Răspuns INML în cazul „trupurilor ascunse”: „Claudiu Petre a murit pe 30 octombrie și a fost adus direct aici, nu la spital”

Doctorul Mihnea Costescu, cel care i-a întocmit certificatul medico-legal, încearcă să lămurească o moarte care a stîrnit întrebări, spunînd că "am găsit la Claudiu o concentraţie de carboxihemoglobină de 40%, foarte mare. Am înțeles că a intrat de cîteva ori în club ca să salveze oameni"

miercuri, 9 decembrie 2015, 8:10

de Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan

Imediat după tragedia de la ”Colectiv”, cîțiva tineri alergau însuflețiți de la spital la televiziuni și invers în căutarea unui prieten.

”Îl cheamă Claudiu Petre și nu apare nici pe lista morților, dar nici pe cea a răniților”. Dispariția lui e cea care a născut spaima că cineva ascunde morții și amploarea evenimentului.

Fuseseră la INML și nu-l găsiseră.

Abia după o zi și două nopți, duminică dimineață, Claudiu Petre a fost descoperit la morgă. Era 1 noiembrie.

Misterul plecării, negăsirii și al morții lui s-a accentuat în momentul în care mărturiile celor salvați din club au fost puse cap la cap.

Mai mulți tineri l-au recunoscut din pozele prietenilor ca fiind cel care îi salvase.

Claudiu intrase de mai multe ori în club ca să scoată oameni din flăcări. Părea puternic și intangibil. Ultima dată, cei salvați îl văzuseră ieșind din club și mergînd spre ambulanțe, apoi plecînd cu una dintre ele.

După 36 de ore nebunești, în care ușurarea inițială s-a preschimbat în disperare, prietenii i-au descoperit trupul duminică în zori la INML, acolo unde, susțin ei, îl mai căutaseră și nu-l găsiseră.

Pentru eroismul lor, Claudiu Petre și Adrian Rugină, un alt tînăr care a scos oameni din incendiu, au primit Ordinul Național din partea președintelui Klaus Iohannis.

Întrebările în ceea ce-l privește pe Claudiu au rămas. Iar dubiul asupra cazului lui a întreținut teoria publică a ”morților ascunși de autorități”. 

Familia a acceptat să ne dea, prin prieteni, certificatul de deces.

”Petre George-Claudiu născut în anul 1979, luna iulie, ziua 22”.  Data decesului: ”Anul 2015, luna octombrie, ora – ”.

20151205_205037-111111sss1
Așa arată certificatul medical constatator al decesului, oferit de familia și prietenii lui Claudiu Petre și publicat cu acordul familiei acestuia

Cauze: ”Insuficiență cardio-respiratorie acută, Intoxicație acută cu monoxid de carbon și fum, Arsuri gradul II pe 15% din suprafața corporală”.

Cel care a semnat certificatul medical constatator al decesului, numărul 1636, este doctorul Mihnea Costescu. 

L-am găsit pe medicul legist la etajul 1 al clădirii INML „Mina Minovici”, pe un hol lung, securizat.

INTERVIU „Probabil, prietena era în stare de şoc”

Ieri, prietena care a fost la INML în cursul zilei de sîmbătă a aflat ce spune medicul legist și a rămas fermă: „Am fost acolo, nu era printre decedaţii de la morgă”.

Prietenii își amintesc ce au trăit.

1. „L-am găsit… reveniţi mai tîrziu!”
Una dintre prietene a sunat imediat la numerele afişate pentru identificarea victimelor. După ora 1 noaptea. „Am întrebat de Claudiu Petre. «Nu e pe lista asta, nici pe lista asta, nici pe asta… Gata, l-am găsit!», mi-a zis bărbatul. După care a lăsat receptorul şi a strigat: «Şefu’, am găsit un mort! Ce facem?». N-am auzit foarte clar ce i-a zis, parcă «lasă», cert este că omul a revenit la telefon şi a răspuns «Ne pare rău, încercaţi mai tîrziu!».

2. „Căutaţi-l în altă parte”
În dimineaţa zilei de 31 – sîmbătă, mama şi o prietenă de-ale lui Claudiu au mers la INML. Prioritate au avut rudele celor identificaţi, după care s-a trecut la cei neidentificaţi. Mamei lui Claudiu i s-a înmînat buletinul. „I-au zis «Doamnă, căutaţi-l în altă parte, nu este aici!». Ea a plecat, însă eu am rămas. Am intrat acolo, am verificat fiecare decedat. Nu era printre ei!”, spune o prietenă.

”Fața celor arși se umflă foarte tare. E un edem specific care face dificilă recunoașterea” medicul legist Mihnea Costescu, care i-a semnat certificatul de deces ”Claudiu avea barbă ca lumea. Iar eu îmi amintesc că am văzut un bărbat cu barbă mică, dar nu mare ca a lui. Oricît s-ar fi schimbat la față l-aș fi recunoscut” prietena lui Claudiu

3. „Îl găsiţi pînă dimineaţă”
Prietenii lui Claudiu, cîteva zeci, s-au împărţit şi l-au căutat prin spitale şi pe la morgile acestora. Unii au ajuns şi de 3-4 ori la aceleaşi spitale, la ore diferite, pentru a se asigura că nu e vorba de o încurcătură. „Peste tot ni se spunea că nu este nimeni la morgă şi este fie la INML, fie ars pe o suprafaţă mare şi încă neidentificat. La unul dintre spitale, Sf. Ioan, ni s-a spus că «îl găsiţi pînă dimineaţă, staţi liniştiţi». Poate a vrut să ne liniştească, dar ni s-a părut ciudat”.

4. „Da, e aici”
Prietenii încheie: „Duminică dimineaţă, verişorii lui Claudiu s-au dus la INML. Ei erau la Bagdasar-Arseni, dar au zis că e aproape şi ar putea da o fugă şi pînă la «Mina Minovici». Atunci le-au spus oamenii de acolo că e la ei”.

Nu se pot împăca nici acum cu gîndul.

Scriitorul Nathaniel Philbrick descrie în cartea sa ”În inima mării”  povestea adevărată a vasului Essex, scufundat în 1820 de o balenă în largul Oceanului Pacific.

Recent a apărut și filmul.

Rămași doar cu bărcile la mii de kilometri de orice petic de pămînt, marinarii trec timp de trei luni prin chinuri insuportabile. Chiar și în mijlocul acestor teribile încercări fizice, epuizare, foame, sete, pe ofițerul care conducea vasul în momentul scufundării îl macină pînă la ultima celulă întrebarea: ”Cum a fost posibil?”.

Neliniștea și incertitudinea sînt adevăratele sale patimi, așa cum avea să descrie singur mai tîrziu.

Nathaniel Philbrick scrie că navigatorul suferea de „memorie chinuitoare” (tormenting memory) – o reacție obișnuită în fața dezastrelor. ”Forțat să retrăiască trauma iar și iar, supraviețuitorul va descoperi forțe mult mai mari și ascunse care acționează prin intermediul acestui incident”.

În fața unei memorii chinuitoare, nimic nu e ceea ce pare a fi.

Totul are în spate explicații ascunse.

Așa apar ”versiuni mitologice de interpretare a dezastrelor”, după expresia profesorului William James, autorul primului curs de psihologie din învățămîntul american.

Alți psihologi consideră că retrăirea acestor momente este, în același timp, vindecătoare.

Dacă e așa și dacă întrebările repetate sînt calea fragilă pentru a ne recupera speranța după drama din 30 octombrie 2015, atunci familia și prietenii lui Claudiu Petre sînt singurii care știu dacă se vor simți împăcați cu acest răspuns.

 

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Alin Pandaru  •  9 decembrie 2015, 8:52

Ma bucur ca ati facut si aceasta "ancheta", dar raspunsul celor de la INML este absolut nesatisfacator. Am fost unul din cei care l-au preluat pe Claudiu imediat ce l-au scos pompierii din club si care l-au carat pana la una din ambulantele care se aflau in momentul ala in piateta, fix langa maternitatea Bucur. Da, intr-adevar a murit vineri, 30 octombrie, undeva pana in ora 23:59, lucru constatat chiar si de catre medicul care a incercat resuscitarea lui timp de 45 de minute si care, l-a recunoscut apoi din pozele de pe Internet si si-a dat seama ca despre el este vorba. Interesanta mentiunea cum ca i s-a facut o fisa - "avea 1,83m, între 35-40 de ani, îmbrăcat cu un tricou negru, pe care scria „SKANDAL”. Dar nu i se cunoştea identitatea." Cand am fost sambata dimineata, la ora 9:00 la INML am fost pus sa scriu pe o foaie detalii despre cum arata Claudiu. Le-am dat toate detaliile, de la faptul ca avea barba (nu-i arsese absolut deloc), la faptul ca avea 1:85, 36 de ani si ca era imbracat intr-un tricou negru. In plus, am mentionat si ca era mai corpolent, am spus si culoarea ochilor, culoarea parului, iar in momentul cand a venit si familia cu buletinul, aveau deja un portret complet al lui Claudiu. Avea arsuri, insa doar pe spate si era perfect recunoscibil si de catre o persoana care nu il cunostea. Mi se pare in primul rand dubios faptul ca nu a fost identificat in primul rand de catre cei de la INML care se presupune ca ar avea experienta in astfel de cazuri. Daca era acolo de ce i s-a spus familiei ca "NU este acolo si ca sa-l caute prin spitale". Iar a doua zi, dupa tot tam-tamul sa apara brusc si sa ni se spuna ca de fapt nu l-au recunoscut EI pentru ca in buletin n-avea barba, iar el avea de fapt barba. Nu sunt deloc de acord cu raspunsul celor de la INML care este unul total evaziv si se bazeaza pe speculatii. Apreciez faptul ca ati facut si aceasta investigatie, insa nu vine cu raspunsurile mult asteptate de catre prieteni in primul rand. Multumesc!

Marius V  •  9 decembrie 2015, 8:55

Treaba se impute din ce in ce mai mult. Lumea trebuie sa afle adevarul. Sunt tot mai multe nereguli care ies la iveala.

GO  •  9 decembrie 2015, 9:11

Salut, Eu am fost la capela sa ii aprind o lumanare si ghici ce, Caludiu era ars pe fata, pe maini, avea si barba arsa. Dar cand l-am scos din club in sera aia nu era ars deloc. Cel putin cand l-am scos eu (si inca doua persoane) din mormanul de oameni care erau blocati in usa. Era inconstient dar nu era ars. Greu de crezut ca si-a revenit si a intrat din nou in club. Eu am continuat sa scot oameni de acolo si pe Claudiu nu l-am mai vazut. Cine l-a luat, unde a fost dus si mai ales cum a aparut el dupa doua zile ARS, asta nu pot sa inteleg si cu siguranta pute rau.

sundance kid  •  9 decembrie 2015, 9:26

Ca a fost recunoscut mai tirziu sau nu ce mai conteaza ? Baiatul era mort deja din pacate . As fi inteles investigatia ca atare daca de timpii morti sau de slaba organizare sau de nesansa ar fi depins salvarea lui dar asa !! Daca tot vroiai sa scrii ceva de acest erou post mortem ne-ai fi putut relata ceva despre viata lui personala , etc, etc..dar asa chiar nu vad rostul .

Krys  •  9 decembrie 2015, 9:40

Mda.... tipic pe plaiurile mioritice. Intai voi povesti o intamplare recenta care pare sa nu aiba nici o legatura cu acest caz apoi vom continua discutia. Acum circa 1 an de zile o prietena de famile a inceput sa tusesca. Fiind iarna a neglijat , spunand ca e simpla raceala. Dupa trei patru zile in final a ajuns la doctor de unde a fost trimisa la spital. Acolo a fost internata si i s-a spus ca are o pneumonie. Totusi doctorul a mai spus ca atunci cand vine cineva din familie sa ia legatura cu el. In final baiatul ei (22 ani) a luat legatura cu doctorul care la anuntat ca are cancer in faza terminala, ca mai multe organe sunt distruse si din punctul lui de vedere nu mai are de trait decat intre 1-6 luni. A mai trait doar 3 luni si a murit fara sa stie ca nu mai are nici o sansa. Pur si simplu a fost anuntata ca la pneumonia ei au aparut niste complicatii dar care vor fi rezolvate. Bun si acuma ajung la problema de fata. Romanul in general e obijnuit sa judece ca atunci cand nu i se spune totul direct, sa se gandesca la fel si fel de conspiratii. Putini sunt insa cei care sa gandesc ca acel doctor poate nu are puterea sa spuna la telefon: ,,fiul dv a murit" . Ma pun in pielea lor si cred ca multi doctori cand vorbesc la telefon cu o ruda a unui decedat se gandesc ca poate la capatul firului e o persoana cardiaca si vestea il poate dobora; poate la celalat capat al firului se afla o persoana labil psihic care atunci cand afla asa ceva se va sinucide. Pur si simplu ma gandesc ca incearca pe alt coleg sa dea vestea pentru ca el nu are puterea necesara. Nu ma intelegeti gresit, nu incerc sa apar doctorii sau alti angajati, vreau sa punctez ca avem un sistem medical depasit in care in multe situatii nu avem prevazute anumite proceduri iar doctorii sunt lasati sa se descurce cum ii taie capul. Nu am auzit inca ca atunci cand o ruda sau un bolnav urmeaza sa fie anuntata de o veste tragica sa fie prezent un psiholog. Pur si simplu, in functie de medic anunturile de genul acesta se fac in diferite modalitati. Unii fugind de raspundere se fac ca nu stiu nimic, altii spun direct omului in fata. Ma rog discutia e mult mai ampla si astep parerile voastre pentru a continua.

fotbal  •  9 decembrie 2015, 9:48

condoleante familiei si prietenilor! delicate si dureroase sunt fazele unei traume. mecanismele de aparare, de a face fata situatiei sunt diferite la fiecare dintre noi. au nevoie timp si suport

Lucian  •  9 decembrie 2015, 9:58

@Sundance Kid. Perfect de acord. Daca imi aduc aminte si de postarea de ieri, imi vine in minte sentimentul de Bagatelizare a Colectiv. Tolo, ai scris lucruri bune, cu efect in societate, administratie, cu tema Colectiv. Nu compromite subiectul. Tine-l treaz si la obiect cu fapte la incidenta penalului, a unor fapte ce au condus la tragedie. Sa urmarim daca cei vinovati sunt TOTI identificati cu actiuni sau inactiuni. Exp. De ce conducerea ISU, demisa nu este la DNA? Gata 3 actionari, 2 pompieri de teren sunt vinovatii? vorbim de Sistem, dar care este el? sau colonizarea este accptabila? sau azi, sa comemoram eroii de la Colectiv, sa nu lasam la voia sortii=autoritati totul. S-au dovedit si mincinoase, sau incapabile. Azi sunt 40 zile. Sa ne rugam pentru ei si sa fim aproape de familiile lor.

Șerban  •  9 decembrie 2015, 11:27

Sunt de acord cu Sundance Kid, Claudiu nu poate fi adus înapoi, din păcate. Însă asta nu înseamnă că, dacă a fost o lipsă de profesionalism / dezinformare / incompetență etc., nu trebuie să o găsim, pentru a evita astfel de situații în viitor. Am fost și eu la capelă, însă nu am simțit că am puterea să îl văd în momentul ăla. Vreau să îl țin minte zâmbind și ca omul cu care discutam despre Linux. :)

vlad  •  9 decembrie 2015, 11:38

Cel mai nasol lucru este sa ti se spuna ca esti prost, in stare de soc sau mai stiu eu ce... ori au ratacit cadavrul la IML, ori l-au plimbat intre spitale, nu suspectez chestii macabre. Dar nu sunt capabili sa-ti spuna clar unde a fost, mascheaza probabil niste gafe administrative. Si nu e nicio problema, pt ca sunt obisnuiti cu lipsa de transparenta, nu o sa-i traga nimeni la raspundere. In Romania si daca e clar malpraxisul doctorul in general continua sa profeseze. Aici ma repet nu cred ca e cazul de asa ceva.

Dana  •  9 decembrie 2015, 11:43

Cazul lui Claudiu lasa multe intrebari fara raspuns. Fara sa am pe cineva apropiat victima a tragediei din #Colectiv,nenorocirea acelor tineri m-a marcat profund. N-am putut dormi 2 zile, am plans de nenumarate ori vazand imaginile la tv. Si ma rugam ca Dumnezeu sa dea putere parintilor. Folosesc intens FB-ul si in zilele acelea aproape nu m-am dezlipit de el. De aceea mi-au intrat pe wall apelurile disperate ale lui Alin Pandaru care ruga pe oricine stie ceva despre Claudiu sa dea un semn. Vreau sa-l intreb ceva pe Alin. Este adevarat ca dupa nenumarate drumuri intre toate spitalele care primisera raniti si IML, toate fara succes,la un moment dat a vorbit chiar cu Raed Arafat care i-a spus sa se duca a doua zi la IML, "dupa 9,30" ca-l va gasi pe Claudiu? (Si intr-adevar, a doua zi, a fost gasit). Intreb asta deoarece am vazut un interviu cu Alin Pandaru cu aceasta declaratie si am citit si un articol in acest sens. M-ar interesa de ce nu a mai pomenit Alin acum despre discutia cu Arafat...A facut cineva cumva presiuni asupra lui?

Un cetatean  •  9 decembrie 2015, 11:51

Pe cand o ancheta despre dedesupturile rupturii dintre FC Steaua Bucuresti si mapn. Cand o sa aflam adevarul si cine vrea sa puna mana pe Steaua. Cand o sa ne spuneti ce reprezinta atacurile fara precedent ale juristului csa cine este el si cine se afla in spatele acestor actiuni in urma carora Steaua a ramas fara stemă, fără stadion si bază de pregatire chiar daca a investit sume uriașe acolo si vroia doar sa o inchirieze pe o perioada de timp iar armata tărăgăneaza noua ,,evaluare,,. Chiar nu realizați că in pofida celor scrise pe anumite site-uri Steaua a fost si va ramane cea mai iubita echipă din Romania? Respect si ma doare sufletul pentru tragedia de la Colectiv si-mi cer iertare că abordez acest subiect aici, chiar vă rog să nu-l dati pe post doar sa-l citiți și sa-l ștergeți, și totodata vă mulțumesc și apreciez eforturile d-voastra de a scoate adevarul la iveală și in acest caz.

Ogd  •  9 decembrie 2015, 11:53

Cunosc cateva detalii de la INML, dar nu as putea vorbi niciodata despre ele pentru ca nu mi s-a dat acordul de a spune numele persoanei si atunci cred ca nu as avea nici un fel de credibilitate. Insa v-as recomanda, asta daca doriti sa continuati investigatia, sa vorbiti cu rezidentii de la INML si cu centrala INMLului. Incercati sa aflati cine sunt acesti oameni si cum au avut turele, ca apoi sa ii abordati in afara serviciului, pentru ca ei sunt cei care stiu de Claudiu de la prima ora a dimineatii de sambata si mai stiu ca nu a fost la INML pana duminica dimineata. Aveau chiar si poze pe telefon cu Claudiu de la primele ore dupa tragedie. Multumesc si sper sa fi ajutat intr-un fel.

Cătălin Tolontan  •  9 decembrie 2015, 11:55

@Lucian: vom continua. Citeste miine ziarul, te rugam. Nu putem spune mai multe acum. Iar cazul lui Claudiu Petre l-am abordat pentru ca ramasese cumva agatat, nelamurit. Am pastrat legatura cu prietenii lui Claudiu si era nevoie si de pozitia autoritatilor, a INML, care nu se exprimasera niciodata.

Romeo  •  9 decembrie 2015, 11:55

Totusi, baiatul nu era ars cand a fost dus inconstient la ambulanta de prieteni. Cadavrul insa prezenta arsuri. Tolo, e de anchetat.

adib  •  9 decembrie 2015, 12:19

Claudiu...o inima mare si generoasa. Am lucrat cu el la un dvdsi a fost superprofesionist. Nicio data incruntat, avea o vorba buna pentru toata lumea, prieteni sau nu. RIP my friend!

Paul Cristian Stefanescu  •  9 decembrie 2015, 12:22

Tolontan, ai pierdut pista esentiala cu infectiile intraspitalicesti de la "Arsi", nu ai viziune deloc!!! E de notorietate ca Ceasca a evitat Cotroceniul din pricina unei bacterii din pereti de care era imposibil sa se scape. Basescu nu avea probleme cu bacteria, ca folosea zilnic 1-2 litri de dezinfectant intern de cea mai buna calitate, ori englezesc, ori american, din Tennessee. Dar Johannis??? Sa ne gandim logic! Ala a fost presedinte-jucator. Asta e presedinte-bricolleur de cateva luni! Va dati seama cate o fi facut in timpul asta prin palat: o fi schimbat placi de faianta, o fi reparat prize, o fi schimbat parchet, cate si mai cate. Iar bacteriei de care se speriase Ceuasescu... atat i-a trebuit!!!! Acum e necesara o ancheta GSP: pe unde a umblat presedintele cand a vizitat spitalele. Putea el sa infecteze bolnavii? Cu cine a vorbit, ce masuri de protectie si sterilizare s-au luat? Pe unde l-au plimbat doctorii? Ce bacterie e la Cotroceni? Haide, Cataline! Aux armes citoyens!, comme dit les francaises. Sau, intr-un limbaj mai familiar voua: pe ei pe mama lor!! Vrem o ancheta GSP!

Ioana  •  9 decembrie 2015, 12:37

Eu cred ca e bine ca ati expus acest caz. ...ca oamenii sa nu creada chiar toate aberatiile si sa primeasca niste explicatii/raspunsuri.

GO  •  9 decembrie 2015, 12:39

Mai oameni buni, Claudiu cand a fost scos din club nu era ars. La IML a aparut ARS. Cum s-a ars? Cine poate explica? Eu sunt unul din cei care am scos oameni de acolo. Am fost cateva persoane care am scos, cu mult inainte sa vina pompierii. Am scos foarte multi oameni arsi rau. Am scos oameni lesinati care stiu sigur ca nu si-au revenit. Cand au venit pompierii si au inceput sa scoata mai din interior (unde noi nu puteam intra) au scos oameni efectiv carbonizati. Inainte sa plec de acolo pompierii au zis ca sunt 9 oameni inauntru care nu ii pot scoate (nu are rost) atunci, imediat. Cand am plecat cu salvarea tot traseul de la intrarea in club pana afara si rondul amre de afara erau PLINE cu oameni morti. Au fost foarte multi morti in prima seara. Nu doar 26. Nu avea cum. Daca 9 erau inauntru carbonizati inseamna ca afara erau doar 17 morti? PE BUNEEE??? Sunt singurul care crede ca au fost mult mai multi morti? Ce dracu', am luat-o razna numai eu?

Pentru amatorii teoriei conspiratiei  •  9 decembrie 2015, 12:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:04

N-a pierdut deloc dom'le. De fapt daca nu era increderea oamenilor in Tolo, nu se afla. Ramane sa cerceteze aia, care TREBUIE sa cerceteze, si aia care trebuiau sa se asigure ca atfel de chestii sda nu se intample, mr.... Tu il certi pe-ala care ti-a aratat faptele? din presa? Autoritatile: militia trebuia sa iti aduca gainian in fata sa scuipi pe ele. Astia identifica chestii grave ale sistemului, si noi ii rupem, iesi

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:07

ce n-ati inteles voi: este ca Tolo se poate duce oricand la culcare linistit, sa v despre *** mai face Becali. S-a inteles? Jurnalist de investigatie, asta e treaba lui, cred ca se apara singur cu ce a aflat. A aflat mai multe ca SRI in 24 de luni.. cu echipa lui. N-ai ce sa reprosezi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:20

1. Ati facut Romania *** 2. MAi ales dupa 1989: dupa un regim grav, terminat cu ordin de tragere asupra populatiei 3. AU fost oameni inainte sa ia atitudine, cine nu vrea nu ii cauta: Parvulescu vs Ceausescu 4. V-a demonstrat omul ca veneati la spagi si sponsorizari si nu la control 5. V-a demonstrat ca aveati *** in spitale, bacterii, vai de voi 6. LA VAnghelie si Piedone la restul *** nu ma asteptam la altceva 7. A IESIT LUMEA IN STRADA IAR SA VA RUPA, VOI NU 7. Poate in ultimul ceas faceti ceva

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:26

deci acum 25 de ani a tras popa si nu stim cine a tras, daca nici acum, nu e vinovat nimeni, ca vad ca toti ies, ma duc sa ma culc definitiv, n-am la ce *** sa uit. M-am uitat la militieni *** toata viata

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:26

cu 60 de morti in batatura

utraian  •  9 decembrie 2015, 13:31

oricum cred ca Esca a facut misto de tine, Tolo, orice ai crede tu... Eu asteptam sa te dea pe post nah, a doua zi poc. n-ai sanse la tipa. Nu te da pe post si daca pica bomba atomica. Iti place tipa?

Laurentiu Popa  •  9 decembrie 2015, 14:24

Eu cu prietena mea l-am căutat în noaptea de vineri spre sâmbătă la spitalele la care erau anunțați bărbați neidentificați. Am fost mai întâi la Floreasca, la Urgență, unde am văzut listele cu pacienții distribuiți pe spitale. De acolo am început drumurile, până dimineață. La niciun spital nu era nici după nume, nici după semnalmente. Am vorbit cu medicii de gardă, noi dădeam semnalmentele lui Claudiu și ei ne dădeau semnalmentele bărbaților neidentificați pe care îi aveau. Când am ajuns la Universitar am aflat de primul deces după cele de la fața locului; era vorba de o fată. Nu corespundea nimic nicăieri. În final am ajuns la 6 dimineața la IML ca să întrebăm dacă este acolo. Oamenii de la pază nu ne-au permis accesul și ne-au zis că la ora 9 o să vină o echipă de la procuratură specializată în identificări, care va face identificarea celor 26 aflați acolo. Nu ne-au putut da niciun semnalment.

Am fost la el acasă, i-am spus mamei situația fără exagerări și supoziții: că Claudiu a fost prins într-un incident la clubul la care a fost ieri seară, că ultima dată era într-o stare gravă, dar nu îl găsim. Plus că la fiecare spital, nu ne-au permis să vedem neidentificații, deoarece nu suntem rude. L-am chemat și pe Marius (un alt prieten al lui Claudiu) ca să conducă el, deoarece eu nu mai eram capabil să conduc. Am mers cu mama lui Claudiu la Universitar, deoarece ea nu credea că poate să fie neidentificat undeva și vroia să încercăm și cu ea (fiind rudă, logic) la toate spitalele. Ne-am întâlnit la Universitar cu soțul verișoarei lui Claudiu, care a zis că ar fi bine să mergem la IML să eliminăm cea mai neagră variantă. Acolo ne-am întâlnit cu Alin, Lucian și Lili. Acolo a ieșit Marian Iliescu de la IML a ieșit în trei rânduri să strige lista cu numele identificaților (un om care nu știe cum să se comporte cu mame care abia aflaseră că le-a murit copilul, se răstea la femei să nu mai facă gălăgie că nu își poate el citi lista în liniște și avea niște proceduri încâlcite, precum ne punea pe toți să memorăm un număr, abia apoi spunea numele decedatului cu acel număr, de nicio familie nu putea în acele momente ține minte nimic). Nu era nici la a doua tranșă și mai rămăseseră patru corpuri de identificat. A spus că identificarea se va face după poze, nu va mai permite familiilor să vadă corpurile. Față de ce spune domnul doctor, nu erau oamenii în stare de șoc, erau lucizi. Nu știu exact ce a fost înăuntru, dar bucuria a fost când am aflat că nu este acolo. Deci, erau 26 de cadavre, plus fata care murise la Universitar și al cărei corp nu fusese încă adus. Ca idee, mama fetei a fost pusă pe drumuri, se plimba săraca între spitale, de la Universitar o trimiteau la IML, iar IML o trimitea la Universitar. Așadar sistemul nu numai că își bătea joc de o mamă îndurerată, dar nici nu erau capabili să îi spună clar unde anume între IML și Universitar se află fiica ei. Apoi am reînceput mai mulți, pe echipe, să îl căutăm pe Claudiu din nou la spitalele cu neidentificați, apoi am extins căutarea la toate spitalele. Inclusiv la Colțea unde fuseseră toți externați, inclusiv la Grigore Alexandrescu unde erau doar 2 adolescenți. Sâmbătă seara eram deja frânt, nu mai dormisem de vineri dimineață (ieșisem cu Claudiu în noaptea de joi spre vineri și am ajuns acasă la 4.30), așa că m-am culcat. Duminică dimineață, mă sună Marius și îmi spune să vin la IML pentru că l-au găsit acolo.
Nelămuririle mele rămân. De ce nu era la niciun spital, de ce nu era la IML? Și chiar dacă oficial explicația este că ar fi fost identificat greșit sâmbătă la prânz, atunci de ce familia acelui om cu care a fost confundat nu a zis nimic când s-a dus să își ia corpul? Cum de nici măcar în cazul fetei decedate la Universitar sâmbătă dis de dimineață nu au putut ști unde este cadavrul? Universitarul spunea că a trimis-o la IML, iar IML spunea că nu a plecat de la Universitar. Puteau să o aducă cu targa pe stradă și tot nu ar fi făcut 6 ore. În fine, până acum, mie nu îmi este clar unde a fost Claudiu de vineri seară, de când l-a luat ambulanța, până duminică dimineață când a apărut la IML. Unde l-a dus ambulanța? La vreun spital? Cică nu. Dacă a fost dus direct la IML, cum de nu a putut fi identificat de experții procuraturii? Cel cu care a fost confundat avea barba scurtă, aproape rasă, Claudiu avea barbă de 4 degete. Și nu era ars-ars, avea câteva zone roșii pe față și pe mâna dreaptă, ca și cum i-ar fi venit un suflu fierbinte dintr-o parte. Și atât, fără piele arsă, nimic umflat. Modificarea dimensiunilor a început abia duminică seară, la capelă, când mâinile și picioarele au început să i se atrofieze. Luni dimineață se atrofiaseră puternic, dar asta nu are a face cu umflarea de care medicul spune că ar fi fost la ardere, mai ales că nu avea pielea arsă. Oricum, dacă o fi fost vreun medic care s-a bucurat că are corpuri în moarte clinică, numai bune de recoltat organe, a avut bucuria de scurtă durată: la intoxicarea cu cianuri, organele sunt contaminate. E doar o pură speculație a mea, dar e o variantă de lucru pe care nu o arunc la coș.

Paul  •  9 decembrie 2015, 16:29

Nu s-a elucidat nimic, intrebarea ramane: ce este „acel loc” in care l-au dus.
Ipoteze de lucru: l-au izolat intr-un loc pentru investigatii criminalistice specializate, pentru teste necertificate de laborator sau pentru prelevare de organe. Este putin probabil sa fii aparut o eroare de management a situatie.

Dumnezeu sa-l odihneasca, destinul sau a fost sa treaca in partea cealalta ajutandu-i pe altii. Va ramane in amintirea tuturor.

V1ad  •  9 decembrie 2015, 16:40

Nu vreau sa fiu cinic, dar din ce am citit, am o simpla banuiala ca trupul neinsufletit ar fi fost pur si simplu uitat in ambulanta pana dimineata. Motivele pt care cred asta sunt: nebunia din acea noapte si balbele sistemului romanesc

Lucian  •  9 decembrie 2015, 16:42

@Tolo. Multumesc de invitatie. Voi urmari.
Cateva sfaturi, totusi:
– am fost seful unei celule de criza, la o problema cu impact atat social, cat si de business. S-a angajat o firma de PR, care monitoriza totul, erau sedinte comune, faceau comunicate. E , de comunucate vorbesc: limba de lemn, ambigui, fara angajament. Asa este si comunicatul INML, si chiar al spitalului militat Belgian ( colonizare nu infectare !!!, iar ai nostri au prins ideea si dai…..)

1. cine este PR in criza asta la ISU, Sanatate, Guvern Ponta. S-a facut diferenta cand au vorbit LIVE, medicii de la arsi.
2. de ce nu mai discuta nimeni, dar nimeni despre sectia de arsi de la Urgenta Floreasca. Nimeni nu se sesiseaza din oficiu.
3. Ar mai fi 2 zile pana sa avem rezultazele de la infectiile intraspitalicesti. Cine va comunica, citind ce, facut de cine?
4. Recunost ca poate delirez dar de 1 saptamana avem ISIS, avem atentatori, dar nu mai avem Colectiv. Mai , dar cum coincid. Acem Sova, avem azi Oltean….
OK, si cu astia de fura, de fac Sistemul, dar … Colectiv este Primul! Inteleg ca D. Cameron va pune azi o coroana la Colectiv. De ce oare? OK Iohannis, dar restul? Senatul, Cdeputatilor, putea incepe la Colectiv ziua Olteanu, IGSU, Arafat azi trebuia sa fie acolo!
Se aacund multi si vom citi multe comunicate in situatie de criza ale unor firme specializate, dar si scumpe. Cat costa? Cine plateste?
Pana nu vom sti totul, nu e bine! Putem uita, dar Pas cu Pas , vom invata si ce-i ala Lucru Bine facut. Ghilimele unde consideri!

Americanul  •  9 decembrie 2015, 19:28

@Go
1.In cazul arsurilor de piele, uneori deteriorarea vizibila apare ulterior, dupa un anumit timp, nu imediat, mai ales daca nu a fost o arsura puternica, de-aia probabil nu arata leziuni cand l-ai scos tu afara. La inceput leziunea e rosie, dupa care se deterioreaza.
2. Daca au existat mai multi morti, dece nu au aparut familii care sa reclame lipsa disparutilor? Exista cineva care nu si-u mai gasit prietenii din noaptea aia ? Hai sa ramanem cu picioarele pe pamant sa nu exageram, un asemenea secret nu putea fi tinut, mai ales in era internetului si a televiziunilor, s-ar fi aflat imediat.

saruptunburlan  •  9 decembrie 2015, 20:29

Bai nene, romanii sunt de departe campionii conspiratiilor mistice, in spatele oricarei situatii se afla o manarie. Pentru ce motiv ascund astia cadavre mai Tolo ?!?!? Le-au furat organele, s-au facut experimente, jertfe umane in ritualuri reptiliene ?!?!? Chiar asa luam o situatie tragica si in loc sa invatam ceva o ducem spre ridicol ?

Stiu ca e usor sa gasesti motive pentru a arunca cu noroi in autoritati, suntem buni la asta, dar hai sa nu ne lepadam complet de responsabilitate. De ce nu scrii despre tovarasii patroni, care erau amici cu probabil cel putin un sfert din oamenii de acolo si care cu buna stiinta au ales sa lase vietile prietenilor la mana sansei pentru profit ? De ce nu faci anchete prin alte localuri ale caror patroni fac la fel ? Si rudele lor stiu, si prietenii lor stiu, si angajatii stiu si probabil sunt mii de persoane in jurul unui caz care stiu ca sunt incalcate norme de bun simt, si nimeni nu vorbeste! Absolut toti vitejii astia ce au lasat comentarii aici cunosc situatii in care s-a dat spaga si s-au luat scurtaturi si totusi toata lumea in tara asta tace. Avem si noi putina responsabilitate sau de vina sunt doar ISU, SMURD, Basescu si Banca Mondiala ?

Petruta  •  9 decembrie 2015, 20:45

In secolul comunicatiilor si diferitelor forme de interactiona la mii de kilometri, aflam dupa 30 de ore ca acest erou a murit (si la o luna aflam ca a fost intoxicat cu monoxid de carbon). Autoritatile au esuat in a manageria si din acest punct de vedere acest eveniment tragic. Dl Arafat (recent mentinut in functie de dl Toba), cu toata logistica de care dispune, nu a reusit sa coordoneze si acest aspect (declararea in timp real a decedatilor). Acest erou era pe”sticla” inca de sambata 31 octombrie 2015 si duminica am aflat cu totii ca este la INML (decedat)! Nu trebuie sa ai foarte multa pregatire de specialitate pentru a face anumite lucruri firesti, adica sa le spui oamenilor atunci cand te intreaba ca prietenul lor/fratele/copilul lor s-a prapadit. Erau 200 de oameni nu cateva mii.Cati functionari din ministerele implicate ar fi putut fi mobilizati si coordonati pentru a putea sti (si informa opinia publica) in fiecare minut ce se intampla in toate spitalele si la INML?Raspunsul este 10-20 de oameni (dupa principiul call center).
Cum ar fi fost daca Claudiu Petre era musulman si trebuia ingropat pana la apusul soarelui?

Americanul  •  9 decembrie 2015, 20:47

Cataline – la incompetenta si birocratia existente in toate institutiile alea , faptul ca au pierdut din evidente un om si ca nu se stia unde e intr-o situatie de criza, ar trebuii sa mai mire pe cineva? cred ca ii credeti mai destepti decat sunt, asta e un sistem invatat sa functioneze numai uns de spagi si de relatii, se misca numai cand dai spaga sau cunosti pe cineva „sus” , iar cand ai o situatie de criza , cum a fost Colectiv, se transforma intr-un haos total si abia atunci iti dai seama ca defapt n-ai nimic si ca 26 de ani de la revolutie au trecut degeaba…

Maxentiu  •  10 decembrie 2015, 0:34

Cel mai probabil familia nu a putut sa-l identifice, sperind in subconstient ca el mai traieste. De aici, românul brodeaza o intreaga epopee.

Carina  •  10 decembrie 2015, 1:26

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul braileanului. Si prietenii lui l-au cautat doua zile prin spitale si de abia la a doua vizita la INML a fost recunoscut. Ia legatura cu prietenii lui sau familia sa aflii povestea.

Laurentiu Popa  •  10 decembrie 2015, 11:28

@Maxentiu Cel mai probabil familia nu a putut sa-l identifice pentru ca intre ultimii patru neidentificat de la IML erau doua fete, un barbat fara barba si unul cu barba foarte scurta. "Epopeea" despre care vorbesti s-a intamplat intre vineri seara cand a fost luat de ambulanta si duminica dimineata cand a aparut la IML. Iar din aceasta "epopee" nu stim nimic.

Go  •  10 decembrie 2015, 16:04

@Americanul: exista oameni care si-au luat copiii morti de la IML si i-au ingropat fara sa faca valva, fara sa apara pe nici o lista cu morti. Stiu sigur de un baiat pe care am incercat sa-l resuscitez si nu am reusit. El a murit in seara aia chisr la club si nu ii vad chipul printre cei decedati. Chiar nu aberez. Ai fost in seara aia acolo? Ai vazut cati oameni morti au fost? Eu am fost si stiu ce am vazut, ce am scos de acolo. Nu are cum sa ma manipuleze nimeni sa cred altceva.

Anonim  •  10 decembrie 2015, 17:16

Esti semi-analfabet, prietene. M-am enervat dupa primele doua fraze. Cum iti poti permite sa scrii in public asa? Invata sa scrii, apoi gandeate-te la cat de frumoa ar fi sa ai si tu un blog l, sa te citeasca si pe tine prietenii. Stai, ai asa ceva? Groaznic! Analfabetule!

Reader  •  10 decembrie 2015, 17:51

@Americanul - e destul de usor sa interzici accesul familiilor la bolnavii lor mai ales daca sunt in stare critica. tot ce-mi amintesc eu din perioada aia (recunosc ca am urmarit doar FB si hotnews) a fost o stire cu un doctor care zicea ca tratamentul unui ars e foarte scump, poate ajunge si la 1 milion de euro. nu acuz pe nimeni si nici nu sunt adeptul teoriei conspiratiei, dar sa ai 10 decedati pe care sa-i tratezi pt 1 mil E / persoana, inseamna niste bani. app, se poate afla cumva cat a incasat fiecare spital pentru tratamentul ranitilor? ce m-a mai surprins, rapiditatea cu care si-a dat ponta demisia. el, cel care avea obrazul atat de gros si a rezistat la tot felul de critici, si-a dat demisia ca au iesit 20.000 oameni in strada. parerea mea e ca a stiut exact cam ce vor aia sa faca si s-a retras sa nu i se sparga oalele in cap.

simplu infractor  •  10 decembrie 2015, 19:30

Asa ne-am invatat noi romanii. De fiecare data "altii" sunt de vina. In cazul tragediei de la "Colectiv" am gasit vinovatii: "AUTORITATILE" !!! (ISU ca nu a controlat localul, SMURD si Ambulanta ca n-au ajuns la timp si nu i-ar fi lasat si pe altii sa intervina, INML ca a incurcat cadavrele, MS pentru ca exista bacterii in spitale etc.) Nu vreau sa la iau apararea acestor "Autoritati" (e clar ca isi au partea lor de vina), DAR... noi, cetatenii de rand, oare nu avem chiar nicio vina ? Cati dintre cei care lucram la privat nu acceptam un salariu mai mic pe cartea de munca pentru a nu plati impozit si asigurari prea mari, cati dintre noi nu incalcam legea cu buna stiinta cand ne aflam in trafic (spre exemplu) si suntem siguri ca nu ne vede nimeni, cati dintre noi param un prieten sau o cunostinta atunci cand observam ca incalca grav legea (spunea cineva anterior ca sunt multe localuri in tara asta care inca functioneaza ilegal si multi dintre prietenii patronilor stiu acest lucru).. si cate si mai cate ? Oare nu avem pretentii prea mari de la "Autoritati" cand le cerem sa fie perfecte (mai ales in situatii critice), stiind ca noi insine nu suntem perfecti ? "Balbe" ale autoritatilor apar si in alte tari mult mai avansate decat a noastra, in astfel de situatii, desi acele autoritati sunt mult mai bine dotate, cu personal mai numeros si mai experimentat. Toata lumea cere demisii peste demisii. Pai la noi, in institutiile publice, se schimba ministri, sefi, directori etc de cel putin 2 ori pe an. De unde sa aiba acestia suficienta experienta sa stie cum sa intervina si cum sa comunice cu publicul (in mod direct sau prin intermediul mass-media) daca noi ii tot demitem ? Nu cumva ar fi mai bine sa-i pastram in functie (chiar daca au gresit) si sa le cerem demisia doar in cazul in care observam ca nu invata din greseli ? „Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra!”

BAZIL  •  4 mai 2016, 0:30

E O MARE GARGARA!!!!

Comentează