De ce dilua Condrea dezinfectantele de 10 ori?! Fiindcă își vindea lui, printr-un off-shore, substanțele active de 7 ori mai scumpe!

Descoperiți documentele bancare prin care Condrea cumpăra substanțe la 11 euro/kg și le revindea lui Hexi Pharma la 73 euro/kg! Banii rămîneau în Cipru și, de acolo, ”erau unși șefii de spitale, oameni din MS și o parte a medicilor epidemiologi”. Implicarea unor firme din dosarul Petrom Service!

marți, 3 mai 2016, 6:28

UPDATE: Condrea a declarat azi pentru Mediafax că ”firmele de la care importăm sînt din UE și își plătesc taxele și impozitele”. Păi Cipru e în UE, nici n-am zis altceva! De cînd a început investigația, Hexi Pharma, Dan Condrea sau Flori Dinu n-au negat nici una dintre faptele publicate de ziar. Ovidiu Vanghele a găsit numele lui Condrea ca reprezentant al firmei off-shore CPS din Cipru în Monitorul Oficial al României.

UPDATE: Jurnalistul Ovidiu Vanghele publică azi pe  EurActiv.ro un studiu de caz de la Institutul Oncologic din București, care descifrează felul în care Hexi Pharma cîștigă prin complicitatea spitalului, deși oferă produse și servicii la prețuri mai mari! Practic, spitalul a venit cu un ”caiet de sarcini” de 7 milioane de lei, dedicat grupului Hexi. Investigația lui Vanghele extinde dezvăluirile și asupra firmei de curățenie Medical Cleaning, deținută tot de Condrea. Ministrul Sănătății a anunțat azi pe site-ul oficial că a dispus efectuarea unui control

UPDATE: În Kamikaze, Cătălin Prisacariu scrie despre proiectele de fonduri europene cîștigate de Hexi Pharma. Unele dintre acestea se referă la un sistem informatic integrat, în valoare de 711.000 de lei, care se ocupă inclusiv de ”urmărirea producției”. Zonă unde se produceau dezinfectanți diluați! 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan 

În august 2008, o navă sub pavilion chinez traversează strâmtoarea Malacca și se îndreaptă lent către apele Oceanului Indian.

În cală sunt 9 butoaie cu PVP – Iodine 30/06, o substanță din care se produc dezinfectanți pentru arsuri. Încărcătura îi aparține unei firme din Nicosia: C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

C.P.S. Ltd. este un off-shore fondat pe 2 iulie 2008, în Cipru. Și pus imediat la treabă.

„Patronul are mai multe companii off-shore”
„CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deține mai multe companii off-shore”, spune unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma, care a decis să vorbească publicului prin intermediul Gazetei Sporturilor.

Condiția a fost să-și păstreze, deocamdată, anonimatul. Potrvit sursei, Condrea o pusese la un moment dat pe Flori Dinu (în fotografia de titlu, amîndoi la o petrecere)  să răspundă de off-shore.

Flori Dinu este chimist, director general și semnatara rețetelor prin care se fabricau dezinfectanți diluați de 10 ori.

Așa funcționează suveica.

DESPRE REȚETELE DILUATE. „Dacă am semnat acele rețete cu substanțe diluate, nu am știut că le-am semnat. Nu am verificat ce am semnat. Eu am terminat Facultatea de Chimie la «1900 toamna», cum se spune. Știu chimie tot atât cât dumneavoastră, ziariștii” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor acum o săptămână

 

DESPRE OFF-SHORE. ”Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General, mai multe contracte cu firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar, din păcate, eu nu am verificat niciodată” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor ieri

Butoaiele cu PVP
Pe 3 septembrie 2008, CPS vinde către Hexi Pharma cele 9 butoaie de câte 70 de kilograme de PVP – Iodine 30/06.

Sub formă de pulbere de culoare închisă, PVP – Iodine 30/06 este o substanță folosită pentru producția dezinfectantului Polyiodine.

Prețul trecut în factură este de 80 de euro pe kilogram. „Un preț enorm! Cam de 4-5 ori mai mare față de prețul pieței!”, spune omul din fabrică.

Butoaiele de pe vas au fost livrate, pe vapor, de către o companie din China. Prețul total al încărcăturii este de 50.400 de euro. 9 butoaie x 70 kg x 80 de euro = 50.400 de euro.

oferta_
Hexi Pharma avea ofertă de 19 euro/kg în septembrie 2008, cînd cumpăra la suprapreț de la off-shore

 

factura_
Factura prin care off-shore-ul CPS revinde marfa cu de 4 ori prețul către Hexi Pharma: la 80 euro/kg

Ziarul publică email intern al Hexi Pharma, care probează ce ofertă aveau în 2008 pentru PVP – Iodine 30/06 de la o altă firmă, Astron: 19 euro/kg în butoaie de 70 de kg.

Condrea preferă să cumpere însă la 80 de euro/kg de la off-shore-ul pe care-l controla el.

Acest gen de achiziție s-a repetat de multe ori. Chiar la diferențe sensibil mai mari de preț!

De ce ar mări patronul prețul de cinci sau de zece ori între Compania 1 și Compania 2, ambele ale sale?

19 de euro/kg la PVP era oferta de la Astron

80 de euro/kg la PVP a plătit Hexi Pharma către CPS

Apariția domnului Kiss
Povestea apariției firmelor off-shore în viața și opera lui Dan Alexandru Condrea a început la finalul lui 2007.

Atunci, susține sursa, în peisaj a plonjat Kiss Laszlo Gyorgy, un consultant financiar „care l-a învățat cum să fondeze și să folosească genul acesta de companii”.

Kiss nu e un necunoscut. Nu mai e.

În 2010, procurorii l-au arestat pentru că i-a învățat același lucru pe cei din grupul Petrom Service: să scoată din propria companie, cu ajutorul unor „căsuțe poștale” off-shore, peste 8 milioane de euro.

După ce erau sifonați din Petrom Service, banii erau săltați din off-shore de către Kiss și urmau un traseu ”la valiză” către Ionuț Eftimie.

„Este vorba despre o spălare de bani”, a acuzat Parchetul în dosarul Petrom Service.

La directori e trecută o firmă care opera în Panama și Cipru
În cazul Hexi Pharma, nu s-a sesizat nimeni.

Nimeni, deși cel puțin două dintre companiile aflate în dosarul Rompetrol apar și în contabilitatea firmelor lui Dan Condrea.

Prima e CPS.

Conform Registrului Comerțului din Cipru, CPS e reprezentată încă din 2008 și până în 2016 de o companie numită Promire Consultants Ltd.

127 de firme din Cipru și Panama controla Promire Consultants Ltd.

Firme folosite la spălare de bani
Promire este aceeași firmă despre care procurorii susțin că a fost folosită de către Kiss „pe parcursul activității infracționale de spălare a banilor proveniți din Petrom Service. Conform relatărilor pe larg din „România liberă” și „Bursa” din noiembrie 2010, s-a folosit mecanismul „inserării” acestor firme, Promire și altele, ca să se plătească servicii fictive.

Promire are sediul în Auckland, Noua Zeelandă.

Ne învârtim împreună cu un glob pământesc luminos.

A pus-o pe Flori Dinu
„Condrea nu semnează, nu apare pe acte. Îi pune pe alții”, confirmă mai mulți oameni din companiile Hexi.

„În cazul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical, Kiss l-a învățat cum să facă. Condrea le-a pus cu drept de semnătură la off-shore pe Flori Dinu, directoarea generală de la Hexi Pharma, și pe Ionela Gurlui, mama lui Flori și prima acționară a Unilab. Asta apropo de faptul că tot afirmă el că nu controlează simultan Hexi Pharma și Unilab”, spune sursa care dezvăluie mecanismul off-shore.

Le-a închis demisiile în alb în seif
Ionela Gurlui este cea care a preluat Unilab de la Condrea.

Datele de la Registrul Comerțului expun încă o dată legătura profundă, deși negată, dintre producător și laboratorul care controlează eficiența dezinfectanților.

„Dar Condrea nu are încredere în nimeni. Și, sfătuit de Kiss, le-a obligat pe Flori Dinu și pe mama ei să-și dea demisiile în alb din posibilitatea de a controla off-shore-ul, astfel încât să fie sigur că nu pot să-i fure compania. Și a închis hîrtiile în casa de bani. Persoanele care controlau formal CPS s-au tot schimbat. De off-shore s-a ocupat și Gianina Croc, căsătorită Bărbuță, actuala șefă de la Unilab”, susține sursa.

Aceeași suveică e repetată cu BASF, Germania
CPS a fost folosită ca să importe substanțe chimice din China și Germania.

„Acestea erau plătite de CPS la prețul corect al pieței și revândute, mai apoi, către Hexi Pharma la un preț mult mai mare!”, spune omul din firmă care cunoaște în detaliu faptele.

Un exemplu este factura cu substanța PVP – Iodine 30/06, adusă din China, în butoaie.

Dar nu numai.

Pe 11 ianuarie 2010, același off-shore CPS face o plată către fabrica BASF Chemtrade GmbH în valoare de 15.582 de euro. În acel moment, CPS avea 145.000 de euro în contul de la Bank of Cyprus. Iată cum arată o plată din off-shore că s-a vorbit mult despre firmele off-shore în ultimele luni:

plata cps catre basf
Ordin de plată de la Bank of Cyprus al firmei off-shore din Cipru a lui Condrea către megacorporația BASF din Germania. El plătea prețul pieței, de 19 euro/kg
Z:SAGA C.3.0reportsnir.frx
Confirmarea din gestiunea fabricii că, mai departe, firma off-shore CPS a lui Condrea vindea către hexi Pharma la 100 euro/kg

Plata de 15.582 e o rată pentru cumpărarea de PVP-Iodine.

(Dacă aceste cifre, firme și denumiri de chimicale vă plictisesc, că și pe noi ne plictisesc, amintiți-vă că fiecare micron de aici era plătit din banii publici ai sănătății!).

100 de euro/kg în loc de 19 euro/kg
Documentele interne ale Hexi Pharma arată care erau prețurile cu care cumpăra firma de la off-shore.

Nota de intrare recepție nr. 63 reflectă cum, în 2009, intraseră în gestiunea firmei, de la CPS, 980 de kilograme de PVP-Iodine la un preț total de 414.098 de lei, fără TVA. Ceea ce înseamnă aproape 100 de euro/kg!

Care era prețul plătit de CPS lui BASF? Vă amintiți de Astron, care oferea 19 euro/kg în butoaie de 70 de kg?

Astron este reprezentant BASF în România.

73 de euro/kg în loc de 11 euro/kg
O altă notă de intrare recepție nr. 73 povestește cum, în 2009, 600 de kg de Clorhexidine Digluconat intră în magazia firmei, cumpărate de la CPS.

Prețul total este de 196.974 de euro, fără TVA.

Rezultă un preț de 73 de euro/kg.

plata cps catre evonik
Ordin de plată de la Bank of Cyprus al firmei off-shore din Cipru a lui Condrea către compania EVONIK DEGUSSA din Germania. El plătea prețul pieței, de 11 euro/kg
C:Documents and Settingsuser1DesktopSAGA C.3.0reportsnir.f
Cînd intra în magazia Hexi Pharma, achiziționată de la CPS, substanța CLOREXIDINE costa nu 11 euro/kg, ci 73 euro/kg!

Un email din interiorul companiei Hexi Pharma arată cât era oferta reală: 11 euro/kg, „dar dacă luați 500 de kg putem coborî prețul”. Au luat 600 de kg la un preț de aproape 7 ori mai mare!

73 de euro/kg este prețul cu care Hexi Pharma cumpăra în 2009 Clorhexidine Digluconat

11 euro/kg este oferta pe care Hexi Pharma o avea de pe piață pentru Clorhexidine Digluconat

Hexi Pharma folosea substanțele importate via off-shore drept materii prime ca să-și producă antisepticele.

Dezinfectanți scumpi, diluați și totuși mereu câștigători!
Două lucruri se întâmplau.

1. „Rezultau dezinfectanți cu 25-50% mai scumpi decât ai concurenței”, după cum susțin voci din piață. Erau mai scumpi chiar dacă mulți dintre ei aveau o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă.

2. „Marea parte a profitului se înregistra nu în Hexi Pharma, ci în off-shore-uri, că erau mai multe”, conform informațiilor din fabrică.

Cum de acceptau spitalele dezinfectanți mai scumpi, și diluați!, și ce făcea Condrea cu banii din off-shore sunt teme cărora le va veni rândul. Calm. (Pînă atunci să nu uităm că tot mecanismul de derula pe banii din impozitele de sănătate).

„Ministerul Sănătății și ministrul Cadariu se fac că nu înțeleg ce s-a întâmplat 10 ani sub nasul său. Nu doar Suprasept sau Thor, ci și multe dintre celelalte antiseptice de la noi din fabrică sunt diluate. Printre ele, Polyiodine, Suprahex, Clorhexin A și B și Kalas”
Sursă a Gazetei din fabrica Hexi Pharma

„De ce nu sunt controlate și alte produse?”
Criza de pe piața dezinfectanților nu are un singur actor.

„Mai multe firme au mari probleme de calitate și e foarte greu de înțeles de ce Ministerul Sănătății n-a recoltat și probe din produsele altor companii, dacă tot le dă la analizat”, critică o sursă de pe piață mișcările moale ale ministrului Achimaș.

O a doua companie care spăla bani!
Revenind la atitudinea statului, a doua companie comună dosarului Petrom Service și afacerii Hexi Pharma se numește Laveco și e înființată în România, dar controlată din SUA.

DATELE LAVECO ! SC CONTA OFFSHORE CPS!
LAVECO, firmă acuzată de spălare de bani, lucra cu grupul Hexi

Potrivit procurorilor, Laveco SRL a fost folosită în dosarul Petrom Service drept „instrument pentru spălarea de bani prin plata unor servicii fictive”.

Încă din 2010, Laveco a fost cercetată în detaliu de procurori. S-au verificat și conturile și încasările.
I-au fost verificați partenerii de afaceri.

Legături primejdioase
E interesant că nimeni de la Parchetul General nu a găsit în contabilitatea lui Laveco această hârtie din contabilitatea lui Hexi Imobiliare, care a intrat în posesia Gazetei. Hexi Imobiliare e tot o firmă din grupul lui Condrea.

El a plătit o sumă infimă, 450 de lei, pentru „Servicii de consultanță pentru redactarea actelor pentru cesiune”. Nu suma e importantă. Ci faptul că Hexi avea legături cu firmele folosite pentru spălare de bani în dosarul Petrom Service.

De ce nu s-a uitat nimeni 10 ani la Hexi?
Atât în cazul Laveco, cât și în cazul Promire (directoratul CPS), aceste firme au fost îndelung scanate de procurori, de SRI și de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

În 2008, Promire și Laveco spălau bani în decavarea Petrom Service și lucrau cu Hexi Pharma și Hexi Imobiliare în operațiuni care măreau prețul dezinfectanților plătiți din bani publici.

Cum de nimeni nu s-a uitat la legăturile cu grupul Hexi, cel care, în ultimii 15 ani, devenise cea mai mare companie de producție, livrare și control al antisepticelor folosite de peste 350 de spitalele din 40 de județe din România?!

O analiză a ONG-ului Inițiativa România arată că, numai în ultimii 4 ani, Hexi Pharma a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România, 90% fără licitație.

În ciuda cazurilor de neconformitate din propriile rapoarte, autoritățile medicale, DSP-urile, Inspecția Sanitară și MS nu au controlat nici un dezinfectant.

Nici justiția nu și-a făcut treaba. În cazul Hexi, nu le-a verificat nimeni din justiție partenerii de afaceri, deși unii dintre ei fuseseră trimiși în judecată în România pentru că spălau bani pe filiere internaționale!

În această perioadă de negare a statului român, Laveco și CPS au avut timp să se înființeze, să opereze și să devină inactive, ultima chiar pe 11 ianuarie 2016.

9.339 de contracte a semnat Hexi Pharma cu spitalele din România în 2012-2015, conform analizei făcute de Inițiativa România

O companie prosperă
Condrea și Flori Dinu au avut de unde să subțieze din profiturile firmei.

Ca lider al pieței, Hexi vindea enorm. Și, aflăm din rețetele lor interne și din analizele făcute de Gazetă la ICECHIM, punea în bidoane mult mai puțină substanță activă, care-i cea mai scumpă!

Situația financiară a Hexi Pharma pe ultimii 10 ani ilustrează profituri care pornesc de la 80.000 de euro în 2005 și merg până la 800.000 de euro pe an, în 2007 și 2008.

Profit înjumătățit la o cifră de afaceri dublă!
Apoi, în 2009, cifra de afaceri se dublează de la 1,6 milioane de euro la 3,2 milioane. Iar profitul brut aproape că se înjumătățește, la 450.000 de euro.

Diferența de bani mergea în off-shore.

În 2010-2012, profitul se menține jos.

schema1_
Zona gri indică efectul clar al firmelor off-shore, cifra de afaceri crește, profitul scade pentru că se duce în Cipru

Dar în 2013 explodează, când, la o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, profitul brut este de 2 milioane de euro.

Prin purtătorul de cuvînt Hexi Pharma i-am căutat pentru reacții pe Dan Condrea și pe Flori Dinu.

Întrebarea a fost dacă știu, au legături, au controlat sau au lucrat prin vreun off-shore.

Primul n-a fost de găsit.

Flori Dinu a declarat: „Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General al Hexi Pharma, mai multe contracte cu parteneri firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Dar de relația directă cu acestea nu m-am ocupat niciodată. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar din păcate, eu nu am verificat niciodată. Chiar și în acest moment știu că avem în derulare contracte cu firme străine pentru achiziție de materii prime‎. Am avut împuternicire să mă ocup doar de Hexi Pharma”.

Ce se întâmpla cu banii din off-shore?
„Rețeta impunerii lui Hexi Pharma a constat în banii negri care mergeau, lună de lună, prin agenții de vânzări către epidemiologi, directori de achiziție și directorii mari din spitale”, spune un om bine ancorat în piață.

„Practic, caietele de sarcini pentru dezinfectante erau furnizate de către noi”, recunoaște un agent care a lucrat pe comercial la Hexi Pharma. „Și caietele de sarcini erau astfel întocmite de spitale încât doar noi să putem satisface cerințele. Așa ne acceptau și prețurile mai mari”.

Câți dintre șefii din sănătate știau ce se petrece cu dezinfectanții?

„Evident că habar n-aveau de mecanismul producerii banilor negri, prin off-shore. Ei erau doar mulțumiți că le veneau banii. Nu se mai gîndeu de unde veneau. Peste tot veneau banii, la spitale și la DSP, la forurile de avizare și la Inspecția Sanitară. Dovada? Uitați-vă ce rasol de control face Ministerul Sănătății sub conducerea lui Achimaș-Cadariu! Voi chiar credeți că există vreo șansă să se dezvăluie până la capăt acest sistem?!”.

Chiar credem. Nu vedeți cum plouă? Vine musonul peste Oceanul Indian.

 

Primele 5 părți ale investigației:

Comentarii (143)Adaugă comentariu

fotbal  •  3 mai 2016, 15:57

@lemon: jap jap nu se preface, asa e el, candid. si inutil. si plictisitor. eu i-as recomanda sa mai ia o pauza si de la filme.nu-i fac bine deloc

moliliana  •  3 mai 2016, 16:01

Ar trebui incadrat la genocid si sa primeasca inchisoare pe viata !!

jap jap  •  3 mai 2016, 16:21

@lemon "Numai jurnalistii din Coreea de N colaboreaza cu organele, asa mi-a raspuns Tolontan acum cateva zile". Domnul/doamna lemon, de ce nu zice dl Tolontan verde ca suspecteaza procuratura, DNA, Guvernul, justitia, statul, de necinste, de complicitate, de coruptie si musamalizare si ca n-are incredere in el? Chiar daca nu poate "proba/dovedi". El are dreptul, e jurnalist. Si cenzor totodata. O fi "o acuzatie grava care nu poate fi probata/dovedita" ca Ponta si ai lui vor sa ia puterea, ca au jurnalisti si deontologi care scriu pentru ei, ca Ponta este fost "trei stele" la fel cum sunt si Melescanu, Sarbu sau Voiculescu niste fosti "trei stele". Desi se spune ca "trei stele" nu ies vreodata la pensie. *** "proba/dovedi", fiindca au dat Melescanu cu Ponta lege ca sa nu-i salte justitia pe "trei stele", fiindca ei sunt imuni la justitie. Sunt deasupra. Au mana libera. Fostii "trei stele" fac ce vor ca nu dau socoteala nimanui. Nici presa nu se intereseaza ce-au facut si ce mai fac ei. Precum au dat si alta lege sa nu fie plagiatori. Uite ce de subiecte ignorate de scandal mediatic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

madaniela  •  3 mai 2016, 16:27

*** dar din nefericire pentru tara noastra nu mai avem legea pedepsei cu moartea!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

koll  •  3 mai 2016, 16:43

Felicitari!! In alta ordine de idei; nu vi se pare ca doamna Flori, afiseaza un zambet semiamar, in foto?

Adi  •  3 mai 2016, 16:48

Acum cativa ani o cunostinta care lucra pe vremea aceea ca si ofertant de solutii si produse pentru spitale mi-a povestit cum se folosesc cardurile bancare speciale de pe care se scot bani de spag,..chm protocol. Domnule Tolontan preluati stafeta va rog

Titi  •  3 mai 2016, 16:49

800,000 Euro profit in 2008 si ei foloseau un soft de contabilitate de gestiune care este free www.sagasoft.ro... doar licenta se plateste si in acea perioada era 200 ron/an. Practic acest programel e folosit pt firme mici nu pentru corporatii. Mare firma, mare patron... au avut nevoie de software integrat pt care au luat fonduri europere...

lemon  •  3 mai 2016, 17:00

@jap jap, n-ai raspuns direct la comentariul meu. Desi mi te adresezi si la inceput abordezi problema in cauza, dup-aia mi se pare ca deviezi putin de la subiect. Tu ai spus deja de doua ori ca autorii anchetelor GSP ar fi trebuit sa colaboreze cu autoritatile. Pe mine, cel ptuin, nu ma intereseaza in secunda asta nici ce pareri au autorii (dincolo de ceea ce au scris), nici ce planuri are Ponta... Subiectul este cum s-a actionat in ancheta asta si, mai la modul general, daca jurnalistii sunt datori sa furnizeze ponturi, documente sau alte chestii procurorilor ori altor reprezentanti ai statului. Eu ce am spus este ca nu, ca nu asta e jobul lor. Nimic din ce-ai spus tu nu contrazice asta. Si de altfel nici ce parere am eu sau ai tu nu schimba mare lucru pentru ca anumite reguli ale profesiei nu trebuie sau nu ar trebui sa se plebisciteze.

Dan  •  3 mai 2016, 17:33

Nu uitati ca in procesul deschis de familia arhitectei Ancai Petrescu (Casa Poporului) apar 3 medici dar si Ministerul Sanatatii pentru ca in spital Anca Petrescu ar fi luat o infectie spitaliceasca nozocomiala. http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/familia-arhitectei-casei-poporului-cere-daune-de-4-milioane-de-euro-patru-chirurgi-au-fost-dati-in-judecata-pentru-malpraxis.html

Marius  •  3 mai 2016, 17:39

Acest text nu imi apartine, darc achiesez 100% cu cele precizate: ,, Orice pedeapsa va primi mai mica decat inchisoarea pe viata Condrea, patronul care trimitea in spitale apa chioara in loc de dezinfectant, va fi prea putin. Trebuie gasita *** Acolitii lui, asijderi. Poate doar Iliescu il depaseste in ***. Inchisoare pe viata! Ar trebui sa se trezeasca din somn Avocatul Poporului (ori cine naiba are autoritatea sa ceara asta), sau sa se creeze o miscare publica, caci daca toleram *** ne meritam soarta de vite tinute intr-un abator cu aspect de tara. Si o sa-l vedem peste 2-3 ani dupa scandal razandu-ne in nas, calare pe milioanele facute din aceasta marsavie."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian – SAN FRANCISCO  •  3 mai 2016, 17:50

ROMANISME....am lucrat in spital in Bucuresti peste 10 ani si aproape toate materialele care intra in gestiune au o astfel de poveste. Agentul de vinzari se duce la seful de sectie pt. aprobare ( "plata" spagii se face catre o terta persoana... fiu, fiica , mama etc) dupa care agentul se duce la contabilitate sau magazie (dupa caz) unde se pregatesc actele pt. comanda. E al naibi de SIMPLU. Doar daca nu vrei sa stii nu vezi....e romaneste...fiecare trebuie sa manance, sa puna ceva pe masa; dar totul incepe de sus..seful de sectie, contabilul sef, directorul de la achizitii sunt toti unsi ca treaba sa mearga foarte bine, ba se mai fac si recomandari catre alti colegi care "lucreaza" cu altii....pe scurt asta e ROMANIA...o tara superba in care oamenii "destepti" se "descurca" si traiesc la un nivel aproape ca in vest... case, masini schimbate la 2-3 ani, vacante in tari exotice cu pasarici tinere, copii care studiaza la colegii private in strainatate, s.a.m.d. ....ROMANIA E TARA TUTUROR POSIBILITATILOR!!!!

berceanu emil  •  3 mai 2016, 18:05

ce ati votat, aia aveti. de 27 de ani MAFIOTII din psd au furat cateva sute de miliarde de dolari, euro si lei si totusi, in 2016 acesti BANDITI care fac parte dintr-un partid, care de fapt este *** aceste bestii inca au 30-35% increderea romanilor. care, la drept vorbind, sunt *** nu neg faptul ca si in celelalte partide sunt aceste ***, numai ca la psd ele(***le) sunt in proportie de 70-75%. votati in continuare p.s.d-ul

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

costin  •  3 mai 2016, 18:32

uitati-va la acesti ***... ***... au mai mult sau mai putin indirect pe constiinta (ha!!!) zeci daca nu sute de morti in toti acesti ani in care oameni au murit cu zile, scapati de medici de te miri ce afectiuni dar ucisi de bacteriile spalate de maglavaisul vandut de ei drept solutie dezinfectanta.. cam cati ani au? pe la 40, 40+un pic? indivizi care - precum nemernicul care acum se vrea prezidente la camera - se bateau probabil cu pumnii in piept in anii 90 ca noi suntem tineri nepatati si vom schimba romania... s-a schimbat ceva? nix.. se fura in continuare, generalizat, permanent, tot ce se poate fura din aceasta tara bogata plina de saracie.. iar cand o tara bogata e plina de oameni saraci inseamna ca acolo coruptia hotia nesimtirea si puturosenia sunt la fel de generalizate.... concluzia? cinste voua celor care va luptati cu aceste mori de vant.. ati inteles ca simpla disparitie fizica a unor generatii nu e de ajuns.. pentru ca cei ce vin din urma cresc si se intoxica de acest mediu criminal pentru ca nu au de ales.. pana la alegerile urmatoare cand *** is va primi tainul de faina si ulei si va vota la fel...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn  •  3 mai 2016, 18:45

si uite cum ne aducem aminte ca ultimul deceniu a fost sub palaria *** basiste, cum a fost valahia din "aferim!" sub islicul boierilor turciti (ca tot bantuie p-aici un basist platit la metru, mare amator de filme). si atunci, cine este de vina?...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

X  •  3 mai 2016, 18:48

OARE DE CE SPITALUL DE ARSI A DAT REZULTATUL NEGATIV...va imaginati?

PAC  •  3 mai 2016, 19:17

De ce severifica doar la Bucuresti la oncologie? Doar si la Cluj domnul ministru tot de la aceiasi banditi a cumparat dezinfectante ca si director de spital... http://www.iocn.ro/DESPRE-INSTITUT/Documentatie-interna/Achizitii-publice.html

R  •  3 mai 2016, 19:35

Felicitari, succes in continuare. Ar putea fi si mai tragic daca toti ceilalti jucatori din piata, observand oportunitatea, au actionat la fel. Atunci cand statul roman nu cumpara produse direct de la Microsoft, BASF etc. ar putea fi deoarece reprezentantele directe ale marilor companii nu isi risca reputatia furnizand produse slab calitative acceptate de statul roman sau prin proceduri de achizitii frauduloase. Concurenta dintre niste srl-uri mici pe o piata dominata de giganti... genereaza produse si servicii de calitate mica la preturi necompetitive pentru care gigantii nici macar terți susținatori nu vor sa fie. Pacat ca Hexi chiar daca este dovedita cu administratori si cu proprietari ca gresit nu vor fi putea exclusi sa furnizeze produse si servicii statului. Vor trece firma pe numele bunicii, ii vor schimba numele si vor continua sa faca ceea ce stiu. Cred ca UE si restul lumii civilizate au proceduri cu care sa se imunizeze impotriva celor care gresesc. Noi in schimb, sub pretextul ca e piata libera si statul nu poate considera ca un vinovat va gresi a doua oara, nimeni nu-i poate elimina pe infractori din piata. Basescu i-a reprosat de multe ori lui Iohanis ca nu reactioneaza pe un subiect, invocand ca presedintele e cel mai informat om in stat. Aducand vorba tot el de ancheta dezinfectantilor, a facut pasul inapoi si a recunoscut ca presedintele stie doar ce este informat de servicii, ca n-a avut de unde sa stie despre dezinfectanti in zece ani de mandat si prosperitate Hexi... vai mama lor!

Maria  •  3 mai 2016, 19:50

Felicitari si multumim frumos pentru aceasta ancheta! Sunteti jurnalisti adevarati si faceti mult bine tarii. Sigur ca acum se agita cu totii sa acopere urme, dar tot va avea efecte bune aceasta ancheta. Sper sa gasiti curajul si energia de a continua tipul acesta de jurnalism, sunt sigura ca nu e usor.

R  •  3 mai 2016, 20:02

Daca soft-ul achizitionat de Hexi pe bani europeni nu poate furniza toate datele de care are nevoie procuratura, cu precizie mare de tot, asa cum inseamna ca mai e si fraudare de bani publici. O fi fost si softul dat cu dedicatie la vreun siveco? Frauda de fonduri UE are sase ani pedeapsa... Nu inteleg cum d-na Siveco a luat doar doi ani si sase luni. Intrebati orice softist ce inseamna un registru agricol si va va spune ca e un fisier exel in care scrie fiecare producator cate hectare, oi, vaci etc. detine. "In Excel 2010, the maximum worksheet size is 1048576 rows by 16384 columns" Un fisier are 3x1048576 randuri, deci suficient pentru a introduce toti producatorii agricoli din tara. Pentru acest fisier statul a platit milioane de euro in fiecare judet.

Oroles  •  3 mai 2016, 20:06

Cei care ati avut rude sau aveti ,care datorita acestor canalii au avut de suferit din cauza acestor "dezinfectanti" si au decedat din cauza infectiilor....CONSTITUITI-VA IN PARTE CIVILA SI ACTIONATI IN JUSTITIE PE ACESTI NEMERNICI.NUMAI ASA AI PUNETI JOS...LUANDULE BANI.

sly  •  3 mai 2016, 20:49

Mușamalizarea acestui caz continuă la nivel înalt: primul ministru spune că nu există laborator acreditat in RO să testeze calitatea dezinfectanților. Cine minte în acest caz, ICECHIM sau Cioloș? http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20972563-dacian-ciolos-discutat-ministrul-cadariu-cerut-urgentarea-clarificarii-problemei-dezinfectantilor.htm

Groza Victor  •  3 mai 2016, 21:10

Se mai folosesc in continuare aceeasi dezinfectanti? Reziliate contractele de urgenta si dezinfectate spitalele cu dezinfectanti corecti. Asta e crima deja. Fiecare minut inseamna vieti omenesti. Reactia autoritatilor e mult prea defazata in concordanta cu gravitatea situatiei.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 22:58

@sly: icechim nu a sustinut ca e acreditat. Dimpotriva. A explicat ca, din cauza faptului ca in 10 ani statul roman nu i-a dat nici o singura comanda, si-a retras volutar din acreditari. Asta am scris! Dar analiza de concentratie de substanta nu e o analiza dificila si ICECHIM a facut-o. E mai bine sa o faci la un laborator neacreditat, dar credibil, sau sa nu o faci deloc? S-o faca in Munchen sau oriunde altundeva. Va avea acelasi rezultat. Premierul Ciolos joaca un joc periculos. Nu-i sta bine in postura de om dezinformat si de personaj in tabloul ignorantei nationale.

Amby  •  3 mai 2016, 23:06

Sincer, nici nu ma intereseaza pedepsele pe care le vor lua, eventual, *** Condrea si Flori. Pe mine ma intereseaza daca in urma investigatiei vor fi arestati si cercetati cei 350 de responsabili de achizitii din cadrul spitalelor cu care Hexi avea contracte. Nu trebuie sa se demonstreze ca au luat mita, doar ca nu si-au facut datoria si din cauza asta au pus in pericol nenumarate vieti umane. Asa ar fi normal si firesc intr-o tara civilizata. Ca veni vorba de normalitate: anchetele dvs.sunt senzationale, doar ca imi pun intrebarea cat vor mai fi ele necesare. Cand vor disparea, va fi un semn ca fie ne-am intors la dictatura, fie situatia din tara asta a devenit cat de cat normala. Dar nu sper sa se intample asta in timpul vietii mele, din pacate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  4 mai 2016, 0:01

Marele cercetator Tycho Brahe (alias Catalin Tolontan) a strans ani de-a randul date doveditoare in sprijinul afirmatiei marelui invatat Claudiu Ptolemeu (alias Nicusor Dan) cum ca Marte s-ar roti in jurul Terrei (recte: "in privat nu se fura"). Mai lipseste romanul-cheie (alias Johannes Kepler), care sa observe (cu probe!) ca ... e invers! Adica: in Democratie, proprietatea publica - fair game, in limbaj de piata - este sursa bunastarii proprietatii private - sfanta! - peste tot in lume. Aici d-l Tolontan - ori soft-ul sau - va cenzura, pe motiv ca acuzatia e nedovenita: asa barfeste lumea prin America, d-le Tolontan. Si, daca stai sa cugeti, ... "face sens". Americanii n-au indoieli, ci probe (zic ei).

liviu  •  4 mai 2016, 0:12

CatalinE tati ia-ți badigarzi ca nu te văd bine. Nu este frumos sa te iei de sărmani care face specula sa aibă și ei deo ciorbitza din burta. .......Rupe-i.......mama lor de ciocoi. Rupe-i mă în bucăți........ca prea ne sug pe toți .

Cătălin Tolontan  •  4 mai 2016, 0:35

@Amby: asta e si lupta acum. Si de aceea s-a si ridicat sistemul asa. Pentru ca sute de oameni au fost complicii dezinfectantelor diluate. Si ei spun acum ca n-au stiut. Pai daca luati spaga voi credeati ca o luati degeaba?!

Stefan  •  4 mai 2016, 4:39

O intrebare intrebatoare. Oare nu e de competenta DNA-ului verificarea detaliata a intregii tevaturi? Ca vad ca ca domnul prim ministru pune pe ministrul Sanatatii sa faca niste controale. Daca niste biete sali de operatie si saloane de spital nu sunt dezinfectate din cauza ca substanta cumparata ( pe banii cetateanului de obicei ) e diluata, si oamenii se imbolanesc si unii dintre ei mor ( nu putini ), oare nu e de vina producatorul respectiv care a fraudat procesul de productie/etichetare etc? Nu un om dintr-o firma, ca nu suntem retardati. Nu ai cum sa nu stii ce se intampla la tine in curte, cand e vorba de un furt la o scara atat de mare. *** *** Deci ar trebui DNA-ul sa se ocupe de asa ceva? Politia Romana? SRI? E vorba de ani intregi si foarte probabil sute daca nu mii de victime, pe langa fraudarea statului. Morti si imbolnaviti. Oameni, nu cifre dintr-o statistica. Ca pe ei ii doare in cot, ca se trateaza in Austria, si in spitale private. Pustimea ( cu l ) nu are buget de asa ceva.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  4 mai 2016, 4:44

Si bun, inteleg ca a fost Pastele, am fost mai buni si mai umili. Dar cand ne ridicam oare din banca noastra sa dam cu tractoarele ( metaforic ) peste toti sobolanii si *** care calca in picioare tot in jur pentru bani si putere. As vrea sa vad iarasi oameni iesiti pe strazi, si as vrea sa vad mai putina rabdare la romani cu infractorii astia care sunt peste tot. Inteleg ca nu suntem sfinti, si gresim toti ca suntem oameni. Dar afacerea asta cu dezinfectantele mi se pare o aberatie incredibila, culmea nesimtirii, daca poti numi nesimtire o actiune perpetuata ani de-a randul, o actiune voita soldata cu morti si imbolnaviti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

USA  •  4 mai 2016, 8:54

PE CAND ANCHETA PT AVEREA LUI DRAGNEA SI TELDRUM?

Marius  •  4 mai 2016, 10:30

colectiv, plus altii cati o avea pe constiinta. ar trebui incadrat direct la crima pe langa alte capete de acuzare. spre deosebir de sefii de spitale care probabil nu stiau ce e acolo si sunt doar corupti, monstrul asta stia cu ce se joaca. la fel ca si personajul din rebreeanu care vindea pantofi de morti(de carton) soldatilor care plecau in al doilea razboi mondial pe front.

cetatean  •  4 mai 2016, 11:34

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

obozo  •  4 mai 2016, 11:38

Coruptia exista atata timp cat justitia inchide ochii, nu isi face treaba, si accepta compromisuri ! Mai bine spus, "cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa"! Nu acuz cu nume si prenume, dar ujudecatorii si procurorii corupti sunt mai periculosi decat 1000000 de banditi liberi pe strada . Pestele de la cap se impute, noi avem o groaza de judecatori si procurori care sunt corupti si care sunt sustinuti in functii tocmai pt a inchide ochii. Curios cum de ambasadele lauda "aceasta justitie'...

obozo  •  4 mai 2016, 11:39

am vazut de ce este in stare justitia din Romania, cand au fost date condamnarile in cazul Microsoft. Restul este de prisos.

sly  •  4 mai 2016, 12:25

Greșeala îmi aparține deoarece nu am memorat exact ceea ce ați publicat în articolul cu ICECHIM. Ideea cred că s-a înțeles: dacă ICECHIM a fost ACREDITAT în UE, dar nu mai este, normal ar fi ca acele substanțe să fie analizate de o societate care este din afara sistemului-recte Hexi, DSP-uri sau spitale- pentru a avea o opinie echidistantă. Deocamdată nimeni nu va crede că rezultatele vor fi corect făcute dacă vor încerca să scoată Hexi, DSP, directori de spitale, asistente, etc. curați.

trainspot  •  4 mai 2016, 12:52

am o curiozitate: spitalele private lucrau cu Hexi? ele faceau teste? spitalele private au probleme cu infectiile nosocomiale? nu de alta dar sa stiu ce sa fac daca sunt bolnav si tre sa ajung la spital. :D

gogu  •  4 mai 2016, 13:09

Toata descoperirea jurnalistilor ramane ca si cele vechi ,gen, microsoft, anrp, gala Bute, golirea muntilor, si cata si mai cate. In loc sa se aiba in vedere ca fapta lor este, atentat la sanatatea populatiei, *** pana se estompeaz, ajungand in final la uitare , sau primeste 1-2 ani cu statul acasa. E clar,? n-o sa se intample nimic, pariez, de 26 de ani suntem in aceiasi situatie.Dece numeste Presedintele varfurile justitiei si nu poporul prin alegeri?????Justitia niciodata nu-si v-a face treaba, nu-l v-a condamna pe cel care la pus la ciolan.Vai de tine TARA>Suntem intr"0 situatie paradoxala, ziaristi, comentatori, formatori de opinie, televiziunile(in special cele private)presa , partidele, nu face altceva decat sa dezbine.Tara-i impartita in doua tabere antagoniste , rivale, gata sa se'ncaiere, arogandu_si detineri adevarului, ca-i de vina Iliescu, Nastase, Voiculescu ,Basescu, Boc, Ponta , CCr.ul ICCJ si aproape toate structurile statului ( daca-l pot numi stat). Dar noi , noi ce-am facut? noi Poporul, dce nu i-am strans de gat pana acum,? ne dam dupa perdea si aparem cand vine ai nostri spre ai felicita? Mi-aduc aminte ultimile cuvinte ale marelui patriot M. Antonescu,,,"TE URASC POPOR INGRAT" .Cred ca am spus tot.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

VISINESCU  •  4 mai 2016, 14:44

PUSCARIEEEEEEEEEEEEEEEEE

Crok  •  5 mai 2016, 9:53

Sincer, moderarea comentariilor este penibila. Oamenii au dreptul sa isi dea cu părerea cum vor, ca nu is jurnalisti sau politicieni sa trebuiască sa vina cu probe pentru afirmatiile lor.

genu  •  6 mai 2016, 9:37

In timpul procesului lui Eichmann, Hannah Arendt a facut istorie inventand expresia ''banalitatea raului''. Daca ar mai trai sa vada aceasta replica de Eichmann dambovitean, imi permit sa cred, s-ar putea gandi la vulgaritatea raului. *** cu ochelari o sa devina, probabil, un delator devotat, incercand sa demonizeze ''sistemul''. Intr-o incercare de igienizare a vidului interior. Cea mai nimerita pedeapsa ar fi sa nu vorbeasca nimeni cu el niciodata - era o utopie justitiara a lui Bradbury. Si sa nu-i mai fie pronuntat nici numele. Singura metoda de-a trai decent in tara asta e reteta amish.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DanC  •  6 mai 2016, 11:19

Vad ca s-a mai pus intrebarea, dar insist pentru ca nu am vazut raspunsul: cu clinicile private Hexi Pharma avea aceeasi politica de diluare? Stiu sigur ca unele clinici private se folosesc produsele Hexi. Ar fi interesant de vazut daca foloseau un dublu standard sau trageau pe toata lumea in piept.

Preda  •  13 mai 2016, 18:26

D-aia trebuie impozit pe cifra de afaceri...

Mike  •  23 mai 2016, 1:44

Asa se face si cu medicamentele si nu doar cu o firma offshore, e un lant imbirligator. De obicei toti care au firme au si relatii la minister ptr a se asigura cadrul legitim.preturi, avize toata bucataria.... Cine pierde din toata afacerea statul si cetateanul nevoit sa cumpere produse super umflate la pret. Vezi agmed.

Comentează