Un medic iese la lumină. Camelia Roiu: ”Guvernul Cioloș greșește dacă crede că va curăța spitalele cu aceiași manageri care le-au ținut în mizerie!”

Doctorul ATI care a făcut publice, în decembrie 2015, infecțiile nosocomiale, iar în iulie 2016 a oferit filmul cu viermii a decis să-și facă cunoscută identitatea

marți, 19 iulie 2016, 11:52

UPDATE: Comunicat Ministerul Sănătății: Pilotul internat la Bagdasar-Arseni s-a infectat în spital, nu de la apa de baltăMinisterul Sănătății a publicat azi un comunicat în care confirmă că pilotul Marian Cojocaru a contractat în Spitalul Bagdasar-Arseni două bacterii rezistente la antibiotice. Pilot şi administrator al Aerodromului Comana, acesta zbura cu paramotorul, pe 10 iulie, în momentul în care aparatul s-a prăbuşit, din motive încă neclarificate de anchetatori. Este pentru prima dată când se iau măsuri pentru izolarea celorlalți pacienți de la Terapie Intensivă.„Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilă la Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezență la pacient și provin din spital. Drept urmare, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul secției de terapie intensivă. În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive:• Pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat că nu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului.• Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital.• Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o „baltă”.Inspectorii sanitari au dispus următoarele măsuri:• Supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1• Reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție• Intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare• Asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secțiiSocietatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei”, scrie în comunicat.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Într-o apariție publică mai puțin obișnuită pentru cadrul oficial al unui premier, Dacian Cioloș a acuzat „lipsa de omenie” a sistemului sanitar din România, vizibilă în două cazuri pe care le-a nominalizat: Hexi Pharma și Spitalul de Arși.

„Sunt doar cele care au ieșit la suprafață”, crede șeful Guvernului.

El îi cheamă pe profesioniști, dar și pe cetățeni, să fie activi, să semnaleze și să se implice.

În celălalt capăt al Bucureștiului, fără legătură cu apelul lui Cioloș, ba chiar venind cu exemple că vorbele premierului nu devin fapte ale Guvernului, medicul Camelia Roiu decide să-și asume public statutul de doctor ce a oferit presei filmul cu viermi de la spitalul în care lucrează.

Face acest pas împotriva sfaturilor noastre, ale ziariștilor.

Și mai mult decât atât.

Ea este doctorul care a dezvăluit minciuna guvernamentală și a sistemului medical imediat după Colectiv.

Când a spus: „I-am salvat pe tineri dintr-o bombă de foc și i-am omorât într-o bombă cu microbi!”.

A fost momentul când tema infecțiilor nosocomiale a devenit una de alertă pentru public și de negare pentru autorități.

Somități ale sistemului și înalți oficiali l-au contrazis cu furia notorietății lor pe medicul anonim.

„Din păcate am avut dreptate, așa-i?”, întreabă Camelia Roiu, 47 de ani, care a ajuns un țâr de om după un zbucium de 6 luni.

– Explicați dumneavoastră oamenilor de ce ați decis să ieșiți public deși mai mulți oameni v-au sfătuit să n-o faceți? Pentru a fi corect informați cititorii, inclusiv noi, jurnaliștii, v-am spus că a vă face public numele va atrage o serie de riscuri asupra carierei de medic.
– Am hotărât să-mi asum public mărturia din decembrie, cea cu bomba de bacterii de după Colectiv. Și filmul video cu pacientul contaminat cu larve de muscă. De ce? Pentru că în ultimele zile m-am simțit vizată și chiar amenințată de colegi și …

-⁠ În ce sens amenințată?
– O clipă, vă rog, vă voi explica. Mai am însă un motiv pentru care am decis să-mi fac publică poziția.

-⁠ Vă ascultăm.
– Al doilea argument e acela că soluțiile oferite de minister nu rezolvă problema mizeriei din Spitalul de Arși, ci reprezintă doar o cosmetizare a acesteia. E o eroare a acestui guvern dacă crede că va face curățenie în spitale cu aceiași manageri care au tocat banii, ținîndu-le în mizerie.

„Au zis să fiu judecată pentru film”

-⁠ Luându-⁠le pe rând, vă rugăm, ce înseamnă că vă simțiți vizată?
– La raportul de gardă de vinerea trecută, la care nu am participat, s-a hotărât „potolirea, liniștirea și compromiterea mea”.

-⁠ Poate că vi s-⁠a livrat o teorie a conspirației.
– Vă dau un alt fapt, o întâlnire la cel mai înalt nivel, la care de data asta am participat.

-⁠ Anume?
– În aceeași vineri de după apariția filmului cu viermii de pe bolnavul de la ATI, care a și murit, a urmat ședința cu medicii la care a participat și ministrul Vlad Voiculescu. Unul dintre colegii mei, medic chirurg, a început să spună că e inadmisibil ce s-a întâmplat, că trebuie întocmită o comisie de disciplină care să o judece pentru că medicul respectiv e mai vinovat decât vinovații.

„Eu am ținut legătura cu consilierii domnului ministru, dar am văzut că nu se întâmplă nimic. Și de asta am luat această decizie”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„Secretarul de stat a spus că aceste imagini nu trebuiau să existe”

-⁠ Fiecare are perspectiva sa.
– Da, dar ministrul a spus că nici el nu e de acord cu apariția filmului. Eu cum să mă simt?

-⁠ Ce argumente a folosit colegul?
-⁠ Că nu se poate să dai din bucătăria ta.

-⁠ Și ministrul?
– Ministrul Voiculescu a afirmat că nici el nu e de acord cu asemenea practici, dar că nu crede că această comisie ar avea o baza legală. Ca să redau complet, imediat apoi ministrul le-a explicat colegilor că, pe de altă parte, atunci când autoritățile nu reacționează la sesizări, presa rămâne ultima soluție ca oamenii să afle ce se întâmplă.

– Deci poziția ministrului vi s-a părut o poziție la media întâmplărilor, care să împace pe toată lumea?
– Aceasta a fost senzația mea. Poate greșesc. Deși nu știu dacă greșesc. Am văzut-o și pe Monica Grigore, secretar de stat, prezentă la ședință, care a dat aprobator din cap și a adăugat că este revoltată și nu vrea să-și imagineze ce a simțit familia pacientului cu viermi când a văzut filmul. Dar că, pe de altă parte, aceste imagini nu trebuiau să existe.

„Ceea ce este șocant este că pentru o parte dintre cei din conducerea spitalului și pentru medicii prezenți, problema nu era cum, de ce s-a ajuns la viermi, ci de ce s-a filmat și a ajuns totul public”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„Vor soluții de la cei care au permis mizeria”

-Spuneați că al doilea motiv care v-a împins să ieșiți public este acela că nu aveți încredere în soluțiile Ministerului Sănătății.
– Sunt pur și simplu revoltată! Ministrul l-a rugat pe managerul interimar Nițescu, care deține și funcția de director medical de ani de zile și care a gestionat inclusiv viermii, să participe, împreună cu alți doi colegi, la găsirea de soluții. Pe scurt, le dă pe mână celor care au condus până acum rezolvarea problemei la întinderea căreia ei au participat din plin ca manageri! Se așteaptă soluții de la cei care au gestionat cu nepăsare mizeria din spital.

– ⁠Nu sunteți sentențioasă?
– Am cel mai mare respect pentru personalul medical din Spitalul de Arși. Sunt colegii mei. Dar aici vorbesc despre actul de management. Cum să aibă ei un program de măsuri, cu secția de terapie închisă pentru 30 de zile cu igienizare și montare de uși glisante, aer condiționat după ce puteau face toate acestea atâția ani sau măcar în cele 6 luni de la Colectiv?!

– Uitați, și ei spun despre dumneavoastră că n-ați fost prezentă în noaptea de la Colectiv.
– În acea noapte m-am culcat devreme, eram de gardă a doua zi, și singurul apel primit a fost de pe un număr necunoscut. Am aflat de tragedie abia când m-am trezit. Era treaba mea, ca medic, să pun la punct un sistem prin care în momente de criză să putem fi găsiți toți?! Dacă reducem toată discuția la ideea că în Spitalul de Arși e o nebună care se ceartă cu toată lumea rămânem fix în cadrul pe care actuala conducere l-a creat ani de zile.

16 ani de experiențăare doctorul anestezist Camelia Roiu la Spitalul de Arși: până în 2000 a fost medic-rezident la Spitalul Municipal

„S-a confirmat tot ce v-am povestit”

– ⁠În ce sens?
– Eu eram considerată oaia neagră și acum un an, și acum 6 luni. Apoi a venit Colectiv. Spuneți-mi ceva, vă rog: am avut dreptate în tot ceea ce am făcut public sub anonimat?

– Faptele enunțate de dumneavoastră au fost verificate și au fost corecte.
– Da, s-a confirmat tot! Din păcate, mai multe decât atât, pentru că nu aveam de unde să știu în decembrie 2015 că vor exista viermi pe pacienți în iulie 2016. Dar așa se întâmplă când oficialii nu ascultă avertismentele. Eu nu spun că sunt perfectă, în nici un caz! Dar am văzut niște lucruri, nu le-am acceptat și am luptat cum am putut să le schimb.

– Conducerea spitalului susține că nici dumneavoastră nu raportații infecțiile nosocomiale! E adevărat că n-ați raportat nici o infecție?
– Da, e adevărat, deoarece aceasta era politica spitalului. Primele infecții au fost recunoscute de spital abia după mărturia mea din decembrie 2015.

– ⁠La poliție ce-⁠ați declarat despre cazul cu viermi?
– Eu nu-mi atac colegii, nici n-am de ce. Acestea sunt condițiile la Spitalul de Arși, asta am spus. Dar acum discut decizii manageriale, nu penale. Să le dai pe mână acelorași oameni bani și putere de decizie eu nu înțeleg.

„La noi trebuie ori să-L ai pe Dumnezeu, ori un medic care să lupte cu tine până în pânzele albe, ori o genă bună”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

„100.000 euro, aruncați pe geam”

– ⁠Ce soluție ați avea dumneavoastră?
– Întâi să recunoaștem că investițiile de 100.000 euro reprezintă bani aruncați. În Spitalul de Arși avem piocianic rezistent la absolut toate tratamentele antibiotice și care nu poate fi exterminat prin uși glisante și aer condiționat. De piocianic nu se scapă decât prin demolare.

-⁠ Soluția?
– O nouă clădire, dotată la standardele internaționale. În tratamentul arșilor cheia succesului stă în asepsie. Este principalul lucru care contează. Sunt studii internaționale care arată că un ars infectat costă de zeci de ori mai mult decât investiția în măsuri de asepsie, dezinfecție, izolarea pacientului.

– ⁠Asta durează. Și soluția imediată?
– Durează, dar trebuie începută! Soluția imediată: un spital modular amplasat în curtea unui spital multidisciplinar. Locuri există în București.

-⁠ Da, dar ar fi un uriaș efort organizatoric.
– Păi, acest guvern parcă asta a spus! Că politicile noastre de sănătate trebuie concentrate pe siguranța pacientului și nu pe bunăstarea firmelor de medicamente și echipamente sanitare.

„Pentru mine, ca medic, mărturia din decembrie, după Colectiv, a fost punctul zero. Nu am mai putut suporta minciunile vândute publicului, că avem de toate și că pacienții sunt tratați ca în străinătate. Și acum nu am mai putut asista neputincioasă la un malpraxis de sistem, nu de act medical”
Camelia Roiu, medic anestezist la Spitalul de Arși

– Care este diferența dintre ce se poate face și o himeră în medicina românească acum?
– Să răspundă cei care au putere de decizie! Eu, ca medic, vă pot relata o diferență în fața căreia nu mai putem asista imobili la infinit: americanii pierd un om ars din zece, noi salvăm unul din zece! De aceea era esenţial să-i transferăm afară pe cei de la Colectiv.

– Au fost și cazuri care au supraviețuit…
– Eu nu sunt un medic iubit de prea mulți colegi, dar sunt un medic apreciat profesional. Am avut de curând un pacient cu arsuri de grad III, 40%, foarte grav. I-am zis chirurgului, care avea rețineri, să-l opereze în acea zi, că moare. Am avut mare dreptate. A supraviețuit.

90% din marii arșisupraviețuiesc în Statele Unite


90% din marii arșimor la Spitalul de Arși din București

„Vreau să ajut și pacienții, și colegii”

-⁠ De ce avem o astfel de rată de mortalitate?
– Contaminarea cu bacterii agresive apare la 24-48 de ore de la internare. Apa de la renumita baie e contaminată, la fel și apa din blocul operator. Sunt probe prelevate de mine și duse la laborator.

– Este Spitalul de Arși un caz izolat?
– Toate spitalele, cu câteva excepții, au această problemă a bacteriilor intraspitalicești. Din păcate, această problemă a scăpat de sub control.

– ⁠DSP-⁠ul nu a găsit aceste contaminări?
Nu știu dacă este vorba despre incompetență, complicitate sau nepăsare. M-am consumat enorm dacă să ies să vorbesc sau nu. Nu vreau să le fac rău colegilor mei. Vreau să ajut atât medicii, cât și pacienții. Pentru că, din toate discuțiile pe care le am, constat că problema infecțiilor nosocomiale a scăpat de sub control la multe dintre spitalele din țară.

 

CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în dosarul dezinfectanților diluați Hexi Pharma + neregulile din sistemul medical românesc

Comentarii (89)Adaugă comentariu

Keops  •  20 iulie 2016, 15:00

Respect , medicului Camelia Roiu ! De astfel de oameni are nevoie ministerul sanatatii... Promovati medicul Roiu !

Nelu  •  20 iulie 2016, 15:17

Felicitări și respect doamna Camelia. Avem nevoie de oameni ca dumneavoastră în toate sectoarele.

dan radu  •  20 iulie 2016, 15:32

cineva scria, mai jos, ca tupeul viermilor e nelimitat; altul spunea ca romanii, in masura in care nu sunt direct implicati, sunt imuni la la serparia de viermi si microbi de la varful sistemului sanitar (si nu doar). si asa avem peisajul complet! unul in care d-na doctor (persoana care ar fi un erou intr-o tara ce apreciaza asemenea gesturi, cu toate consecintele lor!) va fi marginalizata incet-incet, si va sfarsi prin a ceda psihic, pentru a nu mai stanjeni bietii viermi!

b ravo  •  20 iulie 2016, 15:43

un medic onest care are curajul sa spuna lucurilor pe nume. Respect!

1Oarecare  •  20 iulie 2016, 15:49

Incep prin a va felicita din nou dl. Tolontan si prin a multumi parintilor dvs. de felul in care v-a crescut. Stimata doamna anestezista trebuie inteleasa ca atare,de ce? Dansa a recunoscut un lucru, faptul ca a stiut de bacteriile din spitale si totusi nu lea declarat la timp, cu toate acestea oamenii au murit din cauza infectiilor. Eu nu o acuz ba din contra ,o felicit pentru curajul avut de a face un pas in afara sistemului care,pastrand proportiile pare o caracatita a mafiei. Oameni buni acesti medici sunt oameni cu trairi si sentimente si cu riscurile meseriei. Acestia isi risca sanatatea zilnic din cauza sistemului care nu are grija de pacienti dar nici de medici care din greselile sistemului sau chiar greaeala omeneasca acestia sunt predispusi la tot felul de infectii,aceste infectii se pot duce si inmultii acasa celor dragi, concluzia este ca sistemul asta isi doreste cat mai multi bolnavi pt ca astfel firmele de medicamente pot creste datorita prostiei noastre. Doamna spune absolut ceva fabulos, daca tratamentul unui pacient ars costa in jur de 30.000 de euro sau mai mult,cat costa 10 sau 100 de pacienti din care majoritatea vor trece in nefiinta? Si atunci daca se va reconatrui un alt spital in care sa nu existe bacteriile rezistente la colistin iar acestia sa nu mai aibe nevoie de tratamente luni de zile foarte costisitoare,matematica de clasa a 5 ne-ar spune ca bugetul va fi recuperat intr-o perioada foarte scurta. De ce nu se pune pe hartie cheltuielile spitalului de arsi iar separat construirea altui spital? Nu pentru ca sunt incompetenti ci pentru ca se vrea ca rata bolnavilor sa fie cat mai mare, de ce nu se investeste in sport pentru copii din clasele 4-12? Din aceleasi motive,se stie ca banii investiti in educatie sportiva inca din clasele primare vor aduce mai putini bolnavi pe paturile spitalelor deci implicit mai putini bani firmelor de medicamente. Oameni buni, nu va mai luati dupa marile schimbari din guvern, marile schimbari vin de la noi insine, de la a atrage atentia celor din spitale cand avem de facut vreo reclamatie, de a nu mai pune spaga in buzunarele functionarilor pentru ca ei au ales meseria respectiva din dragoste de semeni, nu va mai incingeti atat cand le cresc salariile, banii bugetului nu dispar din cauza asta,tin sa precizez ca functionarii ar merita salarii mult mai mari, revin ,bugetul dispare din cauza contractelor cu firmele de medicamente si alte firme ce ar trb sa aibe grija de respectivele spitale. Multi dintre romani nau avut ocazia prob sa vada un spital din afara granitelor,am vz in elvetia, arata ca la televizor ,parca te simti mai bine doar cand intri in el ,diferenta este imensa. Tineti minte,educatia si sanatatea este cea mai buna arma cu care poti distruge o asezare omeneasca.

un doctor a fost blocat  •  20 iulie 2016, 15:52

-de m-ati blocat domnule tolontan? am vrut sa ajut pe cei interesati cu expertiza medicala. -sa va fie rusine!

Vlad Manolica  •  20 iulie 2016, 16:04

Respect doamna Camelia Roiu! Orice dificultati veti intampina de acum inainte sunt sigur ca veti trece mai departe impacata cu gandul ca ati facut exact ce trebuie facut! Respect! Ca dvs 1 la 1 milion in Romania!

Basil  •  20 iulie 2016, 16:06

Cum s-ar spune, mafia medicamentelor - a celor interesati in existenta unui numar cat mai mare de bolnavi cu infectii cat mai complicate care necesita un tratament cat mai scump si decontat de stat - e mai puternica decat mafia constructiilor - a celor interesati ca statul sa mai scoata la licitatie constructia unui nou spital. Sa mai amintesc de doctorii care se plimba pe la conferinte in zone turistice pe banii producatorilor de medicamente? Sa mai zic de politicienii de la varf, inclusiv presedinti, care se trateaza in alte tari pentru ca stiu foarte bine ca ar risca in spitalele romanesti dar nu fac nimic pentru ca foloasele ajung si la ei?

Gabriel  •  20 iulie 2016, 16:26

Respect doamnei doctor pentru curaj!

Medic pensionar  •  20 iulie 2016, 16:52

Felicitari si respect d-nei dr. Camelia Roiu. Nu va lasati intimidata. Aveti dreptate. Eu am abandonat sistemul putregait, inainte de pensionare, prin demisie, deoarece devenise insuportabil si am motivat gestul meu in toate conversatiile ulterioare, pentru cei ce au avut urechi de auzit. Adevaratii viermi sunt sefii din sistemul medical, incepand cu asa-zisii profesori universitari, "doctorii"in medicina, managerii spitalelor, directorii, sefii de sectii si de ambulatorii, sefii si inspectorii caselor de asigurari, sefii colegiului medicilor (alti paraziti), asistentele sefe, sefii de sindicat si toti ceilalti sefi platiti in plus pentru functiile lor nemeritate, in care s-au cocotat, calcand pe cadavre, in baza capitalismului de cumetrie, pe criterii politice si de gasca. Sunt si exceptii desigur, dar prea putine. Propun sa nu se mai plateasca indemnizatii de functie si sporuri salariale pentru falsele doctorate; acestea sa fie prestate doar onorific si prin rotatie. Propun desfiintarea sistemului de creditare EMC prin participari la congrese si simpozioane sponsorizate de firme de medicamente si revenirea la instruirea periodica - timp de 4-6 saptamani- a personalului medical , la fiecare 5 ani, de catre profesorii apti care trebuie sa fie obligati sa participe gratuit la instruirea medicilor practicieni, pentru updatarea cunostintelor medicale (ca de aceea sunt profesori, ca sa ai de la cine invata, nu doar ca sa te oblige prin scrisori medicale sa prescrii medicamentele pentru care ei au fost sponsorizati).

ahuramazda  •  20 iulie 2016, 16:59

Respect pentru dezvaluiri si pentru curajul de a va arata identitatea. Poate fi inceputul unei noi revolutii, o revolutie de catifea in care caracterele josnice umane sunt marginalizate si vor fi evidentiati oamenii. Doar oamenii. Pentru reporterii de investigatie: ati aratat de foarte multe ori ca aveti curaj, as putea spune chiar cu riscul de a supara lipsa de discernamant in ceea ce priveste abnegatia si dorinta de a arata realitatea asa cum este ea, fara ascunzisuri si fara ocolisuri... Poate ar trebui incepute investigatii si anchete in toate zonele care au efecte asupra lumii civilizate din Romania indiferent de implicatiile politico-economico-socio-profesionale. Ar fi un start pentru aceasta revolutie de catifea in gandirea romaneasca si aprecierea celor care trebuie. In rest bafta tuturor si toate cele bune.

unu  •  20 iulie 2016, 17:08

Respect dnei dr. Pentru restul breslei: lasilor! Puneti capul in jos si va bucurati pentru plicul incasat. Va prefaceti ca nu vedeti mizeria in care lucrati. De ce nu spuneti lucrurilor pe nume ca bani se gasesc dar de fiecare date se investesc in ce "trebuie" si nu pentru binele pacientului. Hidrele astea de manageri si directori de spitale care n-au facut nimic atatia ani dar se folosesc de asa zisa notorietate sa inchida la fraierii care nu cunosc sistemul medical. Toti dati afara si numiti altii prin concurs.

bg  •  20 iulie 2016, 17:18

Mai bine mai tarziu decat niciodata...Infectiile nozocomiale trebuiesc gatuite din fasa, altfel o iau la vale ca un bulgare de zapada care se tranforma intr-o avalansa mortala. Bacteriile rezistente la toate antibioticele (piocianic, stafilococ, klebsiella, etc...) nu apar peste noapte in spital, ele se dezvolta in luni, ani in care nimeni nu a facut nimic, nu s-a luat nicio masura, au fost ignorate. De ce nimeni nu si-a pus problema cum sa previna infectarea plagii si sa caute cauzele, sursele contaminarii cu microbi? Si costurile de ingrijire ale unui pacient ars ar fi fost mult mai mici. Un fel de a spune: operatia a reusit, dar pacientul este mort. Ce satisfactie poti sa ai tu ca medic (chirurg, anestezist) cand vezi ca munca ta este in zadar? S-au poate pentru unii asta nu conteaza si sunt mai importante satisfactiile materiale...N-am auzit nicio vedeta care a facut operatii estetice in acel spital sa se fi infectat cu bacterii...Ceva nu se leaga... Sunt sigura ca tot in ani s-a ajuns la acest procent de 10% rata de supravietuire a pacientilor. Ar fi interesant de vazut care era rata de contaminare cu bacterii a pacientilor in primii ani de functionare a spitalului in actualul sediu. Una mult mai mica...Si acum ce facem? Demolam spitale... construim altele noi si peste 10 ani spunem ca bacteriile au reaparut si o luam de la capat ca in legenda Mesterului Manole. Bacteriile astea nu sunt o fatalitate, dar trebuie sa veghem permanent asupra lor. Am vazut un reportaj cu un medic de arsi dintr-un spital occidental care avea absolut toate conditiile. Medicul acela spunea ca nu este suficient sa ai dotari excelente si ca trebuie sa fi permanent cu ochii pe intreg personalul din subordine ca acesta sa respecte regulile. Numai asa eviti infectiile de plaga. Omul sfinteste locul...Cat ai fi de sarac, daca esti manager (gospodar) iti dramuiesti banii de la CNAS, de la primarie, de la sponsori (exista legea sponsorizarii) si an de an mai faci cate ceva (plase, aer conditionat, aparatura, etc..)

Un simplu om  •  20 iulie 2016, 17:24

Felicitari, extraordinar gest. Aceste fapte ar trebui recompensate - altfel vom continua sa ascundem totul sub pres. Continuati domnule Tolontan, cautati sa extindeti anchetele! Ajutati-ne sa scapam din aceasta mocirla... Trebuiesc parteneriate cu trusturi media din afara, raportari la comisia Europeana, trebuie mai multa presiune!

o portocala  •  20 iulie 2016, 17:30

1. daca as ajunge vreodata intr-un spital, un astfel de medic mi-as dori sa ma trateze. unul care isi stie job-ul , isi face job-ul si are balls sa-i spuna - asumat - imparatului ca e gol. strict subiectiv (si intuitiv), ma bucura ca sursa a fost o doamna. 2. de acord cu aducerea clipului/pozelor catre public. DAR, Tolo & co., cred ca ar fi trebuit sa dati si voi dreptul cititorului sa aleaga - asumat - daca vrea sau nu sa vada imaginile. un disclaimer, nu un in your face. am vazut imaginea (nu clipul) din inertie (intrat direct pe blog, scroll pe articol ca sa estimez cat timp imi ia sa citesc si - inevitabil - poza). nu am un stomac sensibil, dar impactul emotional e mare. spre foarte mare.

Ioan  •  20 iulie 2016, 17:32

Felicitari D-na dr. Roiu. Din continutul articolului rezulta clar ca nici actualul Ministru al Sanatatii nu v-a aduce nici-o imbunatatire sistemului medical.

marius  •  20 iulie 2016, 17:33

cel mai probabil se va trece si acesta cu vederea.fara sa se schimbe nimic

elle  •  20 iulie 2016, 17:45

"eu sunt Vlad" trebuie sa plece, sa isi des demisia.nu intelege nimic din sistemul sanitar si médical. Un mare Bravo medicului ( suntem alaturi de ea ), dar si echipei lui Tolontan.

antonia  •  20 iulie 2016, 18:33

FELICITARI D-NA DOCTOR! Dar nu pot sa nu iau in calcul faptul ca Guvernul nu va face nimic deoarece este la mana celor doua partide mari( PNL+PSD) care sprijina toata mafia din administratie, spitale, ministere, etc. Managerii de spitale nu vor fi schimbati deoarece sunt sursa de bani negri a celor care i-au numit in functii, alegerile se apropie, iar partidele au nevoie de foarte multi bani. De altfel a si inceput presiunea politicului asupra executivului pt. ca managerii sa ramana in functii. Pe de alta parte, desi Autoritatea de Management in Sanatate a trecut in directa subordonare a Guvernului, nimeni nu s-a gandit sa verifice modul in care Spitalele au fost acreditate, unde sunt banii (multi, foarte multi) alocati acestor proceduri si cine se face responsabil de faptul ca la momentul COLECTIV si dupa, toate spitalele erau acreditate. Despre dl CEPOI si a lui COMISIE nu vorbeste nimeni, nu-l intreaba nimeni cum de nu a vazut tot acest dezastru din spitale in timpul controalelor. In fiecare spital exista un compartiment de management spitalicesc si cu toate astea managerii de spitale contracteaza servicii de management general (inclusiv in vederea obtinerii acreditarii) pe bani grei cu firme agreate si controlate de mafia din sistem, contactele reprezinta un fel de garantie ca vor obtine acreditarea spitalelor, de fapt e un fel de spaga mascata. Nu sunt indeplinite criteriile minime pt. ca astfel de unitati sanitare sa obtina acreditare, toti indicatorii sunt masluiti si toti factorii de decizie au stiut si stiu ca e asa. Daca va uitati pe CV-urile managerilor de spitale va ingroziti, multi dintre ei nu cunosc termenii specifici activitatii medicale, toata activitatea lor manageriala rezumandu-se la a tranzactiona tot felul de afaceri nelegale pe banii contribuabililor. Se stie de ani buni ca in spitalele din Romania se moare pe capete din cauza incompetentei si a coruptiei dar toti se fac ca nu au stiut nimic. Ar fi foarte multe de semnalat, dar degeaba... Regret sincer ca o sa fiti dezamagita si ca o sa aveti multe de suferit de pe urma acestei actiuni curajoase, dar sa stiti ca nu sunteti singura care a incercat sa faca ceva , sa incerce sa indrepte lucrurile. Multi am crezut ca nu se poate ca cineva sa doarma linistit stiind ca oameni nevinovati mor, copiii sunt omorati sau traficati, oamenii de buna credinta atacati si marginalizati. Se poate chiar mai rau de atat, faptul ca se doreste ca lucrurile sa ramana asa, nimic sa nu se schimbe. Sa stiti d-na DOCTOR, ca gestul dv. o sa fie uitat, asta daca aveti noroc, daca nu, sa stiti ca sistemul are metode si posibilitati, ca gestul dv. si chiat dv. sa fie catalogate drept nebunie (COLECTIV, HEXI P/FARMA, ETC.)

Aurelia  •  20 iulie 2016, 18:56

Respect curajul dvs. dna doctor Roiu. Sunteti un adevarat OM, care acum este privit urat de slabiciunea si frica colegilor. Daca nu ne mai pasa de oameni, atunci de ce fratilor??? Cunosc tragedia unei familii a carei fetita a murit la 3 ani datorita unei infectii nozocomiale, nimic nu mai vindeca sufletul acestor oameni. Analizeaza cineva aceste lucruri, sau gandim ca nou nu ni se poate intampla niciodata rau. A trecut colectiv si am uitat cum plangeam toti acei tineri. Putem sta nepasatori sa privim cum hienele sar la gatul acestei DOAMNE care a avut curajul sa scoata in mediul public adevarul despre riscul de infectare cu bacterii rezistente din spitalele noastre sau sa luam atitudine cu totii!

Alex  •  20 iulie 2016, 20:09

Ce nu spune insa CT este ca 220 de dolari este contributia medie pe cap de locuitor in SUA la asigurarile de sanatate. In Romania este de 5 ori mai mica!!!! Se pare ca asta nu ii ridica semne de intrebare lui CT. Vom avea un sistem de sananate ca in "strainezia" doar daca vom contribui la fel ca "strainezii". CT, te rog da toate datele pentru a avea o imagine corecta nu doar ce vrei tu ca sa iti iasa pasenta.

o femeie  •  20 iulie 2016, 21:09

nu stiu cat de buna e ca doctor, dar stiu ca are caracter si moralitate. Respect. Daca jumatate din cadrele medicale ar fi ca ea, nu am fi ajuns aici. Problema e ca aia rai latra mai tare.... Daca daramat spitalul si construit altul e o solutie sanatoasa, atunci sa o facem. Doar avem sectie de arsi in Spitalul Floreasca, inaugurata de 2 ori. Restul pacientilor pot fi repartizati. Stiu ca unele cadre medicale isi pierd locul de munca si isi vor cauta in alte parti, dar unele ingrijiri se pot exernaliza la domiciiu si asistente/infirmieri le pot face vizite la domiciliu, prin rotatie. Alte tari au optat pt asta din motivele infectiilor dar si costurilor.

Badau Nicoleta  •  20 iulie 2016, 22:34

De asemenea oameni are nevoie tara, de asemenea medici are nevoie ministerul sanatatii. Respect si felicitari d-nei doctor!

TALPOS FLORIN  •  20 iulie 2016, 22:50

MULTA ADMIRATIE PENTRU DOAMNA DOCTOR, PACAT CA AVEM ASA PUTINI DOCTORI CUDEMNITATE SI CU RESPECT PENTRU MESERIA PE CARE O PRACTICA IN TARA ASTA.

Nicolae Marian  •  20 iulie 2016, 23:35

As putea cumva sa ma pun si eu la coada sa o sustin din suflet pe doamna doctor ? Nu sunt din domeniu,nu sunt competent,dar admir curajul si determinarea Dumneaei ! TOT RESPECTUL ! Ma inclin si in fata jurnalistilor care au facut aceasta ancheta ! Stima !

Iulian  •  20 iulie 2016, 23:56

Felicitari d-na doctor Roiu! Excelent ati pus punctul pe rana numita sistemul medical si sistemul mafiot din fruntea sistemului medical. Trebuiesc dati afara toti managerii de spitale, trebuie ca fostul ministru al sanatatii din perioada colectiv, dl. Banicioiu sa fie dat afara din PSD. Romania are nevoie de politicieni hotarati si nu de *** care sa se cheme ca fac ceva. Inclusiv actualul ministru al sanatatii trebuie sa plece, este mult prea slab si nu este hotarat sa schimbe sistemul ticalosit. Avem nevoie de un ministru al sanatatii hotarat!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nicolae Marian  •  21 iulie 2016, 0:15

Abia acum am citit update-urile.Imi vine rau.Ma rog la D-zeu sa nu ajunga NIMENI pe la spitalele Dvs. din Bucuresti in nenorocirea asta ! Chiar atat de rau decadem ? Ajungem in secolul 19 ? Stiu si cred ca la noi la Oradea nu avem astfel de griji.De ce se poate ajunge la asa ceva in Buc ? Nu cred ca medicii sunt delasatori.Medicii adevarati lupta si.Consider ca e ca la fotbal : Jucatorii vin,constata calitatea terenului,comenteaza ca nu e buna iarba,etc...dar asta e : tre' sa joci...Doar un rememnber... Cu stima !

alina  •  21 iulie 2016, 0:20

Felicitari doamna! Sunt convinsa ca este exact asa cum spuneti. Sa nu va asteptati la mari schimbari, colegii dvs nu se vor lasa. Legea ii apara, nu pot fi concediati. Sistemul ii apara.

Felicitari!!!!  •  21 iulie 2016, 2:49

O felicit pe D-na Doctor pentru curaj . Poate ca e printre putinii ce s-au trezit din lehamitea in care vegeteaza. Multi prefera starea in care sunt doar din frica, comoditate, lasitate sau astepata ca altii sa arunce primii piatra, si in functie de cum se tulbura apele, reactioneaza!!

Cecilia C  •  21 iulie 2016, 5:31

Tot respectul s iu admirația din lume acestei curajoase femei doctor Roiu !!!!Aceasta femeie este erou a a avut curajul sa arate să adevărată realitate deși știa ce v a risca(carieră de Doctor adevărat)ar trebui premiată avansată i n funcție și nu blamata sau linsata asa zisi "medici\doctori")restul nu sunt doctori sunt măcelari fără gram de respect si suflet ...dacă până acum am plătit taxe mari pt sănătate sunt hotărâtă să mă mut efectiv cu toată f familia mea eu si prietenii noștri din tara deja mi am găsit de lucru săptămână a ceasta părăsesc t ara cu rușine fără a spune afară ca suntem români!Macabru t oti cei care am văzut imaginile horror!!!!!!... aici în țară nimik nu se v a s c himba n ici în 50de ani ar trebui demis tot blocul managerial si "d octorii"care au stat cu mâna in San iar cel care l a omorât cu bună stiinta inchis pe viață demis tot f guvernul !!!!!Am coșmaruri noaptea fira r să fie de sistem infect si mizerabil!!!!!!!!!!

cato  •  21 iulie 2016, 6:40

Respect !! Jos palaria

Pacient  •  21 iulie 2016, 9:01

De cate zile a aparut acest scandal eu nu am văzut niciun al medic din același spital, sau din oricare altul cu aceleași probleme, care s-o susțină pe Dna doctor, nici măcar unul nu a mai văzut mizeria in care lucreaza😳😳???? Este incredibil...In anul 2005 am făcut o histerosalpingografie la spitalul Giulești, am stat internata o noapte intr-un salon cu 10 paturi si eram 20 de femei, trebuind astfel sa dormim câte 2 in pat. Colțurile pereților erau plini de pânze negre de păianjeni iar sub paturi se vedea pufuletele care se strânge când nu maturi. Din toată gloata, ca nu pot spune altfel, de medici/asistente care vine in fiecare dimineața la vizita chiar nimeni nu văzuse ca de nu știu câte zile in acel salon nu se maturase??? Unde este banalul clor??? Poate sa-mi explice cineva de ce nu mai folosim clorul in spitale, măcar la spălat pe jos???? La baie exista apa fierbinte....Si totuși spun ca de la cap se impute totul. Dacă nu exista un "gospodar" in fiecare spital cam aici ajungem. Felicitări pentru curaj, doamna doctor!!! Si multă putere sa suportați consecințele faptelor Dvs!!! Pentru ca acesta este sistemul ....din păcate...

Cristian  •  21 iulie 2016, 11:28

RESPECT DOAMNEI DOCTOR ! Atitudinea doamnei doctor trebuie promovată in toata tara.

diana  •  21 iulie 2016, 11:51

respect acestei doamne! nu va lasati intimidata!

Platica Dumitru  •  21 iulie 2016, 13:01

O cunosc pe d-na doctor Roiu Camelia, mama mea Platica Natalia - 73 de ani, a fost internata la Spitalul de Arsi, la terapie intensiva chiar la d-na doctor Roiu, pe data de 17.03.2015 cu arsuri de gr.II și III pe 50% din suprafata corpului, dar din pacate a decedat pe 29.03.2015. A rezistat 12 zile in acele conditii. Stia d-na doctor ce stia la acea data, din moment ce mi-a zis din start ca NU are nici o sansa de supravietuire, chiar s-a mirat in final ca a supravietuit atatea zile. Nu stiam la acea data de problemele spitalului, ale sistemului, de Exitpharma.... cu toate ca mama spunea saracuta ca este spalata cu apa chioara si ca are dureri mari si doar o sedeaza, dar......este dureros sa nu o poti ajuta cu nimic. Pe cine sa tragem la raspundere? Chiar nimeni nu plateste pentru moartea unor oameni nevinivati?

gigi  •  21 iulie 2016, 13:11

Respect, printre putinii care merita si care mai au ceva constiinta ramasa, pentru ca cred ca inclusiv ea este partasa a celor ce se intampla in sistem. Chestiunea cu pilotul infectat din balta ( probabil baltoaca dar ce mai conteaza ) a fost litaeralmente hilara...

Ioana  •  25 iulie 2016, 0:42

Wow! Incredibil ca "doctorii" si "managerii" din Spitalul de Arsi isi pierd vremea sanctionand un medic care vrea mai multa transparenta, in loc sa gaseasca solutii pt probleme. Trist :( Felicitari Doamnei Doctor si sper sa fie tot mai multi doctori ca ea!

Asterix  •  26 iulie 2016, 22:59

Pt unele somități de doamne Dr nu s a inventat un vibrator pe măsura lor. Iar unii Ziariști sportivi ar trebui sa comenteze de henț , fault, Cartonașe si nu de medicina pt ca iq ul lor nu le permite.

Ciobanu  •  29 iulie 2016, 13:39

Felicitari Dna Doctor,sunteti cu adevarat om. Dumnezeu sa va ocroteasca.

Comentează