Raed Arafat: ”Firmele private vor să se cupleze la fondurile publice de urgență”. El spune că se vizează și privatizarea pompierilor, nu doar a urgențelor medicale!

Șeful Departamentului de Urgență susține că ambulanțele private din România au deja privilegii pe care în alte țări nu le au

vineri, 18 decembrie 2015, 7:06

UPDATE: SE REDESCHIDE DOSARUL SPONSORIZĂRILOR! Tribunalul Militar Iași a confirmat azi redeschiderea dosarului privind sponsorizările de la ISU Bacău. Cererea a fost făcută prin ordonanța Laurei Codruța Kovesi. 

UPDATE: Adevărul a descoperit că la ISU Baia Mare un adjunct fusese penalizat de inspectorul șef la calificativul acordat pentru că nu a îndeplinit ”atragerea de fonduri sub orice formă”. Într-un articol extrem de detaliat, șeful de atunci al ISU explică felul în care se făceau sponsorizările. 

– Domnule Raed Arafat, nu vi se pare totuși greu de explicat de ce două ambulanțe private au fost blocate să intervină la Colectiv?

– Am aplicat Planul Roșu, care prevede niște pași. Nu facem ce vrem!

– Nu dumneavoastră ați declanșat Planul Roșu, ci prefectul, la cererea șefului ISU. Asta cel puțin scrie în Ordinul MAI care-l reglementează.

– Da, așa e. Deci Planul Roșu prevede niște etape. Întîi, am mobilizat toate forțele SMURD. Apoi, 30% dintre echipajele de la Ambulanța București. În aceste condiții, ambulanțele private erau dedicate urgențelor din oraș. Dacă cineva are atac de cord într-un cartier e normal ca noi să fim acolo în același timp, indiferent de problema Colectiv.

– Dar dacă mîine vine un cutremur le veți folosi?

– Dacă avem nevoie, da! Legea nu numai că ne lasă să folosim ambulanțele private în situații de catastrofe majore, dar le putem și rechiziționa, să știți!

– Pînă să le rechiziționați nu ați putea să faceți niște exerciții împreună?

– Păi, se fac!

– Cei de la privați spun că nu se fac.

– Se fac, în provincie se fac mereu.

– În 2009 considerați că exercițiile în comun sînt folosite de privați ca să-și facă reclamă.

– Păi, așa era. Acesta era contextul din 2009.

– Și în 2015 cum gîndiți referitor la același lucru?

– La fel! Între timp și Curtea de Apel, și Curtea Constituțională s-au pronunțat că nu sînt discriminați.

”Repet, în cazul în care vrem, putem să și rechiziționăm ambulanțele private, dar numai dacă e cazul, dacă avem realmente nevoie. Să știți că România e permisivă cu ambulanțele private!”

– Cînd spuneți că România e permisivă cu sistemul privat de urgență la ce vă referiți?

– În alte țări, ei nu au atribuții în sistemul de urgență. În Slovenia, nu fac decît consultanță medicală. Nu știu dacă n-au schimbat legea, dar așa era. Sau în Japonia… În Japonia doar ambulanțele de stat au girofar! Celelalte, nu! La noi privații au girofar, au subcontractat la 112, dar statul trebuie să-și păstreze atributul de sistem de urgență!

– Și realmente credeți că la Colectiv nu a fost nevoie de ei?

– Cei care s-au ocupat de derularea Planului Roșu au făcut-o foarte bine! Știu că în România e greu de crezut, dar oriunde s-ar fi întîmplat asta în țările din jurul  nostru n-ar fi avut aceeași capacitate de reacție.

60 de ambulanțe, 57 simple și 3 cu mai multe locuri, au intervenit la Colectiv, potrivit lui Raed Arafat, ducînd cei 150 de răniți în 11 spitale din București

64 de ambulanțe a mobilizat orașul New York în incendiul clubului Station din Rhode Island în 2003, cînd au murit 100 de oameni, susține Raed Arafat

– Simțiți o presiune pentru privatizarea sistemului de urgență?

– Sigur! Dar nu doar în România, să nu credem asta!, este o presiune peste tot în Europa. Și e o dezbatere peste tot pe continent.

– Deci dezbaterea o considerați utilă?

– Am discutat în 2012 la Parlamentul Europei, la invitația doamnei Norica Nicolai. Am fost eu din România și oameni de înalt nivel, pînă la poziția de generali medici sau pompieri, din Danemarca, Germania și Franța. Toți, indiferent de gradul de privatizare al țării lor, au spus același lucru: e obligația statului să se ocupe de acest lucru. Și au mai atras atenția asupra unui fenomen: dacă treci sistemul de urgență la privați, e foarte greu de întors înapoi.

– Au fost situații în care a revenit la stat?

– Da, în Copenhaga de pildă. Danemarca e foarte pro privatizare a sistemului de urgență. Dar municipalitatea din Copenhaga a revenit pentru că lucrurile nu mergeau.

– Ce nu merge în general cînd statul cedează acest atribut?

– O să vă răspund cu citatul șeful sistemului de urgență din SUA. ”Putem externaliza multe, dar nu putem externaliza responsabilitatea”.

– E ca și cum, folosind tot o expresie de la americani, la sfîrșitul zilei omul tot la stat se uită cînd e o situație de urgență. Pe autorități le face responsabile.

– Exact așa! Exact. Și în cazul Colectiv e la fel. La noi vă uitați, nouă ne puneți întrebări. Privatul se gîndește la profit, la un calcul cost/beneficiu, dar în sistemul de urgență trebuie să te gîndești la responsabilitatea față de cetățean.

”Un alt argument pentru păstrarea la stat a sistemului de urgență este acesta: privatul acționează pe termen scurt, pe 4 ani, cît are contract cu statul. Noi, ca stat, avem nevoie să ne facem o politică pe termen lung”

– Și în ce se traduce politica pe termen lung în materie de sistem de urgență?

– Păi, de pildă, dacă eu vreau să fac telemedicină de urgență, nu stau după privat, care mai are contract nu știu cît, care-mi dă nu știu ce preț. Putem vorbi două zile pe tema asta.

– Dumneavoastră ați auzit ceva despre salvările pe care le cumpărase Dorin Cocoș? E real?

– Nu. Nu am auzit și nici nu mă interesează cine e în spatele unor firme.

– Ce firme?

– Cele care vor să aibă acces la fondurile publice destinate situațiilor de urgență. Nu e vorba doar de medicină, ci și de pompieri, să știți. Asta e discuția peste tot în lume.

– La noi despre ce firme e vorba? Cine pune presiune?

– A fost o firmă din Timișoara. În afară de ea, cele din București, în general cele care au servicii de pază și vor să adauge sau au deja adăugate și servicii de urgență medicale și nu numai. Repet, pe mine nu mă interesează persoanele aici, ci principiul. Iar principiul e ca sistemul de urgență să aibă reziliență, adică să poată răspunde, adaptat, oricărei situații.

– Și la Colectiv a răspuns?

– Da! Să vă mai spun ceva. Se tot zice că România nu are servicii private în sănătate. Fals! Dializa e a privaților. În provincie, transporturile între spitale sînt ale privaților. Acesta este adevărul: ei ar vrea să se cupleze la fondurile publice ale intervențiilor de urgență. Nu doar ambulanțele, ci și pompierii sînt o miză. Și acolo sînt fonduri! Însă, repet, convingerea mea e că statul trebuie să-și păstreze acest atribut.

Comentarii (84)Adaugă comentariu

Silviu  •  18 decembrie 2015, 20:24

Respect pentru tot ce a facut dl.Arafat pentru medicina de urgenta din tara asta. Nu credeam sa o spun vreodata, dar dr. Arafat se ascunde dupa vorbe, se balbaie de vreo 2-3 ani, jongleaza cu adevarul. Pe cine protejati domnule Arafat???

Dina  •  18 decembrie 2015, 20:33

@Catalin : "Cele scrise in materialul de azi nu mi se par deloc incriminante pentru Arafat. M-ati dezamagit domnule Tolontan, nu mai aveti munitie? Apropo, informativ stiti dpdv financiar cat inseamna o operatie de polipectomie (nazala) la privat si cat la stat? La nivel de 2014 va zic eu - peste 1.700 lei la privat, zero la stat, fiind decontata de CNAS, dar ca roman ce sunt, am facut cateva plati informale (desi puteam sa plec din spital fara sa dau nimic, in afara de taxa aia de 10 lei la externare), care au insemnat cam 5-600 lei, adica de vreo 3 ori mai putin ca la privat. Informati-va si ce inseamna o cezariana la privat (in Bucuresti porneste de la 5.700 lei), si cea de la stat, care oficial este zero, dar informal este de 2-3.000 lei." Asa, si dumitale ti se pare normal sa dai "informal" 3000lei pentru o cezariana. Mie mi s-a parut normal sa nasc la privat, sa platesc aproape dublu si sa beneficiez de conditii de 10 ori mai bune. Chestie de optiune.... asa ca nu generaliza.

Adrian  •  18 decembrie 2015, 20:37

Nu e normal ca e mana PNL-ului cu colectivul? Cum ati fi vrut demisia lui Ponta si restul ?

paul cristian stefanescu  •  18 decembrie 2015, 21:08

Draga Tolontan, esti un jurnalist foarte slab. Nu esti capabil sa scrii, astfel incat sa te inteleaga si generatia asta minunata a tinerilor frumosi si inteligenti de pe feisbuc. Uite la asta de mai jos, bietul de el, ce a inteles el. Sau tocmai asta e ideea campaniilor tale? Ca astia miunati cu capatanile mai tinere si mai feisbuce, sa ramana cu ce-a ramas si asta? Uniti salvam! Cine nu sare nu vrea schimbare! Coruptia ucide! Mircea • 18 decembrie 2015, 17:52 Probabil ca ce spun eu s-a mai spus insa o sa o spun. nu am timp sa citesc toate comentariile. deci: as vrea sa stiu unde este responsabilitatea pe care raed arafat si-a asumat-o atunci cand ambulantele care au juns primele au fost de la particular? de ce nu a ajuns sistemul public primul? acel smurd pe care il tot lauda arafat? sau daca vorbim de responsabilitate de ce nu isi asuma arafat responsabilitatea pentru ca IGSU pe care el il conduce nu a facut nimic in cazul hartiei venite si care facea referire clara la colectiv? nici macar nu au inregistrat-o. unde este responsabilitatea de care discuta d-l arafat? unde este responsabilitatea asumata de el atunci cand a mintit pe post? nu cumva trebuia sa isi dea demisia pentru minciunile si incompetenta crasa de care a dat dovada sistemul condus de el si ma refer aici la IGSU?

sa.ne.plangem.de.romania  •  18 decembrie 2015, 21:28

Santeti bolnavi cu capul zau. Mai rau ca si inchizitia. Cand o sa-i luati si pe privati la intrebari? Hai sa vedem de ce vor ei sa puna mana pe ISU. Ce se intampla daca intr-o situatie de criza ei intra in faliment? Ce s-a intamplat cu tot ce s-a privatizat in tara asta?

neutru  •  18 decembrie 2015, 21:54

@G48ri3l, esti cel mai slab postac pro ARAFAT, ii faci doar deservicii prin modul tau de a contraargumenta.

cic  •  18 decembrie 2015, 22:17

Ce nu înțeleg eu, asociația lui ARAFAT, SMURD, este a Statului Român sau este ce înfințată de Arafat?

tancau_ioan  •  18 decembrie 2015, 22:39

salut. azi Mirela Neag a primit premiul APSR pentru presa scrisa pe 2015. bravo Doamna!

N. Curatu’  •  18 decembrie 2015, 23:28

dave • 18 decembrie 2015, 8:56 Pe ce harta se afla Rhode Island in New York 😅 Raspuns: E o insula din multele care formeaza Orasul-stat New York! Dar daca esti bita1... Puteai sa-l intrebi pe Google! Iar Tolontan nu e ala care ne explica, doct (!), prin 1990, intr-o fituica "revolutionara" a lui Cristoiu (nici nu-i mai tin minte numele), pe prima pagina, dreapta-jos, ca "massmedia" insemna "ceva intre maxim si mediu"? Gugumania asta spusa cu tupeu m-a facut sa ma uit mai atent la autor: Catalin Tolontan! Ce nume? In Oltenia exista o varianta locala, "tontoman", pentru tontul suprem! Va spune ceva alaturarea cu numele ipochimenului?!

Anonim …deocamdata  •  18 decembrie 2015, 23:34

Mda...se pare ca manipularea continua mai departe....cel putin din partea acestui personaj, recte Dr. Arafat. Sa ma explic : In 2012 cand s-a iesit pe capete si pe totala nepricepere si nestiinta din partea multora , se sustinea sus si tare , inclusiv de domnia sa , ca urma sa fie desfiintat, ba chiar privatizat , SMURD-ul ! In textul de lege se stipula ca principalul serviciu de urgenta prespitaliceasca este SMURD si erau mentionate doar servicii de ambulanta omologate , indiferent de apartenenta juridica - publica sau privata ! In actualul cadru legislativ - Legea 95 -Titlul IV - conceput si redactat integral de dr. Arafat , principalul serviciu de urgenta prespitaliceasca este Ambulanta , SMURD trebuind sa fie si fiind definit ca fiind complementar ! Printr-o manevra ingenioasa si nerecunoscuta nici macar de avizati , prin Ordinul comun MS/MAI 1092/2006 cuplat si cu OMS 2021 / 2008 intreaga formula juridica este rasturnata de facto , SMURD devenind actorul principal - dar avand posibilitatea practica si reala la aceasta ora de a-si alege cazuistica - iar Serviciul de Ambulanta Judetean sau al Bucurestiului ( am sa ma refer la ele ca SAJ ) devenind plasa de siguranta a celui dintai ! Interesanta spusa Dr. Arafat legat de mobilizarea logisticii si fortelor umane : Toate fortele SMURD si 30% din SAJ !!?? Pai fortele SMURD sunt : paramedicii - care sunt pompieri cu 146 de ore pregatire teoretica si practica - si personal medical ( medici/asistenti angajati ai spitalelor MS) din cadrul UPU-rilor ! Confuzia - pt ca sper sa fi fost doar o confuzie din partea domniei sale sau a celui care l-a intervievat si transcris interviul - poate fi colosala din partea domniei sale sau , mai rau , o clara dovada de necunoastere a propriilor norme , respectiv prevederile Planului Rosu pt prespital ! Acolo este stipulat ca alertarea si deplasarea mijloacelor si fortelor de interventie in cazul unui plan rosu se face cu PASTRAREA A 1/3 DIN FORTELE AFLATE LA DISPOZITIE PT DERULAREA MAI DEPARTE A ACTIVITATII CURENTE !! Din acest punct de vedere , d-le Tolontan , aveti raspunsul la intrebarea dvs. !!! Daca s-au aflat 28 de ambulante SMURD - ramane sa aflati cate au fost cu medic , adica C1 - si 29 de la SAJ - din nou , cate cu medic adica C2 si B1 - iar planul rosu a fost aplicat riguros , deduceti dvs. cate echipaje au fost la dispozitia in acea noapte pe tot Bucurestiul ! Daca insa s-a mobilizat doar 1/3 din echipajele Ambulantei Bucuresti , prin acele 29 de echipaje mentionate si declarate , atunci aveti motive serioase sa mai sapati putin in organizarea interventiei in sine , caci atunci legea clar nu a fost respectata ! Si repet , legea este facuta si conceputa de Dr. Arafat !! Cat despre exercitiile comune stat/privat in caz de dezastre/calamitati , va pot spune din interiorul mamaligii asteia fierbinti ca ele sunt inexistente , in ciuda asigurarilor date de DR. Arafat ! Despre sperietoarea privatului si a diferentelor de logistica dintre acestia si stat am sa intreb 1 singur lucru : In conditiile in care standardele de autorizare sunt concepute si elaborate de Ministerul Sanatatii / CNAS , de la competentele personalului medical si terminand cu tipul de aparatura si masini , iar fara acestea indeplinite ele nu au cum functiona , iar la o privire atenta se va vedea ca sunt aceleasi cu cele ale statului, diferind doar marcile/brandul/,aparaturii/masinii , care e de fapt problema ? Mai adaug un mic amanunt : in schema de organizare a privatilor si a SAJ nu exista paramedici , acestia fiind apanajul exclusiv al MAI , nivelul minim de calificare medicala fiind acela de asistent medical/medic cu/fara competenta/atestat urgenta !! Nu cumva exista riscul de a vedea populatia ca nivelul de calificare este similar cu cel al SAJ -urilor , adica asistenta medicala calificata si nu doar prim ajutor pompieristic - 4 sapatamini de scoala nu cred ca ara face fata la minim 3 sau 4 ani la asistent , nu ?! Si nu cumva s-ar realiza mai repede de catre cei care ar beneficia de serviciile acestora , ca astfel statul si-ar respecta o prevedere constitutionala , aceea ca se obliga sa asigure cetatenilor lui asistenta medicala, fie ea de urgenta sau nu , si nu paramedicala !? Cat despre fonduri , la privati acestea sunt asigurate de contractul cu CNAS , nu au treaba cu bugetul asa cum au SAJ-urile sau UPU-rile , care asigura si dotarea echipajelor SMURD ! In fond , pana in 2008 sau 2009 daca mi-aduc aminte corect SAJ-urile erau prestatori de servicii medicale in contract cu CNAS - o mare prostie , de acord - sustinatorul trecerii acestora cu bugetare totala de la MS fiind , din nou , omnipotentul si omniscientul Arafat ! Bine sau nu , e alta mincare de peste ce ar trebui investigata...cindva Si-atunci despre ce pericol vorbim oameni buni ?! Contractele cu statul nu se incheie pe 4 ani , ci anual.... Mi-e deja sila de cata manipulare a aparut din partea domniei sale , profitind de hatisul legislativ creat tot de domnia sa.... Nu sunt fan al privatului in general, dar sa sustii ca e bau-bau denota o atitudine - consecventa din partea domniei sale - de minimizare sau chiar excludere totala si a altor puncte de vedere ! Ca si cum adevarul suprem este detinut de 1 singura persoana, adica domnia sa ... Cat despre trend-ul mondial pe piata urgentei - suna hidos , dar nu-mi vine in minte alta formulare - se pune problema cresterii gradului de calificare medicala si a maririi fortei de interventie si gradului de coordonare , pana la nivelul in care sa se poate vorbi de redundanta in zonele cele mai expuse si de-abia apoi de aducre a altor forte si mijloace in cazuri de cataclisme/dezastre ! Nu privatul si nici macar 1 om nu sunt un pericol pt un sistem , ci conceperea si gestionarea lui precum si gradul de calificare si pregatire a personalului din sistem !

Medic  •  19 decembrie 2015, 1:28

Anonim...deocamdata, la cum stii legislatia si stii sa o manipulezi banuiesc ca suntem colegi :) chiar cred ca stiu si cine esti dupa modul de prezentare a problemei dar nu are importanta! Cred ca tu esti cel care incearca sa manipuleze. Daca esti cine cred ca esti, banuiesc ca stii foarte bine ce impact a avut infiintarea SMURD in Bucuresti in anul 2008. Noi de la Ambulanta ajungeam cand ajungeam la urgente si de multe ori tarziu, eram delasati si fara interes, brusc apare SMURD si simtim amenintarea si incepem sa gonim sa dovedim ca suntem aia mai buni. Punem ambulante ascunse in spatele unitatilor de pompieri nu cumva sa ajunga SMURD inaintea noastra si multe alte sicanii pe care le stiu bine ca le-am trait! Azi SMURD face peste 200 de interventii / zi la Bucuresti, ai vrea sa vedem ce s-ar intampla daca ii dam pauza pompierilor? Te mira ca o colega de a ta scrie ce scrie aici? m-am saturat de prostiile voastre si de tot ce incercati sa insinuati. Mai usor este cu privatul pentru Ambulanta decat cu SMURD-ul lui Arafat, o stim bine. Macar la privati suntem tot noi pe masinile lor si nu "nenorocitii" astia de medici de urgenta care sunt mai bine pregatiti decat noi sau paramedicii pompieri care stiu sa lucreze mai bine decat majoritatea asistentilor si ambulantierilor de la Ambulanta. Este greu sa recunoastem aceste lucruri dar asta este realitatea. SMURD are acum 3 ambulante de terpaie intensiva cu medic dar poate disloca medici suplimentar de la spital daca impune cazul cum a fost situatia de la Colectiv. Din ce am auzit, numarul masinilor de terpaie intensiva urmeaza sa creasca ca vor sa puna inca una la unul din spitale, Pantelimon sau Sf. Ioan. SMURD detine controlul datorita competentei mai ridicate a medicilor de urgenta comparativ cu cei de la Ambulanta, chiar daca unii de la ambulanta au patalamaua de medic de urgenta "prin echivalare". Refuzam sa ne mutam cu pompierii in acelasi dispecerat si il blocam pe Arafat de un an aproape ca stim bine ce se va intampla cand ne mutam cu pompierii in dispecerat, sau nu? o sa vada toate mizeriile de la noi, schimburile de tura care se fac dezorganizat si tarziu, modul in care dispecerizam unii medici la cartierele bogate si alti medici la cartierele sarace, incompetenta radiotelefonistelor de la noi si multe alte chestii care nu vrem sa iasa la suprafata. Daca am lucra cu cei de la SMURD in mod cinstit si ne-am opri sa-i denigram in fiecare casa in care intram, am avea un sistem mult mai performant. Ce vreti sa mai zic stimate coleg? poate discutam la servici cand sunteti de garda!

medic  •  19 decembrie 2015, 1:36

Continuare pentru anonim... deocamdata. Am uitat sa mai spun ceva si anume paramedicii astia de care iti bati joc, stiu sa duca o resuscitare cu defibrilare si ventilatie mai bine decat multi dintre asistentii si medicii de la noi, o stim cu totii dar nu vrem sa recunoastem. As trece toti asistentii de la Ambulanta prin centrele de pregatire de la Pompieri sa invete sa lucreze dupa protocoale insa cred ca Arafat nici nu indrazneste sa propuna asa ceva ca ar sari si sindicatul si toti de la Ambulanta la gatul lui. O sa vad acum cand paramedicii incep sa puna perfuzii si sa administreze medicamente la indicatia medicului ce o sa mai avem de comentat! Cat despre angajarile si medicii, vreau sa te intreb totusi cati medici se prezinta la concursurile de la serviciile de ambulanta? cati asistenti? deja organizam concursurile si asteptam dar nu se prezinta nimeni in tara. Cred ca Arafat este cel care ne pregateste pentru ce urmeaza stiind situatia foarte bine, noi fiind inca in faza de negatie!

medic  •  19 decembrie 2015, 2:31

Anonimule.. am revenit :) sa mai explic ceva daca nu te superi, referitor la contractele de care vorbesti, ambulanta si UPU nu au contract cu statul in fiecare an. Este vorba de buget anual alocat. Daca privatul ia bani de la CNAS, care este tot ban public, de unde urma sa recruteze personalul? nu de la Ambulanta? aia de la SMURD nu cred ca se duc la ambulantele private, dar noi? L-am auzit pe Arafat de n ori zicand acest aspect, daca dai bani privatului acesta iti ia personalul si te desfiinteaza incet incet pentru ca nu exista excedent de personal fara loc de munca care sa inlocuieasca personalul care pleaca. Cu alte cuvinte, in loc sa crestem capacitatea mutam personalul de la noi la privat, mai studiaza problema in profunzimea ei si nu incerca sa manupulezi cititorii lui Tolo, ca nu e frumos! :)

mario  •  19 decembrie 2015, 11:30

Hai dom'le Tolo! Hai! Inca un pic! Hai ca nu mai e mult si pleaca si strainul asta nenorocit, spagar, dictator...insert more here...care a facut atata rau tarisoarei noastre iubite. Un individ fara scrupule, asta este. Auzi la el: sa inffinteze SMURD! (postacilor: exista SMURD si Fundatia SMURD, da? search pe google, vedeti diferenta intre ele) Blasfemie! Sa mareasca competitivitatea celor de la Ambulanta! Nesimtire! Sa ajunga pompierii sa salveze vieti! Nu pot sa cred! Sa nu lase BGS-ul si alti "privati" sa *** niste bani prin contracte cu statul! Hopaaa, aici a calcat pe cineva pe bombeu, dar pe cineva destul de sus pus, incat sa-i comande arbitrului Tolo sa tot scrie articole defaimatoare la adresa palestinianului. P.S. cica Romania a pierdut la handbal cu Norvegia. Aaaaaaaa, who gives a ***, noi facem investigatii, chemam martori pe unii care trebuie sa citeasca de pe telefon ce s-a intamplat acolo (hai, ca doar ai inregistrarea emisiunii de pe TVR), 62 de morti la Colectiv ca daca intervenea BGS, Sf. Maria, Sf. Petru si altii erau maxim 40 de morti... jos Arafat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pueti  •  19 decembrie 2015, 12:40

"Putem vorbi două zile pe tema asta" nu exista timp pentru vorbit? promit sa ascult 2 zile continuu (72 ore)

Marco Polo  •  19 decembrie 2015, 15:06

Normal! La fondurile statului s-a putut mufa doar el, cu Smurdul lui, altcineva nu mai are voie! La #colectiv, pana n-a plecat ultimul Smurd, nici o ambulanta de la vechiul serviciu de ambulanta nu a avut voie sa iasa! Cine a platit interventiile? Statul, normal... Guvernul, normal... Prin Min. Adm. si Internelor, normal... Prin ISU, normal... Adica, prin dl. Arafat! Si, uite asa se inchide cercul! Normal, nu exista conflict de interese intre functia actuala, guvernamentala, a dlui Arafat si vechea postura, de actionar unic/majoritar/principal la Smurd, pana ca acesta sa se mufeze la Serviciile de urgente guvernamentale, la pompieri etc. Adica, peste tot de unde se puteau umfla bani, in toate chipurile si modalitatile posibile. Ca, vorba aceea, dl. Arafat s-a mufat si tot dansul a dat drumul si la robinet... Sa fie primiti! Tot malaiul acela... Dar! Sa nu ne mai abureasca el cu pericolul privatizarii sistemului public de urgenta! Pericolul, singurul, este ca el sa nu mai ajunga nici la mufa, si nici la robinet!

Razvan  •  19 decembrie 2015, 15:23

@marco polo -Stimabile ( inca iti acord prezumtia ca esti stimabil si nu rau-voitor ) SMURD-ul este serviciu public, care tine de Min de Interne. NU este al lui Arafat, nu castiga Arafat bani din el- nu are cum pt ca, la fel ca politia sau jandarmeria, nu este un serviciu care sa genereze bani, ci unul de utilitate publica. Mai mult, Arafat a creat o fundatie care strange bani, aditionali celor de la stat, pentru a suplimenta resursele acestui serviciu public. Nici banii astia nu ii intra lui in buzunar, iar modul in care sunt folositi este reglementat prin lege, deci daca te-ai fi interesat ai fi aflat cum sunt folositi. Cred ca, folosind proprii tai termeni, ar trebui sa te mufezi un pic la o sursa corecta/ obiectiva de informatii si apoi sa dai drumul la robinet, asta presupunand ca ai controlul propriului robinet.

Un cetatean  •  19 decembrie 2015, 15:50

Oare nu ar fi o varianta: unirea SAJ cu UPU-SMURD, incadrarea tuturor ambulantelor cu personal medical calificat(medici, asistenti medicali, ambulantieri), iar pompierii sa fie POMPIERI. Astfel toata lumea ar fi impacata. Infrastructaura exista, ambulantele SMURD trebuie incadrade cu personal medical calificat(AR AVEA DE LUCRU SI ABSOLVENTII INSTITUTIILOR SPECIALIZATE), nu trebuie relocate, pompierii ar putea incadra autospecialele lor de stins incendii, de lucru la inaltimi si descarcerare si astfel vor fi evitate multe animozitati.

mircea  •  19 decembrie 2015, 16:40

Stimate "un cetatean", propunerea dumneavoastra este una pertinenta, problema insa este cu totul alta. Atat SMURD-ul, cat si SAJ-ul se confrunta in momentul de fata cu lipsa de personal. Pentru a putea face cerintelor cu personal redus, singura solutie este ca acest personal sa lucreze mai mult. Angajatii de la SAJ sunt "civili", au sindicate care ii apara, respecta codul muncii etc (cu alte cuvinte nu poti sa-i pui sa munceasca mai mult decat vor). Angajatii de la SMURD sunt militari carora le poti schimba programul dupa necesitati, iar acestia sunt obligati sa respecte ordinele chiar daca uneori sunt la limita legii (o lege destul de permisiva - in momentul de fata pompierii lucreaza aproape de numarul maxim de ore permis de codul muncii si chiar daca nu le convine acest lucru, nu au incotro). Din aceasta cauza nu vrea dl. Arafat sa demilitarizeze SMURD si tot din aceasta cauza multi din sistem sunt impotriva lui. Tinerii frumosi si liberi il injura pe Arafat, fara sa stie ca lucreaza in favoarea lor (de fapt, a noastra, a tuturor romanilor). Daca SMURD s-ar demilitariza, va trebui sa angajeze personal suplimentar (daca doreste sa-si pastreze eficienta) si implicit sa cheltuie mai multi bani de la bugetul de stat. Acelasi lucru se va intampla si in cazul privatizarii serviciilor de urgenta. Pentru a avea un sistem de urgenta privat cu performante similare SMURD, statul va trebui sa le deconteze firmelor private mult mai multi bani decat cheltuie in momentul de fata cu angajatii militari ai SMURD-ului (care in anumite situatii pot fi transformati rapid si in pompieri).

DROMICHETE  •  19 decembrie 2015, 23:30

Domnului Arafat ii place sa fie MARE sef. Sa nu miste nimeni si nimic fara sa stie el ( de la achizitii si pana la interventii ! ), ceea ce este catastrofal pentru sistemul de urgenta pe care il conduce cu o INCOMPETENTA si INCONSTIENTA crase. Pai dace el e undeva (avion, W.C. etc ) si nu are semnal la telefon, inteleg ca astia de la ISU nu misca nimic. Ingrozitor ! Omul este bolnav de putere ! Sa-l schimbe cat mai repede ca dam de belea ! Oricum, dupa cum minte prin omisiune, nu il vad bine de loc. Omul asta nu este sef, este un tiran paranoic !

Razvan  •  20 decembrie 2015, 0:19

Comentariul lui Dromichete de mai sus este un exemplu perfect pentru efectele pe care le poate crea o campanie de genul celei create de dl Tolontan. Tot felul de oameni care par sa nu aiba nici macar capacitatea de a intelege ce se intampla in jurul lor ajung la concluzii de genul celor de mai sus. Sincer, cred ca nici macar cei mai mari adversari reali ai lui Arafat nu cred ca ar avea tupeul sa il acuze de incompetenta, insa iata ca vine cineva care o face dupa ce citeste 3-4 articole care nici macar nu transmit asta.

dudu  •  20 decembrie 2015, 5:03

Arafat, pana nu trage o minciuna gogonata, nu se simte bine. Incendiul din Sua, din 2003, a fost in Warwick, Rhode Island. Asta e la vreo 300 de kilometri in linie dreapta fata de New York - vreo 350-400 de kilometri pe sosea. Deci sansele ca New York-ul sa fi trimis o singura ambulanta la acel incendiu sunt nule. Da, nu-i asa, daca vrei sa te dai mare si rotund, spui ca Bucurestiul pe care il coordonezi tu Arafatul, e la fel de tare ca New York-ul! In realitate, la incendiul din 2003, cele 64 de ambulante au fost mobilizate la fata locului de municipalitatea West Warwick, care e un oras de 30.000 de oameni - un fel de Fetesti. Asta e comparatia reala Bucurestiul lui Arafat din 2015 a mobilizat ceva mai putine ambulante decat a reusit Fetestiul american, acum 12 ani... Noroc ca Tolontan nu prea le are cu documentarea, asa ca a preluat minciunica lui Arafat din zbor si a publicat-o ca adevar absolut. :))

Marc  •  20 decembrie 2015, 7:20

Jos palaria pentru informare, Tolontane

Razvan  •  20 decembrie 2015, 10:45

Interesanta si corecta observatia cu pozitionare incendiului din Rhode Island. Nu neaparat corecte concluziile. Daca va uitati pe harta West Warwick este intradevar destul de departe de New York. Insa este intr-una dintre cele mai dens populate zone din SUA. La momentul incendiului ambulante din 3 state au raspuns: Rhode Island, Massachusettes si New York. Asa s-a ajuns la 60+ ambulante. Boston, oras cu aproape 5 mil de locuitari este la 50 de mile, iar zona sa metropolitana se apropie si mai mult. Incidentele sunt extrem de asemanatoare- cam acelasi numar de oameni in public, aceeasi sursa de foc, aceleasi materiale care au propagat focul. Diferrnta majora este ca in cazul SUA aproape toti cei decedati au murit la fata locului, in timp ce la noi jumatate au murit acolo si jumatate ulterior. Mie unul mi se par pe deplin comparabile cele 2 situatii. Ramane totusi intrebarea: de ce s-a folosit orasul New York in formulare, aduce un pic a incercare de manipulare si asta.

Un cetatean  •  20 decembrie 2015, 14:47

@Razvan...În concluzie, viitorul este neprevizibil şi noi putem doar să ne aşteptăm la anumite lucruri, dar nu putem ştii care este finalul a tot ceea ce se întâmplă. Chiar dacă vrem să părem altcineva nu putem, suntem nişte fiinţe meschine cu multe vicii care ne afectează pe noi şi pe cei din jurul nostru, suntem egoişti şi răutăcioşi chiar dacă nu vrem să recunoaştem, dar aceasta este firea omenească…„Drumul spre iad e pavat cu intenţii bune” este un citat plin de adevăr, nu? PS. sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit...Asa ca Romania oricum va merge mai departe...Traiasca Romania!!!

paul  •  20 decembrie 2015, 18:28

Ba *** , asta este publicatie de sport nu fituica ta *** *** unde sa te tot iei de cai carora i-ti dicteaza stapanii .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan  •  20 decembrie 2015, 22:58

@un cetatean Sau reusesti sa fii atat de profund incat nu inteleg eu ( orice om trebuie sa isi recunoasca propriile limite, chiar daca este dator sa incerce sa le depaseasca- tot natura umana ), ori chiar nu exista legatura intre ce am scris eu si ce scrii dumneata. Fraza cu "nimeni nu e de neinlocuit" este una dintre favoritele corporatiilor din lumea asta. Se pare ca a prins foarte bine si la noi numai ca ma tem ca in Romania aceasta fraza reprezinta pretextul pentru a inlatura pe orice, cu orice cost si de multe ori fara discernamant. Bineinteles ca Arafat nu este de neinlocuit, intrebarea corecta este: exista vreun motiv pentru care sa il inlocuim.? Eu unul nu cred ca exista. Pentru cei care cred ca exista suficiente motive sa fie inlocuit ( nu ma refer la presa aici, ea este prin natura ei menita sa critice si sa puna intrebari pentru a nu lasa dictatura de orice fel sa acapereze o societate, nu sa ofere solutii ) important ar fi ca inainte sa faca inlocuirea sa gaseasca pe cineva care sa poata face mai bine treaba pe care o face Arafat acum. Altfel inlocuim un om doar ca sa ne laudam ca sintagma "nimeni nu e de neinlocuit" functioneaza din plin. PS- chiar daca intentia lui Arafat a fost de a manipula prin raspunsul dat, asta nu schimba faptul ca cea mai dezvoltata tara din lume, intr-una din cele mai dezvoltate zone urbane ale sale, la un incendiu intr-un club cu 100 de decedati a putut trimite aprox acelasi numar de ambulante pe care le-a trimis ISU in Bucuresti.

Un cetatean  •  20 decembrie 2015, 23:57

Etica "utilitaristă": să fii bun dacă asta îţi aduce folos, să nu fii rău dacă nu e neapărată nevoie, dar să fii foarte rău dacă cineva te supără puţin sau stă în calea dorinţelor tale. Sună atrăgător şi familiar pentru ego, nu?! De mii de ani, omenirea se ghidează după această etică... Cam de 2000 de ani a apărut alt concept: să fii bun întotdeauna, chiar dacă nu îţi aduce folos, după modelul divin! , dar ne solicită efortul de a depăşi nivelul gregar, atât de comod. Sărbători frumoase vă doresc la toți!!!

sanda  •  21 decembrie 2015, 20:16

Vaaai! Cum sa se uneasca Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov cu SMURD?! Cum s-ar mai fura la SABIf in draci? Chiar nimeni din ministerul sanatatii nu vede cat se fura la Ambulanta? Sau Curtea de conturi? Au un buget muuuult mai mare decat multe alte spitale si fac niste achizitii de te doare capul! Reparatiile la masini au ajuns de ordinul miliardelor vechi per masina! Mai bine le-ar fi dat la casat si ar fi cumparat unele noi cu banii astia!!! De asta ii este frica lui Arafat, ca privatii vor lua o portie din bugetul celor de la stat si aia nu mai fura cat trebuie ca sa mai dea si la altii... Ca sa intelegeti legatura lui cu Ambulanta, de exemplu, la cabinetul lui lucreaza personal detasat din personalul Ambulantei. Personal TESA. Si multe altele... Dar cea mai tare faza de la Ambulanta, iar ANI doarme, este ca sotia - manager a participat in comisia care l-a numit pe sot - director medical!!! Si asa au "domnit" cativa ani buni! Apoi sotul cu Asociatia "Societatea de Salvare " are contracte de inchiriere, comodat si altele cu Ambulanta!!!! Sa mori de ras nu alta... Si amandoi sotii sunt buuuuuni prieteni cu... ati ghicit: Arafat !! Cum e proverbul: o mana spala pe alta si amandoua fata. Nu si constiinta...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Imagini amuzante  •  21 decembrie 2015, 21:20

De ceva vreme dai in Arafat de parca ti-ar fi omorat familia. Nu inteleg. e vine sistemului. nu neaparat a lui. Sistemul a cazut. Ar trebui sa o luam de la 0 si sa avem grija ca cei noi sa indrepte lucrurile pe fagasul normal. In acest stil vom privi mereu in urma si vom cauta vinovati, pentru ca sistemul mereu va fi deficitar

cetatean atent  •  22 decembrie 2015, 1:44

Cred ca ar fi inteligent ca ziaristii si postacii sa-l critice pe Arafat numai daca au facut personal ceva util, comparabil cu SMURD-ul lui Arafat , pentru cetateni mai saraci ai tarii (ex.institutie,firma, medicament, tratament, etc.). In afara postacilor platiti pot fi *** din servicii chiar straine care au interese chiar de distrugere a ce e bun si merge bine in Romania. Cind un hotoman de presedinte i-a spus ,,ghicitori'' lui Arafat si cateii unui post TV au anuntat instant ca vor verifica averea lui Arafat si tot ce a mincat, la Brasov cetatenii au sunat la 112 anuntind ca unei persoane ii este rau la Poiana Brasov. S-a trimis o ambulanta care avea cota de plecarea la 12 anunturi/zi si acestia cind au ajuns au vazut ca nu aveau aparate pentru resuscitare si acestia au chemat SMURD-ul tot la 112 si timpul pierdut cu drumul inutil al ambulantei i-a fost fatal persoanei respective. In Tg.Mures era un fel de blestem - ,,sa nu-ti vina arafatul !!''.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  23 decembrie 2015, 5:12

Adevarul e ca omul asta are multe merite si trebuie sa aiba un cuvant de spus on problema asta. La el vorbesc rezultatele in primul rand. Spun asta spre deosebire de politicieni care nu stii cine a bagat moneda in spate ca sa zica un alta...

razvan  •  28 decembrie 2015, 19:43

Acest domn Arafat nu stie ce vorbeste ori ne pacaleste. Zice ca SMURD-ul e de stat dar el pe seama acestui SMURD ia bani cu sacii de la fundatia lui FUNDATIA PENTRU SMURD. Eu zic ca-si protejeaza aceasta masina de facut bani SMURD. Ii este frica ca daca vin privatii ii fura painea lui. Eu intotdeauna am apreciat concurenta. Serviciile de calitate apar cand exista concurenta. Normal ca firma privata nu mai da 110.000 de euro pe o ambulanta si ia o ambulanta cu 60.000 euro la fel ca cealalta de 110.000 care e livrata de frimele apropiatilor de la stat cand cumpara statul. Ambulanta privata va veni cu medic sau asistent pe cand SMURD-ul va veni cu un paramedic cu un curs de 1 luna (da ati auzit bine, o luna) care nu intubeaza si nu face injectii si obosit dupa un program de 24/48. Eu nu inteleg de ce scrie SMURD pe ambulanta...in conditiile in care exista o fundatie cu acelasi nume si i se face publicitate pe banii statului? Plateste fundatia lui Arafat bani la stat pentru publicitate? Hai sa fim sinceri, Arafat nu a inventat apa calda. Sistemul e copie de la alte state. Copy-Paste. El nu a inventat nimic. Ce sa mai zic, si cei ce au adus MALL-urile in Romania...si aia sunt Zei?

rezvan  •  28 decembrie 2015, 19:45

Domnule Arafat...din ce bani conduceti masina de lux cu care va afisati in public? Pe declaratia dumneavoastra de avere nu am vazut ca aveti masina....Sunt si eu curios....

Comentează