Primarul care desenează mortul cu creta

Răzvan Sava va rămâne drept primarul interimar care a ales să facă pe medicul legist cu Stadionul Național, uitând că el este în slujba cetăţenilor, nu a procurorilor, pe care, de altfel, nu-i ajută în niciun fel

vineri, 4 martie 2016, 7:09

Răzvan Sava are o puternică echipă de imagine.

Atât de puternică încât, de când a venit pe poziţia de edil interimar al Bucureștiului, el face numai ce dă bine să facă. Nimic mai mult și nimic mai puţin.

Pe bulevarde au apărut de curând panouri cu poza lui, pledând pentru transparentizarea bugetului. Acest tânăr charismatic a intrat în campania PNL pentru primăria sectorului 4. Și nu se va opri aici.

Cine e în spatele tânărului Răzvan Sava e interesat de o primărie de sector doar ca etapă de parcurs. Sava, așa cum rezultă din mișcările sale, care indică o susținere majoră, e parte a unui proces de înnoire a politicii și administraţiei. El a fost preferat de PNL să asigure interimatul la Capitală. Ca el mai sunt sute de tineri, aruncaţi în luptă în mai multe profesii și sprijiniţi, discret cred ei, de-nu-se-știe-cine.

Răzvan Sava nu-și asumă redeschiderea Stadionului Naţional pentru că așa a calculat el că slujește legii și celor care au încredere să mizeze pe cariera lui. Le întoarce serviciul, dar, de fapt, le face un mare deserviciu.

Pentru că, ţinând stadionul de 230 de milioane închis, primarul nu face decât să atragă atenţia asupra sa și asupra mecanismelor de imagine prin care e promovată viitoarea elită conducătoare a României.

Îndrăgostit de comunicate date pe reţelele sociale și de declaraţii atent filmate la Dolce, Răzvan Sava e doar unul dintre “aleșii de pe facebook”, pe care viaţa reală îi încurcă. Nu e un “născut digital”, e un “decreţel” de 46 de ani, ca mulți dintre noi, dar i se apretează o imagine de speranţă a generației young.

Dacă n-ar fi matahala de Stadion Naţional, cu înălţimea sa de aproape două blocuri din Berceni, cariera digitală a tânărului penelist ar putea merge înainte pe facebook și pe twitter. Multe personaje au răsărit așa. În lumea virtuală, ești lipsit de bruiaje incomode din partea realității materiale.

Nu prea ține. Nu ține, pentru că, în cazul stadionului, membrana se foiește la vânt și betonul strigă în gura mare. Și, atunci, Sava n-a avut ce face și a trebuit să comenteze.

În prima sa declaraţie a zis, pe facebook, că una dintre soluţiile rămase e dărâmarea acoperișului, ceea ce a stârnit perplexitate în lumea constructorilor. Cineva care se pricepe la Stadionul Național observa această nuanță. De ce folosesc exclusiv facebook o parte a noilor sosiți?! Pentru că, dată pe facebook, o declarație nu are gravitație, poți s-o întorci, e parte a unui univers ludic.

Dovadă că declaraţia primarului Răzvan Sava despre posibilitatea dărîmării acoperișului, ”cu flexul”, după cum glumea un cititor, părea venită direct din lumea jocurilor pe calculator, acolo unde poţi schimba orice, pe loc, fără costuri și fără consecinţe.

Acum, edilul declară că nu redeschide stadionul pentru că “nu ne jucăm cu vieţile oamenilor”, dar nu explică în ce constă concret pericolul la adresa vieţii oamenilor.

Duraskin, materialul care acoperă Arena, este acoperiș pentru hangare de avioane în Berlin, acoperămînt pentru un uriaș complex al pelerinilor din Mecca și e folosit la un centru de mari dimensiuni în Lhasa, inima istorică a Tibetului. Numeroase stadioane, bazine de înot sau arene de tenis din Europa folosesc Duraskin.

De fapt, Sava face altceva și e timpul să o spunem.

El desenează cu creta în jurul corpului Stadionului Naţional! Are nevoie de un cadavru ca să existe crima. Sava arată tuturor stadionul mort ca să înţelegem cât de răi au fost Oprescu&Fiii și cât de responsabili și de în litera legii se manifestă cei din PNL. E un joc politic.

Primarul știe că ancheta DNA a început. Echipa lui de imagine a făcut calculul că scandalul și culpa predecesorilor vor deveni mai mari dacă stadionul este nefuncţional.

Gestul său nu ajută însă “statul de drept”, dacă “statul de drept” l-a creat pe Răzvan Sava, uitând la îngrămădeală că e un apropiat al primarului dispărut Rareș Mănescu. Cînd se va sparge buba de la Sectorul 6 să te ții emoții.

Atitudinea lui nu ajută pe nimeni. Dimpotrivă. Să tratezi o situaţie concretă, de mare interes public, drept o trambulină ca să-ţi promovezi destinul virtual e nu doar egoism, ci și lipsă de discernământ decizional. În loc să fie calificat drept un legalist, Sava riscă să fie privit drept un oportunist.

Bun. Să presupunem că nu e omul nimănui, deși PNL l-a impus, neașteptat, pe această poziție aducătoare rapidă de imagine. Dar să spunem că teoria cu sprijinul din  afara politicii nu e decît o fierbințeală jurnalistică. Chiar și așa. Care e logica să ții stadionul închis? Pe cine ajuți?

Procurorii n-au nevoie de un stadion închis.

La cinci ani după ce presa le-a procurat hârtiile care dovedeau abuzul de la acoperiș și la trei ani după ce Curtea de Conturi a confirmat problema, cei de la DNA au deschis dosarul.  Dacă vor acuza pe cineva de corupţie, atunci corupţia poartă același nume indiferent dacă meciurile se joacă sau nu se joacă. Nu e nevoie să pui o bandă galbenă în jurul stadionul ca să cercetezi fapte de acum cinci, șase ani și nimeni din DNA n-a cerut asta.

După cum nimeni din echipa lui Oprescu sau Videanu nu se va putea apăra în tribunal spunând: “Da, onorată instanţă, am mai furat și eu pe ici, pe colo, dar uite ce derby frumos Steaua – Dinamo s-a disputat pe stadion!”.

Aseară, Dinamo – Steaua s-a jucat în ”Ștefan cel Mare”, pe un oval puțin mai tînăr ca domnitorul.

”Ne vrem rivalii înapoi pe stadion”, sună mesajul generos afișat galeria lui Dinamo. De înțeles. Iar toți microbiștii își vor înapoi stadionul de 55.000 de locuri, în lumina căruia fotbalul se vede altfel, este filmat ca în derbyurile de clasă europeană și jocul însuși arată mai bine!

E adevărat că, pentru a enumera și circumstanţele primarului Sava, nici conducerea IGSU nu are absolut niciun chef să lămurească problema. Citiţi mai jos răspunsul oferit acum cîteva zile de înalţii ofiţeri către Primărie!

facsimil

E absolut halucinant cum răspunde generalul Gheorghe Pop unei întrebări simple a celor de la PMB. Nedumerirea era: “Cum putem să găzduim meciuri sau alte evenimente pe Naţional Arena?”.

În locul unei explicaţii clare, care să lămurească și să-l îndrume pe petent, eventual să stabilească niște exigențe, în locul unor condiţii de siguranță sănătos formulate, pompierii înșiră legi și citate! Ei nu sunt îndreptaţi spre rezolvarea problemei, ci spre conspectarea legislaţiei.

Ne amintim. Este exact felul în care au răspuns cererii în care apărea numele clubului “Colectiv”, pe care mai apoi au ascuns-o pînă le-a fost pusă, tot de către presă, sub nas! Răspunsul către Primărie are același limbaj ocolitor, din care contribuabilul nu poate înțelege nimic și care, de fapt, nu previne, nu ajută, nu contribuie la creșterea siguranței cetățeanului. Ca să nu riște, ISU nu decide. Dar atunci de ce îi plătim?

Această retorică de neînțeles pe care autoritățile o folosesc în relația cu cetățeanul, această acoperire cu acte, povestește Cristi Ghinea în republica felul în care troienește cu documente în structurile statului, e, în fond, marca evitării responsabilității. Și se perpetuează indiferent de cine e la comandă. Ceea ce semnifică faptul că problemă e adâncă.

Degeaba îi apostrofăm pe oameni! Stilul e întipărit în memoria sistemului, nu e o doar o chestiune de oameni. Șefii ISU s-au schimbat, au murit 63 de oameni la ”Colectiv” după ce pompierii s-au jucat de-a răspunsurile codificate, însă conduita de a răspunde petenților e aceeași, pentru că așa cred ei că e normal să reacționeze. Nu sînt niște monștri, monstruos e faptul că ei cred că procedează corect. Asta e logica sistemului.

Ca și în cazul Gabriel Oprea, ca și în alte cazuri, rămânem trăsniţi când realizăm cum se exercită puterea în statul român.

Din păcate, asta se întâmplă abia după ce se sfîșie catifeaua din culise.

La un moment dat, cetăţenii vor afla care au fost resorturile închiderii pentru patru luni a acestui stadion, cel mai modern și mai sigur din România.

Cel mai modern și mai sigur, cel puţin după părerea UEFA și FIFA, care au o oarecare experienţă în arene, meciuri, competiţii și milioane de spectatori.

Comentarii (106)Adaugă comentariu

simplu cetatean  •  4 martie 2016, 10:31

Dezbatem, dezbatem dar cand rezolam problema? Cei pagubiti din aceasta situatie sunt cetatenii acestei tari. Tinem doua stadioane inchise si platim din buget pentru a le tine asa. O dam pe politica, pe legi...pe orice si oricine. Suntem maestrii la acuzatii si conspiratii. Nu ma intereseaza ca e de vina dreapta politica, stanga politica, generalii, institutiile statului sau oricine alcineva. Vreau sa cred ca exista macar un om competent, cu mintea la cap in tara asta sa inteleaga ca oamenii vor rezolvarea problemei si transparenta. Vreau sa vad presedintele tarii, cel cu lucru bine facut, ca iese si cere cautarea SOLUTIILOR pentru rezolvarea problemelor. Ca cere respectarea cetatenilor ce sunt luati de prosti, fiind pagubiti de doua ori. Li se risipesc banii si nu pot beneficia de ceva contruit pentru ei. El doar "urmareste cu profund interes totul". Si atat. La fel ca toti. Nu faci nimic...deci nu ai cum sa gresesti.

motul  •  4 martie 2016, 10:35

Solutia ar fi , dupa unii, demolarea Stadionului National. Imediat dupa Revolutia din 1989, am citit propunerea unui ziarist de demolare a Palatului Poporului, nu s-a reusit din lipsa dinamitei. S-a reusit in schimb demolarea industriei si agriculturii. Demolarea este vocatia poporului roman !

marian  •  4 martie 2016, 10:43

ba destept a mai fost ceausescu cand a facut stadioanele fara acoperisuri.

Marco  •  4 martie 2016, 10:45

Ati transformat acest subiect intr-o disputa politica si il promovati intr-un ziar de sport ( chiar daca este blogul personal! ) *** !!! Dovada cea mai clara: spre deosebire de alte articole ale dvs, acum nu raspundeti nici macar comentariilor pertinente ce au un continut asemanator cu ceea ce gandesc si eu!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

M Mihai  •  4 martie 2016, 11:03

Dle Tolontan, nu stiu daca sunt facute anumite jocuri, dar va spun sigur ca in institutiile de stat, primarii etc, sunt pusi pe functii de conducere oameni obedienti, slab pregatiti profesional si managerial. Sunt oameni fricosi, fara initiativa, marionete care sunt in stare sa spuna ca iarba este albastra daca asa li se cere. Sub masca ca promovam tinerii sunt adusi pe posturi niste personaje demne de mila, care au doar o singura calitate: sunt tineri frumosi si posteaza pe facebook. Vai de ei, dar si de noi.

Marco  •  4 martie 2016, 11:09

" Dezbatem și combatem, nu atacăm gratuit. Ne plac dezbaterile și nu ne deranjează comentariile critice sau ironice. Totuși, atacurile dure la persoană, tentativele de intimidare, amenințările sau hărțuirea unor utilizatori sau a altor persoane (precum autorii articolelor, personalități publice ș.a.) creează un mediu toxic. Comentariile de acest fel vă expun la riscul moderării, ștergerii sau banării." ASA SCRIE IN REGULILE SITE-ULUI CU CARE AM FOST DE ACORD!!!! Poate imi explicati ce am incalcat atunci cand am am afirmat ca s-a deschis campania pre-electorala si ati cenzurat pasajul!!!! E o parere personala nu un atac!!! Probabil ca nu veti fi in stare sa raspundeti! ( tot o parere personala

morphstar  •  4 martie 2016, 11:10

Scrie clar, primaria nu a autorizat constructia la ISU, primaria OPRESCU !!!! Pana actele sunt gata , aceasta constructie nu poate functiona. Intr-o tara civilizata cum este TRANSILVANIA, exista un stadion autorizat ISU. La papuasi, nema stadion.

alex  •  4 martie 2016, 11:12

Bună ziua! Din punctul meu de vedere Stadionul a devenit o problema politica! Dacă tragedia de la Colectiv a fost folosită în scopuri politice, acest subiect de ce nu să aibă același curs? Sincer, nu mă interesează disputa lor politică; clasa politică (în mare parte) aceeași mizerie! Și nu doar clasa politică! Ok, stadionul nu este perfect, dar ce este perfect în România? Toată lumea vorbește de ce nu face statul pentru tine (să te apere contra incendiilor, cutremurelor, etc), dar câți știu singuri să se apere! O dăm pe aia cu incendii, dar la un cutremur ar murii mult mai mulți de i-ar prinde pe stadion din cauza panicii data de necunoașterea noțiunilor elementare de autoprotecție! Eu am văzut la tv că, galeria lui Dinamo a încercat de multe ori rezistența la foc a stadionului și a fost ok! pe banii lor))! Mai degrabă s-ar căuta soluții, nu s-ar da verdicte; pai poti interzice tortele pe stadion, in caz contrar penalizezi drastic oamenii prinși ca fac acest lucru (au camere video, informatori, etc), echipa organizatoare etc. Oamenii care au vazut scandalul acesta stiu despre ce este vorba si aleg pe propria raspundere sa mearga la stadion, iar daca nu ii informezi, etc. O zi faina sa aveti!

ioan  •  4 martie 2016, 11:19

Domnule Tolontan, cred ca aveti zeci de rubrici cu subiectul 'redeschiderea stadionului'! Va felicit, pt. ca stiu ca puneti suflet, dar degeaba, daca ce i de sus nu vor....Propun ceva, o concesionare a stadionului de catre F.R.F. sau un miting al galeriilor, al suporterilor nationalei, ca altfel nu se mai poate! Celor de la I.S.U. le au dat o putere, de nu si mai vad lungul nasului.

victor peneaca  •  4 martie 2016, 11:27

Credeti ca hartile de evacuare de pe peretii incaperilor si din holurile institutiilor cu care ISU iti da autorizatia de functionare si care sunt obligatorii sunt cele care ne salveaza din incendii. A-ti auzit de panica dlor de la ISU. Credeti ca in cazul Colectiv toti au urmat traseul desenat si au asteptat in liniste si ordine sa moara? safim seriosi. Cred ca atitudinea ISU este cea care face ca acum stadionul sa fie inchis. Iar privind spre responsabilitate dl interimar este interimar.

DI  •  4 martie 2016, 11:29

Stimate Domnule Tolontan, Raspunsul domnilor de la ISU Bucuresti este, din pacate pentru noi toti, tipic pentru autoritatile publice de la noi din tara (recunosc, nu stiu cum este prin alte parti). Tu cauti indrumare / raspunsuri concrete de la cei care ar trebui sa aplice legea si ei iti enumera un sir de prevederi legale pe care nici ei nu le inteleg si pe care pentru a le intelege trebuie sa apelezi la un consultant (sau sa faci o cruce mare si sa le aplici asa cum le-ai inteles tu). Fuga de responsabilitate? Incompetenta? cine stie... Dincolo de acest aspect, domnii de la ISU Bucuresti nici macar nu au conspectat bine legislatia, cum foarte bine ati subliniat...respectiva "HGR 15/2015" nu are titlul oficial de "Criteriile pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor" cum se mentioneaza in adresa celor de la ISU Bucuresti ci "Hotărâre nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi". Poate aceasta diferenta nu pare semnificativa dar faceti un exercitiu si cronometrati cat timp pierdeti pentru a verifica daca cele 2 acte normative se refera la unul si acelasi lucru... Mai departe, domnii de la ISU Bucuresti mentioneaza o anumita prorogare a termenului de intrare in legalitate (pana la 31.12.2016) pentru cei care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu. Baza legala pentru aceasta prorogare ar fi mai sus amintita HGR 915/2015. Varianta acestei hotarari de guvern publicata in Monitorul Oficial nu contine vreo prorogare...dar cine stie, poate ISU Bucuresti are o alta varianta sau poate "HGR" nu e o prescurtare a hotararii Guvernului Romaniei ci a hotararii guvernului Reunion / Ruanda... Cu stima, DI

JAX  •  4 martie 2016, 11:49

Nu domnule Tolontan acest interimar nu face decat sa respecte legea voi chiar nu intelegeti asta ? Daca ISU dadea verdele nu mai facea nici un joc politic.In fond nu Oprescu a ales materialul acoperisului vina lui e ca nu a cerut avizul ISU...Acest domn Arafat care conduce ISU s-a dat la fund nimeni nu-l trage de urechi.Revin,acest primar bine face ca respecta legea spre supararea tuturor urechistilor si ignorantilor care comenteaza defaimator gen Burleanu,Negoita,Reghe.Ei degeaba "isi asuma raspunderea" din gura pt ca nu au nici o raspundere oricat si-ar asuma-o toata raspunderea cade pe Primarie.

Escu  •  4 martie 2016, 11:50

Domnule Tolontan, poate că ar fi foarte utilă acestei țări o investigație care să arate dacă sediul DNA are sau nu autorizație ISU. Dacă nu are, să fie închis precum Arena, pentru că la câți oameni intră zilnic acolo ne putem aștepta oricând la o catastrofă. Nu că n-ar fi fost destule pe la DNA...

Felix  •  4 martie 2016, 11:51

1 : - Sa nu cumva sa incercam sa ascundem faptul ca Oprescu este vinovatul real, asa cum este vinovat de faptul ce de 3 ani Bucurestiul arata ca o groapa plina de noxe. 2 : - Sava este inginer si stie ce inseamna sa te incadrezi in litera legii si ce norme trebuiesc aplicate. 3 : - Acest stadion a functionat fara aprobare (paralela Colectiv) din cauza lui Oprescu. Acesta, a dat Autorizatie fara ca la dosar sa existe aviz ISU, exact ca in cazul regretabil din Colectiv. 4 : - Acum se propune darea in functiune in baza unei declaratii pe propria raspundere. Revenim la ce am blamat. E ca si cand eu as construi un bloc (fara sa respect plan urbanistic zonal si norme de siguranta), si, ca sa driblez obtinerea avizelor as da o declaratie pe propria raspundere. Adica eu, fost fotbalist sau ziarist (cu bani), imi asum responsabilitatea intr-un domeniu in care nu sunt abilitat. 5 : - Cum as putea eu, inginer pe partea electrica (de ex.) sa-mi asum raspunderea pentru ceva care tine de partea de siguranta la incendiu ? 6 : - Pentru ce au iesit zeci de mii de bucuresteni in strada daca ne intoarcem la vechile metehne si funcionam in baza lui "las-o ba ca merge asa". Duckadam si Danciulescu, in lipsa lor de cultura, spuneau ca isi asuma ei responsabilitatea aidoma patronilor Colectiv. Tehnocrat asta inseamna...ca nu poate un "creier de gaina" sa mai conduca pe un post de maxima raspundere. 7 : - Respect Sava ! Noi, pentru tehnocrati, oameni competenti si imposibil de indoit pe baza de santaj mediatic si sentimental am iesit in strada ! Pana nu se rezolva problema, sa nu fie puse vietile omenesti in pericol oricat de mici ar fi sansele. Puteti incerca un exercitiu de imaginatie si sa transpuneti cazul in SUA sau Germania...acolo nu s-ar fi jucat fotbal de la bun inceput fara 100 % realizat proiectul conform normelor prevazute.

Emilian  •  4 martie 2016, 12:21

Catalin, ai un articol lung si nepricipial din capul locului. Nu-l cunosc pe Razvan Sava, dar nu inteleg cum pretinzi tu ca un primar poate da aprobarea pentru redeschiderea Arenei Nationale fara avizul ISU!! Articolul tau e mai degraba un atac la la persoana impanat cu chestii fara legatura directa cu subiectul (ca-i tanar, ca-l sustine nu stiu cine, ca scrie pe facebook etc.) si fara a spune clar ce anume ar trebui sa faca primarul si nu face. Sigur ca e revoltator sa ai o investitie asa de mare si sa nu te poti servi de ea, dar nu cred ca vina o are primarul de acum. Nu ne-am saturat de derogari si exceptii de la regula, la ce mai folosesc regulile?

Ionut  •  4 martie 2016, 12:30

La stat nu se lucreaza ptr rezolvarea problemelor cetatenilor ci dupa sistemul "timpul trece leafa merge". Ei se uita la ceas si au rezolvat n-au rezolvat ceva au rupt poarta la ora de iesire. Leafa intra oricum. Banii vin de la stat. De ani de zile in fata blocului meu sunt parcate vreo 10 masini pe pamant cand nu ploua si in namol cand ploua. Acel pamant e supranumit "spatiu verde" in realitate e parcare ambulanta si spatiu de depozitat gunoaie. Am mers la ADP si i-am intrebat de ce nu amenajeaza locuri de parcare acolo. Raspunsul lor: trebuie sa veniti d-voastra cu propunerea, sa aduceti o schita de cadastru facuta de un expert, sa verificati daca nu sunt restrictii de circulatie in zona si daca dosarul e aprobat de primarie noi venim si facem locuri de parcare!!! Deci cetateanul tre sa se ocupe de tot daca vrea ceva nu ei. Ei doar stau la caldurica si dau aprobari sau nu. Probabil in cazul meu nu vor da ptr ca namolul ala e considerat "spatiu verde". Dar asta pot sa o aflu doar daca imi folosesc eu timpul si banii sa fac dosarul pe care ar trebui sa il faca ei. Si asta se intampla in sectorul primarului disparut de care amintiti. In legatura cu Arena Nationala stau si ma intreb: Oare duraskinul ala din care e facut acoperisul e mai inflamabil decat kerosenul cu care sunt umplute aripile avioanelor? Oare e mai periculos sa mergi pe un stadion cu un acoperis facut din duraskin sau sa urci intr-un avion plin cu cateva tone de kerosen. E suficeint ca avionul sa iasa de pe pista si sa ia foc. Haideti sa nu mai iesim din casa ptr ca e prea periculoasa viata asta. Cate avioane au luat foc si cate stadioane? Ar trebui sa-si dea toti demisia si sa puna la punct lucrurile ptr ca nu se poate asa ceva. Un miting in fata stadionului, poate se sesiseaza si presedintele si primul ministru. Este afectata clar imaginea tarii, sa faci stadion de 250 mil si sa pasti capre pe el e ceva de povestit la nepoti. Si totul pe banii nostri. Bani care nu sunt ptr parcari sau spatii verzi.

Maxentiu  •  4 martie 2016, 12:31

Mi se pare ca tzopaiti cu gratie in jurul unui raspuns pe care l-ati gasit deja. De ce sa speculam aiurea referitor la ce interese de imagine ar avea primarul interimar, la ce camarile il manevreaza diabolic din umbra, la ce proprietati magice are Duraskin-ul, cind raspunsul e unul singur si simplu: "Ca sa nu riste, ISU nu decide". Tot ca sa nu riste, primarul nu decide. Nimeni nu mai decide, ca sa nu riste. Dupa Colectiv, reprezentantii administratiei incep sa constientizeze efectele deciziilor lor, inteleg ca pot fi trasi la raspundere (uneori absurd) pentru fiecare semnatura, nu mai pot avea incredere in avizele si rapoartele functionarilor din subordine, asa ca prefera sa se abtina. Am criticat la unison nerespectarea legii care a dus la tragedia din Colectiv, acum avem extrema cealalta, frica de lege. O administratie paralizata, pentru care fiecare proiect e un potential caz penal, fiecare semnatura o potentiala proba la dosar, fiecare convorbire telefonica o potentiala vizita la DNA. Singura garantie e apartenenta la noile structuri de putere care abia acum ies la suprafata, "spatele" nu mai e asigurat de baroni locali si lideri de partide ci de declaratiile ambasadorului SUA si ale "acoperitilor" sai din politica si din presa. Sintem siguri ca am ajuns unde voiam sa fim?

Cezar Firicel  •  4 martie 2016, 12:41

Dezbatem de fiecare de data, pe la tv, prin bloguri, ziare si tot asa. Niciodata insa nu facem nimic. Nu stiu de ce si cui ajuta toate discutiile.

gigelos  •  4 martie 2016, 12:58

Problema la nenorocirea asta de stadion nu e ca s-a deschis nu ca s-a inchis . 230 milioane de euro , brrr , la un oras in starea Bucurestiului . La 5 minute e spitalul Fundeni , un mastodont fara medici , nu sunt bani sa-i platesti .Mai sa fie ! Vasil Levski s-a modernizat cu , cam pe acolo , 50 mil . Ok , avem un stadion , ce s-a intamplat anul trecut ? A fost deschis .Ce evenimente , ce meciuri , cum stam cu cheltuielile , cum stam cu incasarile ? Asta e intrebarea , nu ca se joaca sau nu meciul cu Spania acolo . Meciuri in 2015 , probabil 30 - 50 meciuri , mai multe poate , cu tribune pline , maxim 10 . Concerte , evenimente ? 2-3 ? Cred ca maxim . Schimbi gazonul , 1 milion . Asta e problema fratilor , cat ne costa ? Sala polivalenta nu avem , patinoar nu avem , hipodrom nu avem , avem o mizerie de stadion de 230 milioane euro . Cat ne costa ? Stau in ferentari la garsoniera si am Bentley , cam asta e situatia . Au aprobat , a fost facut un studiu ceva , justificare economica , sportiva , despre ce e vorba ? Din partea mea poate sa-i dea foc , nu am fost si ma jur ca nu o sa ma duc niciodata pe mizeria asta de stadion .

Mihai  •  4 martie 2016, 13:00

Bai *** agramati, ce treaba are primaria cu asumarea raspunderii la incendiu ? Va zic eu, nu-si mai asuma nimeni raspunderea aiurea, dupa Colectiv. Dati jos membrana si jucati fara, s-o plateasca Oprescu ca el a construit fara autorizatie la incendiu, ilegal (in autorizatie acoperisul era cu tabla). Tolo e de inteles, el tre sa loveasca politicul, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  4 martie 2016, 13:14

Ceea ce se vede fara efort este faptul ca Tolontan *** vrea sa faca si din acest caz , unul de tip nou , identic cu bagarea in puscarie a unei doamne cu numele de Ridzzi . Fara a interesa pe cineva unde au ajuns banii furati , dl Tolontan nu a mai facut nicio precizare , el servind de fapt trustul la care lucreaza si pe patronul sau , aflat in puscarie .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eugen  •  4 martie 2016, 13:20

@ Emilian Cata dreptate aveti! Dupa parerea mea, de data asta, articolul este o comanda politica! ( sunt curios daca "intactii" ma vor cenzura! )

ticbis  •  4 martie 2016, 13:22

Domnule Tolontan, Am incercat sa postez un comentariu pe subiectul articolului dvs, insa n-am reusit; mesajul primit este: "ERROR: Your comment has been blocked based on the website owner's blacklist settings. If you feel this is in error, please contact the site owner by some other method" Inteleg ca sunt trecut pe o lista neagra; imi puteti explica de ce? Sau poate ca este vorba de o cenzura a libertatii de exprimare??? Cu stima!

Mihail Negulescu  •  4 martie 2016, 13:39

IGSU la fel ca și Primăria Generală a Capitalei fac JOCURI POLITICE, evident coordonate de SRI. Cred că vor să ne testeze rezistența la măgăriile lor, să vadă cât suportăm până ieșim iar în STRADĂ!

Divort Rapid  •  4 martie 2016, 14:23

Pfooaaa! Ce praf sunt astia, frate! Nu ma mir ca le-a inchis stadionul :) !

Alex  •  4 martie 2016, 14:31

Eu vreau sa il deschida. Si apoi vreau sa se intample sa se intample o nenorocire la primul eveniment organizat (meci de fotbal, concert, campanie politica sau orice) si sa moara cateva sute de oameni sau cateva mii. Chiar imi doresc asta, sa vedem cu ce aberatii mai veniti apoi, domnilor ziaristi. "FRF face presiuni pentru deschiderea National Arena si isi asuma responsabilitatea" - bine-nteles ca si-o asuma cu vorba, pentru ca daca se intampla o nenorocire, ei nu au semnat nimic, nu e mana lor nicaieri. Cand o sa intelegem cu to(n)tii ca daca este o lege trebuie respectata de toata lumea in mod egal? Domnii ziaristi de exemplu il tot "curata" pe Sumudica in scandalul pariurilor, cand regulamentele FRF si LPF sunt clare iar sesizarea a venit de la FIFA direct. Si tot asa o tinem, in toate aspectele legate de sport si nu numai. Tara asta e sat fara caini si anumite gaini sunt multumite ca vulpea nu fura decat de la vecini si nu se ating de curtea lor.

Obiectiv  •  4 martie 2016, 14:33

Vad ca atat autorul (care a initiat aceasta campanie contra ISU, institutie care, la randul sau, se considera cel putin la nivelul CSM-ului sau al altor organisme discretionare), cat si multi dintre cei ale caror postari au fost acceptate (au aparut) au operat cu eufemisme; adevarul este ca toti cei implicati in aceasta poveste fara sfarsit merita cei mai duri termeni, fara vreun menajament (de la cei care fac teste si iau decizii care au legatura cu siguranta stadioanelor si pana la primarul oportunist Sava)! @ morphstar Nu exista tara Transilvania, ci doar provincia istorica omonima! Adevarul este ca eu, venit din "insasi maica Munteniei", n-am nimic de invatat de la transilvaneni, incepand cu limba literara, continuand cu viteza de gandire si terminand cu nivelul comportamental! O.

VALI – un cetatean  •  4 martie 2016, 14:38

ESTE SIMPLU .... NU IL VOTATI PE ACEST ...... FRICOS RAZVAN SAVA... Eu votam PNL - pe principiul rau cel mic... dar pe SAVA acum Niciodata.. si va asigur ca noi oamenii ,, muncitorii '' din sectorul 4 -- platiitorii de taxe zi de zi si carora ne mai place si fotbalul pentru ca in timpul liber vrem sa ne sustinem echipa favorita -- NU IL VOTAM NICI PE SAVA - nici PNL-ul .Anticampania impotriva lui a inceput tot pe FACEBOOKUL lui drag.... Sincer domnul Tolontan - mai intreb nu era mai bine cu Oprescu care fura 10 -20 % sau cat dracul furau - dar faceau si ceva ce ramane si se vede -- si aveam stadion -- decat cu astia ( primar general, ISU,etc) carora le platim SALARIILE Grase degeaba --- DECI tot paguba la buget...

Mihai  •  4 martie 2016, 14:58

Interesant, daca se mentioneaza cuvantul " V a r a n " esti cenzurat :) lasati oamenii sa vorbeasca liber, altfel va faceti de ras.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Robertinho  •  4 martie 2016, 15:33

Domnule Tolontan, de ce este incorect ca patronii Colectiv sa isi asume raspundeea pe partea de PSI iar pentru primarie e corect? Nu ma indoiesc ca stadionul este sigur, dar nu cumva redeschiderea lui fara autorizatie este ilegala? Daca legea spune ca duraskinul trebuie testat in Romania testele din strainatate suntdoar hartii fara acoperire, nu ca am fi noi ombelico del mondo. Pe de alta parte, schi barea legislatiei special pt aceasta problema este abuziva, e ca si cum ai schimba locul trecerii de pietoni dupa accident doar pentru ca in Franta, de exemplu, treceea e la 4 m de colt si nu la 2 ca la noi (e doar un exemplu). Daca se accepta asumarea raspunderii pt stadion inseamna ca nici cei de la Colectiv nu trebuie condamnati.

Cătălin Tolontan  •  4 martie 2016, 16:08

@Eugen: da, articolul e o comanda politica, comanda din partea membranei stadionului. Zau, asa, tot politic era si cind scriam despre faptul ca administratia Videanu si, mai apoi, Oprescu, a umflat pretul stadionului. Unii erau PD-L,altii, PSD, a cui era comanda? Si a cui e acum?

Șerban  •  4 martie 2016, 16:23

Nu-i vorba decât de Becali, Jiji Becali! Becali NU are voie pe Arena Națională, că la meciurile Stelei vin 10 - 15 mii de spectatori, iar individul nu vrea să dea armatei nici un ban! Sigur nu strică să arătăm ce grozavi sunt ardelenii, ca mută meciul cu Spania la Cluj, dar miza este desființarea Stelei, că prea are mulți suporteri, în toată țara. Cine te-a pus Ilie Năstase să spui, ca și Cristian Gațu, că F.C.S.B. este vechea Steaua și să-ți arăți disponibilitatea de a candida la Primăria capitale!?!

mihai  •  4 martie 2016, 16:51

Dupa cum moderati articolele, imi dau seama ca si dvs si Gazeta, sunteti doar niste unelte, la fel ca A3.

acciduzzu  •  4 martie 2016, 17:28

Catalin felicitari !!!! Ai reusit sa-l facei pe acest imberb incompetent si pnl-ist primar de urbe sa se miste. Deci se poate rezolva problema dar trebuie ori un dram de bunavointa, practic inexistenta la acest impostor, ori presiune ca cea a acestui articol. Iata ca repede, repede putem sa deschidem arena nationala pana pe 21 martie daca. atentie, primesc nu stiu ce acomodare de la Ministerul dezvoltarii. Am aflat si noi ca nu ISU e problema ci acest minister de dezvoltatori. Este tipic pentru incompetenta crasa atat a primarului general imberb si limitat intelectual cat si a celor de la ISU, samd. Am o sugestie: tinand seama ca la toti le tzatzaie *** de frica DNA sa aducem procurorii DNA sa le spuna cum trebuie sa actioneze ca sa nu fie ascunsi de teroristii lui Kovesi. Am ajuns sa nu se faca nimic in tara asta, la nivel public, din cauza fariseilor lui Kovesi. O fi buna lupta anticoruptie dar cand devine lupta politica, iar democratia devine stat de "drepti" nu de drept, putem renunta fara jena la sefa lor Kovesi care nici macar nu se simte in stare sa concureze pe bune cu altii. Vrea sa fie renumita. Rusinos si penibil. Astia sunt, cica "tehnocratii". Vai mama lor si tzuica noastra de "pruna",

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

GELU IORDACHE  •  4 martie 2016, 18:06

Era necesara ,,inchiderea'' intr-un birou a ,,personalitatilor" din ISU,PRIMARIE, FRF,LIGA, GUVERN,---numai cu apa si paine---pana cadeau de acord cu solutia deschiderii stadionului! Oare Dl .PRESEDINTE ,DE CE NU-I cheama ,,la bara'' pe mai sus-numitii????

marius  •  4 martie 2016, 18:40

Raspunsul dat de IGSU este incorect si in afara legii. Modificarile legislative care sa permita functionarea ”pe proprie raspundere” pana la 31.12.2016 nu au fost adoptate inca. Legea este trimisa la promulgare. Informatii aici http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15398

Oana  •  4 martie 2016, 18:47

D-nule Tolontan daca primarul si-ar asuma raspunderea,cu ce ar fi el mai diferit față de patronii Colectiv?Daca ISU nu a dat aviz (si aveti dreptate se misca tare greu) e normal sa nu isi asume deschiderea stadionului.Ar trebui sa fie inconstient sa facă asta.

eugen  •  4 martie 2016, 19:58

inteleg ca sunt pe lista neagra!!! Deranjez deci!

Casargoz  •  4 martie 2016, 22:21

Eu sunt un om prost. Nu ma intereseaza nici isu nici primaria. Sunt prost pentru ca sunt cetatean european si am drepturi:regulation nr. 305/2011 CE inseamna mai mult decat cetatean european. Inseamna piata comuna. Inseamna ca un produs testat intr-un laborator poate circula liber in piata comuna. Ceea ce face ISU este un abuz care nu poate avea alta consecinta decat infingement. Si voi sustine plata daunelor generate de infingement de catre angajatii isu care se joaca in laborator si blocheaza in piata comuna libera circulatie a produselor. Este un abuz cum nici Regatul unit al marii britanii nu a indraznit sa-l comita.

pawn  •  4 martie 2016, 23:28

articolul mi se pare o lipsa de respect de necrezut fata de memoria celor care au murit la "colectiv"! cum adica, ii uitam atat de usor?? tocmai tolontan, care a scris tone de articole cerand judecarea celor care si-au dat semnaturile fara sa gandeasca? ah, da, si cei care se gandesc sa dea liber la deschiderea stadionului, sa mediteze un pic la faptul ca ORICE eveniment care ar avea loc in viitor (nu neaparat pe arena nationala) va duce la anchetarea automata a celor care au semnat pentru redeschiderea pe motive populiste a stadionului!

Felix  •  5 martie 2016, 1:15

BASESCU E DE VINA !!! :))))))

kretzu  •  5 martie 2016, 7:17

nu stiu cum ati reuşit sa concepeţi articolul, dar rezultatul pare a fi o comanda politica, de data aceasta anti pnl sunt cunoscute gastile politico-economico-mafiote din pnl si intersele lor pt functii si constracte in bucuresti - gen grupul de la monaco etc - din care sava si manescu sunt doar exponenti. tocmai de aceea cer insistent doua tururi pt sa sunt speriati ca nu castiga primaria cineva din tabara lor sau a psd, cu care oricum se inteleg foarte bine. daca doreati sa scrieti despre acest subiect trebuia s-o faceti direct in contextul in care amintiti tragedia de la colectiv si explicati foarte clar atitudinea isu, nu prea va inteleg argumentele sunt si dvs printre cei ce cer redeschiderea stadionului pt simpul motiv ca pana acum s-au desfăsurat pe el competitii majore si nu s-a intâmplat nimic? trebuie sa asteptam un nou colectiv ca se respectam legea? din moment ce isu nici macar verbal nu declara ca se pot desfasura evenimente in siguranta, ce ati dori sa faca primarul? chiar daca legea îi permite sa ia decizia oare se poate juca cu vietile a zeci de mii de oameni? dupa cum foarte bine stiti, clubul colectiv functiona tot in baza propriei raspunderi a cuiva si tot cu acordul tacit al isu si rezultatul... oare chiar n-am invatat nimic din asta? in mod normal, dupa o asemenea drama, nationala, ar trebui exigenta maxima la toate competitiile. dvs nu, doriti tot ca inainte, doar pt a vedea ultrasii stelei in galerie (care oricum nu vor veni pana nu va pleca gigi) si un mare spctacol fotbalistic. declaram ca ne dorim o romanie normala, dar sa nu se schimbe nimic

ploscaru lotru  •  5 martie 2016, 8:29

Mircea Pascu-special advisor FIFA pe probleme organizatorice sau avem un Master Yoda si noi nu-l folosim(evident pt ca nu stim)..

Obiectiv  •  5 martie 2016, 8:48

@ pawn Tergiversarea redeschiderii Arenei Nationale n-are nimic in comun cu tragicul eveniment de la "Colectiv". Un stadion nou, cu o capacitate bine definita si cu toate facilitatile necesare reprezinta cu totul altceva decat un spatiu inchis, ticsit cu persoane si in amenajarea caruia s-au folosit materiale inflamabile! Cu o mentalitate de "fundamentalist", inchizi totul, renunti la orice forma de petrecere a timpului liber si viata ... incremeneste. Cu tot respectul pentru memoria celor disparuti la acel concert, viata a continuat si dupa razboaie, cutremure, eruptii vulcanice si inundatii, asa a fost si va fi intotdeauna! O.

ticbis  •  5 martie 2016, 11:46

Eu propun ca Antenele sa fie evacuate de urgenta din sediul pe care-l ocupa in mod ilegal, statul sa-l vanda si sa-si recupereze paguba de 60 de mil de euro facuta prin furturile dovedite in instanta de catre puscariasul Voiculescu, iar banii astia sa fie folositi pentru inlocuirea acoperisului National Arena cu unul ce respecta toate normele nationale si internationale! Ce ziceti, d-le Tolontan? PS: Nu inteleg de ce m-ati exilat pe lista neagra, iar comentariul asta l-am facut ca sa pot avea macar o minima banuiala!

Obiectiv  •  5 martie 2016, 14:15

Vazand ca nimeni n-a postat nimic relativ la cele scrise de mine, revin cu urmatoarele consideratii: 1. Sava nu-i carismatic doar pentru ca are suficienta podoaba capilara si ca nu-i supraponderal; in schimb, in putinele declaratii date, am constatat ca este cam balbait, ca n-are discurs; 2. Cluj Arena n-are nimic in plus fata de Arena Nationala; dimpotriva, are suficiente aspecte in minus; 3. boc (in cazul acestui personaj ridicol n-o sa folosesc majusculele) si clujenii (nu toti, bineinteles) sunt niste personaje fara coloana vertebrala si nu merita apreciati pentru ca primarul lor s-a folosit de absolut toate parghiile avute la dispozitie (functie, influenta, obedienta, pozitie geografica si viteza de a debita banalitati) pentru a face din orasul transilvan o alternativa la infrastructura bucuresteana!

Cătălin Tolontan  •  5 martie 2016, 18:33

@Obiectiv: nu e boc de vina ca primaria bucuresti,max bogl si isu nu stiu s rezolve problema de ani de zile.

Rasid  •  5 martie 2016, 19:10

ATENTIE! vicii de costructie la Arena Nationala sunt cu duiumul: scarile inegale, parcarea subterana fara scari, accesul autocar in zona vestiare, etc. Domnule Tolontan am sesizat ca in stanga intrarii VIP(cum privesti din exterior catre zona acces) trotuarul level 1 a crapat considerabil si pare ca malul se misca. Zona din exteriorul portilor de acces. Iniial am crezut ca au copiat autostrada aia daramata: Cuntza.

Marius  •  5 martie 2016, 20:57

De ce sa isi asume deschiderea pe proprie raspundere primarul? Daca membrana este asa de sigura , si nu am nici cea mai mica indoiala ca nu este asa, de ce taraganeaza pompierii avizul? Primarul in acest moment nu face altceva decat sa respecte legea! Nu este Piedone cercetat penal ca a inchis ochii sau ca a semnat ca primarul in cazul Colectiv? Si atunci de ce sa iti risti libertatea si de ce nu o cariera politica pentru un aviz pe care pompierii taraganeaza sa il semneze? Ce ate face dumneavoastra Domnule Tolontan ati risca? Eu cu siguranta NU!

Maoru  •  5 martie 2016, 22:47

Respectam sau nu legea? Sau o respectam in functie de interese. Articol de doi bani.

Comentează