Cifre oficiale de la ISU: „Din 24 de sponsori, în trei ani, 4 au fost amendați cu cîteva sute de lei”. Și e doar un eșantion

Cifre care vorbesc despre cum au afectat sponsorizările controalele. Și încă o informație: din lipsa benzinei, pompierilor de la Intervenție li s-a ordonat de la IGSU să nu mai facă vreme de patru ani recunoașterile la care erau obligați!

luni, 7 decembrie 2015, 7:01

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Două noutăți legate de responsabilitatea pompierilor în circumstanțele tragediei de la Colectiv:

I. ”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, ne-a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop.

Practic, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizații și toți 9 au obținut autorizații pentru 24 de puncte de lucru.

Nu e vorba de toți sponsorii Asociațiilor de pompieri și ai ISU, care sînt de ordinul sutelor în București, ci doar de cei care apar într-un singur număr al revistei Asociației pompierilor, numărul din septembrie 2014.

De unde s-a pornit?

Mai mulți inspectori pompieri au declarat ziarului că în anii 2012-2014 li se impusese de către conducerea ISU un plan de cules sponsorizări.Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale.

Sponsorizările se făceau fie pe Asociații, fie direct la ISU.

Situația semnalată la București este asemănătoare în toate județele, au confirmat mai multe surse.

Potrivit unui magistrat militar, care a judecat arestarea pompierilor George Matei și Antonina Radu, ”sponsorizările fac parte din lanțul de vinovății care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv”, pentru că, odată sponsorizați, pompierii nu-i mai pot controla corect pe cei de la care primesc bani.

La ISU București-Ilfov, sponsorii erau trecuți în revista glossy a Asociației Pompierilor.

Redactorul șef al revistei era chiar Stelian Duduș, șeful ISU din momentul în care cei doi pompieri acum reținuți și trimiși în judecată au fost, potrivit procurorilor DNA, în control pe cont propriu la Colectiv.

Din maldărul de reviste ”Dealu Spirii”, care apare o dată la trei luni, am cules numărul 9, editat  chiar în septembrie 2014, luna cînd DNA susține că inspectorii au aflat pentru prima oară de clubul Colectiv.

Pe coperta numărului este fostul inspector șef Stelian Duduș, purtînd steagul unității, cusut cu fir de aur și finanțat tot din sponsorizări.

Gazeta Sporturilor a solicitat pe 11 noiembrie 2015 conducerii ISU să facă public cîți dintre cei 24 de sponsori care apar în revista din septembrie 2014 au fost controlați, cîți au primit autorizații și cîți au fost amendați.

Răspunsul sosit pe 5 decembrie 2015: toți cei care au cerut au fost autorizați. Restul aveau deja autorizații sau nu aveau nevoie.

Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.

Vreme de trei ani, la acești 24 de sponsori au fost, în total, 12 controale de prevenire. Ceea ce înseamnă că, din 2012 și pînă în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată, dacă nu și mai mulți, în cazul în care au fost făcute mai multe controale la aceeași societate.

În urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment și 4 au fost amendați cu amenzi de cîteva sute de lei.

Pînă la tragedia de la Colectiv, amenzile din lege erau foarte mici. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an!

II. Din cauza tăierii de costuri, un ordin al IGSU a sistat din 2010 și pînă în 2014 recunoașterile din teren ale pompierilor de la intervenție!

Aceste recunoașteri sînt obligatorii prin Ordinul ministrului de interne nr. 1134 din 2006.

facsimilBUN

”Pompierii au obligația să facă o recunoaștere a obiectivelor astfel încît , dacă se produce un incendiu, să aibă planuri, să cunoască în detaliu căile de acces și restul informațiilor despre clădiri”, explică cineva din sistem. ”Mai pe românește, să fie familiarizați cu locul”, spune sursa.

Am discutat chiar cu un pompier de la intervenții de la ISU București:

33 de subunități de intervenție sînt la ISU București-Ilfov. Ei fac recunoaștere la un obiectiv pe lună din miile pe care le au unele dintre ele pe raza de activitate.

40.000 de obiective sînt înregistrate în București-Ilfov. Deși doi inspectori fuseseră acolo și există cel puțin un document în care s-a cerut participarea  la un concert, Colectiv nu era printre obiective.

 

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Marius  •  7 decembrie 2015, 7:15

Apropo de sponsorul Anchor: mall-ul Plaza Romania de pe Bd. Timisoara nu avea, acum vreo 2 ani, autorizatia de la ISU, si nu cred ca o are nici acum, pentru ca era nevoie de niste modificari costisitoare...

razvan  •  7 decembrie 2015, 7:37

toti cei vinovati trebuie arestati si condamnati pedepse aspre , indiferent de functie sau de nume, doar asa putem spera in romania ca lucrurile vor merge ca afara. doar de frica se va respecta legea pentru ca din pacate , constiinta nu au multi in aceasta tara din pacate.bafta tolo in activitatea ta.

ciombe  •  7 decembrie 2015, 7:57

Daca te uiti atent, nu poti sa nu observi ca majoritatea "sponsorilor" sunt mari firme de constructii! Pai, Tolontane te trimit la punct ochit punct lovit: regulamentul P119, cladirea de birouri de 36 de etaje executata de STRABAG unde s-a montat pardoseala flotanata din aglomerat de lemn, fara structura de protectie antiseismica. Cauta sa vezi ce zice regulamemtul (ca este al pompierilor) si ce s-a executat! Ca sa nu ne mai minuna cum s-a putut sau se poate!

tancau ioan  •  7 decembrie 2015, 8:08

salut! sponsorizarile astea ( taxa de protectie-MACAR DACA ASIGURA PROTECTIE!) s-au intamplat la 25 de ani dupa revolutie!!! nu in anii '90-2000,ci in anii 2015! trebuie cu furtunul de pompieri sa curga demiterile tuturor sefilor si sefuletilor de acolo. domnule prim ministru ciolos mi.ar placea sa fii ,UNUL DINTRE NOI-ca mirel radoi!. sa dai in sistem,sa curga cu demiteri si reforme si sa fi nevoit sa pleci fortat de acolo ,ca prea sunteti DE-AL NOSTRU,ca prea sunteti barbat!

doina  •  7 decembrie 2015, 8:55

acesta e statul minimal dorit de basisti (ghinea e un mare fan) taiem de peste tot sa furam noi si neamurile noastre. trebuia facuta o ancheta pe bune dupa incendiul de la maternitatea giulesti unde plateste o amarita de asistenta nu tot guvernul boc-base-udrea care blocase angajarile. asta e ceea ce v-ati dorit: un stat suplu unde se taie peste tot benzina, salarii, posturi, etc. pt asta ati militat 10 ani asa ca nu va mai mirati!!!!!

dan  •  7 decembrie 2015, 9:13

asa se sponsorizeaza si trusturile de presa, ar trebui sa vorbiti si despre acest aspect, curatati-va voi in primul rand si apoi faceti "investigatii". Cel putin la ISU cu acele sponsorizari s-au mai salvat si niste vieti, insa sponsorizarile facute catre trusturile de presa nu au facut altceva decat sa murdareasca aceasta tara, si s-a aruncata cu noroi si dintr-o parte si din alta, dupa "buget", ca doar banii nu au culoare politica.

Andrei  •  7 decembrie 2015, 9:34

Admir munca jurnalistica dar acum nu e cazul, ce faci tu de o luna e sifonarea unor informatii in presa si prezentarea lor in asa fel "ca sa fie bine pentru toata lumea, dar in special pentru noi". De ceva timp am senzatia ca sunt pe A3 si nu pe tolo.ro, doar acolo dintr-o stire de rahat se faceau 2-3 emisiuni. Asta faci tu acum, ai informatiile dar le prezinti asa ca intr-o carte cu exagerari si subiectivism.

Kius  •  7 decembrie 2015, 9:48

La magazinul lui Cocos chiar a fost si incendiu. Din fericire nu au fost victime.

MZM  •  7 decembrie 2015, 10:15

Am inteles cat de prost au stat lucruri la Colectiv. Sper ca nu o sa mai scrieti inca 10 ani despre acest subiect. Ar fi mai util sa sa vorbiti cu... Mirela Neag sa descopere si alte locatii aglomerate care sunt in pericol si despre care inca nu a scris nimeni. Spre exemplu, cladirea in care se afla GSP (sau alte redactii) are aprobarea de la ISU? Cate iesiri de urgenta are? Balcoanele sunt suficient de solide ca sa nu se prabuseasca precum cel al lui Bute"?

Laurentiu Blaj  •  7 decembrie 2015, 10:26

Dl Tolontan, citesc cu atentie de ceva vreme articolele dv despre ce s-a intamplat la Colectiv, despre autoritati si despre ISU si as vrea sa fac cateva precizari: 1. In perioada 1 ianuarie 2015 - 12 august 2015 s-au emis 136 autorizatii de securitate la incendiu in raza Bucuresti-Ilfov 2. In perioada 11 aprilie 2006 - 8 decembrie 2014 s-au emis 890 autorizatii de incendiu in raza Bucuresti - Ilfov 3. Experti tehnici avizati de ISU pe raza Bucuresti - Ilfov pana la data de 2 decembrie 2015 - 621 persoane 4. Verificatori proiecte avizati de ISU pe raza Bucuresti - Ilfov pana la 2 decembrie 2015 - 1213 persoane Lista cu persoane sau firme avizate, atestate, poate continua. Concluzia este ca sistemul pe parte de PSI este imens(privat si autoritati), rezultatele muncii lor sunt practic invizibile. De ce? Un exemplu concret dat de dv: Anchor SA - a primit autorizatie de securitate la incendiu in 2013 pentru cladirea de birouri construita si data in folosinta in perioada 2006-2007. Totusi aceasta cladire este construita pe standarde europene si a reusit sa obtina autorizatia la 6 ani de la terminarea constructiei. Cred ca ar fi cazul sa ne intrebam in cazul ISU daca nu cumva suntem mai catolici decat Papa. Dl Tolontan, poate ar trebui verificat si investigat ce se intampla acum si in primarii cu autorizatiile de functionare ale firmelor, dupa incendiul Colectiv. Pentru amanunte va stau la dispozitie pe privat.

Pandele Nichi  •  7 decembrie 2015, 11:11

Lasati-l domnilor in pace pe acest Tolontan. El trebuie sa-si achite datoria fata de papusarii tarii. Ceea ce face el este un exemplu de falsa presa Tocmai acest tip de presa a dus la lichidarea presei in Romania. Si aceasta GSP este pe duca si va disparea pana la anul chiar daca are sprijinul neamtului si al tehnocratilor Ati uitat ca Tolontan este si el un tehnocrat mentionat de piata, adica de galeriile de fotbal. Astia vor sa conduca tara. Vai de noi, dar sigur nui v-or reusii Oamenii si-au cam dat seama cum stau lucrurile.

Cristian  •  7 decembrie 2015, 11:30

Oare n-am citit bine ? Unde e Boc in toata povestea asta in afaraa de titlu ???

ss  •  7 decembrie 2015, 11:37

pt cei care nu stiu, cutremurul din 1977 a fost tot din cauza cuplului Basescu-Boc!

jap jap  •  7 decembrie 2015, 12:04

@ss mare adevar, poate il dezvolta A3. @ doina, bravo, prinzi repede lectia, de la televizor. Poate imi explica cineva, cum poate fi mai stresant, mai cancerigen, sa nu faci nimica 24 cu 48 decat sa nu faci nimica 24 cu 72? "Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim". Vad ca pompierii sunt mult mai activi ca sindicalisti (ca militari!?) decat la stins focul, ca sa nu zic de prevenit sau inspectat, unde stralucesc prin lipsa. "La placinte - inainte, la razboi - inapoi". Acolo, inspectia, e abandonata pentru a fi consumata de focul mocnit al initiativei private a alter ego-ului lor privat, cel in haine civile. La fel de lucrativ, de eficient ca si celalat ego, cel in uniforma si piept bombat mistuit intempestiv de focul nestins al datoriei si dragostei bine retribuite de patrie. E o morisca acolo la azilul asta de pompieri si inspectori. Observ ca unii sunt platiti eroic sa dea foc la tara, prin indiferenta criminala (dar perfect legala) indeplinita cu profesionalism impecabil si eroic sacrificiu pe partea de preventie, iar pe de cealalta parte, de stingere, sar de ineaca in apa, si multa adrenalina, bunatatea de munca a primilor colegi, cei din biroul de vizavi, tot pentru grade, avansari si recunoastere binemeritate, indiscutabil. Cine face si desface totdeauna are ce face. Primiti si sponsorizari pentru jocul asta pasionant si, teoretic, fara sfarsit. Va jucati de-a focul pe pielea si banii altora. Scuzati, e sfruntat ce faceti, nu eroic. Ia mai cautati voi printre legi, nu gasiti ceva acolo ceva cum ca pompierii sunt altceva *** altceva decat niste sindicalisti in uniforma cu obraz de salopeta? Ca vad ca ati putut gasi ca e ilegal v'un sefut din ISU sa fie dat putin la o parte, temporar, daca da foc la capitala din indiferenta si iresponsabilitate criminala. Si penala. Poate sa dea foc la capitala e modul lor de a cere sa fie "trecuti in rezerva". Poate autismul institutional intr-o institutie critica e o "boala" care nu-i mai permite munca de conducere? Poate tolerarea (si poate coordonarea) activitatilor de spaga si taxa de protectie printre subalterni e o "cadere in captivitatea" dulce dar grea a ispitelor penale? Aflam cu stupoare de la niste pompieri interpretarea ca legea ii considera intangibili pe militarii care executa ordinul asa de "fara cartire, intocmai si la timp" incat lasa in urma zeci de victime civile, nevinovate si nejustificate. Uite ce e, sunteti decat o clica corupta ***, ca sa pricepeti. Si nesimtita in ultimul hal, ca vi se pare normal, moral si legal sa omorati oameni si nu observati ca rostul vostru (teoretic, cel putin) e cu totul si cu totul altul. Asa cum e normal, moral si legal, sa asteptam de la doctori sa se sacrifice in primul rand pentru pacienti, nu sa-si apere scaunul, colegii sau leafa, asa cum e normal, moral si legal, sa pretindem politicienilor sa se preocupe de soarta cetatenilor, nu a fotoliilor lor, a complicilor sau a conturile lor, asa cum se asteapta de la judecatori sa-si framante mintea cum sa faca mai multa dreptate, si nu sa-si apere postul, talharii si spagile, tot asa se doreste de la voi cu totul altceva (ghici ce?) decat sa dormiti in propriul scaun, si sa nu va treziti decat ca sa tipati ca nu e legal ca unul dintre vitejii tovarasi de somn e trezit ca sa fie intrebat daca a fost vreodata treaz in post. Asta nu e solidaritate, e complicitate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

claudia  •  7 decembrie 2015, 12:10

NU SUNT BASISTA, dar ma întreb, DE CE nu i se cere de catre Prim-ministru Dacian Ciolos, demisia lui Arafat ? Are frica Guvernul de Antena 3 si aripa mafiota Voiculescu-Tariceanu ?

razvan  •  7 decembrie 2015, 13:10

Nu te lasa, Tolo. Esti pe calea cea buna, in 2 episoade ajungi la Basescu, care e de fapt "tema ta". Free Felix! Seriis, nu zic ca nu e bine sa iasa la iveala astfel de probleme, ma intreb totusi..de ce la grupul vostru toate ajung invariabil la aceeasi concluzie!

Dia  •  7 decembrie 2015, 14:01

Care e legatura cu Boc?? Si asta e articol platit?

Ioana  •  7 decembrie 2015, 14:02

Da, e naspa si nu e vina lor ca s-a taiat bugetul pt combustibil, dar asta e si putin scuza. Daca ti-e platit doar un drum, nu ar putea verifica 2-5 obiective apropiate? Daca mergi in centrul vechi, cu un singur drum cate restaurante, cluburi, puburi se pot verifica?

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2015, 15:56

@Andrei: regretam ca articolele vi se par slabe si mai ales regretam ca vom continua sa va plictisim, pentru ca nu ne vom opri.

Zamfir Ionut  •  7 decembrie 2015, 16:12

Ar mai fi trebuit o cifra data (ca sa fiti total obiectivi) la cate din cele 24 de obiective de care vorbiti au existat evenimente (incendii) si cat de grave au fost. Mai ales ca , desi se spune ca acest lant de sponsorizari a favorizat drama din Colectiv , din cate stiu firma nu era printre sponsori. Altfel spus daca sponsorii erau ,,iertati,, atunci se subantelege ca erau mai atent controlati si amendati (ca era nevoie de bani nu ?) cei care nu dadeau sponsorizari... adica cei de la Colectiv. Si totusi .... Deci in lipsa unei comparatii firme ce sponsorizau - nu erau controlate - evenimente petrecute la aceste firme, nu avem o imagine reala a efectelor acestor sponsorizari. Apropo, fabrica de paine de la Brasov care a explodat era tot sponsor ???

pompierul …  •  7 decembrie 2015, 16:15

Nu inteleg de ce tot încerci sa il scoti vinovat pe domnul doctor Arafat pentru toate anomaliile din sistem ? El are mai bine de un an de când este la Departamentul pentru Situatii de Urgenta , dar anomalii sunt in sistem încă de cand ne-am profesionalizat . Ce vina are dansul ca sefii de birouri fac ce îi taie capul pentru ca sunt ,,sustinuti" de sus ...

Zamfir Ionut  •  7 decembrie 2015, 16:22

Domnule Tolontan eu sunt convins ca un pompier aflat in inspectie la o firma ce dadea spnsorizari (bani care nu intrau in buzunarul sau si erau ceruti/dati relativ legal, cu acordul sefilor) nu er dispus sa inchida ochii pentru nereguli majore, ce-l puteau incrimina ulterior ci era doar mai operativ cu eliberarea documentelor, mai trece cu vederea mici nereguli etc. Marile probleme apar (exact cazul Colectiv) cand banii se luau in nume personal (spaga) fara instintarea sefilor si fara nici un fel de control real. In aceasta directie vad ca nu mergeti deloc. De ce ? Nu vreti sa va puneti rau cu masele e mai bine sa dati in sefi ?

Cătălin Tolontan  •  7 decembrie 2015, 16:28

@pompierul: numele arafat nu apare in articol. Am mai zis-o: cind aparati pe cineva care nu e nici macar pomenit inseamna ca aveti o vigilenta excesiva care, de regula, tradeaza altceva.

Crimson Veritas  •  7 decembrie 2015, 16:50

Pai nu trebuie sa te opresti ... doar trebuie sa te reorientezi! Servicile sunt oricum cunoscute pentru ca joaca la 2 capete ... ca sa nu se plafoneze! Vezi si tu daca gasesti ceva ... naspa ... despre urmatoarele persoanaje ... inaintea DNA: Basescu (Flota, Mihaileanu, ALRO, Nana, Gazprom, santaj talharie etc), Boc (Spaga pentru Partide), Videanu (Oltchim), Macovei (de unde sa incep? de la manipularea maselor de studenti prin creearea primului mecanism propagandistic informational din Romania ... folosit initial de Basescu ... ulterior de Udrea ... si actualmente de Iohannis si telecomanda sa ... Ciolos ... desi Iohannis este el insusi o telecomanda ... ***), Morar (stergerea dosarelor basiste ... si inventarea gogoasei cu imunitatea absoluta), Kovesi (numeroase actiuni de politie politica atat la PG cat si la DNA ... culminand cu intimidarea celor care au votat la Referendum-ul din 2012 ... in general lipsa de reactie institutionala la orice plangere penala, reclamatie, informatie ... in care sunt implicati basistii si iohanbisti ... versus viteza de reactie formidabila ... vezi Cazul Diaspora ... cand s-a autosesizat ... la doar cateva zile impotriva unor factori de decizie gurvenamentali nevinovati ... versus cele 200 de plangeri facute numai de Guvernul Ponta in cazul Oltchim si Videanu / Roibu ... si stiu eu si de alte plangeri facute de alte persoane ... in cazul Capousariui Oltchim ... DNA-ul fiind complet lipsit de reactie ... ca si in celelelate cazuri ... in care sunt implicatii basisti de marca), MRU (Gojdu), ...! De ce nu te apuci tu de aceasta LISTA ... ca sigur la talentul tau de a descoperi ... faxuri, sponsorizari (vrei sa-ti spun cati bani sifona o firma basista de lobby de la Oltchim ... condusa de o ... apropiata a d-lui Videanu? cate milioane de euro pe an? ... dar stii de cand are DNA-ul aceste informatii ... sunt publice-national de 3 ani de zile si cateva luni) ... la talentul tau .. ziceam ... in infunzi pe toti basistii ... ca daca dai in unul ... pica toti ... fiind organizati pe principile mafiei siciliene din ani 70! Cred ca sosist si momentul ... sa-ti construiesti ... credibilitate ... dupa ce ai construit ... faima! Dar ca sa-ti construiesti credbilitate ... trebuie sa joci chiar impotriva a ceea ce percepi tu ca fiind Barcelona si Real Madrid ... din politica-justitie-business! Nu-ti construiesti un palmares de speriat ... daca joci mereu impotriva Chiajnei si Voluntarilor, ca Otopeniul a retrogradat ... intelegi? Nu te grabi ... termina intai operatiunea curenta ... si dupa aia ... eu te urmaresc ... promit ... sunt sigur ... ca urmatoarea ta operatiune ... va include un Pilon Basist-Basist .... ca sa zicem ca un Basist-Iohannist ... e putin peste nas ... dar...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pompierul  •  7 decembrie 2015, 16:50

Domnule Tolontan ,il sustin pe domnul doctor Arafat pentru ca dansul are initiativa iar fara initiativa am fi fost si acum la nivelul anilor 90' in materie de dotari si cunostinte , datorita dansului am evoluat mult , dansul ne-a arătat ca se poate , ca institutia noastră poate sa ajute oameni daca este ajutata la rândul ei ...

Roxana Dica  •  7 decembrie 2015, 17:13

Cele 33 de subunitati fac 33x12 controale pe an, 396 adica. 396 contrale reprezinta un procent de aprox. 1% din 40 000 de obiective. Oricum prezentati datele, sponsorii nu au fost neaparat favorizati in privinta verificarilor. Sunt destui alti non-sponsori care n-au fost controlati. Problema nu e la sponsorizari, desi moralitatea lor e discutabila si e un fenomen ce trebuie reglementat. Problema e la modul de lucru (control si preventie) in general, plasa are ochiuri prea largi si scapa asfel multi de verificari, indiferent daca dau sau nu spagi si sponsorizari.

citeste-ma te rog  •  7 decembrie 2015, 17:43

comentariul meu nu are legatura cu ISU ci doar cu spitalele, sau mai bine zis cu sistemul. dincolo de asa zisa problema a spitalelor, a asa zisei subfinantari a sistemului sunt mafiile: pharma si serviciile medicale. in 10 sau 15 ani am vazut doar un singur articol, bine mai multe, in evz (medicul de garda) despre coruptia din sistem sau despre privatul care capuseaza statul. in rest acelasi bla bla cu banii de la buget. principiul e simplu: statul ia cheltuielile, privatul ia profitul. oricat de multi bani de la buget s ar da, pana nu se eradicheaza aceste mafii vorbim discutii. e ca un sec cu multe gauri, intai carpim gaurile si dupa il umplem, invers nu l umplem niciodata.

ioan  •  7 decembrie 2015, 18:06

Buna seara , d.le Tolontan. Multi dintre cei care lucreaza la pompieri asteapta articolul/articolele legate de programul de lucru ilegal instituit printr.o nota raport abuziva in urma cu aproape 1 an. Verificati cum isi bat joc de oamenii din tura obligandu.i sa lucreze suplimentar, neacordandu.le liberele cuvenite. Cu voia d.lui Arafat se intampla toate astea, pt a putea incadra ambulantele Smurd. Daca va uitati peste statistica ultimilor ani vei vedea ca interv . Smurd sunt peste 90% din totalul interventiilor. Se doreste ca pompierii sa aiba tot mai multe interventii de tip Smurd pt ca asta aduce bani. Pe cei de la varful Igsu si Dsu nu.i intereseaza ca oamenii nu mai rezista. Pur si simplu nu mai ai timp de recuperare. Sa nu mai vorbim ca in timpul liber te cheama de acasa pt tot felul de chestii( probe sportive, psihologic, testari, interventii pt ca nu sunt oameni). Nici unul din sefii ISU nu are curaj sa iasa in fata sa spuna care sunt problemele sistemului, toti tac, sperand ca va trece valul. Dovada fiind faptul cu punerea la dispozitie a lui Orlando Schipu. Omu era plecat la Berlin cu stirea sefilor iar presa il dadea ca e la DNA . Omu chiar n.are treaba cu prevenirea. Departamentl de PR din IGSU e varza. Nu stii daca sa razi sau sa plangi.

alessia  •  7 decembrie 2015, 19:01

articolele sunt,in general,interesante.Indiferent care sunt sursele...ele raman interesante.Dar nu pot sa cred ceea ce s-a scris,ca DNA si SRI habar n -aveau de emailul trimis de emagic catre ISU cam cu 1 luna in urma tragediei din Colectiv...sa fim serioisi,sunt totusi,niste profesionisti... Dar nu inteleg de ce presa nu prea a fost interesata de ISU,sponsorizari,deficientele grave din sistem dupa tragedia de la maternitatea Bucur...poate s-ar fi evitat mai multe tragedii.... oricum,va doresc sa mergeti inainte....

Cornel  •  7 decembrie 2015, 19:07

Dl. Tolon tânăr dc nu va duceți la IGSU sa-I întrebați dc în anul 2010, în timpul guvernării Boc, au acceptat reducerea indicatorilor de personal? , în condițiile în car nu se facu-se a treia etapă a profesionalizarii, adică o suplimentare de personal .....practic nu se mai respectă codul muncii!!!!!, nu se plătesc orele suplimentare, desființarea posturilor necesare, și volumul de muncă a crescut ff mult!!!!!

Gruia  •  7 decembrie 2015, 19:10

Imi permiteti sa fac o remarca si eu...ca un pompier ce sunt. Sunt de 18 si 11 luni la pompieri. M-am angajat pompier, iar acum sunt pompier si Smurdist(fara voie), adica taximetrist pentru asistatii sociali.Acum sunt comandant de echipaj si nici in ziua de azi eu nu am in dotare, masca si aparat de respirat,sa nu mai vorbim de bocanci cu protectie, manusi de protectie...dar la birocrati au aparut la usa o groaza de masini noi...rosii de plimbat prin tara.Daca le ceri ceva...te marginalizeaza si te scot in fata de cate ori au ocazia...Atat pt.azi. Cu stima,un pompier!

Mircea  •  7 decembrie 2015, 19:26

D-le Tolontan. Titlul de pe pagina gsp spune ceva de Boc insa in acest articol nu vad nimic de Boc. Care este problema cu Boc? Este oare vorba de scandal sau pur si simplu cautam scuze ca era mai rau inainte? nu vad nimic care sa sustina discutia referitoare la Boc? Puteti va rog sa modificati titlul sau daca Boc are vreo legatura sa ne spuneti si care?

ioan  •  7 decembrie 2015, 19:32

Legat de aplicatiile practice ale pompierilor la diferiti agenti economici importanti: intradevar s.au sistat sau au fost reduse in urma cu cativa ani din cauza lipsei de fonduri. Tot in aceasi perioada au fost disponibilizati cateva mii de pompieri de pe interventie, NICIUNUL DIN BIROU. Daca intrati pe semperfidelis.ro veti afla multe lucruri care le expun oamenii din sistem. Nu e nevoie de surse. E suficient sa cititi. Dupa cum bine stiti pompierii nu au sindicat, iar comandantii nu le apara interesele chiar daca sunt obligatii conf. Legii 80. Mai mult , sunt obligatii sa semneze hartii ca nu posteaza contra IGSU pe internet.

iancu  •  7 decembrie 2015, 19:58

Impresionanta remarca d.lui Gruia. Omul e sincer. Nu se plange, nu cerseste ci face o observatie de bun simt despre situatia din IGSU si mai ales despre mentalitatea acelor purtatori de uniforme care au functii si de la care se asteapta conceptii si conditii de munca eficienta.

Iosif  •  7 decembrie 2015, 20:01

buna! adica cei care au intrat in club care nu era autorizat, care era supraaglomerat nu au nici o vina? nu aveau discernamant? numai bine?

DORINEL  •  7 decembrie 2015, 20:31

D-le Tolontan, povestiti de sponsorizari....va dau o informatie "benefica " probabil si pentru SMURD. In septembrie 2015 s-au sarbatorit 25 de ani, de SMURD. Daca te uitai, toata parcarea era "visinie de Touareguri" de la ISU. P.S. Hotelul nu are aviz PSI. https://www.google.ro/search?q=HOTEL+GRAND+MURES&espv=2&biw=1366&bih=643&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiIj9Kgr8rJAhULWCwKHSGJAlMQ_AUIBygC#imgrc=ty95afcUeVpBCM%3A

Constantin  •  7 decembrie 2015, 22:13

Eu din articolul asta inteleg asa: sistemul era construit pe sponsorizari, adica pe niste taxe de urgenta in cazul in care trebuia sa termini lucrarea la timp. Nu inteleg neaparat ca cei 24 de sponsori prezentati mai sus sunt niste infractori. Dimpotriva, acestia au inteles sa plateasca banii la alb, transparent, cu contract de sponsorizare. Oamenii sunt din domeniul constructiilor, se lovesc zilnic de cei care trebuie sa le avizeze lucrarile, chiar daca ele sunt bine facute. Asadar, cinste lor. Li s-a cerut si au dat, dar cu acte, prin banca, sa vada toata lumea. Astept un articol despre cei care au "sponsorizat" la negru, direct in buzunarele cuiva. Asta este partea interesanta.

Dorin  •  8 decembrie 2015, 5:44

Iosif dar'ar discernamantul in tine cand o sa mergi sa urmaresti un spectacol sau sa te simti bine undeva cu cine ti'e tie mai drag.

ovi  •  8 decembrie 2015, 12:35

dl. Tolontan, continuați va rog. sunt pompier la un Isu din tara. Avem o gramada de șefi ce fac abuzuri, dar sunt ascunse în spatele ordinelor. și trebuie sa le executam ca doar suntem militari. as vrea sa va povestesc multe, dar nu pot aici. inclusiv cu Smard - ul dl. Arătat. O mizerie.

Mady  •  8 decembrie 2015, 12:36

Tot nu am inteles cand publica ISU lista completa a sponsorizarilor. Te-a aburit prim ministrul, TOLO! Toba, Arafat si sefii din ISU fac ce vor ei!

Cornel  •  8 decembrie 2015, 17:04

Dl. Tolontan, aveti alaturi un link pe care va rog sa-l accesați : http:// https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=123523604683435&id=100010773874618m.facebook.com/story.php?story_fbid=123523604683435&id=100010773874618; La-ți parcurs? Acum va rog să adresați acele întrebări d-lui.din material poate dvs.o să vă răspundă, după care sa-l faceți public .....dar nu numai pe blogul dvs.dar și în toată presa audio-vizuală. Va mulțumesc anticipat!

Spinu  •  12 decembrie 2015, 16:38

Domnul Tolontan intrebati si la ISU Vaslui din ce sponsorizari s-au cumparat micii si spritul pentru ziua pompierilor . Si din ordinul cui ? Ve-ti avea surprize...despre cum sa organizat ,,campeneasca''din curtea ISU cu subofiteri chelneri si autoritati locale invitati...

GOLESCCI  •  15 aprilie 2016, 13:41

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează