Sever Voinescu, noul redactor-şef al „Dilemei”

După aproape două decenii, Mircea Vasilescu s-a retras de bună voie de la conducerea revistei Dilema Veche

vineri, 1 ianuarie 2016, 12:47

De la 1 ianuarie,  Sever Voinescu, 46 de ani, este noul redactor-şef al revistei Dilema Veche, publicaţie editată de Adevărul Holding.

Voinescu, membru al GDS şi o veche semnatură a Dilemei, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti, a fost avocat, secretar general al Ministerului de Externe, jurnalist şi parlamentar.

Este considerat unul dintre apropiaţii directorului fondator al Dilemei, Andrei Pleşu, sub mandatul căruia Sever Voinescu şi-a lansat şi cariera diplomatică.

Numirea sa vine după ce Mircea Vasilescu, cel care a condus revista ca redactor-şef încă din 1997, a decis să renunţe la poziţia executivă şi să se dedice prioritar carierei universitare. El va continua să publice în Dilema Veche.

Mircea Vasilescu era unul dintre cei mai vechi redactori-şefi din presa românească.

Vasilescu a condus Dilema aproape 20 de ani şi, ca fost redactor-şef,  lasă în urmă o moştenire cu dublu simbolism.  A respectat promisiunea fondatorilor pentru o revistă de reflecţie şi a reuşit să asigure tranziţia de la generaţia autorilor de la începutul anilor 90 către noile semnături ale „Dilemei” de azi.

În aceste vremuri care, potrivit unei expresii folosite de săptămînalul „Time”, „vor rămîne în cel mai bun caz drept crunte pentru presă”, Mircea Vasilescu se retrage cu fruntea sus, lăsînd în urma sa o publicaţie cu o reputaţie intactă.

El completează ideea că un redactor-şef n-ar putea exista niciodată fără echipa din jurul său cu adevărul că presa din România îi poate fi recunoscătoare lui Mircea Vasilescu pentru serviciul public neobosit ca şef de gazetă.

Comentarii (57)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  3 ianuarie 2016, 23:15

@asdrt: nu va inteleg. Primul criticat pe acest blog sint eu. De injurat nu e injurat nimeni. Dupa cum vedeti doar doua mesaje mai sus unii comentatori considera ca vreau sa-l ”resuscitez” pe Sever Voinescu. Nu faptul ca-l pretuiesc e amendat, ci pur si simplu amintirea stirii. Ceea ce e un nonsens. Pentru ca o stire e o stire. Ca traim vremuri in care o stire stirneste o asemenea falie chiar nu cred ca aveti vreun drept sa mi-o imputati mie. Nu pe acest blog s-a promovat intoleranta. Dimpotriva, am scris intotdeauna impotriva gindirii in categorii si in favoarea respectului celuilalt. Ceea ce fac si acum. Pe mine nu ma intimideaza nici un val de comentarii. Meseria mea nu ma indeamna sa fiu aderent. Nu asta e treaba mea ca jurnalist, sa cistig concursuri de popularitate.

ion  •  4 ianuarie 2016, 1:43

E o veste buna ca dilema isi asuma culoarea clara de dreapta conservatoare pentru cine nu era deja clar... Si sigur pretinde sa fie o revista de cultura nu de politica asa ca va simtiti ok sa scrieti acolo... probabil chiar flatat desi e greu de inteles de ce Asa cum trei lucruri ma surprind si ma intristeaza la inceput de an: 1. Faceti atit caz de ca asta e o stire (dreptul dvs, desi mie mi se pare ca e totusi o revista cu o audienta minora si un continut de opinie si de nisa care nu se compara cu saptaminalele quality din alte tari si poate nu era cel mai important lucru pt 1 ianuarie). Imi permit sa spun ca e o problema ca stirea nu e neutra si nici macar balanced pentru ca nu e completa. A omite informatii despre cineva nu e o prezentare completa si aici nu era nevoie de ani de documentare ca sa informati deputatul carui partid a fost dnu SVC si ce alte functii numite politic a mai avut. Plus, pentru o informatie mai completa, puteati adauga ce declaratii controversate a facut (asa era si mai juicy si ii mai cresteati poate popularitatea dlui SV printre cititorii dvs rasisti si sexisti). 2. E surprinzator pentru mine cum puteti sa il apreciati pe SV dupa modul in care se vede din ce scrie ca nu gindeste. E ok sa respectati pe cineva cu valori diferite de (cum le percep eu pe) ale dumneavoastra, dar valorile dinsului nu sint doar retrograde ci si anti-democratice la care in multe texte se adauga lipsa de logica si cunostinte Si daca voiati sa scrieti despre Mircea Vasilescu de ce nu Mircea Vasilescu pleaca decit ca vine marele *** SV de 46 ani plini de succesuri ***. 3. Am senzatia ca nu aveti curajul sa va asumati opiniile si anume o dati cotita ca scrieti despre sport si media ca si cum politica e ceva murdar si inferior cind de fapt totul e politica si e firesc sa fie asa. Politica nu inseamna ce fac politicienii asa ca fapt divers, ca un conflict gol pentru putere si bani. Si se vede din investigatiile dvs ca stiti asta si nu credeti ca interpretarea asta cinica a politicii e tot ce putem avea si spera. Desi nu recunoasteti, scrieti despre politica pentru ca e datoria oricarui jurnalist sa o faca! Scrieti pentru ca, vrem nu vrem sa recunoastem, exista politica in fiecare lucru din viata noastra inclusiv legat de drepturile pe care nici nu ne putem gindi cum ar fi sa nu le avem

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  4 ianuarie 2016, 9:48

@ion: va admir capacitatea de dedublare logica :-) Dupa ce-mi reprosati ca nu i-am prezentat o biografie extinsa a lui Sever Voinescu (cine din presa mondiala o face intr-o stire?) imi indicati cum ar fi putut arata stirea: fara nume, doar cu stelute. Trebuia, asadar, sa aleg intre una dintre variantele onorabile: exhaustivitate sau vid informational, iar eu am ales, ca fraierul, posibilul :-) Aveti insa dreptate in privinta politicii, ea este peste tot. Dvs fiind evident de meserie stiti ca, dupa Hannah Arendt, politica s-a fondat in momentul in care au aparut doi oameni, Adam si Eva. Din acel moment oamenii au inceput sa faca politica. In privinta faptului ca pe 1 ianuarie era altceva de scris, evident ca era. Asta e si una dintre definitiile presei care-mi vine acum, stimulat de malitia dvs: noi ziaristii ratam in fiecare zi esentialul si, tot ratind, descriem realul.

Ion  •  4 ianuarie 2016, 12:32

Malitios e raspunsul dvs! Si unfair fata de ce am scris. Se pare ca avem definitii diferite si ale realului si ale posibilului. Cu definitiile mele nu vad de ce nu era mai 'real' daca incepeati anul cu articolul superb de azi si nu cu 'posibilul' trist al presei romanesti:)

master zen  •  4 ianuarie 2016, 17:30

Domnul Voinescu nu este acela care numara ca Pristanda steagurile? Nu de alta dar daca in artimetica nu a avut noroc sunt sigur ca nici in gramatica( cu accent pe ultima litera) nu o sa aiba! Parerea mea este ca toti cei care au sprijinit regimul lui Basescu si nu mai au acces la diverse functii, primesc sinecuri! Oricum pupatul im zona dorsala este rentabil si ar tb studiat in scoala!

testrun  •  18 ianuarie 2016, 12:17

test

gigel  •  7 februarie 2017, 11:35

Sever VOINESCU era un mare nesimtit pe vremea lu' base !

Comentează