Mutu, găletușa electorală a lui Maior

De un deceniu, Adi Mutu apelează la înțelegerea noastră. Nici nu cere mult, sîntem bine față de cei din Târgu Mureș! Ei contribuie cu bani la revanșa pe care fotbalistul o tot promite față de el însuși

miercuri, 20 ianuarie 2016, 7:02

Mureșenii îl așteptau pe Loți Boloni, iar, cînd a sosit, acesta a coborît din avion și s-a recomandat: “Sînt Mutu. Adi Mutu”.

Transferul lui Mutu la ASA e ultima găselniță de imagine a viceprimarului Claudiu Maior. În loc să dea cizme de cauciuc și găleți, el îl dă votanților pe Adi Mutu.

Acesta e adevărul. Mutu nu e un transfer fotbalistic, e un breloc electoral.

Vin alegerile locale în primăvară și Maior și-a făcut calculul. “Dacă nu pîine, măcar circ!”. Cu 7.000 de euro pe lună, Mutu va fi cel mai bine plătit bugetar din județ, căci din bugetul local îi vin vedetei banii.

Nici măcar în India n-a jucat pe bani publici.

Nu că India ar fi un model de societate înapoiată, uite că profesorii sînt plătiți cu echivalentul a 800 de dolari pe lună. Nu există oraș indian care să nu aibă reclame cît vezi cu ochii la școli și universități.

Din întinderea de apă a Keralei și pînă în Delhi și de la granița muntoasă cu Bhutanul și pînă în Mumbaiul epatant al rajahilor, la doi pași de Pune a lui Mutu, o țară de peste un miliard de locuitori muncește din greu pentru viitor.

În sucontinentul pe care Salman Rushdie îl numea, cu afecțiune, ”subcondiment”, trenurile au o medie de viteză mai mare decît în România. Ceea ce nici nu e de mirare, de vreme ce la 1900 India britanică așternuse de cîteva sute de ori mai mulți kilometri de cale ferată decît China, de pildă.

Între timp, ambele țări au decolat.

La noi, edilii îl pun pe Mutu pe programul meciului. Să vină lumea să-l vadă pe Briliant, asta-i tot ce ne preocupă!

Ce inspirat a fost președintele României cînd de bună voie, nicidecum la lobbyul gigantic al companiilor de medicamente, noile firme de armament ale lumii în materie de intangibilitate, a întors legea care interzicea publicitatea pe tv și radio la pilule. Mutu merge cu mult antinevralgic.

N-a existat în istoria orașului transilvan o echipă mai veselă decît cea de acum.

Pînă și N’Doye s-a trezit din sentimentul posac al pierderii de sine. Cu Mutu și Marius Constantin se poate naște o frumoasă frăție de crucea nopții. Hangiii își freacă mîinile.

Va fi un nesfîrșit carnaval.

Simți în aer sentimentul că ne luăm țara înapoi. Nu eu, că nu sînt un tînăr frumos și liber. Claudiu Maior e.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

ionut  •  20 ianuarie 2016, 19:16

Vad ca raspundeti unora dar cu aspecte teoretice, care nu se aplica lui ASA, in acest moment. In acest moment bugetul ASA nu mai include bani de la primarie din cauza (zic eu, dv, puteti spune datorita, depinde din ce pozitie privesti lucrurile) cercetarilor incepute de DNA. Aduceti-va aminte de cauza plecarii lui Dan Petrescu. Exact oprirea acestei finantari ba chiar si blocarea unor conturi. Din acel moment clubul, cred eu, se descurca fara fonduri publice. Daca stiti altceva sa ne spuneti. Ca sa scurtez, salariul lui Mutu nu este/nu va fi platit din bani publici. Aveti informatii ca, dupa plecarea lui Dan Petrescu si in ciuda acuzelor DNA, vicele da in continuare bani la club ? Asta ar fi adevarata stire, daca este reala.
PS - ma amuz cum vin unii sa va apere spunanad ca informatia cu plata la vara este ,,aruncata,, de un oficial al clubului si GSP doar a preluat- o. Probabil ca acestia nu au auzit de deontologie profesionala, de verificarea din mai multe surse. Sunt convins ca angajatii dumneavoastra au repectat aceste reguli gazetaresti.

florentin deac  •  20 ianuarie 2016, 19:49

domnule tolontan, ce ziceti de suta de mii de euro aruncata anual tot pe *** ASA pentru aiureala Cupa liceelor pentru cumparat echipamente Joma?https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjFvvb0-LjKAhXGXSwKHaA9A4kQFggdMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tirgumures.ro%2Fproiecteh%2F2014%2F10.%252014%2520OCTOMBRIE%25202014%2FExpunere%2520motive%2520si%2520PH%2520suplim%2520asociere%2520ASA%252014-15.doc&usg=AFQjCNGiAZQOZxbFqTzh0nbFR9S4G_yuMg&sig2=L1Uc1ZxilN29NCWEMlrnjg&bvm=bv.112064104,d.bGg&cad=rja
Având în vedere impactul pe care l-a avut această competiţie în rândul tinerilor, considerăm oportună reluarea organizării “Ligii Liceelor la Fotbal”. În acest sens propunem suplimentarea valorii Contractului de Asociere dintre Municipiul Tîrgu-Mureş şi Asociaţia „Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş” pentru sezonul 2014-2015 cu 10% din suma aprobată pentru asociere.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan MASCA  •  20 ianuarie 2016, 19:56

Catalin Tolontan, felicitari pentru articol.
Ai perfecta dreptate. Este foarte greu pentru oameni ca dupa 26 de ani de minciuni sa intelegea adevarul.
Adevarul este ca nici o primarie, nici un CJ si nici un minister nu are de ce sa finanteze dupa 1989 vreu club PROFESIONIST.
Singura ora de sport ce este OBLIGATORIU de finantat in comunitate de primarie si CJ si minister este ora de sport din scoala obligatorie.
Acolo ar fi trebuit sa fie sali de sport noi si dotate si profesorii sa poata sa faca initierea in sporturi diferite.
In rest este exclusiv treaba privatilor sa se ocupa de asa ceva.
LA noi povestea este una originala si nici o tara din UE nu are asa ceva, deoarece este discriminare.
POvestea este urmatoarea:
1. Pe vremea lui Ceausescu toate erau de stat si atunci nu era nici o concurenta neloiala, deoarece proprietarul tuturor firmelor si cluburilor era statul.
2. Dupa 1989 nu mai avea voie statul prin ministere, primarii si CJuri sa se implice in zona de sport PROFESIONIST de echipe, dar din pacate s-a folosit de necunoasterea oamenilor si politicienii au folosit finantarea sporturilor profesioniste ca vehicul politic pentru atras voturi pe linga pungi cu ulei, pui si faina. Se dau si din astea de catre Florea si Maior si altii de la noi din Mures.
3. Continuarea implicarii statului a dus la aberatii de genul : Ministerul Apararii din Romania este singurul minister al unui stat membru UE si NATO, care desi nu are bani de dotarea armatei, detine in proprietate un stadion de fotbal in capitala Romaniei. Nimeni nu mai are asa ceva.
4. Ministerul Tineretului si Sportului din Romania, minister, care nu prea exista in multe state occidentale, detine cluburi sportive in proprietate, ceea ce nu prea este prin vest. Aceste cluburi fac concurenta neloiala, asa cum fac si cluburile CS STEAUA si CS DINANO deoarece, ei au sportivi in competitiile nationale individuale si de echipa. De ce este concurenta neloiala si de ce strica sportul de echipe din Romania? Simplu. Noi platim taxe si impozite statului, local si national. Acesti bani merg in bugete, de unde ei finanteaza cluburile concurente noua, a acelor care investim dupa aceea alti bani in cluburile private. Sunt un astfel de investitor in Tg Mures in csjuvenes.ro
Cum crezi ca va putea un investitor, sponsor privat sa poata sa concureze cu echipele finantate inclusiv din banii antrenorilor, parintilor copiilor inscrisi la clubul concurent ASA2013 in cazul nostru? Dar copii de la sectia de sah a clubului nostru cu cei de la CSS Muresul, care tot din banii nostri au antrenori si acces la baza sportiva PUBLICA tot GRATIS? Dar la baschet unde la fel se intimpla?
5. In Tirgu Mures au votat "vizionarii" consilieri locali PNL- PSD si UDMR ca doar LPS Tg Mures si ASA 2013 sa aiba acces gratuit cu toate echipele de la copii la seniori la baza COMUNITATII, baza finantata din banii nostri a TUTUROR contribuabililor. Cum crezi ca vei putea sa creezi ligi de fotbal ca in Norvegia, care la 5,4 milioane locuitori au 9 ligi la fotbal si 1700 de cluburi active, iar asta tocmai pentru ca nu isi permite primaria sau CJ sau ministerul sa finanteze discriminatoriu 1-2-3 cluburi in comunitate dupa niste reguli, iar celelalte zeci nu primesc decit bani de seminte, dupa alte reguli.
Exemplele pot continua, dar politicienii si mai ales sportivii manageri din Minister, combinat cu alesii parlamentari au dat si mentin legi ale sportului ORIGINALE ROmanesti, care nu se regasesc nicaieri in vest, iar astea au dus in cei 26 la situatia actuala.
Doar un procent foarte mic de privati sponsorizeaza, deoarece nu ai cum sa te pui cu banii publici prin care politicienii monopolisti din PNL-pSD-UDMR isi cumpara simpatia unui electorat, care nu cunoaste in detaliu ce inseamna sa cresti un club, sa conduci un club, sa vezi cum este in occident in detaliu si asa mai departe.
Sper sa continui sa promovezi SANSELE EGALE, FINANTAREA DUPA ACEEASI REGULA si faptul ca statul nu poate fi si arbitru si reglementator si competitor in acelasi timp in zona sportului PROFESIONIST.

Dan MASCA  •  20 ianuarie 2016, 20:02

@ Ionut te inseli. Merita sa aprofundezi subiectul. Inclusiv in bugetul pe 2016 sunt alocati milioane de lei pentru cele 3-4 cluburi alese pe sprinceana si cu care primaria se asociaza in Tg Mures, pentru a inchide gura ca ei finanteaza mai multe sporturi.
Ai detalii aici : http://www.zi-de-zi.ro/cum-arata-proiectul-de-buget-al-tirgu-muresului-2/
Desi in Tg Mures ai sali de sport lipsa la licee importante, vorbesc de sali in care poti sa faci activitati sportive diverse, ai terenuri publice gratuite lipsa si nerenovate, totusi primaria lui Florea si Maior si Peti aloca doar 2,9 milioane lei pentru renovarea scolilor, terenurilor de sport etc. adica ce este obligatori sa faca, dar aloca de 3 ori mai multe acestor 3-4 cluburi.
Asta in timp ce celelalte zeci de cluburi din oras primesc bani prin concurs de proiecte cu 50% cofinantare, cu finantarea integrala, iar decontarea dupa cum ai pile la Maior and gasca.

marian  •  20 ianuarie 2016, 20:40

ai auzit in cariera ta de echipa de polo(masculin) a suediei la un campionat european? te invit pe tvr 3 de la ora 20 si 55 min si cand vii te rog sa-mi spui si mie scorul de la bilbao cu barcelona la pauza.

florentin deac  •  20 ianuarie 2016, 22:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Xbotz  •  20 ianuarie 2016, 22:56

Circ in mare parte este aceasta postare pentru ca , in loc sa se vorbeasca despre fotbal se vorbeste despre politica si , din nou , fotbalul este asociat cu politica cea ce este gresit. ASA este un club finantat din bani publici desi nu stiu de cat de mult mai dispun de acei bani publici in conditiile in care cei de la DNA le-au blocat conturile la inceputul sezonului. Mutu nu are un salariu astronomic asa cum avea la Petrolul si nu inteleg de ce ii atacati pe cei de la ASA ca l-au transferat pe Mutu in conditiile in care mai toate echipele din Liga I l-au contactat si in conditiile in care el nu a a acceptat cea mai buna oferta din punct de vedere financiar. Cred ca despre asta ar trebuii sa comentati, pentru ca mi se pare ciudata alegerea lui Mutu.

dan  •  21 ianuarie 2016, 5:19

Vad ca va e frica de Mutu? Cui e frica de ASA? Cui? Miticilor ca si domnului care a scris cica articolul sportiv de mai sus. Sincer Mutu este cel mai talentat Jucator care l-a avut Romania. Regele Generatie de pleu este sub el. Daca nu era *** mai avea loc la nationala si intr-un picior. Nu stiu daca are loc la Europene in primul 11. Dar sigur in loc va avea loc.....buneinteles daca nu se accidenteaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează