”Dacă voia, oricine putea șterge Colectiv din softul ISU!” Cine va plăti 50 de milioane de euro despăgubiri?

Procurorii încep urmărirea penală pentru patru firme private, dar victimele așteaptă ca statul să fie tras la răspundere ca să-și poată lua banii

joi, 26 noiembrie 2015, 6:57

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Stăm atît de mult în sufletul pompierilor încît ar trebui să le plătim chirie.

*

”Cînd am început să alerg spre Colectiv, am văzut-o pe fată ieșind”, povestește subofițerul. El și colegul său, ”nu căpitanii cu uniforme curate care au apărut apoi în fața camerelor TV”, au fost acolo printre primii. ”Am văzut-o. Curgea carnea de pe ea. Fumega. N-am reușit s-o prind. Privirea ei trecea prin mine. I-am dat doar un zvîc și s-a dus teleghidată, ca o bilă de la flipper, spre una dintre ambulanțe”.

*

Era primăvară parcă și cineva a sunat la 112. ”Arde o școală din Berceni!”. ”Ne-am echipat cît am putut. Care în boxeri, care în ciorapi”. Regula pompierilor e să se suie în mașină cum apucă. ”Important e să ieșim pe poartă în două minute și un pic”. Se îmbracă apoi, funcție de misiunea pe care o află pe drum.

150 de secunde este timpul în care, din momentul alarmei, mașina de pompieri trebuie să iasă din unitate

Au venit mașinile, huruind de peste tot. Orașul tremura de vuiet. Au tăiat-o peste liniile de tramvaie. ”Peste trotuare, pe unde am apucat”. Frînă în fața școlii.

Coboară. ”În curte era liniște, ne-am dat seama că ceva nu e în regulă”. Au alergat, transpirați, cu scările în cîrcă.  Și cu restul echipamentului în cealaltă mînă. Pe holuri aceeași liniște ca-ntr-o peșteră.

”Intrăm transfigurați în cancelarie. Și atunci, vedem peisajul! Răsturant pe un scaun, cu o cască roșie de pompier dată șmecherește pe spate, primarul Piedone rîdea la noi: Hă, Hă, am vrut să vă testez timpul de reacție!” pompieri de la ISU București-Ilfov

*

Poveștile pompierilor sînt nesfîrșite. ”Întrebă-i pe doctori care este incidența cancerului la pompieri!”. La plămîni, din cauza substanțelor inhalate? ”Nu, frate, la orice. De stres. De încordare. De viață petrecută așteptînd intervenția. Asta ne spun medicii. Că pompierii fac cancer de stres”.

*

Așa că au hotărît să se împartă. În pompieri și ”angajați la pompieri”.

Primii intră în foc, sînt răi și neîndurători, ceilalți sînt inspectorii de la prevenire sau oamenii disprețuiți de la birouri. ”Pe nedrept îi disprețuim, că mai greșim și noi”, recunosc, după o bere, cei de la Intervenție.

Iar cei mai mult îi urăsc pompierii de foc pe ștabii de la IGSU.

Dar acum n-au de ce.

”Auzi ce le-au făcut la fraieri? De cînd a început scandalul, la IGSU nici măcar nu-i mai lasă să intre pe mailuri, ca să nu mai dea, sanchi, la presă”.  

*

E adevărat.

Pe strada liniștită, plasată la cîțiva pași de Parcul Circului, oamenii nu mai pot să dea emailuri.

”De cîteva zile, șefii ne-au blocat accesul la emailurile de yahoo, gmail și orice altceva decît emailurile oficiale, ale instituției”, povestește un ofițer de pompieri de la IGSU. Un ștab el însuși, după cum îi văd cei de la ”Dealul Spirii”, de la ISU.

În schimb, la IGSU merg televizoarele. Merg de sar electronii.

Oamenii, refugiați prin birouri, îl văd pe premier cum cere ”îndepărtarea șefilor ISU, ca să nu mai poată reveni niciodată în sistem!”. Apoi, vine ministrul de Interne care a spus că ”am cerut trimiterea tuturor documentelor la DNA”. Pe seară, apare anunțul că ”șefii de la ISU sînt audiați la DNA”.

Nu se bucură nimeni. Nu pe față, cel puțin.

Totuși, chiar dacă IGSU le e deasupra, cei de la ISU sînt colegii lor.

*

Miercuri, pe 23 septembrie, ora 23:27, IGSU a primit primul o cerere de la organizatori ”pentru concertul PLUM din clubul Colectiv și de la etajul 1 al Fabricii Pionierul” . Publicarea faxului în Gazetă a aruncat în aer convențiile.

Dar ce drum a urmat faxul? Traseul este clar cel puțin pînă într-un punct.

PRIMUL PAS: ”A doua zi dimineață, joi, faxul a ajuns în mapa domnului colonel Cornea, șeful nostru”, povestește un om care a văzut hîrtia.

Nicolae Cornea a scris o rezoluție, să analizeze faxul Mihai Guță, omologul său de la ISU, ”că era treaba lor”.

Mai departe, i l-a dat colonelului Păsărelu. De acolo a ajuns la dispeceratul condus de colonelul Dobre. Și, hop, la ISU, pe 24 septembrie, la ”nouă jumate dimineața”.

AL DOILEA PAS: ”Dar documentul n-a fost înregistrat la IGSU. Întrebați-i de ce”. Întrebăm. ”Nu era un document de competența noastră, doar îl redirecționam”, răspunde un om care se ocupă de dispeceratul lui Dobre, punctul nodal prin care trec documentele.

AL TREILEA PAS: Poposit pe ”Dealul Spirii”, faxul care anunța evenimentul a  fost văzut de Mihai Guță, inspectorul șef al ISU. ”Guță e un tip onest și OK, dar are sub el specimene care-l speculează”, cred oamenii lui despre el.

*

De aici, lucrurile se bifurcă. Apar două versiuni.

Potrivit variantei oficiale, ISU a trimis două documente seci către organizatori, în care le-au spus ceva despre lege. Digi24 susține că, de fapt, ISU a dat astfel o aprobare. Clar e că pompierii n-au mers acolo.

Potrivit unei surse din IGSU, dar neconfirmată, Mihai Guță ar mai fi trimis încă un document, către șeful său direct, Nicolae Cornea. Exact locul de unde venise rezoluția pe fax.

”Guță i-a spus că ISU nu e de acord cu evenimentul pentru că acela nu e un obiectiv autorizat de către ei”, susține sursa.

În ciuda încercărilor repetate ale ziarului, nici Guță și nici biroul de presă al ISU nu au comentat nimic în legătură cu acest refuz pe care ISU l-ar fi trimis către IGSU pentru festival.

”În urma verificărilor efectuate atât la nivelul instituţiei noastre, cât şi la ISU BIF, până în acest moment un asemenea document nu a fost identificat”, sună răspunsul IGSU pentru ziar. Vor mai căuta.

Altceva e însă sigur.

*

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, la ora 1:21 noaptea, Raed Arafat declara pentru siteul Știrilor ProTV că ”La nivelul ISU, nu există nici un document, nici o solicitare pentru autorizarea activității din locația respectivă”. 

Foarte rapid! 1:21 e ora difuzării înregistrării pe site, declarația a fost făcută mai devreme. 

Declarația lui Arafat s-a bazat, cu mare probabilitate, doar pe softul de evidență a obiectivelor pe care ISU le are în în București și Ilfov.

40.000 de companii, școli, biserici și clădiri publice din București și Ilfov are ISU în evidența sa

”E un program primitiv de evidență, fără niveluri de siguranță, ceva jenant, un fel de excel”, spune un om care cunoaște bine softul. Sistemul de Situații de Urgență din România funcționează, la nivel de prevenire a incendiilor, pe un tocător de șnițele.

La miezul nopții, cei de la ISU au intrat în soft, l-au consultat și au spus că nu apare ”Colectiv”, pe cuvînt de onoare. Pe această căutare rapidă și-a bazat Arafat declarațiile.

În aceeași noapte, trei oameni de la Control și Prevenire, din subordinea colonelului Aldoiu, au fost trimiși cu sufletul la gură la Otopeni, acolo unde este arhiva ISU. ”E practic imposibil ca ei să fi putut verifica existența sau nonexistența clubului Colectiv atît de repede încît să-i dea lui  Arafat informații la două și jumătate ore de la incendiu”.

Au pretins că n-au găsit nimic.

*

Am discutat cu unul dintre acești oameni:

Are logică ce spune.

Numai dacă a existat un ordin direct de sus, cineva și-ar fi pus pielea în băț ca să elimine clubul Colectiv (unu) din liniile acestui soft vechi și (doi) din arhiva ISU din afara Bucureștiului.

*

”Am fost dezinformat”, a spus ieri Arafat, apărînd însă în continuare ideea potrivit căreia clubul nu era în evidența electronică.

Tare evidență!  Jurnalul ascuns de o adolescentă sub pernă e mai sigur decît evidența electronică a softului contemporan cu Pilat.

La conferința de presă de la Ministerul Sănătății, scenele s-au înăsprit. Oamenii fuseseră mințiți, jurnaliștii trăiau furia publică. ”Demisionați?” ”Nu!”.

”Dar nu vă simțiți responsabil?!”. A fost un dialog aprins și civilizat.

Neobișnuit cu întrebările tari ale presei, Raed Arafat se înroșise și a ridicat vocea. Nu-i convenea, dar a făcut față.

 

*

La o săptămînă după tragedia de la Colectiv, revista Kamikaze a scris un articol în care vorbea despre ”Veriga lipsă dintre corupție și moarte”.

Ei au fost primii din presă care au avansat ideea că atenția opiniei publice, deznădejdea și speranțele carbonizate au fost îndreptate, în mod intenționat, spre pieptul administratorilor clubului și spre firma de pirotehnie.

Și că, în spatele acestei diversiuni, diversiune nu pentru că ar vrea să-i scape cineva pe patronii de la Colectiv, ci pentru că nu sînt singurii responsabili, șefii MAI și ai IGSU și-au ascuns urmele.

Dar care șefi s-au pitit după simpatia publică la adresa pompierilor mușamalizînd propria răspundere.

Mai mult, în acea noapte, scria Kamikaze, pe cînd Oprea și Arafat ieșeau în față, din arhivele ISU s-au șters urmele.

*

Arafat a fost și el întrebat ieri despre măreţul soft. A zis că e unul în pregătire. Nu e foarte la curent, dar simte că programul folosit cînd a fost informat e varză.

Îl prindem greu pe un om din sistem. Cum vă asigurați că cineva nu șterge Colectiv?. ”În general, softul unde sînt centralizate firmele e folosit de un singur om”. Un singur om 24 de ore și 7 zile din 7? ”În fine, mai mulți oameni”.

Omul trebuie să garanteze, nu softul.

Un blestemat de soft.

*

Povestește un om din teritoriu.

”Există o manipulare a presei în favoarea unui bine care nu există” Sursă din Sistemul de Urgențe

Tipul dă un exemplu: ”Acum un an jumate, un ambulanțier s-a sinucis în timpul programului, fără nici o aparentă problemă personală cînd mai avea cîteva luni să iasă la pensie”.

Își trage sufletul și continuă povestea. ”Nici o publicație, măcar una locală, nu a postat un rînd despre sinucidere. De ce? Colegii spun că de sus s-a dictat să nu apară în presă. De ce a făcut-o? Toți cei din jur spun că e de vină presiunea mare care există la locul de muncă. Sînt multe care se ascund de către presă, de mai toată presa din România”.

*

E prea mult. Nu poți imputa nimănui o sinucidere, dar e prea mult. Ce e atîta de protejat în Departamentul pentru Situații de Urgență?

60 de milioane de euro este numai cea mai recentă investiție pe care o va cheltui Departamentul național de Urgență

Ni s-a epuizat, în aceste patru săptămîni de la Colectiv, toată rezistența la durere.

Un soft în bătaie de joc pentru a ține evidența siguranței oamenilor.

Un soft de doi lei într-un Departament pentru Situații de Urgență care costă sute de milioane de euro.

*

Și apropo de bani. Un lucru care nu s-a știut pînă acum.

Procurorii au pus sub acuzare patru firme. Clubul Colectiv, Golden Ideas Fireworks, cea cu artificiile, compania celor de la Gravity și o firmă olandeză care a făcut înțelegerea cu firma de artificii.

Iar cererile de despăgubiri prin procese vor atinge o cotă enormă.

50 de milioane de euro, cel puțin, estimează unii avocați că vor ajunge cererile în instanță pentru despăgubiri.

”Nimeni nu vorbește deschis acum despre procesele civile, însă ele vor fi extrem de importante”, explică un avocat. Nu se vorbește în public. Familiile au contactat deja avocați.

Știți care este, după calculul specialiștilor în legi, singura șansă ca familiile celor dispăruți să intre în posesia acestor bani?! Ca statul român, sub orice formă, ISU sau Primăria sectorului 4, să devină parte acuzată în proces. Altfel, banii n-au de unde să vină.

”De aceea e atît de important ceea ce se întîmplă cu implicarea sau nu a ISU în urmărirea penală”, explică același avocat.

*

Tot despre bani. Pornind de la baza de date amărășteană de la ISU, creată pe genunchi cu mulți ani în urmă.

”Știți cine face softurile pentru Sistemul de Urgență?”, întreabă un pompier. Se ridică de pe scaun și joacă rolul lui Steve Martin, cînd a prezentat Oscarurile în 2010:

”Iar Oscarurile merg la:

  1. Team Net – Sebastian Ghiță.
  2. Felix Telecom – fost general SIE.
  3. MIRA Telecom – fost general SRI.”

 

 

 

Comentarii (96)Adaugă comentariu

mickey13  •  26 noiembrie 2015, 11:16

Din pacate, ceea ce s-a intamplat la Colectiv, a fost un sir nesfarsit de evenimente, pornind de la ISU, terminand cu saraca femeie de serviciu... Nu spun ca sunt si vinovatii acestei tragedii. NU! Vinovati, cred ca suntem cu totii, de la nou-nascutul de-o secunda, la presedintele Romaniei. Vinovati, in primul rand, ca ne-am nascut intr-o tara ce se vrea (doar cu preturi, impozite si taxe) europeana, intr-o tara care nu ofera nimic, dar cu toate acestea o iubim, ca, asa cum se spune, te-ndragostesti de-o persoana pentru calitatile ei, dar o iubesti pt defecte. Am avut ghinionul sa ne nastem intr-o tara, care dupa ce a fost privata de micile placeri ale vietii timp de 25 de ani (inainte de '89), a fost intr-o continua tranzitie inca 26 de ani dupa '89. Tranzitie care nu se mai sfarseste deoarece "pleac-ai nostri, vin ai nostri, noi votam cu toti ca prostii". Sunt aceiasi comunisti si/sau neo-comunisti, ahtiati dupa averi, care nu-i intereseaza binele oamenilor, ci doar buzunarul propriu sa se-ngroase! Au reusit, timp de 26 de ani sa ne-nversuneze unii impotriva altora: bugetari vs privat (ca o ironie a sortii, sunt si bugetar, dar lucrez si la privat), profesori vs medici, medici vs politisti, politisti vs judecatori, etc. Toata lumea se ghideaza dupa niste proceduri (respectate mai mult sau mai putin), proceduri intocmite de oameni, care, nefiind roboti, nu au luat toate aspectele in calcul. Nu cred ca exista macar o lege care sa nu fi fost contestata sau sa fie in conflict cu o alta... Nu au reusit sa faca nimic serios, nu au dus nimic la capat fara sa se ceara un comision! Nimic! Cataline, tot respectul pt dezvaluirile voastre, dar, din pacate, daca nu ar fi fost tragedia Colectiv, acestea ar fi fost o picatura intr-un ocean, nimic de luat in seama: un fax trimis la miezul noptii, posibilitatea ca un angajat sa stearga ceva dintr-o baza de date... Din pacate, ceea ce fac pompierii acum, sau mai degraba ceea ce incearca, cu aceste simulari de incendii si/sau cutremure, NU rezolva nicio problema. De ce? E foarte simplu... Simularile se fac in conditii de maxima siguranta, cand toata lumea-i calma, cand nimic nu prevesteste vreo catastrofa... Absolut NIMIC din ceea ce se intampla in realitate! (Parca revad "alarmele" date in armata: stiam cu totii: ora, minutul, hainele erau deja pregatite sa sari in ele, armamentul era aranjat in asa fel incat sa fie luat cat mai repede, paturile erau pregatite pentru camuflarea ferestrelor... totul era PERFECT de BINE. In realitate, este exact invers!!!) In loc sa se verifice timpii de reactie (ai persoanelor insarcinate cu evacuarile in cazul incendiilor), timpul maxim care-i trebuie unei persoane situate in cel mai indepartat colt al cladirii (fata de cea mai apropiata iesire), sa se largeasca scarile si usile de acces, si apoi sa se reduca timpii la limita inferioara (SA SE IA MASURI DE REDUCERE A TIMPILOR, nu sa se constate si sa se astepte vreo comisie sa ia decizii in acest sens), noi facem frectii la picioare de lemn... Adica urmam niste proceduri, total depasite, neconforme cu realitatea zilelor noastre! Nu trebuie restartata clasa politica, ci, trebuie umblat la mentalitate. Nu suntem in stare sa dam legi, sa avem justitie independenta, sa avem sanatate, invatamant ca-n Occident, nicio problema! Ii rugam pe aia sa ne lase sa-i plagiem! Luam copy/paste din legislatia lor, din sistemul lor de sanatate, din sistemul lor de invatamant. Copy/paste!!! Dar sa le si aplicam ca-n Vest! Nu vreau sa mai vad vreun politai care, cand vede vreun "gipan" care merge pe contrasens (!!!) pe sens unic si stie ca-i al lui X, sa intoarCA CApul (nu-mi cer suze pt cacofonie) si sa se faCA CA (sic! nici acum nu-mi cer scuze) nu-l vede pe ala, dar il opreste pe-un amarat cu o coaja de masina ca n-a avut centura, el doar ce pornise de pe loc... Nu mai vreau ca amenzile sa fie aceleasi pentru toti! NU! Este discriminare! Ai traversat neregulamentar: 1% din veniturile tale pe anul precedent, ai depasit cu 20km / h viteza in localitate, 1% din c-val masinii (de nou) pe care o conduci. In felul asta, *** care se cred "jmecherii" Romaniei, o sa fie arsi la buzunare. Nu mai vreau sa vad palate, "manca-ti-as", dar proprietarii primesc ajutoare sociale. Nu mai vreau sa duc copilul la scoala, una "gratuita", dar sa platesc eu: parchet nou, jaluzele, perdele, mobilier, si, de ce nu, nici manuale. Nu mai vreau sa ma duc intr-un spital si sa ma trimita la farmacia de la colt sa-mi iau eu medicamentele. Nu mai vreau sa stau la coada sa-mi platesc "birurile" si cand ajung la ghiseu, sa-mi tranteasca in nas usita ghiseului, pe motiv ca i s-a terminat programul, dupa 5 ore de stat la coada! Nu sunt absurd sa cer ca functionarul de la ghiseu sa-mi zambeasca, dar macar sa ma trateze cu respect... Vreau o alta ROMANIE!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2015, 11:40

@mickey 13: tu spui ca vrei o alta Romanie. Știi citatul din Gandhi: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. E valabil pentru noi toți.

Lupse Gabriela  •  26 noiembrie 2015, 11:43

Lt. col. Sirb Ioan Ionita, prim adj. al seful ISU MMsi sef al structurii de securitate a fost cercetat de Parchetul Militar Cluj pentru savarsirea infractiunilor de divulgarea informattilor secrete de serviciu sau nepublice si abuz de autoritate, fapte prevazute de art. 304, ali.1 si art. 49 din Codul Penal. S-a inceput urmarirea penala, s-a pus in miscare actiunea penala, iar in final....procurorul militar a propus renuntarea la urmarirea penala. Oare stie inspectorul general al IGSU si prim adj. sau lt. col. Dragnea Daniel despre acest caz? Si ce masuri au luat pana in prezent. Dl. lt.col. Sirb se lauda ca are sprijinul fostului coleg de academie Dragnea Daniel.

radu  •  26 noiembrie 2015, 11:48

Draga Tolo, vad ca se face mare caz de vulnerabilitatile asa zisului soft si se speculeaza cu privire la provenienta acestuia, dar daca sursele ti-ar fi oferit toate datele, nu doar crampeie de adevar, ai fi aflat ca niciodata nu au foat cumparate softuri dedicate, fiecare descurcandu-se cu resurse proprii. Noroc ca in randul pompierilor se regasesc si oameni priceputi la IT.

georgica  •  26 noiembrie 2015, 12:00

Ar trebui cercetate calculatoarele de la birou si cele de acasa ale celor trei comandanti si apoi sa vedeti surprize-surprize.

Maxentiu  •  26 noiembrie 2015, 12:03

Chiar daca ISU ar fi avut in evidenta clubul Colectiv, tot nu ar putea fi tras la raspundere intr-un proces civil. Cred ca niste baieti destepti (probabil avocati) au gasit vaca de muls in cazul "Colectiv": statul roman. Asa ca au interesul sa implice statul in orice fel in aceasta ancheta, cum confirma si dl. Tolontan. Pentru asta, incearca sa gliseze responsabilitatea principalilor vinovati (insolvabili) catre vinovatul "din oficiu" (statul, care e intotdeauna solvabil). Vinovatii principali sint in ordine: 1. organizatorul evenimentului (firma celor de la Goodbye to Gravity; din pacate, au murit aproape toti, si oricum, nu puteai sa le iei banii) - au organizat un show pirotehnic intr-un spatiu impropriu; 2. firma de efecte pirotehnice; 3. proprietarii clubului. Daca admitem o vinovatie concreta a institutiilor statului, dincolo de incompetenta, coruptie si nepotism, care sint generale, asta va avea o consecinta directa: blocarea intregului sistem. Nici un primar nu va mai autoriza vreun concert, stiind ca poate fi tras la raspundere (penala!) pentru orice pusti care se impiedica si isi sparge capul acolo. Stadioanele vor fi inchise pentru motive absurde (deja avem cazul National Arena). Scolile si bisericile vor fi inchise, la fel parcurile si locurile de joaca. Asta se va intimpla daca eliminam din ecuatie responsabilitatea individuala si o transferam statului.

unu  •  26 noiembrie 2015, 12:14

Nu sunt eu in masura pun verdicte, dar nu pot sa nu repet ceaa ce a sustine Catalin Tolontan: 1) Are loc drama de la Colectiv. Arafat si sefii ISU au fost luati prin surprindere si au declarat imediat ca nu exista informatii in baza de date despre clubul Colectiv. Oare cand avut timp sa verifice asa repede cu un soft “antic”, mai ales ca exista registre/dosare si o arhiva fizica (care am inteles nu era la sediul ISU)? Nu era mai corect sa ne comunice ca urmeaza sa faca verificari ! Acesta a fost prima minciuna . 2) Coloneii/sefii ISU au inceput ca realizeze ca vor fi in atentia presei si au stabilit sa se spale pe maini. Ca urmare au dat vina doar de cei doi inspectori, care ar fi fost la club de capul lor, de dragul de a verifica. Asta este cea de-a doua minciuna ! In acest fel, au distras atentia presei, si au capatat timp berechet sa tot verifice dosare si sa sa stearga informatii. Din ce am vazut pe Internet la sediul ISU s-a facut “curatenie” in acte. 3) Momentul la care se judeca propunerea de arestare a celor doi pentru abuz in serviciu, desi parerea mea este ca cei doi puteau fi incadrati la cel mult la neglijenta (ISU este o instutie militara, nu te joci cu ordinele de serviciu ca de altfel esti scos la raport, iar cei doi erau obligati sa le respecte). Judecatorul isi da si el seama de acest lucru, si mentioneza in motivare ca cei doi nu sunt singurii vinovati in lantul cauzal, adica mai pe sleau cum sa nu stie seful ce fac subalternii si modul cum se verifica firmele care “sponsorizeaza masiv” ISU. Cand au vazut motivarea judecatorului nu era normal ca ISU sa iasa sa spuna ca se vor face verificari, dar acestia au tacut, eventual au mai “periat” informatii. Au mintit din nou prin faptul ca nu au tacut. 4) Opps .. apare faxul! Ma intreb: oare se intampla daca nu aparea faxul cu cei de la Emagic ? Probabil cei doi inspectori de la ISU ramaneau singurii vinovati ! Mai mult, faxul Emagic si raspunsul ISU sunt datate ulterior controlului celor doi arestati. Ca urmare a solicitarii trimise prin fax la ISU, care “habar nu aveau de Colectiv”, acestia nu au luat nici un fel de masuri ? Arafat nu are incotro si demite conducerea ISU. Ma intreb ce se va intampla cu sefii ISU, in mod sigur sunt “nevinovati”… vorba aceea: o mana se spala ce cealalta si o instutie o spala pe alta. PS: Pentru postaci de serviciu care le iau apararea sefilor ISU: va rog nu le mai luati apararea. NU veti reusii niciodata sa demonstati ca acestia sunt capabili, ca daca erau nu se intampla "Colectiv". Nu puteti contrazice faptul ca acestia au semnat contracte de sponsorizari si mai ales ca nu colaboreaza cu firma particulare de PSI , etc. Daca continuati sunteti la fel de vinovati ca si ei .

Luc  •  26 noiembrie 2015, 12:15

Un sir lung de slabiciuni de care toti romanii sunt vinovati. Unii din punct de vedere legal, care ar trebui sa plateasca tot conform legii, iar altii moral. Direct implicati sau indirect, cel putin prin faptul ca nu reactioneaza atunci cand ii vad pe altii ca incalca legea.

Razvan  •  26 noiembrie 2015, 12:35

Articolul vrea sa fie incriminator. Incep sa cred ca poate Arafat ar trebui sa isi dea demisia. Nu pentru ca ar fi vinovat de ceva, ci pentru ca ar scapa de toate insinuarile si "soparlele" care au revenit in ultima vreme. Cineva cu siguranta nu l-a uitat pentru 2012 si vrea neaparat sa se razbune, de aici probabil si numarul mare de surse anonime din ISU, IGSU si ambulantieri care vorbesc brusc cu ziaristi. Nu-i asa ca pare mult mai verosimil sa existe o conspiratie totala la nivelul ISU, IGSU si Min de Interne impotriva cetatenilor Romaniei (conspiratie care cu siguranta il are acum in frunte pe Arafat, in lipsa lui Oprea) care vrea sa musamalizeze totul, decat sa credem ca cineva care a gresit, vreunul din acei colenei, sa fie cel care apoi a facut tot ce a putut sa stearga urmele greselii? Iarasi interesant mi se pare faptul ca a trebuit o super-investigatie jurnalistica pentru a afla despre documentul transmis de Emagic catre IGSU. Poate ar trebui investigat un pic si motivul pentru care Emagic a trimis faxul la ora la care l-a trimis. Nu de alta, dar poate atunci trebuia trimis ca sa se ocupe cineva anume de el a doua zi de dimineata si sa-l faca pierdut in asa fel incat Emagic sa fie acoperiti daca venea vreun control pe 25, iar IGSU sa poata raspunde ca ei nu se ocupa de asa ceva.

Valentin  •  26 noiembrie 2015, 12:44

"Pentru a participa la concursurile de admitere in institutiile pentru formarea personalului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – curs de zi – candidatii trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele conditii: a) sa aiba cetatenia romana si domiciliul in Romania; b) sa cunoasca limba romana scris si vorbit; c) sa fie absolventi de liceu, cu diploma de bacalaureat; d) sa nu fi fost exmatriculati, pentru abateri disciplinare, dintr-o institutie de invatamant; e) sa aiba varsta de pana la 25 ani, impliniti in anul participarii la concurs; f) sa aiba capacitate deplina de exercitiu; g) sa fi obtinut la purtare, in perioada studiilor liceale, media generala de minimum 8,00; h) sa fie declarati apt medical, fizic si psihic; i) sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate; j) sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie in curs de urmarire penala ori de judecata pentru savarsirea de infractiuni; k) sa aiba inaltimea de minimum 1,70 m barbatii si 1,65 m femeile (cu exceptia candidatilor proveniti din liceele militare, numai pentru concursul sustinut in anul absolvirii)." Am inceput acest "comentariu" prin afisarea conditilor de angajare in cadrul IGSU,daca in aceasta perioada se vrb despre pompieri.Tin sa aduc la cunostinta inainte de a continua ca intradevar in cadrul IGSU sunt "familii" intregi si tot odata sa nu-i judecati pe acei baieti pe care-i vedeti la incendii sau pe SMURD .Sa-mi pun "off-ul" in acest comentariu......in 2010 s-au facut concedieri in aceasta arma si victimele'' nu au fost cei cu dosare penale,DA cu dosare penale sunt incadrati si astazi ci acei baieti fara a avea pe cineva care face parte din familie.Ce nu inteleg e de ce s-au incadrat persoane cu cazier si de s-au pastrat?Sa nu credeti ca nu se stie de aceasta situatie.....uitati un nou subiect d-nule Catalin Tolontan.

Contribuabil  •  26 noiembrie 2015, 13:02

@se confirma: de acord, platile catre tot ce se intampla in aceasta tara vin de la noi toti, de la oamenii de rand. Ceea ce fac ei, cei in uniforme la dunga (nu pompierul care intra in foc), SRI, SIE, DIPI (nu toti 100% ci o parte strans inchegata) si politicieni (101% si cu cei 2% in devenire politicieni), sunt doar sa-si umple buzunarele si sa se acopere pe cat posibil de harti pentru a nu fi trasi la raspundere (fara sa ii intereseze de fapt de siguranta reala a celorlalti). Ei intre ei fac contracte pe bani publici (pe banii nostii, administrati de catre ei). Pot da cateva exemple dar momentan spun doar unul, pentru cunoscatori sau cei ce vor sa cunoasca: seful comisiei de experti care a conceput normativul PSI face lobii si spunsorizari in vederea emiteri Autorizatiei PSI pentru un ansamblu rezidential cu "n" cladiri, cu regim de inaltime mare si parcare subterana sub tot acest ansamblu, cerand inlocuirea cadrelor care au venit pentru verificare in teren de doua ori si au constatat aceste imobile care nu indeplinesc conditii si nu a primit Autorizatiei PSI . Se solicita un "serviciu", se face o sponsorizare a institutiei si una a sefilor si mai departe Dumnezeu cu mila. Colegii "marunti" de la IGSU si ISU care au curajul si taria de caracter (caci mai exista si oameni perinte acestia) sa nu fie de acord cu sefii sunt cei pe care nu ii vedem avansand ci doar la munca de jos. RAED ARAFAT nu este un sfant, a facut lucruri bune dar a si gresit mult. Insusi marea realizare SMURD are si ea problemele ei. Trebuie doar sa vrei sa vezi le vezi. Este un seviciu care vrea sa acapareze tot ceea ce inseamna urgenta fara concurenta pentru a decide si a a face ce vrea. Intrebati medicii si veti vedea si alta latura a ceea ce se vrea sa fie SMURD. Ceea ce a declarat ca nu demisioneaza ca nu e vinalui e gresit. Trebuia sa stie si este responsabil. Maxim pot accepta dupa o demisie de responsabilitate dace nu, macar de onoare, era repus pe functie de catre prim-ministrul Dacian Cioloș (desi nu stiu daca se o si facea).

Mircea  •  26 noiembrie 2015, 13:04

Bugetarii SPECIALI din ISU si IGSU (adica pompierii, SMURD, etc) de ce se plang to timpul dupa ce se intampla tragedii si niciodata inainte ? Tot citesc cu se plang ca softul nu e bun desi l-am vazut pe Arafat acum vreo 2 ani intr-o camera de control cu toate televiziunile dupa el, ne arata cat de modern e totul si cum supravegheaza el poporul pt binele lui (al lui Arafat?). Acum citesc cum popmpieri (bugetari speciali cu pensii speciale) se planga ca muncesc mult si ca e munca grea de parca ei au fost condamnati de cineva sa fie pompieri!!! Schimba-ti slujba daca e greu...*** si du-te tare dar nu te mai plange pt ca trebuie sa-ti faci datoria, slujba pt care esti platit cu salarii speciale si pensii speciale.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefanel  •  26 noiembrie 2015, 13:15

Oare cand va începe ancheta cu privire la obtinerea, de catre Stefan cel Mare, a autorizatiei de incendiu pentru manastirea Putna?

jap jap  •  26 noiembrie 2015, 13:22

Nu de aia e important, pentru despagubiri (o fi, pentru suflete de avocati), ci fiindca important e sa apropiem de adevar si dreptate cat putem de mult, prin justitie, ca mai mult de atata n-avem. Afirmatia e cel putin cinica, e un fel de-a spune "banii vorbeste". Era clar de la inceput ca preventia era zero. Iar preventia e sarcina statului. Primaria, ISU, legislatia- adica politicul, pe aici se invarte, dupa mine, marea vinovatie din acet caz. Patronii aia nu difera de altii si nci de oricare dintre noi, si asta s-a vazut din cate centre au fost inchise, amendate, dupa. Caci undeva in stat se cultiva riscul de catastrofa, iresponsabilitate crasa, sistematica. Iresponsabila si priomaria sau legislatia, caci acolo e locul in care te asiguri ca unitate publica are conditiile de siguranta minimale. Si in stat in general, caci se accepta ca regula eludarea legilor. Asa cum regula era evaziunea fiscala, ca nu era urmarita suficient de insistent incat sa devina o exceptie (poate, similar, evaziunea era tolerata si lasata acolo ca sa existe motiv de luare a spagilor de catre inspectorii de la fisc), tot asa era si cu avizarile. S-a jucat o ruleta ruseasca in ISU (ISU/IGSU, cum vreti, n-am idee despre diferente, functionalitati si responsabilitati) si s-a jucat curat din evidentele oficiale care s-au pastrat atata cat sa nu poata fi facuti responsabili. E clar ca daca ar fi dupa sefii aia ar arunca responsabilitatea si vina pe oricione altcineva decat pe ei. Aici nu e nici un dubiu. Uite ca spaima si mizele sunt mari. Sistemul s-a mobilizat. Nu va urmaresc pe dvs. Cauta sa-i gaseasca pe cei care sifoneaza, care tradeaza sistemul, ca sa-i neutralizeze, sa-i anihileze, asa cum au facut cu inspectorul-pompier care s-a razbunat in felul lui in 2014 fata de expulzarea lui din sistem. V-a filat profesional, echipa mixta tine de profesionalism. Masina albastra se potriveste cu uniforma albastra. Si Renaultul cu statul. Faptul ca au plecat denota sau ca nu mai aveau motive sa astepte, misiune incheiata, sau ca misiunea era incheiata ca au fost deconspirati, sau ca nu voiau sa fie fotografiati si compromisi profesional, sau ca se simteau parte a unei afaceri murdare interne si nu tineau sa ajunga striviti candva intre rotile dintate ale mafiilor institutiilor statului. Kovesi spunea intr-un interviu in Adevarul acum 2-3 ani, ca dintre institutii, doar de la SRI mai primeste sesizari. Un cititor, parca fost pompier, dar evident un cunoscator din interior al sistemului ISU, la articolul anterior, spunea ca sefii se tem de doi s'un sfert. Asta e ceva nou. Si Kovesi, intr-un interviu mai de curand spunea ca acum primeste sesizari de la TOATE institutiile. Oricum, serviciul ala intern al MAI e cel putin chior, oricum ineficient. Nu face nimica ala. MAI e putred. Poate face politica. Bercea scapase curat din o suta de dosare unele cumparate, dar il dadea jos pe Basescu instrumentat de Abraham si el cu CV respectabil. Ca al lui Bercea. Si Oprea a trebuit sa demisioneze din ministru de la MAI. Toti spuneau ca politicienii sunt mancati de vii de mafia de acolo. Ce s-a intamplat pe vremea lui Blaga, la Cotroceni. Catalin Voicu, care voia sa ajunga ministru MAI, ca sa faca "gherila urbana", sa reziste sistemul daca vin "ceilalti" la putere. Vanghelie, care i-aducea "Mos Craciun" hartii despre unul sau altul. Ati dat cu piciorul in viespar. Ar fi bine sa va imbracati echipamentul de protectie si sa chemati deratizarea.

r adu  •  26 noiembrie 2015, 13:39

Oricum asamblăm piesele cunoscute, iese mereu ........... sub-finanțarea instituțiilor statului, la care se adaugă slaba competență a celor prezenți în fruntea lor. Sub-finanțarea a născut ....... sponsorizarea, iar slaba competență e născută de ......... fabricile de diplome și de dorința de manipulare facilă a deținătorului de false calități intelectuale. Acum ...........se află că ........ și ministrul de la M.A.I. are lucrarea de doctorat cu multe zone plagiate. Păi ........ nu este clar (este doar evident) că Ponta NU a fost inventatorul metodei de elaborarea unei cariere științifice falsă-greșite, dar .........legalizată prin multiplicarea evidentă a deținătorilor și eliberatorilor de asemenea documente ??? Cadrele didactice de la facultăți, cele care au condus și coordonat, avizat și aprobat doctoratele ........... nu sunt părtașe și, mai ales, instigatoare la fraudă și .......... beneficiare nelegale de indemnizații ??? Nu au fost dovedite chiar cadrele didactice ca fiind cele care au fraudat în acest mod ??? Parcă niște doctori-medici .......... eminenți chiar......... au fost chiar ....... dovediți ca fraudatori științifici. ***......... Nu mai spun de alții, de la alte facultăți, mai puțin vizibile, dar cadre didactice extrem de prolifice în nașterea și eliberarea de documente de doctorat. Cine caută........ găsește. Cine beneficiază......... mimează căutarea sau .......... ține evidența ......... cu cretă, ca să poată adăuga ceea ce se vrea, sau se poate șterge, când se dorește.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dorel  •  26 noiembrie 2015, 13:41

De ce nu s-a apelat la ambulantele de la BGS care erau parcate la maxim 100 m de intrarea la Pionierul? Pe Google Street View se vad ambulante parcate chiar la 10m de intrare. In rondul din fata ntrarii sunt parcate masinile de la Divizia de ambulanta BGS. Daca se apela la BGS probabil ca ambulantele lor ajungeau in 1-2 minute. Trebuie verificat de ce operatorii de la 112 nu alertat ambulantele BGS care se aflau la 100 de m de locul accidentului sau daca avea aceasta posibilitate. In timpul zilei locul este intesat de ambulante de la BGS si noaptea cand s-a produs accidentul, ambulantele au ajuns cu intarziere si nu au fost suficiente.

jap jap  •  26 noiembrie 2015, 13:43

...Ponta, care cum a ajuns premier in mai 2012 s-a facut sef peste DGIPI. Primul lucru. S-a folosit apoi de mortii din Apuseni ca sa incerce sa-l darame pe gen. Opris si sa-si traga la MAI STS-ul sub pretext cica de 112. Adica locul unde se asculta telefoanele, oficial, de catre institutii, autorizate de judecatori. Cum ar veni, Catalin Voicu cu Serbanel sa asculte telefoanele cui voiau, fara autorizare, servindu-l pe Ponta si ai lui.

r adu  •  26 noiembrie 2015, 13:43

Cred că un fel de concluzie este ........... „Doctore, vindecă-te pe tine însuţi” (apoi pe mine)-Luca 4:23. Medice, cura te ipsum.

Andrei  •  26 noiembrie 2015, 13:50

Am ca si client un mare club din Cluj. Este mare si in lume, deci cei care vor pot sa-l identifice. Si au chemat pompierii acum multi ani ca sa faca totul corect. Aia au venit, au spus "puneti hidranti aici si aici, extinctoare acolo si acolo, etc..". Au facut patronii totul ca la carte (nu e pivnita, ci sala mare la etaj). Cand a fost totul gata i-au rechemat sa verifice. Pompierii au venit, au confirmat ca totul e ok, dar ca sa semneze actele au cerut 3000 euro bani la negru... Asta e problema in romanica, toti sunt corupti si pusi pe capatuiala !

Gabriela Lupse  •  26 noiembrie 2015, 13:58

In legătura cu sponsorizările si fostul insp șef de la ISU Maramureș, a introdus in fisa postului si cea de evaluare... ca sarcina de serviciu, atragere de fonduri sub orice forma.. Si au fost cadre sancționate ca nu au adus sponsorizări... Cei de la Maramureș știu despre cine e vorba, despre Col Pop Ion zis Rapidu.. Oare verifica si la Maramureș sponsorizările..

petrisor  •  26 noiembrie 2015, 14:10

@sanda "Credeti ca daca pleaca Arafat o sa ia SMURD-ul si ISU cu el?!! Institutiile astea inseamna mul mai mult decat un om, un nume: Arafat!!! Inseamna mii de oameni poate, ore de munca, nopti nedormite, oboseala, stres, ale pompierilor, medicilor, paramedicilor, ale asistentilor!!! Caci oamenii astia care duc greul, uitati oare? Ei sunt SMURD, ISU, Ambulanta!!!!" Nu sanda, nu pleaca Arafat (daca ar fi sa plece) cu tot cu SMURD-ul si ISU. Problema insa e cu totul alta. De cele mai multe ori cei care gresesc sunt unii dintre acei mii de angajati care duc greul, iar "lumea" cere demisia sefilor. Cazul de fata este unul elocvent. Nu seful ISU s-a dus noaptea in arhiva de la Otopeni sa caute documente referitoare la clubul colectiv. A trimis pe unul (sau mai multi) dintre acele mii, iar acesta i-a raportat ca nu a gasit nimic. Atunci, seful ISU l-a iformat pe Arafat ca nu au clubul inregistrat in evidentele lor, iar Arafat a declarat in fata presei acest lucru. Afirmatiile ca sefii ISU ar fi incerat sa stearga/elimine din evidente anumite documente legate de clubul colectiv sut aberante. Orice document "electronic" din cadrul ISU este pastrat si in format "scris", inregistrat cu numar unic intr-un registru (sau mai multe) de evidenta al documentelor (in care se inscrie numarul de iregistrare, data, continutul pe scurt al documentului, unde se gaseste acesta etc). Dca cineva ar distruge documentul, in urma unei cercetari simple, s-ar observa imediat lipsa acestuia, asa ca nu vad de ce ar risca cineva sa fie acuzat de distrugere de documente/probe, stiind 100% ca va fi prins asupra faptului.

Luigi65  •  26 noiembrie 2015, 14:30

Verificati legatura dintre Arafat si DELTAMED....si tunurile date bugetului subrezit al isubucuresti Verificati ca in timp ce lumea era devastata de evenimentul din colectiv Orlando Schiopu si.a facut sotia Ofiter din subofiter...

onu  •  26 noiembrie 2015, 14:36

Multumim

georgica  •  26 noiembrie 2015, 14:54

Aud ca unii cu grade inalte au doctoratul cu copy-paste. Aproape toti din sistemul bugetar au doctoratul cu copy-paste. Titlul de doctor inseamna un plus de 20% la salariu si la pensie fara ca doctorii sa demonstreze ca s-a facut economie la energie in economie, ca s-a facut o inovatie, ca s-a facut o inventie care sa duca la progresul societatii romanesti prin aplicarea in practica a tezei lor de doctorat. Doctoratul = o portita legala de a fura bugetul de stat cu 20%. Hartia suporta orice. Daca Cilos vrea sa faca ceva, ar trebui sa verifice economiile produse in economia reala prin titlurile de doctori honoris pauza obtinute de bugetari.

ageentulll0007  •  26 noiembrie 2015, 15:09

acel soft este lasat asa ca este in interesul lor . cand au probleme intra si sterg urme si scapa de raspundere . daca era unu performant numai putea sterge nimic si acum erau si ei la dna , totusi sper ca cei vinovati sa plateasca absolut toti nu doar cele patru firme care acum statul incearca sa cada toata vina pe ele.

Neantul Valah  •  26 noiembrie 2015, 15:24

fara sa vreau am gasit ceva despre tragedia de la Mihailesti http://imgur.com/RboOWyf cam la fel cu Gabiztu la manete si atunci ...

mircea  •  26 noiembrie 2015, 15:38

De ce ne mai lamentam? Avem sef peste ISU omul pentru care s-a iesit in strada pe vremea guvernarii Boc !! (sincer nici nu-mi aduc aminte ce a vrut Boc sa faca cu Arafat, dar a fost scandal mare) Sa fie Arafat omul serviciilor? Daca se tine cu tot dinadinsul mentinerea sa acolo unde e!! P.S.: Am presimtirea ca cei doi acari Paun de la ISU vor suporta pagubele, caci au facut-o de capul lor, naravul celor doi veniti de la primaria lui Piedone v-a "salva" institutia bugetara ISU.

Cineva  •  26 noiembrie 2015, 16:22

@ C. Tolontan Cei de la ISU se simt persecutati de catre cei de la DNA si de catre reprezentantii opiniei publice (si prin intermediul vostru) si comit niste abuzuri care afecteaza si activitati importante, printre care spectacolele de teatru si cele sportive (handbal, fotbal etc.). Nu-mi imaginez ca arene noi (sau recent renovate, chiar daca fara gust si pe baza unor principii arhitectonice unitare - ma refer la stadionul TranSil) nu pot gazdui in conditii de securitate jocurile sportive programate. Cum este posibil ca Arena Nationala (care indeplineste toate conditiile, fara discutie) sa nu fi primit la timp autorizatie, stiind ca acolo evolueaza FCSB si, din cand in cand, Dinamo; la fel, sala Dinamo a putut gazdui un meci international, dar a fost inchisa inaintea altuia. Nu-i ciudat, frustrant, abuziv? Cataline, ti-ai declarat increderea fara limite in DNA, dar acest organism reprezinta orice altceva decat interesele adevaratei Justitii, care a fost siluita dintotdeuna in Romania. Idiotii si indolentii din fruntea ISU cauzeaza efecte in lant, iar cei pagubiti sunt, pana la urma, cei care-i platesc pe toti nesimtitii care conlucreaza (haotic sau concertat) pentru toate disfunctiile pe care le constatam sau banuim! Te respect pentru implicare, dar trebuie sa fii constient ca mai si ...dinamitezi interesele sportului si nu esti singurul; fotbalul a ajuns in halul in care este din cauza politicului, conducatorilor FRF, patronilor, dar si prin efectele campaniilor pe care le desfasurati. Ca te critic sau nu, ca-ti reperez greseli gramaticale sau nu, continui sa ignori orice mesaj din partea mea; in schimb, raspunzi imberbilor fara discernamant si care se exprima la nivel... gimnazial. Dupa toate campaniile tale din ultimul timp, ai ajuns sa te pricepi mai mult la chestiuni legislative decat la sport/fotbal. Si, imi pare rau sa ti-o spun, ma pricep la sport cel putin la fel ca tine! @ mircea, te-a ofuscat faptul ca Arafat a provocat caderea guvernului boc? Presedintele de atunci l-a tratat golaneste pe Arafat si de aici reactia strazii, ca sa-ti reimprospatez memoria . C.

Optimvs  •  26 noiembrie 2015, 16:22

Tolontane, voit sau nu esti ciocanul cu care Basescu vrea sa se razbune pe Arafat pentru caderea guvernului Boc. Nu intamplator aceste franturi de adevar amestecate cu minciuni, rastalmaciri si dezinformari au aparut prima oara in Kamikaze, publicatie a carei afiliere politica este arhicunoscuta (ca si finantarea). Basescu este un individ rau, marginit si mai ales razbunator, nu suporta ca a hahait prosteste la televizor "ghici cine pleaca, ministrul sau secretarul de stat?" dupa care i-a plecat tot guvernul-pres, cu Boc in frunte. Ideea ca Arafat ar putea fi responsabil pentru niste balbe cu hartii petrecute la pompieri este aberanta. DNA a avut doua sesizari pe tema sponsorizarilor primite de pompieri din partea firmelor controlate si le-a clasat pe amandoua, vinovatia lor e de 50 de ori mai mare decat nimicul care i se poate imputa lui Arafat. Nu-ti imagina ca in tara asta nu sunt destui oameni care au habar de aceasta meserie si care inteleg exact ce faci tu cu acest subiect. A, si campul ala "website" disponibil la comentarii ai putea sa-l stergi direct, orice comentariu la care s-a completat acel camp zboara dirtect in spam. Dupa cere te lauzi ca asemenea lucruri ti se reproseaza doar la adapostul anonimatului. Mi-e o sila...

gaga  •  26 noiembrie 2015, 16:43

Cata ignoranta, atata suferinta ! Bai frati romani, ca sa intelegeti cum merg treburile in tara asta si in lume, cititi ,,Potocoalele inteleptilor Sionului'' , carte de capatai a Francmasoneriei ! Altfel bajbaiti ca orbii si nu intelegeti nimic din toata sceneta asta !

talpaiadului  •  26 noiembrie 2015, 16:45

Ceasul rau, pisca neagra, fortele oculte si talibanii si-au dat mana si au sabotat softul ISU, pentru ca pompierii sa nu fie prezenti la fata locului si sa intervina pentru a previni tragedia. Bun, dar din ce motiv? Eu nu vad nici unul. E mult mai probabil sa se fi intervenit in soft dupa tragedie, macar acolo exista un motiv palpabil: frica de raspundere.

gaga  •  26 noiembrie 2015, 16:47

rectific ,, Protocoalele Inteleptilor Sionului '' .....

Cineva  •  26 noiembrie 2015, 18:25

@ Optimvs Ma mir ca folositi majuscule pentru numele a doi indivizi care si-au batut joc de tara, insa nu si de acolitii lor si de clujeni! Oricum, Catalin s-a lansat in redactarea altui material, n-are timp de postarile noastre (sper ca nu ne confunda cu postacii la care facea referire aseara, in turul sau pe la mai multe televiziuni)! C.

marian  •  26 noiembrie 2015, 20:23

nu va inteleg pe unii de ce bateti atat cu stadionul national, de ce sa semneze autorizatia pompierii cand cei de la primarie nu sunt in regula cu hartiile, daca se intampla ceva cine plateste? Fiecare sa ii faca datoria nu sa le dea autorizatie ca e stadionul national, si ce daca e. Daca s-ar face comprimisuri din astea la toata lumea unde s-ar ajunge?

Dr House  •  27 noiembrie 2015, 1:39

Parerea mea, asa privit din afara ( ca uul care a plecat din RO de muuulti ani , Thnaks God !) : @ Cineva @ Optiumvs : mi se pare mie sau de exact 2 zile a inceput in presa o campanie funesta contra lui Arafat ? Atunci sa o spunem pe fata '' toti, oamenii Presedintelui '' ( aia care l-au pus in functie pe Johannis) , baietii cu ochi albastri au decis ca vor pe altcineva in locul lui Arafat ???? Tolontan, si in chestia asta esti amestecat ? Nu degeaba CE se ingrijoreaza de amestecul SRI in Justitia din Romania ...mai rasfirati , baieti, mai rasfirati, va rog...

Marian  •  27 noiembrie 2015, 8:33

Sunt pompier si as vrea sa informez opinia publica ca, referitor la sponsarizarile ISU din Maramures s-au facut sesizari pe la conducerea IGSU, iar ofiterii din corpul de control al IGSU au verificat sponsorizarile, insa nu au fost constatate nereguli. Domnule SIRB de ce nu iti dai numele, nu iti fie rusine! Sponsorizarile de la ISU au fost transparente, nu cred ca Rapidu a incalcat legea pe aceasta linie. Oare puteti sa ne spuneti cate controale a avut Rapidu in anul 2013 de la IGSU si MAI? ca urmare a unor sponsorizari facute tot de catre cei din ISU Maramures si care au fost concluziile? S-a retinut in numele lui Rapidu vreo sarcina disciplinara?, daca nu stiti va spun eu ca nu.

carmela  •  27 noiembrie 2015, 9:35

d-le Tolontan, sa ajungi sa dai in arafat care A FACUT ceva pentru tara asta, *** este degradant.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Divort Rapid  •  27 noiembrie 2015, 10:19

Dumnezeu stie cate alte softuri din tara asta sunt manarite ca sa poata cei interesati sa isi rezolve problemele corupte!

Pompier  •  27 noiembrie 2015, 11:08

As vrea sa știți dl Col Pop zis Rapidu, sunt pompier, am fost in subordinea dvs.si vorbesc in cunoștința de cauza... poate va aduceți aminte, am umblat si eu după sponsorizări( ca mi-ați impus) ceva gresie, ceva țevi ptr detașament.. Dl Sirb nu umbla după sponsorizări.. Îmi asum comentariu si recunosc ca in raportul de control, nu am spus adevarul ca știam ca ulterior o sa fiu sancționat... Asa ca asumați-va si Dvs comentariile...

Maris  •  27 noiembrie 2015, 12:14

Nu stiu daca Arafat avea in subordine pe linie de comanda pompierii spagari. Dincolo de minciuni, jumatati de adevaruri sau chiar de adevaruri, daca se afla in virful piramidei sistemului de luat spaga ca pret al lipsei de securitate contra incendiilor - trebuie sa plece! Nu are nico legatura cu ce a facut sau cu ce ar fi putut face! Nu are importanta daca a vazut vreu leu sau a avut vreun interes direct. Sa nu aveti nici un dubiu ca atit SRI cit si structura informativa interna il tinea la curent cu ceea ce se intimpla in subordinea sa (daca, subliniez din nou, ca secretar de stat avea in subordine sistemul de spaga). Era datoria lui sa stie, iar raportul scos de Tolontan demonstreaza ca stia. Pentru lipsa de actiune care in final a dus la drama a 200 de oameni trebuie pedepsit exemplar administrativ si, cine stie poate chiar penal). Nu este vb de o vina mai mica sau mai mare ci de un gest cu valoare de simbol, ca invatatura de minte pentru toti cei care se complac in aceasta functionare aberanta a societatii noastre. Ciolos trebuie sa-l demita nu sa-l lase sa-si dea demisia! Altfel nu va invata nimeni nimic. Nu am nici un fel de grija, cind va veni PSD-ul inapoi la conducerea politica a guvernului, va fi repus in functie - cel mai probabil la MS. Pe de alta parte, se pune problema oportunitatii numirii lui Arafat la MI. Functia de secretar de stat este una politica, ceea ce este greu de inghitit de generalii din MI, dar asta este regula jocului. Cind sunt numiti specialisti - se aleg dintre generali si chestori. Sa numesti un medic pe post de specialist peste militari este cel putin o gresala de management. Situatiile de urgenta nu sunt unele de natura medicala iar Arafat nu are monopolul stiintei interventiei in astfel de situatii!

Igp  •  27 noiembrie 2015, 20:52

Citesc cu stupoare faptul ca documentul care a ajuns la IGSU ...nu a fost înregistrat la această instituție. Mă întreb....aici nu se aplică prevederile Legii arhivelor nationale nr. 16/ 1996 coroborat cu prevederile OSGG 400/2015(standardul 13)?

mao  •  29 noiembrie 2015, 13:32

de obicei, inainte de asa zisa "profesionalizare", nu puteai ajunge la inspectie fara sa ai cativa ani de "trupa" in spate, adica sa mergi la foc...de fapt asa se intampla pentru aproape orice functie in stat major, la inspectie,etc...asa ar trebui sa fie normal...sa stiti ca exista la inspectiile de prevenire oameni cu multi ani la stingere, putini, dar exista....dupa asa zisa profesionalizare, proportia celor fara "focuri" in spate in functii pe la tot felul de compartimente si birouri....ar fi interesanta o statistica, si din punct de vedere al studiilor militare in domeniu a oamenilor din IGSU, anii de la "trupa", etc....sa o faca altii, din afara...ar fi foarte interesant...

denis  •  29 noiembrie 2015, 15:18

De cand am citit articolul voiam sa va adresez aceasta intrebare: De ce dati in efect (Arafat) si nu scoateti la iveala cauza (Oprea)? Este cumva prea greu sa va asumati asa ceva? - spun astea pentru ca daca urmariti inregistrarea cu declaratiile publice din seara de 30 oct facute mai intai de Oprea si apoi de Arafat, veti observa ca la un moment dat Oprea ii spune acestuia ''acum poti sa vorbesti si tu'' - ceea ce rezulta ca totul era stabilit dinainte de a face declaratia. De aici si problema minciunii ca autoritatile nu-s responsabile, de care probabil un ministru nu voia sa fie responsabil. De ce nu dati in cauza?! asta a fost ministru de atata timp si ia-ta ce debandada este peste tot, ISU, politie, etc

MelosNegros  •  2 februarie 2016, 12:15

Carevasăzică atunci când guvernul Ponta a demisionat, nu v-ați mirat niciunul așa cum vă mirați acum că de ce să fie făcut statul răspunzător pentru morții de la Colectiv.

MelosNegros  •  2 februarie 2016, 12:45

Statul este principalul tartor cu atât mai mult cu cât a binevoit a se ancheta singur cu privire la chestiunea cea mai arzătoare: și anume dacă focul a fost sau n-a fost pus intenționat.
Bașca vorbim de un guvern care este principalul beneficiar al tragediei.
Adică, principalul suspect.

MelosNegros  •  2 februarie 2016, 18:36

Și-apoi de ce vă prefaceți cu toții că nu știți în ce țară trăiți, și ca atare la ce comedie neagră participați, comedie în care un pârlit de ambasador al Licuriciului (dat afară cu cracii în sus de un președinte ca cel al Cehiei) comandă tot ce mișcă pe malurile Dâmboviței?! Ce rost mai pot avea asemenea discuții în afară de a face jocurile acestor ***?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează