Sute de sponsorizări către ISU în 2015: de la cherestea și pînă la jaluzele sau ”7 mp de gresie”

IGSU a făcut publice sponsorizările către ISU din județe, dar nu și pe cele, mai numeroase, încasate de către Asociațiile pompierilor

marți, 5 ianuarie 2016, 7:18

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat pe site lista sponsorizărilor primite de structurile ISU din 29 de județe. 

Sînt zeci de sponsorizări primite în 2015 în fiecare județ, dar nu apare grosul sponsorizărilor, cele încasate de asociațiile profesionale sau sportive ale pompierilor din întreaga țară.

Cum asociațiile pompierilor sînt organizații de drept privat, informațiile pe care le vehiculează nu sînt publice.

Unele dintre aceste asociații sînt prezente în tabel, ca donatori. Sistemul din spate este următorul: asociațiile salariațiilor primesc donații, care nu se pot vedea, și o parte din ele ajung și la instituție.

”Celelalte donații, rămase neatinse, sînt gestionate cum decide conducerea asociațiilor, în general în bune relații cu șefii instituției”, după cum descriu surse din mai multe județe.

Condiția ”prieteniei” dintre ISU și asociații este necesară pentru că agenții de colectat sponsorizări ale ambelor sînt aceiași inspectori de la prevenire și control, care sînt angajații MAI.

Chiar și fără grosul donațiilor, documentele făcute publice pe sisteul IGSU descriu tabloul unui stat care primește de la cei pe care-i controlează absolut orice: de la ”mobilier de second hand în valoare de 800 de lei” și pînă la ”memory stick-uri”, ”furtun de refulare timp B și C”, ”jaluzele geam” sau ”cherestea”. Mai apar ”7 mp de gresie”, ”hărți”, ”ferestre termopan”, ”laptopuri” și ”saltele”.

Donatorii provin dintr-o listă eclectică, pe care se regăsesc mari bănci, persoane fizice, corporații multinaționale și magazine de la colțul străzii. Sumele sînt, în general, între 100 și 8.000 de lei.

Există și excepții, fundația SMURD donînd, de pildă, către IGSU ”bunuri IT destinate unităților subordonate” în valoare de peste 100.000 de euro. 

IGSU a răspuns astfel unei cereri repetate a lui Dacian Cioloș, care a insistat ca aceste donații să fie publice.

Potrivit unei surse din Palatul Victoria, ”premierul nu agrează ideea propusă de MAI ca sponsorizările să continue și să fie aprobate de serviciul secret al ministerului și speră ca decizia dacă se vor face sau nu sponsorizări să fie luată ca urmare a unei dezbateri publice reale. De aceea le-a cerut celor din sistem să le publice pe site”.

 

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Vlad Tepes  •  5 ianuarie 2016, 19:40

bah fi-va-r ISU al drq, pe moment am crezut ca-i vorba de ISIS

verificati verificarea  •  5 ianuarie 2016, 20:55

Atentie , Atentie , Atentie , ca nu numai ISU a luat sponsorizari ci toate , absolut toate institutiile publice ca spitale , directia sanitar -veterinara , directia sanatate publica , protectia mediului , primariile , si bravo lor ca asa se mai rezolva unele probleme , pentru ca prin aceasta sponsorizare se scoate iepurele de urechi , cu respect buna ziua

Nete  •  5 ianuarie 2016, 23:38

Cred ca problema "sponzorizarilor" trebuie clar reglementata prin lege! Nu stiu daca am inteles exact, dar mi se pare ca daca dau ceva, cu chitanta sau fara, pot obtine niste facilitati. Mentionez ca singura sursa de venit a mea este salariul. Si asta de 30 de ani! Cei care au aprobat <> trebuie sa platesca cumva. Erau platiti si din banii mei, nu?

xolv  •  6 ianuarie 2016, 8:43

Corect ar fi ca toate aceste "donatii" sa fie verificate inainte de a fi acceptate de o institutie gen ANI

Cătălin Tolontan  •  6 ianuarie 2016, 8:58

@verificati verificarea : da, averti dreptate, multe autoritati iau sponsorizari, nu doar ISU. Dar noi nu credem ca asta e de bine, asa cum spuneti dvs, ci in cazul autoritatilor care ii controleaza, reglementeaza sau chiar presteaza servicii pentru cei care le dau bani asta poate produce o alterare a prestatiei lor publice, oculteaza felul in care se cheluiesc banii din buget si-i obliga si pe ceilalti cetateni sa contribuie de teama ca vor fi tratati inferior celor care sponsorizeaza. Este opinia noastra, sa vina si autoritatile cu punctul lor de vedere, sa vina oricine cu argumente ca de aceea e dezbatere publica.

paul s  •  6 ianuarie 2016, 10:40

Ai facut o fixatie cu ISU? Nu te mai recunosc deloc! Gazeta Sporturilor, in traditia pe care tu insuti ai impamantenit-o. ar trebui sa se ocupe de Cristi Borcea si Pelinel. Asta ar fi fost normalitatea la un ziar sportiv tolontanian. Sa stii ca ai o personalitate foarte oscilanta. Adica, pentru tine, astea cu ISU, sponsorizari, etc, sunt mai importante decat amantele lui Borcea????? Nici nu mai stiu ce sa mai cred.

Paul Butoi  •  6 ianuarie 2016, 12:32

O interpretare optimista ar spune ca s-a inregistrat - totusi - un progres , spaga a iesit din zona personala / neagra si a devenit institutionala / oficiala ( presupunand , optimist , ca inspectorii ISU nu cereau spaga si pentru ei ) . Ar fi interesant daca ati deschide un dosar " Evolutia spagii in Romania , de la anul 0 ( 1990 ) pana in zilele noastre " si ati solicita / cauta marturii despre relatia cetatenilor / antreprenorilor cu functionarii de la Garda Financiara , Protectia consumatorului , Vama , Politia de frontiera , primarii , Consilii judetene , ... ( faptele s-au prescris , oamenii ar putea sa vorbeasca / scrie acum ) . S-ar vedea ca baietii / fetele care s-au angajat in institutiile Statului roman au cerut spaga din prima clipa . S-ar vedea ca stilul de " actiune " al ISU a fost dintotdeauna / este regula ( nu exceptia ) in administratia din Ro. . S-ar vedea ca administrarea Statului roman a fost " privatizata " ( foarte rapid ) in folosul membrilor administratiei ( de la toate nivelele ) . Cazul ISU ( doar ) ilustreaza conceptia natiei privind scopul serviciului public : sa asigure bunastarea personala a functionarului .

Gaga  •  6 ianuarie 2016, 14:41

Mai oprestete cu ISU, caci ai reusit sa bagi teama in procurori, sa le fie frica sa ia o decizie corecta ca ar putea fi interpretata. Ai reusit ca la ora aceasta din "grupul Colectiv" sa fie arestati doar doi "acari paun". De ce nu comentezi nimic despre faptul ca toti cei implicate in cazul Colectiv (patroni, prestatori servicii, etc) sunt acasa, iar cei care au cea mai mica vina, stau in arest. Asta pentru ca procurorii militari si judecatorii militari se fereste de presa, si iau masuri care sa nu fie "interpretate". Mai gandestete si la acest subiect.

xzy  •  6 ianuarie 2016, 16:09

gaga@.: bine punctat..., dar corect este: "cei care nu au nicio legătură cu cazul Colectiv stau în arest preventiv, iar ADEVARATII vinovați stau acasa" . Asa cum vad eu lucrurile: chiar dacă au vreo vina-vinovăția lor nu are nicio legătură cu cazul Colectiv. Ar fi, cel mult, o problema de serviciu care ar fi trebuit rezolvata între inspectori și șefii lor, nu are ce căuta în instanță. Sper ca dupa proces, acești "acari pauni" sa reclame la CEDO pe toți cei care i-au nedreptatit (chiar dacă voi plăti și eu acele despăgubiri !!!). Nu este normal ca piromanii sa stea acasa și cei care nu au nicio vina sa stea în arest. Stiti ce mă nelinistete în ceea ce-l privește pe dl Tolontan ?Ca dansul dorește cu tot dinadins sa-i înfunde pe acei doi inspectori și nu-i "deranjează deloc" pe ceilalți (patroni, pirotehnistii, organizatorii spectacolului etc.). De aceea nu mai inspira încredere...., oamenii îl suspectează de partialitate ( vezi numărul scăzut de comentarii). Oare, chiar credeți, de Tolontan ca dacă aveau aviz isu sau daca ar fi fost luat în evidenta ca firma fără aviz isu și sancționat cu avertisment sau amenda de la isu- acel club nu funcționa în continuare? Da, functiona in continuare penyru ca Isu NU PUTEA inchide niciun agent economic pentru ca nu avea voie sa inchida. Cei care puteau face asta erau cei de la Politie si de la Primarie. Tragedia avea loc oricum pentru ca pirotehnistii au pus artificii de exterior în interior. Ce nu va e clar dle Tolontan de nu scrieți despre acest lucru deloc?

gaga  •  6 ianuarie 2016, 21:31

Tolo.... vorbeste (comenteaza). Nu tie frica de Dumnezeu? Oamenii aceia stau in arrest preventiv.... Nu ai remuscari?

Ilie  •  6 ianuarie 2016, 21:48

Sponsorizarile sunt rezultatul subfinantarii institutiilor. NU luau aia aparatura IT, daca ar fi fost dotati corespunzator. Sponsorizare a fost tolerata in toate institutiile publice, fiecare descurcandu-se cum putea, ca sa nu ramana cu zugraveala de 30 de ani, cu mobilier de 40 etc. Nu scuz, doar explic.

El Condor  •  7 ianuarie 2016, 10:34

Degeaba dati cu paratul aici . Scopul cleor care au „aranjat” toata „actiunea” nu este de a pune capat „sponzorizarilor” sau sistemului care le produce si „dirijeaza”, ci de a-i gasi „nod in papura” lui Raed Arafat pentru a-l indeparta din functie prin orice mujloace. Numarul de vieti salvate de sistemul SMURD este prea mare pentru calculele lor .

Alin  •  8 ianuarie 2016, 19:14

Trebuie sa își țină directiva de la ... , dar referitor la sponsorizări, măi frate, dacă oamenii aveau ce le trebuie, fie de la IT la matreiale pentru renovat si echiamente sau tehnică fi sigur ca nu era ceva de genul ce e acum. Oricum: RUSINE TOLO, si tuturor care faceți sa va remarcați *** nu cu noroi, in cei care avem ce-a mai mare încredere, sau ACESTA ESTE SCOPUL sa scada încrederea in IGSU/ POMPIERI si prin asta si in RAED ARAFAT. Si daca ai fi TU usa de Biserica am mai zice, sti bine asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ella  •  11 ianuarie 2016, 22:40

...Sunt de acord cu xzy... Toti vinovatii stau acasa ... si ii tin pe copiii aia doi de la ISU, inchisi. In primul rand, patronii sunt primi vinovati...Clubul nu ar fi trebuit sa functioneze pana nu avea toate avizele. Si chiar...Domnule Tolontan, nu se mai spune nimeni nimic de cei doi copii inchisi...Nici macar dvs...Poate ne lamuriti si pe noi...

Mihai Mihai  •  12 ianuarie 2016, 10:29

Mai am si eu cateva informatii despre sponsorizarile acordate in mod direct catre sefii ISU , in plic. Ca o coincidenta , dupa cateva zile de la "ungerea cu mir "se modificau miraculos documentele necorespunzatoare emise anterior. Daca va intereseaza, va rog mesaj pe email.

Comentează