#generația_neîmplinită. Cum am ratat și ce mai e de făcut cu energia care ne-a rămas?

În fiecare sîmbătă, la ora 10, va apărea pe blog articolul unui invitat al generației 40+ care va explica contribuția noastră la lumea aceasta care nu ne place. Vor fi, în primul rînd, oameni ”fără timp de antenă”. Primul text vă va impresiona!

marți, 20 septembrie 2016, 3:20

Ieri, după ce am recomandat interviul lui Vasile Ernu din Timpul, am primit un sms.

”Am de mai multă vreme un text despre decreței, generația noastră”, spune Șerban Alexandrescu, directorul de creație de la Headvertising și unul dintre cei mai cunoscuți meseriași, dar și discreți, oameni din publicitatea românească. ”Îl scrisesem pentru o revistă care n-a mai apărut”. Clasic.

A trimis articolul pe seară.

Dacă pentru Vasile Ernu generația decrețeilor este ”cinică și depresivă”, pentru Șerban Alexandrescu sîntem ”cei care ne-am lăsat tinerețea prin birouri cu mochetă șobolănie”.

Textul lui este tulburător și lucid. Sau, mai corect spus, este tulburător pentru că este lucid.

”Noi, decrețeii, am fost detașamentul de șoc al businessului care am priceput greu că mașina personală merge pe drumul public” Șerban Alexandrescu

Și Alexandrescu crede că, așa cum arată lucrurile acum, cei mai numeroși cetățeni din istoria României, ”forty-somethingii țării ăsteia”, alcătuiesc o generație neîmplinită.

Neîmpăcat, el schițează și cîteva soluții. Ce e de făcut?

Citindu-l, mi-a venit o idee.

În fiecare sîmbătă, de la ora 10, aici, pe blog, voi invita un om din ”generația 40+” să scrie un text despre ce n-a mers în curgerea timpului, unde am greșit sau, poate, unde am izbutit. Și, peste toate, ce e de făcut cu energia care ne-a mai rămas, dacă a mai rămas. 

E un joc jurnalistic, în fond.

În privința invitaților, aleg ceva ceea ce intuiesc că poate fi și dorința voastră.

Vor fi prezenți, mai ales, oameni ”fără timp de antenă”, cei care de regulă nu vorbesc, nu scriu în public și nu apar la televizor. Oameni care au făcut lucruri, dar care nu și-au umflat egoul pînă la a pluti deasupra semenilor și nici nu s-au adăpostit dezgustați într-un cinism terminal.

Ca de fiecare dată, participarea voastră, ideile, nemulțumirile și emoțiile comentate vor întregi povestea. Chiar dacă nu sînteți decreței, destinul acestei generații vă influențează viața.

Nu e o platformă, nu e vreo mișcare, nu e cine știe ce scofală. Într-un moment în care contul de facebook și blogul de jurnalist au o audiență destul de mare, m-am gîndit să dau înapoi un pic de audiență unei teme civilizate și generației din care fac parte.  

Plus că, într-un moment în care degetul arătător înfipt în pieptul celuilalt e simbolul național, ne-ar prinde bine să vedem cum am cotizat noi la această societate pe care n-o considerăm suficient de bună pentru copiii noștri.

În fond, e o încercare de a ne completa experiențele, părerile și umanitatea cam tuflită, vorba aia, tuflită precum generația decrețeilor!

În sîmbăta care vine, 24 septembrie ora 10, pe voi posta articolul lui Șerban Alexandrescu.

Este unul dintre cele mai bune texte pe care le-am citit în acest an.

 

Sursa foto: Agerpres

Comentarii (39)Adaugă comentariu

lord belial  •  20 septembrie 2016, 15:36

Șerban Alexandrescu, directorul de creație de la Headvertising și unul dintre cei mai cunoscuți meseriași, dar și discreți, oameni din publicitatea românească. == discret, alexandrescu? poate in comparatie cu raluca feher sau bogdan naumovici, altminteri destul de guraliv si vocal domnia sa, baimareanul.

UnRoman  •  20 septembrie 2016, 15:47

romani din toate judetele, uschiti-va!....

Blacklisted  •  20 septembrie 2016, 15:54

Frumos. De ce apar, insa, textele astea pe un ziar de sport? Mersi de raspuns.

Obiectiv  •  20 septembrie 2016, 15:58

Domnule Tolontan, inteleg de ce vreti sa puneti in discutie soarta/destinul generatiei 40+, INSA VA SPUN IN MOD CLAR CA GENERATIA 50+ A FOST SI ESTE CEL MAI MULT DEZAVANTAJATA, SAU, ALTFEL SPUS, POATE FI SOCOTITA CU ADEVARAT DE SACRIFICIU! MEMBRII ACESTEIA AU APUCAT SA ACTIVEZE/LUCREZE SI IN REGIMUL ANTERIOR SI AU FOST SU FOST SUPUSI UNOR EXPERIMENTE DE TOATE GENURILE, PRINTRE CARE AS CITA: REDUCEREA DURATEI STUDIILOR DE LA 5 LA 4 ANI PENTRU LICEELE INDUSTRIALE, EXISTENTA UNUI EXAMEN SUPLIMENTAR DUPA 2 ANI DE LICEU, PLUS UN NUMAR IMPRESIONANT DE ALTE EXPERIMENTE PENTRU CEI CARE AU AJUNS SA LUCREZE IN DOMENIUL PUBLIC, MAI EXACT INTR-UN SEGMENT AL ACESTUIA! Cei nascuti dupa 1989 au avut aproape totul "la scara" si singurul domeniu in care-i depasesc pe parinti este cel tehnic (IT, in general, plus tot felul de accesorii/gadget-uri care le consuma timpul si banii). IN PRIVINTA LECTURILOR, NU SE VOR COMPARA NICIODATA CU PARINTII LOR (DE CONDITIE MEDIE, DAR PUTEM SA-I AVEM IN VEDERE SI PE CEI CARE AU DEVENIT SIMPLI MUNCITORI, IN CONDITIILE IN CARE CONCURENTA PENTRU ADMITEREA LA FACULTATI ERA MULT MULT MAI MARE DECAT ACUM), DESI AU INAINTE DECENII INTREGI IN CARE POT RECUPERA, IN TIMP CE PARINTII LOR AU INCETINIT RITMUL (DEH, GRIJA ZILEI DE MAINE)! Inca ceva: credinta n-are vreo legatura cu soarta unei generatii, nici chiar cu cea a unui singur individ! O.

Daniel Kungst  •  20 septembrie 2016, 16:03

Ma distreaza! Decretul a fost dat in 1967! Asta presupune ca aceia sunt aproape de 50 de ani, domnule! Nu mai comprimati timpul, fiindca cei ce sunt la putin peste 40 de ani, nici macar nu au inteles in 1989 ceea ce se intampla! Aud atatea ineptii cu privire la odioasa perioada a comunismului, darr nici nu pot accepta ideea ca se mira oamenii de cum am invatat noi engleza in scoala;"Se preda engleza in Romania acelor vremuri?" Cu parere de rau, constat faptul ca s-a dizolvat educatia, s-a minimalizat rolul scolii, se blameaza tot ceea ce am invatat in perioada apusa, dar nu se mentioneaza un lucru; seriozitatea cu carre noi ne-am insusit cunostintele. Azi, toata lumea "stie" de decretei, de ce a urmat, dar nimeni nu vorbeste decat pentru a se auzi...singur. Sa vorbeasca cine, copilul din anii '68-'70?

Vasco  •  20 septembrie 2016, 16:15

Nu vremurile sunt sub oameni ,ci oameni sunt sub vremi...O societate ca si cea romaneasca va avea mereu si mereu generatii ratate,pierdute.Ce se va scrie despre generatia care acum are 14-15 ani?

LR  •  20 septembrie 2016, 16:35

Felicitari pentru idee! Dupa interviul cu Ernu am trecut pe la librarie dupa o carte de a lui. Sa vedem ce program imi faci sambata. :)

Cătălin Tolontan  •  20 septembrie 2016, 17:05

@Blacklisted: nu apar intr-un ziar de sport. In editia tiparita nu apar. Apar pe blog, care blog are trimitere de pe site. @Oviectiv: aveti dreptate, dar nu sintem la un concurs de generatii sacrificate. Generatia de dinaintea decreteilor a dus-o mai rau, fara discutie. Dupa cum generatia care a prins razboiul a suferit si mai mult. Este doar incercarea de a vorbi despre destinul celei mai numeroase generatii, nu de a leza alte generatii.

marian  •  20 septembrie 2016, 17:11

generatia 40+va fi cea mai expusa :locuri de munca ioc bani de pensii pe lumea cealalta.

calinescu  •  20 septembrie 2016, 17:46

DOMNULE TOLONTAN UNII AU MINTIT SI ALTII AU ACCEPTAT SA FIE MINTITI ....!!!! UNII AU MANIPULAT SI ALTII S-AU LASAT MANIPULATI ....!!!! CAM ASA SE POATE REZUMA ISTORIA POSTDECEMBRISTA ....!!!!!! CE A IESIT ? - UN DEFICIT DE 5 MILIOANE DE LOCURI DE MUNCA (ROMANII CARE PRIBEGESC IN LUMEA TOATA ...) - ACEST DEFICIT DUCE ECONOMIA INTR-UN COLAPS IMPLACABIL .....!!! -NICI UNUL DIN CELE DOUA MARI CONFLAGRATII MONDIALE NU AU FACUT ASA MULT RAU TARII NOASTRE ....!!!! -IAR DACA CEAUSESCU A FOST JUDECAT PENTRU SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE , CEI CARE AU DISTRUS-O..... SE BUCURA DE PENSII SI PRIVILEGII SPECIALE ....!!!

Blacklisted  •  20 septembrie 2016, 17:48

Tolontan, multumesc pentru raspuns, chiar daca e "smecheresc". Blogul tau e promovat intens, nu e o simpla "trimitere". Un procent foarte mic din ceea ce faci tu are treaba cu sportul, dar este vehiculat pe spinarea traficului gsp. Si da, multe apar si in editia tiparita, anchete, etc. Cum justifici asta in calitate de redactor-sef? Multumesc inca o data.

stefan  •  20 septembrie 2016, 17:59

textul e cancerul, iar blogul/ contul/ comentariul sunt formele de metastază. ce să fie cu generația „40+”? - nimic, desigur, nimic special altfel decât că toate generațiile se simt speciale, și că e-n firea lor să se piardă. aa, că ne lamentăm, sigur, însă ... eu zic că adevărata formă de protest și de decență, azi, e una wittgensteiniană - să se (și) tacă. deci cred că ar trebui să vă țineți departe blogul de hibridul părerologiei literare, care mănâncă timp fără a oferi ceva la schimb. sau nu.

Cătălin Tolontan  •  20 septembrie 2016, 18:09

@Blacklisted: nu eu, ci compania unde lucrez, si care editeaza ziarul, incaseaza banii pentru blog. Este interesul direct al ziarului sa promoveze toate blogurile. In privinta subiectelor extra sportive, ele sint de mare interes public si de aceea le investigam. Asta face presa. Incearca sa intuiasca, sa inteleaga, sa cerceteze ce-i intereseaza pe oameni, ce le schimba viata si publica acest gen de subiecte. Putem discuta deschis despre aceste lucruri, nu mai dati un aer ilicit normalitatii :-) Nu de putine ori, audienta subiectelor extra sportive, investigatiile, de pilda, ridica audienta siteului. Asta ca sa vedeti ca exprimarea ”pe spinarea siteului” are o buna doza de relativ, desi e evident ca audienta unui site e mai mare decit cea a unui blog. Ca se amesteca domeniile, e adevarat, aveti dreptate, dar se amesteca de la Colectiv incoace pentru ca se schimba societatea. Iar un blog exprima optiunile autorului.

CC  •  20 septembrie 2016, 18:37

O sa vedem o "lupta" interesanta intre cei peste 60-65% decretei din diaspora vs. 35-40% de "acasa" :-)

Flaviu  •  20 septembrie 2016, 19:04

Sa spunem cam așa : noi cei de 40+ ( folosesc pluralul, ca sa evit exemplul concret) , am făcut studiile medii înainte de 89, deci cu acel examen dat după 2 ani de liceu si cu admiterea la facultate cu concurenta care era cum era ( 10-20-30 / loc).. Poate am intrat din prima si apoi am terminat ( după 90) o facultate buna ( cu un oarecare prestigiu) . Apoi poate am activat ( sa zicem peste 20 de ani) intr-un domeniu bugetar ( sa zicem educație.. Sau sanatate..). . Sa mai adaugam ca poate am făcut si sport , in paralel cu studiile, nu la un nivel înalt, dar acceptabil ( acum liga 3 e daciada). Poate, după ce am terminat-o cu act sportiva, am obținut si dreptul de a antrena in domeniul respectiv.. Deci: mereu am muncit... Va întreb : ce ne-a dat statul roman, patronul societății in care noi am muncit si căreia i-am plătit impozite? Un salariu mult sub media europeană, iar pt sport si generatiile de copii viitori sportivi, nimic... După 90 a condus esalonul 2.. Apoi smecherii derivati de aici.. Apoi multinationalele cu cohorta lor de off-shore.. ( apropo de lipsa sprijinului pt sport.. nu au de ce... ) . Peste toate vegheaza serviciile... Si atunci domnule Tolontan, ce rost are acest demers jurnalistic? Ca nu poate schimba nimic... Poate face doar trafic pe blog.. Nu suntem resemnati, domnule Tolontan, ne facem datoria la serviciu, muncim si in sportul pe care l-am iubit toată viața , ne mai permitem câte o vacanța - doua afara , avem grija de familie si cam asta e... Nu e nevoie sa faceți o analiza, oricum persoanele pe care le invitați ( ca si dvs) fac parte din niște grupuri de interese si nu fac altceva decât sa strecoare si câțiva stropi de manipulare in părerile lor... Succes in demersul dvs !

Marius  •  20 septembrie 2016, 19:21

Felicitari pentru idee! Abia astept sa citesc articolele de simbata. Sint curios daca ma voi regasi in gindurile celor din generatia mea :) Marius, 41 ani.

Blacklisted  •  20 septembrie 2016, 20:09

@Tolontan. Multumesc inca o data pentru deschiderea catre dialog. Permite-ti-mi sa imi pastrez opinia ca un ziar de sport trebuie sa fie despre sport, iar publicul interesat de anchete in sfera socialului sau politicului o poate face in publicatii de profil. Senzatia mea, nu va suparati, este ca nivelul calitativ al continutului sportiv e tot mai mult pe o panta tabloid, una cu iz furajer, in vreme ce redactorul-sef, altfel un intelectual de calitate, cu preocupari oneste, este prins peste poate in alte subiecte.

adi_stelistul  •  20 septembrie 2016, 20:48

Nu stiu daca se poate vorbi de neimplinirile sau regretele unei generatii. Decat in masura in care suma neimplinirilor individuale poate constitui neimplinirea unei intregi generatii. Iar subiectul are de-a face strict cu sensibilitatile autorului, nu cu faptul ca generatia 40+ e cea mai numeroasa. Pur si simplu cei mai tineri n-au inca sentimentul ratarii iar cei mai batrani s-au obisnuit cu el si s-au resemnat. Doar cei 40+ incep sa resimta acut ratarea (criza varstei a doua) si nu sunt inca resemnati cu ea. :-) Cred ca de aici si ideea. Conteaza mai putin. Sunt din aceeasi generatie si nu simt nevoia sa ma plang. Nu regret nimic din ce am facut si nici nu deplang lipsa vreunui lucru pe care as fi vrut sa il fac si nu l-as fi facut. Imi regret viata de acum 20 de ani, dar asta nu are nimic de-a face cu vreo nemultumire legata de devenirea mea. Ci doar de faptul ca nu mai pot fi cel de atunci, oricat de putin implinit as fi fost la vremea aceea. De multe ori imi spun, naiv, ca ar fi fost minunat ca acum 30 de ani sa am mintea de acum. Dar asta nu se poate. Cred ca sentimentul neimplinirii (ratare mi se pare excesiv) e cumva inevitabil, tine de structura noastra interna.

Dan  •  20 septembrie 2016, 20:48

Nu inteleg de unde atata victimizare! E o generatie ca atatea altele, cu sansele si oportunitatile ei. Poate mai multe decat a avut alte generatii. O generatie care a trait revolutia si tranzitia, o generatie careia i s-a dat sansa de a recladi ceva in tara asta. Ca nu s-a priceput sa o faca pe deplin, asta e firesc. O generatie care a putut sa exploreze macar Europa, chiar si atunci cand n-a avut o letcaie in buzunar. O generatie suficient de romantica sa mai inteleaga nevoia de realitate si nevoia de lectura, de film, de cultura.

Laurentiu  •  20 septembrie 2016, 21:03

'68/ Initiativa e una necesara si nu una "smechereasca", intuitia (abecedarul lui Dumnezeu) imi spune ca Tolo a sesizat momentul; are infinita dreptate cata vreme energia noastra s-a disipat , din cand in cand, doar in piete;Agora n-a fost suficienta in fata pragmatismului nesimtit ;n-a existat continuitate , n-a existat decizie si cu atat mai putina coeziune. E un apel tarziu catre cei care nu s-au implicat real , care s-au multumit sa comenteze "boem" pe bloguri, la slujba, in fata blocului, la crasma, la evenimente, pe stadioane, in familie... Avem aproape 50 de ani,avem o varsta masurata nu in timp ci in idealuri,realizari,dorinte,esecuri,dezamagiri,asteptari ,cautari,sperante... Tolo e "smecher" incercand sa ne trezeasca pe cei care am considerat ca trebuie lasati sa faca politica cei care au vocatie, ca trebuie sa faca afaceri cei care se pricep, ca trebuie sa faca administratie cei gospodari. Fara IMPLICARE, i-am lasat pe mediocrii sa preia fraiele.Nu avem nici-un drept sa ne plangem.Pentru ca , de fapt, i-am legitimizat.Ei saracii n-au facut nimic deosebit, s-au tras unii pe altii pentru ca semanau. Noi suntem diferiti.

George  •  20 septembrie 2016, 22:27

Decretei, nedecretei, totul este varza in tara asta. Nu- I pasa nimanui ca se alege praful de tot ce mai exista bun pe meleagurile mioritice. Ziaristii bat apa in piua si nu se iau la modul serios de distrugatorii de tara. Lor le place can- can- ul si-l promoveaza la greu pe *** si altii la fel ca el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Boris  •  20 septembrie 2016, 22:50

Sa fim seriosi, voi ati fost generatie de sacrificiu? Pai voi aveati toata viata in fata in '89. Spre comparare cei care aveau 40+ in '89, erau cei care s-au nascut in timpul sau imediat dupa razboi, care au prins foametea anilor '50 ca si copii si care nu mai aveau energie sa o ia de la capat in "lumea noua". Cei de dupa voi (intre care ma numar si eu) au ajuns sa se formeze intr-un sistem de invatamant salbatic (al anilor '90) fara nici un reper moral. Si oricum pana ne-am dezmeticit tara era deja vanduta, locurile bune ramase oricum ocupate de voi, si Nea nelu' votat de voi de vreo 3 ori presedinte. Voi ati beneficiat de putinul care era mai bun in comunism (un sistem de invatamant si un sistem de valori mai bine definit decat ce a fost in perioada '90-2000) si apoi ati luat lumea noua in piept cu toata energia specifica varstei. Daca te uiti prin multinationale, la C-level romanesc toti vin din generatia voastra. Nu stiu cati ani are mama dvs. dar banuiesc ca nu mult mai mult decat a mea (pentru ca m-a nascut la o varsta inaintata), insa mie mi-ar fi jena fata de mama si de cat a suferit ea sa vin cu o astfel de tema in fata publicului in care sa imi plang generatia.

Bagheera  •  20 septembrie 2016, 23:19

Boris, stiu ca nu intelegi, dar am fost... adolescenti in cei mai rai ani ai ceausismului (nu comparam cu stalinsimul), muncim de rupem de peste 25 de ani (fie in RO, fie in alta parte) si TINEM tara in picioare (atata cata mai este). Iar daca nu strangem bani, la 60 plus vom muri cu zile (doctori la stat ioc), pentru ca pensiile vor fi mizerabile. Un MARE AVANTAJ (sesizat si de tine): am profitat de cei 10 ani de LIBERTATE AUTENTICA (1990-1999), care nu se vor mai intoarce prea curand. Si un MARE ESEC: nu am putut impiedica DISTRUGEREA TOTALA A ROMANIEI. Imi este rusine de ce teritoriu lasam copiilor nostri (ca tara este greu sa o mai numim). Usor amuzant este faptul ca, indirect, si Catalin Tolontan a mai pus si el umarul sa mai dea jos cate ceva... Si-o fi dat seama? Bunele lui intentii sunt incontestabile.

Quicksilver  •  20 septembrie 2016, 23:50

Nu, cea mai cea generatie a fost aia cu Geanina Cordorean, cu Andrei Ghiorghe si Valii Brabulescu care faceau ca toti dracii la pro fm si au zapacit o tara intreaga. Ei s-au umplut de bani inclusiv Calinescu iar astilalti telespectatorii si radiofrecamentatorii au mancat parizer cu ciuperci pana au facut boli grave la colon si unii deja au murit de tineri, de la ce? Pai de la zaharul din sucuri si de la e-urile din salam. Dar de, s-au simtit bine in postira de victime ale occidentalizarii salbatice, cumparau taloane la bingo show, se mai uitau la crengile lu dana ambraburica, iar mai cumparau taloane, si uite asa trecu viata. Si exact ca in gluma cu mecanicul de tren care a intrebat cand a iesit la pensie de ce era necesar sa ciocane rotile, victimele din generatia asta "pro" sa stie ca de fapt nici nu au participat la bingo, ca bietilor vanzatori de taloane le era lene sa se duca sa le depuna si le mai aruncau si pe la gunoi...

Alex One  •  21 septembrie 2016, 0:07

De acord cu Boris.Decreteii, generatie defavorizata ? Toate generatiile de dupa 1945 au fost norocoase prin faptul ca n-au avut parte de razboi. Nu o spun eu ci antecesorii care au prins unii si doua-patru razboaie,includ aici si cele balcanice. Nimic nu e mai rau decat un razboi, molimele si catastrofele naturale macar nu aleg, mor si favorizatii si defavorizatii vietii. In razboi, in afara de uriasele distrugeri materiale, multe ireparabile, mor in mare majoritate "fraierii", talpa tarii care e trimisa in linia intai, elitele, adica invartitii,smecherii stau prin birouri "la spate", pe la comenduiri si fac planuri cu strategia si tactica. Asa ca, sa nu ne plangem mai mult decat e cazul ! @Blacklisted, intru-totul de acord cu tine dar decat sa citim in asa zisul ziar de sport, ceva mahala adica, ce a spus Andone si ce a raspuns Tosca, cum a ajuns Gigi A 1, cum sta Ninel pe banca, ce mai povesteste Ana Maria din trecutul ei glorios, de ce un cocainoman nu-l convoaca pe un alcoolist, ca la cam aceste subiecte se reduc articolele "sportive", prefer sa citesc opiniile lui Ernu si cati or mai urma. Asa ca d-l Tolontan mai bine mergeti pe aceasta cale. Felicitari !

Cătălin Tolontan  •  21 septembrie 2016, 0:10

@Bagherra: da, acesta e sentimentul. Ca lasam o tara pe care n-o consideram buna pentru copiii nostri pe care-i vrem, cit mai repede, afara. Si nu doar pe copiii nostri. Oricarui tinar care se uita la tine si te intreaba ai tendinta sa-i spui: mai bine du-te in strainatate! @Boris: am raspuns si mai la deal. Nu pretinde nimeni ca am fost o generatie de sacrificiu. Ca n-am fost. Bunicii si parintii nostri au prins vremuri mult mai grele, mai crude, mai lipsite de speranta. Ca sa nu mai vorbim de cei dinaintea lor. Dar de muncit am muncit enorm, asta putem s-o spunem. Nici o generatie in istoria tarii asteia si nici din Estul Europei n-a muncit in doua decenii si jumatate media zilnica din Romania de dupa 1990. S-a muncit si 14-16 ore pe zi, 7 zile pe saptamina, decenii in sir! E adevarat ca era o alta economie, in care avea timp sa gresim, sa invatam profesii si sisteme noi, dar efortul a fost urias.

vasglo  •  21 septembrie 2016, 1:14

Dar, despre mare masa tacuta, fara internet si facebook, fara apa, fara canalizare, fara pensie, etc, dar in primele randuri la vot, cand vorbim maestre?!...-:)

A.D.  •  21 septembrie 2016, 6:04

Dvs. glumiti, d-le Tolontan! Deci parintii si bunicii nostri aveau mai putine sperante decat noi ? :) Americanii zic ca noi privim WWIII in ochi. Si Feudalismul Sclavagist. Dvs. nu cititi Rezistenta americana ? Intr-o recenta postare (poate cea mai recenta), PCRoberts va da un raspuns: "Not much hope can be found in the European media. Udo Ulfkotte, a former editor of Germany's Frankfurter Allgemeine Zeitung, published a book in which he said that every significant European journalist was on the CIA's payroll." Asadar: dvs. sunteti un ziarist european "semnificativ" ? "Prietenii" dvs. de la "Dilema Veche" ziceau ca ati "semnifica" aprox 30 MII Euro/saptamana. Tot PCR mai spune (a n-a oara) ca "The Russian government probably still has hopes that at least some European governments will recognize their responsibility to avoid war and exit NATO, thus removing political cover for Washington's aggression. Possibly there is some such hope, but the main European political figures are bought-and-paid-for by Washington. As a high US government official told me as long ago as the 1970s, "we own them; they belong to us." With politicians and media bought off, where can European leadership come from? Europeans have become accustomed to their role as hired vassals. As no European politician or newspaper editor can assume that an act of rebellion would succeed, they are more likely to enjoy their life enriched by American gratuities than to take a risk for humanity. The wider question is whether the extant socio-politico-economic systems can act in behalf of humanity. It is not clear that capitalist civilizations are capable of being humane, because worth is based on money, which makes greed and power the overpowering factors. It is possible that human evil and incompetence have destroyed not only the planet's environment but also humane social systems. Globalism is not a scheme for cooperation. It is Washington's scheme for American domination." Fie-va mila de comentatorii dvs., care cred ca Romania e unde o vedeti din vina ei! Fenomenul "Piata Universitatii" trebuia sa fie primul "Maidan" de dupa iunie '89, in China. Invatamantul nu s-a degradat pur si simplu, ci a fost adus la standarde ocidentale de calitate (o spune si PCR-ul american). Plus ca, in absenta economiei, nici nu ar putea fi altceva. Ce-i veti spune Judecatorului Jackson, cand va va intreba "ce ati stiut, si cand ati stiut-o" ?

Ramon  •  21 septembrie 2016, 8:54

comentariul greșește sub aspectul colectiv-defetist. Sunt destui oameni din grupul 40+ sau 50 + sau 60+ care s-au realizat, chiar dacă au băgat mâna în averea altora. Nu puteți spune, totodată, că nemții 40+ sau francezii sau britanicii sunt toți învingători (nici măcar la fotbal). Fiecare țară și fiecare generație își are exemplele ei (pozitive) și ratații ei. Capitalismul nu este colectiv ci individual. Nu avem 1000 de Bill Gates ci foarte mulți oameni care au lucrat mai mult sau mai puțin în sectorul IT. La fel, poate avem și femei de servici în domeniu IT care nu sunt mulțumite cu salariul lor. La România se adaugă și efectul anticapitalist al școlii. Aceasta nu ne-a învățat să facem bani, nici să ne batem capul să-i câștigăm. Foarte mulți dintre noi au învățat pentru a sta la birou și cum nu am fost toți șefi, ne-am acoperit de hârtii fără importanță. Societatea comunistă a cultivat ideea că făcând școală vom ajunge mari (dar nu bogați). Societatea capitalistă beneficiază de o școală mai facilă, unde elevul nu e forțat să învețe mii de lucruri și formule inutile pentru el, dar se bazează pe un mix al muncii utile și bine organizate cu inteligența bine plătită. Noi ne-am lăsat conduși de cei cu facultăți dar fără capacități de economie de piață, drept urmare tot ce a fost în 1990 s-a sistemul bancar este total diferit, Dacia 1310 tot mai proastă a fost înlocuită de robustele Logan, Dokker, etc, cîteva stadioane sau săli de sport s-au modernizat, restul s-a demolat sau furat. Titlul dovedește o stare de spirit de învins, deși nu știu dacă mulți ar putea spune ce le lipsește acum față de ce le lipsea în anii 80. În fine, este o gargară de presă. Nu putem schimba țara, nici poporul din care ne-am născut. Greu, dar ne putem schimba opinia de eșec. Poate părinții noștri au dus-o mai greu decât noi, nu-i așa (război, foamete, datorii, case care erau luate de inundații, călcat în picioare în autobuze sau la coadă la bilete la film.

o femeie  •  21 septembrie 2016, 12:39

abia astept articolele! Eu personal consider ca cei nascuti post decret sunt cei mai defavorizati ca au venit pe lune nedoriti, neiubiti. Ok, se intampla si inainte/ si dupa, dar interdictia de avort, contraceptie etc. a dus pe alocuri la o ura a mamei contra copilului, a dus la un numar crescut de abandon in casele de copii, a dus la un numar crescut de sarcini nedorite si asta duce la copii bolnavi, nefericiti. Adaugam anii 1980 de saracie lucie (in provincie). Adaugam faptul ca scoala / partidul le impunea o cale in viata (cei cu origine 'de chiabur' aveau sanse mici sa dea la facultate, repartitiile erau dupa bunul plac, drama celor ce voiau un buletin de bucuresti etc). Avem nevoie de articolele astea pentru ca sunt tineri ce considera comunismul ca ceva bun. Altfel, daca uitam istoria, ajungem sa o retraim ...

Adrian  •  21 septembrie 2016, 15:12

Titlul "GENERATIA NEIMPLINITA...." sugereaza ca ar fi o generatie de neimpliniti, lucru pe care personal nu il consider deloc adevarat, pur si simplu este o generatie ca si celelalte ce isi vede de propria lupta ("O luptă-i viaţa; deci te luptă. Cu dragoste de ea, cu dor."- G. Cosbuc). Eu spun ca e un noroc faptul ca avem scoala in vremurile ceausiste , intrucat atunci faceam scoala, scoala era ultimul refugiu (invatai sa stai mai putin in armata, invatai sa ajungi "om mare" cum ii auzeam pe toti din jur, deci simplu, invatam si atat... nu aveai prea multe moduri in care sa-ti pierzi timpul), in concluzie eu cred ca generatia decreteilor este o generatie educata si inca mai are acel bun simt, preluat atat de pe bancile scolilor cat si de la profesorii nostri (generatiile anterioare). Apoi, "ȘI CE MAI E DE FĂCUT CU ENERGIA CARE NE-A RĂMAS? Eu cred ca singurul lucru pe care-l mai putem noi face e sa "incercam" sa lasam generatiilor viitoare, deci copiilor si in curand nepotilor nostri o lume mai buna, o idee de speranta ca ei o vor duce mai bine, noi le-am aratat Soarele, lor le ramane sa se bucure de el.

mickey  •  21 septembrie 2016, 17:30

da, se putea sa nu apara, repede, ***, si culturalul @lord belimial ?... harnic..harnic...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  21 septembrie 2016, 20:41

D-le Tolontan, Nu uitati sa ne explicati ce veti reusi sa scoateti din (faceti cu) cititori atat de cunoscatori precum cei care va comenteaza aici! Aveti printre cititori/comentatori vreun profesor universitar (macar) ? Unul care sa aiba ceva in cap: macar manualul de liceu din specialitatea sa! Romania a tot ajuns la spartul targului, in diverse privinte - inclusiv Democratia. Americanii (cei cu scoala) cartesc ca nu o mai vor, dar romanii abia acum spera sa apuce si ei sa jefuiasca ceva ... "O femeie" se lupta cu crimele comunismului, dar nu ajunge, in 25 de ani, sa vada crimele "Democratiei"! (Eu si generatia parintilor mei venim dintr-o familie semianalfabeta, dublu proscrisa: si fosta bogata, si partial straina (occidentala), dar nu i-a dus pe niciunul capul/curajul la activitati anticomuniste, deci n-am auzit pe vreunul din copiii si nepotii lor sa fi fost impiedicat sa mearga la facultate, incepand din anii '60. De ce or fi fost impiedicati anticomunistii ?! Din frica de Democratia pe care o vedeti, NU ?! Ceausescu v-o spune pe YouTube, la ultimul congres! "O femeie" stie engleza ? Daca n-a last-o Partidul sa stie (desi i-a dat filme subtitrate ani de zile, in afara de orele din scoala!), a invatat singura, in ultimul sfert de veac ? Iata ce-i scriu americanii ASTAZI (literalmente): "Even before the napalm girl fiasco, O'Neil had made the crucial point that Facebook actually determines, according to its own interests, what everyone sees -- and learns -- in the social network. No less than two-thirds of American adults have a Facebook profile. Nearly half, according to a Pew Research Center report, rely on Facebook for at least some of their news. Most Americans -- not to mention most of Facebook's 1.7 billion users around the world - ignore that Facebook tinkers with the news feed; people actually believe that the system instantly shares anything that is posted with their community of friends. Which brings us, once again, to the key question in the news front. By tweaking its algorithm to model the news people see, Facebook now has all it takes to game the whole political system. As O'Neil notes, Facebook, Google, Apple, Microsoft, Amazon have vast information on much of humanity -- and the means to steer us in any way they choose. Their algorithms, of course, are strategically priceless; ultimate, non-transparent, trade secrets; They carry out their business in the dark. In his recent, much publicized trip to Rome, Mark Zuckerberg said that Facebook is a high-tech company, not a news company. Well, not really. The most intriguing aspect of the napalm girl fiasco may be the fact that Shibsted, the Scandinavian media group, is planning huge investments to create a new social forum and defy -- who else -- Facebook. Get ready for a brand new war in the WMD." Se intelege ? Scadinavii isi fac retea de socializare proprie! Mai departe: aveti un cetatean (occidentalizat!) care va vorbeste de "formule inutile", invatate in scoala! Atat intelege despre scoala ? Amaratele de formule de rezolvare a ecuatiilor (polinomiale/algebrice) de grad doi, trei, patru (de exemplu) isi au culminarea in Teoria lui Galois, care arata ca radicalii nu sunt suficienti in rezolvarea ecuatiilor de grad mai mare decat patru! Dar e nevoie de doi ani de Algebra, sa ajungi acolo ... Amarata formula cos 3x = cos x (4 cos^2 x - 3) apare exact la finalul demonstratiei clasice a Teoremei (de Distributie a) Numerelor Prime! In plus, face legatura (prin intermediul Teoriei lui Galois) cu problema Trisectiunii Unghiului (cu rigla si compasul), pe care unii incearca si azi sa o rezolve pozitiv! Scoala teoretica arata cat a reusit sa inteleaga omenirea, nu e doar un compendiu de formule. Nu sunteti interesati ?! Sa discutam cum procedam, atunci. Scoala aplicata ? Cine-i capabil sa ne spuna cat a contat ineptia comunista in materie si cat a contat embargoul tehnologic asupra lor, in modul in care a evoluat scoala aplicata in Romania ? Cei interesati de crimele comunismului, DAR impermeabili la crimele Democratiei sigur nu-s in stare! Multumesc.

Cristian  •  21 septembrie 2016, 23:39

Q.E.D. Indivizi, ipochimeni ca a.d. de mai sus, ca rectorul pop de la Cluj, ca cocoana andronescu samd au TERORIZAT invatamantul romanesc timp de peste 40 de ani ! Tipologia de gandire a acestor "teroristi" obscurantisti, ce simt acut totusi complexele de inferioritate ale epocii actuale reprezinta chintesenta gandirii bigotismului conservator din universitatile putrede din Romania ! Adica intr-o lume in care Elon Musk va trimite echipaje pe Marte , va construi masini electrice, Randy Sheckman si Jack Szostak sunt pe cale sa crreze prima celula artificiala din lume, cand in curand majoritatea formelor de cancer vor putea fi eradicate, a mai asculta ABERATIILE celor ce inca mai propovaduiesc vechile cutume STERPE ale "scolii" teoretice reprezinta pierdere PURA de timp ! Si n-a pomenit nimic despre invatamantul din Finlanda , din statele balitce ori din Japonia, Korea , Australia sau Chile ! "La revedere, drum bun tovarasi" !

A.D.  •  22 septembrie 2016, 7:23

Domnule Tolontan, Incurajati-va cititorii (asa vine vorba, asa-i expresia!) sa joace nu doar oina stramoseasca, ci si baseball-ul contemporan! Pentru doamna "O femeie", ofer o mostra de baseball: "John Stumpf de la Wells Fargo arata calea: va trebui sa incepem toti sa ne asumam responsabilitatea pentru transgresiunile noastre" de Dave Lindorff. "Hei, americani! Sa incepem sa ne asumam responsabilitatea pentru faptele noastre rele (greseli). Sa incepem toti sa fim responsabili fata de tot ce facem, ori ce nu facem. John Stumpf, CEO al Bancii Wells Fargo, una dintre bancile natiunii (?!) "prea mari sa fie falimentate", ne arata calea catre aceasta noua si stralucitoare lume a responsabilitatii personale. Cand guvernul a descoperit ca banca sa si-a "imbunatatit" cifrele de bilant raportate, inca din 2011 - prin crearea de milioane de conturi de carti de credit in numele unor clienti existenti ai bancii Wells Fargo, dar fara stirea acestora, apoi creand note de plata si sanctiuni financiare pentru plati intarziate, plus dobanzi acumulate - au "pleznit" banca Wells Fargo cu o amenda de 185 milioane dolari. Dar, ca si in cazul unor activitati criminale anterioare ale celor mai mari banci ale "natiunii" (?!) (ganditi-va la Citibank, Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase), sefii executivi ai bancii nu au fost pusi sub acuzare nici acum. Dar hei, acest John Stumpf este un tip vertical. El a declarat presei si Comitetului Senatorial Bancar ca isi asuma "toata responsabilitatea" pentru gigantica fraudare a clientilor celei de-a treia banci (ca marime) a tarii si spune ca el este "raspunzator" pentru inalta presiune pusa pe angajatii mici ai bancii ca sa se vanda produse financiare ale bancii catre clienti - politica ce a dus la crearea acestori conturi frauduloase de catre peste 5 000 de angajati ai bancii. [Piua: cand prindeti un american, intrebati-l daca nu i-au curs si lui (ani de-a randul) in cutia postala oferte peste oferte de bani dati cu imprumut de catre Wells Fargo - una din firmele detinute de Warren Buffet. Continuam.] Dar iata si frumusetea: sa spui "sunt deplin raspunzator" e intr-adevar usor! Nu trebuie sa faci nimic, de fapt, si nimic nu ti se intampla. De fapt, Stumpf a admis in fata senatorului democrat de Massachussetts, Elizabeth Warren, (membru al amintitei comisii senatoriale) ca doar anul trecut a fost platit cu 19,3 milioane, dintre care 4 milioane au fost bonus pentru rezultatele din aceasta operatie - si asta intr-un an in care banca si comitetul sau director erau perfect constienti ca sunt investigati pentru gigantica frauda. A-ti "asuma responsabilitatea si a plati" nu inseamna, se pare, sa fii responsabil si sa platesti - cum ar fi demisia din banosul post de CEO, cu atat mai putin parasirea firmei. Nici macar o taiere la salariu. Destul de dragut. Acest tratament nu este valabil, insa, pentru miile de angajati care au creat efectiv conturile frauduloase. Ei au fost toti concediati, fara dubiu la directiva lui Stumpf. Ei si-au luat astfel o substantiala taiere de salariu pentru activitatea criminala depusa - care poate fi interpretata drept asumare a responsabilitatii pentru faptele comise, desi acestea poate nu fusesera comise din propria lor initiativa. Dar Stumpf ? In timp ce el s-a facut ca nu vede escrocheria timp de cinci ani - pana s-au prins autoritatile federale, anume de indata ce afacerea a transpirat in afara bancii - el s-a ridicat apoi si a spus ca isi asuma raspunderea pentru cele intamplate. Nu numai atat. A spus ca "plateste". Bun om! Dave Lindorff - "This can't be happening!" Curaj, baieti (si fete!): baseball-ul bate oina in spectaculozitate. Puneti mana si invatati-i limba!

A.D.  •  22 septembrie 2016, 18:56

Domnule Tolontan, D-l Pop a zis ca generatia Facebook e slaba academic; d-na Andronescu a zis unui elev care urma sa mearga la studii in strainatate, intr-o emisiune televizata: "De ce sa nu vii la noi la UPB (Politehnica), ca facem niste roboti foarte FRUMOSI(!) ?" Poate va gaseste Google scena respectiva. Diferenta intre Pop si Andronescu sare in ochi. Radu Gologan a descoperit esenta invatamantului finlandez 25 de ani dupa "revolutie", intr-un interviu in Gandul: "Care sistem de educaţie este mai bun? Noi ne uităm foarte mult spre modelul finalandez de educaţie. [ziaristul "Gandul" - n.m.] [Radu Gologan:] Cred că este o marotă. M-am şi uitat cam care sunt rezultatele învăţământului finlandez. În nicio privinţă nu excelează în vârfuri, ei sunt nişte executanţi. Întâmplător îl cunosc bine şi pe cel care se ocupă de tot sistemul de concursuri de matematică din Finlanda, care şi acelea sunt lăudate, şi mi-a spus: Domne este o prostie, noi suntem revoltaţi că sistemul nostru nu mai funcţionează, este o grădiniţă cu colorat continuu cărţi. E adevărat, familiile se implică, totul de curat, nu există inspectorate, nu există decât comunitatea care controlează, dar pulsul sistemului nu e bun. La nicio olimpiadă internaţională Finlanda nu trece de locul 40. Sigur, noi trecem de locul 10 de foarte multe ori, dar asta nu înseamnă că învăţământul nostru e mai bun decât cel finlandez, dar nu cred că e exemplul cel mai bun. După mine sunt două exemple bune: american şi german. Sistemul american care reuşeşte să-i dea competenţe minimale omului de pe stradă, şi cel german care reuşeşte în permanenţă să refacă orice, adică dacă copilul la 15 ani nu are chef de şcoală şi se duce la şcoala profesională, şi la un moment dat descoperă că e bun şi vrea să înveţe, se poate întoarce." Presa internationala: http://www.businessinsider.com/why-finland-fell-in-the-pisa-rankings-2013-12 "It's also worth noting that Finland's high PISA rankings had caused some controversy amongst Finnish educators. The problem was especially acute in mathematics, where many educators disagreed with the method by which PISA ranked students (PISA focuses on everyday knowledge, rather than curriculum-based knowledge). For example, in 2005, more than 200 Finnish academics issued a warning about complacency as a result of the PISA success. Business Insider recently emailed with two Finnish education experts — Markku Halmetoja, chief editor in chief of in mathematics magazine Solmu, and Matti Lehtinen, Finnish team leader in IMO (International Mathematical Olympiad) — who offered this explanation for Finland's mathematics problem. Following a political decision made in 1985, there is only one math pro- gram in the compulsory phase of education, in the first nine school years (age 7 to 15). We consider this quite natural in the primary level: everybody has to acquire the basic arithmetic skills. But the present situation means that almost all formal algebra and geometry has disappeared from the curriculum as too difficult for a major part of the student population. A consequence of this is that upper high school math has to start almost from scratch, and there is really a long way to go if one hopes to reach a level sufficient to university studies in any subject involving mathematics. One indicator of the low level from which the part of student population to which mathematics is or would be important is the consistently low results obtained by Finland in high school level international competitions like the International Mathematical Olympiad. This aspect is usually ignored by supporters of Finland's education reforms. Gabriel Heller Sahlgren, a Swedish academic writing for the Spectator, points out that the "Finland fan club" rarely talks about another survey called TIMSS that focuses more on curriculum-based knowledge. Interestingly, the biggest drop in Finland's results came this year in math (the focus of the PISA exams for the first time in ten years), and Finland ranked just 12th in math. Finland's educators themselves are not really surprised by the rankings, Kai-Ari Lundell, an elementary school teacher who recently became "teacher of the year" in Finland, explains, but they are disappointed. "We teach mathematics only four times a week," Lundell ***. "It's not a lot, especially when we compare how much they teach maths in some Asian countries." " Ce veti face cu romani care cred ca Elon Musk si-a construit compania cu oameni scoliti la scoala finlandeza, fiindca asa le spune lor propria credinta (mai degraba decat competenta academica!) ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

A.D.  •  22 septembrie 2016, 20:23

Profesorii finlandezi va vor spune ei insisi adevarul - daca nu sunteti in masura sa il vedeti singuri: http://matematiikkalehtisolmu.fi/2005/erik/KivTarEng.html Severe shortcomings in Finnish mathematics skills Basic school teacher Antero Lahti expressed (HS 28.2.) the opinion that the concern of over 200 university teachers for the mathematics teaching (HS 17.2.) were merely academic criticism. In fact, about one half of those signing are teachers at polytechnics (universities of applied sciences) and technical universities. They do not teach "academic" mathematics but mathematics needed in technical practice and engineering sciences. Over 12 000 students start engineering studies yearly. The mathematics skills of new engineering students have been systematically tested during years 1999-2004 at Turku polytechnic using 20 mathematical problems. One example of poor knowledge of mathematics is the fact that only 35 percent of the 2400 tested students have been able to do an elementary problem where a fraction is subtracted from another fraction and the difference is divided by an integer. [!!! - intrebati de fractii la americani! LA UNIVERSITATE!] If one does not know how to handle fractions, one is not able to know algebra, which uses the same mathematical rules. Algebra is a very important field of mathematics in engineering studies. It was not properly tested in the PISA study. Finnish basic school pupils have not done well in many comparative tests in algebra (IEA 1981, Kassel 1994-96, TIMSS 1999). The polytechnic teachers of professional subjects are astonished at how poorly students can handle algebraic expressions and solve equations. The decreased mathematical skills of the students have forced to reduce the teaching material in those engineering courses that most heavily rely on mathematics. This is a serious matter taking into account the importance of engineering knowledge to the Finnish economy and welfare. In technical universities the situation is not as bad, but it has been noticed also there that especially algebraic skills have weakened and that students have difficulties to handle comprehensive mathematical structures. The same deficiencies are noticed in the matriculation examinations for the graduates of the upper secondary schools. There are positive aspects in mathematical knowledge and teaching in Finland. The success of basic school pupils in the practice-oriented numerical problems of the PISA study is fine. A contributory factor to this success is basic school mathematics books, which include excellent examples of everyday life. In addition to the compulsory courses, upper secondary school students have the possibility to deepen their knowledge in good optional mathematics courses. In Finland, the teachers are known to be motivated and they have obtained a good education. However, it is undeniable that new students in universities and in polytechnics have poor mathematical skills on the average. To improve the situation, Ministry of Education should appoint a working group to find out what are the reasons for the deficiencies in the skills and to suggest measures for improvement. In this group, there should be a considerable representation of university and polytechnic teachers, since they know what kind of mathematics is really needed in follow-up studies and various applications. At the same time, one has to consider the possibility that the first place in the PISA study is a Pyrrhic victory: are the Finnish basic schools stressing too much numerical problems of the type emphasized in the PISA study, and are other countries, instead, stressing algebra, thus guaranteeing a better foundation for mathematical studies in upper secondary schools and in universities and polytechnics. The effect of the present upper secondary school practices to the poor average knowledge has to be examined, too. It is clear that a serious mistake is the practice of most upper secondary schools that one can get a final pass, even if he or she has failed some of the courses, and that one can be absent from many classes without a reason. These things hamper the follow-up studies. Especially in polytechnics, it is apparent that the students do not any more have a common mathematical knowledge base, upon which to build. Students have different gaps even in important basic knowledge according to which upper school courses they failed or followed only partly. This causes inefficiency in teaching: a great part of the first-year mathematical teaching in polytechnics is a review of upper school mathematical subjects. The mathematics of the upper secondary school and also that of engineering mathematics requires no special mathematical talents. We see this clearly from the fact that also those students (a third of all students) that come from vocational schools to polytechnics learn these mathematical skills. The following fact has also to be considered. The national LUMA development project set a target of 17 000 advanced syllabus examinations in upper secondary school mathematics. This target is far off; for example, last year 12 000 graduates passed this examination. The difficulties culminate in polytechnics, where about 40 percent of the students coming from upper secondary schools have passed only the basic syllabus examination. Kyösti Tarvainen principal lecturer in mathematics Helsinki Polytechnic Stadia Simo K. Kivelä senior lecturer Helsinki University of Technology See also The PISA survey tells only a partial truth of Finnish children's mathematical skills by Kari Astala, Simo K. Kivelä, Pekka Koskela, Olli Martio, Marjatta Näätänen, Kyösti Tarvainen, and 201 mathematics teachers in universities and polytechnics. Solmu © 2005 Matematiikkalehti Solmu 23.9.2005 Aveti si un articol geaman la http://matematiikkalehtisolmu.fi/2005/erik/PisaEng.html The PISA survey tells only a partial truth of Finnish children's mathematical skills The results of the PISA survey (http://www.jyu.fi/ktl/pisa/) have brought about satisfaction and pride in Finland. Newspapers and media have advertised that Finnish compulsory school leavers are top experts in mathematics. However, mathematics teachers in universities and polytechnics are worried, as in fact the mathematical knowledge of new students has declined dramatically. As an example of this one could take the extensive TIMSS 1999 survey, in which Finnish students were below the average in geometry and algebra. As another example, in order not to fail an unreasonably large amount of students in the matriculation exams, recently the board has been forced to lower the cut-off point alarmingly. Some years, 6 points out of 60 have been enough for passing. This conflict can be explained by pointing out that the PISA survey measured only everyday mathematical knowledge, something which could be - and in the English version of the survey report explicitly is - called "mathematical literacy"; the kind of mathematics which is needed in high-school or vocational studies was not part of the survey. No doubt, everyday mathematical skills are valuable, but by no means enough. ETC. Evident, eu postez aici pentru d-l Tolontan. Daca intelege d-l Tolontan, e bine. Cu romanii, in general, nu sunt sanse.

bg  •  27 septembrie 2016, 15:37

TE SALUT GENERATIE IN BLUGI! Consider initiativa Dvs. binevenita si foarte interesanta. Este ca si cum ne dati posibilitatea sa ne publicam memoriile in mod gratuit si sa avem si sansa de a fi citite. Cred ca vor fi suficiente materiale cu multa substanta in ele care sa puna probleme la care sa reflectam, ceea ce presa a dus lipsa in ultimul timp. Ne cred ca ne mai permitem sa bagatelizam si sa prezentam lucrurile serioase si grave in emisiuni unde bascalia troneaza, prezentatorii sunt niste mascarici, iar "moderatorii" mai ca sar cu cutitul (la figurat) la gatul interlocutorilor indiferent din ce domeniu provin. Si chiar daca nu reusim mare branza, poate ca totusi vom trezi niste constiinte letargice. Se spune ca nu poti castiga la LOTO, daca nu joci sau cine nu risca nu castiga. Asa este si in viata: nu poti fi fericit, daca nu incerci. Si eu cred ca merita incercat. In fond, ce mai avem de pierdut? Macar spiritul sa ne recuperam copiii, nepotii, ca material....Dumnezeu cu mila.

bg  •  27 septembrie 2016, 15:38

A se citi: spiritual. Graba.

Comentează