Mihai Nistor: ”Genul acesta de hoție îndepărtează lumea de sport!”

Arbitrii din Brazilia și Porto Rico l-au dat învingător pe iordanian, cel din Taipei, pe român

sâmbătă, 13 august 2016, 9:18

Corespondență din Riocentro 6 – Rio de Janeiro

 

E cel mai fragmentat interviu posibil.

La peste o oră după ce publicul l-a aclamat ca înfrînt nemeritat, Mihai Nistor este felicitat la două minute de cîte un pugilist sau un antrenor care se scurg pe lîngă el, la ieșirea din bază.Lumea boxului de aici, de la Rio, l-a văzut învingător pe el.

Lotul croat trece și strigă, de dincolo de gard: ”Unbelievable!”. Sînt cinci sau șase oameni și toți dau din mîini, gesticulează furioși deși n-au nici o miză, alta decît că acesta este sportul lor, care a primit azi medalia de dezonoare.

Antrenorul cubanez importat de bulgari se oprește și ridică degetul, în semn de respect. ”Bravo! Bravo!”. 

Ieșind pe poartă, delegația azeră vine și ea să-i strîngă mîna lui Nistor.

”Comentatorul televiziunii de la Sofia, pe care-l cunosc de 20 de ani, a spus că n-a văzut așa ceva niciodată!”, povestește Adrian Fetecău, el însuși marcat.

Mihai zîmbește amar. Partea lui de consolare.

.
.

-Te așteptai să-i dea decizia iordanianului?
-Nu, cum să mă aștept?! Nu se aștepta nici el, stătea amărît și, dintr-o dată, a sărit ca ars, urlînd de bucurie. Asta e, și eu aș fi strigat în locul lui, dacă aș fi învins un campion mondial.

-Cum îți explici verdictul arbitrilor?
-Simplu. Îi fac culoar francezului Yoka. El se temea să lupte cu mine. Francezii au un om nou în conducerea AIBA și o să vedeți că o să scoată cîțiva campioni olimpici aici.

-Printre care și Yoka?
-Yoka pierde doar, cine știe, prin KO, altfel e campion olimpic.

-Ai fost extrem de ofensiv încă de la început.
-Știam că duce o repriză, dar următoarele două nu mai poate. Și așa ne-am făcut tactica. Să-l fac KO. M-am gîndit că se poate întîmpla să mă fure, dar nu mă gîndeam că va fi chiar așa. Practic, am gîndit corect: singura mea șansă de a cîștiga acest meci era aceea de a-l pune la podea. L-a numărat de două ori, mai mult n-am putut.

-…
-Vreau să vă mai spun ceva. Genul acesta de hoție îndepărtează lumea de sport! Și încă ceva. Cînd zicem că sportul românesc a căzut, să ne gîndim și la felul în care sîntem, uneori, tratați astfel de arbitri. Francezii fac investiții enorme în box, bravo lor, dar eu n-am muncit pentru ca să se bucure ei că m-au eliminat!

Cum ar putea să ne protejăm?
-Avînd oameni unde trebuie în federația internațională. Îmi pare rău, ți se și scîrbește de sport.

-Ce vei face în continuare?
-Nu știu, voi vedea. Voi continua, probabil. O să încep un nou ciclu olimpic, o să vedem ce se mai întîmplă pînă la Tokyo. Domnul Morariu spunea că vrea să facă contestație, dar nu se mai poate schimba nimic.

”Așa se întîmplă cînd ești al nimănui în sport. Am venit singuri, fără nici un sprijin și ne-au făcut cum au vrut” Vali Vrânceanu, antrenorul lui Mihai Nistor

Cum s-a punctat?

Dintre cei cinci arbitri care punctează, trei sînt aleși aleatoriu de către calculator ca să intre în panelul care va decide cîștigătorul.

Cel din Taipei l-a dat pe Mihai Nistor cu 29-28, în timp ce Brazilia și Porto Rico au votat pentru Hussein Iashaish.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Mihai  •  13 august 2016, 21:34

O mizerie de decizie. Mihai Nistor a castigat clar, ce trebuia sa faca, sa-si omoare adversarul ca sa castige? La un moment dat am crezut ca arbitrul va opri lupta si il va declara castigator prin RSC pe Nistor, iordanianul a fost groggy de vreo 4 ori si numarat de 4 ori si numarat de 2 ori. Este scandalos! Sa fii furat asa intr-un sport in care incasezi pumni si depui o munca imensa iti vine sa iti iei campii, sa te lasi. Oare platim si acum ca un infractor ca Obreja s-a certat ani de zile cu AIBA fara nici o noima de ajunsesem sa fim suspendati din competitii? Acum suntem ai nimanui.

Dex  •  13 august 2016, 21:48

Pacat de munca lui si de banii investiti in pregatire. Si mai mare pacat ca nu-i poate da in judecata pe judecatori, in civil, ca sa explice unui judecator adevarat pe ce baze i-au furat omului munca. In mai toate sporturile se intampla sa te mai ciupeasca arbitrii pe ici pe colo dar la box prea se intampla lucruri care sunt strigatoare la cer si probabil cea mai buna decizie este desfiintarea sau boicotarea boxului amator pentru ca sportivii isi pierd practic vremea cata vreme sunt furati pe fata. Daca baiatul asta castiga o medalie si se alegea cu o suma de bani care sa-i permita sa-si ia o garsoniera si poate o renta viagera pentru munca lui, viata i se schimba in bine, pe sudoarea si efortul depus in profesia lui...Asa acum???

Andrei  •  13 august 2016, 22:01

Catalin, nu as vrea sa par radical si sa le fac vreo urare "de bine" francezilor.. Dar spun atat: Dumnezeu le vede pe toate. Arogantele si hotiile astea ale occidentalilor incep sa se cam intoarca inzecit impotriva lor

ovidiu_3003  •  13 august 2016, 22:08

...l a batut palestinianul de i au mers fulgii ...a dat numai in aer si in blocaj ...cum era sa castige ?...mai bine ar recunoaste sportiv ca a fost mai slab ...

utraian  •  13 august 2016, 22:11

@Mihai, mafia din boxul amator nu ne-a furat numai pe noi si nu neaparat ca s-a certat Obreja cu ei. Furturile astea ca-n codru dureaza de cel putin 3 editii ale J.O. si au exact efectul pe care l-a enuntat Mihai Nistor: indeparteaza lumea de sport , pe potentialii boxeri de sala de box si totodata pe spectatori ii tine departe de asemenea simulacre. Noi am fost furati de 100 de ori, dar acelasi lucru l-au patit si cubanezii, care altadata nici nu concepeau sa nu aiba 4-5 campioni olimpici la box, acum nici nu cred ca mai au chef sa participe la asemenea circ penibil

adu  •  13 august 2016, 22:22

Poate platim pentru Bute... Adulatul erou finantat si de ministri, azi prin puscarie sau pe aproape...

Mich  •  13 august 2016, 22:40

Ca să înțeleagă și Tolontan stelistul cum arbitrii stelisti indepartează lumea de sport.

Mihai  •  13 august 2016, 23:11

@ ovidiu _2003, esti singurul *** care spune asa ceva sau care a vazut asa ceva. Ai boala pe Nistor, ti-a furat prietena in clasa a 4 a? Penibilule! ***. Ai noroc ca se modereaza comentariile ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmin  •  13 august 2016, 23:20

ovidiu_3003 tu ai vazut alt meci mah baiete. Ceea ce e mai important e ca ti-ai dat si tu cu parerea, intr-un mod idiot si ***, evident.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

vlad  •  14 august 2016, 0:22

Boxul este un sport total compromis... poate la profesionisti sa mai poti face ceva cariera. Dar la nivel de amator, la olimpiada... trebuie sa ne dam seama ca nu exista viitor, chiar daca CIO inchide ochii. Nu mai trebuie bagat niciun ban in sportul asta... toti juniorii sa fie redirectionati spre alte sporturi !!! Atat, eu nu ma mai uit la boxul amator de vreo 2 cicluri olimpice.... nu are sens. Chiar daca am avea om in federatia internationala... ce te faci cand dai peste unul care are pile si mai tari? Nu, nu... trebuie renuntat la box

Catalynn  •  14 august 2016, 0:28

Nu am vazut meciul, insa mi se pare ciudat ca adversarul sa fie numărat de 2 ori si asta nu intr-un meci profesionist de 12 reprize si sa pierzi la puncte ... Am vazut multe in box dar sincer sa fiu nu imi aduc aminte nimic similar. Insa dupa ce Klitschko a fost detronat si Mayweather si-a păstrat centura in urma unor meciuri in care ni s-a spus ca nu știm sa număram si 3 + 2 fac 8 nu ma mai mira absolut nimic ... Daca băiatul e bun ar trebui sa faca pasul spre profesionism cat mai curând, macar asa face un ban ca lumea ...

QCD  •  14 august 2016, 1:58

ovidiu treimiitrei, s-a umplut Romania de d'astia ca voi, hateri cu ifose, plini de importanta, mari-cunoscatori in toate dar mediocri in orice. Cand 10 iti zic ca esti kior, e cazul sa lasi prosteala si sa mergi la oftalmolog. Pacat de Mihai si de munca lui.

cristian mangra  •  14 august 2016, 2:12

Scriu aceste randuri in speranta ca cineva le va lua in seama.Si mai ales va face ceva in aceasta privinta.A aparut o stire pe gsp.ro , cum ca premiile medaliatilor la olimpiada sportiva de la Rio vor fi triplate.Tot aceasta sursa afirma urmatoarele:Inainte de triplare o medalie de aur era rasplatita cu 70 000 de euro si o masina.O medalie de argint cu 50 000 de euro si una de bronz cu 30 000 de euro.Ok, inteleg.Performanta trebuie rasplatita,dar guvernul Romaniei nu cantareste cum trebuie.De ce ? Va explic.O medalie de aur la olimpiada internationala de : matematica,informatica,fizica,chimie sau biologie este rasplatita cu cel mul 2 500 de euro.Acum ati inteles ? Ce facem cu elitele acestei natii ?De ce aleg sa plece ?Stiti oare cati au mai ramas in tara in ultimii 25 de ani? Si de ce? Atunci este logic ce se intampla...Raman sa ne conduca mediocrii,parvenitii,gastile lor...Cum se poate cladi astfel o societate sanatoasa? Ganditi-va ca totul pleaca de la o educatie sanatoasa si care are la baza respectul...

cristian mangra  •  14 august 2016, 2:38

Stiu ca ce am scris anterior nu are legatura cu articolul domnului Tolontan.Dar parerea cititorilor d-voastra si a domnului Tolontan conteaza mult pentru mine.Va rog sa postati comentariul meu anterior.Va multumesc!

Claudiu  •  14 august 2016, 2:50

Si unde e video?! in titlu spune ca exista si video...

Petrache  •  14 august 2016, 4:20

Uite ca exista coruptie si la case mai mari. Macar noi o avem pe Codruta. Comitetul olimpic nu are nici atata - fura ca-n codru.

sundance kid  •  14 august 2016, 4:23

Asta e ultima reduta mafiota din sportul mondial . ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian  •  14 august 2016, 4:48

Tolo, sunt doar curios : de sportul numit TENIS si medlaia de ARGINT de la dublu...ai auzit ceva ?

Olimpismului e mort !  •  14 august 2016, 5:11

Cândva ,demult in Sidney ,doi halterofili romani cu pretenții la medalii sunt anuntați de președintele federației internaționale a sportului respectiv ( un ungur -nerelevant ),ca tocmai s au accidentat si ar trebui sa se retragă din competiție . Sportivii nu si nu , ca ei sunt in mare forma si ca președintelui i se năzare ca ar fi accidentați . Ăla pleacă , iar a doua zi vine bomba - cei doi sunt prinși dopați ... O medalie de aur costa 100.000 euro , nu dai banii ești dopat - nu ca nu ar fi fost , dar erau toți halerofilii prezenți la competiție dopați .

Cătălin Tolontan  •  14 august 2016, 6:14

@Mihai: ce s-a intimplat nu are nici o legatura cu Obreja. Nu Obreja e de vina! Sa nu amestecam lucrurile. Au fost niste jocuri de culise prin care s-a creat un culoar, iar Nistor era periculos. De altfel, el a dovedit cu virf si indesat ca e periculos pentru oricine. Pacat!

Radu  •  14 august 2016, 7:30

Eu chiar nu inteleg cum se puncteaza in acest sport. Faptul ca esti numarat si iei o gramada de pumni in plina figura nu se contabilizeaza? Sa ne spuna de pe acum arbitrii cine trebuie sa castige ca sa nu mai pierdem timpul. Oricum s-a schimbat de atatea ori sistemul de punctare.... Inainte tin minte ca se afisa in scorul în timpul meciului si se puncta in direct in cazul unei lovituri (sau nu). Oricum este unul din cele mai subiective sporturi cand vine vorba de arbitraj. Trebuie sa-ti faci KO adverarul ca sa fii sigur de victorie.

Ion  •  14 august 2016, 8:29

@ Mihai , Ciobaneste la batut dar ca boxer, de tehnica vorbind, iranianul a lasat o impresie mai buna! Cand nu gandesti ( si te arunci prosteste in lupta), risti ! Daca nu il faci Ko poti pierde. A incasat mult mai multe lovituri si arcada sparta e sugestiva. In boxul amator se numara loviturile si nu se apreciaza taria. Taria conteaza doar daca il pui jos...

ovidiu_3003  •  14 august 2016, 10:27

...aiureli ...a fost un meci in care amandoi boxerii au luptat ...si a castigat cel mai bun ...nu a fost ziua lui Nistor ...are timp sa demonstreze ca e bun ...palestinianul poate sa l bata pe francez ...nu este un boxer slab ...a lovit si el destul de tare in Nistor fie ca recunoasteti fie ca nu ...

Aici sau nicaieri!  •  14 august 2016, 10:58

Tolo, asta e domeniul tau. SPORTUL. Daca aici, inclusiv in cazul asta, nu investighezi si demasti jocuri de culise si hotii, cu articole foileton saptamani intrege, inseamana ca nu ti respecti meseria, aceea de jurnalist sportiv (mizand mai mult pe subiecte populiste (gen anchete sociale cu priza la publicul intern). Fa ceva aici, MORI CU EI DE GAT si DA-I IN GAT!

mircea  •  14 august 2016, 11:13

"Ghinionul" lui Mihai Nistor e ca n-a mai fost convingator DUPA intreruperea din repriza a 3-a cand i s-a acordat asistenta medicala. Totusi e ceva putred rau de tot in boxul amator.

Donald  •  14 august 2016, 11:53

am vazut si eu meciul adineauri, sunt ingrozit de ceea ce a fost, a parut, pur si simplu, un complot. cel mai bandit a fost arbitrul din ring, acesta l-a ajutat enorm pe iordanian, de fapt iordanianul nu ar fi terminat meciul fara arbitrul din ring. cate ceva despre nistor. el nu este deloc boxerul care e prezentat acum, este 90% forta bruta, din pacate nici aia folosita eficient, o singura lovitura din cele primite de iordanian ar fi fost duficienta, cu conditia sa fie data unde si cum trebuie. iordanianul, care nu are niciun viitor in box, apropo, este mai tehnic decat el. concluzia mea este ca a fost un complot, nistor nu putea castiga la decizie, doar prin ko.

Dan  •  14 august 2016, 12:30

Am vazut meciul. A fost o bataie ca la mahala, cu putin box. Sa-ti pui sperante intr-un rudimentar ca Nistor inseamna sa fii impotriva boxului. Am vazut meciurile urmatoare sa-mi fac o parere despre categorie. Toti ceilalti au facut si box, adica aprare, exchive, lovituri curate.

Strongu  •  14 august 2016, 13:38

Parerea mea? Eu mi-as fi facut bagajele si as pleca acasa , si asa ne luptam degeaba. Daca pierdem pe mana noastra e ok , daca ridicam capul ne fac ei. Ce rost mai are sa te strofoci aiurea. Noi stim ce valoare au sportivii nostrii , asa ca hai dracu acasa si lasatii cu medaliile lor ca sunt impartite deja. Olimpicele astea mereu au fost niste mizerii de jocuri sponsorizate de televiziunile americane , etc. Nu minimalizez meritele medaliatilor nostrii de pana acum dar e frustrant rau sa te fure ca pe ultimii oameni. Nu de mult a patit asta si Moshu dar acolo au dat egal ca nu puteau da infrangere, le era "jena".

Andrei F  •  14 august 2016, 13:47

@ovidiu_3003 Ai dreptate!Arbitrul l-a numarat pe iordanian pentru ca romanul ii facea curent pe la cap!Tu esti de pe alta lume!Faci oltenii de ris...A ,desigur,boxiorul nostru a aratat mai mult a bataus decit a boxer dar sa spui ca iordanianul l-a batut de ...Totusi nici sa nu cadem in cealalta parte.Am vazut aseara pe Dolce dupa meciul de fotbal niste comentarii...Au putut spune ca iordanianul a fost pus de doua ori la podea cind a fost doar numarat de doua ori...Printre comentatori marele Vochin...Astia comenteaza din auzite...Din atiti comentatori nici unul nu a demonstrat ca vazuse meciul de box...

AlexVP  •  14 august 2016, 14:17

Aceasta decizie trebuie contestata pana în pânzele albe. Cei de la federație sa nu mai doarmă în izmene și sa ia masuri!! E munca unui om aici! Mii de ore petrecute în sala!

dan  •  14 august 2016, 16:42

ovidiu 3003, nu sunt fan sau priceput prea tare la box, dar cred că la SUDOKU ai putea încerca ceva, sau... altceva decât tâmpenii. Și alea repetate!

Dona  •  14 august 2016, 17:42

*** olimpica loveste din nou ! Am mai spus-o : amintiti-va cind seful delegatiei de box a Roamaniei la o olimpiada a incercat sa demaste mafia din boxul olimpic mondial si mafiotii i-au sarit la git. Si in plus, sfidarea mondiala cu *** Phelps. E dezgustator !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Al3XX  •  14 august 2016, 17:54

Nu are nici o legatura Yoka... meciul a fost aranjat de mafia pariurilor ... Iordanianul avea o cota de 7 sa castige meciul cu romanul . Mafia pariurilor a stricat sportul in ultimii ani.

Marius dinamo  •  14 august 2016, 19:19

Salut,sunt un iubitor al sportului si am urmărit cat am putut sportivii romani la olimpiada,asa ceva nu am văzut in viața mea,o asemenea mizerie si la o competiție de asa nivel.(am văzut meciul).intreb chiar nu se poate face nimic,o contestație de către COSR sau federația de box

Mihai  •  15 august 2016, 0:07

E adevarat ca Nistor este un boxer rudimentar, bazat doar pe forta. E adevarat ca ataca de multe ori haotic si nu are precizie in lovituri, se precipita. Marturisesc ca in ultimele zile am urmarit cateva inregistrari cu el si vazand si meciul cu iordanianul mi-am facut o impresie. Dar meciul cu iordanianul l-a castigat fara dubii. Iordanianul a fost in dificultate de cateva ori, iar de 2 ori groggy fiind numarat. Probabil ca Nistor avea mici sanse cu tehnicul francez Yoka in sferturi, dar nu are importanta. El a fost furat de o victorie la olimpiada de 2 arbitrii. Si arbitrul de ring a fost slab de tot, ca sa nu zic altfel.

Mache  •  18 august 2016, 10:57

http://deadspin.com/5931226/was-this-disgraceful-olympic-boxing-match-fixed După meciul ăsta Japonia a făcut contestație și ea a fost admisă.

Comentează