În plină criză de încredere, ministrul Achimaș a mințit și a manipulat! El a raportat 5%, dar a uitat să spună că sînt 50 de spitale cu probleme. Oamenii sînt internați în spitale, nu în bețigașele de probe!

Pe listă se regăsesc mari spitale de urgență și municipale din jumătate din țară, iar în București sînt 4 unități care au găzduit răniții de la Colectiv

vineri, 6 mai 2016, 4:18

Dacă presa și publicul n-ar fi insistat, acum n-am fi știut că în 50 de spitale din România au fost găsite probe neconforme de eficiență a dezinfectanților. Sărim peste faptul că acestea nu sînt, așa cum au spus clar cei de la Alianța Medicilor, teste de eficiență.

Testele de eficiență sînt cele care se fac și la avizarea produsului și se operează la un laborator special, nu în labratoarele DSP sau ale spitalelor. Dar asta e altă discuție.

Tema la zi e că azi am aflat că ministrul Achimaș Cadariu a mințit și a manipulat.

MINCIUNA. El a început conferința de presă de miercuri, 4 mai, spunînd: ”Vreau să restaurăm încrederea în sistem”.

Cînd i s-a cerut să ofere lista spitalelor unde s-au depistat probe neconforme, a spus: ”Nu pot, pentru că parchetul face o anchetă și această listă este parte din dosar”.

Apoi ziarul a pus întrebarea de ce are un procuror dreptul să secretizeze o listă de sănătate publică?

De altfel, așa a și răspuns MS cititorilor vice.com, siteul care a îndemnat oamenii să ceară accesul la această informație de interes public.

Iată un răspuns primit de la MS de către un cititor:

Stimate domn / doamna
Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, privind punerea la dispozitie a buletinelor de analiza pentru toate cele 3526 de probe prelevate si analizate in cadrul testelor de sanitatie efectuate la nivel national pentru produsele Hexi Pharma, va comunicam urmatoarele:
Urmare a faptului ca pe rolul Parchetului General exista inregistrat un dosar penal cu privire la utilizarea biocidelor in unitatile sanitare va aducem la cunostinta faptul ca rezultatele testelor efectuate constituie probe la dosarul de cercetare penala. Ca atare in conformitate cu art. 12, lit. e din Legea nr. 544/2001 rezultatele nu pot fi puse la dispozitie.

Gazeta a întrebat Parchetul dacă a cerut în scris către MS să nu facă publică lista. Răspunsul este: ”Vă comunicăm faptul că între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Sănătăţii nu există o corespondenţă scrisă în sensul celor menţionate în solicitarea dumneavoastră”. 

Pe datele pe care le avem acum, ministrul Achimaș a mințit.

Ca să ne lămurim pe deplin, am cerut atît Parchetului, cît și Ministerului Sănătății să ne ofere adresa de la procurori către MS.

MANIPULAREA.  Ministrul a spus, la conferință, că ”sub 5% dintre probe sînt neconforme”. Tot timpul a lăsat impresia că e vorba despre o situație marginală și despre cifre nesemnificative.

Azi, la presiunea publicului, a desecretizat lista.

Pe ea sînt 50 de spitale din 289, o cifră mult mai relevantă decît cea a probelor. Că oamenii nu sînt internați în bețișoarele cu care s-au prelevat probele, ci în spitale!

Practic, ministrul Cadariu a livrat publicului o cifră liniștitoare, ascunzînd-o conștient pe cea relevantă.

Plus că, dacă privim lista, pe ea sînt zeci dintre marile spitale ale țării.

Nesocotind Bucureștiul, pe listă sînt 23 de spitale de urgență și municipale, adică cele mai importante unități sanitare din 22 de județe! Printre ele sînt spitalele de copii din Brașov și Galați. Sau spitalele de Urgență din Târgu-Mureș, Ploiești, Piatra Neamț. Spitalul de oncologie de la Cluj și Institutul inimii de la Cluj, specializat în transplanturi. Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași.

În București sînt 9 spitale, printre care Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul de Urgență Universitar, Spitalul de Urgență Sf. Ioan, Spitalul de Urgență Pantelimon, Parhon și Spitalul Cantacuzino. 

Realizați cît de mare a fost manipularea? Și de ce au ascuns, de fapt, lista?

Ministerul susține că în toate aceste spitale dezinfectanții Hexi Pharma au fost retrași.

 

Comentarii (59)Adaugă comentariu

mihaix  •  6 mai 2016, 22:00

In acest moment nu imi vine in minte decat imaginea lui Cadariu care, in criza bebelusilor, pe care a "rezolvat-o", ne spunea ca de fapt nu ne spalam noi pe maini si avem o igiena deficitara si din cauza asta ne mor copiii. Cum e domnule ministru? Nu ne spalam noi pe maini sau va spalati dumneavoastra prea des? Si inca ceva: Sunt probleme mai vechi in sistemul sanitar care in acest moment se transforma in crize si toate sunt dezbatute cu forta. Toate se sparg in capul domnului ministru....saracu! Sa intelegem ca vrei sa huzuresti si tu cum au facut-o ceilalti inaintea ta si nu te lasam noi! Incredibil! Chiar daca gandesti nu poti sa spui asa ceva in fata presei, e o lipsa crasa de tact si bun simt. Nu esti in stare sa rezolvi o anumita criza, te dai la o parte, lasi pe altcineva care poate face in 3 luni ce nu au facut altii in 25 de ani. Noi, pacientii, speram ca undeva in Romania exista un astfel de om.

ploiesteanu  •  6 mai 2016, 22:12

Eu nu înțeleg Tolontane de ce te miri. A fost director de spital și s-a mânjit cu Farma ca și ceilalți directori. S-ar acuza pe el. Ar trebui un control străin, neutru, până nu se șterg toate urmele. Dar mă tem că totul e prea târziu. Probabil că acest Achimaș Cadariu a raportat la rândul lui 0% infecții în spitalul său, mână în mână cu Farma. Ar trebui să cercetezi ce-a făcut ca director de spital dragă Tolo. Te-am criticat de multe ori că îți bagi nasul unde nu te pricepi. De data asta ai tras lozul cel mare. Felicitări. Ești un jurnalist de investigație adevărat.

Adela Nemeti  •  6 mai 2016, 22:41

Un control al dosarelor pacientilor din sectia de urologie a spitalului ONCOLOGIC CLUJ-NAPOCA ar demonstra ca infectiile post operatorii existau cel putin in ultimii ani,acestea explodau dupa externare findca in timpul internari antibioticele erau administrate prin perfuzii,fisele medicale existente la medicii de familie stau marturie .Aceleasi probleme apareau si dupa consultatiile din cabinetele particulare ale unor medici care lucreaza in spitalul oncologic sa fie de vina acelas dezinfectant

anamaria  •  7 mai 2016, 2:07

Cu sau fără manipulările ministrului, mie chiar controlul ăsta mi se pare o comicărie. Ce încearcă el să dovedească, după toate datele pe care le-ați publicat? Că, în ciuda dezinfecției cu apă chioară, spitalele sunt bine-mersi? Adică voia să credem în minuni - sau ce? Pentru mine, singurul răspuns satisfăcător (din partea lui Achimaș-pe-făraș sau a altcuiva, nu e treaba mea să decid) ar fi fost ca, fără vorbă multă și fără nici un preambul, o poliție economică sau ceva să fi năvălit în mod organizat în cât mai multe spitale simultan, ”prelevând” nu mai mult de câte un bidonaș de dezinfectant, plus contractul din care provine. Iată problema care nu este lămurită și nici nu se va mai lămuri, cu dovezi materiale din teren: cumpărăm sau nu apă chioară la supra-supra-suprapreț? Că dacă da, nici nu mă interesează ce ”rezultate” dă aceasta, la număratul bacteriilor prin spitale. p.s. Dacă e apă vie, sfințită sau alt leac miraculos, firește că se schimbă socoteala: lăsăm HexiPHarma sau CASS și cotizăm direct la BOR. Pentru sănătate, firește, că doar nu pentru ultimul drum!

obozo  •  7 mai 2016, 7:26

ACHIMAS TREBUIE ARESTAT DAR DNA FACE NUMAI POLITIE POLITICA PT IOHANNIS, NU SE INTERESEAZA EI DE ASEMENEA CAZURI ACHIMAS DEMIS DE URGENTA, P MINISTRU RASPUNDEREA IN PARLAMENT, KOVESI ANCHETATA

Cosmin  •  7 mai 2016, 10:22

În plus, coroborând niște date din SEAP, aflăm că 30 din cele 50 de unități medicale au cumpărat direct, fără licitație, produse de la Hexi Pharma Co. 3 din cele 50 de unități medicale au atribuit Hexi Pharma, în urma licitațiilor, contracte pentru furnizarea de produse http://www.banipublici.ro/bplog/peste-jumatate-din-spitalele-neconforme-au-avut-contract-cu-hexi-pharma

Radu S  •  7 mai 2016, 10:24

Domnul Tolontan bate din nou câmpii. Explicațiile ministrului sunt clare și credibile, iar ancheta nu se poate derula decât pas cu pas - la fel și analizele. dar unii nu mai au răbdare, cerându-i un ministru aflat în funcție abia de 6 luni și fără spate politic să facă în câteva zile tot ce nu s-a făcut în 25 de ani, să repare tot ce au stricat vreo 20 de miniștri ai sănătății și să facă și pe procurorul, depistând toate hoțiile și ilegalitățile comise în sănătate în zeci de ani.

Un pacient înfuriat  •  7 mai 2016, 12:08

Iată ce am găsit că circulă pe FB! BREAKING NEWS! The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016 has not been awarded yet. It will be announced on Monday 3 October, 11:30 a.m. CET at the earliest. The last "new entry": the scientific Romanian team Dr. D. Condrea - Dr. P. Achimaş-Cadariu: "The extinction of nosocomial infections in the Romanian hospitals as result of using extra-diluted disinfectants solutions" Propunerea îmi aparţine şi am trimis-o deja oficial la sediul Academiei suedeze de ştiinţe. Sunt de-a dreptul emoţionat că fac parte dintr-un corp medical şi universitar de excepţie, care îi cuprinde pe cei doi proaspăt nominalizaţi. Aceştia au reuşit o performanţă mondială, aceea de a demonstra, pe căi diferite, aceeaşi concluzie: Marii producători mondiali de dezinfectante au chinuit zeci de ani bacteriile, ciupercile şi viruşii, punându-i în contact cu dezinfectanţi mult prea concentraţi, fapt care le-a produs moartea în chinuri groaznice, inumane (sic!). Pe lângă faptul că ne-au luat bani în plus pe soluţii mult prea concentrate, aceşti producători rapace au şi poluat mediul, ca să nu mai vorbim de umărul pus la accentuarea încălzirii globale! În privinţa nominalizaţilor: Primul, Dr. Dan Condrea, cu minime resurse umane proprii (câţiva directori din firma Hexi Pharma, al cărei proprietar este), a experimentat extrem de ieftin, pe banii altora (ai asiguraţilor din sistemul public de sănătate românesc), timp de peste 10 ani, în regim de cercetare prospectiv de tip off-shore, că dezinfectanţii ale căror reţete au fost diluate de până la 10 ori, au cel puţin acelaşi efect ca şi cei ai nenorociţilor de capitalişti de mai sus! Al doilea, Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu a finalizat în doar câteva zile o cercetare adiacentă celei expuse anterior. Urmare analizării la foc automat a celor peste 3000 de probe prelevate din spitalele din subordine, colectivul de lucru condus de acesta a demonstrat că ideea lui Condrea a fost, este şi va rămâne de referinţă în domeniul dezinfecţiei, deoarece substanţele biocide testate au avut un efect dezinfectant de necontestat atunci când au fost aplicate pe suprafeţe proaspăt curăţate şi dezinfectate anterior. Felicitări! PS: Dar de ce a fost oprită producţia şi au fost scoase din uz bidoanele cu pricina? Vă este frică să nu vă fure cineva rezultatele cercetării?

trancanici  •  7 iunie 2016, 19:00

Ploiesteanu zice mai sus " Te-am criticat de multe ori că îți bagi nasul unde nu te pricepi. De data asta ai tras lozul cel mare. Felicitări. Ești un jurnalist de investigație adevărat."Tampenie mai mare nic ca nu am auzit.Ai tras lozul ce mare.Da ce?A castigat vreun GrandSlam si nu stim?E vorba de sanatatea a peste 20 de milioane de oameni.

Comentează