Piedone le-a amenajat un birou în primărie pompierilor care s-au făcut că verifică ”Colectiv”

Dintre cei care au făcut posibilă catastrofa din 30 octombrie 2015, Cristian Popescu Piedone este doar primul care se întoarce

luni, 18 aprilie 2016, 1:03

Vrea să conducă din nou.

Anunțul lui Cristian Popescu Piedone, ”mi-am depus candidatura pentru Primăria Sectorului 4”, redeschide discuția felului în care autoritățile au ascuns adevărul despre contribuția lor la moartea celor 64 de oameni.

”Dincolo de chestiunile care țin de aprobările de funcționare acordate clubului, Piedone are și altă legătură cu ”Colectiv”, despre care puțini știu. E o pistă pe care nici procurorii nu au mers încă”, susține o sursă din ISU a ziarului.

În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, Antonina Radu şi George Matei, doi inspectori de la ISU București au fost de la multe ori la ”Colectiv”. De fiecare dată, ei ajungeau ”în control” la club , venind din sediul Primăriei Sectorului 4. Apoi, se întorceau tot în instituția condusă de Cristian Popescu Piedone.

”Pompierii și primăriile erau mînă în mînă. De fapt, inspectorii ISU București Ilfov aveau birouri în primăriile de sector. Piedone știa foarte bine acest lucru” sursă a gsp

Așa era moda înainte de Colectiv. Se crea intenționat confuzie. Pompierii de la prevenire și control umblau în oraș în civil. La unele sectoare aveau și hîrtii cu ștampila Primăriei.  Așa încît, cei de unde descălecau inspectorii nici nu știau prea bine cu cine au de-a face: primărie sau pompieri”, povestește aceeași sursă de la ISU.

Conducerea ISU din 2015, Duță – Aldoiu – Șchiopu, a încercat să oprească acest mod de lucru în care inspectorii de pompieri, cadre militare plătite de Ministerul de Interne, stăteau prin primării și ”deveneau complicii tuturor șmecheriilor de acolo, plus că cereau sponsorizări pentru pompieri, dar și personal pentru ei”.

Însă n-au reușit să-i recheme în unitate decît cu cîteva luni înainte de ”Colectiv”.

Între timp, răul fusese produs.

”Colectiv” funcționa, toată lumea știa de el, numai că, imediat după catastrofă, autoritățile au spus că habar n-aveau de club.

Inițial, minciuna a ținut, în primul rînd pe fondul încrederii publice în Raed Arafat, care a fost principalul comunicator din partea statului în acele zile. 

La cîteva zile după, s-a aflat că Antonia Radu și George Matei fuseseră la club ”în control”. Procurorii DNA susțin azi că, de fapt, cei doi inspectori ISU au fost la ”Colectiv” ca să-i ajute pe patroni să mimeze legalitatea în materie de siguranță de la incendii.

”Cei doi au fost acolo pe cont propriu, instituția nu știa nimic”, au reacționat imediat șefii pompierilor, în frunte cu Arafat.

Era o minciună particulară, nu una oficială, asta a susținut ISU.

Întrebat în acele zile dacă acești doi pompieri aveau biroul în primăria lui, Popescu Piedone a spus ”Nu, nici vorbă!”. La cîteva minute, șefa de PSI de la Primărie l-a contrazis pe Piedone, amintindu-i exact etajul și camera unde stăteau cei doi inspectori de pompieri. 

După o lună s-a vădit că nu doar Piedone, ci și conducerea ISU și IGSU mințise. Gazeta a produs o hîrtie care circulase la cele mai înalte nivele ale IGSU și ISU și pe care apărea ”clubul Colectiv – fabrica Pionierul, strada Tăbăcarilor 7, Sector 4, București”.

Minciuna era un mecanism instituțional.

Mai apoi, apariția publică a primului apel de la 112 a întărit ideea că autoritățile au mușamalizat povestea încă din secunda zero a catastrofei. Primul pompier care răspunde la 112 în seara zilei de 30 octombrie 2015, ora 22:32, spune: ”Știm, domnule, unde este clubul Colectiv!”.  

Cunoscînd acum toate acest lucruri, imaginați-vă panica autorităților, dar și cinismul lor, de vreme ce au avut îndrăzneala să nege că știau de ”Colectiv”.

Autoritățile au negat deși ele știau că STS are o înregistrare la 112 cu un pompier care spune ”Știm unde este clubul Colectiv” și, de asemenea, că există o cerere de deplasare la un concert la același club, pe care ISU a refuzat-o!

Trebuie să practici o disociere de realitate și o uriașă încredere în tine și în faptul că sistemul va păstra aceste lucruri secrete ca să infirmi tot, cu seninătate, în fața spitalelor unde creștea numărul morților.

Peste cîteva zile, se vor împlini 6 luni de la acel telefon disperat.

Multe mistere continuă să reziste.

Într-o privință însă, faptele sînt însă clare.

De la cel mai înalt nivel instituțional al IGSU și pînă la conducerea operativă a ISU, de la la inspectorii care-l aveau în raza de control și pînă la primul militar care s-a nimerit să fie atunci de serviciu la 112, ISU și din Primărie știau unde este amplasat și ce se întîmplă la clubul Colectiv!

Și toți au mințit. Au ascuns oamenilor că au știut.

Piedone se întoarce la primărie.

Comentarii (56)Adaugă comentariu

pardon  •  20 aprilie 2016, 16:01

de fapt tribunalul i-a interzis sa candideze. asa ca articolu lu matale s-a naruit ca un castel de nisip. mai bine ai vedea ce zice maria, ca pe ceilalti vinovati morali (inca nu si legali) i-ai cam uitat tolontane...

Marie Jeanne Badita  •  20 aprilie 2016, 19:00

Ca e vina lui, ca nu e vina lui nu stiu. Ce stiu este ca era si in responsabilitatea lui sa verifice si sa reglementeze unele lucruri si nu a facut-o.

sorn  •  20 aprilie 2016, 19:19

tupeul nesimtit al omului asta nu are limite.dupa ce ca a dat 5 semnaturi in aceeasi zi pt autorizare,date pe spaga evident dupa ce au murit atatia oameni din cauza lui sa nu uitam ca el a fost ultimul care si-a dat demisia in conditiile in care 30000 de oameni erau in fata primariei si el tot refuza.sa treci peste cadavre doar pt bani e josnic cum din salariu de 50mil luna are 2 s classe de 100 000buc,1 range si 2 porche cayenne.din ce bani?e vina judecatorilor care l-au eliberat daca era si acum inchis mai putea candida?

dana  •  22 aprilie 2016, 10:43

asta s-a ascuns cind s-a impartit rusinea-n sat la el.... Cum putem sa-l ajutam sa-i dam niste rusine daca el n-are?

Incall Wolverhampton  •  22 aprilie 2016, 11:20

Tolo, sper ca tu sa iei atitudine impotriva acestor oameni de nimic!

bg  •  16 mai 2016, 6:42

Aceste tipologii de oameni (mincinosi pana la cinism, manipulatori, care se preteaza la trafic de influenta, la santaj, cu comportament de interlopi aflati in pozitii cheie ale statului) nu au ce cauta in politica si nu trebuie sa mai candideze la nicio functie. Oamenii care voteaza vad si apreciaza doar activitatile de cosmetizare ale sectorului 4 (parcuri, fantani, cateva blocuri reabilitate, oarecare curatenie...) facute de fostul primar pe bani publici (adica tot ai nostri). Se merge pe ideea ca primaria te plateste si tu trebuie sa faci ce-ti dicteaza ea si sa-ti neglijeti atributiile. Expl.: in vara anului 2015, intr-o zi caniculara eram la o gura de metrou din sectorul 4 si vad o masina a politiei comunitare a sect. 4 care aduce cateva baxuri de apa imbuteliata si 2 politisti agitati si rosii la fata care incep sa imparta apa trecatorilor. Atunci m-am intrebat daca in Romania s-au terminat problemele care tin de fisa postului unui politist comunitar. In tarile civilizate acest gest mi s-ar fi parut unul firesc, dar la noi ....cand realitatea este cu totul alta...Hoti de buzunare peste tot, cersetori, ***, homeless, comercianti care vand ilegal marfa indoielnica la orice colt de strada, piete insalubre, interlopi, traficanti, buticuri, guri de canal neastupate, gropi, agenti economici tolerati, etc...Unii oameni care ajung in functii de conducere (directori, primari, sefi de partide, ministri, premieri) se comporta cu subalternii ca niste vatafi pe mosia lor, iar relatiile lor cu celelalte institutii cu care vin in contact sunt de genul "lantul slabiciunilor", "o mana spala pe alta", pe principiul: eu te-am facut (sau eu te-am numit) eu te omor (sau eu te conduc)...Sunt de acord cu ce a spus d-nul Dr. Romila (reputat psihiatru) intr-un interviu, citez din memorie:" sunt de acord cu diversitatea, ma amuz, dar nu-mi face rau". Ce este acum la noi nu o sa dispara nici in ani de zile, dar macar sa mai diminuam raul cate putin in fiecare an. Asta inseamna progres in Romania si apropierea de tarile civilizate, iar fericirea, siguranta si confortul fiecaruia dintre noi sta in fericirea, siguranta si confortul colectiv. Oamenii de afaceri si politicienii vor continua sa-si construiasca case cu garduri pana la cer cu sist. de supraveghere video, vor circula cu masini blindate cu geamuri fumurii insotiti de bodyguarzi, se vor trata in strainatate, isi vor trimite copiii sa studieze tot acolo... Vreau sa vad si eu in Romania un om politic care merge cu bicicleta la Parlament, mananca un iaurt luat la intamplare de la un chiosc de pe strada si un producator roman care foloseste numai produsul fabricat de el. Atunci o sa am incredere....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează