CS Steaua, CSM București, alte cluburi și multe federații au încheiat 257 de contracte cu firma care a furnizat echipamentul de la Rio

Firma fondată în 2009 și controlată inițial de actualul membru CIO Octavian Morariu are sute de înțelegeri cu zeci de entități sportive bugetare

miercuri, 17 august 2016, 6:59

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan (Rio)

 

Conducerea delegației României a cerut sportivilor din satul olimpic să returneze echipamentul Kappa care are deficiențe.

Sportivii au primit un formular.

.
.

E vorba de un proces verbal de predare-primire, în care ei vor semnala care dintre treninguri, tricouri și alte piese de echipament au probleme.

Hîrtia a ajuns la cei 96 de sportivi, dar date analizate recent arată că va fi nevoie de multe hîrtii răspîndite în cele patru zări ale sportului românesc. 

Pentru că nu doar COSR, ci și multe alte cluburi, federații și direcții județene de sport au fost dotate cu echipament de către firma Pax Creative.

Cele mai cunoscute sînt CS Steaua, CSM București sau Federația de Scrimă și cea de Rugby.

257 de contracte a încheiat din 2009 și pînă în prezent firma Pax Creative cu entități bugetare din sport

800.000 de euro este suma contractelor cu statul încheiate de Pax Creative

Fondată de Octavian Morariu, pe atunci președintele COSR, și de secretarul general Ioan Dobrescu, ambii retrăgîndu-se la scurt timp din ea, compania Pax Creative a început imediat să primească angajamente din lumea sportului.

Majoritatea covîrșitoare a acestor contracte au fost fără licitație, prin achiziție directă: 240.

Valoarea achizițiilor directe a fost de 1.084.389 lei.

Datele apar într-o analiză făcută pentru Gazeta Sporturilor de către X-SPEND Consulting, o companie axată pe analiza datelor din SEAP.

Încă 11 contracte au fost realizate tot fără licitație, prin cerere de ofertă, în valoare totală de 1.307.119 lei, aici intrînd cele 10 contracte cu COSR, cel mai valoros partener al Pax Creative.

Toate achizițiile au ca obiect echipament sportiv, la unele fiind vorba de marca Asics, cea pe care Octavian Morariu a explicat că a adus-o în România printr-o înțelegere cu directorul general al italienilor și, totodată, șeful federației de atletism de la Roma.

”Când am văzut că e nevoie de contracte cu entități bugetare am realizat că e vorba de conflict de interese și am părăsit firma, lăsînd-o unui om în care aveam încredere: asistenta mea vreme de 10 ani”, a explicat Morariu într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Între timp, procurorii de la București anchetează firma sub suspiciunea că a livrat lotului olimpic echipamente Kappa contrafăcute.

Conform declarațiilor lui Morariu, acum membru CIO, el nu mai are nici o legătură prezentă. Și fosta lui asistentă a părăsit companie.

Primul mare partener al Pax Creative a fost Unitatea Militară 02301, adică CSA Steaua, care din 4 octombrie și pînă pe 8 noiembrie 2010 a încheiat 32 de contracte.

Pe 4 octombrie CSA Steaua a atribuit 5 licitații în valoare totală de 40.000 de lei privind treninguri, tricouri, impermeabile, genți sport, căciuli.

Iar pe 8 noiembrie același an a încheiat,în aceeași zi,13 contracte, în special echipament pentru atletism (pantofi cu cuie, șorturi, bustiere, iegări, slipuri) în valoare de 45.000 de lei.

Un alt mare partener al Pax Creative este CS Știința (este un club din Constanța), cu care are 60 de contracte (2012 și 2013);

La rîndul său, CSM București are 20 de contracte încheiate cu Pax în 2012.

40 de contracte le-a primit Pax de la CS Universitatea Reșița în 2011.

Firma a colaborat și cu federații. Valorile nu sînt ridicate.

Printre acestea se umără FR Canotaj (un contract de 96.000 lei în 2011), FR Scrimă (4 în 2011 – 45.000 lei), FR Polo (6 în 2010 de 35.000 lei), FR Rugby (2 în valoare de 135.000 lei), FR Volei și FR Sportul pentru Toți (câte două), FR Judo, FR Ciclism.

Cele mai multe contracte ale Pax în zona federațiilor sunt cu FR Bob și Sanie: 32 de contracte – 130.000 lei.

În 2013, Pax a semnat 20 de contracte și cu DJTS București.

Suma totală a contractelor vizibile în SEAP, care nu sînt cu siguranță toate înțelegerile pe echipament sportiv ale firmei, este de 800.000 de euro în cei 6 ani de existență.

 

CUPRINS: Aici ai toate corespondenţele din zilele anterioare de la Rio

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Venom  •  17 august 2016, 7:12

Contractele mici și dese, cheia marilor averi. Biznismenu' regreta unsuros prin interviu că noi suntem cam din topor în ceea ce privește conflictul de interese, că n-avem o anumită suplețe în gândire. Ar fi interesant dacă nu cumva apare vreun offshore prin care se scot banii și la cine ajung.

Cris  •  17 august 2016, 7:57

Deci marfa chinezeasca de proasta calitate, achizitionata printr-o firma de casa a unui om din COSR. Ce daca s-a retras ulterior din firma, daca e controlata tot de el? Marfa chinezeasca achizitionata ca si cand ar fi marfa de calitate, de brand.

Lucka  •  17 august 2016, 8:17

Cat de tarziu si-a "dat seama" ca firma are contracte cu statul !!! :-) Interesant ar fi sa aflam unde este inregistrata aceasta firma . Oare In Panama ?! PS Boroi ce spune ? Echipamentul e de slaba calitate , e fals ?!

Alex  •  17 august 2016, 9:02

A înființat o firmă și abia apoi a înțeles că principalii săi clienți vor fi cluburi și federații finanțate de către stat. Bine că s-a retras la timp. Ce om cu moralitate înaltă e Morariu!

john  •  17 august 2016, 9:05

Se poate face si o comparatie cu cifra de afaceri declarata la ANAF. Putin probabil sa mai fi comercializat si altceva in afara echipamentului sportiv. Binenteles , in afara "gogosilor" servite tuturor ...

cip  •  17 august 2016, 9:09

sa ne spuna baietii de la rugby. Daca la ei rezista echipamentul, atunci e bun! Eu nu am vazut niciun rugbyst de pe la noi care sa fi ramas cu pantalonii rupti. Or fi, cine stie?

eandrei  •  17 august 2016, 9:17

O.....oooo.....contractele facute de marele jurist Talpan?! si avizate de Boroi.....?! O....ooooo

dex  •  17 august 2016, 9:19

Baieti, fiti vigilenti si nu plecati dupa fenta. Acest articol nu reflecta mare lucru. Era clar din prima ca firma aia nu traia doar din contractul cu COSR. De fapt daca nu avea acel contract era foarte bine pentru ea. Ce ne prezinta Tolo acum sunt date primite cel mai probabil de la politisti "de bine" care-si rotunjesc si ei veniturile prin scurgeri nevinovate de informatii. Probabil ca si firmei respective i-au fost trimise mesaje prin diversi oameni de PR ca ar fi bine sa cotizeze ca sa se indrepte lucrurile, zic si eu, ca om care am vazut si auzit multe. Asadar, esenta consta in faptul ca firma aia a vandut echipament contrafacut in principal si in secundar trebuiesc cercetate eventualele legaturi subterane dintre Morariu, Dobrescu si firma cu pricina pentru ca pe acte nu ai ce sa le faci. Nici legal si nici moral. Nu exista conflict de interese. Nenorocirea este ca la aceasta licitatie s-a prezentat o singura firma, dupa cum chiar Dobrescu a declarat iar acest lucru pute a putred. Ganditi-va ca daca existau inca 2 oferte puteai negocia cu ceilalti in momentul in care astia te-au informat ca au o problema cu produsele Kappa.

Dude  •  17 august 2016, 9:49

Daca tot esti la cosr verifica ctr de închiriere pt un spațiu situat sediul de la arcul de Triumf unde a apărut o brasserie

Stelu  •  17 august 2016, 10:01

Morariu and "friends" fac ceea ce au facut toti in functii de conducere ! La inceput am fost mirat dar pe urma mi-am dat seama ca nu e doar o moda , e un mod de viata pt ca sistemul permite ! Campanii care ne indeamna sa platim pt CUMINTENIA PAMANTULUI !!! Pai tot noi sa platim ??? Sa plateasca cei care sunt in " arest la domiciului" cu prejudicii de mil de eur ca vad ca " statul" nu se oboseste sa le ia inapoi NIMIC !!!

Mihail Negulescu  •  17 august 2016, 10:03

Actualul Ministru al Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, nu era în conducerea Federației de Canotaj, în perioada încheierii contractelor cu Pax Creative?

PIF  •  17 august 2016, 12:11

Businessman-ul cu fotoliu cu masaj in birou a invatat si el de la cine a putut, mai are pana sare de nivelul bisshnitza: iei la pret mic marfa proasta din en-gross, schimbi eticheta / imprimi ceva peste si vinzi scump...Acu daca ai intrat prin taticu in zona de networking, nu mai trebuie sa cauti clienti (asta e shpilool sarantocilor), vinzi la prieteni pe banii statului. Hai baieti ca se poate: masterat la SNSPA, un club de business (rotary ceva), o spaga mica de start, o initiere mica de start unde furi si tu un ou sau o gaina sa castigi increderea, pe urma furi un bou cu prietenii. La final daca afla nea Tolo s-ar putea sa-ti dai seama ca ti-ai furat caciula sau ca tu ai fost boul...Aia e, chiar nu mai conteaza cine si de ce a fost primul. oul sau gaina...

gbleotu  •  17 august 2016, 13:20

Cine a primit comisioane? Ma ajuta DNA-ul????

Ali  •  17 august 2016, 14:15

De ce ne intereseaza firma asta? Poate ca nimeni nu s-a bagat la licitatie tocmai pentru ca a avea afaceri cu statul a devenit un lucru rau si un semn de coruptie? Asta sugerati si dvs aici cand scrieti ca firma a avut cam multe contracte cu federatii si cluburi sportive desi nu inteleg ce este anormal daca aveau echipament sportiv personalizat ca obiect de activitate.

Ana  •  17 august 2016, 15:28

Cam praf poza cu formularul! Se poate scana cu telefonul si iese mult mai bine. Am inteles ca inca invatati, dar totusi sunt lucruri simple pe care le fac oameni simpli in secolul XXI. Ca nu stiu nici de ce aveti nevoie de cineva sa caute in SEAP pentru voi niste date de tipul asta. Sau poate e facuta asa de bine baza de date SEAP incat chiar este dificil.

Cătălin Tolontan  •  17 august 2016, 17:16

@Ana: Pentru ca in toata lumea exista firme de analiza a datelor din achizitiile publice. @Mihai Negulescu: contractele cu statul nu inseamna, automat, culpabilitate. Nici pe departe. In acest caz, problema e ce s-a intimplat la Rio ca de aici s-a rostogolit totul.

io  •  17 august 2016, 17:37

bravo. tolo! mergi si la patinoarele in aer liber. 200.000 de euro pe firma Remo sibiu, cluj, tgmures si alti hoti pnl/pdl. si cauta hotia joma pe cupe ale liceelor(o suta de mii de euro editia)

Ana  •  17 august 2016, 17:43

Multumesc pentru raspuns. Mi se pare o cautare banala si nu o analiza, de aceea am intrebat, dar cu siguranta dvs stiti mai bine.

Victor  •  17 august 2016, 18:00

Poate ca va plictiseati la Rio si credeti ca este asa de bogata si de buna prezentarea olimpiadei pe gsp ca v-ati apucat de scarmat si provocat haterii. Poate ca daca v-ati acorda mai mult timp de reflectie, ar fi mai mult echilibru si mai putina manie proletara in investigatiile dvs. Probabil credeti ca vinde asocierea cu Morariu si COSR. Nu este factual incorecta deci nu va poate da in judecata. Insa care este valoarea acestei informatii, cu ce suntem noi cititorii mai informati pentru ca tot spuneti ca au fondat firma sau pentru ca stim mai mult despre o anumita firma? De ce nu mergeti dupa sistem?

Odette  •  17 august 2016, 18:17

@Ana, dar cu siguranta tu stii mai bine de ce-ti raspunde doar tie! Poti sa faci o analiza si sa-mi raspunzi?

gabidegiulesti  •  17 august 2016, 18:46

Domnul Morariu este -teoretic-nemuritor la CIO. In rest este doar un mic afacerist veros de Dambovita... Ceva nou sub soare?

Șerban  •  17 august 2016, 19:15

Acum, pe TVR HD, handbal Rusia - Angola. Eu am comentat c-a fost o făcătură cu arbitrele din Rusia la meciul nostru cu Norvegia, ca și ținerea lui Ponor 7 -8 minute lângă bârnă, ca și la lupte, iar de bax să nu mai pomenim. Se știe că oficialii n-au voie să se pronunțe, dar presa de ce nu-și face datoria?! Vigilența pentru gestionarea corectă banilor este oricând prioritară, chiar și când s-a anunțat ce brigadă va arbitra meciul România - Norvegia?! Felicitări echipei de la GSP ce s-a deplasat la Rio, pentru că a rezistat tentației de a se ocupa de intrecerile zise sportive și a făcut tot posibilul să ne informeze cât de multe contracte a avut firma fondată de reprezentantul Romîniei la CIO!!!

Cătălin Tolontan  •  17 august 2016, 20:11

@Victor: intelegem ce spuneti in privinta atitudinii populiste. Aveti dreptate, exista o tentatie a noastra, a presei in directia asta.

gigelos  •  17 august 2016, 21:24

@odette - nci eu nu inteleg de ce nu-ti raspunde dar probabil te vede ca pe o amenintare la prestigiul lui , te-ai chinuit si i-ai ridicat nivelul blogului , chiar nu inteleg . E un tip nerecunoscator.

Odette  •  17 august 2016, 23:12

@gigelos: Ce prostii spui! Cum sa fiu o amenintare? Daca as fi fost ziarista, poate m-ar fi vazut asa, cu toate ca el n-are concurenta pe piata. E prea tare! Iar in legatura cu mine, el este Starul, vedeta, nu eu, iar mie imi place asa. Nerecunoscator? Pentru ce? Asta cu invierea blogului a fost ideea mea fara sa ma roage el sau altcineva. Si daca asa am vrut eu, n-am nevoie de absolut nimic! Nu m-am chinuit, e placerea mea si punct. E vorba doar ca e nepoliticos. La asta ma refer. Adica Anei, da si mie, ba. Cred ca vrea sa ma oftice si recunosc ca ii reuseste. Deh, am si eu slabiciunile mele.

Odette  •  17 august 2016, 23:24

Dar si cand imi raspunde - fiindca a mai facut-o, totusi, decat sa-mi vorbeasca cu ,, dumneavoastra ", mai bine lipsa. Sa le mai raspunda celorlalti cititori ca asa-i frumos. Sa participe si el.

Odette  •  17 august 2016, 23:53

Pe de alta parte, e posibil ca ideea mea sa nu-i placa. Atunci, sa vorbeasca. Oricum ii vorbeste unei umbre.

Ana  •  18 august 2016, 0:32

@Odette: Mie mi se pare ca mi se adreseaza insa nu raspunde pe bune :) @Victor: Se pare ca si tie ti-a "raspuns" adica a zis ca populismul e o tendinta normala in presa. In presa tabloida din care tot citeaza colegii lui, presupun :)

Marius  •  18 august 2016, 5:45

"Baronul" COSR/CIO, alias musiu Morariu spune ca de la un anumit nivel in sus, nu te mai "murdaresti" cu chestii marunte, omenesti....... Na, uite ca si irlandezul era un momunent de onestitate si "cinste" si s-a apucat de "atletism" la 70 si de ani cand a venit politia sa-l salte pentru un "banal" si nevinovat trafic de bilete...... Se mai intampla si la altii...... noua .... niciodata!!!

gigelos  •  18 august 2016, 6:24

Of , of , ce mai zbucium !

gigelos  •  18 august 2016, 8:18

Cataline , Cataline ! Ai pus fetele pe jar !

ramon  •  18 august 2016, 8:36

la câți spectatori mai vin astăzi la meciuri, ar fi bine ca după Rio să se desființeze așa zisul sport românesc. În câțiva ani poate reîncepe sportul pur amator, fără bani publici, cu rezultate precum săptămâna aceasta. Dacă peste tot se concep numai furtiș***, măcar să desființăm ”beneficiarii”

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

kappa  •  18 august 2016, 16:26

De unde medalii daca se fura tot? Iata cum se sifoneaza milioanele de euro pe spatele sportivilor si ne mai miram ca nu luam medalii?

schoenbirk  •  18 august 2016, 19:11

Situatie exploziva la Bistrita generata de firma lui Murariu!Cititi aici: http://www.timponline.ro/primarul-ovidiu-cretu-apel-catre-cetateni-este-o-situatie-de-urgenta/

Comentează