Cum reacționează un manager de spital în fața unei noi imagini horror

O pacientă din Sighișoara, bolnavă de astm, a fotografiat perna înnegrită pe care a fost silită să se culce în spital

joi, 21 iulie 2016, 7:02

UPDATE: Compartimentul Pneumologie al Spitalului Municipal din Sighișoara a fost închis începând cu data de 18 iulie pentru lucrări de înlocuirea canalizării interioare și exterioare. După lucrările la sistemul de canalizare, spitalul va face și lucrări de interior: zugrăvirea întregului compartiment, reparații ale ușilor, ferestrelor și podelelor. Interiorul va fi renovat din fonduri proprii și are termen de execuție aproximativ 3 luni. În acest moment nu se desfășoară nicio activitate medicală în compartimentul Pneumologie, iar pacienții au fost preluați de Secția Medicină Internă și Cabinetul de Interne din Ambulatoriul Integrat al spitalului. Contractul de execuție de lucrări a fost semnat pe data de 29 iunie. După încheierea contractului cu CAS Mureș vor fi achiziționate mobilier medical și lenjerie pentru paturi, precizează Ministerul Sănătății, citat de HotNews. În dialogul de ieri cu reporterii Gazetei, managerul Aurelia Mașca nu a amintit că secția ar fi închisă din 18 iulie, menționând doar că „va fi închisă”.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

În termenii cei mai seci.

Fără patetisme și fără judecăți.

Incidentul dintre un pacient și un manager de spital.

Ionela Maior are 41 de ani.

Este din Sighișoara și, la începutul lunii iulie 2016, a fost internată în Spitalul Municipal din localitate după „un atac de astm”.

A observat, în prima zi din săptămâna de internare, nereguli în secția de pneumologie.

„Mi s-a părut revoltător că în secția unde ar trebui să fie totul OK, nu am pretenția impecabilului, era plin de mucegai, pernele «apretate» de jeg și sânge uscat, un miros urât și pereții scorojiți”, începe pacienta.

A distribuit imaginile pe Facebook

Ionela Maior continuă descrierea: „Stăteam turcește în pat, altfel nu aveam cum. Totul era infect, totul mirosea îngrozitor de urât”.

Pentru ca să nu se spună că bate cîmpii, femeia a pozat perna aproape neagră, zugrăveala căzută și mobila învechită și a publicat pozele pe pagina personală de Facebook pe 7 iulie.

Imediat, fotografiile au fost distribuite de sute de persoane și preluate de presa locală din Sighișoara.

Ziarul Adevărul apreluat subiectul în ediția locală.

Povestea nu s-a încheiat aici.

„Mi s-a zis să șterg imaginile”

A doua zi, povestește pacienta bolnavă de astm, „doamna doctor Aurelia Mașca, directorul spitalului, a sunat la locul meu de muncă şi la apropiații mei ca să mă determine să șterg imaginile de pe Facebook”.

Pacienta s-a dus, după incident, să discute cu managerul spitalului, Aurelia Mașca, și a înregistrat convorbirea cu telefonul mobil.

„Rezumând, managerul a dat vina pe directorul medical, pe medici, toți erau de vină. Nu și ea”, spune pacienta.

„Mai bine citiți o carte!”

Dialog înregistrat între Ionela Maior și managerul dr. Aurelia Mașca:

DR. MAȘCA: Cu ce drept luați pe cineva la puricăit, să știu și eu, de ce?
MAIOR: Nuu, dar în situația asta, în care dumneavoastră dați vina pe oamenii de acolo…
DR. MAȘCA: Dar nu dau vina…
MAIOR: Dar mai înainte ați spus că e vina lor! Păi, dacă e vina lor, trebuie să răspundă pentru vina lor! Sunt furioasă.
DR. MAȘCA: Dar răspund în fața mea.
MAIOR: Dezinteresul este total.
DR. MAȘCA: Cum puteți spune așa ceva?
(…)
DR. MAȘCA: Vreți acum, vă considerați satisfăcută dacă acum, pe doamna asistentă șefă, pe doamna asistentă de salon și pe medicul șef îi bag în comisia de disciplină? Că asta e procedura!

„Le contabilizez pe toate!”

După un timp, în scenă apare și medicul din secția pneumologie, care încearcă să aplaneze situația: „Hai, doamnă, mai bine încheiem, dumneavoastră sunteți aici ca bolnavă, mai bine mergeți acasă și citiți o carte”.

Finalul vine de la managerul Aurelia Mașca. „Doamnă, hai să încheiem aici. Dacă mă mai râcâiți… Eu le contabilizez pe toate, știu ce am de făcut!”.

„Povestea e cusută cu ață albă!”

INTERVIU. Managerul dr. Aurelia Mașca spune că pacienta „a venit peste noi să facă scandal și nu v-a trimis toată înregistrarea”

36 de ani are dr. Aurelia Mașca în Spitalul Municipal Sighișoara: a fost manager între 2004 şi 2009 și din 2012 încoace

– Doamnă doctor, v-am sunat în legătură cu pozele din spital postate pe Facebook de o pacientă…
– Să le luăm pe rând. Acea pernă murdară nici măcar nu era a doamnei. Asta am aflat în urma unei anchete, asta spun asistenta și șeful de secție. Oricum, perna a fost imediat înlocuită. În timp ce acele noptiere nici nu sunt folosite, ați văzut că erau goale, iar pereții sunt scorojiți pentru că acel corp se pregătește de închidere. Este o clădire istorică, din 1896. Veniți aici, la Sighișoara, să vedeți realitatea!

– …
– Vă dați seama cât de bolnavă era dânsa dacă bântuia prin spital! Eu am fost de gardă atunci, fac șapte gărzi pe lună, și știu că a doua zi a părăsit spitalul, deși semnase că nu va face acest lucru. Au văzut-o oamenii prin piață.

– Ne-a spus că ați sunat la locul dânsei de muncă pentru a o determina să scoată pozele.
– Nu este adevărat! Păi, și ce puteam eu face, le scotea dacă sunam? Am sunat, într-adevăr, unii oameni pentru a afla cine e ea cu adevărat, pentru că numele ei de pe Facebook este „Lorella Meier”, iar pe ea o cheamă Ionela Maior. Dar atât! Pur și simplu pentru a afla cine a pus acele poze!

– Ne-a trimis și o înregistrare pe care o încheiați spunând „Dacă mă mai râcâiți… Eu le contabilizez pe toate, știu ce am de făcut!”.
– Nu cred. Era vocea mea pe înregistrare?

– Da.
– A, gata, gata, cred că îmi amintesc. Mă refeream că sunt dispusă să închei totul, să închidem cazul! Povestea e cusută cu ață albă. Nu a înregistrat și când ne amenință că ne aranjează? Încearcă să mă compromită!

aurelia_masca

 

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Gherman  •  22 iulie 2016, 11:06

Cred ca ce lipseste in toate cazurile prezentate este constiinta serviciului public. Functionarii, directorii, medicii uneori, magistratii nu par sa aiba constiinta faptului ca sunt in slujba publicului, societatii. Denumirea folosita de americani de public servant este mult mai potrivita decat cea de la noi de functionar. Oamenii astia trebuie sa intelega structural ca tot ce gestioneaza nu este nici al lor, nici pentru ei. Tot acest sistem este dedicat publicului, adica in cazul de fata doamnei care pune capul pe perna aceea murdara. Ea este ratiunea existentei directoarei acelui spital si nu invers, directoarea exista pentru pacient, nu pacientul apeleaza cu o problema personala pe care directoarea catadicseste in marinimina ei sa i-o rezolve. Eu nu cred ca perna, ci dialogul care a urmat ar trebui sa conduca imediat la demiterea respectivei persoane din sistemul public. Nu ameninti beneficiarul care e clar ca are dreptate, iti ceri scuze si pui mana sa corectezi.

mimi  •  22 iulie 2016, 16:15

nu cred ca isi facea o gaura in buget daca dadea o mana de var sau lua acasa fetele de perna sa le spele..sau ce, la spital nu sunt masini de spalat? femeile manager ar trebui sa aiba la locul de munca curatenia de acasa dezamagitor... si daca s-ar aloca de 10 ori mai multi bani, nu s-ar schimba firea omului, sa bage la el in buzunar intai si ce ramane ..sa se descurce altii

furiosu  •  22 iulie 2016, 17:49

Tolontane , daca tot ai "n vedere' sistemul sanitar sunt curios cand o sa te legi si de domnul prof DANAILA.Gasesti tu 'ceva' si acolo,mai umfli un pic si poate iesi un caz super. Ce succes grozav o sa ai.....

Bianca  •  22 iulie 2016, 18:15

As dori sa specific unele lucruri: Înainte de a difuza o stire va rog sa verificati personal informatiile!!!Fiecare poate inventa ce doreste dupa bunul plac sau dupa scopul urmărit!!!Acea persoana ,,nemultumita",adica,,montata de altii",ieri a apelat din nou la serviciile spitalului municipal Sighisoara,spasita si cu capul in pământ!!!Oare nu-i mai era frica de data aceasta de infectii si microbi???Fratilor treziti-va asta se cheamă ,,manipularea maselor" si e făcută cu un anumit scop.Va spun eu la spitalul municipal Sighisoara chiar s-au schimbat multe lucruri in bine de când e manager doamna doctor Masca.

antiphonta  •  22 iulie 2016, 22:44

@Bianca Draga Bianca, aceasta poveste este o nimica toata in comparatie cu ceea ce se intimpla in RO. Dumneavoastra ati fost in vreun spital? Ati fost multumita de ceea ce ati vazut? In primul rand cum se poate ca un spital sa fie mai murdar decit un hotel??? E inadmisibil unde s-a ajuns. Nesimtire si la nivel managerial dar si la nivel de asistente medicale care nici nu se uita la tine daca nu le dai bani. Sotia mea a fost internata in spital si o vizitam zilnic, mi-era mila de pacientii din camera, nu am crezut ca asistentele pot fi atit de rele, mizerie, miros, nu ventilatie, e nenorocire, daca nu ai un sistem imunitar bun, din spital (din Romania) mai degraba iesi cu picioarele in fatza decit sa te faci bine.

??????  •  22 iulie 2016, 22:56

Corpul de control din Ministerul Sanatatii oare nu lucreaza si pentru a preveni asemenea "aspecte" , contribuind si la organizarea si prioritizarea alocarilor de resurselor aflate la dispozitia Ministerului Sanatatii , precum si la sustinerea solicitarilor de resurse din cele aflate la dispozitia autoritatilor locale , in functie si de ordinea necesitatilor si "urgentele" impuse de aspectele constatate in unitatile medicale controlate ?

Liviu  •  22 iulie 2016, 23:55

@Bianca Dar ce draga si daca este adevarat ca a apelat la spital din nou nu avea voie este spital mostenit de la mamicuta ta ? Sau avea alternative in Sighisoara aia a voastra? Stiu ca ma cenzureaza Tolontan ca altfel ti-as zice ceva mai multe.

Costel  •  23 iulie 2016, 9:28

D-na Masca este emanatia intelegerii intre Danasan -condamnatul(PSD)si PNL-ul local din 2012(sacrificatul Bandea).Deci sa intelegeti:nu este nimic profesionist in acest stil de management al unei ruine de spital , ca de altfel toata Sighisoara , ci este numai politica .........murdara.Acum la comanda Sighisoare i se afla doi necunoscuti.Doi dascali tot ca rezultat al unui troc politic.Deci in continuare nimic profesionist si .....ruina se va adinci.Va garantez acest lucru!

Claudia  •  23 iulie 2016, 11:15

Sighisoara noastră nu a dvs.domnule Liviu!Bine spus.Aveti ceva personal cu doamna doctor Masca?Se trezeste o vânzătoare cu fata la cearceaf si gata toti ca *** dupa ea.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris  •  23 iulie 2016, 13:53

Trebuie incurajati toti romanii sa trimita cat mai multe imagini din spitalele imputzite din Romania. Doar asa se poate sesiza cineva. Pana la urma nu costa miliiarde de euro sa faci o igienizare completa, sa repari niste pereti, podele, sa dai cu var, sa schimbi niste usi, sa pui niste plase de tzantari si aer conditionat, sa schimbi niste saltele si lenjerii, sa repari niste instalatii la baie, etc.... Cate sute de milioane de euro ar putea costa aceste "mici imbunatatiri" la spitalele din Romania? Dar... probabil ca ne place sa traim in mizerie si promiscuitate. Cel mai probabil nu ne pasa de *** din jurul nostru cat timp ne luam leafa si spagile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu  •  23 iulie 2016, 13:59

*** Claudia ca altfel nu intelegi .Am spus Sighisoara voastra din doua motive . 1 Nu am fost niciodata acolo.2.E a voastra adica a *** locale ca asa va aparati unul pe altul .Nu ma intereseaza ca tanti aia cu poza e vanzatoare si tu savant la NASA.Poza aia e reala , nu a contestat nimeni autenticitatea ei ci doar ati venit cu fonfleuri ca nu era folosita ca hau ca bau .Plecati toti de la premiza ca suntem idioti, ei ce sa vezi nu suntem , eu cel putin .Si tu sigur ai ceva avantaje sau esti neam cu tanti aia care nu se poate numi doctor deci din start ai - 100 de puncte de la mine. Ca voua , tie din Sighisoara va place cum e acolo e foarte bine , un ardelean adevarat tine totul sub pres nu spune la nimeni asta e deosebirea dintre noi ardelenii si cei de peste Carpati.Si da sunt ardelean din tata in fiu orasean la a 7 generatie nu ca tine la prima si tie ti se pare normal fata de grajdul unde au trait bunicii tai sa ai un spital asa, e un pas inainte.In loc sa puneti mana sa schimbati ceva va aparati unul pe altul , bagati totul sub pres , acuzati oamenii care incearca sa faca ceva vezi cazul spitalul de arsi , ca tanti doctor care a facut pozele e de vina si asa mai departe.Asa e ca ti-ai luat tara inapoi si esti o tanara frumoasa si libera?Si nu nu imi mai raspune ca oricum numai intru aici , decat cand apare urmatoare postare a lui Tolo.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vasile  •  24 iulie 2016, 4:39

La Spitalul Sighisoara, e DEZASTRU .Am avut o URGENTA LA CARE MEDICUL A VENIT DUPA APROAPE O ORA !?

antonia  •  26 iulie 2016, 18:36

Oare cand are de gand cineva sa puna capat acestui tip de comportament care a adus sistemul sanitar in starea in care se afla?! Oare ce parere are dl ministru al sanatii sau autoritatile despre modul in care managerii de spitale si gasca lor de infractori , se exprima la adresa medicilor in felul urmator: "Stii ceva, p....lele astea de spagari(se refera la medici) sa se descurce singuri..." Discutia a avut loc intre un manager de spital si juristul institutiei cu care managerul a facut numai nenorociri si ilegalitati, aducand institutia in pragul falimentului. Asa au ajuns medicii sa fie tratati de acesti manageri de care nimeni nu se atinge, desi exista dovezi cu privire la activitatea lor infractionala si total incompatibila cu statutul si specificul unei unitati medicale.

Comentează