„Pentru noi!”

În dorința de a se ridica deasupra propriilor slăbiciuni și în îndîrjirea de a pedepsi criticile și-au găsit handbalistele mecanismul psihic al victoriei împotriva Danemarcei

joi, 17 decembrie 2015, 12:18

Strigătul fetelor, de la începutul reprizelor și de la fiecare time-out, acest ”Pentru cine jucăm noi?” / ”Pentru noi!!!”, este versul iambic al campionilor.

Toți sportivii se supără pe cineva, de regulă pe restul lumii.

Dorința revanșei semnifică felul în care se motivează campionii. Înainte de a intra în arenă, ei au nevoie de un dușman. În avanpremiera adversarului real, adrenalina le cere adversarul virtual.

De regulă, cel mai bine te motivezi cînd te consideri singur împotriva tuturor, singur împotriva lumii nerecunoscătoare.

Cronicarii cunosc acest joc psihic al sportivilor. Am trăit-o de zeci de ori, vorba lui Ioan Chirilă cel care scria că a fi jurnalist înseamnă a supraviețui modest trăirilor altora.

E supărarea lui Hagi strigînd: ”Merităm statuie!”. E supărarea Cameliei Potec, înainte de a deveni campioană olimpică, atunci cînd zile în șir a evitat presa, prietenii, publicul și nu-și mai vorbea nici cu antrenoarea ei.

E supărarea lui Leonard Doroftei, cu care nu te puteai înțelege înainte de meci. E încordarea Cătălinei Ponor, cînd privirea ei trecea, despicîndu-te, prin tine. E supărarea prin care se motiva Diana Mocanu, cînd uimea lumea natației, dîndu-i cu tifla ca o copilă îmbufnată.

La final, Cristina Neagu a ținut să explice: ”Pentru noi înseamnă pentru noi, pentru familii și pentru cine a crezut în noi și la bine și la rău!”.

Foarte bine! Pentru voi să luptați, pentru că, la urma urmei, nu sînteți datoare nimănui.

Și dacă mecanismul acesta de ”Singure împotriva tuturor” va funcționa și împotriva Norvegiei, atunci veți ajunge în finală.

Iar, în finală, puteți juca de dragul acestui sport pe care vă veți mîndri că l-ați reinventat printr-o dulce și asudată răzbunare.

 

Comentarii (83)Adaugă comentariu

Olaru Alin  •  17 decembrie 2015, 7:24

Buna ziua D-le Tolontan,frumos articol. Am o singura rugaminte,daca pierdem cu Norvegia sa puneti un titlu gen ''MANDRII DE VOI'' pentru ca indiferent de ce se va intampla,au aratat forta si daruire si asta chiar insemna mandrie! Macar 1data in viata,cand pierdem (sper sa nu se intample), sa nu mai lovim in ele si sa le spunem ca le suntem alaturi si la bine si la rau! Va multumesc!

ciupi  •  17 decembrie 2015, 7:27

sa nu se confunde criticile cu skuipatul. cele dintai au contribuit intr-o oarecare masura la aparitia acelui slogan. cei care au comentat din motive meschine nu merita bagati in seama...

FYRY  •  17 decembrie 2015, 7:54

Cea mai prizata de suporteri..***, nu nationala de handbal

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

widoqq  •  17 decembrie 2015, 8:01

Ar f ibine sa le torni la DNA!

paul  •  17 decembrie 2015, 8:12

@ Mihai si Catalin Sa nu fim prea optimisti, in Romania poti gasi oameni s-o critice pe Neagu chiar si asa, cu meciul castigat. si daca prinde o zi mai proasta si da "doar" 7-8 goluri cu Norvegia (care, logic, in conditiile astea ne bate) sa te tii atunci critici, inclusiv de la laudatorii de ocazie de azi, de pe toate siteurile (din care cel putin un sfert nu-nteleg nici de ce nu dribleaza neagu si-n careu ala mic, sa dea gol din 2-3 metri).

Sorin  •  17 decembrie 2015, 8:17

Felicitari fetelor ! Ne-au facut sa fim inca o data mandrii ca suntem romani ! Sa le fie rusine si sa dispara din pozitiile de conducere a acelora care au hotarat sa nu transmita la TVR un meci de o asemenea importanta . Cum am fi trait acel meci in direct pe care toata viata poate nu l-am fi uitat sau poate l-am fi considerat o razbunare a meciului de fotbal pe care l-am pierdut in fata Danemarcei in prelungirile meciului . Toate reluarile din lume nu mai pot da oamenilor emotia meciului in direct . Pentru ce subventioneaza statul roman TVR daca oamenii platesc lunar abonament si nu pot urmari meciurile echipelor nationale .Cer pe aceasa cale tuturor celor care iubesc sportul si respecta oamenii acestei tari sa cerem (poate si cu ajutorul presei sau de ce nu al oamenlor in strada ) ca toate competitiile sportive unde ROMANIA este reprezentata sa fie transmise in direct de TVR pentru ca toti romanii sa fie respectati si sa promoveze sportul cum altfel daca nici performanta nu ! Netransmiterea meciului si preluarea lui doar de un operator privat cu o acoperire restransa la nivel national a dezamagit societatea romaneasca care trebuie sa ia atitudine pentru a nu mai fi scuipata inca o data de cei responsabili.

chris  •  17 decembrie 2015, 8:18

Felicitari fetelor! Nu stiu de ce ,dar parca asteptam dintr-un moment in altul o cadere a fetelor noastre,dar in final,parca atipic romancelor,au invins datorita concentrarii superioare si dorintei imense de victorie. Aceasta generatie merita cu prisosinta un aur mondial.Tin sa remarc si jocul tactic.Foarte agresive si in acelasi timp cu o diversitte destul de mare pe faza de atac.Nu imi mai aduc bine aminte,dar desenul pe podeaua salii facut de Ryde a fost inainte de golul victoriei?..Pentru ca schema jucata la acea faza de atac se potriveste cu ceea ce a desenat antrenorul nostru..

Mario  •  17 decembrie 2015, 8:28

Tolontan, mai bine taci sau scrii idiotenii de Arafat. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ioftac Cristian  •  17 decembrie 2015, 8:30

Pur si simplu,fara cuvinte!!!Echipa Romaniei a fost extratrestra,nu pot descrie cum am trait meciul,de la inceput si pana la final in picioare strigand si urland mai cv ca virgula CristianTopescu in vremurile bune cu pulsul 2oo spre final sunt un impatimit al sportului declarat fara nici cele mai mici urme de rezerve,tare mi-as fi dorit sa fiu comentator sportiv,bv fetelor ati fost fenomenale,cand poate putini mai credeau in voi poate niste "nebuni" asa ca mine,Neagu a fost de senzatie unMonstru sacru al hanbalului de la noi si din lume o jucatoare cu un brat de aur.Inchei prin niste ganduri pornite din suflet:Stau si ma intreb "ingandurat" sa fie oare adevarat,ceea ce-aseara s-a intamplat,CA "noi" sa castigam cu-n gol impotriva danezelor?A fost ceva de nedescris cum poti vedea doar intr-un vis ,ca noi sa dam gol dupa gol si...?replica danezelor...?!a fost parese infernal cu un final demential in care sigur am trecut de la Infarct la Knokaut...castigand apoi cu-n gol in finalul prelungirilor,iar vezi se pare la sfarsit cand pur si simplu am rabufnit,pe un contraatac final,Nechita in rol principal,Bradeanu pasa la extrema data si Danemarca ingenucheata!!!A fost foarte tare meciul cu acest meci Romania a dat o palma tuturor contestatarilor,Doamne ajuta sa ajungem in finala,am merita,sa auzim de la exceptional in sus cum spunea cineva!!

Racul  •  17 decembrie 2015, 8:40

Tolo: cum adica "nu-si mai vorbea"...?

memento  •  17 decembrie 2015, 8:41

In Neagu s-a intrupat spiritul lui Gruia.

Ghita  •  17 decembrie 2015, 8:44

Sportivii chiar fac ceva, pe cand ziaristii, mai ales pseudoziaristii din ziua de azi, nu au absolut nici un merit. Din contra, se remarca prin intrebari tendentioase, interpretari rautacioase, sete a banului si prostirea mediei. D-aia ti-e si sila sa te mai uiti la tv. D-lul Tolontan isi apara breasla care ii da bani, atat. In rest, sunt 200% de partea lui Hagi in interviul ala celebru. Lui chiar ii pasa, ziaristului ii pasa doar de buzunarul lui. D-le Tolontan, uita-te si matale la interviul ala. Nu numai ca da dovada de bun simt, dar Hagi chiar se roaga de pseudoziaristi sa "mai tina un pic cu noi, macar acuma pana jucam la mondial". Foarte bine a facut Hagi cand l-a strigat pe ala cu mustata. Vorbele lui Hagi sunt uneori chiar foarte bune, mult mai bune decat imaginile cu niste ziaristi ca dvs incercand sa joace fotbal. Printre cititori sunt multi care ar fi mult mai buni decat multi dintre pilosii din breasla Dvs, d-le tolontan

Sd  •  17 decembrie 2015, 8:48

si scuze cand primeste Tomas Ryde care a fost facut "penibil" in primul articol de pe sait dupa infrangerile din grupe, pentru ca a avut curajul sa ceara un time-out fara a le spune nimic jucatoarelor?

Simi  •  17 decembrie 2015, 8:53

FAAAANTAAAAAASTIC !!!!!!!!!!!!!!! FELICITARI ! Am vazut meciul pe net. In momentul in care Ada era in aer, s-a blocat imaginea. Am crezut ca fac infarct. Noroc ca a ramas sunetul : GOOOOOOOOL, NE-AM CALIFICAT !. Va spun ca n-o sa uit seara asta asa usor. Este nemaipomenit ce ati realizat dar puteti sa priviti si mai sus. Se simte deja mirosul de campion mondial. Vreau sa puneti haina asta pe umeri. SUNT ALATURI DE VOI. SI MULTI ALTII. HAI ROMANIA.

Ghita  •  17 decembrie 2015, 9:09

Bravo Fetele! Bravo !!! Sa faci o schema ca aia de la ultimul gol, la scorul de 30-30 siin ultimele secunde, dovedeste ca fetele astea stiu foarte bine ce vorbesc. I-ati razbunat pe colegii de la fotbal care au pierdut o calificare la copenhaga. D-le Tolontan, ziaristul nu are si el niste jocuri psihice?? Doar ca, dupa ce a dat 15 goluri intr-un meci, daca vorbeste Cristina Neagu, toti ziaristi tre sa taca malc, parerea mea. Chiar si d-lul tolontan, care din sfera lui vine cu greu.

Paulică  •  17 decembrie 2015, 9:19

Stiti ce-nseamna sa te opui unei mingi care este aruncata cu 100 km/h ? Da' sa te suduie niste ageamii din presa tarii natale? Da' cand te fluiera 12000 de omuleti ? Da' cand lacrimile nereusitei iti podideste sufletul sau cand te inalti sa arunci si ti se împlântă un 'cutit' in ficat? Doamne, fetele acestea au facut enorm pentru ele si sa nu uitam ca-si spun cu mandrie romance, deci daca le iubiti este si victoria noastra ! Multumim iubitelor ! Sunt atat de fericit ! Drum bun !

Victor  •  17 decembrie 2015, 10:44

Cătălin, critica jocului nu înseamnă lipsa solidarității. Ne reprezintă și am trăit intens meciurile alături de ele.Le felicit. Sunt puțin trist totuși că a juca în ciuda țării (și prin refuzul unei culori) a fost o motivație mai puternică . Elita reprezintă și ridică o națiune. Nu o repudiază. La meciul cu Norvegia voi striga pentru ele și pentru Romania,nu? Încă o dată, felicitări !

Nicu  •  17 decembrie 2015, 11:08

@Olaru Alin. Nu poate sa puna titlul ala pentru ca Tolo a trecut pe la scoala.

Nenea  •  17 decembrie 2015, 11:14

O stiu pe Cristina de la pe la 11 ani, cand isi certa sanatos colegele in vestiar, unele mai mari chiar si cu trei ani. O dor jignirile si nedreptatile, accepta criticile, chiar daca-i vezi jucand muschii fetei... Cea mai buna handbalista din lume are - ce sa vezi - sange de romanca si inteligenta, atat in joc, cat si in viata de zi cu zi, vorbeste coerent, fara zeci de aaa... ca multi jurnalisti, inclusiv crainici Tv (presuspusi de sport). Cristina Neagu ne reprezinta ca natie, fie ca invinge, fie ca pierde, fie ca are o reusita individuala sau greseste, vinovata. Pentru ea, conteaza echipa: hai Romania! Multumesc, Tolo, scrie, ca scrii bine.

mircea t.  •  17 decembrie 2015, 12:26

Nu pot sa spun altceva decît ca mi-au demonstrat ca nimeni altcineva ca si un roman poate avea un psihic de invingator fara mari indoieli si frici

giordache  •  17 decembrie 2015, 12:35

UN OMAGIU AL FORMIDABILEI NEAGU ADUS FORMIDABILULUI GH GRUIA

Dragos  •  17 decembrie 2015, 14:12

Domnule Tolontan, ceea ce nu inteleg aceste handbaliste foarte mari dar cu foarte putina minte este faptul ca sportul este un fenomen social, nu o casta rezervata doar cunoscatorilor. Critica este inerenta si nu trebuie sa fie un motiv sa joci in sfidarea unei intregi natiuni, refuzand sa apari in galben, doar pentru ca te numesti Neagu sau Elisei si ati fost criticate in presa. La 43 de ani ai mei, imi permit sa spun ca Neagu nu a ajuns inca la nivelul Mariei Verigeanu sau al Marianei Tarca. Gloria prezentului le apartine, dar tipatul isteric "Pentru Noi!" este o insulta la adresa unor generatii de romani care au fost obisnuiti cu Patzaichin, Dobrin, Nadia, Duckadam, sportivi care au fost bucurosi sa imparta marele lor succes cu oamenii obisnuiti, sportivi care nu au refuzat niciodata sa spuna "Romania!". Luati va rog, domnule Tolontan, exemplul baietilor de la rugby la finalul meciului cu Canada. Trageti dvs. concluziile. In final, daca tot joaca pentru ele, corect ar fi ca din bugetul de stat sa nu fie alocat nici macar un leu pentru premierea acestor jucatoare. De ce sa plateasca romanii o performanta care nu le apartine? Nu ar fi mai bine ca banii de premiere sa ramana "Pentru Noi"?

radu  •  17 decembrie 2015, 15:04

@ Nicu, ff tare comentariul tau:))))))). La asta ma gândeam si eu. Voiam sa scriu ca daca pune un asemenea titlu, nu l mai citesc. :)))

Probono  •  17 decembrie 2015, 15:36

"Secretul victoriei e să fii nițel supărat. Nu mult. Așa, puțin. Cât să zici <>" https://www.youtube.com/watch?v=5LH71UZGjuM

Stelian  •  17 decembrie 2015, 17:48

Incerc sa-mi imaginex textele (articole si comentarii) daca dupa ratarea loviturii de la 7m din finalul meciului echipa ar fi pierdut in prelungiri... Handbalul a evoluat mult in materie de viteza, forta a aruncarilor, dar ramine un sport de echipa. Le doresc mult succes.

marc  •  17 decembrie 2015, 19:01

mizerabil ragnetul de lupta ,,jucam pt noi",mizerabila aprecierea ,,foarte bine!...nu datorati nimic nimanui.Ba datoreaza tolontane.Atata timp cat pe tabela scrie ROMANIA(nu Neagu&comp),se canta Desteapta-te romane***iar pe catarg este arborat tricolorul,datoria e maxima.Pai ce vor aceste infatuate,sa le lauzi cand sunt lamentabile,cand isi bat joc de noicu jocul lor execrabil?Iti garantez ca daca pierdeau cu brazilia sau danemarca nu le-ar fi criticat nimeni,pt ca au jucat.Pai ce vor ele sa fie elogiate dupa mizeria aia de meci cu spania?Ei bine,asa ceva nu se poate.Si sa mai stie aceste mimoze ca banii primiti de la FRH sunt de la NOI

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mishu_74  •  17 decembrie 2015, 22:52

Bravo fetelor, bravo tuturor care au contribuit la victoria cu Danemarca! Cristina Neagu a fost si este M I R O B O L A N T A !!!! O iubesc ca pe copiii mei! :)

alb_rosu_in_VN  •  17 decembrie 2015, 23:14

Desi comentariul lui Dragos este acid, sunt intru-totul de acord cu el. Sigur, incurajarea "Pentru noi!" pare sa fi fost cheia succesului, insa echipa nationala nu este o echipa privata a Cristinei Neagu sau a lui Thomas Ryde. Atata timp cat stagiile de pregatire, deplasarile si alte cheltuieli au fost suportate din bani publici si , mai mult, atata timp cat inaintea fiecarui meci se canta imnul Romaniei, nationala asta apartine Romaniei! Mi-ar fi placut mai mult ca in loc de "Pentru noi!" fetele sa strige "Pentru Romania!", nu? Indarjirea contra propriei natii nu poate aduce nimic bun si durabil. Cristina Neagu are tot dreptul de a nu mai raspunde convocarilor la nationala daca se simte nedreptatita. Nu stiu de ce, dar victoria asta imi lasa un gust amar.

mishu_74  •  17 decembrie 2015, 23:23

@marc....mai sunteti multi din astia, patriotarzi de serviciu, care au impresia ca e meritul lor ca s-au nascut in zona aia geografica? Si care au pretentia ca orice sportiv care joaca in orice nationala a romaniei, le apartine?

mishu_74  •  17 decembrie 2015, 23:28

@ alb_rosu....bag-o si pe aia cu ''mai bine sa piarda tot, dar macar stim ca au jucat pt romania":-)))) mcpmdr, cat de ridicoli puteti fi cu pseudomandria asta patriotica. de parca romanii de-a lungul istoriei

burebista  •  18 decembrie 2015, 15:17

Ma intreb cum se face ca agramatii sunt mereu 'mandrii'.. N-ai vedea unul scriind corect romaneste, toti sunt prea mandrii pentru astfel de detalii.

bravo  •  18 decembrie 2015, 22:13

foarte bine, doar pentru ele sa joace, l-au tinut prea mult in spate pe ******* de Tadici care le stie pe toate, daca nu era el antrenor la nationala aveam deja citeva trofee in vitrina...

persa adrian  •  20 decembrie 2015, 18:46

Domnule Tolontan, as dori sa va pun cateva intrebari la care as dori sa imi raspundeti, va rog. 1. De ce sa transmis campionatul mondial de handbal fete la Dolce? TVR nu mai are bani? TVR are obligatii fata de fostii sai angajati actualmente la Dolce /Enachescu, Gradinescu, Cosmescu și Baleanu/??? 2. De ce va transmite Dolce si campionatul european de fotbal din 2016???? TVR nu poate ?, daca nu poate de ce nu transmite un alt post TV cu acoperire nationala? Pentru un post TV cu 20 de abonati mi se pare ca Dolce este campioana mondiala la transmisii sportive in Romania si nu numai!!!!!!! Astept niste raspunsuri cat de cat pertinente. Va multumesc.

Comentează