele 2-3 zile, conform planificării din graficul stabilit anual, se verificau 3-4 chiriaşi, neputând verifica mai mulţi chiriaşi. Ca să nu mai vorbim de cele 2-3 etaje ale acestor puncte comerciale” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu, în fața Curții Militar de Apel

Ceea ce susțin apărătorii celor doi inspectori e că acestea erau ordinele și așa se făceau controalele.

Versiunea lor: din motive obiective, inspecțiile PSI erau superficiale în general, nu doar în cazul fabricii ”Pionierul”.   

4. Domnule judecător, aici e haosul!

Apărarea citează o mărturie a unuia dintre foștii șefi ai celor doi inspectori, colonelul Crăciun, ”care precizează un aspect foarte important: în baza ordinelor care funcţionează acest departament din cadrul lSU, nu există o listă cu chiriaşi, ci numai cu proprietarii care au fost controlaţi. Și nu există o listă cu societăţile care aveau aviz ISU”!

Judecătorul a făcut ochii mari.

Ca să minimizeze vina clienților, avocații dau vina pe un sistem de control dezordonat și efectuat fără centralizatoare riguroase. WTF?! Fără traducere!

Fie apărătorii bat cîmpii, fie descriu haosul în persoană.  

Dar, deocamdată, afirmațiile lor nu pot fi verificate. Pentru că, spun avocații, ISU n-a produs actele. 

”De ce ISU nu a depus pînă în acest moment toate registrele, toate documentele şi toate ordinele în cauză?!” Marius Cehan, avocatul Antoninei Radu în fața instanței

Judecătorul nu le-a dat dreptate inculpaților și i-a reținut pe cei doi inspectori.

Magistratul colonel Radu Stancu, de la Curtea Militară de Apel București, consideră că toată drama a pornit de la faptul că cei doi inspectori nu au anunțat ISU de ceea ce au găsit la ”Colectiv”.

”Dacă societatea Colectiv s-ar fi aflat în evidenţa ISU, ea ar fi fost silită în perioada de circa un an să ia măsuri de conformare la regulile de prevenire a incendiilor”, spune judecătorul.

El detaliază: ”Cunoscînd că sînt în atenţia ISU, patronii localului nu ar mai fi organizat evenimente cu număr foarte mare de persoane. Organele de control ISU ar fi dispus şi cu privire la materialele folosite la interior, care au dat amploare excepţională acelui incendiu şi care la ardere a generat substanţe care au provocat intoxicarea. De asemenea, organele ISU ar fi dispus, potrivit legii, şi alte măsuri privind organizarea şi realizarea evacuării în caz de incendiu prin creşterea numărului de uşi și/sau sporirea spaţiilor vitrate”.

Concluzia? ”Necunoaşterea de către ISU a situaţiei de care au luat la cunoştinţă cei doi inculpaţi a stat la originea lanţului cauzal care a permis unor persoane ahtiate după câştiguri cât mai mari să ignore măsuri legale de minimă siguranţă si să pună în pericol viaţa oamenilor”.

5. ”Unde să se piardă că ei sînt acolo 24/7?!”

Între timp, în celălalt dosar, de la tribunalul civil, a apărut faxul. Care ridică întrebarea dacă ISU a fost ”în necunoaștere a ceea ce se întîmpla la Colectiv” sau, dimpotrivă, a știut totul!

Ce s-a întîmplat cu faxul și care i-a fost circuitul vom afla cînd vor răspunde IGSU  și ISU.

”În mod normal, cînd IGSU recepționează o cerere care privește Bucureștiul, o trimite mai departe la ISU”, explică un pompier.

Putea să cadă hîrtie undeva pe jos, să se piardă faxul?

Omul zîmbește: ”Dispeceratul de la IGSU, ca și cel de la ISU, este activ 24 de ore, 7 zile din 7. Este imposibil ca cineva să nu fie acolo, în orice moment”.

Sunăm din nou la IGSU. E o zi lungă. ”Încă nu știm”, ni se răspunde.  ”Se cercetează”.

Revenim. ”Cercetăm. Deci pe 23 septembrie ziceți? Iar evenimentul a fost pe 25 și 26. Păi trebuiau să ne anunțe cu cel puțin 15 zile înainte. Cercetăm”.

Între timp, aproape de ora 22, vine un mail de la IGSU. Tresărim. Nu e răspunsul legat de fax, sînt documentele cerute acum o săptămînă, despre controlul cu sponsorizările de la Bacău. I-a convins premierul probabil.

Dar de ce ni-l trimit atît de tîrziu în noapte? Ce se întîmplă la IGSU, dincolo de luminile care ard?

Cineva de la firma Emagic își amintește noaptea faxului.

6. Răspunsul dinspre miezul nopții

Se face 23:41. Primim al doilea mail și un sms.

Ce noapte! S-a spart conducta cu documente.

S-au ținut de cuvînt.

E răspunsul așteptat:

„Bună seara,

În urma verificării informației transmisă instituției noastre, vă comunicăm faptul că documentul la care faceți referire a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.27.

Întrucât soluționarea documentului era în competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecționat acestei unităţi, la data de 24 septembrie 2015, ora 09.28.

În urma informării imediate a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la existența acestui document, s-a dispus efectuarea unui control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov pentru identificarea documentului și a circuitului de soluționare a acestuia.

Concluziile rezultate în urma verificărilor vor face obiectul unei note raport ce va fi înaintată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care a fost imediat informat și care, azi noapte, a ordonat controlul, este Raed Arafat.

A venit dimineața.

S-a stins lumina de la etajele șefilor și s-a făcut, în sfîrșit, ceva mai multă lumină pe străzile udate de ploaie.

Vreme de 25 de zile ni s-a spus că pompierii n-au știut de Colectiv. Oricine s-a îndoit a fost numit conspiraționist. Și, vreme de 25 de zile, oameni din sistemul pentru Situații de Urgență au păstrat un secret apăsător: știau de Colectiv, știau și unde e clubul, știau că acolo se țin mari concerte, știau și nu s-au dus, știau nu doar cei doi inspectori, știau mai mulți, știau atît de bine!

E prea mult dacă spunem că putem fi în fața unei mușamalizări de proporții? Cine din sistem poate garanta acum că în noaptea de 30 spre 31 octombrie nu s-a umblat la baza de date?! 

Ceva crapă definitiv, cu zgomotul de ghețar al încrederii topite.

Ne vom lămuri ce s-a întîmplat cu faxul care face legătura interzisă pînă azi dintre ISU și tragedia de la Colectiv.

Clipboard01

Comentarii (246)Adaugă comentariu

marius  •  25 noiembrie 2015, 22:45

toto! cand a fost ultima oară când ti ai instruit angajaţii privind apărarea împotriva incendiilor? te -ai gândit vreodată dacă familia ta are parte de siguranţă împotriva incendiilor la locul de muncă ? dacă patronul, administratorul la care lucrează îşi face datoria privind apărarea împotriva incendiilol ? ai citit vreodată obligaţiile administratorului prevăzute de art. 19 din Legea 307-2006? te-ai gandit să faci ceva pentru a responsabiliza patronii din mediul privat în domeniul apărării împotriva incendiilor? adica sa fii util ? tu ştii ca toţi idioţii care se ceartă cu vecinii fac sesizări la pompieri şi nu numai, pe motive imaginare , ca sa se razbune? sunt sute pe lună. ştii ca foşti directori daţi afară pentru că nu şi-au facut datoria fac sesizări la pompieri pentru a se răzbuna şi opri activitatea firmelor la care au lucrat ? ŞTII CĂ SOCIETATEA FOLOSEŞTE POMPIERII CA PE O UNEALTĂ PENTRU PROPRIUL INTERES MESCHIN SAU CA PE O JUCĂRIE ? ti-a spus "sursa ta de încredere de la pompieri " că pensionarii care nu-şi mai găsesc locul în societate fac sesizări pentru a se simţi importanţi, gâdilaţi şi băgaţi în seamă îngreunând activitatea acestora? CE FACE SOCIETATEA PENTRU POMPIERI ? CE FACI TU PENTRU POMPIERI ? SUNTEŢI PRECUM FRATELE MAI MARE CARE, RAMÂNÂND ÎN CURUL GOL, ÎŞI ACUZĂ FRATELE MAI MIC CĂ I-A FURAT HAINELE ! de ce patronii, beneficiarii de investiţii nu au grijă de utilizatorii construcţiilor ? VOR BANI ŞI ATÂT ? STII CA ORGANIZATORII DE SPECTACOLE SE FAC CA NU STIU LEGEA SI AU TENTATIVE DE A O RESPECTA CU CATEVA ZILE ÎNAINTE DE EVENIMENT TOCMAI CA SĂ ARUNCE PISICA IN CURTEA POMPIERILOR ŞI ASTFEL SA ECONOMISEASCĂ BANI ? PRIMESTI INFORMAŢII DISPARATE DIN SURSE DE DOI LEI CARE PRIND FRANTURI DE CONVERSATII SI REALIZEZI UN TABLOU PRECUM PICASO ! TOTO!! TE CITESC DOAR PROŞTII ! ŞI INTELECTUALII ..ODATĂ...

pawn  •  25 noiembrie 2015, 22:46

@valentina "Buna seara, Va rog sa investigati de ce nu a fost acceptat ajutorul din partea salvariilor private BGS si Puls. Multumesc" pientru ca putieai sai omori pi oameniiii aia din prostie, di aia, privato.

unu  •  25 noiembrie 2015, 22:48

@georgica si tu esti ma specialist in pompierie? cum ai dedus tu ca sunt cam tineri, ce legi ai studiat? n-ai vrea sa fii tu inspector sef ISU?

mihaix  •  25 noiembrie 2015, 22:55

Unde sunt bătrânii urâți și pârnăiași?Unde?

angelik  •  25 noiembrie 2015, 23:04

Asa este unu, ai dreptate nu inteleg de ce plătesc oamenii astia păcatele altora, când au fost in control la colectiv cei doi inspectori aveau alti sefi, care stau bine mersi acum pe functiile lor. De ce nu se recunoaste adevarul ca au incetat sponsorizarile de cand au venit ei. Nu se poate reforma un sistem unde majoritatea oamenilor sunt bolnavi. Este greu sa ii dezveti de ce au facut anii de zile.

Criss (el)  •  25 noiembrie 2015, 23:10

Andi (domn sau domnita? nici tu nu esti sigur de genul meu), esti in eroare. In primul rand, gresesti cand califici sintagma marea majoritate ca fiind un pleonasm. Circumscris definitiei cuvantului pleonasm, sintagma in cauza nu poate fi un pleonasm, intrucat nu reprezinta o alaturare de doua cuvinte care exprima aceeasi idée, nici macar in context (marea, folosit individual astfel cum se regaseste in sintagma, nu exprima aceeasi idée cu majoritatea). In al doilea rand, gresesti si daca sugerezi ca ar fi o eroare gramaticala sau macar una logica. Dimpotriva, sustinerea ta este suferinda in ale logicii, fie ea si una elementara. Majoritatea e o chestiune relativă și variabilă. Majoritatea înseamnă partea mai mare dintr-un întreg. Dar această parte poate fi cu mult mai mare (majoritate covarsitoare) sau doar cu un picuț mai mare. Exempli gratia, in cazul unui vot, un rezultat de 51 de procente contra 49 înseamnă o majoritate mică, față de, să spunem, 90 contra 10, care e o mare majoritate. De altminteri, varietatea de majoritati este reglementata chiar pe cale juridica, fara sa fie in dezacord cu vreo norma gramaticala. Bunaoara, atunci cand se cauta obtinerea unui cvorum, se administreaza, sub specie juris, diverse majoritati, precum: majoritatea relativă (sau simplă) - înseamnă jumătate plus unu din numărul celor cu drept de vot prezenți (dintr-un nr. total de 9 persoane cu drept de vot intr-un anumit colectiv, daca sunt prezenti la vot 5, iar cvorumul se obtine cu 3 la 2, se obtine o majoritate relativa/simpla); majoritatea absolută înseamnă jumătate plus unu din numărul total de votanti (in cadrul aceluiasi exemplu, daca cvorumul se obtine cu 5 la 4 din nr. total de votanti, se obtine o majoritate absoluta); majoritate specială sau calificata, adică de două treimi din totalul celor cu drept de vot. (pt. cazuri special, ex. pt. votarea legilor organice). (66,66 la sută). Așadar, lingvistic exista o multitudine si o diversitate de majoritati si nu e nicio eroare, nici gramaticala si nici de logica, să vorbim despre o mare majoritate (acea majoritate covarsitoare, obtinuta cu mult peste limita) sau o mică majoritate (obtinuta la limita). De altfel, daca ar fi sa analizam problema strict dpdv logic, atunci ar lipsit de ratiune sa nu distingem, lingvistic, administratic si juridic, intre o majoritate obtinuta la limita, respectiv una obtinuta intr-o proportie covarsitoare. Mai mult, am vazut ca sub aspect administrativ si juridic, majoritatile sunt chiar ierarhizate: majoritate simpla, absoluta si calificata. Prin urmare, logico-gramatical, sintagma marea majoritatea nu reprezinta o eroare de exprimare sau redactare, despre pleonasm oricum nu poate fi vorba, majoritatea per se putand fi obtinuta cu un nr. mai mic sau, dupa caz, mai mare (majoritate covarsitoare/marea majoritate). Daca persisti in eroarea in care te-ai lansat, risti sa te plasezi de plano in una din gategoriile despre care vorbeam (ex. cea a semidoctilor).

unu mare  •  25 noiembrie 2015, 23:14

Hai si nu mai luati foc acasa ca nu sa dus nimeni in control dupa ce au facut primit faxul, stiti câte solicitării vin pe zi. Cine avea sa se duca m-am mare !

gabriel  •  25 noiembrie 2015, 23:18

DEMISIA Arafat ! Cum poate un om sa mai ramana la conducerea unei institutii pe care nu o controleaza?? Ma intreb, cu adevarat oare cand a controlat-o, avand in vedere toate situatiile de gravitate ridicata din ultimii 15 ani, care s-au intamplat culmea in mandatul acestui om, om care a rasturnat guverne ! Sa va aduceti aminte ca, criza politica in Romania a inceput cu adevarat in urma cu cativa ani in momentul in care a refuzat promulgarea unei legi fundamentale a sanatatii, care garanta, printre altele, diversificarea sistemului de Salvare si Urgente !!!!!! Ca sa nu mai vorbim ca sistemul sanitar urma a fi reformat atat din punct de vedere tehnic cat mai ales metodologic. Urmarile de atunci s-au vazut odata cu drama de la Colectiv, prin incapacitatea sistemului de a raspunde corespunzator la o asemenea urgenta : 1. Sistemul de Salavare(inclusiv SMURD) a fost total depasit. 2. Sistemul de reactie al spitalelor a fost insuficient cu toate ca mobilizarea a fost maxima 3. Lipsa totala a unui sistem coordonat de control a situatiei efective de la Colectiv(timp de raspuns, evacuarea organizata, izolarea zonei, acordarea primului ajutor avizat, transportarea in conditii satisfacatoare, protejarea sitului ulterior inclusiv a probelor etc) 4. Lipsa TOTALA a dotarilor necesare tratarii arsilor ale spitalelor care au tratat pacientii 5. Lacunele evidente metodologice, evidentiate atat prin mortalitatea crescuta a pacientilor tratati cat mai ales prin esentiala interventie a sistemelor medicale europene atat prin primirea unor pacienti transportabili dar mai ales prin indicatiile de tratare date doctorilor romani, inclusiv prin sugerarea sau livrarea unor medicamente specifice de care acestia din urma nu aveau habar. Un pic, doar un pic de respect, pentru victimele unei incapatanari de mentinere a unui sistem lacunar, defect, vicios si mai ales dezinteresat.

radu  •  25 noiembrie 2015, 23:25

@unu Cel mai pertinent comentariu si, in acelasi timp, cel mai documentat. Am observat ca noi romanii putem sa fim "paralelogi" la absolut orice, indiferent daca ne pricepem sau nu. L-am apreciat si il apreciez pe gazetarul sportiv Tolontan, dar in acest caz a plecat, "parerea mea" pe piste absolut false, cautand cu tot dinandinsul vinovatii acolo unde nu este cazul. Pur si simplu, in logica acestei anchete, vinovat nu este cel care produce un accident ci politistul care nu l-a oprit in trafic anterior producerii acestuia'

Criss  •  25 noiembrie 2015, 23:38

Dar ce-ti spun eu despre sintagma marea majoritate iti poate confirma si Catalin Tolontan, care o foloseste frecvent, bunaoara: VIDEO INTERVIU. Cătălin Tolontan: „Pericolul e să dizolvăm regulile presei, iar ceea ce rămâne să numim tot presă“: Pentru că tinerii, în marea lor majoritate, erau lăsaţi să îşi facă treaba aşa cum voiau şi cum înţelegeau ei.

Maria  •  25 noiembrie 2015, 23:40

Domnule Tolontan, Multumesc pentru raspuns. NU ma refeream la toti ci doar cei care sunt condamnati definitiv pentru un tip de infractiuni savarsite in exercitarea profesiei ca si la magistrati, doar cei care sunt condamnati definitiv pentru coruptie. Sunt militari (ex condamnati definitiv in Dosarele Revolutiei si care au si ispasit din pedeapsa care incaseaza pensii de mii de lei, militare )

raz  •  26 noiembrie 2015, 0:04

Tolo ma bucur ca mai exista in Romania oameni ca tine, romani adevarati. NU te opri din munca ta, e f grea lupta cu sistemul, dar sper sa fie schimbat la un moment dat. Multumesc!

Stefan  •  26 noiembrie 2015, 0:49

Felicitari pentru investigatie, sper sa nu va opriti pana nu aflam adevarul! Mai vreau sa remarc...numel acestor indivizi care sunt mari sefi la ISU... ...guta, orlando, giani... Fara suparare, dar...parca suna macar putin ciudat. Impreuna.

Vali_P  •  26 noiembrie 2015, 0:51

Chapeau, Tolo!

Bella  •  26 noiembrie 2015, 1:52

Mergand pe logica lui Radu, deduc ca nu profesorul este de vina ca l-a trecut clasa si l-a promovat pe student, punand diploma in bratele incompetentului ci chirurgul e de vina ca nu a taiat cum trebuie sau dentistul ca ti-a scos maseaua sanatoasa. Ca nu politistul e de vina ca lasa soferi sa mearga cu masinile in oras ca pe autostrada pana reusesc sa faca vreun accident. Acestia sunt singurii cu vina si doar ei trebuie trasi la raspundere si trebuie sa plateasca. Si cu victimile ce facem? Si factorii de control ce rol mai au si ce raspundere? Evenimentul din Colectiv ar trebui sa incinga creierele unei tari intregi ,sa ne puna pe toti sa gandim solutii prin care sa prevenim astfel de tragedii. Pentru asta ar trebui sa depistam o cauza, iar eu as merge pe fir mai mult decat domnul Tolontan ( Radu spune ca el s-a oprit la pompieri), as gasi vina sistemului de educatie. Dupa evenimentul de la Colectiv le-am spus elevilor mei inca odata de ce nota 5 pentru mine ca profesor nu este "sfanta" si de ce notele 1,2,3, 4 sunt mai bune decat 5. 5 iti da putere sa te urci la volan chiar daca nu ai invatat toate semnele de circulatie, sa devii aviator chiar daca nu cunosti toate butoanele de la bordul avionului. Iar cum salariile in invatamant si respectul pentru profesor sunt cum sunt cei de nota 5 sunt canditatii siguri pentru meseria de profesori, urmand a transmite si ei mai departe jumatate din jumatatea invatata de ei, ca de, asa suntem invatati sa facem lucrurile pe jumatate. Astfel de evenimente ar trebui sa dea ore de nesomn noua tuturor, sa gasim solutii sa indreptam lucruri de acolo de unde ne gasim, ci nu sa gasim cuvinte pentru mesaje pertinente. Facem revolutii, schimbam oameni dar obiceiurile raman caci nu punem pret pe educatie si ca urmare nu o avem.

Che Guevara  •  26 noiembrie 2015, 2:00

Domnule Tolontan, nu ar strica o ancheta in privinta fondurilor deblocate de la Guvern petru tratarea victimelor Colectiv in strainatate. Este o problema cu faptul ca pacientii sunt directionati catre anumite spitale acolo unde Raed Arafat are contacte. Este de verificat cati bani se cheltuiesc pe tratamentul acestor bolnavi in realitate si cati bani se declara in acte. Si trebuie verificat de ce anumiti bolnavi care se simt mai bine nu sunt lasati sa plece in Occident. Au fost trimisi in general cei in stare critica si astfel spitalele romanesti au scapat de presiune. Cei mai multi au murit pe drum sau la clinici din strainatate. Faceti un articol despre dotarile spitalelor romanesti. Despre faptul ca nu exista camere sterile entru tratarea arsilor. Nu exista conditii minime pentru acest tip de accidente. Spitalele romanesti nu au bandaje, nu au crema pentru arsuri si ii trateaza e pacientii Colectiv cu ajutoare din strainatate. Daca unul dintre noi are nenorocul sa se opereze in Romania trebuie sa vina cu manusi chirurgicale de acasa, cu seringi si ace cumparate de la farmacie. Ce face victima unui accedent de circulatie ? Pleaca de la locul accidentului sa cumpere cele mentionate din farmacie si apoi se intoarce sa se aseze pe targa celor de la SMURD ? Asta e sistem de sanatate ?

gogu  •  26 noiembrie 2015, 2:17

Popor de idioti care este peste tot...pompierii militari adevarati avanseaza foarte greu in functii si grade, in timp ce sunt adusi in sistem pe pile si relatii tot felul de *** care n-au avut nici o treaba cu pompierii si spiritul lor...ca astia din conducerea isu bucuresti..pe unul il stiu din scoala...ce treaba avea el,marinar,cu pompierii??..si pt ca-l stiu va spun eu:nici una,,doar guristi si pilosi contra mita,evident,,pana nu punem la loc scara valorilor numai de d-astea o sa avem parte..in toate domeniile...deci care este popor de idioti..toti..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ted  •  26 noiembrie 2015, 2:39

Ma adresez dlui Arafat, sunt sigur ca citeste tolo.ro. Dle Arafat, Imediat dupa tragedie am fost unul din contestatarii dvs. Reactia de azi mi-a demonstrat ca trebuie sa nu va cer demisia. Este datoria dvs, legala din pozitia functiei, morala, fata de victimele din Colectiv, sa ramaneti in functie si sa puneti ordine in sistemul ISU. Toti cei cu probleme de integritate trebuie eliminati din sistem (DNA-ul trebuie sa se ocupe de asta). Nu trebuie sa reinventati roata. In Europa exista sisteme clare si bine puse la punct. Trebuie ales un sistem model si implementat complet la noi. Sunt sigur ca vom primi ajutor european in aceasta privinta, daca il vom cere. Imi este limpede ca toti cei care conduc acum sistemul de preventie si control habar n-au ce sa faca, tot ce stiu este cum sa il masluiasca pentru a se imbogati. Nu le mai cereti lor sa propuna solutii, pentru ca in mod evident nu au competenta sa le furnizeze. Prin crearea SMURD ati dovedit ca stiti si puteti face asta foarte bine. Faceti incat moartea atator oameni nevinovati sa nu fie in van!

Iancu  •  26 noiembrie 2015, 5:16

marius • 25 noiembrie 2015, 22:45 Marius ce ai facut sau faci tu pentru pensionari, pentru constructori, pentru petrolisti pentru orice alte categorii sociale si profesionale? Oare agricultorii si altii mai pot ? Oare de ce voi cei din IGSU mintiti cu nerusinare, fugiti de repsonsabilitate, refuzati sa deveniti buni profesionisti, alergati dupa foloase necuvenite etc. De ce site.urile unitatilor din IGSU mint cu nerusinare, in mod public valoarea veniturilor angajatilor? De ce? De ce pe site.ul IGSU la sectiunea LEGISLATIE nu se actualizeaza reglementarile nou aparute? Pentru ca voi sunteti interesati de modul in care sa va descurcati personal si/sau in grup astfel incat sa fiti voi insiva cat mai castigati. Am vazut oameni carbonizati si alte victime care puteau fi salvate de "profesionisti". M.am revoltat ani de zile fara sa pot face nimic. Se intampla si se repeta. Marius, daca esti cu adevarat un OM incearca sa devii tu insuti si colegii tai BUNI PROFESIONISTI. Incetati sa cersiti si sa va vaicariti. Numai in cazul angajarilor frauduloase au trecut prin tribunale tomuri de dosare si materiale care au demonstrat clar mentalitatea paguboasa (IN DEFAVOAREA STATULUI) din IGSU. Desi nu fac parte din sistemul vostru mie si multor cetateni ne pasa de siguranta mult mai mult decat voua "profesionistii" preocupati sa fugiti de raspundere si sa cersiti. Parerea mea este ca pentru a avea servicii de calitate in domeniul situatiilor de urgenta trebuie inceputa reforma cu DEMILITARIZAREA IGSU. Am convingerea ca in toata reteaua de avizare/autorizare din IGSU este o mafie bine pusa la punct si sper ca si acolo sa se faca lumina cat mai curand. Acolo in mod cert este un mare grup de fosti si actuali ofiteri care au enrom de castigat din sudoarea investitorilor. Marius, uita.te inainte de toate in oglinda, in curtea ta si fa tot posibilul sa fii OM. Iti doresc sa devii si tu un bun profesionist si sa faci ceva util pentru cetatenii care va suporta costurile exagerate de intretinere si adesea mofturile.

radu  •  26 noiembrie 2015, 8:28

"Ce s-a întîmplat mai departe? Pe 25 și 26 septembrie festivalul de muzică electronică PLUM a avut loc la clubul Colectiv și, alături, la etajul 1 al fabricii Pionierul, dar n-a venit nimeni de la pompieri". Nici nu trebuia sa mearga nimeni de la pompieri, organizatorul fiind cel care este obligat sa isi ia toate masurile de siguranta.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti » Tragedia Colectiv: Când ignoranța pompierilor UCIDE  •  26 noiembrie 2015, 8:57

[…] Ancheta integrală AICI […]

DANIEL  •  26 noiembrie 2015, 9:22

Superiorii domnului ARAFAT, au demisionat. Subalternii domnului ARAFAT, au demisionat. Unde este demnitatea acestui individ? De ce nu demisioneaza? Acest individ este rezultatul dumneavoastra, a celor din mass-media. ESTE " MARKETING". In marketing, unele produse sunt bine promovate si nu functioneaza pe piata, trebuie inlocuite. A fost bine promovat de dumneavoastra. FELICITARI!!!! Tine cu dintii de scaun. Acest individ este parte a sistemului, sistem incompetent.

Adrian  •  26 noiembrie 2015, 9:25

... " E usor a scrie versuri Când nimic nu ai a spune, Insirând cuvinte goale Ce din coada au sa sune. " ... Eu cred ca va aruncati prea tare in a trage concluzii "valoroase" despre lucruri pe care nu le cunoasteti....e una din "calitatile" poporului roman. Mai bine faceti ce stiti mai bine la locul vostru de munca, fiti exemple, asa se va schimba ceva in tara, nu prin critici sterile si analize "proFUNDe" se rezolva ceea ce merge prost. Legat de Raed, faceti voi ce a facut el bun pentru aceasta tara si apoi veniti cu critici si decizii de demitere, mai bine ati invata de la el si i-ati urma exemplul. Asta e o alta "calitate" a poporului nostru, sa arunce cu noroi in oamenii de valoare si sa uite de realizarile lor. Poate comentatorii sai negativi se simt capabili de mai mult, as vrea sa va vad in focul luptei cum va descurcati, dar eu am mari dubii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mmm  •  26 noiembrie 2015, 13:44

va multumesc de investigatie, bine documentata, dar aparatii pe cei ce isi risca vietile in fiecare zi, adica adevaratii pompieri, pe care ii vedeti in frig , ninsoare, caldura,inundatii,etc. , salvatorii adevarati, fara nume, dar care isi iubesc intr-adevar meseria

mmm  •  26 noiembrie 2015, 13:58

cati ar fi dispusi sa isi riste viata si sanatatea pentru max. 2000 lei pe luna?

Nicu  •  26 noiembrie 2015, 17:02

Tolo, excelenta ancheta cu rezultate interesante si care nu surprind (nu avea cum sa nu se stie la ISU). Referitor la ISU, stiti ca aceasta institutie nu are Registratura, daca te duci sa predai un document la ISU, la intrare este un ofiter de serviciu care anunta pe cel care raspunde pentru rezolvarea situatiei. Acesta vine si verifica documentul dupa care iti aduce un numar de inregistrare. Ar trebui sa existe o centralizare (registratura) ca in toate institutiile. Cu privire la aflarea tuturor vinovatilor, ITM-ul stia de clubul Colectiv, il controlase, dpdv al sigurantei? Intreb asta pentru ca in Legea 319 (legea SSM) exista un capitol referitor la PSI si sunt obligati sa verifice situatia si dpdv al documentelor dar si efectiv in spatiul clubului. Binenteles ca cei care cerceteaza s-ar putea sa mai treaca cu vederea deoarece la cercetare participa si inspectori ITM (este accident de munca colectiv si cu morti).

gipsy  •  26 noiembrie 2015, 19:00

Domnule Tolontan, nu trebuie sa denigrati o institutei care este respectata si apreciata in Romania!!! Sunt multi pompieri care au platit cu viata efortul lor de a salva alta vieti!

gipsy  •  26 noiembrie 2015, 19:08

Am un mesaj pentru IANCU, nu stiu cine e si nu ma intereseaza, SA TE FEREASCA DUMNEZEU DE MUNCA POMPIERILOR!!!!!

gipsy  •  26 noiembrie 2015, 19:16

DE CE ARUNCATI CU NOROI IN NISTE OAMANI CARE SALVEAZA VIETI, pompierii !!!!!!

gipsy  •  26 noiembrie 2015, 19:52

VOI, CEI CARE VA UITATI LA STIRI SI VEDETI, A ARS O CASA ACOLO, A ARS O BISERICA ACOLO, UN MAGAZIN , O SCOALA......... CINE CREDETI CA-SI RISCA VIATA PENTRU A-LE SALVA????? VOIIII????? NU, NOI SUNTEM CEI CARE INTRAM IN FOC CAND ALTII FUG!!! DAAAAA, SUNT POMPIER SI SUNT MANDRU DE MESERIA MEA!!! AM 40 DE ANI , AM DOI COPII ACASA, SI TOTUSI IMI RISC VIATA PENTRU ALTI OAMENI !!!!

ROBERT  •  26 noiembrie 2015, 20:08

CE PARERE AVETI DE COMUNICATUL ASTA DOMNULE ZIARIST? http://emagic.ro/pentru-o-informare-completa/

gipsy  •  26 noiembrie 2015, 20:13

HEIIIII, VOI CEI CARE NE JIGNITI, CAND O SA AVETI NEVOIE DE NOI, POMPIERII, SUNATI LA BISERICA, SI IMPREUNA CU DUMNEZEU STINGETI FOCUL !!!!

Nicu  •  26 noiembrie 2015, 20:45

Mai Gipsy, de cand intra in foc cei care o freaca prin birourile alea. Cei de la prevenire trebuia sa-si faca treaba si sefii lor, aici nu e vorba de pompierii pe care ii vedem actionand mereu, cei care intra in foc si isi risca viata.

Tudor  •  26 noiembrie 2015, 21:36

nus de vina inspectorii ,e de vina sistemul de rahat.Sa va spun cum se procedeaza in america.Acolo primaria are inspectori care controleaza fiecare cladire.Inspectorii nus din armata,nus de la pompieri is de la primarie,ala vine si inspecteaza cladirea cind este renovata sau nou contruita,deci daca nu e conform legii poate sa vina si hristos ala nu aproaba.Deci un simplu om care daca are un liceu asta face.Nu discuta cu nimeni nul poti corupe sa treaca cu vederea ceva.Dupa ce cladirea este renovata si trece insspectia anual vin pompierii in inspectie sa inspectze cladire.Am vazut ca zice sistemul ca daca nu esti in ordine in RO in max un an nu stiu ce adica?Pai intrun an arde cladirea de 7 ori.Nu frate cind vine inspectorul de la pompieri sau cum so numi ala nu sta dupa proprietar ci tocmai invers.Ala teanunta ca vine deci tu mort copt stai acolo ,il astepti pt ca cu acceptul lui cladirea poate continua activitatea.Nu vine inspectorul na gasit pe nimeni si pleaca nu mai inspecteaza.Da in america vine nu este nimeni si inchide cladirea aia face,sa mai intri dupa.Daca vine si esti acolo controleaza si daca gaseste neregului iti spune ai 2-3 zile sa remeiezi,daca nu iti inchide tot nu discuta cu nimeni.Poti sa ai cladire zgirie nori cu apartamente sau birouri nu discuta.Deci nui de vina un inspector ca sistemul e corup ,ca is reguli timpite,auzi in termen de un an,PAI CEI AIA.Nu frate icum remediezi inainte de folosire nu dupa un an.Si unde pui ca tu ca inspectior ce faci te iei in gura cu sefii?Pai te da aia afara.Deci sistemul e gresit,toti oamenii is corupti ,asta e adevaul RO este corupta la nivel national,in singele romanilor asta circula coruptia,delasarea si etc.Toti is vinovati nu aia 2 toti de la aia care au murit pina la copilul nou nascut.Dar incercam sa dam vina pe vecin sau pe altu sa scapam noi de raspundere.Tu care mergi in club si vezi ceva reclami ceea ce vezi?Zici las ca merge si asa,las ca nui treaba mea.Pai daca nui treaba ta atunci ajungi in alta parte cind so intimpla.Despre asta e vorba despre sistem ,despre coruptie si RO si toti romanii is corupti.Pui pe altu si ala va face exact la fel.Treb schimbati toti cu oamenii care au trait in america cel putin 10 ani si care siau schimbat gindirea ,care vade lumea altfel si care pot face ceva pt tara aia prapadita.De altfel mai toti is impotriva americanilor cas prosti cas mai stiu eu cum.Traiti in america si dupa mai povestiti.

Iancu  •  27 noiembrie 2015, 4:06

Mesaj pt gipsy Bine graiesti cand spui SA TE FEREASCA DUMNEZEU DE MUNCA POMPIERILOR!!!!! Mare adevar. Din pacate stau marturie un sir imens de evenimente insa doar cateva au fost revelate obiectiv in mass media. Din pacate asta e si motivul pentru care nu ma pot abtine sa postez. Revolta personala impotriva celor care nu isi fac meseria in mod corespunzator insa au servicii de PR si protocoale prin care "lauda de sine...", subiectivismul, vaicareala, cerseala, minciuna etc sunt arme bine instrumentate de un mare numar de ofiteri si subofiteri. Intreba.te domunule gipsy cat ai reusit dumneata sa salvezi si cam cat a cheltuit statul cu tine de la angajare pana la ultima dumitale leafa si cam cat mai are de cheltuit statul (adica noi cetatenii platitori de impozite) pana la ultima dumitale pensie. Intreaba.te ce vei raspune si pe unde scoti camasa daca la judecata de apoi vei primi aceeasi intrebare.

Iancu  •  27 noiembrie 2015, 4:24

Tudor am un mesaj si pt tine ca sa intelegi cum sta treaba. Avizarea/autorizarea in Roamania este instrumentata de fosti si actuali ofieri din cadrul IGSU si eventual cateva exceptii (rude, un Vintila de la fac de instalatii etc) care sunt mari experti domnule si au proceduri legiferate prin ordine ale ministrului de interne in favoarea lor personala. Ca drept dovada, ca sa priceapa deneau, asta este o "gaselnita" acceptata de IGSU, prin care un beneficiar care un contract cu un EXPERT (din aia de care am scris mai sus) este "pasuit" un an. Evident ca un contract poate fi prelungit si prin act aditional, sau dupa un an mai poti face alt contract cu alt expert.... Acum intelegi de ce in Romania exista "experti" ? Oare ce rost mai au ofiterii specialisti de la ISU teritoriale si pentru ce ii mai platim daca girul il dau expertii ? Taxa expertului pe acel raport de expertiza este de 1 euro/mp insa pe langa aceasta taxa mai trebuie si niste documentatii de specialitate intocmite numai de firme autorizate de IGSU.... Procedura e al dracului de incalcita si uneori costa de 2-3 ori mai mult decat lucrarile necesare de conformare a unei cladiri in reglementari. Omule astia au interese personale iar politicienii sunt ca apa, dusi cu pluta iar indivizii astia si relatiilor lor in domeniul reglementat tot de ei raman pe felii tot mai mari si se imbogatesc.

MUTU  •  27 noiembrie 2015, 13:09

Traim in tara in care orice fapta buna trebuie pedepsita, iar Arafat depasise de multa vreme norma... TOLOMACULE ai pierdut orice urma de respect pe care o mai aveam pentru tine. Joci dupa o singura regula: tot ce e bun trebuie sa dispara. Si da, te tin minte, ca ai lins 10 ani de zile un fund de presedinte care nu exista pentru jumatate de tara. Poate il pui chiar pe el la smurt deontologule!!

gipsy  •  27 noiembrie 2015, 18:17

Mesaj pentru domnul IANCU, daca vi se pare , domnule , ca statul cheltuieste prea mult pentru noi, pompierii, haide-ti sa desfiintam institutia asta, ca nu are nimeni nevoie de ea!!!! Daca, doamne fereste, arde o casa si va aflati prin apropiere sfatuiti proprietarul sa sune la biserica sa vina preotul sa-i stinga casa, ca tot statul il plateste si pe el!!!! Si, sincer iti zic,nu cunosc pompieri bogati cum sunt preotii!!!!!

Serbn Mihail  •  28 noiembrie 2015, 14:59

Am mai trimis un comentariu (pe data de 25.11.2015 mi se pare). Le mulțumesc acelor persoane care mi-au arătat că au apreciat acel comentariu al meu. Acum, după ce am parcurs comentariile ulterioare comentariului meu, țin să mai fac câteva precizări. Nu contest datele anterioare descoperite de această investigație, ci doar faptul în care au fost expuse. Îmi place să cred că nu este vorba de răutate, ci doar de necunoașterea în totalitate a domeniului în care s-a făcut investigația... Nici eu nu cunosc în totalitate acest domeniu, din care cauza ma voi limita doar la ceia ce cunosc. Am mai văzut în urmă cu câțiva ani cum în urma prăbușirii unei pasarele prin zona Otopeni, de către o basculantă ce mergea cu bena ridicată, tot niște ziariști sau reporteri (nu mai rețin bine) de investigație, tunau și fulgerau ca să se taie capul proiectantului, pentru că nu prevăzuse în proiect sudarea pasarelei la ambele capete... !!!!???? Domnilor ziariști, dacă s-ar fi făcut asta, datorită dilatărilor și contractărilor pasarelei în funcție de variația temperaturilor exterioare, pasarela s-ar fi prăbușit singură... și atunci probabil s-ar fi putut deplasa pe colo și o macara turn. Domnilor în cazul clubului Colectiv consecințele tragice sunt urmarea unui singur lucru: proprietarul, ca să nu cheltuiască bani cu măsurile de siguranță (atenție, doar întocmirea documentației este una laborioasă care și costă, însă și mai mult costă punerea ei în aplicație, dar spre deosebire de alte avize și autorizații, ISU nu percepe nici o taxă, în schimb verifică documentația la sânge) preferă să ignore întocmirea documentației PSI s-au dacă o fac, nu pun în aplicare prevederile ei, deci nu obțin autorizația PSI de funcționare. Sunt multe cazuri de obiective care funcționează fără autorizație PSI. Ce s-ar întâmpla dacă preventiv, pompierii ar trimite câte un echipaj la toate aceste obiective? Credeți că dispun de aceasta capacitate? În cazul clubului colectiv este clar. Proprietarii au încălcat legislația fiind ajutați să funcționeze fără autorizația de funcționare emisă de ISU. Pentru ISU, acest club era necunoscut din punct de vedere PSI, pentru că nici o documentație tehnică privind schimbarea de funcțiune probabil nu fusese depusă, din moment ce nu avea autorizație... Faxul despre care se vorbește în articol este dat pentru un alt eveniment ce a avut loc la clubul Colectiv nu are nici o legătură cu evenimentul care din păcate a avut un deznodământ așa de tragic. Practic acel fax nu are nici o valoare. Lăsând la o parte faptul că este dat tardiv, fără a avea măcar o marjă reală de timp pentru a fi măcar citit înaintea începerii evenimentului, acesta ca forma legală nu este stipulat în nici un normativ ca este forma de înlocuire a unei autorizații de funcționare. Organizatorii nu aveau voie să funcționeze deloc în acel spațiu, iar acest fax nu exprima decât disprețul lor față de legile din țara asta. Ei în loc să urmeze toate demersurile legale ca să obțină autorizația de funcționare cel puțin pentru acel eveniment, au trimis la un moment dat (doar pentru unul din multele evenimente ce le organizau ilegal în club) un fax (!!!???) și s-cred că s-au spălat pe mâini, ba mai sunt și foarte mulți diletanți care crezând că aceștia au procedat corect, le dau și dreptate și vin cu tot felul de acuzații neîntemeiate abătând (fără să-și dea seama) atenția de la adevărații vinovați. Eu cred că acest articol nu ajuta cu nimic, ba din contră, fiind făcut și cu ton acuzator neîntemeiat (vezi și exemplul amintit de mine cu pasarela din Otopeni) va face ca diletanți cu putere de decizie să strice pornind de la el și mai mult lucrurile.

mao  •  29 noiembrie 2015, 13:52

toata lumea da in prevenire, inclusiv anumiti colegi de la stingere...era un principiu prin *** (Corpul Pompierilor Militari), inainte de "profesionalizare, cand nu puteai ajunge la prevenire, stat major, sau alte compartimente decat daca aveai efectiv ani de zile de trupa, de mers la "foc"....a existat acest principiu la asa zisa "profesionalizare"?...sa stiti ca exista in inspectii pompieri, cu studii militare la arma pompieri, care au ajuns acolo dupa ani de zile de mers la foc....putini, dar exista...deci, voi, cei de la trupa (veniti din scoli militare, sau nu), nu aruncati cu noroi in colegii vostri de la prevenire, care, in putine cazuri din pacate, sunt fostii vostri colegi de la "foc"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  29 noiembrie 2015, 17:22

Pentru toti cei care sunt POMPIERI, Domnilor meseria se face cu respect ,devotament si onoare. Nu ca is prea putini banii, sau de ce sa imi risc eu viata pentru altii...PENTRU CA AI ALES, la fel cum face fiecare din tara asta cand semneaza un contract. Asa ca accepta responsabilitatile ce vin cu munca si incearca intr-un viitor sa iti accepti greseala si sa fii pregatit sa platesti pentru ea daca din dezinteres sau pur si simplu rautate ai ales sa iti faci munca gresit. Poate intr-un viitor vom deveni mai buni,poate intr-un viitor vom vedea realizari in loc de beneficii si plata. IAR CEI VINOVATI, indiferent ca e presedinte sau deputat sau chiar omul care doar a dus artificiile acolo, sa fie tras la raspundere pentru faptele sale, pentru ca faptele ne definesc nu ce spunem sau discutam sau gandim. Oricine vrea respect sa il castige, iar daca din cauza unui singur incident s-a pierdut acel respect sa munceasca de 2 ori sa nu se repete incidentul.

Giordano Bruno  •  2 decembrie 2015, 20:03

Dane, ce spui tu merge la romanul de rand. Nu vezi ca astia au o alta mentalitate, de casta? In IGSU a devenit demult o traditie lauda, miloaga, cerseala, nesimtirea, interesul etc. De acum incolo, cand vor continua sa apara victime, va incepe lumea sa priceapa ce are cu adevarat.

Razvan-Cristian  •  4 decembrie 2015, 21:29

Daca voi,cei care va ocupati de "scormonit" minciuni,de ce nu luati locul anchetatorilor?Lasati oamenii sa-si faca treaba,ISU e bine organizat.Nu are nevoie de presa.Nu trebuie sa astepti sa te verifice altu',iti poti lua singur masuri de precautie.

cobra  •  6 decembrie 2015, 15:20

@ Cătălin Tolontan, în urma apariției acestui articol 3 pompieri din conducerea ISU București au fost demiși prin ÎNCĂLCAREA LEGII. Dacă pretinzi respectarea legii ÎN TOATE FORMELE SALE atunci vei scrie un articol pe această temă astfel încât cei care au greșit SĂ-ȘI DEA DEMISIA SAU SĂ FIE DEMIȘI. Dacă nu, înseamnă că ești complice cu cei care au încălcat legea și ești la fel de condamnabil ca și aceștia.

Dupa fapte …  •  14 decembrie 2015, 9:41

Asa procedeaza un organizator de evenimente de amploare in Europa civilizata ? Trimite fax de instiintare autoritatilor la miezul noptii cu o zi inaintea desfasurarii spectacolului ?!!! Respect si responsabilitate sau bataie de joc in forma pura ? Greseli sunt peste tot dar masura gravitatii o stabileste evident judecatorul - organizator,primarie, pompieri, artificier, decoratiuni int. si mai ales politisti LOCALI - care stiu si vad TOT ce trebuie sa stie PRIMARUL- de un an de zile, aproape saptamanal in acel club organiza concerte cu SUTE de oameni si nu doar 80 pe scaunele din contract ! Firma de amenajari era obligata sa refuze lucrarea de izofonare cu material NECONFORM cu destinatia spatiului si multe altele ......

Calin  •  14 februarie 2016, 16:28

Arafat lasa pompierii in pace .smurdul e o mascarada si o aberatie de a ta.abuzuri asupra pompierilor

Comentează