După Stadionul Național, redeschidem și televiziunea națională?

Într-o societate divizată în care mai avem puțin și vom fonda un partid pro și unul contra Arenei Naționale, e nevoie de o televiziune și de un radio publice care să aibă drept misiune promovarea unei conversații naționale informate

luni, 14 martie 2016, 7:01

UPDATE: Ministerul Dezvoltării confirmă oficial: membrana e de clasă ”B”, stadionul se poate redeschide.

UPDATE: ULTIMA ORĂ: Membrana acoperișului stadionului Național Arena este de clasa „B”, a hotărât astăzi dimineață Comisia tehnică de la Ministerul Dezvoltării, susțin surse din primăria Capitalei. Ședința s-a încheiat în urmă cu câteva minute. Indicativul clasa „B” indică o siguranță sporită la foc. Constructorul Max Bogl a fost chemat pentru a ridica agrementul. Ca urmare a acestei decizii, stadionul Național Arena poate fi redeschis în următoarele zile. Informația nu a fost confirmată oficial de Ministerul Dezvoltării, unde se așteaptă un comunicat de presă.

Astăzi, Comisia tehnică se întâlnește la Ministerul Dezvoltării.

Oamenii sunt specialiști în construcții și vor spune dacă Duraskin, membrana acoperișului, este de clasă ”C” sau ”B”.

”C” a zis laboratorul IGSU din București. ”B” a zis laboratorul din Italia. ”C” e așa și așa, ”B” e bine.

Dacă tehnicienii dau credit testului italian, arena se redeschide repede. ”În câteva zile”, a prezis primarul interimar Răzvan Sava ieri, la B1TV.

Dacă răspunsul e ”C”, se intră pe ramura aprigă a schemei logice. Urmează un scandal cât China. Constructorul Max Bogl va pune sub semnul îndoielii competența și acreditările laboratorului IGSU, cel puțin așa susțin surse dinspre nemți.

Tot ieri, la ProTV, Vasile Dâncu și-a declarat optimismul. El crede că specialiștii vor decide ”B”.

Vicepremierul PSD n-a scăpat ocazia să mai trimită o bezea amară către primarul PNL, spunând că ”dacă din 2011 până în 2016 Primăria s-ar fi preocupat să aducă buletine de analiză cum a depus acum, ar fi fost mult mai simplu”.

Afirmația e absolut corectă.

Cu excepția subiectului, care e altul! Nu e vorba de Primărie, că nu ea cere agrementul pentru material, ci de constructor. El era obligat să aducă agrement și e adevărat că Primăria ar fi trebuit să i-l ceară. Asta dacă pompierii ar fi fost, la rându-le, clari.

Faptul că Vasile Dâncu, un ministru orientat fundamental spre decizii, nu se poate abține de la croșee reziduale ne lămurește de ce a fost închis până acum Stadionul Național.

Arena a picat de-a lungul faliei profunde care separă România.

Și nu e doar o chestiune politică. Ar fi simplu. Ar fi simplu să fie doar ruptura între două partide care se pregătesc de alegeri locale. E mai mult.

E separarea adâncă produsă în societate. Ea se manifestă când ca o lipsă de comunicare între pompieri și Primărie, când precum o luptă între Primărie și minister, cînd ca o leapșă neproductivă a lui ”fiecare cu fiecare”.

Și așa ajungem la televiziunea națională. Ea funcționează, săraca, dar, în privința serviciului public, e aproape închisă, ca stadionul.

Stadionul și televiziunea sunt, de fapt, un singur semnal despre ceva ce ne lipsește.

Întâi, e bine de știut că povestea nu e doar o problemă a României.

Există două tendințe mondiale foarte puternice. Să acceptăm că problema e generală ca să ne depășim rușinea!

Care e obiectivul nostru ca țară? Să convergem spre un nivel de viață și de organizare democratică atinse de națiunile civilizate. Cum se poate face asta? Majoritatea covârșitoare a istoricilor, economiștilor și oamenilor de știință sunt de acord: prin diseminarea cunoștințelor. Prin educație.

Simplificăm, evident. Dar cele mai bune minți contemporane ale umanității, de atâtea ori în dispută unele cu celelalte, sunt de acord în această privință. Țările progresează prin cunoaștere.

”Acest proces de diseminare a cunoștințelor nu cade însă din cer. El depinde, mai ales, de capacitatea țărilor de a mobiliza finanțările și instituțiile care permit investirea masivă în formarea populației lor” Thomas Piketty, ”Capitalul în secolul XXI”

În privința TVR și RRA, ele pot fi gândite și separat, dar dacă suntem de acord cu ideea de ”investire masivă” e logic să le unim, există două motive fundamentale ale nevoii de a le schimba repede și total.

Înainte de a enumera motivele, încă o dată: nu sunt cerințe românești, sunt fenomene globale.

1. În ultimii cinci ani, prin explozia rețelelor sociale, consumul de informații s-a schimbat mai mult decât în toată istoria de până acum. Procesul este accelerat de timpul tot mai mare pe care-l alocăm telefonului mobil.

”Telefonul mobil a devenit un portal către lume”, după expresia lui Emily Bell, profesor la Columbia Journalism School, într-un discurs ținut acum o săptămînă la Universitatea Cambridge. Iar Facebook, Google sau Twitter s-au transformat în niște coloși care decid cine și ce știri consumă.

În cinci ani s-au modificat, dramatic, mai multe lucruri în sfera publică și în industria știrilor decât în cinci sute de ani. Și nu e vorba doar de știri.

Totul se schimbă: campaniile politice, banking-ul, industria timpului liber și, fff important, viața privată. ”Rețelele sociale nu înfulecă presa, înfulecă tot”, spune Emily Bell.

În același timp, pentru acești giganți ”reintermediari ai informației” știrile sunt o subsidiară a activității lor, în timp ce pentru societate informația are un rol vital.

Discuția despre algoritmii opaci, care construiesc, de fapt, un ”internet editat, și nu unul liber sau cu acces egal”, este abia la început.

”Să nu ne fie rușine și să nu ne considerăm retrograzi dacă ne interesează cine decide unde se duce informația și cum se disipă ea”, observă Emily Bell, fostă coordonatoare a zonei de digital la The Guardian și director al Centrului de excelență de la Columbia Journalism School.

Giganții netului nu se declară producători de conținut. Dimpotrivă. Ei declară că nu sunt responsabili cu conservarea jurnalismului și a misiunii sale de responsabilitate socială.

Când mâine FB va decide că imaginile fac trafic mai bun ca textul, atunci textele se pot reduce până unde stabilesc algoritmii interni ai eficienței. 

Important. Tocmai pentru că netul a adus o progresie uluitoare a cunoașterii și ne-a oferit atîtea motive de speranță, hiperdistribuția mesajelor pe rețelele sociale ne modifică, în ultimă instanță, nu doar viața socială, ci și mediul privat. 

În aceste condiții, e legitim ca orice societate să-și pună astfel problema: dacă tot avem resurse alocate în media publică, e logic să încercăm să le mobilizăm tocmai ca să apărăm, pentru fiecare dintre cetățeni, discursul liber și să facem asta într-un mod transparent.

”Accesul transparent și dreptul la libera exprimare sunt condiții fundamentale ale funcționării democratice”, observă Bell.

Pentru toate acestea există, la noi, TVR și RRA.

Și mai e ceva.

2. Falia divizării, pe care au căzut și Stadionul Național, și televiziunea națională, nu este un fenomen unic românesc.

Toate țările resimt polarizarea extremă a opiniilor. În SUA se discută cu tot mai  multă îngrijorare despre dispariția, odată cu diminuarea presei nepartizane, a numitorilor comuni din societate.

Sigur, la noi pare un carnaval al canibalilor, în care halim orice idee moderată, dar asta face parte din specificul local. Esența procesului e însă universală.

Televiziunea și radioul public  au tocmai această responsabilitate a promovării unei conversații naționale informate. 

În contextul mondial al polarizării, poate că aceasta ar fi cea mai potrivită definiție pentru media publică: să asigure o conversație națională informată și civilizată. După ce veniturile tuturor vor depinde de Google și de Facebook, cine se va întreba, de pildă: OK, spuneți că ne scăpați de politicienii corupți și ne dați în schimb tipi cool și energetici precum Mark Zuckenberg, dar ei sunt nealeși și dincolo de orice control public!

Cedăm o parte importantă a vieții noastre publice și private unui număr extrem de mic de oameni pe care nimeni nu i-a ales și care nu pot fi obligați să fie transparenți. Cînd regula este un cor de aplauze pentru Facebook, Google, Apple & Co, media publică are șansa desprinderii de contingent.

Așadar, când le redeschideți? Stadionul, televiziunea, radioul.

Toate naționale.

Aici nu e vorba de ce se întâmplă cu presa, deși ea este de o fragilitate care ne va afecta pe toți. După cum observă tot Emily Bell, ce se va întâmpla cu presa e mai puțin important decât la ce fel de știri dorim să fim expuși și în ce fel de societate informațională vrem să trăim.

 

 

Comentarii (40)Adaugă comentariu

Traian  •  14 martie 2016, 7:18

"Vicepremierul PSD n-a scăpat ocazia să mai trimită o bezea amară către primarul PNL, spunând că ”dacă din 2011 până în 2016 Primăria s-ar fi preocupat să aducă buletine de analiză cum a depus acum, ar fi fost mult mai simplu” Serios ? Ia vezi Tolo, poate afli cine a fost primar pana la jumatatea lui 2015. Hint : incepe cu Sorin si se termina cu Oprescu.

Marius  •  14 martie 2016, 7:55

Wow, niciun comentariu! Normal, textul asta nu este pentru oricine, nu il intelege oricine, pentru ca este profund si fundamental! Domnule Tolontan, nu le va redeschide nimeni, pentru ca cei ce le-ar putea redeschide nu inteleg ce se intampla cu adevarat in 2016, nu au capacitatea sa inteleaga ce ati transmis prin acest articol!

Ion  •  14 martie 2016, 8:18

La televiziunea nationala este vorba de peste 3000 de angajati care se calca in picioare unii pe altii.Acolo sunt sute de oameni care nu fac nimic. Ca sa fie deschisa mai intai trebuie INCHISA ! Apoi reformata in totalitate!

Andrei  •  14 martie 2016, 8:53

TVR nu este săracă, este singura televiziune din ţară care beneficiază de taxa TV, plătită de toţi românii. Şi totuşi, nu transmite fotbalul din UCL, EURO 2016 în timp ce televiziuni particulare îl transmit. Banii îi toacă pe salarii şi emisiuni toxice şi inutile precum memorialul muierii, ora partizanului, a regelui ba, şi a deportatului. Bine au propus nişte parlamentari să se renunţe la taxa TV. Şi atunci, pe banii lor, să facă ce emisiuni doresc !

Alex One  •  14 martie 2016, 9:03

Ce legatura este intre stadion si televiziune doar d-l Tolontan poate intelege .Stadionul nu are autorizatie pentru ca dupa Colectiv la presiunea grupului independent, voluntar si justitiar al "tinerilor frumosi si destepti" s-a procedat la arestarea unor oameni care nu aveau nici o vina dovedita, de altfel toti au fost,mai pe fata, mai discret, pusi in libertate iar expertiza dezastrului provocat de neglijenta unor *** ,nesemnificativi pentru "mase", nici acum nu a fost finalizata (de ce oare, cand totul era,dupa cum s-a considerat, clar de la inceput ?). Acum care pompier mai are curaj sa semneze o asemenea autorizatie desi este evident pentru toata lumea ca nu se poate face nicio comparatie intre hruba *** de la Pionierul si Arena Nationala ? Cum si cine s-ar gandi ca pe stadion ar fii admisi la un meci de fotbal de cinci ori mai multi spectatori decat capacitatea declarata ,adica asa la vreo trei sute de mii, ca sa nu mai vorbim de modul de afluire si defluire care nu comporta nicio comparatie ?!!! La televiziune s-a cheltuit aiurea ani de zile in interes personal si de grup depasindu-se bugetul aprobat,oare unde s-au aflat organele financiare de control inclusiv Curtea de Conturi ? Culmea e ca acum cand dezastrul TVR a devenit public desi era de multa vreme evident pentru toata lumea, nimeni nu raspunde . In schimb se fac emisiuni retorice pe tema, "E necesara Televiziunea Romana" ? ca si cum asta ar fii problema. Cu alte cuvinte,gestionati fraudulos fratilor ca institutia fiind necesara, de interes national cum se zice,orice abatere de la lege va fii stearsa cu buretele iar serparia o poate lua de la inceput curata si uscata. Hai ca-i bine in Romania !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valy  •  14 martie 2016, 9:31

de acord,redeschidem televiziunea publica si te punem pe tine catalin tolontan s-au pe CTP.sa redresati aceasta institutie sa demonstrati ca faceti si voi ceva in viata asta...ca sa criticam suntem cu totii buni.

traian  •  14 martie 2016, 9:33

nu zi hop pana nu sari! mai e pana vedem Arena nationala deschisa! cand va fi deschisa Arena nationala, sper sa vedem process penal deschis fie celor care au inchis stadionul illegal in ultimele luni, fie celor care au lasat stadinul sa functioneze ilegal atatia ani. si oricum trebuie urmarire penala pentru neglijenta in serviciu celor de la ISU, din aleasi motiv: ori au lasat stadionul s afunctioneze illegal atatia ani, ori l-au inchis illegal atatea luni. pentru ca altfel nu se mai poate, trebuie sa invete fiecare ca daca are dreptate trebuie sa moara cu legea in mana, oricine I-ar da comenzi politice sa faca asa sau altfel.

tamisa  •  14 martie 2016, 9:53

Din pacate, multa lume, inca, este de parere ca TVR este buna daca transmite, pe bani publici, cat mai multe emisiuni sportive, preponderent fotbal, indiferent de costuri. In aceasta privinta, trebuie facut ceva: rolul TVR ar fi, printre multe altele, sa convinga oamenii sa se miste ei, nu sa stea ca fraierii in fotoliu, cu berea si chipsurile la indemana, ca sa urmareasca fascinati cum niste smecheri, de multe ori (manevrati de) penali, dau cu piciorul intr-o mingie. Eu, unul, nu sunt de acord ca (si) din banii mei sa fie finantate transmisiile de fotbal, de catre TVR.

gilos  •  14 martie 2016, 10:00

Cataline, Ai dezvoltat un sofism, atat cazul Arenei Nationale, cat si al TVR-ului nu exista nicio divizare in societatea romaneasca. Cu totii suntem de acord ca era nevoie de un stadion modern in Bucuresti, dar costul pentru executia acestuia a fost umflat, cu complicititatea autoritatilor. Stadionul sta inchis ca urmare a diversilor functionari, care nu pot sa vada dincolo de o gandire birocratica, care nu-si dau silinta sa gaseasca o solutie si care paseaza rasunderea de la o institutie la alta. Vedem cu totii o nepasare fata de banii publici si un dezinteres fata de cetatean. Unde-i divizarea ? Unde sunt faliile adanci din societate care fac partide pro si contra ? La TVR situatia este identica. TVR a ramas o institutie nereformata, invechita, abonata la buget. Angajarile nu s-au facut pe baza de competenta ci pe pile si cumetrii. Organigrama personalului este supra-aglomerata. Nu exista o gandire coerenta de reformare, eficientizare si modernizare. Fosti salariati ai TVR s-au mutat la televiziuni private, concurente si saboteaza direct televiziunea nationala ( cei din redactia sport, in primul rand ). Cred ca suntem cu totii de acord ca partidele politice, incepand cu FSN-ul lui Iliescu au avut interesul ca TVR sa ramana nereformata si sa fie folosita ca instrument pentru propaganda si dezinformare. In concluzie, eu nu vad o divzare a societatii. Mai degraba vad ca institutii ale statului au ajuns pe mana unor oameni care sunt platiti sa fie in slujba cetateanului, dar care isi vad de propriile interese, sau sunt limitati de incompetenta. Lucrurile nu vor ramane asa, sunt convins. Sa auzim de bine !

Emilian  •  14 martie 2016, 10:46

Catalin, foarte profund si sofisticat articolul tau, dar ajunge sa sune ca un discurs de politician: pompos si fara prea mare aplicabilitate. Tu nu dai solutii, ci doar enunti niste principii filosofice. Iar paralela intre Arena Nationala si TVR este fortata. Inteleg falia despre care vorbesti, ea este reala dar solutiile reale lipsesc. Cat priveste TVR, chestiunea principala este aceea ca tu si multi altii considera ca banul nu este cheltuit eficient. Probabil ca asa este, dar asta e chestiunea pe care o reclamam mereu pentru intreg sectorul public. S-a permanentizat un discurs de genul " noi platim impozite (asa zicem noi), iar cei din sectorul public ii cheltuie ineficient fiindca sunt corupti sau incompetenti". Si ce facem: schimbam un director cu altul, iar peste 6 luni reclamam acelasi lucru. Nu ti se pare ca ne invartim in jurul cozii? Iar tu, esti oricum un pic subiectiv, si ai avut tot timpul tendinta sa compari televiziunile private cu TVR, ceea ce e gresit: TVR trebuie sa promoveze altceva decat televiziunile private, iar acest "ceva" nu inseamna audienta prin subcultura.

marius  •  14 martie 2016, 10:56

,,un popor sanatos, are nevoie de o televiziune proasta..poporul roman, este un popor sanatos..este exact ceea ce vrem sa demonstram, in seara aceasta..." Dan Grecu - Divertis

Cătălin Tolontan  •  14 martie 2016, 11:43

@Emilian: nu, nu considerati ca eu cred ce nu cred, de fapt :-) Adica nu cred ca principala problema a TVR e ca nu foloseste eficient banul public. E si asta o problema. Dar principala problema, de departe, e ca nu are clarificata misiunea de a servi publicul, informindu-l. In schimb sint de acord cind spuneti ca nu am dat solutii, nu e treaba mea asta, ci doar am enuntat niste paralele teoretice, plecind de la un discurs legat de retelele sociale si viata noastra, pe care l-am gasit interesat si l-am adus in atentia oamenior.

dexter  •  14 martie 2016, 11:52

Mi-ati blocat accesul la comentarii ( cu adresa mea de mail) , domnule Tolontan! Nu eu sunt de vina ca pompierii nu au dat avizul la Arena Nationala. Doar am semnalat problema. In alta ordine de idei s-a intamplat exact cum am comentat si la articolul "Stadionul în faza ”Lăsați politica, decideți tehnic!”. Era mai mult decat previzibila decizia de astazi.

Bogdan  •  14 martie 2016, 11:56

Domnule Tolontan, foarte bun articolul dar vreau sa atrag atentia asupra cuvantului "agrement" folosit gresit atat de dumneavostra cat si de multi altii in ultima perioada de timp. Conform DEX '09 -- AGREMÉNT s. n. 1. Plăcere, distracție. 2. Acord al unui stat cu privire la o per­soană propusă ca reprezentant diplomatic al altui stat. – Din fr. agrément. In engleza, da, inseamna intelegere, contract, dar in limba romana inca nu. Asa ca ori il scrieti cu ghilimele si doi 'e' ("agreement"), ori folositi un cuvant din limba romana.

san  •  14 martie 2016, 12:06

TVR DH cel mai bun post tv din Romania. De ce nu se regaseste in grila furnizorilor de cablu?

tardelli  •  14 martie 2016, 12:27

Gheorghe Funar ajuns cu creierul varza probabil si din cauza citirii de pe net a unor teorii cretinizante e dovada unde duce un internet fara un control minim al informatiei.Pe o televiziune publica nu se pot emite asemenea aberatii cum colcaie in mintea lui Funar.

Mihai  •  14 martie 2016, 12:43

Poate incepe si Parchetul sa verifice cum s-au facut angajarile in TVR de 10 ani incoace si ce firme capusa paraziteaza televiziunea publica. Cat despre angajari, numai pe baza de competenta nu s-au facut (mentionez numai pe Carla Tompea care si-a angajat cumetrii si rudele si la Iasi, si la Bucuresti) Trebuie desfiintata si infiintata o televiziune publica de la zero, fara increngaturile actuale din institutie.

make  •  14 martie 2016, 12:46

La stadionul din Bucuresti ar trebui sa stea procurorii sase luni sa controleze de-a fir-a-par cum s-au triplat costurile de construire si sa iasa cu vinovatii in catuse la ora de maxima audienta. Asta cu acoperisul inflamabil e cireasa de pe tort, ca s-a inchis cateva luni e o nimica toata comparativ cu bascula de milioane de euro care s-au palmat. Fara exagerare cu sumele alea se puteau face minim trei stadioane/sali de sport de nivel international, ca sa nu mai fim aratati cu degetul in scarba. Cat priveste TVR calarim un cal mort: pe cine intereseaza acum si cu atat mai abitir in viitor soarta unei televiziuni aservite politrucilor vremelnici la putere, in plus tinuta in viata pe banii nostri ? Duca-se pe pustii, fiecare are un smartfone si se informeaza in timp real de pe internet, viitorul televiziunii e pur comercial, spectacular. Daca vrei spectacol exista televiziuni comerciale pentru *** care vor tzatze-cur-porcarii maneliste. Cei mai emancipati oricum n-au ce vedea pe tv. Si atunci care-i rolul TVR, pe cine sa informeze si cu ce ? 3000 de oameni, rude-pile-cunostinte-amante platiti printr-o taxa haiduceasca, plus bani de la bugetul public ? Se sparie gandul !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Userul_banat  •  14 martie 2016, 12:57

Stadionul a fost construit in Romania si trebuia sa respecte legile de la noi si nu cele din Germania, Italia. Vina pentru aceasta situatie este in primul rand a constructorului pentru ca nu a respectat legislatia, in al doilea rand este vina celor care au semnat preluarea stadionului.E timpul sa invatam sa respectam legile si nu sa le evitam din condei.

Cătălin Tolontan  •  14 martie 2016, 13:06

@make: tocmai despre asta vorbeste profesoara pe care am citat-o. Ca navigam printr-un internet editat. Ca telefonul mobil ne duce, din ce in ce mai des, acolo unde doreste un numar mic de oameni.

dexter  •  14 martie 2016, 13:13

@make, cum sa verifice procurorii construirea unui stadion? Sa descopere ca a costat un colac de wc 1000 de lei? Nu procurorii trebuie sa verifice , pentru ca habar nu au cum se pot tripla costurile" legal". De unde naibii sa stie ei indicatori de de consum si manopera? Doar daca nu sunt procurori cu facultatea de constructii la baza.

Cata  •  14 martie 2016, 13:24

ha ha ha ha cum dracu 2 laboratoare, care trebuie sa faca aceiasi expertiza, dau rezultate diferite???? ori unii sint prosti ori unii sint hoti? o sa fie necesara a 3-a in alta tara???? vai de noi si de autoritatile noastre.... daca intra in cateogria B, toti prostanacii in functii sa demisioneze! ne maninca timpul si viata cu mediocritatea lor pretioasa!

Hipsterofob  •  14 martie 2016, 13:34

Pompierii sa nu faca niciun fel de indulgenta la nicio presiune a nimanui pentru ca la un posibil accident iar se activeaza gloata sorosisto-securista sa le zboare capetele, ca prea bine stau ei in topul increderii in fata SRI-ului si DNA-ului si ar cam trebui distrusi ( asa-i domnule Tolontan?). Sa ne hotaram si noi, ce vrem, " sa fie lege domne " si sa inchidem totul, sau sa acceptam ca accidentele se pot intampla pe planeta Pamant.

Ionut  •  14 martie 2016, 14:02

datorita presiunii mediatice imense uite ca Primaria Generala nu a reusit sa mai combine o membrana noua. o fi vreo legatura intre anul electoral si neacordarea avizului ISU? eu cred ca da!

..mle Tolo  •  14 martie 2016, 14:12

ce se mai aude cu spaga aia de 2 miloane de lire sterline data pentru achizitionarea fregatelor Regele Ferdinand si Regina Maria? S-a aflat cine a luat banii? Sau s-a pus batista pe tzambal. Alea achizitionate dupa metoda transformatoru' a lui Fenechiu. Se iau doua epave de la fier vechi (sau in drum spre remat), se dau cu vopsea gri, se da spaga de 2 mil pounds si se vand statului Roman... nu mai stiu pe cât.

Octavian Stăncioiu  •  14 martie 2016, 14:35

”Accesul transparent și dreptul la libera exprimare sunt condiții fundamentale ale funcționării democratice”. Care liberă exprimare? Cea impusă de Al. Florian în vara trecută, cu legea *** cunoscută drept ”antilegionară”? De ce nu luați poziție împotriva acestor grave încălcări ale dreptului la liberă exprimare? Altfel, în sfârșit, un articol ce subliniază necesitatea de a avea valori naționale. Dar nu doar stadion și televiziune. Ar trebui și industrie, și cultură, și atâtea altele. NAȚIONALE. Trăiască neamul daco-românesc!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ares123  •  14 martie 2016, 14:41

Cataline, as mai adauga la titlul tau.....mai umblam si noi putin la calitatea si onestitatea articolelor din GSP ? A devenit aproape o regula, ca titlul unui articol sa nu prea aiba mare legatura cu continutul. Un eveniment sa fie prezentat in mai multe articole, fiecare cu titluri cat mai bombastice....si nu in ultimul rand, mizeria din comentariile articolelor, moderata in functie de cine e la butoane in ziua respectiva.

pelicanski  •  14 martie 2016, 14:45

era clar, simplu de la bun inceput... Daca la Frankfurt e buna membrana e buna si la noi. Dar simplu la noi nu exista.

Nadler Cristian  •  14 martie 2016, 15:47

Nu pot sa nu remarc alunecarea catre stanga a domului Tolontan...este un drept constitutional ...vroiam doar sa reamintesc mizeria catre care ne-a condus stanga ...ce ma deranjeaza este faptul domnia sa conduce un ziar sportiv care abordeaza fenomenul in spirit OTV-ist ...un ziar de scandal , un tabloid ... o rusine pentru presa sportiva europeana ( impreuna cu fratele prosport...) ... rusine

mircea  •  14 martie 2016, 17:15

Deschidem cu adevarat TVR doar dupa ce "închidem" parlamentul!!

gigi  •  14 martie 2016, 17:52

excelent articolul,cine poate garanta acuratetea informatiilor de pe retelele de socializare,trebuie sa filtrezi singur informatiile si rezultatul depinde de educatie,experienta etc.

maria grapiniiii  •  14 martie 2016, 18:05

Tolo, te citesc de la prima ta postare, te apreciez, cred că jurnalismul românesc ar fi mult mai sărac fără tine, dar am o singură mare rugăminte. Mă scoți din sărite și mă zgârii pe ochi când scrii prost românește. Tu și prin extensie GSP (din păcate) sunteți răspândacii cele mai inepte expresii din România recentă. Ai milă. De fiecare dată când scrii "Național Arena", un copil de clasa a opta rămâne corijent la gramatică iar un student la jurnalism își amână o restanță pe toamnă. "Național Arena", ce limbă e asta? https://www.facebook.com/lacoltulstrazii/photos/a.10150536334714550.394948.338297009549/10151715910429550/ Noroc că din fericire, (mulți) alți jurnaliști scriu corect: "Arena Națională". Lasă-i să scrie așa măcar pe ăia, subalternii tăi. Te rugăm cu toții.

Vali  •  14 martie 2016, 20:31

Treaba e mai mult simpla decat pare: un ins ajuns primar a vrut sa se dea cocos; s-a dovedit pana la urma a fi gaina. Cat a pierdut primaria dintr-o ambitie prosteasca? Cui ii pasa...

Șerban  •  14 martie 2016, 20:51

Brusc, dintr-o dată și pe neașteptate la zona de comentarii nu mai apar automat datele de identificare! D-ol. Tolontan v-ați ajuns - sunteți considerat de stânga, după cum observă Nadler Cristian • 14 martie 2016, 15:47 - felicitări! Adică ar trebui si amintiți acuzatorului dvs. că ultimul șef la TVR, cu vederi de stânga a fost Valentin Nicolau (Dumnezeu să-l odihnească!), cel ce debarcat de băsescu&co., care a lăsat conturile TVR cu plus. Motiv pentru care salariații îl propuseseră să-i reprezinte, dar, cum la împărțeala din 2012 cultura a fost plasată în curtea PNL, au fost schimbate rapid reglementările așa că cel ce-și demonstrase capabilitățile a fost scos din joc. Pe de altă parte trebuie să vă mărturisesc că mă uimiți - păi, dumneavoastră, care luptați cu cerbicie pentru demascarea celor ce-și bat joc de banii publici, doriți să nu se ajungă la pedepsirea celor ce au creat sinecuri pentru lăudătorii lui Udrea, ca să nu mai zic de băsescu. Cred că mai normal ar fi să cereți Procurorului General, chiar dacă-i interimar, să ne spună cam care-i stadiul anchetei (sau dacă se mai face vreo anchetă!) privind devalizarea TVR, până la starea de faliment. Mie mi se pare că această postură vi s-ar potrivi perfect. Aștept, cu foarte mare curiozitate, o anchetă gazetărească, coordonată de dumneavoastră, care să oblige autoritățile să ne spună cine și cum a devalizat TVR, dacă tot vor să ne mai crească „impozitul” perceput.

kkciosuldelahamangia  •  14 martie 2016, 21:57

televiziunea publica ..ar trebui si peste asta o membrana, dar bituminata.

Acciduzzu  •  14 martie 2016, 22:04

Cred sincer Tolo ca incepem sa vedem ambele fatete ale aceleiasi monede. Campania anticoruptie, facuta - e parerea mea - complet aiurea, cu o lipsa de profesionalism cumplita. Din momentul in care a "confiscat-o" cineva, valoarea si importanta ei, oricat de necesara, se duce pe apa sambetei si totul devine un circ de proasta factura cu efecte perverse dezastruoase. Practic, la nivelul administratiei publice nu se mai ia nici o decizie, toata lumea se eschiveaza de frica DNA. Si uite asa ajungem la situatii ca cea de la Stadionul National. Iertat sa fiu dar situatia din ultimul timp nu e nici de cascadorii rasului nici de maestrii plansului. E infiorator de penibila. Niste functionari publici care vor sa ne arate ce exigenti sunt ei pe pielea si banii nostrii. Toata lumea stia ca copertina aia era buna doar ca noi suntem mai destepti decat Papa si decat toti. Asa ca inchidem stadionul si ne batem joc de noi insine pentru niste tampenii incalificabile. Un circ de o proasta factura care nu face decat sa arate unei lumi intregi cat de imbecili, neprofesionisti si limitati intelectual si cultural suntem. Aici nu mai e vorba de un specimen sau altul ci de noi toti. Daca niste neica nimeni ( ISU, PISU, Primarie, asa-zise "laboratoare" samd) sunt capabili sa-si bata joc de noi, mutand amicalul cu Spania la Cluj, si oprind echipele sa joace ( si sa plateasca) pe acest stadion iar noi nu facem nimic, inseamna ca o meritam. Asa cum 25 de ani nu am fost in stare sa construim autostrazi, cheltuind nu stiu cate miliarde aiurea. O rusine nationala pe care trebuie sa ne-o asumam. Pur si simplu suntem atat de ... cum vreti voi... incat nu putem mai mult. Si nici nu vrem. Iesim in lume cu aceasta pata imensa pe obrazul nostru al tuturor. Nu poti spune ca roman ca nu e si vina ta ca s-a ajuns la aceasta RUSINE NATIONALA daca in 25 de ani nu am dat de pamant cu toate guvernele cu toti impostorii. Nu a fost gasit NIMENI vinovat si nici luat la intrebari de belicosul DNA pentru ca au fost aruncati (furati) atatea miliarde de euro din banii nostrii. Iar DNA nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase. Asta cu stadionul nici nu prea mai surprinde. E in firea noastra sa lasam niste incompetenti sa-si bata joc de noi. Culmea e ca isi etaleaza toata putoarea mintii fara nici o jena. Zau Tolo, cine si cand face o ancheta sa vada cum si de ce am ajuns cu un DNA de caterica, pe care nu-l mai crede nimeni, nici chiar americanii, si fara autostrazi, cai ferate etc. Sunt 25 de ani, un sfert de secol de furt si bataie de joc. O RUSINE NATIONALA!

cpt.ahab  •  14 martie 2016, 22:08

Acestea sunt comentariile pe care le tolerati la nesfarsit la gsp! Aici a puclicat candva Ioan Chirila! Va mai intereseaza acest nume? bakunin • 14 Martie 2016, 22:04 ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

maria grapiniiii  •  14 martie 2016, 22:16

Mda, comentariu absolut decent dar cenzurat. Numai bine.

??????  •  14 martie 2016, 22:50

In Romania e acreditat totusi laboratorul IGSU ?

ANDREICA GHEORGHE  •  15 martie 2016, 4:09

Domnule Tolontan, aveti toata dreptatea din lumea asta si sper sa ramaneti tare , tare pe pozitie; pentru ca intr-o tara in care lumea este profund divizata datorita potentei financiare este nevoie de o arena nationala, care sa aofere multor oameni , un dram de spectacol frumos si superb; am crezut cand a aparut puzderia de factori mass- media, cand s-au licitat si obtinut drepturi de televiziune , ca cineva se va gasi si va spune "de acord, cerere si oferta" dar ce fac cu milioane de romani saraci care nu pot plati taxele cerute de samsari ca mitica sau paskani. procedati domnule Tolontan, alaturi de ceilalti confrati, asa cum credeti de cuviinta; viitorul sau divinul va oferi fiecaruia ce merita; am ramas stupefiat cand l-am vazut pe cel numit oracolul invitat pe post de oracol si in ale politicii.

Comentează