„Pentru noi!”

În dorința de a se ridica deasupra propriilor slăbiciuni și în îndîrjirea de a pedepsi criticile și-au găsit handbalistele mecanismul psihic al victoriei împotriva Danemarcei

joi, 17 decembrie 2015, 12:18

Strigătul fetelor, de la începutul reprizelor și de la fiecare time-out, acest ”Pentru cine jucăm noi?” / ”Pentru noi!!!”, este versul iambic al campionilor.

Toți sportivii se supără pe cineva, de regulă pe restul lumii.

Dorința revanșei semnifică felul în care se motivează campionii. Înainte de a intra în arenă, ei au nevoie de un dușman. În avanpremiera adversarului real, adrenalina le cere adversarul virtual.

De regulă, cel mai bine te motivezi cînd te consideri singur împotriva tuturor, singur împotriva lumii nerecunoscătoare.

Cronicarii cunosc acest joc psihic al sportivilor. Am trăit-o de zeci de ori, vorba lui Ioan Chirilă cel care scria că a fi jurnalist înseamnă a supraviețui modest trăirilor altora.

E supărarea lui Hagi strigînd: ”Merităm statuie!”. E supărarea Cameliei Potec, înainte de a deveni campioană olimpică, atunci cînd zile în șir a evitat presa, prietenii, publicul și nu-și mai vorbea nici cu antrenoarea ei.

E supărarea lui Leonard Doroftei, cu care nu te puteai înțelege înainte de meci. E încordarea Cătălinei Ponor, cînd privirea ei trecea, despicîndu-te, prin tine. E supărarea prin care se motiva Diana Mocanu, cînd uimea lumea natației, dîndu-i cu tifla ca o copilă îmbufnată.

La final, Cristina Neagu a ținut să explice: ”Pentru noi înseamnă pentru noi, pentru familii și pentru cine a crezut în noi și la bine și la rău!”.

Foarte bine! Pentru voi să luptați, pentru că, la urma urmei, nu sînteți datoare nimănui.

Și dacă mecanismul acesta de ”Singure împotriva tuturor” va funcționa și împotriva Norvegiei, atunci veți ajunge în finală.

Iar, în finală, puteți juca de dragul acestui sport pe care vă veți mîndri că l-ați reinventat printr-o dulce și asudată răzbunare.

 

Comentarii (83)Adaugă comentariu

Razvan Gospodaru  •  17 decembrie 2015, 0:34

Buna seara, Imi pare bine ca ati scris de sport, ati mai uitat de rele. Suntem in semifinale de campionat mondial, la sport de echipa. De ani de zile, echipa asta e cea care ne da viata. Bravo lor. Cred ca e cea mai indragita echipa a Romaniei. Cu caderile lor care ne-au scos peri albi. Dar uite ca nu mai cad. Cand batem Norvegia? Vinerea asta!!!!

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2015, 0:38

Razvan Gospodaru: Si echipa de gimnastica, si scrima, dar da, aveti dreptate, dintre sporturile de echipa, echipa de handbal fete e de departe cea mai prizata de suporteri.

Mihai  •  17 decembrie 2015, 0:45

Pai tocmai ca nu sunt singure. Ne au pe noi, aia care ne-am uitat la meci si la 11 noaptea tipam ca nebunii gol de s-a auzit pe toata scara. Nici nu mai stiu de cand nu m-am mai bucurat asa de tare. Cred ca aveati titlurile pregatite dupa ratarea de la 7m. Eh, asta e. Le pastrati pentru meciul cu Norvegia. Sau?

poli iasi  •  17 decembrie 2015, 0:47

Si echipa de fotbal, chiar daca nu are astfel de performante...totusi, nationala de fotbal, a adunat acasa la ultimele meciuri, peste 40-45.000 de spectatori/meci..

Doru  •  17 decembrie 2015, 0:47

Să ne fie rușine, domnule Tolontan, că nu am putut ține, ca nație, în viață un brand care se numea "Oltchim"... Mai numără cineva cîte dintre fetele care strigă azi "PENTRU NOI!" au trecut prin și au jucat în numele bătrînului Râmnic? CSM e un epigon mai mic, ținut de o primărie, HCM e unul mai măricel, ținut de alta. Oltchim nu mai e ce a fost pentru că noi l-am lăsat să moară.

Mihai B  •  17 decembrie 2015, 0:48

Ati uitat sa amintiti de supararea Simonei Halep...

Venom  •  17 decembrie 2015, 0:48

Femeia romana! Nici nu mai am cuvinte!

alex  •  17 decembrie 2015, 0:48

Au dreptate! Si nu de azi, de ieri......Au dreptate si ele ....si olimpicii la matematica, fizica, chimie.....medicii adevarati, pompierii salvatori, invatatorii darnici, gynoierii vrednici, politistii cinstiti, magistratii incoruptibili...... pentru ei fac toate lucrurile bune.....familiile, prietenii si celor ce recunosc valoarea si sacrificiul..... pentru ca restul doar profita..... pentru ca restul profita, pentru bani, putere si imagine..... ,,Pentru noi!,, e un strigat de autoapreciere foarte cinstit.... nu political corect si patriotisme comunitare ieftine .... gen, pace si toleranta cu toti nuni sau rai ..... Sanatate fetelor....si sarbatori linistite!

invictus  •  17 decembrie 2015, 0:48

Am jucat, am intrat în moarte clinică, am înviat, am învins!

laurentiu40  •  17 decembrie 2015, 0:48

Cum a jucat apărarea,foarte buna.toate sau aparat ca la carte,Bradeanu,Neagu ,Marin,Perianu,mai ales ca ati luat-o de la unguri,pe romanca noastră Gabriela,foarte buna in aparare,bv la toata echipa.,nu pot sa uit vreo una,bv toata echipa

Rooney  •  17 decembrie 2015, 0:49

Fetele au fost amazing!Cred ca este prima oara cand nu mai cedam pe final de meci!Ce ma surprinde este faptul k nimeni nu vorbeste de stafful tehnic?!Jos palaria se vede k avem antrenor cu mentalitate de invingator

C.Mardare  •  17 decembrie 2015, 0:51

E corect ce spun fetele, chiar joaca pentru ele, pentru ca atunci cand nu castiga, sportivii romani nu primesc decat critici si jigniri, nici o sustinere. Din pacate toate astea sunt generate de prea multii si prea nepregatitii si prea ... oameni din presa sportiva, pe care eu, nu ii mai inghit. Dupa ce ca mai avem cativa sportivi de nivel international, ii batjocorim si pe aia. Mai aveti putina rabdare, vine europeanul de fotbal, sa vedeti critici si jigniri chiar inainte de debut.

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2015, 0:51

@Mihai: nu cred ca in toata Romania gaseai pe cineva care ar fi criticat-o pe Neagu si daca se pierdea meciul. Cum se zice in vechea limba a sportului a tras echipa dupa ea. In cazul asta, a tras si echipa Danemarcei dupa ea, ca intra in poarta cu tot cu trei daneze la fiecare gol.

dac.impielitzat  •  17 decembrie 2015, 0:52

" Înainte de a intra în arenă, ei au nevoie de un dușman. " mda... din pacate. nu stiu de ce, dar putini reusesc sa joace pentru frumusetea sportului pe care-l practica; numai atunci si numai atunci sportul devine arta. numai atunci si numai atunci esti zeu si nu doar gladiator. cand joci pentru frumusetea sportului, a exprimarii prin acel sport.

Sandman  •  17 decembrie 2015, 0:55

Poate ca aceasta victorie, atipica pentru sportivii romani, sportivi care in fata spectrului unei infrangeri ne readuc atat de des aminte de ciobanul mioritic, va genera o schimbare de atitudine a celor aflati mereu aproape de varf, dar aproape niciodata acolo.... Azi am fost sarbi, croati, nemti, dar abia dupa semifinala cu Norvegia se va vedea din ce material sunt facute fetele noastre cu adevarat. Mai presus de rezultat este spiritul, imi doresc si le doresc fetelor sa arate acelasi spirit si mentalitatea de invingatoare.

zeusdinolimp  •  17 decembrie 2015, 0:56

Buna seara,Cataline!Erai printre cei care il vedeau pe selectioner ca si demis.Asa-i?De unde pana unde intoarcerea asta la 180 grade?Am inteles,ai nevoie sa fii citit.Dar fetele,ca si selectionerul v-au dat o palma.De ce nu puteti sa va asumati proastele prognoze sau un titlu infect?Fii barbat,asta inseamna jurnalism pe langa multe altele...

Mihai  •  17 decembrie 2015, 0:58

Evident ca nu la Cristina ma refeream, ci la echipa. E clasic pentru noi. Chiar si eu recunosc ca dupa ratare am zis ca aia a fost. Stiam ca mai sunt 10 minute, dar parca mi se stersese zambetul de pe buze. Nu mai eram la fel de convins ca pana atunci. Iar spre bucuria noastra au aratat ca pot. Sicer, speram la mai mult de la dvs. in seara asta frumoasa, mai ales ca va citesc toate articolele si chiar apreciez munca pe care o depuneti ca jurnalist.

DAC  •  17 decembrie 2015, 0:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Golan  •  17 decembrie 2015, 1:05

Nevoie de un dusman au aia din armata si ''servicii''ca sa-si justifice faradelegile.Parca sportivii au parteneri de intrecere,pe care ii considera egalii lor,ca altfel nu ar fi sport si nu ar fi vizionati de milioane de oameni.Ma enerva scandarea lor anterioara la time-outuri cu ''hai romania'',d-a incepand din meciul cu Brazilia,au luat-o vad cu cea adevarata,adica cu ''pentru noi''.Cu Norvegia n-au sansa decat sa ia bataie la sub 8 goluri diferenta(le-am vazut cu Muntenegru),d'a oricum au jucat bine dupa iesirea din grupe,iar in meciul acesta m-a frapat comentatorul englez ce se tot mira de actiunile Paulei Ungureanu si ale Cristinei Neagu in special si al echipei, in general.

fane  •  17 decembrie 2015, 1:06

esti un bou si tu si cei de la gazeta , umpleti paginile cu *** , ultima performanta romaneasca ??? zici de potec ? tu stii cat castiga un inotator in comparatie cu un *** fotbalist ???cat castiga o handbalista care ajunge in semifinala campionatului mondial? in comparatie cu unu care nici macar finala cupei romaniei nu ajunge ? sa va fie rusine celor care va pasa de sport au dreptate fetele ,numai steaua si fotbalul d e2 lei il vedeti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

yoz7777  •  17 decembrie 2015, 1:06

Cred ca este prima data in ultimii ani cand fetele astea reusesc sa reziste la o asemenea presiune. Si in seara asta am mai albit cu ele. Cu finalul acela criminal in care adversarii (care sunt si gazde) ne ajung din urma si ne egaleaza, final păredestinat in care picam psihic si pierdem. Numai ca de data asta am rezistat si am avut si 7m. Cand vezi ca rateaza Neagu (ce poti sa-i reprosezi dupa un asemenea meci???), teama ca vom pica in prelungiri s-a amplificat, te gandesti daca isi va reveni, iti pui speranta in pauza scurta si in antrenor. Au fost extraordinare si in prelungiri, dar tot m-au perpelit cu finalul cand imi treceau prin fata ochilor loviturile de la 7m cand puteam avea doua goluri avantaj. Bravo lor ca au dus pana la capat meciul cu indarjire si am castigat in utima sescunda, a fost mai frumos. @ Razvan Gospodaru - vineri seara este raspunsul corect!!! Si salutari daca esti cel din Franta! Salutari si daca nu esti cel din Franta!

Cristi  •  17 decembrie 2015, 1:08

ziua securist, noaptea ziarist! Ce usor treci de la una la alta, stimabile! Uite, articolul asta imi placu, putem sa ramanem la astea, cu ce te are bre binomul la mana?

Bubucul  •  17 decembrie 2015, 1:08

Mulțumesc pentru articol! A fost fantastică echipa noastră! Sau, mai bine zis, de infarct! Multă sănătate tuturor!

Romania  •  17 decembrie 2015, 1:09

Mai avem 2 meciuri,plecam cu medalie la gat, iesim ultimii din sala!felicitari Romania, dar acum trebuie sabateti Norvegia si Polonia!sunteti obligate!succes,va iubim mult, si nu uitati ca pentru noi Romanii luptati , si noi in finala daca luati aurul iesimin strada!ce minunat ar fii acum de Sarbatori,va rog faceti-ne o bucurie , un cadou de Nasterea Domnului!hai Romania, va iubim enorm!

Nicu  •  17 decembrie 2015, 1:09

Incep sa cred in miracole,si nu ma refer la victoria Romaniei in fata Danemarcei la CM de handbal.Ci la faptul ca deschid gsp.ro si nu vad pe frontispiciu stiri despre Steaua sau Becali.Probabil nu a avut un antrenament prea intens..Cat despre victoria Romaniei nu pot spune dacat ca ,faza ultimului gol va fi material de studiu la toate scolile si academiile de handbal din lume...

razvan  •  17 decembrie 2015, 1:11

daca mai prind un meci din asta la tensiunea mea...am tot zis ca nu ma mai uit, dar....am trezit juma' de bloc la golul Adei Nechita din ultimele secunde...oricum, RUSINE tvr (observati diacriticile) pt ca sper ca in ultimul ceas sa nu repetati greseala si pt camionatul european de fotbal...sa vezi asa un meci pe net ( streaming, blocari etc etc) e chiar complicat...FELICITARI ECHIPEI NATIONALE A ROMANIEI I!!!!!!!!

Lila  •  17 decembrie 2015, 1:14

"Dupa razboi multi viteji se arata!"; esti un oportunist incurabil, ca mai toti gsp-istii, nu ai cum sa fii altfel se pare!

Mircea  •  17 decembrie 2015, 1:20

Nu le meritam pe aceste fete!! Cum nu o meritam nici pe Halep sau chiar pe amaratii aceia de la nationala care au reusit sa se califice in ciuda faptului ca fotbalul romanesc este total la pamant in aceste zile. Romani, capul in pamant! Vorba lui Mihai. Oare care erau titlurile daca pierdeam dupa acea lovitura de 7 metri??

Tom  •  17 decembrie 2015, 1:20

Așteptăm opinia domnului Tadici.

de tracia  •  17 decembrie 2015, 1:21

Cata, am vazut meciul pe un canal din suedia ”9”. Cred ca au rostit comentatorii de acolo numele lui Neagu mai mult decit numele din toata echipa Danemarcei. Eu ma bucur pentru ea. A redevenit ceea ce era inainte de acidentate. Unica! un Hagi sau Dobrin sau Balaci a handbalului. Cu ea cu Halep merge sportul inainte. Copii au nevoie de exemple. Merci fetelor...

symon1919  •  17 decembrie 2015, 1:22

cata, au fost zile cand nu ati avut material cu fetele chiar daca meciul nu a fost foarte tarziu , in schimb nu lipsesc chinuitoarele meciuri din liga 1. chiar in ziarul de miercuri nimic pe prima pagina , totusi e un sfert de finala la cm .la fel a fost si cu brazilia . cred , oricum voi stiti mai bine.

costin  •  17 decembrie 2015, 1:23

Meciul asta trebuia sa se vadă la tvr. Mi ar plăcea ca fetele sa ajungă sa castige finala.😊 Si sa nu vedem nimic la televiziunile de duzina...

Radu  •  17 decembrie 2015, 1:27

Tolontane, poate ne povestesti meciul pt. ca falimentarii de la TVR, in combinatii comuniste cu Eanchescu, imbecilul care a fost la postul public, au transferat un eveniment mondial pe un post de 2 lei. Rusine!!!

cosmio  •  17 decembrie 2015, 1:30

"pentru noi", da... dupa meciul asta se vor gasi toti editorialistii sa scrie ceva, pentru a atrage vzualizari, "pentru noi". vedeti-va de isu, de ofsaiduri si de arbitri, asa ar fi decent.

Venom  •  17 decembrie 2015, 1:32

OK. Acum pot sa scriu.:) Dupa manita, Guardiola a declarat: N-am castigat nimic! Cam asa e si acum. Ne bucuram, dar tragem linie si socotim la sfarsitul campionatului! Hai Romania!

tudor  •  17 decembrie 2015, 1:33

Prietene vechi, imi place ca esti lucid. Asupra mea abia acum si-a facut efectul Aspacardinului, hic :) de la ratarea Cristinei !Pana la urma, hic, e ceva ce te tine treaz in miez de noapte ! Si uite ca si cu o natie de urmasi de-ai lui Stefan cel Mare, nu ne-am mai pierdut psihic in prelungiri, ci am biruit , hic ! ( sic! ). E buna si mentalitatea nordica la ceva! Totusi, maine presupun ca Tadici va avea ceva de comentat, despre grane, despre fantani otravite, s.a.m.d. P.S. Un popor care de mii de ani doar se apara, cucereste Vikingii, cu.. niste.. femei ? Ciudat... Abia astept o reclama la Andi pe tema asta. Seara buna, prietene vechi.

marian  •  17 decembrie 2015, 1:48

felicitari fetelor in primul rand pentru victorie si bine ca nu l-a televizat tvr ca mureau mai mult de jumatate dintre VECHI . succes in meciul cu norvegia .

alexandru Valeriu  •  17 decembrie 2015, 1:51

Fetelor Sa fiti fericite si sa zambiti mereu . Indiferent de rezultate pentru mine sunteti de multi ani cele mai talentate si mai bune din lume ! Continuati stralucitor traditia Irinei Nagy , Simonei Arghir sau Ani Nemetz etc. pe care le-am vazut si admirat . Va multumesc . Din Boston , Prof. Al. Mangu .

nm  •  17 decembrie 2015, 1:55

Cataline, pe langa faza asta cu "pentru cine jucam noi???", cred ca uitam cu totii sa remarcam ceva: - la time-out cu 9 secunde inainte de final, antrenorul deseneaza o schema pe podea, iar echipa e in stare sa materializeze acest lucru intr-un 7m - mai sunt 30 secunde de joc, si din nou echipa joaca o schema care lasa extrema la finalizare....schema lucrata clar...... - la un time out Cristina Neagu vorbeste cu celelalte jucatoare, si spune schema 1 merge...jucam asa in continuare -inceputul mai multor faze e facut prin indicarea schemei de una din jucatoare... Sau crezi ca mergea si cu "Hai fetele ca se poate!!!" in pauze??!!!

Cata  •  17 decembrie 2015, 1:59

Pentru VOI, fetelor! Numai pentru VOI! Da, fiti egoiste iar in cercul VOSTRU sa aveti loc numai VOI. Ignoarati restul epntru ca restul nu joaca. Restul nici macar nu conteaza atita vreme cit voi sinteti pe acel dreptunghi de joc! FITI EGOISTE! Pe mine numa deranjeaza absolut deloc. Ba din contra, VA IUBESC LA FEL DE MULT! Si atunci cind pierdeti si atunci cind cistigati! Si veti cistiga numai daca va veti dori acest lucru! PENTRU VOI!

Andrei  •  17 decembrie 2015, 2:05

Incredibil dar adevarat: d-l Tolontan mai scrie si despre sport !!!

Observatie  •  17 decembrie 2015, 2:06

Pe logica asta, gasiti repede ceva de criticat, altfel nu-si mai gasesc niciun inamic de pus la respect si adio motivare cu fibroasele alea. De ex: f. rau daca asa se motiveaza, ar trebui un psiholog (specialist in medicina sportiva, nu orice absolvent/a de SH, Maiorescu sau Cantemir); principala motivare pt. a lupta trebuie sa fie, simplu: dorinta de a-ti invinge adversarul. daca asta nu te motiveaza, la horticultura. Plus ca a fost cam one woman show; daca CN prinde o zi mai slaba, s-a terminat cu echipa Romaniei?

John Milne  •  17 decembrie 2015, 2:22

Felicitari !!!!!!!!!!!

the dude  •  17 decembrie 2015, 2:38

Cred ca mai trebuie sa faceti o rubrica la Superlativele Anului. Daca Romania joaca finala sau chiar castiga, ar trebui primeasca premiul la categoria extra-fotbal. Tot respectul pentru Tecau, Halep, Samara si ceilalti, dar o medalie la acest mondiale de handbal e uriasa.

vasile  •  17 decembrie 2015, 3:24

Da, Cristina trage toata echipa dupa ea...ECHIPA, asta e secretul reusitelor din ultimele doua meciuri! Si mai e ceva, jucatoare ca Mica, Ada si Elisei au renascut,iar altele ca Eliza decoleaza spre varful piramidei. Ryde nu tipa, nu se agita , nu se panicheaza...are o viziune si o poate transmite mai departe. Fara injuraturi, urlete, acuze...

Che Guevara  •  17 decembrie 2015, 4:11

Dintre toate sporturile de pe pamant Romania nu poate sa faca performanta decat la sporturile feminine. Baietii nu mai sunt la fel de determinati si nu mai au capacitatea de concentrare pentru a se autodepasi. Indiferent ca vorbim de judo, fotbal, handbal sau canotaj. Numai femeile duc greul in Romania.

Petrache  •  17 decembrie 2015, 4:12

Romancele sant nemaipomenite: echipa de handbal, Halep si tenismenele, gimnastele, scrimerele, fetele de la ping-pong. etc... Tare ar fi bine daca s-ar gasi cineva cu banii, influenta, viziunea si curajul sa investeasca in fotbalul feminin. Am avea si noi echipa serioasa de fotbal la mondiale.

ioan  •  17 decembrie 2015, 5:56

Buna dimineata Domnu" Tolontan, ma bucur de victoria fetelor, ma bucur de articolul dvs.Felicitari, cu simpatie

daniel  •  17 decembrie 2015, 6:12

deocamdata e cald si bine, dar sa uitam cum au jucat in grupa: 18 - 26 cu spania, 22 - 26 cu norvegia si 27 - 30 cu rusia..spania si rusia mai ales, care a mers ceas pana la surpriza din sferturi cu polonia, au plecat acasa...am prins un culoar bun, cu o brazilie in cadere libera si o danemarca sub ceea ce era cu ani in urma..de fapt, nici romania nu-i cine stie ce, asa cum s-a vazut in grupa..sa nu ziceti ca au pierdut ,,strategic"...sa nu facem nunta la victorie..e bine ca am ajuns acolo, dar sa judecam corect!

Tadici gh tadici  •  17 decembrie 2015, 6:50

Se putea si mai bine, nu sunt multumit, am jucat prost!!! Eu sunt cel mai bun!!!

Comentează