Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viața și moartea la Spitalul Sf. Pantelimon, spunînd: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. Ei sînt numiți ”ăia care merită”!

Două mărturii despre cinism și 800 de flacoane de antibiotic dispărute dintr-un mare spital bucureștean. Vorbesc un medic de ATI și farmacista spitalului, care-și dă și numele: Mioara Duvlea.

joi, 2 iunie 2016, 7:03

UPDATE: Șefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon, anunță Digi24. Totodată, sursele Gazetei susțin că se face o anchetă și la farmacie. ”Sîntem curioși dacă vor astfel s-o pedepsească pe Mioara Duvlea, care a vorbit”, spune un medic din spital.

UPDATE: Un medic român din Africa de Sud povestește, cu duritate, pentru ziare.com contribuția nefastă a celor care se țin de scaun în medicina românească. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ascultăm înregistrarea.

În ea, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale.  

Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

321.000 de locuitori are Iași, cel mai populat oraş după Capitală

850.000 de locuitori au Sectoarele 2 și 3 din București

Cu 486.000 de locuitori, numai Sectorul 3 înseamnă, după populație, al doilea oraș al României.

Mai mare decât Iași, Cluj și Timișoara.

Medicul vine în redacție, „m-am decis greu”, pentru că „am descoperit câteva lucruri care m-au făcut să mă revolt fără întoarcere”.

Și, de data aceasta, neregulile pe care le povestește medicul sînt confirmate de un om care-și oferă zălog numele și reputația: Mioara Duvlea, farmacista spitalului Sf. Pantelimon.

Să o luăm cronologic, cu mărturia medicului.

– Ce s-a întâmplat?
– Luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.

– E un dulap închis?
– Da. Cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.

– De ce?
– Ascultați de ce.

Pune înregistrarea în care se aud mai mulți medici. „Ținem dulapul închis pentru că se fură!”, răspunde șefa de la ATI unuia dintre doctorii care o întrebau de ce nu le dă acces la dulapul cu medicamente.

– Ați auzit care e pretextul folosit de conducere. Că se fură! Nouă ne rămâne în gardă și peste week-end o cutie în care nu poți prevedea toate medicamentele necesare.

– Și ce faceți?
– Suntem împinși să alegem noi cui dăm un medicament și cui nu. Cine sunt eu să decid cine trăiește și cine moare?!

– Ne pare rău, nu credem așa ceva!
– De asta sunt aici. Pentru că, probabil, nici oamenii nu cred. Și voi arăta probele.

– Ce probe?
– Comisia a găsit mai multe medicamente decât trebuia să fie în dulap.

– Ce înseamnă acest lucru?
– Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!

1703 flacoane
de Colistin au găsit în realitate în dulapul de la ATI când au făcut controlul pe 30 mai 2016!

877 flacoane
de Colistin apăreau ca fiind în stocul ATI conform bazei de date din calculator la 30 mai 2016

Medicul descrie ceea ce mai mulți doctori știu. Că, uneori, nu li se administrează pacienților medicamente, dar ele apar drept consumate.

– Și ce s-a întâmplat?
– Normal că șefii s-au speriat.

– De cine?
– De presă. Și de DNA.

– În ce sens?
– Păi, de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv.

– Concret, ce s-a întâmplat după descoperire?
– A avut loc o ședință incredibilă. În care colegii i-au spus din nou șefei de la ATI că nu se mai poate așa. Că nu e normal să nu avem acces la medicamente.

„Din ce știu eu, ca medic, programul special de ATI are fonduri mari și e destinat tuturor pacienților critici. Cred că suntem mințiți de conducerea spitalului că trebuie să alegem cui dăm și cui nu dăm medicamente” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Și ce a răspuns șefa ATI la ședință?
– Dați asta oamenilor, să audă cu urechile lor ce a spus șefa secției.

Dă play la încă o înregistrare.

Se aude Laura Constantinescu, șefa de la secția ATI. Ea vorbește exact despre programul Acțiuni Prioritare ATI, pe care-l numește AP-ATI.

Proiectul a început acum câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții în stare critică să poată primi cea mai bună asistență, fără ca spitalul să se mai plîngă că nu-i decontează Casa de Sănătate.

Guvernul României, indiferent că s-a numit Ponta sau Cioloș, s-a ținut de cuvînt: banii pentru AP-ATI sînt peste fondurile normale ale spitalului. În afară de AP-ATI, spitalul are și banii normali de medicamente, care existau și pînă acum doi ani, cînd a început programul.

Ce spune Laura Constantinescu, șefa de la ATI, pe înregistrarea făcută de medic în 30 mari 2016:

„Medicația pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere”

„Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

„Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!”

„Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”

Medicul oprește înregistrarea.

– De ce spune domna Constantinescu asta. Spune inclusiv ”ăia care merită”! Nu merităm toți?
– Vorbește așa pentru că se crede Dumnezeu. Iar eu nu vreau să fiu Dumnezeu!

– E greu de acceptat ceea ce tocmai am auzit.
– Știu. Nu așa gândesc medicii! Și de aceea pleacă mulți. Din spital și din țară. Anul trecut, noi eram 11 medici la ATI la Sf. Pantelimon. Acum, suntem cinci! Medicii de ATI sunt căutați în străinătate. Și mai e ceva ciudat.

– Ce anume?
– Ni se bagă pe gât un antibiotic foarte scump, 2.400 de lei cutia cu 10 flacoane, se numește Zinforo. Care nu e bun pentru terapie intensivă, pentru cazuri grave, nu se regăsește în nicio schemă terapeutică de sepsis. E bun să-l iei când ești acasă. În schimb, Vancomicina, care costă 15 lei, nu-l avem! De ce insistă conducerea pe cel scump? Șefa a făcut de câteva ori prezentarea acestui antibiotic Zinforo pe secție. N-ar avea voie ca ea să-l prezinte! Care e interesul? Abia acum s-au speriat că vine DNA peste ei.

„Există medicamente păstrate într-o altă cameră, tot sub cheie. Există acolo un medicament foarte bun, care se numește Ecalta. Știu că există, dar eu ca specialist ATI nu l-am văzut niciodată!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Care este incidența infecțiilor nosocomiale la ATI Sf. Pantelimon?
– În 48 de ore de la internare, în 99,9(9)% dintre cazuri pacientul ia o infecție. Scrieți chiar așa: 99 virgulă 9 perioadă 9!

– Spitalul recunoaște infecțiile?
– Până acum nu se declarau infecțiile nosocomiale. Dar ele există în fișe. Dacă nu se apucă să scoată fișele!

10_facsimil2
Comisia care a căutat medicamentele scrie că pe unele nu le-a putut găsi pentru că asistenta șefă avea cheia. Iar asistenta șefă spune că n-a venit la spital cu geanta în care avea cheia și de aceea n-a putut deschide al doilea dulap !

 

– De ce v-ați decis să vorbiți?
– Când văd pe listele de la ATI că scrie LF, adică lipsă farmacie, în dreptul unui medicament din programul special AP ATI, mă cuprinde revolta! LF înseamnă că medicamentul nu există în farmacie! Cum să iei tu cheia acasă și să spui că vii dacă e o urgență?!

„Acest program AP ATI este plătit cu bani grei! Nu ca să ții medicamentele sub cheie sau să spui că ele lipsesc pentru că nu vrei să le ții ca-n toate spitalele, la farmacie!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Chiar dacă vă protejăm identitatea, vă asumați totuși un risc. Corect e să vă spunem asta.
– Știu. Însă nu mă mai simt bine cu mine ca medic! Nu e normal să decid eu că un pacient mai tânăr are o șansă și altul nu.

– Noi ne-am califica?
– Ce vârstă aveți?

– 47.
– Cred că da.

 

Farmacista spitalului: „Este ciudat că la Colistin am găsit altceva în dulap!”

– Doamnă Mioara Duvlea, sunteţi farmacistul spitalului. Aţi făcut parte din comisia medicală care a inventariat luni, 30 mai, stocul de medicamente pe programul AP-ATI la secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon?
– Este adevărat. Am fost cinci membri şi am numărat medicamentele şi produsele sanitare achiziţionate prin programul AP-ATI. Mai exact, am făcut inventarul de pe teren şi l-am confruntat cu cel din baza de date.

– Au fost constatate diferenţe mari la unele medicamente. Cum explicaţi acest lucru?
În cazul Colistinului, am găsit pe teren 1.703 flacoane, dar în evidenţa electronică erau 877 flacoane. Este foarte ciudat deoarece aceste cifre trebuie să coincidă! Când medicul administrează unui pacient un anume medicament, acesta este scris în fişa medicală a acestuia, care este electronică, şi se scade automat din stoc. Nu vreau să fac speculaţii, dar aceste diferenţe nu trebuie să existe.

– În procesul-verbal este menţionat faptul că nu au putut fi inventariate toate medicamentele deoarece o parte erau încuiate într-un dulap, iar cheia se afla la asistenta-şefă, care era în concediu de odihnă…
– Din câte ştiu eu, legea prevede că medicii trebuie să aibă acces la medicamente la orice oră. Acum s-a constatat că acestea se află sub cheie, iar cheia nu e în spital.

– Aţi mai auzit de astfel de cazuri la alte spitale?
Nu mai există aşa ceva. Chiar la noi în spital, medicaţia pe acelaşi program Acţiune Prioritară, dar pe terapie intensivă nou-născuţi, şeful de la neonatologie a lăsat medicaţia pe farmacia spitalului. Doctorii vin cu condica şi primesc fără nicio problemă ceea ce au nevoie. La secţia ATI însă, şefa de acolo a spus că medicamentele sunt pe banii ei, adică pe programul pe care-l coordonează, şi că aşa trebuie să fie, sub cheie.

– Ce program are farmacia spitalului?
– De luni până vineri, de la 7:30 la 17:30, iar sâmbăta, de la 7:30 la 15:00.

– Şi care este procedura pentru gărzile de noapte şi week-end?
– Medicii îşi fac aparatul de urgenţă pe secţii, care trebuie să le asigure tot ce au nevoie pentru 72 de ore. Este un stoc necesar pentru pacienţi, pentru cazurile de urgenţă, inclusiv pentru cele neprevăzute, cum sunt accidentele colective.

 

”Le-am spus că fără programul AP-ATI mutăm doar moartea din stradă în saloane!”

Dorel Săndesc, medicul care a insistat pentru a crea programul național pentru Acțiuni Prioritare – ATI, spune că scopul pentru care România cheltuiește 70 de milioane de euro pe an este tocmai acela ca niciun pacient critic să nu mai sufere din cauza lipsei medicamentelor.

– Domnule Săndesc, de la ce idee ați plecat când ați propus planul AP-ATI?
– De la o constatare obiectivă. România reușise să-și îmbunătățească asistența prespitalicească de urgență. Ambulanța, SMURD-ul și UPU. Dar apoi, când se ajungea pe secțiile ATI, condițiile erau îngrozitoare. Iar medicii erau frustrați că nu aveau cele necesare pentru pacienți.

”AP-ATI a pornit de la ideea că orice țară civilizată, oricît de săracă, e datoare să-și îngrijească, fără să se gîndească prioritar la bani, cetățeanul aflat într-o condiție critică, condiție care, de regulă, nu durează mult” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

300 de milioane de lei pe an cheltuiește statul pentru programele AP -ATI

– Și cum ați explicat nevoia de un buget mai mare pentru ATI?
– Am bătut de multe ori drumul Timișoara – București. Încă înainte să devin secretar de stat. Și i-am convins. N-am fost un partener comod, dar i-am convins.

„Le-am spus un lucru real: fără programul ATI salvăm omul din stradă și-l omorâm în spital. Mutăm moartea din stradă în saloane!” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

– Și cum a mers programul?
– Acum sunt 7 programe. Asigurăm toate medicamentele și reactivii de zi cu zi pentru pacienții critici. S-a schimbat semnificativ în bine tratamentul! Practic, nu sunt fonduri AP-ATI pentru toate spitalele, dar la spitalele unde sunt alocate fondurile AP-ATI eu n-am auzit să fie probleme importante.

– Credeți că medicul mai e pus să aleagă cine trăiește și cine moare?
– Păi, asta a fost ideea! Să nu mai fie așa. Și nu cred că mai e. Totuși, statul investește niște sute de milioane de lei pe an! Nu se cumpără echipament, doar medicamente, reactivi, consumabile. Așa am gândit: să nu mai depindem la pacienții de mare risc de decontările Casei. Casa deconta puțin, cazul costa mai mult, spitalul avea tendința să facă economii. Acum nu mai e așa! AP-ATI nu a rezolvat toate problemele, dar cele curente sunt asigurate. Sigur, nu mai sunt secretar de stat, nu mai sunt informat la zi, însă am văzut cifrele care arată modificări în bine la ratele mortalității pe diversele specialități.

 

 

”Nu scoateți din context, vă rog!”

10-agerpres_7610277_Laura Constantinescu

– Doamnă doctor Constantinescu, avem o înregistrare în care vorbiți despre felul în care se prioritizează medicația în funcție de șansele pacienților.
– Știți, în lumea medicală e multă invidie și răutate.

– Sigur că așa e. Dar sunt vorbele dumneavoastră.
– Ce am spus?

– Vă citez: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse!”.
– Nu scoateți din context, vă rog!

– Nu scoatem. Vă citim tot. Contextul era că le spuneați colegilor că nu sunt medicamente pentru toată lumea și că dacă s-ar da la toți ați termina înainte de 20 ale lunii. Totuși, programul AP-ATI la nivelul țării înseamnă 70 de milioane de euro. Cum de lipsesc din nou medicamentele?
– Dar din program se cumpără medicamente, se repară aparatele, se cumpără reactivi. Și nu mai înseamnă atât de mult, credeți-mă.

– Oricât înseamnă, vă spunem sincer că fraza dumneavoastră pare că discriminați pacienții care nu sunt tineri sau care sunt critici. Or, programul este conceput exact pentru cei critici!
– Să vă dau un exemplu. Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier și mai face și o bronhopneumonie, că familia l-a ținut mult acasă, șansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab.

– Și medicamentele puternice?
– Pentru tineri, pentru politraumatisme…

– Și dacă am 60 de ani și am un accident de mașină?
– Poate că am fost greșit înțeleasă. La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu șanse. Vă rog, nu scoateți din context! Nu e ca și cum pe unii nu-i tratăm.

– Și noi suntem sinceri: tot discursul dumneavoastră în fața colegilor sună ca și cum, pe fondul insuficienței, vă orientați resursele către cei cu mai multe șanse.
– Nu în sensul în care spuneți.

– Puteți explica publicului, vă rugăm, cum a apărut diferența la Colistin între evidența din calculator și cea din dulapul de la ATI?
– Știu despre ce vorbiți, e o diferență într-adevăr, dar nu am o explicație. Sincer, cred că a fost o brambureală. Eu nici nu am fost în spital în acea zi. Dar acolo poate că erau și dozele de Colistin din achiziția normală, nu din cea de AP-ATI.

– Păi, nu se țin în dulap doar medicamentele de la AP- ATI? Ce să caute altele acolo?
– Ba da. N-am o explicație. Însă, să știți, Colistinul este injectabil, nu-l poate lua nimeni acasă, nu-l folosește nimeni în altă parte, nu cred că urma să dispară, el poate fi folosit doar în mediu spitalicesc.

– Este normal să se țină dulapul de medicamente închis?
– Vorbiți despre dulapul mare. Că necesarul rămâne în secția ATI. Dulapul mare da, așa e, e pe gestiune și e sub cheie.

– A cui gestiune și a cui cheie?
– A mea și a asistentei șefe. Sumele pe AP-ATI se alocă trimestrial. Acolo sunt multe medicamente și eu și asistenta șefă răspundem totuși de ele.

– Se fură medicamentele dacă rămâne deschis?
– Nu pot să spun asta. Dar așa lucrăm noi.

– La alte spitale se închid medicamentele în dulapuri?
– Nu știu cum lucrează alții, chiar nu știu.

 

 

CELE 31 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (248)Adaugă comentariu

Sorin  •  2 iunie 2016, 20:39

asadar, daca merg cu bunicul meu de 87 de ani in stare grava la spital , oameni ca asistenta sefa vor decide ca nu este atat de important ca sa traiasca ? ramai blocat... ce sa mai comentezi... genul acesta de oameni trebuie identificati si indepartati. Cu toate acestea, speranta exista si este mentinuta vie de oameni ca dvs domnule Tolontan si ca medicul care v-a pus la dispozitie inregistrarea si detaliile. Spitalul Sf Pantelimon nu este rau, mie acolo mi s-a nascut copilul acum 6 ani si nu am dat si nu mi s-a cerut nimic. Sincer, am fost foarte multumit de tot.

ionel  •  2 iunie 2016, 20:43

ce manipulare cu imaginile care ilustreaza vorbele doctoritei! vedem niste batrani frumosi, dar ne facem ca nu intelegem ca nu varsta e criteriul de asa zisa discriminare.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 20:53

@dou: "Orice medic normal la cap ar face la fel. De ce sa moara si cel de 20 de ani si cel de 80 pt ca nu ajung medicamentele pt amandoi?! ". Pol Pot ar fi mindru de dumneavoastra.

deni  •  2 iunie 2016, 21:00

"De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani ...........Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab."PRACTIC IL CONDAMNA LA MOARTE CA ARE 92 DE ANI ACEASTA INDIVIDA NU-I POT SPUNE DOCTOR. Mi s-a imtamplat in Spital in provincie, am mers cu tata 85 ani la ATI pana acum de 3ori. De 2 ori a fost facut pachet si trimis acasa fara sa i se administreze tratament i s-aufacut analize, a 3 oara am folosit traficul de influenta (bani cunostinte) si l-am putut interna (avea hemoglobina 6,4 si alte complicatii) CONCLUZIA: ACEASTA MENTALITATE ESTE GENERALIZATA

Florin Bejan  •  2 iunie 2016, 21:11

@tolo: Nu intelegi aproape nimic. Ca sa te parafrazez, J. Edgar Hoover ar fi mandru de tine.

Stefan  •  2 iunie 2016, 21:14

Cum zicea un coleg de-al dumneavoastra, Radu Naum, vis-a-vis de bataile gimnastelor. Se astepta ca lumea sa reactioneze virulent impotriva unor astfel de practici, nu neaparat pentru a schimba trecutul, ci pentru a pazi viitorul copiilor, si cand colo au aparut o gramada de oameni care sa sustina ca nu strica nici bataia nici cateva vorbe "de duh". Aici e un pic altfel, majoritatea celor care scriu condamna asa ceva. Dar exista oameni, si ce e dureros, unii care spun ca sunt doctori, carora li se pare in regula si aduc niste argumente incredibile, interpretari si decupari din context dupa ureche.

nu conteaza  •  2 iunie 2016, 21:26

Toti am auzit de astfel de cazuri de la prieteni sau rude care lucreaza in spitale, nu e ceva nou, dar in sfarsit iese la iveala in media. Macabru, dar am tacut toti. Pur si simplu, in Romania de azi, banii sunt mult mai importanti decat viata.

kkciosuldelahamangia  •  2 iunie 2016, 21:31

la fel cum spaga, nelipsitul plic salvator, sunt generalizate, nu cred ca acest fapt *** se intampla doar in acest spital.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  2 iunie 2016, 21:49

Domnule Tolontan, Ramaneti suspect. Din cati ani ati trait sub Democratie, nu v-a facut nimeni teoria necesitatii deciziilor de tip "cine traieste si cine e in plus" (inclusiv in sens economic! inclusiv unde subiectii sunt tari intregi, nu indivizi!) ? Asa cum v-au scris aici multi cititori, in situatii-limita deciziile nu se iau nici dupa teoriile Democratiei ("drepturile omului"), nici dupa cele "comuniste". Cum sa va credem ca nu stiti asta ? Cum de suntem in situatii-limita e altceva; nu de la dvs. putem spera sa citim. Cine are drept la batjocorire pe pagina dvs. ? 99,9(9)=100 (egalitate, nu aproximatie!), stiu toti cei care au terminat (pe bune) un liceu. De ce ati permis unui medic sa ne ia la misto ? De ce nu i-ati spus ca 99,9(9)=99,(9), ca dvs. nu va puteti permite "sa va trageti de sireturi" cu cititorii (prima zecimala fiind inutila!) ? Cine si de ce trebuie sa astepte "moderarea" comentariilor, pe pagina dvs. ? Ramane cum am stabilit: sunteti suspect. Cand citati din "Regele Mihai", ne luati de tampiti. Si el cita pe cineva.

antonia  •  2 iunie 2016, 21:50

Va rugam sa nu renuntati la dezvaluirile privind coruptia din sistem si lipsa de reactie a autoritatilor (sau o fi vorba de rea intentie sau de incompetenta)! Cand am vazut cati bani se deruleaza prin asa-zisul program ATI in care un rol esential si-l asuma DR. SANDESC si cand ma gandesc cum au murit tinerii din COLECTIV si cum acest dr.(mic.mic) se trata la Milano si in Japonia, imi vine greu sa cred ca autoritatile doresc sa faca ceva pentru oamenii acestei tari. Nu e prima data cand conducatorii nostri isi vand tara si omoara tinerii cu potential, istoria se repeta.....

Coana lenutza  •  2 iunie 2016, 22:10

Ar trebui sa ii fir desfăcut contractul de munca acelei doctorițe care își înregistrează colega( șefa) cu telefonul. Aceasta doctorița are grave probleme de comportament ., iar profesional nu este nici la 10/100 din nivelul doamnei Dr Laura Constantinescu . Sa ii fie Rușine doctoriței lenutza !!!!!!

victor  •  2 iunie 2016, 22:11

O '''ANOMALIE''' CUM este SMURD-ul ar masi tre8ui investigata. 1-In fiecare judet sunt cite 5-6-7 unitati SMURD /in afara celor din orasele mari resedinta de judet/ ; DESPRE ELE ESTE VOR8A.2 Nici-o unitate nu are personal medical angajat - REPET TTTTTTTTTT NICI-O UNITATE- NICI-O PERSOANA.ECHIPAJUL MASINII CONSTA DIN 3 PERSOANE; 1 SOFER 2''' PARAMEDIC''' 3 SEF DE ECHIPAJ. ''PARAMEDICUL ''' este un pompier instruit timp de 2-3 saptamani la locul de munca de catre ''OMUL LUI ARAFAT'' - ACELA FIIND UN ASISTENT MEDICAL.3IN MASINA SMURD nu exista niciun medicament / si de ce ar fi////////4 CE sanse aveti cand intr-o situatie critica 112 va trimite un esemenea echipaj si sunteti la 50-60-70 km de un spital//// noi cei de la tara MURIM CU ZILE.............FRAZA UNUI POMPIER LA IESIREA DIN TURA CATRE COLEGI; ''''NU VA RELAXATI CA PE DRUM SPRE CASA O SA DAU FOC LA IAR8A DE PE MARGINEA DRUMULUI SA AVETI SI VOI ''MACAR O I N T E R V E N T I E LA INCENDIU'' IN TURA VOASTRA. OARE CATI OAMENI AU MURIT DIN CAUZA CA 112 AU TRIMIS SMURD-ul in loc de o AM8ULANTA CU MEDIC SI ASISTENT MEDICAL. LUCRURILE ASTEA SE INTIMPLA IN ROMANIA IN FIECARE ZI, FIECARE ORA ,FIECARE MINUT SI NU LE VEDE NIMENI////////////// VA SPUN CEVA; -MI-I FRICA DE ''SMURD''

OANA  •  2 iunie 2016, 22:12

Am lucrat pe sectia de ATI a acestui spital si va pot spune ca o cunosc mai bine decat orice alta persoana care adauga comentarii despre dr. Constantinescu Laura-sef sectie ATI....vad diverse comentarii din care se vrea sa fie pusa intr-o lumina favorabila de cateva persoane din sistem care sunt direct interesate de cursul anghetei dar majoritatea angajatilor stiu ca este o persoana inabordabila, care se lasa asteptata intotdeauna si prioritatea nu sunt gravitatea sau complexitatea cazurilor *** *** ....***. ***. ne mai miram de ce avem personal competetent si de ce nu se iau masuri cand acestia gresesc ....ce doctor cu suflet ar putea gandii ca aceasta ...sa nu irosim antibioticele pe cei avansati in varsta...ca nu mai avem pt cei care merita***...in tari civilizate era arestata pe loc....RUSINE SA-TI FIE !!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

grigs1981  •  2 iunie 2016, 22:38

In ultimii 3 ani spitalul Sf.Pantelimon face parte din viata mea destul de des...cu cateva zile in urma am vazut si eu ca se schimbau saltele...dar nu asta vreau sa subliniez...Medicul cardiolog care imi urmareste"evolutia",dupa o prima internare,mi-a refuzat constant"plicul",pana am renuntat eu sa"ofer"...florile nu le-a refuzat niciodata...Sunt medici care,prin comportamentul fata de pacienti,merita recunostiinta,inclusiv"materiala"...Uneori cred ca facem confuzie intre cei care merita recompense si spagarii care este adevarat,nu sunt putini...

Adrian  •  2 iunie 2016, 22:44

Va rog sa verificati motivele pentru care sunt atat de multe farmacii in zona spitalului Pantelimon si daca au o legatura intre conducerea spitalalului si firmele farmaceutice din zona.

A.D.  •  2 iunie 2016, 23:44

D-le Tolontan, Informati-va cititorii ce scrie Paul Craig Roberts despre Lenin, Pol Pot etc. : "Glenn Greenwald reports on the extraordinary leak of the 75-minute recording of the conversations between Brazilian elites laying out the plot to frame the President of Brazil in order to protect themselves. The Government of President Dilma Rousseff was dealing with the corrupt Brazilian elite in a legal, not a revolutionary, way. This was a strategic error, as neither the Brazilian elites nor their backers in Washington care a hoot about legality. For them power is the only effective force. They used their power to remove Rousseff from the presidency, demonstrating to Brazilians that their votes are powerless to determine the government. The world has seen this so many times. That is why the French Revolution, Marx, Lenin, and Pol Pot concluded that change was impossible unless the elites were exterminated. In Latin America the populist governments that managed against all odds to be elected bind their own hands by extending the protection of the rule of law to their bitter domestic enemies, who take advantage of the protection afforded them to use their power to overthrow the elected government. It will ever be so. Without a Lenin, there will be no change in Latin America or anywhere in the corrupt and elite-controlled Western world. In the Western world voting is a waste of time. The election hype is nothing but cover for elite control. Electorates, always hopeful, never catch on." E clar, sau au cititorii nevoie de traducere ? PCR nu scrie asa ceva pentru prima oara! Are cam 80 de ani, a fost asistent de secretar la trezorerie, cabinetul Reagan. Acum s-ar putea sa fie platit exclusiv de RT. Noi pe cine credem ? Pe TOLO.RO, ori pe PCR-ul american ? :) Care suna mai plauzibil ?

cineva  •  3 iunie 2016, 0:23

IMPUTITELE ASTEA DE LA SPITAl sa fie confiscata averea si asa fie date afera diNsistemul medical! sa nu se mai poata angaja nici la matura *** mortiin gura de ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andreea Ionescu  •  3 iunie 2016, 1:07

Cunosc situatia, mai bine spus am trecut prin ea. In martie 2012, mama mea, Milea Carolina, in varsta de 94 de ani a alunecat pe gresie si si-a fracturat femurul. Am sunat la 112 si a venit o ambulanta cu medic care a constatat urgenta si a recomandat internare si operatie de urgenta, fiind pericol de hemoragie in caz de afectare al arterei femurale. Primul paradox a fost ca aeasta prima ambulanta nu putea sa asigure transportul. Doctorita a sunat si a venit o a doua ambulanta cu scaun pentru *** nu cu targa. Timp de doua ore cat am stat in bucatarie si am baut cafele cu doctorita si cu asistentul am asteptat a treia ambulanta. In final aceasta a venit, cu targa iar mama a fost transportata la Spitalul Sfantul Pantelimon. Era ora 2 noaptea. A fost internata intr-un salon de cosmar, in care intr-un spatiu de cca 12 mp, cu latime de 2 metri se aflau patru paturi si un culoar de trecere. Din celelalte trei paturi se auzeau gemete. O asistenta ne-a informat ca trebuie sa-i luam injectii contra hemoragiei de la o farmacie, deoarece ei nu au in spital si scutece deoarece nu se putea deplasa la WC. Normal ca ne-am conformat, am mers la farmacie si am dat in jur de 300 de lei pe tratamentul recomandat. La sugestia asistentei am lasat medicamentele pe un fel de noptiera si am plecat acasa. A doua zi, am facut cunostiinta cu medicul care ne-a informat se ca trebuie operata, ca trebuie sa achizitionam proteza care costa cca 4000 lei si ca operatia va fi efectuata la trei saptamani dupa achitarea protezei (acesta era timpul necesar confectionarii protezei). Am incremenit, stiind ca la genul acesta de fractura datorita pericolului de hemoragie operatia tebuie facuta imediat. In plus, mai aparuse o problema: mama nu vroia sa urineze in pampers, la WC nu se putea deplasa iar nimeni din personalul medical nu vroia sa o sondeze. Am plecat acasa pe la ora 15:30, am contactat Spitalul Elias, care mi-a confirmat ca poate sa o interneze (mama era arondata acolo, insa ambulanta a dus-o la cel mai apropiat spital, ghetoul mizerabil Sfantul Pantelimon). Am revenit la Spitalul Sfantul Pantelimon, solicitand o ambulanta pentru a o muta la Elias. Mi-au ras in nas si mi-au spus ca aici e cel mai bun spital de ortopedie si ca ei nu ma ajuta sa o mut. Ca sa scurtez, am apelat la serviciul de ambulanta particulara Puls, am transportat-o la Elias. Aici imediat au sondat-o si a *** peste 2 litri. Medicii de la Elias au ramas blocati ca nu i s-a facut nici una dintre injectiile cumparate cu o seara inainte. A doua zi a fost operata iar spitalul a asigurat fara nici un fel de cerinte suplimentare proteza. Datorita personalului medical din Elias mama a mai trait pana in acest an. Practic pot afirma ca Elis i-a facut cadou 4 ani de viata. Daca ramanea la Sfantul Pantelimon, unde nu i s-a administra medicatia (cumparata si platita de familie), unde nu i s-au facut serviciile de asistenta necesare (sonda), unde medicul era mai preocupat de vanzarea la negru a protezelor si unde mezeria si gandacii erau acasa, o pierdeam pe mama si bunica noastra in urma cu patru ani. Nu mai spun ca desi le-am solicitat documentele medicale cei de la Sfantul Pantelimon nu mi-au dat nici macar o fisa de externare, normal ca trebuia sa revin cu mama ca sa o ia direct sau sa primesc imputrnicire notariala ca sa o solicit personal. In paranteza fiind spus, probabil ca mama apuca suta de ani daca in anul 2015, medicii i-ar fi dat un tratament pentru usurarea inghitirii alimentelor si nu ne-a fi obligat sa facem patru seturi de analize (aceleasi analize in aceiasi camera de garda, la Spitalul Universitar) deplasand o femeie fragila. Policlinicile au medici de familie si servicii de pedriatrie. Insa nu am vazut in nici o policlinica serviciu de Gerontologie, iar medicii de familie dau din umeri si spun: "Deh, batranetea. Asta tine de gerontologie, noi nu avem ce sa facem."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tentea bogdan  •  3 iunie 2016, 2:26

no comment ///

Carul cu boicil  •  3 iunie 2016, 2:49

Daca s-au gasit mai mult eflacoane cu medicamente, inseamna desigur ca asistenta si sefa sectiei le-au adus acasa, din deplina compasiune pt cei bolnavi.

Alin  •  3 iunie 2016, 2:57

@ Victor si @ a.d. Prieteni aveti o problema mare.... La fel cum are existenta cu voi.... Domnule Tolontan va marturisesc ca nu v-am simpatizat niciodata, insa anchetele pe care le-ati realizat dupa „Colectiv” vi-au castigat un loc in apreciereile mele... Felicitari pentru incercarea de insanatosire a sistemului medical... Nevoia continua rezulta inclusiv din interventiile prietenilor mai sus amintiti... toti avem nevoie de ajutor... unii intr-o masura mai mare, altii intr-o masura mai mica/. Poate doamna de la ATI nu spune care dintre noi are o nevoie vindecabila si care nu.... aviz amatorilor

Dan  •  3 iunie 2016, 4:48

Nu stiu detaliile acestui caz si vreau sa spun de la inceput ca daca medicamentele sunt furate sau daca exista ilegalitati in administrarea fondurilor pentru medicamente atunci sunt de partea lui Tolontan. Pe de alta parte fiind medic pe terapie intensiva de destul de mult timp, pot spune ca mie nu mi se pare atat de dramatica inregistrarea. Eu lucrez in Germania iar aici in cazul ipotetic mentionat mai sus (batranul de 92 de ani cu accident vascular imens) nu numai ca ar primi antibioticul mai slab, nu ar primi niciun fel de antibiotic. Indiferent de dorintele familiei s-ar pune indicatia MEDICALA de oprire a terapiei si omul ar fi lasat sa moara. Plecand de la ideea ca orice om va muri la un moment dat, ca medic cu experienta pe intensiv, iti dai seama cand nu mai ai ce sa faci, nu are sens atunci sa prescrii un tratament de mii de euro fara sanse de reusita. Inca o clarificare: cand se vorbeste de "tineri" pe intensiv, se vorbeste in general de oameni sub 80 de ani.. nu numai varsta conteaza - conteaza comorbiditati, prognostic al altei boli, etc. Tineri in contextul medicinei ICU nu inseamna 20 de ani.

SM  •  3 iunie 2016, 6:57

Problema este doctorita care alege sa-i trateze pe cei care au sanse sau sistemul care-I impune sa faca astfel de alegeri? In Romania asa a functionat mereu sistemul: Nu ai suficiente aparate de dializa? alegi cine traieste si cine moare. Nu ai suficiente medicamente? Alegi cine le primeste si cine este trimis sa le cumpere. Sau nici macar nu este trimis sa le cumpere. Am auzit de 2 ori de chirurgi care conditionau operatia de cumpararea gutei cu care se coase rana. Chiar nu cred ca o faceau pentru ca furau stocurile trimise de stat sa coasa sotiile lor macramé cu ele. Exista un program care asigura fonduri pt terapie intensive? Minunat. Pe cat pariu ca. la fel ca tot ce inseamna sanatate in Ro este si acel program subfinantat? Daca ai tratament pentru un singur bolnav, desi ai doi sau chiar 7 bolnavi, este o optiune valida sa dai tratament celui care are mai multe sanse. Cine-I pune pe doctorii romani in fata acestei optiuni?

Elena  •  3 iunie 2016, 7:15

Doctor Mengele de Romania.....

gigi  •  3 iunie 2016, 7:47

" abia acum s-au speriat ca vine DNA-ul peste ei" Ce exprimare ... dar oare nu ar trebui sa le fie de un , cum spun ei de ti se face si greata cand auzi " , apartinator disperat care ajuns la capatul rabdarii I-ar putea aduce din turnul lor de fildes cu picioarele pe pamant, sau poate mai jos...

Aurelia  •  3 iunie 2016, 8:28

Sunt diferente deoarece atunci cand esti internat esti pus sa-ti cumperi medicamentele. Pe fisa figureaza medicamentele care zic ei ti se administreaza. Le raman lor. Ce fac cu ele... numai ei stiu. Daca am avea curajul sa le cerem, sa le luam acasa cred ca s-ar schimba situatia. Dar depinzi de ei :(. Viata noastra in orice situatie depinde de ei.

Angela  •  3 iunie 2016, 9:28

Fiti siguri ca aceasta femeie va face o selectie si dintre cei tineri : daca are relatii, daca are plic, etc., Oare pe ai cui bani sunt tratati cei sub 25 de ani? Pe banii celor sacricati de *** Batranii au format bugetul sanatatii. -i Hai sa facem o comisie si sa-i trieze la . Unii au muncit cinstit o viata si au contrbutie la sanatate altii traiesc pe banii parintilor sau din banii talhariti. dar au un "mare merit " SUNT TINERI" Cu astia din urma tara intra in regres ,cucoana. Ia spune ? Pe care alegi, pecare sacrici din comoara ta din dulapiorul a carui cheie o tine "magazionera asistenta" la brau ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Angela  •  3 iunie 2016, 9:36

Scuze pentru greselile facute din cauza tastaturii. Si inca ceva, ma refeream doar la o parte din tineret ,la cei care nu vor sa munceasca.

Dani  •  3 iunie 2016, 10:05

Domnule Tolontan, o cunosc din copilarie pe dna dr. Laura Constantinescu si sunt pur si simplu indignata de scandalul in care este implicata si mai ales de felul in care presa prezinta cazul. Pot depune marturie despre integritatea ei. E un om deosebit si chiar incearca sa-si faca meseria bine, in ciuda conditiilor in care lucreaza. Sigur ca declaratia ei suna cinic , dar incercati va rog sa ascultati si alti oameni din sistem, nu numai pe colega invidioasa, suparata pentru ca nu a prins postul de sefa. Incercati sa aflati mai multe despre Laura Constantinescu de la pacientii pe care i-a tratat, de la colegii ei, de la alti sefi de ATI. Ni se spune ca avem un program prioritar care asigura medicatia in spitale si ca se dau o groaza de bani pentru ATI. Asa e, dar v-ati intrebat daca acesti bani ajung? Ati intrebat si pe alti sefi de ATI daca se descurca cu acesti bani? Pana la urma Laura Constantinescu e vinovata, caci in loc sa plece in strainatate si sa-si faca meseria lipsita de griji, a ales sa ramana si sa se lupte cu un sistem care uite ca o injunghie pe la spate! Un sistem care din pacate nu poate fi salvat, caci asemenea "dezvaluiri" nu fac decat sa ii alunge si pe putinii doctori buni care au ramas.

Dani  •  3 iunie 2016, 10:31

@Andrea Ionescu - in 2012 dna. doctor Constantinescu lucra la Elias. Poate chiar ea a fost unul dintre doctorii care v-au ajutat mama.

Gabi  •  3 iunie 2016, 11:09

MI-E O IMENSA SILA DE TOT SISTEMUL SANITAR ... Sila asta IMENSA vine de la cei care detin functii de conducere in spitale ( medici, profesori ) "formati" profesional la scoala comunista ( buna ! ) insa DEFORMATI UMAN de scoala postdecembrista ! TOTI MINISTRII - medici si ei -STIAU DE LIPSA MEDICAMENTELOR DIN SPITALE, presa a URLAT in continuu pe tema asta si, cu TOTII ( ABSOLUT, TOTI pana la cel actual...) AU ACOPERIT MIZERIA si , mai grav , AU PATRONAT-O !!!! De fapt nu pacientul e important pentru ei ( dovada ca se cred Dumnezei in spitalele pe care le conduc este evidenta...) ci manipularea sistemului care sa le aduca permanent BANI, FOARTE MULTI BANI !!! LOR SI NUMAI LOR !... Tinerii medici nu au avut NICIO SANSA in acest Sistem - si nu au ; doar daca NU SUNT CUMVA ODRASLELE SEFILOR , si de aceea sunt atat de putini aceia care au mai ramas in tara asta...Celor din varf NU LE PASA, Colegiul Medicilor e o institutie anacronica infiintata doar sa acopere - nu sa descopere - MIZERIA = MALPRAXIS-ul medicilor incompetenti , TOTUL e facut IMPOTRIVA PACIENTULUI, NU IN FAVOAREA LUI ! Risc o comparatie dar evidenta e clara : Medicii ( sefi ) din varful Sistemului sunt OGLINDA FIDELA a politicienilor din Parlament. Multi romani ii vor urî si NU VOR MAI AVEA NICIO INCREDERE IN SISTEMUL MEDICAL patronat de acestia ! Si asta va fi ceva deosebit de grav pentru Romania....

dan  •  3 iunie 2016, 14:26

``S-a meritat`` pierderea a 4 familisti si a unui elicopter SMURD de la Iasi pentru transportul unei femei in satre grava de 85 de ani?

Tot el  •  3 iunie 2016, 15:51

@TOLO!!! Mie mi se pare ca afirmatia facuta de doctorita face referire la mutarea pacientilor care nu sunt internati prin programul AP ATI si prioritizarea acestora pentru a beneficia de medicatia din acest program. Spitalul Pantelimon este cunoscut ca SPITALUL MORTII si sta foarte prost cu medicamentele (gen nu au), iar cei care sunt internati clinic direct din sectii, nu vor beneficia niciodata de medicatia corespunzatoare...

Belphegor  •  3 iunie 2016, 17:53

Auzisi tu, Firicele, *** ? "Daca dam la toti, nu mai avem medicatie pentru aia care merita". Pai bine mai, Laurico fata, acu’ eu te-nteleg, *** Pentru ca, da, de judecat ai judecat cu ce ai tu intre picioare Pai bine mai, fata draga, cine π…*** te-a numit pe tine Dumnezeu pe Pamant ? Ti-a dat tie, *** *** Dumnezeu delegare de competente sa hotaresti tu cine “merita” sa traiasca si cine nu ? Si ma rog frumos, *** ***, explica-ne si noua, ***, pe ce criterii ai stabilit tu “meritul” unuia sau altuia dintre pacienti ? Pe criterii de varsta, apartenenta politica, sex ori religie ? Acum iarasi te inteleg, tu esti *** *** lipsit de orice urma de rusine dar ce ai avut cu sutele de colegi ai tai care-si pierd somnul veghind la capataiul pacientilor ca totul sa fie bine. De ce trebui sa le improsti obrazul cu *** ? Uite, vezi, pentru trepanati ca tine, poate 10 – 20 %, trebuie sa sufere intreaga breasla. Stii ce, Laurico draga, ***. Dar stii cum ? ***l ***-o, incet si pe indelete, ***. Ma intreb, profesorii tai “stie” ca au scos de pe bancile scolii versiunea romaneasca *** ? Sunt sigur ***, pe deasupra, si ca habar nu ai cine a fost ala, da’ nu-I bai. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ruxandra  •  3 iunie 2016, 19:32

http://www.pressalert.ro/2016/06/medic-timisorean-dezvaluiri-despre-modul-care-sunt-administrate-medicamentele-pacientilor-critici-noi-trebuie-sa-declaram-ca-i-salvam-pe-toti-dar-nu-s-intamplat-asta-niciodata/ Asta ca data viitoare sa va informați si sa nu mai luați ca anormal un mod deblocau uzual din spitale. Oricât de cinic suna, unii pacienți nu mai pot fi salvați. IAF conform ghidurilor si scorurilor medicale sunt declarați "fără șanse" nicăieri in lume acești pacienți nu mai primesc tratament maximal ci doar medicație pt a le ușura suferința. Nu suntem animale sa prelungim chinurile unor oameni

Ruxandra  •  3 iunie 2016, 19:37

Va rog data viitoare sa va informați in legătura cu ghidurile de tratament înainte de a mai distruge viata si altui OM care era in stare sa-si dea sufletul pt pacienții săi. Păcat ca v-ati lăsat manipulat de oameni care s-au simțit dați la o parte pentru ca doamna doctor a vrut sa ridice nivelul medical din acel spital. Sincer, aștept de la dumneavoastră sa Investigați mai departe ce fel de om este doamna Dr Constantinescu si sa remediati situația. Va multimesc

Dan  •  3 iunie 2016, 20:40

Domnule Tolontan, oare va petreceti mai mult de un minut pentru verificarea faptelor si persoanelor *** Practicati un soi de jurnalism care murise in Romania odata cu inchiderea OTV si incheierea serialului Elodia. In graba dupa senzational periclitati anchete oficiale, *** distrugeti iremediabil reputatii si oameni, in orice alta tara civilizata erati deja marginalizat de colegi si de cititori, caci jurnalismul pe care il faceti este de can-can si tabloid, deghizat ca "ancheta serioasa senzationala". Cu fiecare problema reala pe care o abordati, in loc sa incurajati o discutie pertinenta si sa obligati autoritatile sa caute solutii, va satisfaceti prin a lapida pe cineva, la comanda. Acum la lucruri mai serioase: - autoritatile or sa se bata cu punmnul in piept ca sunt bani destui in AP-ATI. Sunt, dar se calculeaza retrospectiv. Nu poti sa ii arunci pe geam. - Vancomicina nu mai este la fel de eficienta in tratamentul MRSA. Alternativele, ca Zinforo, Tygasil etc (pe care sursa dumneavoastra nu il gaseste nicaieri in indicatii si il prescrie acasa...) sunt foarte bune cand situatia este critica iar germenele rezistent. Nu degeaba nu se gasesc la farmacie, sunt de rezerva... - exprimarea "pentru cine merita" este nefericita, dar oare e scoasa din context? discutia clar e foarte lunga, si avem doar o parte din ea. - despre cum sursa inregistrarii considera mama rudei sale ca fiind "un caz special" nu se discuta? e la fel de grav ca exprimarea de mai sus. - medicamentele din programele nationale ar trebui sa fie la farmacia spitalului, dar fiecare manager si sef de sectie deicde cum le gestioneaza. Aici ar trebui facuta o investigatie coerenta, se poate descoperi ceva total surprinzator. - trebuie revazut ce e cu miile de Colistin - daca cineva vroia sa il fure, pai il fura, nu il lasa in dulap....undeva e o greseala, iar mintea agera de jurnalist ar fi trebuit sa gandeasca la fel...dar nu e agera nu? In fine, titlul acestui articol este de tabloid ieftin, iar calitatea investigatiei se bazeaza, ca de obicei, pe surse anonime. Deci domnule Tolontan, deja e clar, sunteti executantul unor comenzi ce vin din diverse parti. Iar eu personal m-am saturat de surse anonime.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan  •  3 iunie 2016, 22:39

Voi confundati, voit sau nu, end of life support cu discriminarea dupa diverse criterii subiective, printre care varsta, care nu are nici in clin nici in maneca cu asa ceva. E o porcarie ce spuneti. End of life support e pentru pacienti in stare terminala. Nu e pentru batranii care pot sa traiasca linistiti mai departe daca ar fi tratati fara discriminare. Nu e pentru omul cu probleme grave dar care tratat corespunzator poate trai, bine sau rau, inca 1 an, 10 sau 20 de ani. Lasati gargara si dezinformarea ca jumatati si sferturi de adevar auzim de o viata. Luati-i urma la fostul ministru al sanatatii, pas alergator, ca si el a inceput cu dezinfectantele ca nu e grav, ca de fapt sunt vreo 5 spitale. Bunica are 92 de ani, si se tine bine, e mai coerenta si mai in forma decat mult prea multi tineri, desi a avut trei atacuri cerebrale, pentru ca ne-am luptat sa fie tratata normal, si si-a revenit 99% din toate 3. Trebuia la 80 de ani sa o trecem la morti? Ca un doctor ia decizii bazate pe cultul personalitatii? Noi am fost norocosi ca nu am stat dupa fasoanele unui venerabil sau unei venerabile, imi cer scuze fata de doctorii cu buna credinta, dar asta e adevarul. Nu domnul Tolontan le distruge viata, oamenii astia si-o fac cu mana lor. Nu domnul Tolontan a luat deciziile lor. Nici eu. Nici parintii lor. Nici copiii lor.

Stefan  •  3 iunie 2016, 22:54

Si inca un lucru. Daca la noi batranii sau pacientii in stare terminala au parte de End of life support, atunci sa imi fie cu iertare, dar probabil eu traiesc intr-o lume paralela. Va spun eu cum e cu end of life supportu. Mama a fost intamplator de o saptamana internata la neurologie cateva zile, mai mult pentru dresaj, nimic grav, si nu asta e ideea. Va spun eu cum e end of life support. Femei care faceau pe ele, si infirmiere rastindu-se ca nu pot face fata. Lasate fara nici o ingrijire, ca doar unele erau aproape de final, ce mai conteaza ( una a murit, sa ii fie tarana usoara, de cateva zile ). Fara sa isi dea silinta nimeni sa le hraneasca, sa le curete, sa le zica o vorba buna. Nu le condamn prea tare pe infirmiere, ca erau 2 la vreo 15 saloane. Doar ma refer la end of life supportul asta de care vorbiti voi. Oameni traindu-si in mizerie finalul, mancand cand i se mai face mile cuiva. Cu voie sau fara de voie am avut tangenta des cu spitalele, asa ca nu e prima oara cand vad asa ceva. Asa ca mai lasati-ma cu End of life support, daca ar fi cazul.La noi e mai degraba exterminare, sa eliberam patul si sa scapam de stres. Praf in ochi, din prima pana in ultima propozitie. Nu e vorba nici de EOLS, dar si daca ar fi, asa ceva nu exista la noi. Cu exceptiile de rigoare.

nu conteaza  •  3 iunie 2016, 22:55

la Universitar se intampla la fel, dar nu din lipsa de medicamente, ci de paturi...

TARA DE IMBECILI  •  4 iunie 2016, 2:17

Tolontane si voua postacilor inteligenti si sufletisti, va dau o tema de meditatie sincera daca sunteti capabili - daca ati fi in locul doctoritei si ati avea medicamente pentru 80% din pacienti din sectie cum le-ati distribui? Nu medicul face necesarul de mdicamente, nu el isi aloca banii necesari dar el trebuie sa raspunda de ce nu ajung. Iar a ajuns presa sa judece si sa puna presiune pe medicii si sa nu va asteptati sa nu existe si un revers. Imaginati-va ca esti medic, muncesti cu garzi peste 1,5 din norma legala fara zile compensatorii, stai in contact cu oameni bolnavi, contagiosi, prea multi nespalati (ingrozitor de multi), neglijati de familii dar cu familii revendicative ulterior, platit ca bugetar, nestimulat pentru nici o performanta si in plus sub bagheta unei prese (care 26 de ani a dovedit doar cat se aservita e diverselor cercuri sau grupuri de influenta si care urmareste cresterea ratingului cu orice PRET), un popor ,,vai mama lui,, vine si acuza, judeca si in final injura si jigneste fara discernamant sau bun simt. Injurati amaratilor ca veti fi tratati in curand de protocoale medicale care de regula nu fac diferentierea intre particularitatile unei boli prezente la mai multi bolnavi, pentru ca medicul nu vrea sa mai riste nimic, el respecta protocolul si e acoperit medico-legal. Si in plus o sa mai vedeti o vorba buna si un zambet soar cand veti intra in spitalul privat si o sa platiti pretul corect al unui tratament medical. In US se practica asta si s-a constata statistic ca a treia cauza de deces dupa bolile cardiovasculare si cancer sunt greselile medicale (eu nu pot crede ca gresesc asa de mult dar e cert ca respecta strict protocoalele). In *** DE SISTEM DE SANATATE IN CARE NICIODATA IN 26 DE ANI NU S-A INVESTIT NIMIC SI IN CARE NUMAI MEDICII AU FOST IN STARE SA IL CARPEASCA SI SA IL MENTINA CAT DE CAT FUNCTIONAL VOI GASITI CA VINOVATII SUNT TOT MEDICII. FF IMPORTANT - un articol din US arata ca o consecinta a tratarii pacientilor fara sansa in ATI nu fac decat sa prelungeasca spitalizarea si costurile cu cateva ore sau zile , timp in care un pacient cu sanse nu poate avea acces in ATI din cauza locurilor limitate si tratament necorespunzator in sectia obisnuita poate sa moara. Deci Tolontane, cum o dai nu e bine nici macar moral. Tratezi pacientul in varsta, fara sansa, moare supa soua zile si mai moare si tanarul din sectie care nu a avut acces la patul de ATI. Si consideri ca asa e moral? Habar nu ai pe ce lume traiesti baiatule. Ti-au dat niste ponturi despre Hexi ph si crezi ca inteligenta ta a explodat. Mergi o singura garda intr-o sectie de ATI si pana a doua zi o sa te lamuresti despre cine vorbesti. Mi-e greata si sila de tot - de presa, de politicieni, de oamenii nesimtiti, prosti si manipulabili, nenoricitii care au devalizat tara (pe care o presa *** ii numeste chiar si ironic baierii destepti). Cititi articolul de mai jos, in el gasiti ce an scris mai sus. http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-88-470-2903-3_55#page-1

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

R  •  4 iunie 2016, 10:14

@ TARA DE *** - daca vezi ca doctor ca n-ai medicamente destule si pentru *** din tara asta, ma gandesc ca ai putea sa renunti la suma cu care te-a "nestimulat" *** de reprezentant medical al firmei si cu *** de apartinatori nespalati, ca sa-i cumperi din banii aia ce are nevoie. Esti "nestimulat" atat de firme cat si de apartinatori, ca sa-i dai pacientului medicamentul, nu ca sa nu i-l dai. Cand nu ai paturi, faci rost temporar de un loc, il transferi altundeva, la neuro in locul unuia cu spondiloza care n-are ce cauta in spital, sau il tii pe o targa, anunti 112 sa-l duca cu elicopterul in Baia Mare daca acolo au locuri, faci in scris a doua zi o hartie catre minister. Vezi ce scrie protocolul si aia faci cu "***".Niciodata nu vom avea 500 de paturi pentru arsi in Bucuresti pentru ca le-am tine goale cateva zeci de ani pana cand ar mai avea loc o tragedie mare. Numarul de locuri in spital nu este niciunde suficient pentru a face fata unei catastrofe dar ai protocoale care iti spun ce ai de facut in acele situatii. Daca nu exista protocoale pentru momentele de suprasolicitare si incapacitate atunci trebuie facute. Exista cineva in afara de medici care nu doresc protocoale perfecte si suficiente - acoperitoare, pentru toate situatiile pe care le descrieti ca nefiind neprevazute? Toti "***" tarii, din presa, politicienii, nesimtitii, prostii, manipulabilii, nenorocitii care au devalizat tara vor ca sfintii medici sa aiba protocoale clare pentru orice situatie. Dar ca sa nu poate fi verificati si evaluati, sfintii dumnezei curati si spalati nu fac protocoale, ei se autostimuleaza in grup cu industriasii pharma. Sa ne fie cu iertare preadoctorimea voastra ca noi *** care va adulam, si ne facem icoane cu voi spre vesnicia voastra, va mai intrebam dupa ce liturghie slujiti, nestimulati, spre fericirea binele si sanatatea noastra.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IoanaT  •  4 iunie 2016, 13:02

Buna ziua, Lucrez intr-un spital mare dintr-un oras mare al unei tari europene. Un spital in care s-au operat/tratat sefi de stat, un centru de varf in cercetare si despre care indraznesc sa cred ca nu e corupt si ca practica medicala are in primul rand in vedere in primul rand binele pacientilor. Vreau sa va spun ca pacientilor foarte varstnici (87, 88, 93) si bolnavi sau chiar si celor mai tineri, dar cu boli terminale (oncologice in stadiu terminal, insuficienta cardiaca in stadiu terminal), nu li se administreaza mijloace de tratament invazive (nutritie parenterala, ventilator), nu li se administreaza in general medicamente de suport vascular activ (noradrenalina, dopamina), nu sunt internati in sectii de terapie intensiva. Bineinteles, depinde si de calitatea de viata si de starea cognitiva pe care au avut-o anterior internarii. In functie de asta se poate creste (sau scadea) limita de varsta. Exista cazuri de pacienti de 80 de ani care au fost intubati si si-au revenit, dar era vorba de exceptii, de oameni perfect sanatosi si activi pana in momentul internarii. In majoritatea cazurilor ar fi o barbaritate sa intubezi un astfel de pacient, pentru ca e vorba de oameni cu pluripatologii, lipsa de autonomie si adeasea demente. Poate nu stiti cu ce calitate de viata ramane un pacient de 80-90 de ani dupa ce a petrecut cateva saptamani in ATI, nu stiti toate consecintele pe care intubarea, imobilizarea prelungita sau o boala grava le are asupra unui organism si asa fragil. De obicei aici totul se explica familiei si, intotdeauna de acord cu ea, se ia decizia de limitare a eforturilor terapeutice si se incep mijloacele de asistare a pacientului intr-o situatie terminala. Uneori, de exempu in cazurile in care pacientul e un varstnic care prezenta o dementa severa si ajunge la spital cu un sepsis extrem de grav, aproape mort, nici nu se administreaza antibiotice. Desigur, vorbind cu familia si explicandu-le situatia. E un lucru care tine de deontologia medicala si de respectul fata de demnitatea bolnavului sa stii cand sa nu administrezi terapia medicala si pana unde sa intervii. Dar pentru asta e nevoie de un sistem necorupt, in care sa existe incredere reciproca si comunicare intre medic si pacient/familie. Nu stiu ce afaceri necurate s-au facut pe acolo, nu stiu daca in realitate se dispunea de medicatie sau nu. Asta e alta discutie si daca in realitate dispuneau de medicamente pe care le-au ascuns, e o marsavie. De asemenea, probabil comunicarea intre medicii de pe sectie n-a fost tocmai buna. Insa comentariile referitoare la etica medicala aveau nevoie de aceste sublinieri. In Romania nu se inteleg foarte bine aspectele astea etice legate de ingrijirea bolnavului foarte varstnic sau terminal, pentru ca nu se studiaza multa etica medicala in facultate. Dar nu e vorba de facutul pe Dumnezeu, sunt lucruri care se fac in toate tarile. Stiu ca va pare cinic, dar asa se practica medicina peste tot. Medicina se practica cu capul, nu se incearca tot ce avem, ca poate-poate, se incearca doar ceea ce ar aduce beneficii. Resursele sunt limitate, e o prostie sa le risipesti inutil, sa i le administrezi unui om caruia nu i-ar aduce beneficii. Uneori medicii trebuie sa aiba curajul sa ia decizia ca starea unui bolnav e atat de grava incat e momentul sa fie lasat sa moara cu demnitate. Dar pentru asta e nevoie, desigur, sa nu fie alte interese personale la mijloc. Sper ca atunci cand imi va veni vremea, cineva sa ia decizia asta pentru mine. Poate vine ca un soc pentru un jurnalist, dar asta se intampla in toata lumea.

Marian  •  4 iunie 2016, 22:37

Afirmatia facuta de doctorita face referire la mutarea pacientilor care nu sunt internati prin programul AP ATI si prioritizarea acestora! Si-atat! Colega...Lenuta...este o invidioasa care vrea sa fie sefa! Incearca si ea toate variantele! Azi a aparut si la Digi...poate cineva o remarca! Doar ea lucra...toti ceilalti se jucau la calculator! Bleah! Sper...si imi doresc ca sefa ATI sa revina pe post...iar Lenuta...sa fuga...departe!

Sarcasticul  •  5 iunie 2016, 23:37

Mda... sunt unele *** *** Tocmai am aflat ca bunica-miu a murit la Pantelimon pentru ca nu mai merita sa traiasca. Dracu' l-a pus sa depaseasca 90 ani?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

apartinator  •  7 iunie 2016, 18:05

Trebuie sa recunosc ca nu ati fost printre favoritii mei...adica nici antipatic dar nici simpatic...iar acum trebuie sa recunosc ca imi doresc mai multi jurnalisti ca dumneavoastra...vad ca toate anchetele se invart in jurul Bucurestiului si ma intreb: pe cand provincia? Am trecut prin chinurile iadului si nici macar nu pot dovedi asta. Sa relatez de la inceput: pacient cca74 ani, operatie de schimbare valva la inima , a plecat din spital cu lista spagii, cca 15000 lei, nu a fost internat/ operat pana nu am platit 1000 eur pt inceput ...dupa operatie am stat in cabinetul chirurgului cu plicurile in mana si era ca la nunta, medicul isi suna colaboratorii si ei veneau si ridicau plicurile...pe fata, la fel ca si lista cu preturile. S-a terminat asta , la cca 3 luni, deoarece exista suspiciunea unei probleme la colon , se efectueaza o colonoscopie...madam doctorita, ,,uita sa faca o injectie'' cu antibiotic , obligatorie pt cei operati la inima, nu vede nici macar tumora care exista (iar instrumentarul pbil era sterilizat cu produse gen hexi)...asa ca ne procopsim cu o endocardita...tratata cu 200 (doua sute) de flacoane cu ampicilin, cumparate de noi evident, aceste flacoane isi vor pune serios amprenta pe sanatatea celui bolnav... a 2 a colonoscopie la alt medic evidentiaza o tumora, urmeaza o noua operatie. Fiind avertizati ca tumora e gigant, suntem speriati, dupa operatie acelasi chirurg recunoaste ca nu e tumora, ca a fost o diverticulita...analiza anatomopatologica spune si ea ca nu e tumora...medicul care a efectuat a2a colonoscopie spune trist : au ratat tumora. Asa este, au ratat tumora cu un cm...o alta operatie, alt chirurg,alti bani, pe langa spaga suntem pusi sa platim un dispozitiv de 3000 lei pt a elimina un eventual ,,*** contra naturii''...este eliminata in sfarsit tumora, evidentiata si la anatomopatologie...la vreo luna dupa aceasta operatie ii iese o sarma prin piept , reziduu cadou de la operatia de 15000 lei de la inima...o noua interventie, alti bani...in toata aceasta perioada nu i se prescriu citostatice desi simptomatologia arata clar ca ceva nu e in regula...au fost zeci, da zeci de internari si de analize, punctii, o pendulare intre spitalul parhon de cardio si cel de oncologie, semne clare de casexie dar impotenta medicilor de a pune un diagnostic, am fost jigniti de zeci de ori, o asistenta care a urlat la batran pt ca in mom in care il transporta pe alt etaj, pe picioarele lui, nu in carucior, a agatat din greseala perfuzia ...a fost amenintat ca nu i-o mai pune,diagnosticul de bolnav de cancer i-a fost comunicat de o infirmiera care stergea prin salon,iar bolnavul face evident o criza de inima, la una din internarile noastre cu ajutorul salvarii ni s-a reprosat ca am apelat la serviciile ambulantei deoarece aceasta putea aduce o persoana cu mana rupta (da, da, mana rupta)( nu un bolnav d e cancer care oricum va muri)...am apelat la salvare pt ca nu se putea tine pe picioare, iar ca pacient, daca intri in triaj la oncologie trebuie sa stai in picioare vreo 8 ore pana iti vine randul (toti pacientii de abia se tin in picioare la oncologie, acolo pe acel hol parca e intrarea in abator)...efectiv il priveam i ochi cum moare...ni se comunica ca s-ar putea sa fie cancer la pancreas si doar o operatie poate confirma asta...e pregatit pt operatia de pancreas, face in urma medicatiei primita in oncologie o reactie adversa , o criza de dementa ( o mai facuse si stiam ca e un efect al unui medicament), devine violent...in acea noapte primim un telefon de la el la 3 dimineata si ne spune ca e agresat si legat intr-un salon, ajungem la ora 3 dimineata in spital si cadrele medicale spun:,,nuuuu, e in regula, doarme''. A doua zi la ora 7 am ,sar la gatul nostru pt ca pacientul a devenit agresiv...imi dau seama cu stupoare ca in mom in care noi intrebam de el la ora 3 dimineata pbil era legat/batut intr-un salon...este externat pt wekend , pana luni cand se stabilea operatia de pancreas...la 12 ore de la externare face o embolie pulmonara...noi ne dam seama ca nu va supravietui...este dus cu salvarea la spit de urgenta, la ora 19, si de acolo incepe circul cu plimbatul cu salvarea prin toate spitalele Iasului de la ora 19 la ora 4 dimineata...la infectioase, la neuro, din nou la upu, spitalul de cardio este singurul care refuza sa il primeasca...la cel de copii nu au incercat...la ora 4 dimineata .Urgentele recunosc intr-un tarziu ca trebuie sa il cazeze intr-un salon, salon in care moare cateva ore mai tarziu ( toti incercau sa evite sa le moara in spitalul lor, nu conta suferinta celui in agonie, suferinta familiei, banii ce se cheltuiau din buget cu plimbarea printre spitale). Ma uit in urma si imi dau seama ca e ca la tampiti...noi suntem tampiti pt ca nu am putut sa il ajutam in toata nesimtirea asta care se cheama sistemul medical...un pumn de bani, un pumn de erori medicale (o colonoscopie ratata,lipsa injectiece duce la endocardita, o tumora ratata la operatie, o sarma iesita prin piept) si un pumn de nesimtire...doar vreo 2 medici cu bun simt. Nu pot dovedi nimic, nu am puterea financiara sa sustin un astfel de proces impotriva lor,si chiar daca as avea stiu ca poti sa tai *** cuiva si sa nu patesti nimic in Romania, nu pot dovedi erorile medicale,nu pot dovedi spaga ( de multe ori serviciile medicale au fost conditionate pe fata )imi dau seama ca acea endocardita provocata de o nesimtita de doctorita i-a pecetluit soarta (lipsa injectiei dar si sterilizarea necorespunzatoare a instrumentarului folosit in acea interventie)...sa nu spuneti ca nu trebuia sa dau bani...era cat pe ce sa moara efectiv din cauza inimiii, i-a fost refuzata internarea pana in mom in care a platit 1000 euro (pacient: dar nu am bani...doctor: eeei ,te duci acasa, vinzi vaca si te intorci)...Iasi...2012-2014...mentionez ca in aceeasi perioada mama mea a trecut si ea tot prin ghinionul cancerului de colon, operatie/chimioterapie, ea a fost prima...cu el am fost pe carari batatorite...ea a fost mai norocoasa...in momentele in care se simtea bine, se ducea in gradina si muncea, pt ca asta a facut mereu ...a muncit . Am scris povestea din frustrare, pt ca stiu ca nu sunt multi jurnalisti ca tine, in schimb povesti ca a mea sunt cu sutele...si apr desprinse din filmele cu tampiti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fost pacient  •  29 iunie 2016, 17:29

Tatăl meu a murit în acest spital la secția ATI. A căzut din picioare, fără să se lovească la cap sau în altă parte și și-a mai revenit când a venit ambulanța, urcandu-se puțin ajutat de mine pe scaunul de transport și apoi pe targă (se întâmpla pe 15 aprilie 2016) . A fost internat la ATI Pantelimon. Culmea, starea lui s-a înrăutățit la această secție, unde am fost pus să-i cumpăr medicamente, pampers, șervețele umede, etc. Pe 18 aprilie a decedat. Trebuia să facă 71 de ani pe 26 aprilie. Nu ii acuz în mod direct, căci era si bolnav iar cauzele decesului au fost multiple?! Dar prea mare coincidența cu ceea ce vedem aici. Si eu am fost pacient acum cca 20 de ani la acest spital al groazei, la dr ortoped Iliescu care mi-a lăsat sechele pe viață la genunchi că nu a vrut să-mi opereze meniscul rupt (am dat-o în alte complicații de atunci). Șpaga nu o refuză, indiferent de starea pacientului dar să-și facă treaba ba, sunt nemulțumiți că au salarii mici (de ce nu își publică declarațiile de avere, să vedem si noi vilele și limuzinele?).

Vaitutolo  •  25 iulie 2018, 17:18

Tolo, un jurnalist adevărat cauta adevărul cu sârguință, nu acceptă ordine ptr. Manevre.

Comentează